בית פורומים עצור כאן חושבים

חרדים, מזרחיסטים והיחס לרבני הצד השני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/6/2003 09:31 לינק ישיר 

אולי מישהו ימצא את הסיפור היפה של אקדמאי על שלושה דורות בעולם הישיבות? ויצרף לינק?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2003 10:23 לינק ישיר 

בוגי,

עצוב! ייתכן ומן הראוי שמן המשאבים החרדיים ההולכים ל"החזרה בתשובה" ילכו למערכת הידברות עם מזרוחניקים, לא כדי למשוך אותם לבשורה [גוספל] החרדית אלא כדי שידעו שלא כולם מפלצתיים כפי שציירת אותם ושדווקא חלק גדול והחשוב באיכותו הוא כן אנושי.

מיימוני,

מצאתי את הלינק על ידי חיפוש מתקדם "ישיבות אבא",
http://hydepark.co.il/hydepark/Topic.asp?topic_id=188833.

[אני מבין שהמשכורת מגיעה בב' דר"ח .]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2003 13:44 לינק ישיר 

את האשכול הזה פתח מרא דאתרא בכותבו:

הרב אלישיב, הרב שך ושאר הרבנים החרדים יזכו תמיד לכבוד מופלג בכל פרסום של המחנה הדתי לאומי, אפילו בחלקים היותר שמאליים שלו.
ואילו בעיתון כמו "יתד נאמן" כותבים על רב ציוני חשוב כמו הרב אבינר,שהוא אפילו חרד"לניק מובהק שהוא "מגבב דברי הבל"

ושאלה בצדה:
מה מקור הפער ביחס ? ברגשי נחיתות מוצדקים של המפד"לניקים מול החרדים,
או בהיותם של הדתיים לאומיים ענווים ושפלים כדרך שהיו בית הלל,
ועל כן התקבלו דבריהם ?

אשיב לשאלתו ואתייחס לא לבעלי הבתים אלא למנהיגות הרוחנית של ציבור זה, היינו רבנים, ראשי ישיבות, רמי"ם וכו'.

בעתונים פורסם שבכנס רבנים למען ארץ ישראל השתתפו כחמש מאות רבנים. יש להניח שרבים אחרים לא באו מסיבות שונות. לציבור עצום זה, שכולו ממלא תפקידים ציבוריים תורניים, אין, לפי מיטב ידיעתי, שום רגשי נחיתות כלפי הציבור החרדי. הם מעריכים באופן אישי את כמה מפוסקי ההלכה של הציבור החרדי והם יזכירו אותם בפסקיהם; הם יודעים להעריך תופעות חיוביות בקרב הציבור החרדי ואינם שונאים איש, אך ביחד עם זאת הם מודעים היטב לאחריותם כלפי הציבור "שלהם" ומודעים לא פחות לתופעות שליליות בקרב הציבור החרדי (חלקן נדונות כאן).

יש בקרב הציבור החרדי אלו העושים לעצמם "חיים קלים" בהטחת האשמות חסרות שחר כלפי ציבור רבנים זה. יאמרו שיש להם טלויזיות בבתיהם (??), יאמרו שכל מה שמעניין אותם זה הציוניות או הלאומיות, אך העובדות מלמדות שאלו עלילות שוא. הם רבנים יראי שמים לכל דבר ופועלים ללא הרף כפי שפעלו רבנים בדורות הקודמים: נותנים שיעורי תורה, עונים לשאלות בעניני איסור והתר החל מדיני תפילה ועד לשאלות בעניני כתמים ועוד ועוד, מכינים זוגות לקראת חיי הנשואין, משכינים שלום בית, עוזרים לאנשים במצוקה, משכנעים בעלי בתים ונערים להצטרף לדף היומי, משתתפים באירועים אישיים וכד'. העיסוק בעניני ארץ ישראל תופס רק חלק קטן מעיסוקיהם המגוונים, וגם זה רק בזמנים ששאלות מעין אלה עומדות על סדר היום הציבורי.

רבים מהם פרסמו ספרים בהלכה ובאגדה, ואין להם במה להתבייש, ובודאי אין סיבה שירגישו רגשות נחיתות.

אלו מבין הציבור החרדי המכירים מקרוב רבנים דת"ל והעוקבים אחר עבודת הקדש שלהם מכבדים אותם מאד, אך מסיבות ידועות לא יצהירו על כך בקול רם.

מקובלנו שמי שמבזה תלמידי חכמים שאינם שייכים לחוגו, יבזה בסופו של דבר גם תלמידי חכמים מחוגו אם הם לא ילכו בתלם...

תוקן על ידי - אבישאול - 6/30/2003 1:51:05 PM

תוקן על ידי - אבישאול - 6/30/2003 2:18:25 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2003 14:00 לינק ישיר 

'מקובלנו', זו הלכה למשה מסיני ממש? כי אם לא, אז לא הועלת ב'מקובלנו' מאחר ואפשר לחלוק עליו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2003 14:23 לינק ישיר 

לבוגיעלון

מקובלנו מדבר"ר ו ט: "אמר ר' יוחנן: אם הרגלת לשונך לדבר באחיך שאינו בן אמתך סוף בבן אומתך תתן דופי".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2007 16:10 לינק ישיר 

אברהם אבינו עבר עשרה ניסיונות ורק בניסיון העשירי,

אומר לו מלאך אלקים עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה.    ומה היו כל הנסיונות האחרים עד היום? סתם?  לא יראת אלוקים? כנראה שצריכים זהירות לפני מתן התאר.

והנה כאן אנשים טובים מעידים בפומבי ובלהט. מי ירא שמיים וכמה יר"ש גדול הוא

בזמני לתלמידים"טובים" היה הרעבע משבח אותו ואמר- הוא יותר גדול ממלאך!

והיה מסביר. למלאך- יש רק רגלי עגל- וזה יש  לו ראש של עגל.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2007 00:33 לינק ישיר 

בעל, אני חושב שהסרגל נמצא רק אצל היושב בשמים. מי שיש לו נבואה או רוה"ק, יכול אולי לדעת מה הסרגל מראה, אבל לנו כנראה שאין דרך סלולה. אא"כ מישהו, אולי אתה - יכין סרגל.

ואולי, המדד הוא - "השכל וידוע אותי כי אני ה' עושה חסד משפט וצדקה בארץ" הרי ידוע שדרך האדם להימשך אחר מכיריו ואחר מעשים שנעשים סביבו וידועים לו. כך מי שיודע את ה' - ממילא הוא נמשך אחר מעשיו ומקיים "והלכת בדרכיו" -

ועושה "חסד משפט וצדקה". ויש פה הוראה מה רצון ה' - קודם חסד אח"כ משפט ואח"כ צדקה - ראשית חסד ללא שום כוונות רווח. אחר כך, כדי לא להגיע לאבסורד של רחמנות על אכזרים, עושים משפט כדי לסנן את מי שאינו ראוי לחסד. ואז החסד הופך ל"צדקה" - מלשון צדק - נתינה למי שראוי. אבל מי שאינו הולך בדרך ה' - אצלו זה הפוך - קודם הוא מדקדק שלא לעשות חסד יותר מהמינימום. אחר כך הוא עושה משפט. ובעקבות זאת הוא מגיע למסקנה שלצמצם את מעשי החסד זה לא טוב - ואז הוא עושה 'חסד' ללא 'צדק' - ומרחם על אכזרים. או שעושה 'חסד' - ומברך את רעהו בקול גדול בבוקר השכם - וכידוע "קללה תחשב לו".

במחשבה שנייה, אולי "רב" איננו מקצוע דתי? אולי זה מקצוע מדעי, לימוד של ספרים מוגדרים ללא שום קשר לרצון ה'. רב פוסק אולי זה מקצוע של מישהו שמחוייב לומר את דעתו במסקנה העולה מתוך הכתוב באותם ספרים. וכן הלאה.

וכמ"ש בביאור הגר"א למשלי כ"ב י"ז:
הט אזנך ושמע דברי חכמים ולבך תשית לדעתי.
שכוונת לבך יהיה לדעת אותי כמו שנאמר "אל יתהלל חכם בחכמתו ואל יתהלל הגבור בגבורתו אל יתהלל עשיר בעשרו. כי אם בזאת יתהלל המתהלל, השכל וידוע אותי". וכמ"ש וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 05:30 לינק ישיר 

לדעתי, שאלת הערכה בין הפלגים, אינה קשורה בדוקא לרמת יכולות תורניים, חרדי ליטאי ילך ללוויתו של אדמו"ר מפורסם אף שאינו עונה להגדרה של 'גדול בתורה' מהסיבה הפשוטה כי הוא נמצא אצלו ברשימת 'המנהיגים', לעומת זאת, לא ילך ללוויתו של אברך כולל מהשורה אף אם יצא עליו שמועה שכל רז לא אניס ליה ולא הניח אחר כמותו,

באותה מידה, 'יתד נאמן' ירד לחייו של הרב עובדיה יוסף אם יעיז לחבור למפלגות השמאל בראשות רבין, ואילו אם האדמו"ר מבעלזא ינהג כן, הדבר יעבור בשתיקה כי נהרא נהרא ופשטיה,

כללו של דבר, יש כבוד לקודים, אין כבוד לת"ח.

מה שנותר ללבן הוא, מהן הקריטריונים להכנס לרשימה, או מדוע למשל ר' מרדכי גרוס כן ואילו רז"נ גולדברג לא? דבר זה דורש דיון חברתי פסיכולוגי מעמיק ולא אכנס לזה עכשיו,

לגבי היחס הליטאי המתנשא על חוגי המזרחי ורבותיהם, מלבד העובדה כי הדבר מושתת רבות על קודים קליטים כמו 'משלנו' או 'משלהם', ישנם גם טיעון עניינים, [וזאת מלבד הטיעון על העדר גדולי תורה בסדר גודל, ולטעמי, יש בזה מן האמת],
למשל, נכון שהתנהלות החיים של חוגי המזרחי היא יותר אותנתית, מציאותית ותנכי"ת, אך מבחינה הגותית רעיונית, מה שנקרא 'מחשבת ישראל' קיים שם בילבול לא קטן, הסבירו נא לי, כיצד משמשים בעירבוביה ובחדא מחתא פילוסופיה ראציונלית טהורה יחד עם קבלה מיסטית הכי מאוחרת, דבר מצוי הוא, למבקר בישיבת "מרכז הרב", להתקל ב"מורה נבוכים" הפתוח על הסטנדר יחד עם ספרי "מהר"ן מברסלב", או "אבן עזרא" יחד עם "ליקוטי שיחות חב"ד", או "אתיקה של אריסטו" כשעליו ספר "שומר אמונים", נכון שהרב קוק ניסה לגשר משהו בתחום, אך התלמידים החכימו את רבותיהם והרחיקו לכת עד כי זה נראה הזוי, מבולבל ומופרך, כמובן, כי ללטאים מספיק בעיות משלהם, אך די במפגש של שיחה הגותית אקראית, כי "הליטאי" יתרשם כי בן שיחו "המזרוחניק" אינו מספיק מגובש ומשהו ירוק במשנתו, ואילו לליטאי "יתד נאמן" כבר סידר הכל,
לעכשיו אסתפק בזאת מתוך אילוצי לסיים, למרות כי פרוץ מרובה על העומד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 11:07 לינק ישיר 

פרוטגורס,

האם אתה טוען שמי שלומד ליקוטי מוהר"ן לא יכול ללמוד מורה נבוכים וכן להפך?
אדם צריך לבחור 'דרך' וללמוד רק אותה?
האם מורה נבוכים לא יכול להעשיר את עולמו הרוחני (ובוודאי ובוודאי האינטלקטואלי) של החסיד?
גישות מעין אלה יוצרות עולם רוחני (ושוב, לא רק אינטלקואלי) מצומצם ולעיתים אף רדוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 11:37 לינק ישיר 

למרבה הצער כל קנה מידה של העמקה בלימוד הסוגיא לא מאפשא לנו לקבוע שהרבנים הדתיים לאומיים ככלל מגיעם לרמתם של  הליטאים המקבילים.
 נכון שיש כמה מצויינים בחוגי הדתיים לאומיים המרוכזים בישיבת הר המור.. האחחים שטרנברג  שליט"א כבר אמרנו?
אבל ככלל כל חוט השדרה הלימודי בחוגי הישיבות הדתיות לאומיות לא עונה על אמות המידה של הלמדנות הליטאית הצרופה.
איני קובע בזה שאמת המידה ל"תלמיד חכם" היא היותו מכיר את השפה הלמדנית של הישיבות הליטאיות אך בינתיים בכל תחרות על מגרש זה  החוגים הליטאיים יקחו את התחרות בהליכה קלילה..
זה נובע לדעתי שמעולם הרבנים הדתיים לאומיים לא נחשפו לסוג זה של שפה למדנית    שוב כהכללה. ולכן הם מוצאים לה בקעה אחרת להתגדר בה והבקעה נקראית בקעת עולם המחשבה וההלכה במקרה הטוב.
להדגמת הענין ..לא מצאנו מעולם בחוגי הישיבות הליטאיות שראש ישיבה יהיה איש שאין לו מושג ירוק בלמדנות  תופעה שנמצאת בחוגי הישיבות של בני הכיפות הסרוגות. אם תעיר להם על כך הם יגיבו שראש ישיבה צריך להיות מחנך ולא למדן..לך תתווכח איתם.. זה כמו להראות לעיור איזו תמונה יפה.. הוא לא מבין על מה אתה שח בכלל.
אני תמיד טענתי שזו לא שאלה של כשרונות אלא של דגשים..ובציבור הדתי לאומי לא שמים דגש מהותי על נושא זה.
 אם תכנס לישיבת רמת גן למשל שהיא ישיבה חבקוקניקית  לא תמצא שם ספרי למדנות מפוזרים על השולחנות .. אלא כל מיני ספרי ר צדוק ר נחמן מברסלב.. וכמה תלמידים מנומנמים השוכבים על הספסלים ונמים את שנת אחר הצהרים.. כן זה כואב לשמוע אבל אלה פצעי אוהב.. ובחל שציבור ענק זה של כיפות סרוגות לא טעם באופן אמיתי את טעם הלמדנות הצרופה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 14:43 לינק ישיר 

V10 
נסחפת
"זה נובע לדעתי שמעולם הרבנים הדתיים לאומיים לא נחשפו לסוג זה של שפה למדנית "
מאיפה החינטרוש הזה?

"להדגמת הענין ..לא מצאנו מעולם בחוגי הישיבות הליטאיות שראש ישיבה יהיה איש שאין לו מושג ירוק בלמדנות  "
זו טענה ואני יודע למה אתה מתכוון, אבל האם המשגיחים שנתנו את הטון בישיבות הליטאיות היו הלמדנים היותר גדולים? ונא אל תאלץ אותי להזכיר שמות.

ולגבי ישיבת רמת גן:

יש לי קרובי משפחה שם ואני מכיר את רמת למדנותם. הייתי שמח לבדוק גם את שלך.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/07/2007 14:55:49

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/07/2007 15:10:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 14:51 לינק ישיר 

דרכי הבורא
הרב ש"ך נהיה למרן וראש ישיבת פונוביץ, לאחר שנכשל בבחינה, בידע וסברא. ולא נמצאה מתאים  לשמש  כר"מ בישיבת תומכי תמימים של חב"ד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 14:59 לינק ישיר 

ירוחם
יש לך מקור או שזו אגדה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:04 לינק ישיר 

כך שמעתי בזמנו, ונדמה לי כשהוא נשאל על כך הוא לא הכחיש וטען שלא היה מוכן למבחן, מטרדה. אין לי מקורות  נדמה לי שזה פורסם גם, במקום כל שהוא, אני מקווה שיהיה מי שיביא את המקור כאן בפורום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:06 לינק ישיר 

תגידו זה לא מסיח את דעתכם מהאבילות, הדיונים האלה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חרדים, מזרחיסטים והיחס לרבני הצד השני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.