הרמב"ן פרשת שמות. על הפסוק, "החודש הזה לכם ראש" וגו. שואל את הסתירה שהזכרת. ומיישב שכאשר אנו סופרים את החודשים, אנו מזכירים ראשון ליציאת מצרים, ושני וכן על זה הדרך.אבל "שנה" היא מתשרי, עד תשרי. ומסביר שם גם את השימוש בשמות החודשים הבבלים, שהוא זכר לגאולה, מגלות בבל. עיין שם.
אבל לפחות לציין במילים מה מסתתר מאחורי הכתובת הקצרה הזו. אילולא הייתי מבקש להוסיף את המילים החסרות בעצמי, כמה חלק מאיתנו היו מפסידים...
האתר המדובר
http://dss.collections.imj.org.il/
0 שנה לאחר שנכתבו על עור עז, המגילות הגנוזות הועלו לאינטרנט
יותר מ-60 שנה מאז נמצאו בים המלח, המגילות הגנוזות יהיו זמינות מעתה לציבור ברשת, בזכות שיתוף פעולה בין גוגל למוזיאון ישראל
מוזיאון ישראל וענקית האינטרנט גוגל השיקו אתמול את פרויקט הדיגיטציה של המגילות הגנוזות מים המלח שיאפשר גישה אליהן באינטרנט לחוקרים וסקרנים מכל העולם. האתר שאליו הועלו המגילות יאפשר לא רק לקרוא את חמש המגילות השלמות ביותר שנמצאו, אלא גם לתרגם אותן לאנגלית ובעתיד אף לסינית וכן לערוך בהן חיפוש לפי מלים שמופיעות בטקסט הקדום.
המגילות הגנוזות, שרבים מחשיבים אותן לאחד הממצאים הארכיאולוגיים החשובים אי פעם, נכתבו בין המאה ה-3 לפני הספירה למאה ה-1 לספירה על ידי קהילה שחיה לחופי ים המלח באזור קומראן. המגילות התגלו בין השנים 1947 ל-1956 ונמצאות היום ברשות מוזיאון ישראל ורשות העתיקות. המגילות נחשבות לאחד הפריטים החשובים שברשות המוזיאון ולכבודן הוקם היכל הספר שהפך לאחד מסמליו. אולם, מלבד קטעים קטנים שמוצגים לקהל, שמורות המגילות כולן בכספת מאובטחת היטב ובתנאי אור ואקלים קפדניים במעמקי היכל הספר.
לפני כחצי שנה החליט המוזיאון בשיתוף גוגל ישראל לצלם את המגילות ולהעלות אותן לאתר. בשלב זה הועלו לאתר חמש המגילות השלמות ביותר: מגילת ישעיהו השלמה, המכילה את כתב היד הקדום ביותר לספר ישעיהו המקראי; מגילת סרך המלחמה (המתארת את המלחמה המיתית בין בני האור לבני החושך); מגילת המקדש העוסקת בחפצי בית המקדש ובתוכנית לבית המקדש השלישי; מגילת סרך היחד שעוסקת בחיי היומיום של קהילת קומראן; ומגילת פשר חבקוק, המכילה פרשנות לשני הפרקים הראשונים בספר חבקוק.
את המגילות צילם ארדון בר-חמא, המתמחה בצילום דיגיטלי ברזולוציה גבוהה של מסמכים היסטוריים. בעבר צילם בין היתר את משנה תורה לרמב"ם בספרייה הלאומית בירושלים ובאוקספורד. הצילום נעשה בתוך הכספת ובאמצעות מבזק מיוחד שאינו פולט קרינת UV כדי שלא לפגוע במגילות. הרזולוציה של התמונות מגיעה ל-1,200 מגה פיקסל, כמעט פי 200 מאשר במצלמה ביתית, כך שהתמקדות בחלקי המגילה תגלה לא רק את הכתוב אלא גם אותיות שלא נראות בעין בלתי מזוינת, וכן את הסדקים והכתמים שמאפיינים את המגילות העתיקות
אני שברתי רגלים לראות ולהציץ בהם, ויש שם הרבה חומר שמשכיל כל משכיל מחכים כל חכם,
נשלח ב-27/9/2011 23:07
אם אני לא טועה הצדי שם היא הפוכה, כנוסח הספרדי. תקנו אותי אם אני טועה
נשלח ב-27/9/2011 23:35
ומה יאמר החזו"א, סמיילי. שהם היו כת גם בזה?
מסתבר שהצורה של צדי לא היתה קבועה, ופעמים עשו כך ופעמים כך, עד שניסו לקבוע מסמרות שרק צורה זו ולא אחרת כשרה. אבל הנושא הזה שייך לאשכול על צורת האותיות וגם להתפתחות ההלכה...
הרי ציינתי שצורות הכתב בספרים העתיקים מעידות שלא הקפידו על י קדמית או אחורית (כלומר אם הי' היא קו קטן עומד וקו קטן שוכב ויוצא מראשו, אפשר שילך קדימה, שמאלה, ואפשר שקו זה השוכב ילך אחורה).
המסתבר הוא שהתפתחות הי' היא, כמו הרבה בהלכה, מן הטווח הרחב של צורות עשיה שכולן מותרות וכולן טובות לעבר צורה אחת מסויימת.
כל זה, גם התיאוריה העקרונית שלי וגם עדותם של כתבי היד, הרי זה בניגוד גמור למה שמייחסים לחזו"א לגבי צורת היוד.
ורק הערתי שאם היינו מגישים לחזו"א את הראיות האלו, מן הסתם כך היה עונה. שמן הכתב העתיק שמצאנו במגילות קומראן אין להביא ראיה שהרי היו כת. ובזה אכן צדק, שהרי דברים רבים היו להם שבהם היו שונים מחכמינו, כגון שהשתמשו בלוח השמש.
ראיות אחרות יש נגד שיטת החזו"א. ועם כל הערכתי לחזו"א, איני סבור שהיה רוצה שאשנה מן האמת לכבודו. וזה, שהאמת עדיפה לו, הוא חלק מהערכתי אליו.
כיון שכתבתי בקיצור רב מדי לא הבאתי את העיקר. אני מסביר רק במידה שתשלים את החסר.
האות צ' מורכבת מקו שוכב, עליו קו נטוי שמאלה. ועליו רוכב מבנה קטן שלפי ספרי ההלכה הוא האות יוד.
את האות יוד (שעל גוף הצדי, לא בכלל) אפשר לשרטט כשהיא פונה אחורה (ימינה) או שמאלה (קדימה).
בעקבות השפעת הקבלה בעיקר (לדעתי) הקפידו לבנות את היוד שעל גבי בסיס הצדי כשהוא פונה אחורה.
החזו"א חלק על זה (ואני מסכים שכן ראוי לנהוג כהחזו"א אבל זאת מפני שלדעתי ראוי לפסוק בכל דבר נגד הקבלה לאפוקי מדעת הטועים, וזו שיטתי).
לעומת זאת, בדיקה בספרים עתיקים תראה שלא הקפידו על העיקרון הזה. ולדעתי, לא שלצדי היתה צורה מסויימת אלא ששתי הצורות היו קבילות ורק במשך הדורות התרכזו יותר בחיפוש אחרי צורה מסויימת ואין בלתה.
ההרצאה של רחל אליאור באמת תמוהה. נסתתרו ממנה מספר מקורות שמצביעים על קדמות קביעת החודש לפי הירח.
ב"ברכי נפשי" (תהלים ק"ד) מוזכר "ירח קבע למועדים" ב"מחר חודש" מוזכר ר"ח בן שני ימים. אמנם פרו' אליאור יכולה תמיד לטעון שמדובר בזיופים מאוחרים אבל קשה לקבל שדוקא כת איזוטרית וספר שמעולם לא התקבל למיינסטרים הם שמייצגים את ההסטוריה ואילו הפרושים בתקופת בית שני הצליחו להשליט הלכה חדשה ולהעלים את ההסטוריה.
קדמותו של הלוח שמתחיל בזמן האסיף מתועדת גם בלוח גזר שמתחיל בחודשי האסיף.
מוזר שהיא לא מתייחסת לכך.
נשלח ב-28/9/2011 11:41
תגובה
לאלי ו. הטענה של רחל אליאור היא בדיוק זו - כת מדבר יהודה אינה כת כלל. הם גם לא תופסים את עצמם בתור כת ובשום מקום בכתביהם לא מוזכר שהם כת. רחל אליאור טוענת (והיא לא היחידה) כי מדובר בצדוקים שפרשו מן המקדש בירושלים. הם לא כת אלא ממשיכי הסדר הישן - הכהנים בני צדוק ובני בריתם. הם לא השוליים אלא המרכז שנדחק החוצה. מכאן כי אם ממשיכי הסדר הישן מצביעים על לוח שנה שמשי (כמו שאנו רואים בכתביהם) סימן שהלוח הזה היה נהוג קודם.
נשלח ב-28/9/2011 11:52
כדי להוציא מהקונצנזוס מכנים קבוצה בשם כת וכך מחליטים מי היהדות ומי לא יהדות.
כאז כן היום,השיטות לא השתנו.
נשלח ב-28/9/2011 13:05
בינתיים דממה.
תוקן על ידי איש_הזיפים ב- 28/09/2011 13:15:27
נשלח ב-28/9/2011 13:56
לארוצים כתב:
לאלי ו. הטענה של רחל אליאור היא בדיוק זו - כת מדבר יהודה אינה כת כלל. הם גם לא תופסים את עצמם בתור כת ובשום מקום בכתביהם לא מוזכר שהם כת. רחל אליאור טוענת (והיא לא היחידה) כי מדובר בצדוקים שפרשו מן המקדש בירושלים. הם לא כת אלא ממשיכי הסדר הישן - הכהנים בני צדוק ובני בריתם. הם לא השוליים אלא המרכז שנדחק החוצה. מכאן כי אם ממשיכי הסדר הישן מצביעים על לוח שנה שמשי (כמו שאנו רואים בכתביהם) סימן שהלוח הזה היה נהוג קודם.
ברורה לי הטענה, והסברתי בצורה ברורה מדוע הטענה אינה עומדת במבחן הסבירות. האם לוח גזר הוא זיוף של ר' עקיבא? האם ספר תהלים הוא זיוף? ספר שמואל?
הטענה שלה היא שהפרושים (לא הצלחתי להבין אם החשמונאים או שהיא מאחרת את הקונספירציה עד תקופת מרד בר כוסבא) המציאו לוח שנה ירחי, העלימו כל שריד הסטורי ללוח השמשי המקובל עד זמנם, ללא שום מניע או צורך נראה לעין תוך טרחה מרובה, שינוי כתבים מקודשים וכיו"ב.
לא סביר, לא הגיוני.
בתקופת בית שני היו ספרים חיצונים שונים, לטעון שדוקא ספר היובלים הוא שמייצג את המיינסטרים ותהלים והתורה מייצגים את השוליים זאת טענה שצריכה קצת יותר ממה שפרופ' אליאור מציעה כדי לשכנע.
והתפיסה של כת מדבר יהודה היא תפיסה של כת, בני אור מעטים שמתמודדים מול שאר העם, בני החושך.