|
|
| נשלח ב-9/8/2006 17:09 |
|
| |
ולגבי דברי ר' מאיר אויירבך אוסיף משהו, אני מסכים ולא מסכים, מצד אחד אני מסכים בהחלט שעקרונות יכולים להתחדש ואף אם הלבוש שונה לחלוטין זה לא אומר שהעיקרון שונה, אבל מצד שני אינני יכול לומר שזה לגמרי כך, אני עדיין חושב שעקרונות יכולים להשתנות מבחינת משמעותם בעינינו, לדוגמא עקרון הסדר החברתי יכול להיחשב היום יותר חשוב מאשר בעלות של אדם על ממונו, וכל זאת על אף שייתכן שפעם זה לא נחשב כך, ולכן לדעתי משקל של ערכים -אף אם התוכן אינו משתנה- יכול להשתנות,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 08:41 |
|
| |
אני רוצה לשאול שאלה 'נועזת' למה שהתורה תאסור אכילת בשר אדם (מת כמובן) איזה רע יש בזה חוץ מתחושת גועל סובייקטיבית? וכמו שקראתי בספר של פרופסור גולן שסטודנט אפריקאי שלה אמר לה אנחנו לחמנו כי היינו רעבים אתם הרגתם ללא סיבה. סיבה אפשרית לאיסור היא אם מאמינים שבגוף האדם לאחר מותו יש משהו אנושי (יש כאלו שבטעות מקשרים את זה להשארת הנפש) אבל לי הוא נראה כמו כל חתיכת נבילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 16:01 |
|
| |
סנש"פ,
בדיוק כמו שהתורה שללה אכילת נבלת בהמה [למרות שלא נהרגה כמו השחוטה ושלכן היא מהודרת יותר לעשית תפילין], כי יש חוסר כבוד לגוף החי המייצג חיים, בלהחשיב את גופו לדבר מאכל [אלא בתנאים מסוימים ובביצוע מעשים סמליים המעתיקים את גוף החי במידת מה מסיווגו כמייצג חיים לסיווגו כמאכל], כך יש להגביל את החשבת האדם [חי מדבר] למאכל. [אך באדם ייתכן שהוא כה מכובד שאף האוכלו אינו מסווגו כמאכל אלא את עצמו כאוכל אדם שלכן את זה לא שללה התורה וזה נושא האשכול.]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 18:22 |
|
| |
וטו, אוסיף על דבריך כי לדעת רש"י בחולין צב: בשר בהמה שמתה מעצמה אסור אף לבני נח- היינו זו מצווה שכלית ממש.
שאלות:
א. למה בבהמה נראה לנו חמור יותר לאכול את המתה מעצמה, אך באדם נראה לנו חמור יותר קאניבל הרוצח על מנת לאכול מקאניבל האוכל את המת? האם זה רק צירוף טכני של איסור בשר אדם+איסור רציחה?
ב. האם מותר לאדם שאין לו מה לאכול רק בשר אדם לההרג ולא לעבור. השאלה גם לשיטת תוס' שמותר לההרג על שער עבירות, כי גם הם לא התירו לההרג על עשה, כגון "זאת הבהמה אשר תאכלו"?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 22:35 |
|
| |
ברור שזה אסור התכוונתי רק לשאול האם כל כך ברור שזה אסור יותר מנבילות וטרפות
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 22:43 |
|
| |
רק כעת ראיתי את האשכול המעניין הזה.
והנה, לכאורה הקביעה ההלכתית שמעלה הרב גלזנר (ודומני שגם הרב עמיטל חזר על כך במקום כלשהו) לפיה אם עומד בפנינו בשר אדם או בשר טריפה ועלינו לאכול בשר כדי לחיות, נעדיף בשר טריפה, היא מופרכת מתוכה. ההלכה מפורשת נגד זה (אגב, האם לפי הרמב"ם שיש איסור עשה באכילת אדם נאמר עשה - שלא לאכול אדם - דוחה ל"ת - של אכילת טריפה, ונאכל טריפה?). יש הבדל בין לחדש איסור מדעתנו (או מכוח רצון התורה. על כך עתיד להתפרסם מאמר שלי ב'צהר' הקרוב), לבין להעמיד אותו מול איסורים אחרים שמפורשים בתורה.
סו"ס אין כאן משהו שנותר בבחינת לאקונה (כמו במקרה של ברכת הנהנין לפניה שלגבי זה ודאי שהתורה לא קבעה עמדה), שהרי התורה עצמה קבעה לגביו איסור עשה (לפחות לפי הרמב"ם). אולי דווקא לפוסקים שלא רואים בכך איסור כלל, אפשר לומר שיש כאן לאקונה, ואז לטעון שהתורה הותירה זאת לסברא שלנו. אבל כשהתורה קובעת עמדה לגבי משהו, מנין לנו לקבוע סדר עדיפויות אחר? ואף אם אנו קובעים איסור מסברא, מנין לנו לדחות איסורים מפורשים מכוחו?
האפשרות היחידה שאני רואה לעניין זה, וגם היא צלק"ע לע"ע, היא הבאה:
אדם עומד בפני מצב שהוא צריך לאכול בשר, ובפניו מוטלים בשר אדם ובשר טריפה. הוא אומר שאכילת בשר אדם מבחינתו לא באה בחשבון, ולכן הוא נחשב אנוס כאשר יאכל בשר טריפה. וכידוע במצב של אונס מותר לאכול איסור. כלומר אין כאן קביעה שאיסור אדם חמור מאיסור טריפה (כאמור, זה בלתי אפשרי), אלא יש כאן ראיית ההתנגדות לאכילת בשר אדם כטענת אונס לגיטימית, וממילא באונס מותר לאכול איסור.
כעת יש לדון מדוע זה אונס. בשלמא אם נפשו מואסת בזה, פיסית, אז זה דומה למש"כ הראשונים לגבי שחיטה או אכילת טריפה לחולה בשבת, שאם נפשו של החולה מואסת בטריפה והוא לא רוצה לאכול אותה מותר לשחוט לו מדיני פיקו"נ (ומסתבר שכוונתם היא שעקרונית ניתן להכריח אותו והוא יכול להתגבר, שאל"כ אין כאן כל דילמה וזה אונס גמור). אבל האם מותר לו לטעון שנפשו מואסת בזה מוסרית, וגם בזה להיחשב כאנוס? לכאורה אם דברי הראשונים הנ"ל הם באופן שהוא אינו אנוס פיסית, אז מאי גרע אונס מוסרי מאונס רגשי (של מיאוס פיסי)?
ועוד הערה: האם אין איסור לאכול בשר אדם מדין שצריך לקבור אותו (ואז יש גם לאו ד'לא תלין')? האם מדובר כאן רק על אבר מן החי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 00:47 |
|
| |
מיכי,
הואיל ובפלפולי הלכה עסקינן, אני יכול לתרץ שאלתך בסיפא בנקל. הפס' כבר אומר כי מעפר באת, ויצר ה' אלוהים את האדם עפר מן האדמה, וכו', ולכן תחשב אכילת הבשר כקבורתו. מכאן אתינא לכלל שאלה חדשה, אם מקיים בזאת מצות קבורה. שאם זו מצוה הרי שלא יברך על הבשר ברכת הנהנין, כי מצוות לאו ליהנות ניתנו. מנגד, אם קרובי המת נוכחים בסעודה יתחייבו לקרוע משום אבלות שעה כדין ליקוט עצמות. ושאלה למעיינים: האם בשר המת שייך ליורשיו? ויש לברר דין דמי הסעודה (היה כאן אשכול על האיסור להציל עצמו בממון חברו, ואם המת שייך ליורשיו מה איכפת לי שכל ההיתר לאכול בשר אדם הוא מדין פיקו"נ, הרי סוף סוף גזל יש כאן). ועוד יש לחקור אם המת שייך ליורשיו והם האבלים, שמא אסור להם לאכול ממנו מדין סעודת הבראה שאסור לאוכלה משל עצמו.
וכמובן שהדברים רק לעורר המעיינים ולא לפסוק הלכה וכו'.
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 01:39 |
|
| |
הרב מיכי,
בעניין הקבורה, אפשר לדון על בשר גוי ולנטרל שיקול זה. קשה לי לקבל את הרעיון של אונס מוסרי כי התורה היא סמכות מוסרית ועוד שיהיה הבדל בדין בין אנשים לפי סברותיהם בעניני מוסר. ר' מרדכי שטרנברג אומר שזה מחוץ ל"גבולות הגזרה" של פיקוח נפש ולא באופן הזה ציוותה התורה שיציל אדם את נפשו, אף שהיא כן מנבאת זאת כתיאור מציאות. הרעיון שלכל מצווה יש "גבולות גזרה" מסברה.
(במצוות עשה רגילות זה פשוט: אמנם בד"כ צריך להוציא עד חומש. מה הדין במציאות שאדם יכול להוציא חומש ממונו על מזון לשבוע או על נר שבת וההנחה שאין לו אפשרות להרויח ממון נוסף. הזדמנות לקבל צדקה תהיה לו רק בעוד חמישה שבועות, כך שאם יקנה נר שבת אחד יצטרך לצום שבוע. האם נאמר לו לעשות כן? וכן כתב הרב זילברשטיין שאדם שהפסיד זמן קריאת שמע אין לו חובה לתפוס מטוס למקום שעוד לא עבר הזמן- אם כי את זה אפשר גם להסביר טכנית יותר שאין חייב להכניס עצמו לחיוב אחרי שכבר עבר.).
לפי הבנתי "זאת הבהמה" הוא עשה כללי לאכול דווקא בשר בהמה טהורה, ולכן אין מקום לשאלה על עשה דוחה ל"ת כי גם בנבלה יש "זאת הבמה". מצד שני שוב בשר אדם הוא מעין לאקונה כי יש התייחסות מפורשת אליו .(האם מצאנו מקור שיש דין עשה דוחה ל"ת לגבי בשר נבלה וטרפה? זה יפריך את דברי.)
אם נקבל את הדברים, עדיין יש מקום לשאול, וזו כבר שאלה מוסרית ולא הלכתית אם יש חובה לאכול נבלה ולא בשר אדם או רק היתר. יש לציין שההגדרה של הרב גלזנר היא שונה ולשיטתו עפ"י מה שהובא במאמר ב"דעת" אין כאן "גבולות גזרה" אלא דחייה של איסור הלכתי ע"י ערך חיצוני. זה חידוש גדול יותר ומפתיע יותר מפי ת"ח. ולבריו פשוט שחובה לאכול את בשר הנבלה.
תוקן על ידי nmzilber ב- 05/06/2007 2:32:45
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 02:08 |
|
| |
עוד בנושא "גבולות גזרה". פסק הגרש"ז שאם יש חולה מסוכן בביתך מותר לחמם עבורו מים. ואע"פ שיש לשכן מים חמים, אין חובה לבקש ממנו וקו"ח שאין לו חובה לתת. וכן פסק שמי שנתקל בחוט חשמל שנפל בשבת רשאי להתקשר משם לחברת חשמל/מכבי אש ולא חייב לעמוד שם כל השבת ולהזהיר העוברים ושבים. (שמעתי את הדברים מחבר, אך אני מניח שמקורם במנחת שלמה/ שולחן שלמה ואוכל לברר).
אכן דברים אלו קשים לי: הרי ברור שאם אין טלפון מחויב לעמוד שם ולהזהיר כך שאין מדובר בגבולות גזרה של פיקו"נ. האם מדובר בגבולות גזרה של שבת? קשה מאוד לומר כן, הרי אדם חייב להפסיד אף את כל ממונו, האם זה גרוע מלעמוד במקומו כל השבת? וכן אדם שנמצא על עץ בכניסת השבת אסור לו לרדת.
תוקן על ידי nmzilber ב- 05/06/2007 2:38:53
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 03:18 |
|
| |
כהסבר לדברי הגרש"ז אפשר לומר: פיקוח נפש כערך תורני חיובי וטעם למצוות השבת גופו אכן מוגבל בגבולות גזרה של מאמץ סביר. אולם, אחרי שפיקו"נ המוגדר כך דוחה את השבת נכנס הלאו ד"לא תעמוד"- הקב"ה לא דורש דרישה חיובית שתציל, אלא דרישה שלילית שלא "תעמוד על דמו" וזה לא מוגבל בגבולות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 08:52 |
|
| |
לא קראתי האשכול, ואציע מעט לכאן ולכאן.
אפשר לומר שיש דברים שהם כה יסודיים עד שהתורה אפילו לא טרחה לפרטם, וכגון לאכול אדם מת שנפש רוב בני אדם קצה.
דעת לנבון נקל, כדברי הרמב"ם שהתורה ניתנת ברקע חברתי מסויים אליו היא פונה.
כנראה שהתורה מתחילה מסף הגבוהה יותר משבטים מסויימים באפריקה.
והיינו - אם נניח שהתורה צריכה להתייחס לכל, וא"כ מה שלא התייחסה הרי הוא כהיתר, או שמא ניתנה תורה לבני אדם ולא לקניבלים, וכדרך בני אדם בעלי תרבות בסיסית.
(לא ידוע לי שאכלו בתרבויות כנען ומצרים בשר אדם.
מאידך בכנען הקריבו אדם.
מעניין האם אלו שהקריבו לאחר מכן גם אכלו חלק מהבשר, א"כ הרי אפשר שבכלל איסור ההקרבה גם תולדתו האכילה, והוא לא רק מדין ע"ז, אלא כהתנגדות לכל ההתנהגות המאוסה ומתועבת)
עוד יש להוסיף כטעם לאיצטרופי:
יש מצוות שהם כשורש לענינים רבים, ולכן הואיל ולא תרצח ישמו מסתעף למכלול ענינים אסרתו תורה, אבל אכילת מת דרך כלל אין לו סעיפים רבים ובעיקר על עצמו ללמד יצא, לא טרחה תורה לדבר בו.
אמנם מאידך שמא ואולי -
הואיל ואתינן להלכות פיקוח נפש סוף סוף לא רצתה תורה לאסור אכילה כלשהיא כנגד חיי אדם, ולכן הותירה זאת לפי דעת מוקצותו של האדם.
אמנם אני מתלבט מלשון הנביא שאמר שיאכלו בשר ילדיהם וזו קללה.
אך האם הנביא יתאר קללה בדבר שהוא חטא גמור?
או שמא אדרבה הואיל ומדובר בדבר שהוא ממה שמתחת לסף נורמלי של אדם הנביא מתאר אנורמליות, וא"כ ממילא שמענו שאין לאכול כלל בשר אדם, ורק כשיהיו משוגעים לגמרי ולא בכלל התנהגות אדם, וכעין 'והיית משוגע ממראה עינך' יגיעו לכך.
(ר' מיכי יצר חילוק מושגי בין קץ פיזי לקץ מוסרי, אך בסתם הקץ מוסרי מעוצם מוקצותו של האדם הרי זה גם קץ פיזי - והרי איננו עושים מבחן הקאה).
אגב:
לגבי 'מוקצות' והשוואה לחולה, סברה זו שמעתיה ממו"ר.
אמנם זכורני שתמה כנגדי: וכי נגמרו כל הנושאים עד שעל זה נותר לאנשים לדבר?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 09:05 |
|
| |
זילבר, דומני כי דברי הגרש"ז הן הן דבריי.
ועוד לגבי ציור של מי שמאיים עליי שיהרוג אותי אם לא אתן לו שקל אחד, לכל הדעות מותר לי להרוג אותו (ראה אשכול שי דרומי). גם שם הסיבה היא שרצוני שלא להיענות ולא לתת לו שקרל הוא לגיטימי, ולכן מעשיו מהווים אונס. אז מדוע אונס מוסרי גרע מאונס של רצון להחזיק בשקל אחד?
כל זה קשור למה שקראתי במאמרי 'מידה טובה' הטריטוריה ההלכתית של האדם. כמו בתורת המשפטים של הגרש"ש, יש גבולות שמעבר להם שיקולי ההלכה אינם תופסים. אני לא יכול לעשות שיקול הלכתי שתוצאותיו הם פגיעה בממון הזולת (אלא אם הוא מאיים עליי). הוריי לא יכולים לצוות עליי לא לישא אישה (מהרי"ק), ולא בגלל שאין מצוות כיבוד אלא בגל לשזה מחוץ לטריטוריה ההלכתית שלהם. השאלה היא האם גבולות מוסריים יכולים גם הם לקבוע טריטוריה הלכתית?
בכל אופן, דחייה הלכתית ישירה בין בשר אדם לטריפה (כמו שהציגו למעלה) איני חושב שניתן לקבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 18:23 |
|
| |
לדעתי באכילת בשר אדם מצטרפים שני ענינים:
א. הזלזול בצלם אלוקים שהוא מקור העבירה המוסרית בכך
ב. היות המעשה מחוץ לגבול הדמיון וההו"א של אדם בחברה תרבותית, בניגוד לרצח למשל.הסיבות הן אבולציוניות ופסיכולוגיות, ובכ"א לא רלוונטיות לעניננו. אלמנט זה אינו סיבה בפ"ע לאיסור, אבל אחרי שקיים איסור הוא מוסיף לו חומרא יתרה. כי אדם שחורג מהמקובל ומחדש עבירה חריגה דווקא בכך מתגלה יותר כוחו הבחירי, המנוצל להרע.
לדעתי אין כאן כלל מקרה של "קביעת גבולות מוסריים לטריטוריה הלכתית" כדברי הרב מיכי. מה שקובע את גבול הטריטוריה הוא גבול האפשרויות הניתנות לדמיון בחברה אנושית. כיוון שדיברה תורה בלשון בנ"א היא לא התכוונה לדבר על אפשרויות אלה. כך שלא האלמנט המוסרי א' קובע את "גבולות הגזרה" אלא רק אלמנט ב' .
הנפ"מ ביני לבין הרב מיכי במקרה שיש לו רק בשר אדם להצלת נפשו. אני עונה למה שכתבתי כשאלה, ומניח שמותר ומחויב מוסרית לאכול את בשר האדם. כעת השאלה אם זה גם מחויב הלכתית: לדעת הרב מיכי כן, לדעתי לא, בהנחה שרוב האנשים מבחינה פסיכולוגית לא יעלו על דעתם אכילת בשר אדם אף להצלת עצמם. כמובן ייתכן שההנחה הפסיכולוגית הזו לא נכונה.
לגבי הגרש"ז, תירוצי למעלה אינו נכון כפי שיראה המעיין. צריך לומר: פיקוח נפש כערך הדוחה שבת מוגדר כחובת הצלה ע"י מי שהדבר מוטל עליו.ועל מי מוטל הדבר- עלי או על מכבי האש, נקבע בלי קשר להל' שבת. אכן אם אין כלל טלפון להתקשר למכבי האש אז זה מוטל עלי. ולפי"ז אין זה שייך ישירות למושג של "גבולות גזרה" שבא להוציא מציאויות חריגות שלא יעלו על הדעת ולא מציאות שאפשרית ומוצדקת בנסיבות קצת שונות, כמו המציאות שאעמוד שם כל השבת ואזהיר את הרבים. וכן דוגמאות של הרב מיכי ככיבוד הורים ביחס לנשיאת אשה, לא שייכות למושג המצומצם אליו התכוונתי אלא להגדרה הלכתית רגילה של גבולות המצווה.
תוקן על ידי nmzilber ב- 05/06/2007 18:48:51
 |
|
|
|
|
|