בית פורומים עצור כאן חושבים

על קו התפר: איש התורה והמדע

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/8/2004 15:05 לינק ישיר 

האין כבודו מתעלם מהנאמר בגמ'(חולין ז) שכשפים מכחישים פמליא של מעלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 15:31 לינק ישיר 

הרב מציץ,

בודאי שלא !
ברור שכל מי שמאמין בשטויות ופועל לפי השטויות, בעצם פעולתו זו הוא מכחיש את הדבר האמיתי.

עבדך הנאמן
השוכן לבדד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 15:35 לינק ישיר 

לענ"ד אין דברי הגמרא מתפרשים יפה לפי פירושך. הגמרא טוענת את זה בכדי לומר שהכישוף הוא כח ממשי. יעו"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 15:36 לינק ישיר 

לבדד

קשה לי להסכים עם דבריך בנוגע לשיטת הלימוד הישיבתית והאקדמית. אני מכיר היטב את שתיהן "מבפנים", ואני בהחלט חושב שיש מרחק גדול ביניהן. כמובן שאינני אומר שאין בכלל אי אלו קווי דמיון משותפים, אבל בכל זאת אמנה כאן כמה הבדלים ביניהן (אני מתייחס כדוגמה ללימוד הגמרא מול חקר התלמוד)

1. בעולם הישיבות בדרך כלל לא יתייחסו לכתבי יד, נוסח וילנא הוא ה"נוסח המקודש", ואין להסתמך על שינוי נוסח שקיימים בכתבי יד.

לעומת זאת, לפי השיטה האקדמית יש לתת משקל כבד לכתבי יד. הרבה פעמים נוסחאות הדפוס משובשים לחלוטין, ולפעמים גם ניתן לראות באיזה תקופה היסטורית הדבר התרחש.

2. לפי השיטה הישיבתית אין לחלוק על דברי הראשונים, ובדרך כלל גם לא על גדולי האחרונים (וקל וחומר שלא על חז"ל). אם יש משהו בדבריהם שאנו לא מבינים הקושיה היא אצלינו וחלילה לא אצלם.

לעומת זאת, הגישה המחקרית יוצאת מתוך הנחה שכל אדם מסוגל לטעות, ולכן בהחלט ייתכנו מקרים שדברים שנאמרו גם על ידי גדולי ישראל אינם נכונים.

3. בישיבות לומדים את הגמרא מבלי להעזר ב"חכמות חיצוניות". כלומר לא מתעסקים בריאליה התלמודית. הרבה מלומדי הגמרא אפילו לא בקיאים בסדר הדורות של התנאים והאמוראים (ראה הקדמתו של בעל סדר הדורות !), ההיסטוריה של עם ישראל בתקופת המשנה והתלמוד, הרקע התרבותי, השפות שבהן דיברו באותה תקופה וכו'. אפילו בעלי התוספות טעו בפירוש המילה "פילוסוף".

לעומת זאת, במחקר התלמודי יודעים שלא ניתן ללמוד את הטקסט התלמודי, ולמעשה כל טקסט כלשהו, מבלי להכיר היטב את הרקע שבו הוא נכתב.

לדעתי קל מאוד לראות ששיטת הלימוד הישיבתית רחוקה מאוד מלהיות "מדעית". תאר לעצמך שמישהו היה מנסה ללמוד טקסט כלשהו, נניח את כתבי הומרוס, בצורה הישבתית ולא בצורה האקדמית. ברור שלא היה ללימוד זה שום ערך מדעי.

ולפני שאתה שואל אותי כיצד אני משווה את הגמרא לכתבי הומרוס, אענה לך ואומר, כי בכל הנוגע ללימוד פשט הדברים אכן אין הבדל ביניהם, שהרי הכרת השפה והריאליה של החיבור, הרקע התרבותי וההיסטורי, וכן המודעות לתופעת השיבושים שחלו במהלך הדורות בנוסחאות השונים וכו' - הינם כולם תחומים ששיכים באותה מידה לשתי יצירות אלו.

מי שרוצה ללמוד את הגמרא תוך כדי התעלמות מכל הנ"ל" רשאי לעשות זאת, אך בוודאי שאין הוא יכול לטעון שהוא פועל בצורה "מדעית". (ודוק, לא אמרתי שאין ערך דתי ללימוד זה, אלא הגבתי רק לטענה המרכזית שלך בנוגע למתודת הלימוד הישיבתית)

תוקן על ידי - רב_צעיר - 24/08/2004 15:40:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 15:41 לינק ישיר 

ולרשימה הזאת יש להוסיף , עוד נקודה. יש הרבה שאלות טובות שאם תשאל אותם בישיבה יצחקו עליך , כי זה לא מספיק 'לומדיש' , והרבה פעמים דוקא סוג זה של שאלות שאינן 'לומדיש' הם המפתח לפירוש הנכון בגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 15:49 לינק ישיר 

רב צעיר שליט"א,

מבין ריסי דבריו של כבודו, ניכר שלא עסק במדעים מדוייקים.
כשעבדך הנאמן (שכן עוסק) דיבר על "המתודה המדעית", הוא התייחס להגדרת מושג זה במחקר המדעים המדוייקים.
במדעים שאינם מדוייקים, הגדרת "המדעיות" היא שונה, ולפעמים גם מפוקפקת. אמנם אין ספק שיש חשיבות לריאליה, ולפעמים ניתן בעזרתה להבין הרבה דברים מוקשים, והיא בלא ספק אחת הרקחות והטבחות שהוזכרו בחת"ס, ואחד המדעים אליהם התייחס הגר"א.
אך קודמת לריאליה היא הבנת התוכן. ועליו צריך לעמול. ובלי עמל זה לא הולך חביבי. לפעמים (זה בהחלט קורה) הרבה יותר קל לעסוק בצדדים הריאליסטים החיצוניים, שהרי לא כל אחד משתווה לשרגא אברמסון זצ"ל.

בהכנעה

עבדך הנאמן
השוכן לבדד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:08 לינק ישיר 

הרב מציץ שליט"א,

כבודו אונס אותי לקבל את פירושו בגמ', וכן לא ייעשה.

לגופו של עניין, חשדתי בכת"ר שעיין במ"מ שציינתי, ואני מודה עתה שחשדתי בכשרים.
לכן כדי לא להשאיר הנייר חלק אעתיק לכת"ר את דברי הרמב"ם בסוף פי"א מע"ז:
"ודברים האלו כולן דברי שקר וכזב הן והם שהטעו בהן עובדי כוכבים הקדמונים לגויי הארצות כדי שינהגו אחריהן, ואין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להמשך בהבלים אלו ולא להעלות על לב שיש תועלת בהן, שנאמר כי לא נחש ביעקב ולא קסם בישראל, ונאמר כי הגוים האלה אשר אתה יורש אותם אל מעוננים ואל קוסמים ישמעו ואתה לא כן וגו',
כל המאמין בדברים האלו וכיוצא בהן ומחשב בלבו שהן אמת ודבר חכמה אבל התורה אסרתן אינו אלא מן הסכלים ומחסרי הדעת ובכלל הנשים והקטנים שאין דעתן שלימה, אבל בעלי החכמה ותמימי הדעת ידעו בראיות ברורות שכל אלו הדברים שאסרה תורה אינם דברי חכמה אלא תהו והבל שנמשכו בהן חסרי הדעת ונטשו כל דרכי האמת בגללן, ומפני זה אמרה תורה כשהזהירה על כל אלו ההבלים תמים תהיה עם ה' אלוהיך"

קשה לי להאמין שכת"ר בכלל הנשים והקטנים של הרמב"ם, שהרי דעתו של כת"ר שלימה היא, וצע"ג.

עבדך הנאמן
השוכן לבדד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:14 לינק ישיר 

כבוד תורתי מגלה דעתו שאין הוא מאמין בכשפים. עוד אומר כבוד תורתי שקשה לו להבין את דברי הרמב"ם שמי שכן מאמין בהם הוא סכל, שהרי חכמינו ז"ל שלכל הדעות(ולכל הפחות לדעת הרמב"ם) לא היו סכלים האמינו בדברים אלה. והן אמת שהרמב"ם סבר שלא האמינו חז"ל בדברים אלה, אבל מפורש בגמרא שציינתי שכשפים יכולים להזיק אם לא למי שנפיש זכותו כר' חנינא. והרי לך דוגמא נוספת לגישה הבלתי מדעית שמוכנה להכניס פירוש בלתי מסתבר בגמרא, בכדי ליישב אותה עם הנחה שמקובלת עלינו כאמת מצדדים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:22 לינק ישיר 

לבדד

אני לגמרי לא מסכים לקביעה שלך ש: " קודמת לריאליה היא הבנת התוכן".

לדעתי הכרת הריאליה, וכן שאר התחומים שמניתי לעיל, קודמים בהחלט לכל נסיון להבין את פשט הגמרא. כמובן שכשאני אומר "קודמים" אני מתכוון לכך שהם קודמים בזמן, ולא מצד הערך המהותי שלהם (השווה לדברי חז"ל: "דרך ארץ קדמה לתורה")

בהרבה מאוד מקרים, כאשר ניגשים לטקסט התלמודי מבלי להעזר במתודה המחקרית לא מתחילים אפילו להבין את הסוגיה עצמה.

משל למה הדבר דומה ? תאר לעצמך אדם כלשהו שמתחיל ללמוד גמרא, אבל יש לו רק בעיה אחת "קטנה", הוא לא מכיר בכלל את השפה הארמית ...
האם נראה לך שיש לו אפילו סיכוי קלוש להבין את דברי אביי ורבא מבלי להכיר את השפה שבה הם דיבר ?

הוא הדין לגבי כל המתודה המחקרית. לדוגמה, אם אתה לא מברר את הנוסח הנכון של הסוגיה על ידי שאתה נעזר בכתבי יד, דפוסים ישנים, עדי נוסח מספרי הראשונים וכו' - מי בכלל מבטיח לך שאתה לומד את דבריהם של האמוראים ? אולי אתה לומד סתם גירסה משובשת שלא יצאה בכלל מפיהם.

וכן אם אינך מכיר את השפות שבהם הם דיברו, כגון יוונית, לטינית, פרסית וכו' בהרבה מקרים לא תבין בכלל את הדיון שלהם במונחים אלה, כמו שציינתי את הטעות הבסיסית של בעלי התוספות בהבנת הגמרא שדיברה על "פילוסוף".

לפעמים הדבר נוגע אפילו לתחום ההלכה למעשה. יש הרבה מאוד מקרים של פוסקים שטעו בהבנת דברים מסויימים בגלל שלא הכירו את הרקע המדעי של הסוגיה הנידונה.

יתר על כן, אני אישית בכלל לא מתרשם מיכולת פלפול מופלאה של הרבה מלומדי הגמרא (וידוע שהגר"א היה מאוד רחוק משיטה זו, ראה למשל דבריו המפורסמים על ר' יונתן אייבשיץ). לדעתי בדרך כלל לא רק שדרך לימוד זו לא מקרבת את הלומד להבנת פשט הדברים, אלא שהיא רק מרחיקה אותו ממנה.

אדם מפולפל תמיד יעדיף לומר משהו "מתוחכם" מאשר לומר דבר פשוט, אולם הרבה פעמים האמת היא מאוד פשוטה ובכלל לא מתוחכמת, ודרך הפלפול רק סוטה מהאמת ("ויש להקשות בדוחק ... ויש ליישב בדוחק ...").

ועוד, דרך הפילפול יוצאת מתוך נקודת הנחה בסיסית שהטקסט שהיא לומדת הוא תמיד "אמיתי" או "נכון", ולכן היא מוכנה לעשות שמיניות באוויר ורק לא להודות בכך שלפעמים יש אכן טעויות בטקסט.

ולסיום, ציינת את ההבדל שבין מדעי הטבע ומדעי הרוח. אין מי שחולק על כך שמדעי הרוח אינם "מדוייקים", ולמעשה אף פעם לא ניתן לומר בהם דבר מסויים בוודאות גמורה. אולם דבר זה אינו אומר שאין ללימודים אלה שום ערך. אם אני לא יכול לומר משהו בוודאות גמורה, אבל אני יכול לומר שבוודאות של 90% הדבר נכון, עדיף שאומר כך ולא להפך.

לדוגמה, אם כל כתבי היד גורסים ההפך ממה שכתוב בדפוס וילנא, ומדובר על כתבי יד שונים שבאים ממדינות שונות, וכן ידוע לי שדפוס וילנא מלא בשיבושים שונים על ימין ועל שמאל - אמנם אני לא יכול לומר בוודאות של 100% שנוסח כתבי היד הוא הנכון, אבל אני בהחלט יכול לומר שמאוד מאוד מסתבר שזהו אכן הנוסח הנכון, ומי שמתעלם מכך בוודאי שפועל בצורה לא הגיונית שמוכתבת מדעות קדומות.

זאת ועוד, כבר כתב הרמב"ן בהקדמתו למלחמות שאין חכמת התורה כמו חכמת התשבורת וכו' - כלומר שגם לימוד התורה ה"קלאסי" אינו מתיימר להיות מדע מדוייק, אלא גם הוא שייך לתחום מדעי הרוח. כך שאם אתה פוסל את מחקר התלמוד משום שהוא לא מדע מדוייק, אתה אמור לעשות את אותו הדבר גם ללימוד הקלסי, מה שמן הסתם לא תעשה.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 24/08/2004 16:33:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:25 לינק ישיר 

הרב מציץ שליט"א,

יעיין כבודו בבית הבחירה למאירי, שבת, סז., ד"ה כל מיני הלחשים, וכן בבית הבחירה פסחים, קט:, ד"ה בכמה מקומות ביארנו, וימצא מרגוע לנפשו.
שכן שמועה שמעתי שהרמב"ם ז"ל שהיה ירא את ה' מנעוריו, ידע על הגמרות שכת"ר מצטט, והרי לא יעלה על דעת כת"ר שהרמב"ם חשב כדברים האלה על חז"ל.

עבדך הנאמן
השוכן לבדד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:40 לינק ישיר 

חוששני שכבוד תורתו מפספס את הפואנטה כאשר הוא מביא עוד ועוד מראה מקומות. ידוע היטב לכבוד תורתי שיש בראשונים פירושים אפולוגטיים. אלא שכבוד תורתי סבור שאפולוגטיקה היא רק אפולוגטיקה ומי שניחן ביכולת הבנת הנקרא יודע לזהות האם פירוש מסוים מתקבל על הדעת או לא, ללא קשר למעמדו של מי שהמציא את הפירוש. ולכן במקום מראי מקומות כדאי שכבודו יפתח את הגמרא, יתבונן אם פירושו מתקבל על הדעת ואז להסביר לכבוד תורתי כיצד אפשר להבין דברי הגמרא אחרת מפשוטם.

וכפי שאמרתי יש כאן עוד דוגמה של גישה בלתי מדעית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 16:54 לינק ישיר 

רמב"ם לבדו ישכון

זה כבר אופנה.
יש יהדות אחת והיא של הרמב"ם וכל השאר כמוץ נדפו.

[ואולי צריך לפתוח פעם אחת אשכול על הנושא הזה]

הגמרות מלאות בכשפים ולחשים ורק מי שלמד בישיבות ואפילו כשהלך ללמוד מדעים מדוייקים לא השתחרר לגמרי.יכול לעקם ולהוציא מפשוטה של גמרא.
בנוסף דומני שרוב הראשונים חלקו על הרמב"ם והמאירי.
שלא לדבר על האחרונים. שמהם -במתודה מדעית מדוייקת- הסבירו שבתקופת חז"ל היה כשפים ואילו בתקופת הרמב"ם הפסיק.

והערה לסיום גם אם מאן דהו חולק עליך לא בהכרח שהוא שואב את ידיעתיו מהפרוטקולים.
וזה אולי גם משירי הישיבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2004 20:11 לינק ישיר 

לבדד
תודה על המינוי.
אולם רציונליסטים לא יאבו לקבל גם את הרציונליזציה שלך.
מציץ
(לשם שינוי )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2004 22:19 לינק ישיר 

תוקן על ידי - יבוסי - 08/09/2004 22:24:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2004 22:52 לינק ישיר 

נאך אמל נישט,

כתבת: "בנוסף דומני שרוב הראשונים חלקו על הרמב"ם והמאירי".

הואל נא בטובך לציין מיהם "רוב הראשונים" הללו.

הם לא היו ידועים לר' יעקב בעל הטורים שהסתפק אם הרמב"ם חולק על הדיעה הראשונה אם לאו, הם לא היו ידועים למרן בעל השו"ע בסי' קע"ט ביו"ד, שהרי לא הביאם, וכנראה שלא היו ידועים גם למהרש"ל, גדול הפוסקים בליטא בדורו של הרמ"א, שכתב בפשיטות על הכישוף:

"דעיקר איסורו לפי שהם הבלים וכזבים ודברי תעתועים ואין בהן ממשות" (שו"ת מהרש"ל סי' ג', וכן בים של שלמה חולין פרק ח' סי' י"ג).

גם הרשב"א בתשובה (תי"ג) שנוטה לחלוק על הרמב"ם, כותב את דבריו בלשון ספק, עיי"ש.

לסיכום, הרמב"ם אינו שוכן לבדד, והרוצה לסתור - עליו הראיה.

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על קו התפר: איש התורה והמדע
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.