| נשלח ב-11/6/2003 13:06 |
|
| |
הרי את אשתי כדת משה וישראל (הת' ההלכה)
בח"ח גיליתי את הלינק הבא, באדיבות טוב5
לכלתי היו כמה דרישות בנוגע לטקס החתונה, שבסופו של דבר הצטמצמו לשתי דרישות עיקריות:
1. שהנוסח לא יהיה ''הרי את מקודשת לי'' אלא ''הרי את אשתי כדת משה וישראל'' (נוסח שמופיע בתלמוד וברמב''ם כאחד הנוסחים האפשריים): הסיבה היא, שהיא רוצה לשמור את השורש ''קדש'' לקשר שבינה לבין ה' בלבד, כמקובל בלשון המקרא (''והייתם לי קדושים כי קדוש אני'', ''והייתם קדושים לאלהיכם'', ועוד), ולא להשתמש בו כלפי אדם בשר ודם, כמקובל בלשון ימינו (כמו בהקדשה של ספר וכד').
2. שהכתובה לא תהיה בארמית אלא בעברית. הסיבה היא, שהכתובה היא הסכם ממוני שצריך להיות מובן היטב לשני בני הצדדים, ואין שום הגיון לכתוב אותו בשפה שאינה שפת האם שלהם (גם אם מסבירים להם את המשמעות), זהו מנהג שמזכיר את הגלות, וגם הוא אינו חובה ע''פ התלמוד והרמב''ם.
לשמחתנו הרבה, התברר לנו שהרב שאחראי על המועצה הדתית במקום מגורינו, ..., מסכים לשתי הדרישות האלו, ולכן כבר נרשמנו לנישואין, קבענו תאריך ומקום ושלחנו הזמנות (עוד כשבוע וחצי - יום שישי כ' בסיון).
אבל, לפני יומיים, ביום ראשון בלילה, קיבל הרב שיחת טלפון מעיתונאי של ''יתד נאמן'', שאמר לו משהו כמו ''שמעתי שאתה מתכוון לעשות חתונה מוזרה...''. אני לא יודע מה בדיוק היה תוכן השיחה, אבל התוצאות שלה היו, שהרב התחרט והחליט שהוא לא רוצה להסתכן ולערוך חופה שונה מהמקובל, כי הוא חושש שזה יתפרסם בתקשורת ויגרום למהומות.
כששמעתי את זה הייתי בהלם - לא האמנתי שעיתונאים יכולים עד-כדי-כך להשפיע על ההלכה.
עכשיו אני לא יודע מה לעשות: מצד אחד - זה לא הוגן לסכן את כבודו ומעמדו של הרב ...,אי אפשר לדרוש דבר כזה מאף אחד; מצד שני - זה לא הוגן להכריח את כלתי לוותר על הדרישות הצנועות שלה, שהן חשובות לה מאד מאד, ומותרות לגמרי ע''פ ההלכה, רק בגלל עיתונאי אחד ורכלן אחד (שאינני יודע מי הוא); מצד שלישי - זה לא הוגן כלפי המשפחות (וכלפינו) לבטל עכשיו את החתונה או לדחות אותה; ומצד רביעי - זה לא נראה לי רעיון טוב לקיים חתונה בלי רב בכלל (למרות שע''פ ההלכה גם זה אפשרי).
אני פונה אליך כרב שמכיר את העיתונות - האם יש לך רעיון איך להתמודד עם הבעיה הזאת?
האם נגזר עלינו לחיות כל ימינו בפחד מפני העיתונאים?
והרב שרלו משיב:
שלום וברכה
אין זה הוגן להאשים את העיתונאי. מי שבאמת אשם הוא הציבור החרדי הליטאי, אשר הוא מטיל טרור על רבנים, ומאיים עליהם בדרך זו. את דברי העיתנואי יש מישהו שצורך, ולמעשה בו יש לתלות את הכל. העיתונאי יכול לאיים רק מכוח העובדה שמימוש איומו אפשרי בשל הציבור לו הוא כותב.
קשה לי לכתוב את הדברים הבאים, אני איני מוצא פיתרון לבעיה אלא התקפלות שלכם. דווקא בשל העובדה שאני יוצא למלחמה על נושאים לא מעטים, ומשלם על כך מחיר מאוד יקר (גם בתוך הציונות הדתית) אני מכיר היטב את התפועה עליה אתם מדברים, ואיני מכיר מישהו מן הממסד הרבני שיצא למלחמה במחיר שמו הטוב ומעמדו כדי לקדש בנוסח אחר או לחתום על כתובה בעברית.
אכן, זהו חילול שמו הגדול של מלך מלכי המלכים.
כל טוב ומזל טוב. ששמחתכם תהיה שלמה למרות זאת.
הענין שלי אינו במעורבות הפוליטית של העיתונות, אלא בשאלה ההלכתית לכשעצמה:
א. האם חייבים להשתמש דווקא בלשון המקובלת? או שכל לשון שתופסת מהגמרא מתאימה לכך ואין למחות?
ב. האם צריך בכלל "מסדר קידושין"?
ג. האם הכתובה צריכה להיות דווקא בארמית?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 13:18 |
|
| |
התשובה היא אחת לכל השאלות
עקרונית אין בעיה בשנויים הללו, אבל מנגנון חייב נהלים. ואם תתחיל לשנות נהלים מקובלים אתה לא יודע איפה תעצור.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 13:47 |
|
| |
הסיבה שהתקינו הנוסח של "מקודשת", היא להדגיש את העובדה שאחרי החתונה האשה אסורה על כל העולם חוץ מבעלה. וזהו פירוש קדוש = מופרש. ולכן כל המסכת נקראת קידושין. ולכן גם נוסח ברכת קידושין היא "אסר לנו את העריות והתיר לנו את הנשואות לנו ע"י חופה וקידושין".
על השאלה אם בדיעבד כשר בלי זה? כבר נתבאר לעיל שכן. ולכן כשקידש בדיעבד בסגנון אחר מקודשת. אבל לכתחלה צריך לקדש בלשון שתיקנו.
גם בנוסח התפלה והברכות יש דיונים מתי יוצא ידי הברכה בדיעבד ומתי אומרים כל המשנה ממטבע שטבעו חכמים לא יצא ידי חובתו ומחזירין אותו.
אמנם לכתחלה כשרב פורץ גדר לשנות ממטבע שטבעו חכמים, יש בזה סוגיה שלמה בענין פורץ גדר, שפירושו שאף שזה עצמו שעושה אינה עבירה על ההלכה, אבל פריצת הגדר אינה רצויה. ויש בזה אפילו הלכות בשו"ע על העונש שיכולה הקהלה להעמיס עליו.
כמובן שלא באתי כאן לדון בלחץ הציבורי שעל ידי מערכת עיתון. רק לבאר את ההלכה היבשה בנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 14:06 |
|
| |
אצרף את חוות דעתי:
א. כפי שכתבו הלבן וקרוע, כל לשון שמשמעה קידושין כשרה, אלא שאנו רגילים בלשון אחת מסויימת. ושינוי נראה מסוכן.
עם זאת, יש לדון בכל מקרה לגופו אם זה באמת כל כך משנה. האם יש לאסור שינוי מצד היותו שינוי בלבד? אם החתן והכלה מבקשים להחליף את הלשון מסיבה כלשהי, ולו רק מחמת טעמם האישי, האם הם כפויים ללכת אחרי מנהג הלשון? יש פנים לכאן ולכאן. בעיני, זו בעיקר שאלה עד כמה יש מחוייבות לפורמליות שהתגבשה.
ב. כמובן, אין צורך במסדר קידושין מעיקר הדין, אך זו תקנה עתיקת יומין, והיא בסופו של דבר לטובת בני הזוג, בעיקר לטובת האשה. לכך, איני סבור שראוי להפקיד את עריכת הקידושין בידי כל אדם, גם אם הוא תלמיד חכם.
ג. יש ניסוחים ארמיים רבים שמלווים אותנו, החל בקדיש וכלה בכתובה. בימי הרמב"ם אמרו את הקדיש בעברית. הכתובה היא מסמך משפטי, ואיני רואה חסרון לתרגמו לעברית - או לאנגלית, או לכל שפה שהיא. בנקודה זו, איני סבור שהגישה הפורמלית עדיפה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 14:15 |
|
| |
בלי להיכנס לסוגיא אם לפרוץ גדר למען התקדמות או לו, צריך לציין טעות חמורה של שרלו.
הוא כותב: "אין זה הוגן להאשים את העיתונאי. מי שבאמת אשם הוא הציבור החרדי הליטאי אשר הוא מטיל טרור על רבנים, ומאיים עליהם בדרך זו. את דברי העיתנואי יש מישהו שצורך, ולמעשה בו יש לתלות את הכל. העיתונאי יכול לאיים רק מכוח העובדה שמימוש איומו אפשרי בשל הציבור לו הוא כותב."
התיזה ידועה ויש בה מן האמת. אבל זו טעות להאשים את הציבור. הציבור הוא גולם של דעת קהל. אזרחי בריטניה יוכיחו שרוב גדול התנגד למעורבות במלחמת עירק וכאשר זו הצליחה התהפכה דעתם. אבל לא צריך ללכת למרחקים לראות איך מעוצבת דעת הקהל כמו יא-יא.
הבעיה היא אך ורק בטרוריסטים המעטים בכמות ובאיכות ומרובים באגרסיביות. העיתונאי הוא המייצג פאר-אקסלנס את הטרוריסטים ובפרט בציבור ובעיתון המדוברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 15:12 |
|
| |
ראיתי כאן כמה מתגובות הכותבים כאן, בדבר השינויים שלא יתכנו מחמת גדר שגדרו, ולאו דוקא מסיבות תורניות גרידא.
ונפשי בשאלתי, האם סיבות אלו אכן יש להם משקל בהנהגת הציבור עצמו, הלא לכל היותר הגדרים הללו אמורים על מנהיגי העם לבל יתירו את המשוכה, אך בהנהגת כל אדם לעצמו הלא ברור כי אין שום משקל לעניין זה, ואם כן, באמת מהיכן צצו להם אותם דברים,
הלוא עניין כתיבת הכתובה בארמית אף הוא התחדש בשלב מסויים, וברור כך, כי יסוד התקנות ודאי נתקנו, באם, בלשון הקודש, ורק מחמת צורך שעתי התירו לערוך את הכתובה אף בארמית, האם באותו דור לא היה גדר זה תקף, לבלתי שנה מו המקור.
יודעני כי לכל הפחות תגובה אחת תעיר על עניין ירידת הדורות ואבחנת הדור ההוא בפרטים הקטנים, אך אין זה נוגע לעניין, כי הלוא "איסור" זה שלא לפרוץ הגדרים הנהוגים אינו איסור בעצמותו, ורק מחשש שיראה העם ויבוא לשנות אף בדברים אחרים, אם כן אותו חשש היה קיים בשעתו, ואולי אף יותר לנוכח האנלפבתיות וחוסר ההשכלה ששררו בעם אז.
האם אין זה מוכיח על חוסר אונים של המוסד הרבני כיום, ועל הסתכלות מאד מצומצמת ונקודתית
על הדברים?
תוקן על ידי - ivri - 6/11/2003 3:15:29 PM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 15:44 |
|
| |
עברי
אני מסכים עם סוף דבריך.
א. הממסד הרבני חסר אונים.
ב. יש הסתכלות רבה מדי בפרטים, לפעמים בפרטים טפלים.
אבל צריך להבין ממה זה נובע. יש לזה כמה סיבות טובות ואמיתיות.
א. אין סמכות מרכזית שפוסקת הלכה. רבנים גדולים, פוסקים אמיתיים, עדיין קיימים באיזורים שונים בעולם, אך הם מעטים. הם גם בדרך כלל מעדיפים שלא להתערב בנעשה. אולי כדי לא לעורר מחלוקות, ואולי מסיבות אחרות. אם יש צורך, הם עונים תשובות מרחיקות לכת בתשובות פרטיות, אבל לא כהוראה ציבורית.
וזו לא תופעה חדשה, למרות שהיא החמירה בדורנו. העדר סמכות מרכזית זו בעיה שקיימת מאז עם ישראל יצא לגלות, והיא העומדת מאחורי הופעת השולחן ערוך עם המפה שעליו, וכל הפירושים שנכתבו עליו במשך הדורות.
ב. בתולדות ההלכה, קיים חשש בריא ומוצדק מפני הכרעות שחולקות על דורות קודמים. הפוסקים החדשים תמיד רואים עצמם פחותים מהדורות שלפניהם. בוודאי שטעמי הדורות הקודמים לא התבררו לנו כראוי. הרי יש בינינו מרחק גדול מדי.
ג. בעקבות הופעת ההשכלה, נוצר בעם ישראל תהליך של התרחקות מכל דבר שמזכיר את ההשכלה. נמנעו מלימוד תנ"ך, פילוסופיה, אפילו דקדוק. מערכת האמונות התגבשה והפכה למערכת של דוגמות. הגמישות שאיפיינה את ההלכה, ועדיין מאפיינת אותה בתשובות פרטיות, נעלמה לגמרי במתחם הציבורי, הכללי.
ד. קיימת נטיה רבה להחמיר בציבור החרדי האורתודוכסי. נטיה זו לובשת לפעמים פנים מגוחכים (ראה אשכול ב"אהלה של יהדות" על המנהג בעיתונות החרדית ובהזמנות לחתונות להימנע מהזכרת שמן של הנשים, פרט לכלה עצמה). עם זאת, אני משער שקיים חשש סביר כי הציבור הרחב אינו יכול ללכת בדרך אמצעית. או שהוא יפנה להחמיר, או שהוא יפנה להקל. ועדיף להחמיר, כי אז לא פוגעים בגופי תורה.
האם יש אפשרות של שינוי, באופן מקיף? לשם כך אנו זקוקים:
לתלמידי חכמים הראויים לשמש כפוסקים גדולים, לריכוז של תלמידי חכמים כאלו, ואז יהיה עליהם לשבת על המדוכה, וכנראה להוציא ספר הלכות שיחליף את המשנה ברורה כפי שהמשנה ברורה החליף את השולחן ערוך.
ובזאת אני חוזר אל הבעיה הראשונה: אותם תלמידי חכמים שכשירים לכך בדורנו ובדור הקודם לא עשו זאת.
האם יהיה מישהו שמסוגל ורוצה לעשות זאת בדורנו?
קשה להאמין שהאינטרנט הוא המקום הראוי לכך, אך הפורום שלנו ממלא מקום ייעודי ומקורי. אך למרות שיש כאן כותבים מוכשרים ובקיאים, איש מהם לא התנשא למלא את התפקיד הזה. אולי לעתיד לבוא נזכה שיהיו כאן דיונים רבים יותר בתחומי ההלכות הנצרכות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 16:07 |
|
| |
מיימוני,
סמכות מרכזית, זה מה שחסר לך? 
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 16:49 |
|
| |
וטו
איך שכחת?
זה תנאי מרכזי בגמרא וברמב"ם.
וזה מסתבר מצד המלאך שכליאל.
אמנם, ניתן להסתפק אם אפשר לנהל דיון דרך האינטרנט. מסתבר שבשאלות כבדות צריך פגישה פנים אל פנים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 17:32 |
|
| |
הרמב"ם מבאר את ההלכה הזאת, מתי יכולה הסמכות המרכזית לבטל תקנה ומנהג שהתקבל:
בית דין שגזרו גזרה או תקנו תקנה והנהיגו מנהג ופשט הדבר בכל ישראל ועמד אחריהם בית דין אחר ובקש לבטל דברים הראשונים ולעקור אותה התקנה ואותה הגזרה ואותו המנהג אינו יכול עד שיהיה גדול מן הראשונים בחכמה ובמנין היה גדול בחכמה אבל לא במנין במנין אבל לא בחכמה אינו יכול לבטל את דבריו אפילו בטל הטעם שבגללו גזרו הראשונים או התקינו אין האחרונים יכולין לבטל עד שיהו גדולים מהם.
ומה שהובאה כאן העובדה, שלפעמים מוצאים גדולי הרבנים לנכון להקל בתשובות פרטיות, אבל לא כהוראה ציבורית. גם זה נתבאר ברמב"ם לפי כללי ההלכה:
יש לבית דין לעקור אף דברים אלו לפי שעה אע"פ שהוא קטן מן הראשונים ... אבל אין קובעין הדבר לדורות ואומרים שהלכה כך הוא ... כשם שהרופא חותך ידו או רגלו של זה כדי שיחיה כולו כך בית דין מורים בזמן מן הזמנים לעבור על קצת מצות לפי שעה כדי שיתקיימו [כולם] כדרך שאמרו חכמים הראשונים חלל עליו שבת אחת כדי שישמור שבתות הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 17:40 |
|
| |
כמה הערות לסיפור
1' למה לא נתנו טיפול נפשי לאשה הזו, בשביל רגישויות אישיות ולשיפור חזות ורושם מעכבים חתונה?
2' אם כבר הערה על קידושין, אני מכיר מקרוב אדם אשר הפריע לו מאוד צורת הקנין בה הבעל "קונה" את האשה, והאשה פסיבית בקנין ואינה מביעה את רצונה ואת השתתפותה בהקמת מבנה זוגי משותף.
אי לכך, נהג למעשה בדרך זו, החזיק את הטבעת והתקרב אל אצבע האשה והיא גם התקרבה באותו הזמן. כך למרות שהיבט היות הבעל הקונה לא סר, אבל היבט השתתפות שני הצדדים קיבל ביטוי.
מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 17:59 |
|
| |
מתענין
פרט לרמב"ם, שמגדיר את רוב חולשותינו וגם רוב מה שמעניין אותנו כמחלות נפש, אצל רוב הבריות מצבה של האשה אינו מוגדר כ"בעיה נפשית".
אולי זו שאלה של ערכים (להיות עצמאית, יוצרת וכו'). אולי זו שאלה של עקשנות יתר (אם לא יתנו לי בדיוק מה שאני רוצה, לא אתחתן). אבל, פרט לרבנו הרמב"ם, זה לא מוגדר כבעיה נפשית. יותר מכך, יש בהלכה מקום לדרישות אגוצנטריות, כל עוד אין הן נוגדות את הדין.
והלא זו השאלה שלנו, אם זה נוגד את הדין.
לגבי הפתרון של קירוב הדדי, כל עוד הגבר מרכיב את הטבעת על אצבעה, והיא אינה ממשיכה לתחוב את האצבע לתוך הטבעת, שהרי בעינן (=דרוש) ש"יקח הוא" ולא "תיקח היא". ואני משער שרק בשעה שהטבעת כולה על אצבעה, לפחות בכדי שלא תיפול, רק אז מסתיימת הלקיחה שלו, ומרגע שהטבעת עולה על אצבעה צריך שלא תסייע בידו. כך נראה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 18:27 |
|
| |
מיימוני,
לפי מה שאני למדתי, עצם הדבר שהקנין מוגדר כקנין ולקיחה, נחשב שהבעל קונה ולא משנה אם היא מסייעת ע"י שמסייעת להיקנות, נחשב הדבר "כי יקח".
וכי תתקדשי לי בנטילת הסלע מע"ג הסלע, יש בזה חסרון, נראה לי שמפורש בגמ' לא כך.
הלבן
דברי הרמב"ם על דין אמורים. דברי הרמב"ם אינם אמורים על מנהג שלא נקבע בו קפידא אלא שהשתרש בצורה מסויימת, כי לא היה לאף אחד אינטרס לשנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 18:39 |
|
| |
מתענין
האם לא מדובר שם שאמרה לו שיניח על הסלע ובכך תתקדש לו? אם כן, הרי שמתקדשת משום אחד הגורמים הבאים:
א. שכירות. שעשה כדבריה (כמו רקוד לפני) - אבל לא כך מבארים שם.
ב. משום הממון שנגרע ממנו. וכך אני זוכר את הסוגיא במעורפל, והרי זה כעין תן מנה לפלוני ןאתקדש לך. ונטילתה את הממון מעל הסלע אינה משנה עוד מאומה.
אבל אולי כוונתך לסוגיא אחרת ושכחתי? אנא ציין את המקור ואת הדף.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 19:30 |
|
| |
מתענין
וכי נוסח הקידושין הרי את מקודשת הוא מנהג ולא דין? (אף שודאי בדיעבד מועיל גם בנוסח אחר).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 22:55 |
|
| |
מיימוני
ראה נא אבן העזר סי' ל' סעיף א' ע"פ הגמ' שזריקת הכסף לידה מועיל לקידושין, היעלה על הדעת שאם תפסה את הכסף מהאויר, ולא עמדה פסיבית שהקידושין אינם קידושין?
[עם הסלע כנראה התבלבלתי, בגמ' שמצאתי מדובר כאשר מניח על סלע שלה וכו']
נעזוב נא לרגע ראיות. ההגיון הוא שצריך לראות שהוא לוקח אותה. אך אין לשלול את פעילותה בפרוייקט הזה. למה שלא תוכל לעזור לחתנה לקחתה? ולפני מת"ת שהיתה נקנית ע"י שמכניסה לביתו הכניס אותה ביד - -?
הלבן
מעיקר הדין כל שמשמעו שלוקח הבעל אותה מועיל ורצוי כבגמ' ורמב"ם וכו'. וכבר רמזת על כך בסוגריים.
|
|
|
|
|