| נשלח ב-16/5/2003 11:35 |
|
| |
פני הקבלה
להלן דוגמא איך פועלת תעשיית הקבלה, איך היא מייצרת עולמות ומלאכים וכו'.
איגרת הקודש מכתבי רבינו שמשון מאוסטרופליא זצ"ל הי"ד
[סגולה נפלאה לקרותה בערב פסח]
וכתוב ע"ז: איגרת זו היא סוד גדול ונורא, וכתוב שם שכל המעיין בסוד נפלא ונורא הזה על מכונו אפילו פעם אחת בשנה וביותר בערבי פסחים מובטח לו שהוא ניצול כל אותה שנה מכל מכשול ומיתה משונה ושום אונס, ואל ימשלו בו אויביו וכל שונאיו יפלו תחתיו, ובכל אשר יפנה יצליח וישכיל אמן סלה.
הנה מאמר אריז"ל מקונטרס "פלאות רבות" בשער "יציאת מצריים" פרק ג' דף מ"ב ע"א וזה לשונו -
"הנה כבר הודעתיך שפרעה נלקה במצריים בעשר מכות אלו, ע"י 3280 מלאכי חבלה הממונים בשלוש רקיעים של טומאה, אחד נקרא שר"ע השני נקרא תמו"ך והשלישי נקרא בישה"א ועליהם השר הנקרא דלפק"ט ועליהם ועל כולם השר הנקרא תק"א בראשית. חסר מן השלישי עשרה, וחסר מן הרביעי שישה וחסר מן התשיעי שישה ככתוב"
(אמר המצטט -אני- אין ספק שבשלב זה אנו בטוחים, שחסר מן השלישי עשרה וכו' מדבר על המלאכים או על סוגי החבלה, ובא האר"י לבאר מה חסר לתכונות כל אחד ברמזיו הגדולים, הבה נביט בפתרון)
ביאור ר"ש מאוסטרופליא: 3280 מלאכי חבלה = גימטריה של כל עשרת המכות "דם, צפרדע וכו'".
מלאכי החבלה שר"ע תמו"ך בישה"א = "עשר מכות שהביא" בהפיכת האותיות של כל תיבה.
השר הממונה עליהם דלפק"ט = האותיות הקודמות ל"ה'מ'צ'ר'י" (דהיינו לפרעה), האות הקודמת לה' הוא ד', למ' הוא ל' וכו' = דלפק"ט.
ומש"כ בסו"ד "חסר מן השלישי עשרה, וחסר מן הרביעי שישה וחסר מן התשיעי שישה ככתוב", היינו שהגימטריה של 3280, הוא כאשר כינם חסר יוד, והיינו "חסר מן השלישי [המכה השלישית] עשרה [=י]" וכן יש להחסיר מן הערב וי"ו וזהו "חסר מן הרביעי ששה" ומחושך גם כן וי"ו, וככתוב, היינו כפי האיות בו הוא נכתב בתורה.
"ועל כולם השר הנקרא תק"א בראשית" - זה הגימטריא של דצ"ך עד"ש באח"ב.
הדבר ההגיוני ביותר, שהאמין האריז"ל שהגימטריות של המכות וכו' מרמזים על המלאכים וכו'. אם אין אנו מניחים שהתורה באה לרמז על מלאכים דרך הגימטריות, הרי שכל האמור אינו אלא שעשוע במקרה הטוב ביותר. [להניח שהאר"י חשב על זה לבד ובמקרה זה מסתדר עם גמטריות, אינו הולם לא להגיון ולא למה שהוא עצמו כותב ומוכיח מהיכן זה לקוח.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 11:43 |
|
| |
מבחן,
....
הרי לא האריז"ל מעיד שזו היתה כוונתו, אלא הר"ש מאסטרופוליא?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 11:47 |
|
| |
וטו
התכוונתי למש"כ "חסר מן השלישי עשרה וכו'". וחוץ מזה הרי הפירוש של רש"א בולט כמכוון למה שנכתב.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 12:48 |
|
| |
בוגי יש המשך למאמר, עוד יותר מעניין, אך באותו כיוון.
אני מחכה עוד, אולי יבוא אי מי ויסיר את החרפה הזו או את התגלית הזו, באומרו כי כל העניין מזוייף וכיו"ב, מי יודע?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 13:08 |
|
| |
מה אומר ומה אדבר, הסגנון הפרוע מתאים אולי לאנשי הפורום ויחסם לכל מה שהשכל שלהם אינו מכיל, והתגובה הנדרשת היא: אן תען לכסיל כאוולתו, שהרי מיד אחרי שאשיב, יבואו הם וישפכו עוד טונות של בוז ולעג, ובסוף אצטרך לעזוב אותם לנפשם, ויטענו שלא היה לי מה להשיב, ומה ארויח.
למרות כל זאת, אעתיק כאן את ההסבר הפשוט לנושא הכללי הזה של גימטריאות למילים שבתורה, כפי שמבוארים בתניא ח"ב הנקרא שער היחוד והאמונה פ"א:
וז"ש האר"י ז"ל שגם בדומם ממש כמו אבנים ועפר ומים יש בחי' נפש וחיות רוחנית דהיינו בחי' התלבשות אותיות הדבור מעשרה מאמרו' המחיות ומהוות את הדומם להיות יש מאין ואפס שלפני ששת ימי בראשית. ואף שלא הוזכר שם אבן בעשרה מאמרות שבתורה אעפ"כ נמשך חיות לאבן ע"י צירופים וחילופי אותיו' המתגלגלות ברל"א שערים פנים ואחור כמ"ש בס' יצירה עד שמשתלשל מעשרה מאמרות ונמשך מהן צירוף שם אבן והוא חיותו של האבן וכן בכל הנבראים שבעולם השמות שנקראים בהם בלשון הקדש הן הן אותיות הדבור המשתלשלו' ממדרגה למדרגה מעשרה מאמרות שבתורה ע"י חילופים ותמורות האותיות ברל"א שערים עד שמגיעות ומתלבשות באותו נברא להחיותו לפי שאין פרטי הנבראים יכולים לקבל חיותם מעשרה מאמרות עצמן שבתורה שהחיות הנמשך מהן עצמן גדול מאד מבחי' הנבראים פרטיים ואין כח בהם לקבל החיות אלא ע"י שיורד החיות ומשתלשל ממדרגה למדרגה פחותה ממנה ע"י חילופים ותמורות האותיות וגימטריאות שהן חשבון האותיות עד שיוכל להתצמצם ולהתלבש ולהתהוות ממנו נברא פרטי וזה שמו אשר יקראו לו בלה"ק הוא כלי לחיות המצומצם באותיות שם זה שנשתלשל מעשרה מאמרות שבתורה שיש בהם כח וחיות לברוא יש מאין ולהחיותו לעולם דאורייתא וקב"ה כולא חד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 13:20 |
|
| |
הלבן שליט"א
אם אכן דברי מר מיישבים את העניין, יבארם נא בשפה המובנת לפחות שיהא מקביל לשפה המובנת של המאמר שלעיל, שם מיישב ר"ש כל דיבור על אופניו.
תודה מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 13:24 |
|
| |
הלבן
אסור לחשוב בקול רם?
אסור לנסות להבין במלים של עברית חדשה?
מישהו פוחד שיבינו אותו?
ההסבר שלך, מחב"ד, דווקא מאד יפה. הוא מפתח את הרעיון של ספר יצירה, שרמוז גם בתלמוד ובמדרשים, שהעולם נברא באותיות.
אם חז"ל התכוונו למה שהרבי שלך אמר, זו עוד שאלה. אבל זו פרשנות שאינה חורגת משיטות הלימוד הרגילות והמקובלות.
בכל זאת, אם תשים לב יפה, תראה שמה שהבאת ומה שהביאו פה בשם אותו מקובל ואלוף גימטריאות הוא דבר אחר לגמרי...
הרבי שלך כתב גם כן על מלאכי חבלה, כמו שכתב המקובל הזה?
תשובה אמיתית מכל הלב, בבקשה!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 13:54 |
|
| |
ינוקא
ברוך הבא! ירבו כמוך ובפרט בפורום שכה זקוק לישרים ונבונים כמוך!
אני מאד חושש -ליתר דיוק חושב- שאם נפרש את מה שהלבן הביא, נגיע למסקנא דומה לזו שאנו מובלים אליה על פי המאמר שהביא מבחן (ואז ראוי יהיה לשנות את שם האשכול מפני הקבלה לערות הקבלה ).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 14:11 |
|
| |
אני קורא וקורא ואינני יודע מה מצחיק כאן? תורת הגימטראות? שכל חסידי אשכנז עסקו בזה? הטור בבעל הטורים! הרוקח! עיין בספרים הנ"ל ותראו כל מיני המצאות כאלו. אז מה כאן מצחיק? שלמד דרך גימטראות על שמות מלאכי קבלה? יסלחו מתנגדי הקבלה המושבעים, אבל סגנון הכתיבה באשכול זה, אינו ביאור, מה רע כאן במה שנאמר, אלא הצגת דברים באורח נלעג, ולהצביע הנה זה מה שכתבו המקובלים.
גם מבחינת אקדמית, כל הוויכוח כאן מזכיר את הידוע מה שקרה בשדה המחקר עד שגרשום שלום הגיע. חוקרי היהדות כמו גרץ וכיו"ב, כתבו על הקבלה כאילו הוא הוקוס פוקס ורק דברים דלי דעת ונעדרי שכל, עד שהגיע גרשום שלום ואחריו משה אידל,(שאכן המקובלים האימיתיים סולדים ממנו כמובן כמי שעושה הקבלה תחום למחקר חיצוני) והוכיח אפילו לגויים ובוודאי לעולם האקדמי כולו שאין הקבלה נונסנס (אני אוסיף ח"ו. אז אם אתהם אינם רוצים ללמוד ספרי קודש על הקבלה, צא ותלמדו ספרי שלום ואידל וליבס וכל אלו, שיסבירו לכם מהו תורת הקבלה.
ואחזור לנקודה: מבחן לא העלת כאן טענה או רעיון כלשהו, אל ציטוט שמצחיק את בוגי!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 14:38 |
|
| |
מסתברא
נראה לי שכוונתם של הכותבים, ובמיוחד כוונתו של פותח האשכול, היתה להראות כי מאחורי הגימטריאות עומדים חישובים פשוטים למדי באריתמטיקה. אלא שכאן הלבישו עליהם מחלצות של סודות עליונים.
איני בא להכריע שלמשל אותו ר' שמשון השתעשע בחשבונות והעלה בדעתו שבמקום לפתור תרגילי חיבור הוא מגלה סודות, אבל לטענת מבחן זה בדיוק מה שקרה לו. הונאה עצמית.
איני יודע אם זה מה שטענו גרץ ודומיו, אך אם כן, האם מצויה באמתחתנו תשובה ענינית, שמוכיחה כי יש כאן יותר מאשר שעשוע חשבוני שמקבלים אותו ברצינות יתרה מדי?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 14:43 |
|
| |
הלבן, היטיב ינוקא להסביר לך את הנקודה הבעייתית.
בוגי, קראתי לאשכול פני הקבלה במקביל לפני הרפורמה שפתחתי בעבר.
מסתברא, איני מבין וסלח על הביטוי, אתה עיוור? בעל הטורים והרוקח לא הוציאו מלאכים מגמיטריות וגם לא דינים כמובן, זה רק פרפראות לתורה, מעין סימנים לזכרון, ובגדר תורתך שעשועי, אין לי שום ספק שברוב גמיטריות הטור ידע שאין כאן צל של כוונת המקרא. אני שוב מתפלא מאוד איך לא תבין את הדבר הנורא שקרה במאמר שלעיל. שם אתה רואה שמפרפראות מוציאים מלאכים, ואין רואים כל סוד עיוני שמחמתו מגיע איזה מושכל. שומו שמיים!
הנקודה: נסיון ההגנה מהטור והרוקח רק מגבירים ומעצימים את ההלם. השווה וראה!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 15:13 |
|
| |
מבחן
א) דיון רציני אינו סובל סגנון לעגני כזה שלכם, שאינו מותיר אפשרות להשיב. תעמיד מישהו בפינה, תשאל אותו שאלות, כל מענה שיתן - כולם יפצחו בצחוק מקהלתי, עד שהנשאל יתבלבל, ואתה וחבריך יקראו לזה "דיון" של "חיפוש האמת".
ב) כל הבעיה שלך היא, שהלבשת "כנפים" ונתת "צורת עוף" לאותם מלאכים, ובזה הבדלת בין הגימטריאות של בעל הטורים ובין אלו של הקבלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 16:03 |
|
| |
מבחן,
אני יכול להביא לך הרבה מאחז"ל ולהציגם באור נלעג ופאתטי, אך לא אעשה כך אפילו בכדי להוכיח נקודה, פן אכשל בזלזול חז"ל. עדיין אני עיוור להבדיחה.
האמת היא, שהקבלה המיוצגת בספרי מהר"ש אוסטרפלי ובידי המגלה עמוקות, אינה מבטאת את הזן המרכזי של הקבלה של הרמ"ק והארי"זל, אלא היא קבלה פולנית מסוג מסויים. ובכתבי אריז"ל הקלאסיים לא מצויים דברים אלו. אין לי הזמן לתאר את עריכת כתבי אריז"ל והתפשטות כתבי אריז"ל בפולין ומחוץ לגבולות ארץ ישראל, שהיא תורה שלמה וספרים שונים נכתבו על כך, אך זאת אומר, שבפולין היו כתבים שיוחסו לאריז"ל ואינם מופיעים בקאנון של אריז"ל המכונה "שמונה שערים" לרח"ו, על שם ספרים שנקראו 'שער', כמו 'שער הכוונות' ו'שער רוה"ק' וכיו"ב. וכנ"ל דברי אר"י אלו שייכים לסוג הנ"ל.
אך זה לא יפתור הבעי' כאן, שהרי אתה יכול לחת כל קטע קבלה אפוף סוד ומסתורין מלובש בכתב חידה של גימטראות ולהציגה באור מגוחך. קל מאד לעשות כך בטכסט איזוטרי.
תוקן על ידי - מסתברא - 5/16/2003 4:27:07 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 17:26 |
|
| |
הלבן ומסתברא, אני מסכים שיש היבט לעגני בדבריי, אך תודו שמי שלא קרוב לקבלה זו תגובה לגיטימית.
עם כל זאת זה לא מצדיק את תגובתכם "זה לעגני" וממילא לא נענה. אדרבא נתחיל להיות עניניים מאז שתציגו ענייני טעם, ואני מתחייב שאם תבארו ברצינות ובענייניות את המאמר הנ"ל ולא תברחו להישען על בעל הטורים שלא חידש כלום בגימטריות אלא הסמיך, אזהר מכל סגנון לעגני ומגישה שכזו.
מסתברא, אם אתה מתכווין שאכן המאמר הזה מזוייף, או שהפירוש של הר"ש אינו נכון, הדרני בי, מכל מה שבאתי להוכיח בזה המאמר.
תוקן על ידי - מבחן - 5/16/2003 5:28:21 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2003 17:50 |
|
| |
מבחן
מסתברא לא כתב ח"ו שזה מזוייף, הוא כתב רק שהלימוד הזה הוא של הר"ש מאוסטרופליא ולא של האריז"ל, ולכן אם באת ללעוג בזה לתורת האריז"ל לא כיוונת.
אמנם אני אשיב לך גם על הדברים האלו של הר"ש מאוסטרופליא, שמצינו כיו"ב בתלמוד, על הכתוב להנחיל אוהבי יש - שי עולמות. מה שהתלמוד מכנה עולמות מכנה הר"ש מאוסטרופליא מלאכים. אלו ואלו אין להם כנפים. אלו ואלו אינם אלא גימטריה.
וכדי שלא להטריח אלא גדולי הדור שבפורומינו לחפש גמרא זו, הרי כוונתי לגמרא סנהדרין ק, א:
עתיד הקב"ה ליתן לכל צדיק וצדיק ג' מאות ועשרה עולמות שנא להנחיל אוהבי יש ואוצרותיהם אמלא יש בגימטריא תלת מאה ועשרה הוי
תוקן על ידי - הלבן - 5/16/2003 5:55:17 PM
|
|
|
|
|