בית פורומים עצור כאן חושבים

חברה חרדית פתוחה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2009 00:23 לינק ישיר 

כפיה דתית
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1112430

האם יש תועלת בכפיה דתית?
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=916016

כפיה מול סובלנות
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=142544

כפיה מנגדת לדת במקום פיקוח נפש
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1696551

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 09:11 לינק ישיר 

תוקן על ידי - ספרן - 30/06/2010 09:15:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 14:24 לינק ישיר 
היש אלטרנטיבה ?

לכל צמאי השינוי

קראתי לעיל על  "המחסור באלטרנטיבות"

ואני תוהה על "היתכנות" אלטרנטיבה חדשה.

בתחום הקואוצ'ינג (אימון אישי) מקובל לבקש מהחפץ בשינוי לשרטט את מטרתו במדוייק, לפרטיה. לדוג' משפט כמו "אני רוצה להיות אבא טוב יותר לילדי" אינו מספק. החפץ בשינוי אמור לפרט כשהוא אומר "אבא טוב" למה הוא מכוון במדוייק – מה זה אומר מחר בבוקר קונקרטית, איך היום יראה וכו' (אח"כ מתחילים תכנית עבודה בצעדים קטנים... לכו תלמדו קצת קואוצ'ינג) רק כך יתבצע שינוי - הדבר תורם לבהירות החשיבה וליכולת לסמן ü ליד שינויים שהושגו.

לצד המרמור וקלות שליפת הביקורת – אשמח לקרוא ממי שחשב ושרטט לעצמו את האלטרנטיבה, על "היום שאחרי".

היו כבר רנסנסים / אלטרנטיבות : ע"ע השכלה וחילון, ד"ליות – ואני מבינה שהאלטרנטיבה הזו לא באה בחשבון. שכן אינכם מדברים על עריקה למסגרות קיימות. אם מישהו חלם (ואני מדברת עכשיו על חלומות בלבד !) על אלטרנטיבה – האם הצליח לדמיין דבר שאינו בגדר "להמציא את הגלגל מחדש" ? ובגדר שנושא עימו גדרות שימנעו מלחזור על שגיאות העבר ? (לשיטתכם, שאלו שגיאות)

ובמילים אחרות : האם החלומות הללו הינן עוד ואריאציה לציפיה למשיח על החמור הלבן או משהו יותר רציני ?

אני תוהה אם כל הבמה האינטלקטואלית הזו אינה אלא במה לפורקן סוציולוגי רגשי של אלו שנתקעו חברתית בין שני עולמות – ביש מזל  , שנצרבו בכור הדת ואין להם לאן ללכת – לא כי אין מנהיג ושאר אשליות שווא , אלא כי באמת אין אופציה, ובאמת לא תהיה. אנא, תקנו אותי אם טעיתי.

ואם לחזור לימי פא"י העליזים – תמיד תהיה נשלטת ע"י פסיקה חרדית או לחילופין – תוגדר שוב כמזרחי.
סימן השאלה של פותח האשכול - במקומו מונח.
האשכול נפתח ב2003
היש לאי מי תובנות חדשות שעלו במרוצת שנים אלו או שנגלגל הלאה את הגלגל מחדש ?

תוקן על ידי התודעה ב- 30/06/2010 15:08:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 15:56 לינק ישיר 

התודעה, מתחבר לתגובתך מאוד. בהחלט סימן השאלה במקומו מונח, נראה לי כי רוב היושבים פה מנהלים אורח חיים שונה מזה של החרדי הקלאסי בתוך ביתם, אולם בהעדר אלטרנטיבה - מחכנים את ילדהם במוסדות חרדים. השוליים מספיק רחבים, ומכיוון שרובם מאוד אינדבדואלים, לא נראה לי שתתכן מסגרת אחת שתכיל את כולם. נגעת בנקודה שחשבתי עליה כל פעם וברשותך אצטט את עצמך:

"אני תוהה אם כל הבמה האינטלקטואלית הזו אינה אלא במה לפורקן סוציולוגי רגשי של אלו שנתקעו חברתית בין שני עולמות – ביש מזל  , שנצרבו בכור הדת ואין להם לאן ללכת – לא כי אין מנהיג ושאר אשליות שווא , אלא כי באמת אין אופציה, ובאמת לא תהיה. אנא, תקנו אותי אם טעיתי."

ולסיום אומר כי אין ספק שהתובנה והידיעה יפים ומאתגרים הם. אבל חשוב מכל לדעת לתרגמן לחיי המעשה ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 17:13 לינק ישיר 

התודעה כתב:
 ובמילים אחרות : האם החלומות הללו הינן עוד ואריאציה לציפיה למשיח על החמור הלבן או משהו יותר רציני ?

אני תוהה אם כל הבמה האינטלקטואלית הזו אינה אלא במה לפורקן סוציולוגי רגשי של אלו שנתקעו חברתית בין שני עולמות – ביש מזל  , שנצרבו בכור הדת ואין להם לאן ללכת – לא כי אין מנהיג ושאר אשליות שווא , אלא כי באמת אין אופציה, ובאמת לא תהיה. אנא, תקנו אותי אם טעיתי.

אם היושבים כאן היו אנשים פקחים ונבונים, מעבר להיותם עילויים פילוסופיים. היו מבינים את האשכול הפרובוקטיבי שפתחתי, בערך כדבריך.
יש גרעין של חוסר רציונאליות בדת, ואי אפשר להמלט מכך. אולי בתוך פרטי הדת הם יכולים לנמק נימוקים רציונליים.
אך הליבה של הדת היא כזה ראה וקדש וקפוץ לי.

אלא אם כן הדת תעבור רופורמה רצינית.

נתתי דוגמה טובה, כמו ספר הזוהר. שיש בפורום אנשים המאמינים בו ויש הכופרים בו. והמאמינים סוברים שהאמונה ברורה מאילה ומי שכופר בספר הזוהר פסול לעדות. אפשר להתעסק עם כאלה טיפוסים בצורה רציונאלית ?

אמר פעם אדם חכם, שבדתות הדעה השורדת היא הנכונה.

תוקן על ידי הומניסט ב- 30/06/2010 17:21:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 17:22 לינק ישיר 

הומניסט כתב:

נתתי דוגמה טובה, כמו ספר הזוהר. שיש בפורום אנשים המאמינים בו ויש הכופרים בו. והמאמינים סוברים שהאמונה ברורה מאילה ומי שכופר בספר הזוהר פסול לעדות. אפשר להתעסק עם כאלה טיפוסים בצורה רציונאלית ?

כן אתה יכול להתווכח אם זה שהמציא את זה ועל מטרתו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 17:55 לינק ישיר 

הומניסט

תמהני עליך שבנושאים כה עקרוניים הינך מבקש לדון עם שאינם נבונים ופקחים, לשיטתך. לא מתאים לך !

במשפטך האחרון נראה לי שהינך נכשל במקום בו , לטענתך, כשלו הם: וכי למה לצפות לרפורמה רצינית בדת ? האין סתירה בין רפורמה לדת – לא פחות מאשר בין חרדיות לפתיחות ?!

רפורמה משמעותית בדת יכולה לבוא ממקור של  התגלות חדשה, למשל. האם כיוונת לכך ?

וקבל נא בסלחנות את המלצתי – באם הינך מחליט לערוך רפורמות אישיות – תרגיש חופשי לעשות זאת גם מבלי צורך לפגוע ולהקטין את מי שאינו סובר כמוך / הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 18:11 לינק ישיר 

הדת יכולה לדרוש מצוות חוקים פולחן ועוד.
היא איננה יכולה לדרוש כפיית תודעה אנושית. זה כמו שיהיה כתוב בתורה תאמין שאדום הוא לבן, ולמיץ ענבים טעם של גלידה.

לדת יש מגבלות הכח. וזה לא רפורמה, אלא הבנה שהדת פועלת בתחומי ההכרה האנושית.
אלא אם כן, תודו בקול רם וצלול שלדת יש מרכיבים תמוהים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 18:20 לינק ישיר 

בודאי שהיא טוענת, השאלה למה היא טוענת איזה פלוסופיה גרמה לה לטעון את כל זה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2010 13:09 לינק ישיר 

הלו, מישהו כאן ?
כתבתי לעיל הודעה "היש אלטרנטיבה?" ואשמח לקרוא דעתכם.
אונקלוס הגר (או נציגי דעתו...) כתבת:

• מנקרת בי שאלה ואני משאיר אותה בצ"ע. היות וקונפליקט גדול יש בו את היכולת להוליד יצירה גדולה, מדוע לא זכינו בימינו לאדם שיקום וכריאקציה לכל הלבטים מהסוג שציין בעל הפותח האשכול יצור את "המתמיד" של דורנו (והמקסימום שיש זה דב אלבוים).
  • ואולי דווקא החברה החרדית על כל התהליכים שעוברים עליה היא העתודה התרבותית הגדולה שיערה ה' עלינו רוח ממרום ונזכה לראות את פרותיה. ושמא עצכ"ח (לדוגמה) הוא היצירה של תקופת התחיה החרדית וכולי האי ואולי.

• לך מכוונת הודעתי הנ"ל. והלוואי שתצליח להסביר לי לאיזו עתודה הינך ממשיך ומצפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2010 18:18 לינק ישיר 

היות והאשכול הוקפץ והיות והנושא "בוער" בעצמותי אעיר כמה הערות ואוסיף משהו

כחול = סינפלד, אדום – מגיבים אחרים

באופן כללי סיינפלד חושב כי אין סכוי לקיים תת זרם המדקדק מאוד במצוות, אך אינו בעל מאפיינים מסויימים של הזרם החרדי (מיסטיקה, חומרות שאינן תמיד במקום –ואני איני נגד חומרות שיש להן בסיס, קבעון מחשבתי, הדרה מהעולם הרחב וחיוב כל אשה וגבר להיות במסגרת חרדית עד גיל 90). להלן כמה ציטוטים ותגובות.

סיינפלד כתב - - המצב החברתי אינו תוצאה של תודעה מכוונת ברמת הפרטים המרכיבים את החברה אלא נגזרת של משתנים רבים שאינם בשליטת היחיד.
    - למרות שמצדדי המצב הנוכחי מרבים להביא טיעונים להצדקתו – הטיעונים הללו אינם הסיבות אלא מהווים הצדקה של מצב קיים שנוצר בנסיבות שעליהם אין לאיש שליטה – אין טעם להתמודד עם טיעונים אלו שכן אף בהיעדרם המצב הנוכחי ימשיך להתקיים.

לא מדוייק. יש סיבות לכך שצורות התנהגות ודפוסי חשיבה מסויימים נקלטו. בחברה מונהגת בוודאי שיש. נכון שהמצב לא נוצר כולו במודע אלא תוך כדי אימוץ התנהגויות קיימות המתאימות ל"מטרה". כמו שההתנהגויות התפתחו בהדרגה כך ניתן לשנותן בהדרגה. זאת – אם יקום תת זרם או זרם שונה שלא יהיה ניתן לתקיפה בצורה שבה הדת"ל מותקפים (אי הקפדה מספקת).

ברשותכם , אתייחס בקצרה לכשלונו הצפוי של כל נסיון הנדסה חברתית/תרבותית ליצירת חברה חדשה. כל נסיון כזה יסתיים באחת התוצאות הבאות:

- במידה שהחברה החדשה תמשיך להשתמש בסמלי החברה הישנה, הרי שהאחרונה תמשיך לרחף כצל ברקע ותמשיך להשפיע עד למיזוג המחודש (בו החברה הישנה נותנת את הטון
    )

זה נכון במידה, אבל לא אבסולוטית. תהיה השפעה, לא עד כדי בליעה. זה דווקא טוב כי יהיה "סמן ימני" שימנע גלישה במורד, שהיא סכנה שקיימת בזרם כזה.

-          במידה והחברה החדשה תצליח להשתחרר מכבלי השפעתה המסרסת של החברה הישנה, הרי שהמצאנו את הגלגל מחדש. התינוק החדש יוגדר כמיזרוחניק, שכן הגדרתו של האחרון אינה תלויה במהותו, תפיסת עולמו, ועולמו התרבותי, אלא באי-חרדיותו ועל כן אין קיום לדרך שלישית.

אפשר לתת לגיטימציה חרדית למיזמים והתנהגויות מסוימות ולקרוא להם חרדיים. כבר קיימת מכללות חרדיות וכו'. גם אם הגרעין הקשה יצרח בכל כוחו כי אין זו חרדיות הצבור, לפחות חלקו, יכריע ברגלים.                   אם יווצר פלח מזוהה משמעותי הוא יהווה לא רק פתרון לעצמו אלא יסחוף חלק מסויים מהמחנה החרדי. יתכן שלמניעת הסחיפה תתפשר ההנהגה, ואולי תוך 30 שנה גם טיפה תשתכנע.

וחוץ מזה – יוגדר כלא חרדי? מה זה משנה? זה קצת דומה לריב במצחיק מיהו יהודי. השם קובע? מעט מאוד, רק תדמיתית.

אשר על כן, על השואפים ליצור מסגרות חברתיות חדשות להצטרף לחברה הדתית לאומית ולא ליצור את הגלגל מחדש.

ואם יש ביקורת גם עליה? ומרובה יותר מאשר על המחנה החרדי (שאחרת לא היה קל מלהחליף מחנה), יעויין המשבר בת"ת בישיבות תיכוניות, אחוזי החילון המדאיגים שם, ועוד. לצערי אם נגזר עליך להכנס למגירה – אזי החרדית עדיפה.

הועלו באשכול עוד נקודות ואביאן (לא בשם אומרם, המעוניין לקיים כל הקורא דבר בשם אומרו וכו' ימצאן שם)

הודגשה אי תלות כלכלית – נכון, אך יש צורך לקחת בחשבון שפעמים רבות אי התלות גוזלת רוב זמנו של אדם, בפרט במקצועות שאינם קשורים ביצור (תפילין למשל) או ביזום עסקי (ששם הסיכון גדול) ובשניהם לא כל אחד בר הכי ושאלה גדולה היא אם מי שראוי לכך והינו ת"ח ראוי כי יתחיל לעבוד 8-10 שעות ביום. בעיה זו כמעט ואינה פתירה! הפתרון היחיד יכול להיות הסדרי יששכר וזבולון שישאירו לוז של ת"ח. פתרון דחוק.

חינוך - שני פנים לו. חינוך "פרופר", איך "יצא" הילד. בזה איני חושב שיש בכלל בעיה. האמת כה גרועה? כה בלתי חינוכית?. תמהני. הבעיה האמיתית היא השתלבות הילד בחברה, וגם זו אינה בעיה מהותית (מנסיון). קיימת בעיה בהכנסת ילדים למוסדות. גם זו אינה כה חריפה (וחושבני שבירושלים המצב קל בהרבה מאשר בבני ברק, ומעניין למה). אבל בעיה זו, להערכתי, היא אחד משני הטעמים העיקריים להווצרות חיי המחתרת הללו.הבעיה תיפתר מהשרש רק בהקמת מוסדות טובים ברוח זו כאשר שכר הלימוד הינו סביר (דוגמה – מערבא שלפחות בעבר היה מקום טוב יחסית – איני יודע מה המצב כיום- הינו מקום יקר מאוד שאדם מן השורה אינו יכול לממן בו לימודים של 3 ילדים, לא ביררתי כעת אך כמדומני ששכ"ל לילד מגיע ל כ 3,000+ ₪ או כ 4,000 ₪ לחודש, ומה יעשה מי שיש לו 2-3 כאלו?  מקום דומה (ואף משופר יותר) ששכר הלימוד בו סביר יפתור בעיה זו.

כתב שם מיימוני  נניח שאעשה כדבריך, אלמד משפטים ואהפוך לעורך דין מצליח ומיליונר. אבל עדיין חרדי, אם כי חרדי בעל השקפה פתוחה. אלך עם חליפה וכובע, ואקפיד על קלה כחמורה, ובביתי ינוחו ראשונים ואחרונים עם מחקרים של אנשי האקדמיה.
    לאיזה תלמוד תורה וישיבה ארשום את ילדי? אני מבקש שם עם מס' טלפון! כנ"ל לגבי הסמינרים
    ! להיכן שילדי....., חיידרים טובים וסמינרים טובים (הגם שאחד סירב לקבל בגלל אחים שהיו בחינוך ,לא מתאים", אחרים מקבלים. בתנאי שהילדים יהיו ממש בסדר. אני מכיר מספיק אנשים העובדים מחוץ למחנה החרדי (ז.ר. לא כרעבעס ולא כמנהלי מוסדות וכדומה) וילדיהם מתקבלים.

מלבד זאת - לא נעים לומר אבל אם תהיה עו"ד מצליח ועשיר ילדיך ילמדו בכל מקום, כולל במיר ויעשו דרך אגב תואר שני ואף אחד לא יפצה פה (יש דוגמאות כאלו), כי במחנה החרדי אם אתה עו"ד עשיר תוכל לעשות הכל.. , רק לעו"ד עני אסור!

לימודים אקדמאיים – גורמים לקלקול. אחרי נישואים כמעט אין בעיה. אמנם יש שחיקת עמדות רעיוניות וממילא השפעות מעשיות, אבל את זה חינוך שאינו מסתגר אמור לפתור ואוי לנו אם לא, אזי באמת איננו שווים מאומה.. ואגב - מעניין שהרבה רבנים האוסרים לתלמידיהם ונשות ובנות תלמידיהם ללכת לאוני' – נשותיהם שלהם הלכו גם הלכו.

מלבד זאת - כמה יש חובה להקריב צבור שלם הנידון לחיי דחק כלכליים וחיים מעוותים קימעא רוחנית עבור אחוזי קלקול מסויימים?

תודעה –

זה לא חלום. המחסום הגדול ביותר הינו פחד האנשים ממוסדות חינוך, ואם יימצאו מוסדות חינוך במחיר סביר יפנו אליהם. בהתחלה מעט ואחרי 10 שנים הרבה יותר.

תהיה בעיה עם מוסדות כאלו שהרבה ירצו להכנס אליהם לא מרצון לפתיחות מחשבתית אלא משאיפה לפריקת רסן מסויימת, וזה יכול להרוס את הרעיון. אז שוב משטרת מחשבות? איני יודע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2010 05:59 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
    אלא משאיפה לפריקת רסן מסויימת, וזה יכול להרוס את הרעיון.

1. פריקת רסן התורה או רסן בני אדם ?
    2. רוב האנשים מצביעים ברגליהם לערכים, הרצון ל"פריקת עול" בא כשבני אדם אינם מזדהים עם ה"עול".

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
    נשלח ב-2/7/2010 17:42 לינק ישיר 

מ"ט
    פריקת רסן התורה
    איני מעוניין לשמש מסווה למי שאינו מעוניין בערכי התורה. יש לא מעט שאינם מעוניינים אלא בתוית חרדית ולא במחוייבות טוטלית לכבישת רצון בגלל הדת 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2010 09:30 לינק ישיר 

תלמיד טועה

כתבת בעד הקמת מוסדות בעלי פתיחות מחשבתית , אך שלא יקבלו את אלו
    "שאינם מעוניינים אלא בתוית חרדית ולא במחוייבות טוטלית לכבישת רצון בגלל הדת" את "אלו ששואפים לפריקת רסן מסויימת"... 

הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות – לא אני המצאתי. מהפכות רבות התרחשו לצד כוונות טובות של נושאי דגלן והובילו למה שיתכן ותקרא "גיהנום". (האם כוונותיו של מנדלסון היו בכיוון של פריקת עול מלכות שמים ?)

אנשי ועדות קבלה / ייסוד קהילות למיניהם (בתי ספר, יישובים קהילתיים) – תתפלא לשמוע – אינם מסתפקים בהצהרת כוונות ערטילאית  אלא נאחזים טוב מאד בתקנון נוקשה בעל גדרות ברורים היטב. ולא בכדי.
    1. ברשותך נרד לפרט אחד מעשי כדוגמא:

אמור נא לי, האם הפתיחות המחשבתית לבקר פרטים במסורת – נובעת מרצון לפרוק עול תורה ומצוות או שהיא עדיין בגדר "פתיחות מחשבתית" רצויה?!

יהיו אנשים שיצווחו שכאן שורש פורה ראש ולענה, ומעל לכל ספק שמדובר ברצון עז לפרוק עול הדת, ויהיו אנשים שיצווחו תנו לנו להשתמש במוחנו ולחשוב כדי להיות טובים יותר. כיצד הינך קובע מה מניעיו של כל פרט ?

האם אדם יכול להעיד על עצמו בוודאות  בסוגיה סבוכה זו ?

לפיכך פרסם מניפיסט של המוסדות החדשים + גדרות מותרים ואסורים במסגרת זו (כן, בחשיבה מדעית מדברים על  פרמטרים מדידים יותר מאשר "הצהרת כוונות") . אם נשארת עם הצהרת הכוונות הטובות - תישאר כוונה טובה, אך לא יקום מוסד.

2. דיברת על מוסדות שיש להם סיכוי להמשכיות כלשהי, הלא כן ? גם אם זיהית באב כוונות טובות של לא לפרוק כיצד תבדוק את הבן ?גדרות מעשיות עוברות יותר. ולכן צריך לדבר מעשית. (אם בתחום ההנהגה ואם בתחום האמונות ! – כל עוד הינך מתנגד לפריקת עול מצוות)

יושב לו אדם ובוכה: "מה עלה בי שפסקתי מלהאמין בהשגחה  פרטית, וב.... וב...  וי לי וי. אמנם מצאתי ראשונים שנוקטים כמחשבותי, אבל רבש"ע בוחן כליות ולב, יודע אתה שאיני מתכוון למרוד בך... האם יתקבל בנו למוסד ?

ובקרן זווית אחרת עומד אדם שנגמל כבר מזמן מדמעותיו (לפני 10 שנים בכה כמו אדם א') ויודע בברור שאינו מאמין ב... וב... אבל כולו חיוך עונג. ואינו נראה כאבל .  האם יתקבל בנו למוסד ? האם נראה הוא כפורק עול ?

(בתכל'ס יתכן שילדי שניהם יהיו דומים, (ולא תמיד שותפים ללבטים הכואבים של ההורים אלא נעשים פתוחים יותר) ויתכן שזה אותו אדם – רק בהבדל של מספר שנים)

האם אמרת משהו כשהתווית את ה"אי רצון לפרוק עול" כפרמטר ?

תוקן על ידי התודעה ב- 04/07/2010 09:33:28

תוקן על ידי התודעה ב- 04/07/2010 09:34:28

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חברה חרדית פתוחה?
    מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
    הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
    לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 סך הכל 10 דפים.

bholext
    2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.