בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול גור המשוחזר, המחודש, (והמצונזר)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/11/2009 20:09 לינק ישיר 

ריב,

ומה לומדים משם? שהמצוות כבר מאוזנות וחז"ל כבר הוסיפו סייגים, חלקם

סייגים ממש  וחלקם המלצות. ככה שממש אין צורך להגזים עוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2009 20:17 לינק ישיר 

אני בספק אם ריסון היצר הוא הסיבה שבאמתחתו של הרמב"ם באותו פרק במורה נבוכים. מדוע נידה מוזכרת בחדא מחתא עם אשת איש? לענ"ד זה פשוט עניין של גועל מוסרי סובייקטיבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2009 20:17 לינק ישיר 

מה לומדים מזה? שאין כל צורך להתעמק בטעמי המצוות - כל המצוות לא ניתנו אלא להביא את האדם לאיזון אופטימלי . חבל שלא עיינת בהפנייה אליה לינקקתי בטרם מיהרת להשיב לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2009 23:02 לינק ישיר 

מקסוול,

שים לב לציטוט שריב הביאה משמונה פרקים בצמוד להודעה שלך...זה היה חוסך את ההשערה הזאת.

הרמב"ם לא התעסק ב"גועל מוסרי סובייקטיבי" , הוא מדבר על הכל בצורה שכלתנית, מוסר זה ה"מפורסמות".

ריב,

אל תדאגי אני מכיר את השמונה פרקים היטב. המצוות שקשורות במידות , נכון, מטרתם להביא את האדם לאיזון

(ומה זה אם לא טעם למצוות? ).

במו"נ הנושא מפורט יותר ויש חלוקה של המצוות לקבוצות,  חלק למידות, חלק לתקינות החברה, חלק ליראת ה' וכן הלאה.

עייני שם.

לא טענתי שיש להתעמק בטעמי המצוות (ונושא טעמי המצוות אם שייך בכלל זה דיון בפני עצמו) . דיברתי על "טעמי" המצוות

שצענע הביאה לעומת טעמי המצוות ברמב"ם.

תוקן על ידי ובני_קורח ב- 05/11/2009 23:37:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 00:31 לינק ישיר 

ובני קורח,

חבל שבמקום לנסות ולהבין את מה שאני כותבת אתה עסוק בלהחזיר לי..
זה שאתה מכריז שאני לא צריכה לדאוג ושאתה מכיר את שמונה פרקים, עוד לא אומר שאתה מבין  (וראה בתגובתך למעלה מה כתבת לשאלתך "מה לומדים מהציטוט")  את מה שאתה טוען שאתה מכיר, שאם היית מבין , לא היית מעלה בדעתך לשלוח אותי לעיין בפרטי טעמי המצוות במו"נ.

בפרק הרביעי משמונה פרקים אליו ציינתי, ושאותו אתה טוען שאתה מכיר, הרמב"ם כותב שרב המצוות הם כדי להביא את האדם לאיזון גם אלה שלכאורה עוסקות בתקינות החברה כגון "עזוב תעזוב" או הקם תקים עמו" או כאלה שעוסקות ביראת ה' כגון "לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך..."

ובזאת הבחינה תבחן רוב המצוות ותמצאן כולם מסמלות כוחות הנפש, כגון הפסקת הנקימה וגאולת הדם. באומרו:

לא תקום ולא תטור (ויקרא י"ט, י"ח);
עזוב תעזוב (שמות כ"ג, ה');
הקם תקים עמו (דברים כ"ב, ד'),
כדי שייחלש כוח הכעס והרגזנות.
וכן השב תשיבם (דברים כ"ב, א')
כדי שתסור תכונת הכילות.
וכן: מפני שיבה תקום והדרת פני זקן (ויקרא י"ט, ל"ב),
כבד את אביך ואת אמך (שמות כ', י"ב).
לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך ימין ושמאל (דברים י"ז, י"א),
כדי שתסור תכונת העזות ותגיע תכונת הבושת.

והרחיק גם מן הקצה האחרון. רצוני לומר, הביישנות, ואמר:
הוכח תוכיח את עמיתך (ויקרא י"ט, י"ז);
לא תגורו מפני איש" (דברים א', י"ז),
כדי שתסור הביישנות גם כן ונשאר בדרך האמצעי.

(נ.ב איך נכנה את השיח שלך עם 'מקסוול' אם לא התעמקות בטעמי המצוות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 00:39 לינק ישיר 

אל תדאגי אני מכיר את השמונה פרקים היטב. המצוות שקשורות במידות , נכון, מטרתם להביא את האדם לאיזון (ומה זה אם לא טעם למצוות? ).

זה לא טעם למצוות, זה מטרת המצוות. ויש הבדל גדול בין הדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 07:44 לינק ישיר 

יש מרווח זמן של 35-40 שנה בין השמונה פרקים למורה נבוכים, ולכן אני מתייחס למו"נ כיחידה בפני עצמה דכולא בה בכל שאלה השקפתית רמב"מית ולא רק בשאלתנו.

ואכן, מלשון הרמב"ם משמע שהטעם הוא מהמפורסמות.

אבל טעם איסור ביאת הנידה ואשת איש, הרי הוא ברור מכדי לחפש לו טעם.

ואם דעתו נשארה כפי שכתב בשמונה פרקים,
1. מדוע כלל עכשיו אשת איש עם הנידה, שלא כמו מקודם?
2. האם מה שכתב בשמונה פרקים הוא "ברור מכדי לחפש לו טעם"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 11:28 לינק ישיר 

ריב,

א. בשמונה פרקים נאמר כי ניתן לפרש את רוב המצוות כמיועדות לשיפור המידות - איך זה סותר את מה שאמרתי?

ב. למה שלא אעלה על דעתי להציע  לעיין במו"נ (זו לא היתה הקנטה) , שם באמת מפורט יותר,

ושם הרמב"ם מזכיר כי יכולות להיות כמה תכליות לכל מצווה, בשמונה פרקים הוא עוסק במידות,

ומנתח את המצוות לאור תיקון המידות.

ג. דוגמא למצוות שפחות קשורות למידות - הקרבת הקורבנות הקבועה בבית המקדש, דברים

שנאסרו כי הם דומים לעבודה זרה בשעה שהתורה נכתבה וכן הלאה.

אני מסכים כי הגישה הכוללת של הרמב"ם השמה בסופו של דבר דגש על התעלותו של

הפרט, תבאר את רוב המצוות כנוגעות לפרט בינו לבין עצמו ולשיפור מידותיו ולא מצד היחס

לאחרים.

ד. הטעם למצוות - הסיבה לשמה המצוות ניתנו. ובמקרה שלנו:

המטרה - תיקון המידות

האמצעי - המצוות

=> הטעם למצוות = השגת המטרה של תיקון המידות.

יש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 12:01 לינק ישיר 

מקסוול,

נניח שאני מסכים עם הגישה שלך להתייחס למו"נ ולשמונה פרקים בנפרד (ואני לא באמת מסכים).

הרמב"ם מדבר על ההתרחקות מן הדברים המלוכלכים בהקשר של ביאת הנידה בפרק על

מטמאי משכב ומושב:

" ולא נאסרת אלא ביאתה כל ימי לכלוכה וטינופה"

כך שגם התכלית הזאת מוזכרת בפירוש כמו שהזכרתי בהודעות הקודמות.

איך קשורה המילה "מוסרי" לא הבנתי.

ואם הוא אומר התרחקות מן הלכלוכים יש לזה סיבה מלבד זה שזה "מגעיל", כי זו לא סיבה

הגיונית, את X זה מגעיל ואת Y לא. המטרה היא להרחיק את כולם מזה, ומה משיגים בזה?

התנהגות פחות בהמית וגסה, אותה סיבה שאסור לאכול נבלה בשדה.

עתה בפרק מ"ט הוא מקדים ואומר:

"הם אשר מנינום בספר נשים, והלכות אסורי ביאה 1. וכלאי בהמה 2 ומצוות מילה 3 מן הקבוצה הזו. וכבר הודענו לעיל 4 מטרת הקבוצה הזו, ועתה אחל לבאר פרטיהן."

ומה אמר לעיל לגבי קבוצה זו (פרק ל"ה):

"כוללת את המצוות התלויות באיסור מקצת הביאות, והם אשר מנינום בספר נשים והלכות איסורי ביאה וכלאי בהמה מן הקבוצה הזו.
וגם באלה הכוונה מיעוט התשמיש וריסון גאות תאוות המשגל ככל האפשר, ושלא לעשות את הדבר תכלית כמעשה הסכלים 32 כמו שביארנו בפירוש מסכת אבות (כנראה שב30 שנה האלה הוא לא שכח) , וגם המילה מן הקבוצה הזו"

עתה, כשמתחיל לדבר על איסורי הביאה בפרק מ"ט מקדים ואומר:

"אבל איסור העריות, הרי העניין בכולן מכוון למיעוט התשמיש ותיעובו
, ולהסתפק ממנו במועט שבמועט"

ואז הוא מפרט לגבי כל מצווה, מה הוא מפרט? את פרטי האיסורים, מדוע אישה כזו דווקא או אישה

אחרת ומדוע זכר וכן הלאה. אך בנידה ואשת איש, ברור למה דווקא הנשים  האלה ולכן אין מה

להסביר:

נידה, או כיוון שהיא אשתו וזמינה לו תמיד, או אם תרצה בנוסף, כיוון שזו ביאה שאין בה שום

פוטנציאל לפריה ורביה (וזה חוץ מהטעם של הלכלוך, כי אחרת היה אומר כבר בארנו טעמה, אבל זה לא שייך כאן, כי מה שמבאר, למה דווקא העריות האלה נאסרו ולא אחרות ).

ואשת איש - כי הארץ תתמלא בזימה.

תוקן על ידי ובני_קורח ב- 06/11/2009 12:10:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 14:37 לינק ישיר 

מקסוול,

לכל אורך המורה נבוכים הרמב"ם מפנה למקורות בשמונה פרקים כדי שדבריו יובהרו עד תום, שחס וחלילה לא יכשלו בהם הלומדים אותו, ואתה מחליט בשרירות לבך לראות במו"נ יחידה נפרדת ?

בני קורח,

"בשמונה פרקים הוא עוסק במידות, ומנתח את המצוות לאור תיקון המידות. "

בשמונה פרקים הוא עוסק במידות ? מספיק להציץ בתוכן הפרקים בעמוד הראשון בלינק אליו ציינתי כדי להיווכח שאת שמונה פרקים לא למדת, ואם למדת ראוי לרבך שיתקיים בו: 'ששגגת תלמודו תעלה לו זדון' , איפה מצאת ניתוח של המצוות ?  הוא לא מנתח ולא בטיח - זו החכמה האלוהית שאת תכונתו הוא העביר לבני האדם בנתינת התורה, קיום המצוות כמות שהן פועלות על האדם מאליהן - וזה שנאמר "מתוך שלא לשמה יבואו לשמה"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 15:06 לינק ישיר 

ריב,

במנתח את המצוות עניתי למה שצטטת ובסה"כ אמרתי ששם הוא מסביר את המצוות

לאור נושא המידות / תיקון הנפש, שהוא הנושא הראשי בהקדמה זו, כי פרקי אבות עוסקים

במידותיו של האדם.

(התוקפנות והטענות לגבי מה למדתי, אני מניח שזה איזשהו תחביב לאור ניקך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 15:10 לינק ישיר 

( תמשיכו, העיקר שתניחו את התקונעס לנפשן)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 15:12 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 15:19 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2009 16:15 לינק ישיר 

ובני קורח,

אתה כבר אמרת, ואתה חוזר ומסביר לי,  ואני כבר השבתי - קרי, הרמב"ם כותב במפורש שהמצוות מתקנות את הנפש מאליהן, ולמי שמבין את זה, לא יהיה לו קשה להבין כשהוא כותב במו"נ, למרות כל פרקי טעמי המצוות שבאים קודם ש"תכלית המצוות היא ההתעסקות בהן" מפני שרק תוך כדי קיום המצוות האדם נמצא במיצוע ומתדבק בו - ואם יפסיק מהתעסקות המצוות תיפסק אותה ההדבקות בו,  "תעזבנו יום יעזבך יומיים"
 כבר בפרק א' הרמב"ם מזכיר את "ספר הנבואה" = המורה נבוכים הוא הוא עתיד לכתוב.הנושא המרכזי בהקדמה זו טמון דווקא בפרק ה' משמונת הפרקים בו מסביר לנו הרמב"ם את הדרך המביאה לנבואה, מבלי לפרט בו את תורת הנבואה עצמה. בתפיסתו הנביא איננו ממלא פונקציה מסויימת אלא הוא האדם בעל התכונה של הנבואה ומהותה של הכרה זו היא הכרת אלוהים שלגבי הנביא היא התוכן הבלעדי של עולמו וחייו. "שמונה פרקים" הם מדריך הנחיה לאדם השואף ללכת בדרך של הכרת ה' מעין אימונו ותרגולו של האדם להגיע לייעודו שהוא הנבואה.וכמו בכל שיטת חינוך אין ההנחייה במובן של רצפט בטוח. מסכת אבות היא הגות מחשבה רעיונות וכו' ודווקא בשל היותה כזאת יש לה אסוציאציות עם כל המישורים של ההגות האנושית כנראה שאחרי שהרמב"ם חיבר את הפירוש למסכת אבות מצא לנכון להקדים להם פרקים בהם הוא מגולל עולם של הגות פילוסופית , שורשי כל הדברים המופיעים ב"ספר המדע" ובמורה נבוכים מצויים בחיבורו שמונה פרקים.

( אם לא היית מכריז שאני לא צריכה לדאוג ושאתה מכיר היטב את שמונת הפרקים -אולי לא הייתי מודאגת ....אתה ודאי מודע לכך שצריכים שניים לטנגו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול גור המשוחזר, המחודש, (והמצונזר)
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 20 21 22 23 24 25 לדף הבא סך הכל 25 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.