בית פורומים עצור כאן חושבים

מדף הספרים של עכ''ח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/5/2020 09:15 לינק ישיר 

על הטרילוגיה החדשה של מיכאל אברהם:

https://www.makorrishon.co.il/judaism/230815/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2020 10:37 לינק ישיר 

בס"ד

כמה הערות קצרות על  הריאיון עם יאיר שלג

(מוסף 'שבת', 3.5.2020)

הריאיון היה ארוך ומקיף, והוא עסק בהשקפותיי ולא באישיות או בתיאור אירועים. לכן הנקודות שעלו בו עסקו ברעיונות ובטיעונים שחלקם מורכבים ושנויים במחלוקת. מסיבה זו, למרות מגבלות המדיום העיתונאי הדיוק הוא חשוב. כמובן שלצורך הדיון ברעיונות כאלה נדרשת הצגה מפורטת יותר, ששם לא היה לה מקום (זה מה שנעשה בטרילוגיה שלי). ככלל, הריאיון מציג היטב את תפיסותיי, ואני מודה ליאיר שלג על עבודתו. למרות זאת, בגלל הרגישויות חשוב לי להעמיד כמה דברים על דיוקם.

אציין כי אין לי את ההקלטה, ואני לא תמיד זוכר בדיוק את מה שאמרתי, אבל אני יודע מה אני חושב. כך שאין בדבריי שום ביקורת על יאיר, אלא הבהרות נחוצות. בכל אופן, לא אמרתי משהו שאני מתחרט עליו או על אמירתו. דבריי כאן אינם חזרה ממשהו ובוודאי לא התנצלות. מדובר בהבהרות לכמה נקודות שהוצגו באופן לא לגמרי מדויק (או בדברים שאמרתי או בכתיבה ובעריכה, אבל זה לא חשוב). ניתן לבדוק את כל הדברים בכמה מקומות שבהם כבר הצגתי אותם (בעיקר באתר שלי ובטרילוגיה).

להלן כמה מהנקודות העיקריות:

1.     נקודה שולית. אני לא מלמד את קאנט במכון הגבוה לתורה (אם כי מזכיר אותו מדי פעם). אבל אכן בעיניי ספריו יותר מעניינים ויותר רלוונטיים לאנשי דורנו ממורה הנבוכים ודומיו.

2.     התיאור של טיעון "תיאולוגי" (שמגבש הנחות "אחורה" כדי להגיע למסקנה נתונה) הוא אחת מדרכי הטיעון שלי. אני לא מקדש בהכרח את הנחת המבוקש, אבל גם לא בהכרח פוסל אותה. מהתיאור נשמע שאני תמיד נצמד למסקנות המבוקשות (ומתאים אליהן את ההנחות). זה ממש לא נכון. לפי זה, לא יכלו להתחולל שינויים בדעותיי. מדובר במתודולוגיית טיעון לוגית (שמקורה בפילוסופיה של קאנט) שאני מגדיר היטב בשיחה הרביעית בספרי המצוי הראשון. לכאורה היא דומה לפרגמטיזם (שמאוס עליי עד מאד) אבל כל מטרתי שם היא להראות שהיא שונה ממנו מהותית. פרגמטיזם אינו ישר אינטלקטואלית, והמתודולוגיה הזאת שאותה אני מכנה "טיעון תיאולוגי" בהחלט כן.

3.     בעולם הדתי שלי אכן אין חסידות, אבל יש קבלה. עסקתי בה לא מעט, ואני גם משתמש בה מדי פעם.

4.     לא ייתכן שאמרתי שיש זהות בין פנתאיזם לבין דאיזם (אמונה באלוהים פילוסופי). אני ממש לא חושב כך. מה שאמרתי הוא שיש זהות בין פנתאיזם לבין אתאיזם (זו אחת הביקורות שלי על החסידות). להיפך, בעיניי הדאיזם (שלו מוקדשות ארבעת השיחות הראשונות בספרי המצוי הראשון), הוא השלב הראשון בדרך לאמונה הדתית (התאיסטית).

5.     בריאיון אמרתי כנראה שהבחירה דווקא בעם ישראל לא ניתנת להצדקה פילוסופית אפריורית (ואני גם לא חושב שיש לנו סגולה גנטית או רוחנית מיוחדת). אבל אני ממש לא חושב שאמרתי שהיא אינה רציונלית. אני מניח שהקב"ה נוהג בצורה רציונלית. וגם בעיניי יש בהחלט היגיון לבחור עם מסוים שיוביל מהלך כלשהו בעולם. איני רואה בזה שום דבר מופרך. גם אם לא הייתי אומר זאת מסברתי, אחרי שבהתגלות נאמר לנו כך – אין מניעה לקבל זאת. אבל אני אכן חושב שהשיח האקסקלוסיבי (שאנחנו צודקים וכל האחרים טועים ופסולים/כופרים) הוא בעיקר לצרכים פנימיים.

6.     לא אמרתי שלסטפן הקתולי אין סיבה להאמין ביהדות יותר מאשר בקתוליות, אלא שלא סביר שיבואו אליו בתביעה אם לא יאמין ביהדות. אדם סביר שהיה נולד בכפר של סטפן (כולל אותי) כנראה היה נותר קתולי, ומקובלנו שהקב"ה לא בא בטרוניה עם בריותיו. אבל בעיניי אכן יהדות ההלכה הגיונית וסבירה יותר מהקתוליות.

7.     בניגוד למה שנכתב בריאיון, אני מקיים מצוות בגלל הציווי, ורק בגללו. לא זו אף זו, זהו עיקר משנתי המטא הלכתית. מה שאמרתי בריאיון הוא כנראה שהתוקף של הפרשנות של חכמי הדורות (פרטי ההלכות) אינו בגלל שהיא באה מציווי בסיני, אלא בגלל שזו הפרשנות שהתקבלה. לשון אחר: מחויבות לפרט הלכתי כלשהו אינה דורשת אותנטיות (כלומר שמקורו יהיה בסיני, ואפילו לא שהקב"ה באמת התכוון אליו. במקרים רבים להערכתי זה לא המצב).

8.     כהשלמה לנקודה הקודמת: אני לא מקיים מצוות בגלל הרצון להיות נאמן למסורת. אין לי שום רצון כזה. בעיניי המסורת לא נותנת תוקף לשום דבר, ולי אישית גם אין שום חיבה אליה וגם לא אמון רב בה. אני נאמן למסורת (ההלכתית) כי לדעתי זה מה שהקב"ה מצפה לו מאיתנו, כלומר בגלל הציווי. כשהוא נתן לנו את התורה הוא השאיר הרבה מקום לפרשנות, ואף הסמיך את החכמים לעשות אותה ("לא תסור"). לכן אני מחויב לפרשנותם (של החכמים/מוסדות המוסמכים, לא של כולם), למרות שהם לא בהכרח צודקים. מה שנוצר על ידי חכמים אחרים (בתר תלמודיים) מבחינתי הוא מקור השראה לכל היותר ולא מקור סמכות. ולבסוף, מה שהעם נוהג אינו אלא מנהג, והמעמד שלו מבוסס על החיוב ההלכתי להיצמד למנהגים (לא הייתי מעלה בדעתי לעשות זאת בלי החיוב ההלכתי). לכן בבסיס התוקף לכל הקטגוריות ההלכתיות עומד הציווי ולא המסורת (המסורת רק מעבירה אלינו את הציווי. אין לה מעמד נורמטיבי משל עצמה).

בהקשר זה אציין כי לדעתי מסורתיות (קיום מצוות בגלל נאמנות למסורת) היא חסרת ערך. ניתן לחלק את המסורתיים לשני סוגים: א. אדם שמאמין באלוקים ובציווי אבל מקיים רק מה שבא לו (או מה שמחבר אותו לאבותיו, או מה שיש לו סנטימנטים אליו). מסורתי כזה הוא בעיניי פושע גדול יותר מאתאיסט, כי הוא מאמין ולא מקיים. ב. אדם שמקיים סתם כדי להזדהות בלי שהוא מאמין (באלוהים ובציווי מסיני). "מסורתי" מהטיפוס הזה הוא פשוט אתאיסט רגיל (עם פולקלור דתי. כמו טקסי הבאת ביכורים בקיבוצים החילוניים).

9.     ביחס להומוסקסואליות הצעתי דרך פרשנית אפשרית (שמה שנאסר הוא רק כניעה ליצר ולא למי שזה טבעו). זו רק הצעה אפשרית שאיני פוסק כמותה למעשה, שכן איני בטוח שהיא נכונה (אבל איני שולל אותה). הדרך הראשונה שהובאה בריאיון (שזה נאסר כמנהג עובדי אלילים) לא נראית לי סבירה בכלל. לא חושב שאמרתי זאת (אולי ציינתי שיש כאלה שהציעו זאת).

10. לא אמרתי שהמנהיגות החרדית היא סנילית, ואני גם לא  חושב כך. אני בהחלט חושב שהיא מנותקת מהמציאות ומתומרנת על ידי עסקנים למיניהם. ככל שאני זוכר, בריאיון ציינתי שהיו (גם ברשת וגם בטוקבקים באתר שלי, בעקבות הטור שפרסמתי בעניין) כאלה שניסו להגן על החרדים בטענה שמדובר בקומץ אנשים סניליים שכבר לא ממש מבינים מה קורה. ועל כך אמרתי שזה לא טיעון הגנה רלוונטי, שכן גם אם זה היה נכון (וכאמור, אני לא חושב כך) הביקורת רק מועתקת לחברה שמקבלת על עצמה מנהיגות כזאת.

11. לא אמרתי שבמכון בבר אילן רוצים לזרוק אותי אלא שיש כאלה שהיו שמחים שלא אהיה שם. ככל הידוע לי אין שם אינטריגות ומאבקים שלא הצליחו, אלא עמדות שונות של אנשים. זו גם לא אמירה על ההנהלה דווקא. אגב, בעיניי כל זה לגמרי לגיטימי.

12. לגבי הקביעות שיש לי בעבודה באוניברסיטה. זה נשמע כמו אמירה מתגרה, ולא היא. אמרתי זאת רק כדי להבהיר שאיני ראוי להערכה כה גדולה על הצגת עמדותיי הרדיקליות, כפי שיכול אולי להישמע. הסיכון שאני לוקח על עצמי אינו כה גדול כי יש לי קביעות. זה הכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2020 08:38 לינק ישיר 

.
תודה, ספרן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2020 16:28 לינק ישיר 

גנזי הירושלמי / יעקב זוסמן

גנזי הירושלמי דוגמה.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2020 18:53 לינק ישיר 

תוכן העניינים

מבוא. 9

שער ראשון: יסודות

פרק ראשון: הגות יהודית מודרנית. 15

א. תרבות וחברה בין סגירות לרב־הקשריות. 18

ב. שלושת צירי המודרניות. 27

ג. דתיות בעידן של חילון 36

פרק שני: מחויבות דתית ומשמעותה. 47

א. אמונה: אי ודאות וביטחון 47

ב. מקור המחויבות הדתית. 51

ג. החוויה והחיים. 73

שער שני: מתאוריה למעשה

פרק שלישי: מחויבות הלכתית ומשמעותה. 77

א. המצווה כנתון יסודי של הדת. 77

ב. התורה: בין מערכת מכוננת למערכת מכוונת. 80

ג. הלכה ומטא־הלכה: מחויבות יהודית רב־תרבותית. 85

ד. סיכום. 101

פרק רביעי: יהדות כפרשנות. 103

א. השפה הדתית, הניסיון האמפירי והפרשנות. 103

ב. יהדות כפרשנות. 112

ג. יין ישן בקנקנים חדשים?. 114

ד. ההלכה והפרשנות. 117

ה. סיכום. 128

פרק חמישי: ציונות דתית שהקדימה את זמנה. 129

א. מבוא. 129

ב. חיכוך. 132

ג. הרעיון והמעשה. 146

ד. סיכום. 156

שער שלישי: מחקר ומגמה

פרק שישי: תורת המידות ושלמות האדם. 161

א. הנחות כלליות. 161

ב. מוסר רב ממדי: רב סעדיה גאון 166

ג. על האושר העליון: הרמב”ם. 177

ד. הרמב”ם: תכלית המציאות. 189

ה. סיכום. 195

פרק שביעי: הוגים כבני אדם. 199

א. מבוא: חקר הראי”ה. 199

ב. הכתבים המוקדמים של הראי”ה בחו”ל:
קידוש ההתפתחות. 205

ג. הכתבים המוקדמים של הראי”ה שהתחברו בארץ:
דחיית הפרשנות הקבלית. 216

ד. החוויה על פי הרב י”ד סולובייצ’יק. 228

ה. סיכום. 239

אחרית דבר. 242

ביבליוגרפיה נבחרת. 246

מפתח שמות ומקומות. 254

מפתח נושאים. 258

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2020 18:56 לינק ישיר 

גב הספר

פילוסופים יהודים מחדשים הם תופעה נדירה בעולם הפילוסופיה היהודית. פרופ’ אליעזר גולדמן היה מחדש גדול ומעמיק, שחדשנותו לא בלטה בשל צניעותו ובשל סגנונו המדויק והרזה. גולדמן היה האיש שפתח את השׂיח על הפילוסופיה של ההלכה. הוא טבע את המונח רב ההשפעה: “מֶטַא־הלכה”, המציין שההלכה מושתתת על תפיסה ערכית. הוא גם חידש את המחקר הכרונולוגי בכתיבת הרב אברהם יצחק הכהן קוק. כמו כן, פיתח הגות יהודית־פלורליסטית בתוך מסגרת חיים אורתודוקסית. חידוש זה ניזון הן מהתרבות היהודית שבה שלט שליטה ללא מְצרים­ והן מהעולם הפילוסופי־סוציולוגי שאותו הכיר היטב. גולדמן הוא הוגה רנסנסי, החושב על היהדות ועל מהותה באמצעות מכלול הפרספקטיבות של אדם החי בעת הזאת.

אליעזר גולדמן היה חלוץ וחבר קיבוץ שדה אליהו, והגותו מתמודדת עם החיים כאן במלוא אופניהם: בקיבוץ ובמדינה המיוסדת על שותפות אזרחית. מחשבתו התאפיינה בפתיחות, בעומק ובכנות עמוקה על אודות המציאות היהודית־ישראלית בעת הזאת.

הספר מציג לראשונה את מכלול הגותו בצורה שיטתית ומקיפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2020 15:49 לינק ישיר 

https://www.makorrishon.co.il/shabbat/237595/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2020 16:54 לינק ישיר 

"ריבוי הדעות הוא המאפיין הבולט והייחודי של המשנה והתלמוד, ספרי היסוד של עם ישראל, אשר הפך את המחלוקת והוויכוח לגורם מעצב ומכונן בתרבות הישראלית לדורותיה. אלא שתופעה ייחודית זו מעלה את השאלה הקשה, המהדהדת עד היום: כיצד אפשר לחיות ולהתקיים בצוותא, בצילן של מחלוקות רבות כל כך, גדולות וקטנות; מהן הנחות היסוד שמאפשרות חיים משותפים, גם כאשר הדעות מנוגדות, ומתי המחלוקת הופכת לעימות, ולעתים אף לפילוג. על שאלות אלו מבקש הספר הנוכחי להשיב, מתוך התבוננות מעמיקה בספרות חז”ל, בסוגיות הלכתיות ובהתרחשות הריאלית, באופן החושף תפיסת עולם מפתיעה ומרעננת לא רק ביחס למחלוקות, אלא גם בנוגע למבנה ההלכה בכלל. הארת הנושא מתרחבת ומתעשרת באמצעות תובנות מודרניות מתחום הפילוסופיה המדינית, הפילוסופיה של ההלכה, ותורת יישוב הסכסוכים.

הרב ד”ר מיכאל רוטנברג הוא ר”מ בישיבת ההסדר קרני שומרון, ומרצה בתכנית לתואר שני ביישוב סכסוכים באוניברסיטת תל־אביב"

תוכן העניינים

מבוא. 13

פרק ראשון: המחלוקת ומקומה בתולדות עם ישראל. 20

מהי מחלוקת?. 21

קווי מִתאר היסטוריים לתולדות המחלוקת. 23

הופעת המחלוקת והיקבעותה בעיני חז”ל. 29

מבט קדימה: בין הרמוניזציה לאנליטיות. 37

פרק שני: התמודדות עם תופעת המחלוקת. 40

היחס אל המחלוקת: קווי מִתאר עקרוניים. 40

שונוּת, הרמוניה ואחדות. 41

מורכבוּת המחלוקת. 45

הסתייגות מן המחלוקת. 48

התמודדות והכרעה. 51

העולם המודרני והמחלוקת: הגות מדינית,
תורת המשפט, יישוב סכסוכים. 53

פרק שלישי: לגיטימציה לריבוי דעות – הדיון התנאי 58

המחלוקת שהונצחה: מחלוקות בית שמאי ובית הלל. 59

לגיטימציה לעמדת הבית החולק:
מחלוקת הבתים לגבי ‘צרת הבת’ 62

חציית קווים ומנהג כעמדת הבית היריב. 73

מתח ועימות. 76

הכרעה כבית הלל. 82

סיכום: פלורליזם מחויב – בין לא־נכון לבין לא־לגיטימי 86

פרק רביעי: פלורליזם מחויב – הדיון האמוראי 89

הדיון בתלמוד הירושלמי 89

הדיון בתלמוד הבבלי 93

פרק חמישי: מקומה של דעת היחיד. 101

יחיד ורבים הלכה כרבים. 102

גבולות הציות וחופש הדעות של היחיד. 110

חובת הציות וזקן ממרא. 115

בין משנת סנהדרין למשנת הוריות: דיון 123

פרק שישי: דעת היחיד – הלכה למעשה. 128

פסיקה כדעת יחיד. 128

הסתמכות על דעת היחיד בשעת הדחק. 130

לגיטימציה חלקית לדעת היחיד. 132

לגיטימציה אישית מצומצמת. 133

ויתור עצמי – ללא לחץ או כפייה. 136

ויתור תחת לחץ. 138

שלילת הלגיטימציה. 139

שמירתה של דעת היחיד. 143

מעמדה של דעת היחיד בראי ברית סיני 146

פרק שביעי: על גבול הלגיטימציה –
דרכי המחלוקת עם הצדוקים. 150

קווי מִתאר לתולדות המחלוקת עם צדוקים. 151

מחלוקת עניינית ועימות חזיתי 153

אירוניה, זלזול והגחכה. 161

שמחת הניצחון 165

התעלמות ודה־לגיטימציה אישית. 173

מאבק חריף בתוך מסגרת משותפת. 175

פרק שמיני: הסדק שהתרחב – ממחלוקת לפילוג. 179

כיתות מדבר יהודה. 181

הנוצרים הראשונים. 185

בין עימות לפילוג: הזהות העצמית כאבן בוחן 189

פרק תשיעי: ‘לא תתגודדו’ –
עיון מושגִי בגבולות הפיצול והאחידות. 191

טעמי האיסור – המקורות התנאיים. 192

הדיון על הדרישה לאחידות – סוגיית הבבלי 195

הדרישה הפורמליסטית לאחידות – סוגיית הירושלמי 200

סיכום. 204

פרק עשירי: הפּשרה – פתרון משפטי ודרך חיים. 206

הפשרה – קווי מִתאר וצירים ראשיים. 206

הדיון התנאִי: דעת המחייבים. 210

הדיון התנאִי: דעת השוללים. 215

הדיון התנאִי: דעות ממצעות. 219

סיכום הדיון במקורות התנאיים: שני פניה של ברית סיני 223

הדיון האמוראי ופסיקת ההלכה. 227

הדיון האמוראי: מסגרת הסוגיות. 229

הפשרה ומחלוקות לא־מוכרעות. 231

פרק אחד־עשר: התשתית הערכית המורחבת. 233

סובלנות ופלורליזם: הגדרות ומושגי יסוד. 234

הסובלנות, הפלורליזם וחז”ל. 238

פלורליזם לאומי־מחויב. 247

התשתית הפילוסופית: מושג הברית. 258

פרק שנים־עשר: הפילוסופיה של ההלכה. 264

מקומה של המחלוקת בהלכה: הנחות יסוד. 264

מהותה של ההלכה לאור תופעת המחלוקת. 267

פרק שלושה־עשר: תורת הגישור של חז”ל. 277

יישוב סכסוכים והלכה: מבוא קצר. 277

תורת הגישור. 279

התפיסה הגישורית של חז”ל. 283

סיכום שהוא גם התחלה. 296

ביבליוגרפיה. 298

מפתח. 325

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2020 07:48 לינק ישיר 
ספרן

https://forum.otzar.org/viewtopic.php?f=7&t=6618&start=3560

צייטלין - בלימה.jpg

תוקן על ידי ספרן ב- 18/06/2020 07:50:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2020 22:02 לינק ישיר 

מאמר על הדרשות ומעתיקי השמועה_דוגמא.pdf

2.PNG

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2020 17:51 לינק ישיר 

https://www.makorrishon.co.il/judaism/245197/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2020 22:51 לינק ישיר 
ספרן

https://www.bhol.co.il//news/1118662?utm_source=&utm_medium=ticker&utm_campaign=outer_ticker

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A9%D7%9B%D7%A0%D7%96%D7%99

https://www.kikar.co.il/335116.html

תוקן על ידי ספרן ב- 18/07/2020 23:17:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2020 17:21 לינק ישיר 

https://www.netbook.co.il/Book.aspx?id=12081

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2020 12:37 לינק ישיר 
ספרן

ספרן כתב:
https://www.bhol.co.il//news/1118662?utm_source=&utm_medium=ticker&utm_campaign=outer_ticker

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A9%D7%9B%D7%A0%D7%96%D7%99

https://www.kikar.co.il/335116.html

תוקן על ידי ספרן ב- 18/07/2020 23:17:45

MSH38-8.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2020 11:16 לינק ישיר 

אין תיאור זמין לתמונה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדף הספרים של עכ''ח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 104 105 106 107 108 לדף הבא סך הכל 108 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.