| נשלח ב-20/8/2004 10:30 |
|
| |
הרב מיכי שליט"א,
לא הייתי מגדיר את הבעיה כפחד מהאקדמיה או מחברי הטייסת, אלא כרגש נחיתות מסויים כלפיהם.
רגש נחיתות כזה איננו מצוי אצל גדולים ובני עליה, אך מצוי מאד אצל אחרים, ועל דא קא בכינא.
לצערי אין בידי פתרון קצר טווח.
לטווח הארוך המצב אמור להשתפר, אם יבשילו כמה תהליכים הנמצאים בשלביהם הראשונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 13:11 |
|
| |
חברים
הרבה לפני אקדמיה - מדוע לא ילמדו הילדים מהזרמים החרדי והדתי תחומי דעת מינימליים הדרושים לאדם כדי לחיות במאה ה21? מתמטיקה, מדעים, אנגלית, עברית, היסטוריה - מה בכל אלה יפגע באמונתם?
אתם מדברים על מדע ואקדמיה, עם אנשים שכל לימודיהם בעצם הן כיצד לקיים מצוות ומה אמרו על כך חכמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 13:34 |
|
| |
בטהובן,
על מי אתה מדבר?
1. מחקרים שנעשו בישראל הראו שרמת הידע במתמטיקה של בני ישיבות (שלא לומדים מתמטיקה באופן פורמלי) עולה על זו של תלמידי תיכון הלומדים ל-3 או 4 יחידות מתמטיקה לבגרות.
2. רמת הידע ההיסטורי של תלמידי ישיבות "שלא לומדים היסטוריה" באופן פורמלי - עולה, לגבי הרבה תקופות, במידה ניכרת על זו של תלמידים ממוצעים + בתיכון. ולגבי תקופות מסויימות היא עולה גם על הידע ההיסטורי הממוצע של שופטים, עורכי דין וקוראי הארץ ("אגסים לסוכות").
3. בהבנת הנקרא, רמתם של בני ישיבות חסרי "השכלה פורמלית"
עולה במידה ניכרת על זו של בני גילם בתיכון.
4. כדאי לציין גם את הקדמתו של פרופ' אברהם הלוי פרנקל המנוח לספרו מבוא למתמטיקה, בה הוא כתב שספרו נועד לבעלי יכולת חשיבה מופשטת, כדוגמת . . . בני ישיבות (כן, חסרי "השכלה פורמלית").
לסיכום, אתה מציע להוריד את רמת הידע וההבנה לתלמידי ישיבות בתחומים של מתמטיקה, היסטוריה, הבנת הנקרא וכושר חשיבה מופשטת.
האם הצעתך נראית הגיונית?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 13:43 |
|
| |
רמב"ם
לא יודע מי עשה את המחקר הזה , אבל מותר להשתמש גם קצת בשכל ובנסיון הגלוי והיומיומי. תלמידי ישיבות לא יודעים אפילו מתמטיקה בסיסית(חיבור וחיסור שברים) , אם זה המצב גם בתיכונים, המדינה בברוך גדול.
(בכדי להדגים את המופרכות של הסברא הזאת , שלימוד גמרא באה במקום לימוד מתמטיקה, שמעתי ממישהו שלומד במכללה חרדית שממוצע ציוני הנשים שם הוא דרך קבע בכ% 20 יותר משל הגברים)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 13:44 |
|
| |
מיימוני
ההסתכלות האנושית שעל פיה יש לקבוע הלכות, מקובלת עלי כל עוד יש לה אחיזה במציאות. כלומר, גם אני מבין שיש מקום להתיר אכילת שרצים, שאינם נראים בעין בלתי מזויינת. שכן הציווי ניתן לפי ראות עינינו. גם ההתייחסות לכינה או לבעלי חיים אחרים, כמי שנבראו מעצמם ולא נולדו מאחרים, מובנת לי באופן זה. אולם ישנם דיונים הלכתייים שכל עניינם הוא לכאורה מדעי. כגון בהלכות בישול בשבת, הדיון על "כלי ראשון" ו"כלי שני" או על "בישול אחר בישול" ו"בישול אחר אפיה", וכן נידון "קלי הבישול", הן שאלות הלכתיות שאינם נידונות על פי ראיית העין, אלא על פי ידע מדעי, שאינני יודע איזו אחיזה יש לו במדע בן זמנינו. גם בענין בליעת איסור השאלות "עילאה גבר" או "תתאה גבר" וכן "איידי דטריד למיפלט לא בלע" הן שאלות מדעיות לכאורה . כשם שהשאלה אם טריפה חיה היא שאלה מדעית, וכבר נידון הדבר בדברי רבותינו דחזינן שאינו כן.
מיכי
אמנם אין בדברי הוכחה שיכולים לתקן, אולם כמדומני שיש די עובדות בהיסטוריה המוכיחות שניתן לתקן. לגופם של דברים, כמדומני שרוב הקלקולים לא נעשו על ידי יכולת לקלקל, אלא מאליהם. בדרך של התנוונות, וחוסר נכונות לערוך בדק בית. כך שלדעתי חוסר האמון ביכולת לתקן, הוא אולי הגורם המרכזי של הקלקול. אמנם הסבורים שניתן לתקן, הם בדרך כלל נאיביים, וההתייחסות אליהם היא בהתאם. אולם עדיין יש לקוות שיתאגדו יחד כל החפצים באמת בתיקון, ובחכמה ומתינות יעשו זאת.
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:04 |
|
| |
בנצי
שאלה היפוטטית:
אם יתברר (מה שכבר קורם עור וגידים) שניתן למחשב כל בית ולחברו למערכת רובוטית משוכללת המגיבה לפקודות קוליות ללא מגע יד - האם לשיטתך ניתן לשנות את הגדרת ל"ט אבות מלאכה? שכן האדם עצמו לא יבצע שום עבודה, ולא חל כאן "שורו וחמורו" משום שאין הרובוט יצור חי, אינו מתעייף או חש דברים. ואלך כף יותר קדימה - אם כל האביזרים הללו יהיו מופעלים באנרגית השמש, ללא תלות במקור חשמל כלשהו, מה אז?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:12 |
|
| |
מציץ,
מילים כדרבנות!
"לא יודע מי עשה את המחקר הזה, אבל מותר להשתמש גם קצת בשכל ובנסיון הגלוי והיומיומי."
ניסיון יום יומי לעיתים קרובות גורם לטעויות מדעיות קשות. עדיף לסמוך על המתודה המדעית של עריכת מחקרים, ולא לסמוך על המדגם המקרי של הנסיון היום יומי שלך, או על מה ששמעת מרס"ן שמועתי שלומד באיזו מכללה.
לעניננו כדאי לדעת גם שמחקרים מקיפים הראו שרמת הידע וההבנה של הבנות בסמינרים החרדיים, עולה באופן מובהק על הממוצע הארצי.
רוב המחקרים שציינתי נעשו לפי דרישת משרד החינוך, וניתן לקבל שם את התוצאות המפורטות.
מה שנכון, למרות זאת יש הרבה לשפר, ועל כך אין ויכוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:28 |
|
| |
אחי
מחקר שמכחיש יותר מדאי את הידוע הרי שאחד מהשניים
א. הוא לא נערך כראוי.
ב.הוא מוצג בצורה מניפולטיבית (לדוגמה , המחקר נערך בקרב בני 9 בחינוך העצמאי והתגלה שיש שם יתרון מסוים על הממוצע הארצי שכולל גם את בתי הספר הבדואיים וכו' וכו').
אני חרדי ואני מכיר חרדים ,ואני יודע מה המצב. עד גיל עשרים לא ידעתי לפתור משוואות מהמעלה הראשונה, ומכל חברי ומכל מי שאני מכיר בציבור החרדי אין אפילו אחד שיודע לעשות זאת אפילו היום. זה לא מדגם חלקי , אלא מציאות. זה כאילו היית מביא לי מחקר שאומר שהחרדים הם האכולוסייה הכי עשירה במדינה וטוען שצריך לקבל מה שהמדע אומר ולא מה שהנסיון אומר.
מה שאמרתי לך אודות המכללה הוא לא רס"ר שמועתי אלא משהו בדוק, אני יכול למסור לך את שם המכללה, כדאי שתקפוץ שם לביקור(ציונים רשומים שם על הלוך) ותיווכח בעצמך. אבל כאמור, לא צריך ללכת כל כך רחוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:32 |
|
| |
בן ציון כהנא וכולם
פתחתי אשכול חדש כדי לדון בשינוי שגרמו המדע והטכנולוגיה, לכך שיש לנו שתי צורות הסתכלות יריבות על העולם.
הנה הוא:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1076150
העתקתי את התגובה האחרונה של בן ציון כהנא לשם. ונא להמשיך שם בנושא זה.
תודה.
את האשכול הזה נא להשאיר לדיונים על הקושי שיש לאדם, ובמיוחד לפוסק, המתמודד עם שתי ההסתכלויות הללו, כפי שניסיתי להראות בדוגמא שציטטתי מהרב מרצבך.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:48 |
|
| |
בטהובן,
בשבת התורה אוסרת מלאכה, לא עבודה.
גם בעבר הרחוק היה ניתן להעביר אש מנר חרס לנר חרס ללא קושי. ובכל זאת כתבה תורה: "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת"
ההסבר לכך כשלעצמו כבר כתוב בתורה בהסבר ציווי שמירת שבת.
"ושמרו בני ישראל את השבת לעשות את השבת לדורתם ברית עולם"
מדובר כאן על ברית בין עם לאלוהיו.
וממשיך הפסוק: "ביני ובין בני ישראל אות היא לעולם"
שוב "אות" וברית.
"כי [ב]ששת ימים עשה ה' את השמים ואת הארץ וביום השביעי שבת וינפש"
במילים אחרות, הטעם המרכזי של מצוות השבת היא הזדהות עם האמונה בבריאת העולם, כלומר בכך שבורא עולם יצר את עולמו וחוקי הטבע של בתקופה הנקראת "ששת ימי בראשית" ואז תהליך היצירה האלוהית הסתיים, כשחוקי הטבע ממשיכים לפעול בעולם.
ואיך מזדהים עם האמונה הזו?
גם אנחנו מצווים להמנע ביום השביעי מיצירה אנושית, בדומה
לשביתה של ה' מהיצירה האלוהית "ביום השביעי".
לכן, למשל, מותר להשתמש בשעון שבת, שבהפעלתו מסתיימת היצירה האנושית ביום שישי, בדומה לעולם הממשיך לנוע ביום השביעי לאחר שנשלמה יצירתו בסוף היום השישי.
עם הבנה בסיסית זו, אין מקום לשאלותיך על שינוי בדיני ל"ט מלאכות עקב הקלות טכנולוגיות.
ובכלל, על השפעת שינויים בידע המדעי על כללי הלכה, כדאי לעיין בלינק הבא:
http://www.medethics.org.il/articles/Assia71-72.08.doc
מקוה שלא הלאיתיך,
בברכת שבת שלום
ר"מ
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:50 |
|
| |
אני סבור, כמו מציץ, שאנן סהדי (=אנו עדים, מונח טכני שמציין שהכל יודעים זאת, וזה יכול להחשב באמינות של עדות בבית דין למרות שלא הזמנו מומחה או עד ראיה לאשר זאת) שאין הכוונה לרכישת ידע מדעי במוסדות החינוך שלנו לבנים.
האם ראוי לתקן זאת? אני סבור שכן.
כיצד לעשות זאת? איני יודע.
אולם בשעתו פתח מאן דהוא אשכול על תוכנית לימודים ראויה. אולי כדאי למצוא אותו ולהפנות ללינק אליו (או, כמובן, לפתוח חדש).
יש לי מה לומר בזה, אך סבורני שאדחה זאת לאשכול המתאים.
לדעתי, חשוב מאד שנדון באשכול מיוחד מה ראוי לכלול בתוכנית הלימודים לכל הגילאים. וממני ומכולם תסתיים השמועה (מונח מהגמרא שבא לומר שבשיתוף פעולה מסיימים את המלאכה).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 14:58 |
|
| |
מציץ ומימוני,
עלה פה פרדוקס מעניין.
הבחירה שלכם להעדיף מדגם אישי על מחקר מדעי, מוכיחה לכאורה, לשיטתי, דווקא את טענתכם.
זה לכאורה פרדוקס מעניין אך הוא פתיר.
שכן המחקרים מדברים על הממוצע, בעוד שאתם מייצגים מקרה פרטי.
מאידך, אין ספק שאתם צודקים מבחינת הפוטנציאל הלא ממומש, שהוא גבוה בממוצע, פרט ליחידים.
וכאן אכן יש צורך לתקן.
שבת שלום
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 15:06 |
|
| |
רמב"ם
אין פה העדפה של מדגם אישי על מחקר מדעי. מאחר ואני מכיר את המציאות אני מרשה לעצמי להניח שמישהו מציג כאן מחקר בצורה מניפולטיבית. וכמו שאומר התשדיר בקול ישראל , צריך לבדוק את הכוכביות והאותיות הקטנות.
בשעתו קראתי בעיתונים החרדיים על המחקר הנ"ל, ועד כמה שזכור לי זיהיתי אז את המניפולציה . אם זכרוני החלוד איננו מטעני, המחקר אכן נערך בקרב בנות בית יעקב . אם יש ביכולתך , הבא הפניה למחקר ונבדוק זאת.
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 20/08/2004 15:10:04
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 16:18 |
|
| |
מיציץ
אכן המחקר נעשה רק לבית יעקב הוא לא כלל את החיידרים.
מענין אם קריאת המחקר לפי רמבם משנה את האדם .כי אז יש לי רעיון פשוט במקום לשנות את מערכת הלימודים,ניתן לכל הילדים \בחורים לקרוא אותו והם יהפכו למדענים.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
|