בית פורומים עצור כאן חושבים

ציטוט שבועי 12

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/12/2010 11:34 לינק ישיר 

אפנה למומחים ברמב"ם שיעזרו לי לנסח את הדברים בצורה נכונה יותר, או לתקן אותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 11:38 לינק ישיר 

בעל
 כי אני בעצמי לצערי לא קולט ידע מהאויר

אתה קולט !. אתה צריך  פשוט לדעת לכון את התחנות בעדינות ובתשומת לב.

צענע- עשית לי תרגיל אתמול בתיקון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 11:40 לינק ישיר 

לבעלבעמיו

אל תשכח שהאדמו"ר מאיז'ביצה ,רבו של רבי צדוק,חי במאה התשע עשרה ולכן לא הבנתי מדוע אתה צריך להרחיק לרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 11:42 לינק ישיר 

"היכולת לקבל השכלה גבוהה יותר מלמעלה היא הנקראת נבואה. אך כדי להסביר כיצד נוצר הקשר הזה, משתמש הרמב"ם במושג "השכל הפועל" רוב גדולי הראשונים משתמשים במונח זה. וישנם כמה מחכמי ישראל שנמנעים מלהשתמש במושג שנקרא "שכל הפועל". אך מכיון שגם הגר"א ולפניו הרמ"ק מביאים זאת ומסבירים זאת, אנחנו חייבים להזדקק לזה ... (הרב משה שפירא "רעה אמונה" עמ' קיט ואילך)

" השכל הפועל: לפי התיאוריה שרווחה בימי-הביניים, היא התיאוריה הגיאוצנטרית, האדמה מצויה במרכז, ומסביבה עשרה גלגלים, בסדר הולך ומתרחק ממנה. לכל גלגל יש שכל. ברם, בו בזמן שהשכל המצוי בגופו של האדם צמוד לגוף, כל שכל המצוי בגלגל הוא ישות רוחנית בלתי צמודה לשום גוף, או, כפי שמכונה הדבר בלשון ימי-הביניים, "שכל נפרד" (בניגוד לשכלנו, שהוא "שכל הטבוע בחומר"). תשעה מבין עשרת השכלים "ממונים" על תשעה גלגלים. השכל העשירי, הנמוך שבכולם, הוא השכל הפועל, הממונה על עולמנו והמצוי מתחת לגלגל הירח. אחד מתפקידיו הוא הפעלת שכלנו הפוטנציאלי, כלומר הוצאתו מן הכוח אל הפועל. ברם, כשם שאין פעולתו של האל "הפילוסופי" פעולה מכוונת, כך הפעלתו של השכל הפועל את שכלנו אינה מכוונת. הפעלתו היא בעצם קיומו: הוא משמש אתגר לשכלנו לעלות מעלה מעלה במעלות ההפשטה, על-ידי הפשטת המוחשים והמשגת הפרטים הזורמים אלינו על ידי חושינו. ההתמודדות האינטלקטואלית עם היש גורמת לכך שהיש ייתפס בקטגוריות מופשטות, ושדרגות ההפשטה הן בבחינת שלבים בסולם: ההתחלה היא במוחשי, המצוי כביכול בטבע, ובהמשך דרגות ההפשטה עולות אל ראש הסולם, המצוי כביכול בשמים. זוהי התחברות עם השכל הפועל, על פי הגדרת הפילוסופים של ימי-הביניים. להתאחדות מלאה ומתמדת עם השכל הפועל לא יגיע האדם לעולם, בשל היות שכלו טבוע בחומר, בעוד שהשכל הפועל הוא שכל נפרד. כאשר האדם מתאחד עם השכל הפועל - וזו התאחדות רגעית - כל חלקי גופו, הנשמעים לשכלו במצב השיא שלו, פועלים פעולות מושלמות. אז הם משמשים, כביכול, כלים לשכל הפועל. זהו מצב של שליטת השכל על כל שאר חלקי הגוף, מצב של איזון תבוני ושקול של פעולות האדם. האדם המשכיל הוא אפוא אף אדם מוסרי, באשר שליטת השכל על היצרים היא אפיונו המרכזי של האדם המוסרי. המוסר הוא, מחד גיסא, אמצעי למימוש האינטלקטואלי בשיאו, שהרי אדם שיצריו שולטים בו לא יוכל להפעיל את הפוטנציאל האינטלקטואלי שלו במיטבו. אולם, מאידך גיסא, השלמות האינטלקטואלית היא גם מיניה וביה שלמות מוסרית"

(מתוך המאמר "משנתו ההסטורית של ר' יהודה הלוי" באתר "דעת")

שכל הפועל בשיטת הרמב"ם:

http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/maamarim/mahuto-2.htm

וע"ע לפי מפתח בהערות שוורץ לתר' מו"נ שלו באריכו

תוקן על ידי ספרן ב- 07/12/2010 11:49:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:03 לינק ישיר 

ספרן
ייש"כ

צענע
הדגמתי את טיעונו של מי השילוח בעזרת טיעון דומה. אני מניח שספרן עזר להבהרת הענין.
תמונת העולם של חכמי ישראל עד הדורות האחרונים הושפעה מהרמב"ם.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 07/12/2010 12:05:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:09 לינק ישיר 

האדמור הנ"ל חי במאה ה19 וזה מגוחך לומר שהוא עדיין חשב במונחי הגלגלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:14 לינק ישיר 

עם- מי השילוח- אני הייתי נזהר מאד נזהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:22 לינק ישיר 

לגבי גלגלים 

http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2778198&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:32 לינק ישיר 

צענע
אני לא יודע, אבל הגר"א - וגם אחריו - דבר על ארבע יסודות.
ספר החקירה של הצמח צדק,

מתחיל באסטרונומיה קדומה.

אפילו במשך חכמה עמ' 224 יש התעלמות מקווי אורך שהיו יכולים להיות לו דוגמא טובה יותר מאשר קווי הרוחב שהשתמש בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:34 לינק ישיר 

אפילו הגל קרא לחזור לארבעת היסודות וקבע את כמות כוכבי הלכת על פי עקרונות אפריוריים -- ומדובר על פרופסור באוניברסיטה החשובה בארץ החוכמה גרמניה תובב"א! -- אז מה לנו כי נלין על הגר"א ובעל התניא?

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 07/12/2010 12:35:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:49 לינק ישיר 

כל המקורות שהבאת לא מדברים על ידע .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:00 לינק ישיר 

צענע
לא הבנתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:21 לינק ישיר 

הרי הנושא שלנו הוא מי השפיע על מי האם חירם על שלמה וכו'(הכל מדבריו של האדמו"ר) לא ראיתי איך הקטעים הנ"ל פותרים את הבעיה.(האם חירם מלך צור היה נביא? כל הידע של חירם בא מנבואה?האם ההפעלה של השכל הפועל אינה  מבוססת על ידע שרוכש האדם מגיל צעיר?)

תוקן על ידי צענערענע ב- 07/12/2010 13:23:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:33 לינק ישיר 

הוא התייחס למה שכתבת: "האדמור הנ"ל חי במאה ה19 וזה מגוחך לומר שהוא עדיין חשב במונחי הגלגלים."

זה לא מגוכח כלל ועיקר. אולי תופתעי לגלות שגם היום יש כאלו שחושבים במונחים אלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:53 לינק ישיר 

רדף
יישר כח

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ציטוט שבועי 12
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 18 19 20 ... 36 37 38 לדף הבא סך הכל 38 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.