| נשלח ב-8/6/2003 18:48 |
|
| |
חסידות וקבלה - בין מוניזם לדואליזם
אידך גיסא גילה קצת מידיעותיו בכך שניתח את תולדות החסידות וההגות היהודית של הדורות הסמוכים לה לפי שני דגמים ידועים בפילוסופיה, מוניזם ודואליזם.
כפי שהגדיר אידך גיסא, מוניזם היא גישה שמבקשה להעמיד את המציאות כולה על יסוד אחד. דואליזם זו גישה שמכירה בשני יסודות שונים, פעמים מנוגדים.
גישה דואליסטית עשויה מן הסתם להביא לתפיסה של מאבק בין טוב ורע.
אידך גיסא טען כי אצל הבעש"ט מצויה גישה מוניסטית. אני משער, מהכרותי הדלה, כי כך יתבארו מימרות כמו המשל המפורסם על האיש שבא אל המלך, ולא הניח לכל המחסומים לעמוד בדרכו, שכן הם לא היו אלא דמיון בעלמא. שהרי אין מציאות מלבדו כלל.
אמנם, אידך גיסא הוסיף כי בתולדות המחשבה החסידית לא יהיה זה נכון לקבוע מסמרות כי יש שם דואליזם מול מוניזם, אלא נכון יותר לדבר על דגשים. יש שיטות מחשבה שמדגישות את הפן המוניסטי, ויש את הפן הדואליסטי.
אם סיכמתי נכון את שיטתו, איני יודע. אך בהנחה (החזקה מדי?) שכן, אזי על סמך הבחנות אלו אני מבקש להציע, ברשותו, את השאלות הבאות:
א. אם כולם מודים שמצד האלקות הכל אחד, ומצד הנבראים יש דואליזם, מה ביניהם?
מעין זה: האם ההבדל הוא במישור הפרקסיס, הנוהג למעשה? האם מי שמדגיש את המוניזם יגדיר את עבודת ה' המעולה באופן אחד, בעוד שבעל ההדגשה הדואליסטית יגדיר אותה אחרת? האם תהיה ביניהם מחלוקת למעשה, אם לא בהלכה כי אז בהנהגות הפנימיות שמאחוריה?
ב. האם ניתן להשוות בין הבעש"ט, למשל, לבין שנקרה או מייסטר אקהרט?
במיוחד - מה מעמדו של ה"אני", הנשמה הבודדת, מול הבורא? אם הכל אחד, אז גם אני עצמי אלקות, אלא שאיני יודע על כך? (זוהי, עד כמה שידוע לי, שיטתו של אקהרט, וכנראה גם שיטת שנקרה)?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2003 18:55 |
|
| |
מיימוני,
בכמה הודעות הבוקר נידון הענין עם טעותו זו של דיקארט שאין כזה דבר "אני" - "נשמה בודדת" כנפרד מהווה ח"ו. אין אלא הידיעות השונות הנודעות שהן הווה - "אין עוד מלבדו". המלה "אני" אינה אלא שם למקבץ ידיעות מנקודת מבט האומרה. לכן אין כאן שאלה!
הדואליזם נובע מקושי האדם להתרכז על הכל כאחד ומדמיון ה"אני" הנוח לניפוח!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 03:45 |
|
| |
וכרגיל אצטט כאן מדברי התניא (חלק שער היחוד והאמונה), המבהיר שבעצם אין עוד מלבדו, אלא שמחמת הצמצום שברא השי"ת רואה האדם את עצמו כמציאות נפרדת מהקב"ה. וכך כותב שם פ"ג:
אחרי הדברי' והאמת האלה כל משכיל על דבר יבין לאשורו איך שכל נברא ויש הוא באמת נחשב לאין ואפס ממש לגבי כח הפועל ורוח פיו שבנפעל המהוה אותו תמיד ומוציאו מאין ממש ליש, ומה שכל נברא ונפעל נראה לנו ליש וממשו' זהו מחמת שאין אנו משיגים ורואים בעיני בשר את כח ה' ורוח פיו שבנברא, אבל אילו ניתנה רשות לעין לראות ולהשיג את החיות ורוחניות שבכל נברא השופע בו ממוצא פי ה' ורוח פיו לא היה גשמיות הנברא וחומרו וממשו נראה כלל לעינינו כי הוא בטל במציאות ממש לגבי החיות והרוחניות שבו, מאחר שמבלעדי הרוחניו' היה אין ואפס ממש כמו קודם ששת ימי בראשי' ממש והרוחניות השופע עליו ממוצא פי ה' ורוח פיו הוא לבדו המוציאו תמיד מאפס ואין ליש ומהוה אותו א"כ אפס בלעדו באמת.
ועל הסיבה לבריאת הצמצום הזה ע"י הקב"ה, מבאר בפ"ז:
סיבת וטעם הצמצום וההסתר הזה שהסתיר והעלים הקדוש ברוך הוא את החיות של העולם כדי שיהיה העולם נראה דבר נפרד בפני עצמו, הנה הוא ידוע לכל, כי תכלית בריאת העולם הוא בשביל התגלות מלכותו יתברך דאין מלך בלא עם, פי' עם מלשון עוממות, שהם דברים נפרדים וזרים ורחוקים ממעלת המלך, כי אילו אפילו היו לו בנים רבים מאד לא שייך שם מלוכה עליהם, וכן אפילו על שרים לבדם רק ברוב עם דווקא הדרת מלך .
ועוד ממשיך ומבאר שם, שזהו ההפרש בין יחודא עילאה ליחודא תתאה, שיחודא עילאה פירושו איך שהוא לפי האמת, שהכל בטל ומיוחד בו יתברך, ואילו יחודא תתאה פירושו כפי שהוא נראה אצלינו הנבראים, שאנחנו מציאות בפני עצמינו, אלא שמכל מקום אנו בטלים על המלך, ואין מלך בלא עם.
תוקן על ידי - הלבן - 6/10/2003 3:49:43 AM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 03:54 |
|
| |
הלבן,
קצת הסברה, בבקשה. נדמה לי שהתניא הינו ספר די נפוץ כל אחד יוכל לעיין כשתציין המקום.
תוקן על ידי - מסתברא - 6/10/2003 4:01:43 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 04:42 |
|
| |
חוששני שיקשה עלי לכתוב בסגנון דואליזם ומוניזם, שלא הורגלתי בכאלה. ואולי לך יקל הדבר יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 06:46 |
|
| |
אני לא מצטט ולא מתחייב להסביר.
אתה יכול להסביר בסגנון המשפיע שלך, יבינו כאן היטב אל תדאג. אך ציטוטים בטח לא יבינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 13:37 |
|
| |
דומני שהנקודה מובנת:
לפי מערכת העולם המבוארת בחסידות וקבלה, וביארה בעל התניא, הרי שלפי האמת יש כאן מוניזם, והוא הנקרא יחודא עילאה. אמנם השי"ת לא הסתפק בזה, שהרי עם מוניזם בלבד לא היה לנו אלא עולם המלאכים הבטלים לגמרי לקודשא בריך הוא, והרי אין מלך בלא עם, לכן ברא הקב"ה את העולם באופן, שבעיני האדם יראה דואליזם, שהעולם נפרד ומציאות בפני עצמו מהקב"ה, ואז יש מקום להתקדמות בעבודת השם ובחיפוש האמת. והיא הנקראת יחודא תתאה.
אקוה שלא חטאתי בסגנון המחקר והחסידות, אבל הנקודה מובנת, כמדומה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 13:49 |
|
| |
הלבן ,
אך אין זו תוצאה מבריאת העולם אלא מחטא עץ הדעת שהרי קודם החטא ראה מסוף העולם עד סופו דהיינו מוניזם [אא"כ נאמר שהחטא משל למצב האדם המתפתח אף ללא שחטא ולא היה מצב היסטורי של "קודם החטא"]. עכ"פ המצב הדואלי אינו אלא עד להשגת האמת פי שעתיד להיות לכולם, כאשר "ומלאה הארץ דעה" ו"כולם ידעו".
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 14:59 |
|
| |
טוב שאלת ווטו
ונקודת הענין הוא:
א) גם לפני החטא היתה מציאות העולם נפרד מהקב"ה, עד שאדם הראשון אמר: בואו ונשתחוה ונכרעה. אלא שעדיין לא היה ענין החטא. גם כשכל העם מסורים למלך ואין חוטאים לו, הם עדיין נקראים עם. מציאות החטא (מה שנקרא בקבלה ג' קליפות הטמאות) נוצרה אחרי החטא.
ב) גם על חטא עץ הדעת נאמר נורא עלילה על בני אדם, כי הקב"ה סיבב את ענין חטא עה"ד, כמבואר במדרש.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 16:06 |
|
| |
אכן גם אם תיאור החטא הוא כפשוטו שונה המצב טרם החטא בו היה שייך שיחטא ממצב העתיד שלא יהיה שייך שיחטא עוד שזה יהיה המצב של הווה אחד - מוניזם טוטאלי.
לגבי הערת איד"ג באשכולו הגורי על חז"ל כדואליסטים, כאמור שם אין זה אלא בשפה שלהם ובפרט כאשר ניסו לבאר משמעויות המצוות [הנקראות טעמים], אך מעומק דרכם בהלכותיהם מוחת תחושתם המוניסטית כפי שהוחל להתבאר שם!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 16:09 |
|
| |
הלבן
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 20:25 |
|
| |
אני נהנה מכל רגע כשאני מתבונן באשכול זה ודומיו.
ווטו והלבן שניהם מתכוונים לדבר אחד במדוייק, ההבדל היחיד הוא, שהלבן מצטט קדמונים עם ביאורים מופשטים, ווטו מבאר זאת בהבנה בסיסית.
הלבן, אני מציע לך אבל ברצינות לנסות להבין את הדברים בשורשם, וכמו שאתה מנסה להבין את חברך (להבדיל אלף וכו') ובדרך זו הבן ע"ד הנגלה את הנסתר. (וכמובן שזה נשאר בגדר נסתר)
לא התכוונתי לזלזל חלילה, כן עמא דבר לבאר דברים על רקע מופשט בזמן שאת שורש הדברים לא הבינו, והיה ראוי העמיק בזה ןלהבין הדברים על בוריים.
ודי בהערה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 21:38 |
|
| |
בורג
הוא הדבר אשר אמרתי בתחלה שלא הורגלתי בכאלה. החילוק אינו בין הפשטה להלבשה כי אם הפרשי רגילות בסגנון.
ולהערתו של ווטו,
ודאי שכדבריך מבואר בחסידות, אלא שלפי זה יוקשה, כיון שזהו התכלית של כל בריאת העולם, אז מדוע לא נברא מלכתחלה כמו לעתיד לבוא.
וע"ז מבאר בתניא (פל"ו-ז):
תכלית השתלשלו' העולמו' וירידתם ממדרגה למדרגה אינו בשביל עולמות העליוני' הואיל ולהם ירידה מאור פניו ית' אלא התכלית הוא עו"הז התחתון שכך עלה ברצונו ית' להיות נחת רוח לפניו ית' כד אתכפיא ס"א ואתהפך חשוכא לנהורא שיאיר אור ה' אין סוף ב"ה במקום החשך והס"א של כל עוה"ז כולו ביתר שאת ויתר עז ויתרון אור מן החשך מהארתו בעולמות עליונים שמאיר שם ע"י לבושים והסתר פנים המסתירים ומעלימים אור א"ס ב"ה שלא יבטלו במציאות.
כלומר שכיתרון האור מתוך החושך כן הוא יתרון אור אין סוף ברוך הוא, כאשר נברא עולם הזה, שהאלקות נסתר שם, והאדם בעבודת השם כופה ומהפך את הרע לטוב ואת החושך לאור.
ואחרי כל זאת נזכה לימות המשיח, שאז יאיר האור הזה גם בעולם הגשמי והחומרי הזה. וע"ז ממשיך בתניא שם:
והנה תכלית השלימות הזה של ימות המשיח ותחיית המתים שהוא גילוי אור א"ס ב"ה בעו"הז הגשמי תלוי במעשינו ועבודתנו כל זמן משך הגלות כי הגורם שכר המצוה היא המצוה בעצמה כי בעשייתה ממשיך האדם גילוי אור א"ס ב"ה מלמעלה למטה להתלבש בגשמיות עוה"ז בדבר שהיה תחלה תחת ממשלת קליפת נוגה ומקבל חיותה ממנה שהם כל דברים הטהורים ומותרי' שנעשית בהם המצוה מעשיית כגון קלף התפילין ומזוזה וספר תורה וכמאמר רז"ל לא הוכשר למלאכת שמים אלא טהורים ומותרים בפיך. וכן אתרוג שאינו ערלה ומעות הצדקה שאינן גזל וכיוצא בהם ועכשיו שמקיים בהם מצות ה' ורצונו הרי החיות שבהם עולה ומתבטל ונכלל באור א"ס ב"ה שהוא רצונו ית' המלובש בהם מאחר שאין שם בחי' הסתר פנים כלל להסתיר אורו ית' וכן כח נפש החיונית הבהמית שבאברי גוף האדם המקיים המצוה הוא מתלבש ג"כ בעשיה זו ועולה מהקליפה ונכלל בקדושת המצוה שהיא רצונו ית' ובטל באור א"ס ב"ה.
וזאת היא המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן אם לעתיד לבוא יהיו נשמות בגופים או לא. ואין כאן מקומו להאריך.
תוקן על ידי - הלבן - 6/10/2003 10:31:44 PM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 16:12 |
|
| |
נשאלתי באישי אם מפאת ההסברים הרציונליים שאני נותן לשפה הקבלית האזוטרית, אני מאמין שאכן אלה שהשתמשו בשפה המסובכת היתה להם את הבהירות הרציונלית שאני מיחס לדבריהם?
וזה אשר השיבותי:
"בנוגע לשאלה על הסברת דברי המקובלים, וודאי שבהעמקה בלשונם ניתן לראות אם תחושתם היתה נכונה ורק הביעו את זה בשפה בלתי מפותחת או שתחושתם היתה מבולבלת ולפעמים מעוותת עד כדי ליצנות כאשר מתחילים להשוות את אוטובוס מספר שלוש לשלושת האבות ואת עשר שנות נישואיו של אברהם עם עשרת המכות והספירות [חוץ מעובדת היחידה המספרית].
כן, אצל אלו שחיו בתקופה בה היתה השפה בלתי מפותחת בכל ענייני העולם, ניתן לזהות תחושה בריאה עם שפה בלתי מפותחת, אבל כיום שהשפה מפותחת יותר ובכל ענייני העולם משתמשים בה ורק כאשר זה נוגע לד"ת מתעקשים לצטט את הלשונות העתיקים וממענים לפתח את ההבנה, קשה להניח שלמצטטים אלו תחושה בריאה אלא אדרבה."
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 17:08 |
|
| |
ווטו
יוצא דבר מוזר
הלבן התוכי המדובר
במקרה כל פעם מצטט (כמובן מבלי שהוא ממש מבין ומעמיק) ציטוט ישר ולענין
ואולי יש לציין גם את אלו שעיקר לימודם היה מספרי מלקטים של הדור האחרון והרצאות אקדמאיות שאלו אכן מוצאים קושי ומופשטות בלהבין סגנון ספרים בני דור או שנים.לעומתם אלו שתמיד עיינו במקור האוטנתי והבנתם שווה הן בטקסטים המקוריים והן בשפה המפותחת
|
|
|
|
|