בית פורומים עצור כאן חושבים

מה תכליתו של הפורום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/3/2006 12:07 לינק ישיר 

ריב
אם תעייני בדו שיח תבחיני שאין ויכוח על יגיעת התורה , הויכוח הוא מה נקרא יגיעה , ואיך נראית תוצאת היגיעה.

אני לא אמרתי שרק במנהגים מתאימים את עצמם לתורה , הבאתי רק את המנהגים כאינדקציה , שאי זלזול במנהגים מהוה אינדקציה להתאמת עצמי לתורה או להיפך.

והסימוכין לכך הוא מזה שגדולי ישראל לא מיהרו לבטל מנהגי ישראל , והמשכילים בתקופתם ניסו לבטל מנהגי ישראל.

כשאני רוצה לבחון דבר האם הוא טוב או רע , אחד הכלים לבחינה הוא לבחון מי נהג ואיך?

ואם נראה לי שכל גדולי ישראל נהגו במנהג מסוים , או קיבלו עליהם דבר מסוים , ולי לא נראה משום מה המנהג , כנראה אני מנסה לשנות את התורה אלי ולא להיפך.

והגמרות שהבאתי לעיל הם בעצם היאנדקציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 12:10 לינק ישיר 

ירוחם

הנה הציטוט מהבבלי דף נ,א גמרא 

א"ר ירמיה אין כאן עני וכנעני מנלן דאיקרי תגר דכתיב (בראשית לח) וירא שם יהודה בת איש כנעני מאי כנעני אילימא כנעני ממש אפשר בא אברהם והזהיר את יצחק בא יצחק והזהיר את יעקב ויהודה אזיל ונסיב אלא אמר רבי שמעון בן לקיש בת גברא תגרא דכתיב (הושע יב) כנען בידו מאזני מרמה

< ולא אחד מבניכם שהם מבנות כנען, אלא אתם,>

הכוונה נכדי יעקב ושאלת שאלה מצוינת מצוינת , וראוי לדון עליה באשכול נפרד.

תוקן על ידי - דורש_אמת - 09/03/2006 12:10:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 12:28 לינק ישיר 

דורש אמת.
הנושא היה אשתו של יהודה< הכנענית>. ובנה הוא הנכד של יעקב. הגמרא
שהבאת מוכרת. טענתי כי כשאתה כדורש אמת מביא ראיה לנושא אתה
כדורש אמת חייב להביא את כל הדעות ולא רק אלו הנוחות לך. מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 12:39 לינק ישיר 

הויכוח הוא מה נקרא יגיעה , ואיך נראית תוצאת היגיעה.

אם נתייחס להצדקת נישואיו של יהודה עם תמר - אז היגיעה מבחינתך היא שאתה מקבל שכנעני הוא סוחר - ותוצאת היגיעה שלך שאתה מקבל את דברי חז"ל ברובד מסויים שלא יתכן שצאצאי מיסדי דת האומה יחרגו מהמקובל אצל אבותיהם - הסבר זה אינו מספק אותי ולא מתקבל על דעתי שכן על גודל מעלתו של 'שם'  אנו יודעים ממדרשים אין ספור והוא לא היה סוחר בכל אופן לא נודע ככזה -אלא אם כן, הפך את בית מדרשו לקרדום לחפר בו - וסחר בדברי תורה- ואני מחפשת ומתייגעת למצוא הסבר יותר הגיוני שיתקבל על דעתי, שגם הוא נמצא בדברי חז"ל אך הם 'מפוזרים' וכתובים בראשי פרקים חידות ומשלים וכדי למצוא אותם עלי להתיגע בתורה - ועל זה נאמר "לפום צערא אגרא" שהשכר הוא לפי גודל הצער של האדם ביגיעת השאיפה להכיר ולמצוא את 'האמת' באמת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 12:41 לינק ישיר 

ירוחם

הדיון כאן הוא לא מי היו נשי בניו של יעקב , אלא צורת ההוכחה של התלמוד.

כלומר כשאני בא ללמוד נושא מסוים , אני יכול ללמוד מצורת הדיון , ולא מהמציאות שעליו נסוב הדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 12:42 לינק ישיר 

ריב

כנראה לא הובנתי כראוי .

עייני במה שכתבתי לירוחם.

כלומר אם מנהגי ישראל אינם חשובים , נופלת כל ההוכחה של הגמרא.

לעצם הענין יתכן  שמדרשים חלוקים בענין נשותיו של בנות יעקב .

תוקן על ידי - דורש_אמת - 09/03/2006 12:43:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 13:02 לינק ישיר 

ירוחם

מדברי רש"י  שהבאת מחזק את טענתי , בזה שיעקב לא הסכים למי שעבר על המסורת לשאת את מיטתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 13:17 לינק ישיר 

ריב

שדא נרגא בבירא.
איש כנעני הכוונה   על אשתו הראשונה של יהודה , ולא על  כלתו.

תמר היתה ביתו של שם.

תמה על עצמי איך לא שמתי לי לב לזה עד עכשיו.

כנראה בכל זאת חסרה לי יגיעה.

א וַיְהִי בָּעֵת הַהִוא, וַיֵּרֶד יְהוּדָה מֵאֵת אֶחָיו; וַיֵּט עַד-אִישׁ עֲדֻלָּמִי, וּשְׁמוֹ חִירָה.  ב וַיַּרְא-שָׁם יְהוּדָה בַּת-אִישׁ כְּנַעֲנִי, וּשְׁמוֹ שׁוּעַ; וַיִּקָּחֶהָ, וַיָּבֹא אֵלֶיהָ

תוקן על ידי - דורש_אמת - 09/03/2006 13:20:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 13:34 לינק ישיר 

דורש
אתה שוב מסתכסך עם רש"י
אתה שבוי.במדרשים. מדרשים צריכים לדרוש. ולא כפשוטם ראה רמב"ם
פתיחה לפרק חלק. שכבר הבאת בעבר.נכון אמרת, יעקב שמר על המסורת,
הילדים כבר לא שמרו.  מענין מאד איך ילדיו של יעקב לא שמרו על המסורת?
היתכן כדבר הזה אוזניים תיצלנה! שבטי  יה. לא שמרו על המסורת? מה קורה
פה עד היכן הדרדרנו? מה אומרים על זה בשטיבל? נוראה!!! מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 13:44 לינק ישיר 

אני הבאתי פשוטו של תלמוד , אתה מביא מדרש , ועל כן עליך להוכיח את המדרש שיתאים לפשוטו של תלמוד, ולא עלי להוכיח פשוטו של תלמוד שיתאים למדרש של רש"י.

הרי ברור מהמדרש שיעקב העניש את הנכדים , וא"כ לא עלי מוטלת חובת ההסבר.

<מה אומרים על זה בשטיבל? נוראה!!! >

אגב האם זהותי ידועה לך ?

מנין לך היכן אני מתפלל ???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 17:04 לינק ישיר 

קטע ממסילת ישרים המסייע למה שכתבתי בענין השכל והרצון.

ואולם אם תשאל את פי העצל, יבוא לך במאמרים רבים, ממאמרי החכמים, והמקראות מן הכתובים, והטענות מן השכל, אשר כולם יורו לו לפי דעתו המשובשת להקל עליו להניחו במנוחת עצלותו, והוא איננו רואה שאין הטענות ההם והטעמים ההם נולדים לו מפני שיקול דעתו, אלא ממקור עצלותו הם נובעים, אשר בהיותה היא גוברת בו, מטה דעתו ושכלו אל הטענות האלה, אשר לא ישמע לקול החכמים ואנשי הדעת הנכונה.
הוא מה ששלמה צווח ואומר: "חכם עצל בעיניו משבעה משיבי טעם" (משלי כז, טז). כי העצלה איננה מנחת לו שיהיה אפילו חש לדברי המוכיחים אותו, אלא יחשוב הכל לתועים ושוטים והוא לבדו חכם.

והנה תדע כי זה כלל גדול מנוסה במלאכת הפרישות, שכל קֻלָּה צריכה בדיקה, כי אף על פי שיכולה להיות ישרה ונכוחה, אמנם קרוב הדבר שתהיה מעצת היצר ומרמיותיו, על כן צריך לבדוק אחריה בחקירות ודרישות רבות. ואם אחר כל אלה תצדק - וודאי שהיא טובה.

כללו של דבר: חיזוק גדול צריך האדם להתחזק ולהתגבר בזריזות לעשות המצוות, בהשליכו מעליו כובד העצלה המעכבת על ידו. ותראה שהמלאכים משתבחים במידה הטובה הזאת, שנאמר בהם: "גיבורי כוח עושי דברו לשמע בקול דברו" (תהילים קג, כ).
ואומר: "והחיות רצוא ושוב כמראה הבזק" (יחזקאל א, יד).

והנה האדם הוא אדם ולא מלאך, על כן אי אפשר לו שיגיע לגבורתו של המלאך, אך וודאי שכל מה שיוכל להתקרב במדרגתו אליו ראוי הוא שיתקרב.
ודוד היה משבח על חלקו ואומר: "חשתי ולא התמהמהתי לשמר מצוותיך"(תהילים קיט, ס).

אני מקוה שהקט לא ארוך מידי לכללי הפורום.

סימנתי בצהוב את מה שהיה לי להדגיש , שמתאים להילך מחשבתי , כלומר הילך מחשבתי מתאים לרמח"ל , ןאני מניח שלעוד ספרי מוסר שעיינתי במהלך חיי שאני כרגע זוכר היכן הם , אבל האעיון מונח בזכרוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 17:06 לינק ישיר 

הנה עוד קטע מעניין
הנה בתחילה אינו אלא מחסיר הטורח אשר היה ראוי לו, ומזה נמשך שלא ילמד בתורה ככל הצורך. ומפני חסרון הלימוד כשיבוא אחר כך ללמד תחסר לו ההבנה. והנה אילולי הייתה גורמת רעתו בזה כבר הייתה רבה, אך עוד מתרבה והולכת: במה שברצותו על כל פנים ליישב הפרשה והפרק ההוא, הנה יגלה בה פנים שלא כהלכה, וישחית האמת ויהפכהו ויעבור על התקנות ויפרוץ את הגדרים, וסופו כליה כמשפט כל פורץ גדר.

בעצם אפשר ללמוד מקטעי המסילת ישרים , שהשכל יכול להיות מכוון מהמידות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 18:08 לינק ישיר 

דורש,

עיין בדברים המובאים לעניין 'הכנענים' - הם הרבה יותר מורכבים ממה שאתה הצגת בפיתרון הבעיתיות: הכנעני = סוחר.
וכפי שאני מבינה אין הבדל גדול בהגדרה בין אשתו הראשונה של יהודה לבין תמר כלתו 

http://www.etzion.org.il/vbm/archive/7-parsha/09vayesh-p.php*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

הסיפור נפתח בנוסחת פתיחה פורמלית "ויהי בעת ההִוא"' שכמותה אנו מוצאים גם בכ"א, כב. אפשר שנוסחה זו רומזת לקרבת זמן למה שסופר עליו קודם לכן.[1]

המעשה הראשון בסיפור הוא "וירד יהודה מאת אחיו ויט עד איש עדֻלמי ושמו חִירָה". 'ירידה' זו, משמעה הראשוני הוא גאוגרפי: יהודה ירד מחברון, הנמצאת ברום ההר, אל אזור הגבעות שבין שפלת יהודה לבין ההר. כל האירועים שיסופר עליהם להלן מתרחשים באזור הגבעות הזה שבין עדולם וכזיב,[2] הנמצאות למרגלות הרי חברון, דרומית לעמק האלה, לבין תמנה - שאליה עולה יהודה לגוז צאנו - המצויה קילומטרים ספורים צפונית לעדולם.[3] בין עדולם לבין תמנה מצויה גם העיר עיניים - כנראה עירה של תמר - עיר המוזכרת ביהושע ט"ו, לד בשם 'העינם'.[4]

הכתוב איננו מבאר מדוע ירד יהודה מאת אחיו, שנותרו עם אביהם בחברון. על כל פנים יהודה מתקשר עם הסביבה הכנענית בדרכים שונות: הוא נוטה את אוהלו באזור העיר הכנענית עדולם, בשכנות לחירה רעהו העדולמי, והוא גם שותף לעבודה עם רעהו זה (פסוק יב); הוא נושא אישה "בת איש כנעני ושמו שוע" שראה 'שם' בעדולם; ומסתבר שאף תמר היא אישה כנענית בת האזור.

מה פשר הדבר הזה? והלוא בנות כנען היו רעות בעיני האבות (כ"ח, ח)? מחמת קושי זה סברו חכמים שונים, החל מחז"ל והתרגומים, כי לא בת שוע ולא תמר היו כנעניות, וכי אף שאר בניו של יעקב לא נשאו נשים כנעניות. על הפסוק שבסוף הפרק הקודם (ל"ז, לה) "ויקֻמו כל בניו וכל בנֹתיו לנחמו" נחלקו תנאים בבראשית רבה (פד, כא) מי הן אותן בנות יעקב:

רבי יהודה אומר: לאחיותיהם נישאו השבטים,[5] הדא הוא דכתיב 'ויקֻמו כל בניו וכל בנֹתיו'. רבי נחמיה אומר: כנעניות היו... אין אדם נמנע מלקרוא לחתנו בנו ולכלתו בתו.

בהתאמה לדעת רבי יהודה כי השבטים לא נשאו נשים כנעניות, פירשו כמה מן הפרשנים הראשונים את האמור ביהודה "וירא שם יהודה בת איש כנעני" בעקבות התרגום הארמי[6] ובראשית רבה (פה, ד): 'בת איש סוחר' (על פי ישעיהו כ"ג, ח).[7] ואילו על תמר דרש אפרים מקשאה תלמידו של רבי מאיר משום רבי מאיר בבראשית רבה (פה, י) "תמר בתו של שם הייתה".[8]

אף ראב"ע, שפירש כי "איש כנעני" - "ייתכן להיות כמשמעו", חזר ופירש את הפסוק (מ"ו, י) "ובני שמעון... ושאול בן הכנענית": "לעֵד כי נשי השבטים היו ארמיות ומצריות ואדומיות ומדיניות, והזכיר זו לבדה [כלומר: את שאול בן הכנענית] בעבור שעשה שמעון שלא כהוגן לקחת כנענית, ועל זה הדבר הזכיר מות ער ואונן בעבור היותם בני כנענית".

דברי ראב"ע הללו אינם מתאימים לאמור בסיפורנו כי ער ואונן מתו בחטאם.[9] ועוד: מה יאמר ראב"ע על שלה ועל פרץ וזרח - שלא מתו?

מפשט הכתובים נראה כדברי רבי נחמיה בבראשית רבה: בניו של יעקב לא היו צריכים עוד להקפיד במה שהקפידו אבותיהם יצחק ויעקב - לשאת אישה מבנות המשפחה בחרן דווקא, ולא מבנות כנען. השוני הזה בין יצחק ויעקב לבין צאצאיהם נעוץ בשוני בנסיבות נישואיהם : יצחק ויעקב היו יחידים, ולו נשאו נשים מבנות הארץ, עלולים היו להיטמע במשפחותיהן; משפחתו של יעקב, לעומת זאת, כבר הייתה משפחה גדולה - עם בראשית התהוותו - וכל אישה שיישאו להם בני יעקב תיטמע במשפחה.[10]

אם צודקים אנו בהשערה זו, יש לומר כי ירידתו זו של יהודה מאת אחיו אינה משנה את תחושת שייכותו למשפחה הגדולה שממנה פרש באופן זמני..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2006 04:35 לינק ישיר 

מעניין.

תוקן על ידי - גראנדזירו - 10/03/2006 4:34:22

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/3/2006 04:37 לינק ישיר 

דורש

התערבות קטנה אם יורשה לי.

על אף שלימדונו רבויתי ש'לא לשכנע את המשוכנעים', אחרוג מכלל זה. מכיוון שבליבי מקנננת התקוה שמא אחכים ואשתכנע אף אני בצדקתך ונמצאתי מורווח.

ובכן, משפטך המסכם היה 'האם אני מתאים את רצוני לתורה או מתאים את התורה לרצוני'. סבורני שעלינו להגדיר את הענין מזוית אחרת: "האם השכל וההגיון הוא המכריע או הלב ורצונותי הנפשיים?"

לשיטתך, גם ה'רשע' שמוצא סימוכין בתורה לאי קיום המצוות או לכל דבר אחר, וגם ה'צדיק' שמוצא סימוכין לקיום המצוות, שניהם בסופו של דבר הולכים אחר נטיית ליבם. ואם כך, מה יתרונו של הצדיק על שאינו צדיק כששניהם מהלכים כעיוורים?

הוי אומר, חייב להיות איזה שהוא הגיון ראשוני מסויים שמכאן ואילך אנו מסתמכים על זה שההגיון מוביל אליו. נקודת הזינוק בבואנו לבחון את הדברים תהיה שכל והגיון צרוף.

ומכאן אנו כגלגל החוזר לדבריו של בורג בתחילת האשכול עיי"ש ותבין. ואנוכי תקוה שיצא הבורג ממאורתו ויהנהן בראשו כמסכים לדברי. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה תכליתו של הפורום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.