בית פורומים עצור כאן חושבים

מדף הספרים של עכ''ח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/5/2009 10:02 לינק ישיר 

אמאלה, אני אישית מכיר עשרות רבות מאד (!) של כאלה, לשני הכיוונים. ואין שום ספק שהטיעונים האינטלקטואליים היו רכיב מכריע בקבלת ההחלטה שלהם. אני מדבר כמעט כל יום עם כאלה, לשני הכיוונים.
התחושה שהיום זה עידן הרגש והרוחניות, והייאוש מהשכל, היא נכונה רק בחלקה. כפי שהסברתי כל תהליך הוא שילוב של שני המישורים הללו (לפחות): הרגשי-רוחני והשכלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 10:05 לינק ישיר 

מי שמתייחס אל הדת ברצינות לא יכול להימלט מהדיון הפילוסופי, נכון שנחמד ועכשווי לטעון שלא ניתן ולא צריך להוכיח שום דבר והכל נובע מהתת מודע ומרמות פסיכולוגיות עמוקות אבל אדם דתי צריך להגדיר לעצמו במה הוא מאמין ולמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 12:20 לינק ישיר 

למיכי

"ואין שום ספק שהטיעונים האינטלקטואליים היו רכיב מכריע בקבלת ההחלטה שלהם. אני מדבר כמעט כל יום עם כאלה, לשני הכיוונים."

הרי הטיעונים האינטלקטואליים שהצגת לעשרות האנשים שפגשת היו זהים.

אז איך קרה שמאזיניך התפצלו לשני כיוונים?הווה אומר:פסיכולוגיה.
כמאמר הכתוב:אלץ איז פסיכולוגיע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 14:09 לינק ישיר 

ר' מיכי

לא טעיתי בשום טעות, אלא אתה טעית בהבנת דברי.

אתה נשאר בתחום הפילוסופי מה התנאי לדיון על מה שאני מעלה, וברור שמבחינה הגיונית דברייך נכונים, וכל בר בי רב דחד יומא מבינם.

טענתי שקוטב הדיון הרלוונטי מבחינת המשמעות למאמין הוא בתחום אחר.

מה שאתה מנסה להוכיח - הואיל ולטענתי אינו גוזר צווי, הוא פשוט כמעט לא רלוונטי למי שאינו מאמין לשאלת הדיון האמוני שעיקרו נסוב על הצווי ומשמעותו.

אנסח את השאלה כך -

איזו משמעות כשלעצמה מבחינת האמונה הדתית יש לאמירה אודות  מציאות הא-ל כלפי המאמין אם איני יכול לגזור ממה היגד אודות כל תביעה מן המאמין כלפי הא-ל, מלבד ההכרה שישנה איזו מציאות של א-ל.

זאת ועוד, מה פשר למושג מציאות הא-ל אם איני משייך לו התגלות / פניה לאדם, או לחילופין פניה של האדם לא-ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 14:11 לינק ישיר 

אחדד

לשיטתך: האם דברייך אודות מציאות הא-ל. מבחינת המהלך הפילוסופי גם גוזרים בהכרח מסקנה אודות הצווי וההתגלות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 14:42 לינק ישיר 

הלך,
אני לא רואה לאור דבריך מה לא הבנתי קודם. הבנתי היטב, ואני חוזר שוב על דבריי. אני לא טוען שניתן לגזור בהכרח מסקנה בדבר התגלות, אבל הכיוון ההפוך הוא כן הכרחי: אם אין אלוקים אז גם אין התגלות. ובאופן יותר חזק: האמונה הפילוסופית בקיומו של אלוקים מאפשרת דיון על ההתגלות. רבים מאלו שלא מאמינים בהתגלות זה לא בגלל שהם בדקו ברצינות את הראיות וכדו', אלא בגלל שהם שוללים זאת על הסף (כמו קנקן התה והמפלצת הנ"ל). על כך אני אומר שאם מאמינים באלוהים פילוסופי כבר יותר קשה לשלול על הסף התגלות (ודוק', לא אמרתי שחייבים בהכרח לקבל את ההתגלות). 

צענע,
מה בדבר עמדות שונות בגלל סברות שונות? מדוע הכל צריך לעבור רדוקציה פסיכולוגית? ישנם דברים שאין לנו עבורם הוכחה חד משמעית, ולכן כל אדם צריך לשקול את משקל הטענות והראיות ולקבל החלטה. וכאן יכולים להיווצר הבדלים בגלל חילוקי דעות והשקפות. ולכן, אני דוחה על הסף את המסקנה שאלעס איז פסיכעלעגיא.
[לשון אחר: המסקנה הזו אינה נובעת מהנחותייך, ולכן כנראה הגעת אליה בגלל הפסיכולוגיה שלך ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 14:56 לינק ישיר 

אם יורשה לי, שתי הערות למיכי:

1. האם הספר הרביעי בקוורטט כבר יצא? מהו"ועל קיסר סטודנט ואורטופד?"

2. אני קודם כל מסכים איתך בכך לשטיעונים חזקים, המוכיחים לעומת השוללים, יש השפעה גדולה. פסיכולוגיה זה הרבה, הרבה מאוד אפילו, אבל בהחלט לא הכול .

אני יכול לומר שאני בהחלט מצפה לספר עליו אתה עובד ברגע זה!

הייתי מציע לך, שמבחינת העיצוב הגרפי  של הספר, שבימינו נודעת לו חשיבות גדולה מאוד, יהיה הספר  דומה יותר לעיצוב ספרו של דוקניס מאשר לעיצוב המאפיין את ספריך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 15:01 לינק ישיר 

יינן כתב:
מהו"ועל קיסר סטודנט ואורטופד?"

זהו השם שתוכנן במקור לספר השלישי בקוורטט, שיצא בסוף תחת השם אנוש כחציר (הוצאת תם, כסלו תשס"ח-2007)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 15:17 לינק ישיר 

[מיכי,

איני מדברת על יאוש מן השכל (שברובו הוא יאוש שלא מדעת ואכמ"ל), אלא על כך שנימוקים רציונליים והגיוניים לקיומו/אי קיומו של א-להים אינם יכולים להזיז אדם ולו צעד אחד כלפי הדת או ממנה והלאה. איני יודעת אילו אנשים אתה מכיר, אבל קשה לי להאמין שהם שונים מהותית מאלה שאני מכירה. סביר לי יותר שהבנתך את דבריהם/מעשיהם שונה מהבנתי שלי. כלומר, המחלוקת אינה על העובדות, אלא על הניתוח שלהן, ובאופן ספציפי יותר - על  דרך הנכונה לפרש בני אדם (ובתחום הזה, ברור לי למי מבינינו יש הכישורים הטובים יותר  ). 
 ייתכן שדברי דומים לדברי הלך (כי אני בהחלט מדברת על דת, שיש לה מרכיב נוסף על האמונה - מרכיב מעשי כלשהו), אבל אני חושבת שיש בהם גם מעבר לזה. מי שאינו רוצה - מסיבה כלשהי - להמשיך ולהיות דתי, לא ישתכנע מספר כזה או אחר. מי שהשתכנע מדברי דוקינס, ממילא לא מאמין, כמו שמי שישתכנע מספרך, ממילא מאמין. אז בשביל מה כל בזבוז הזמן הזה (שוב, מעבר לעיון אבסטרקטי שבא לאמן את שרירי המוח, ובכך יש לו חשיבות כמו כל עיון אבסטרקטי אחר)?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 15:47 לינק ישיר 

"וכאן יכולים להיווצר הבדלים בגלל חילוקי דעות והשקפות"

זו בדיוק טענתי שגם חילוקי דעות והשקפות נובעים ממעמקי הנפש-קרי פסיכולוגיה.

כשאני קוראת על שני אחים שגדלו באותו בית ובאותה שכונה ובאותו בית ספר ואחד יוצא יעקב והשני עשו-מה זה אם לא גנים ו/או חוויות ילדות שהשפיעו על ההתרשמות השונה  ממראות ומטענות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 20:28 לינק ישיר 

צענע,
אם אלו חוויות ילדות והשפעות פסיכולוגיות, אז מה רוצים מעשיו? הוא נולד אחרת ועבר חוויות אחרות, וזה הכל. זה ממש עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי, למהדרין.
אבל את טועה. זוהי בחירה שונה ועמדות שונות, ולא חוויות ולא בטיח.

את מניחה דטרמיניזם, ולכן לפי הנחתך גידול באותו בית אמור להניב את אותה תוצאה אידיאולוגית-ערכית (בהינתן פסיכולוגיה זהה). ומכאן את מסיקה (כמה מפתיע) שהכל פסיכולוגיה, וההבדלים הם רק במבנה הפסיכולוגי.
בעברית קוראים לכך 'הנחת המבוקש' (שאינה תמיד כל כך רעה כשלעצמה, כפי שכתבתי במאמרי ב'צהר', על שבחי הנחת המבוקש).

אמאלה,
אכן יש לנו ויכוח. לדעתי הוא בתחום העובדות ולא בתחום ניתוחן, אבל לא נראה לי שנצליח להכריע אותו כאן. כמובן שמי שרואה מאחורי כל טיעון רציונלי מניעים פסיכולוגיים או אחרים, לעולם לא ישתכנע שאדם פועל משיקולים רציונליים. עייני ערך 'הנחת המבוקש' לעיל.
הבהרה: אני מתכוין לשנינו. כל אחד מאיתנו מניח כאן את המבוקש, ולכן כתבתי שלא ניתן להכריע את הויכוח כאן. אני מניח שאם אדם נראה שפועל ממניעים רציונליים אז כנראה שהוא פועל (גם) מתוך המניעים הללו. ואילו את מניחה שהוא לעולם פועל ממניעים פסיכולוגיים נסתרים, והוא עובד עליי או ו/או על עצמו. כאמור, עם זה קשה להתווכח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 21:36 לינק ישיר 

[מיכי,

לזה אני מסכימה לחלוטין.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 23:41 לינק ישיר 

ר' מיכי

אין בינינו כל מח' על טענתך, שכבר אמרתי שהיא מובנית מאליה.
מחלוקתינו היא על מרכזיות המשמעות.

נוכח הודאתך:  "אני לא טוען שניתן לגזור בהכרח מסקנה בדבר התגלות"

מסקנתי:

השלב הבעייתי בדיון האמוני הוא המעבר להתגלות, וא"כ איני מוצא בשורה בדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2009 23:48 לינק ישיר 

אבל 'הודאתי' (כך בדיוק הרי כתבתי כבר בהתחלה) אינה מכילה את מה שאתה רואה בה.
אני אמרתי שזה לא נובע בהכרח, אבל לא אמרתי שההתגלות היא המכשול העיקרי.
בכל אופן, דומני שכעת הדברים ברורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2009 00:11 לינק ישיר 

יתכן שאלו שמקבלים את הדת בצורה מוחלטת (לפחות עבורם, כלומר הם מקבלים משהו ללא ערעור) מוכנים יותר לקבל שיש הכרעה רציונלית בעניינים הנידונים ואלו שעמדתם יותר פשרנית ויחסית נוטים לטעון שלא שייך להגיע להכרעה בעניינים אלו.
(נותר להכריע האם העמדות האלו נובעות מפסיכולוגיה כתוצאה מהעמדות לגבי הדת או משיקולים רציוניים).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדף הספרים של עכ''ח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 106 107 108 לדף הבא סך הכל 108 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.