| נשלח ב-3/7/2003 11:57 |
|
| |
נשירת נוער חרדי
שמעתי הבוקר מת"ח גדול פעיה"ק בשם אדמו"ר ת"ח פעה"ק [השם שמור באישי], שבשנת תשס"ג לבד נשרו מבתים חרדים טובים הרבה בחורים [הוא אמר משהו כמו ששישים זה עדיין פחות מהמספר הנכון].
סילחו לי מנהלינו אם אשכול זה הוא בעצם שכפול של האשכול על חיים היינמן, אבל מאחר ובמקום להשאר על נקודת העומק גלש הדיון שם להביטים צדדיים וכן מכיון שכאן קראתי לילד בשמו וזה נושא הראוי לתשומת לב מרובה ורצינית, חושבני שזה מצדיק פתיחת אשכול מיוחד למרות ה"גזירות"!
מוישהלע התחיל שמה בנגיעה בנושא [עד שלא הסיטוהו] וראוי שנמשיך להשיב על השאלות:
א. האם ראוי לעשות משהו בכלל בנושא [אני מדבר רק לגבי הנושרים שלא מתוך הפקרות של "לא עבדו ע"ז אלא כדי"]?
ב. מה הבסיס העמוק לתופעה [וזה לא משנה אם התחילה לפני מיליון שנה ואם בקזחיסטן או בטימבוקטו]?
ג. לפי התשובות לשאלות הקודמות, אם ומה ייעשה למעשה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2003 12:31 |
|
| |
מעניין שאתמול דיברתי עם חכם והציג בפני את העובדא הזו כהוכחה לפרדוקסים החדים שחיים עמם בציבור החרדי.
העליתי שאלה והסכים עם תשובתי. ניגש נא לישיבת פוניבי'ז חברון נזר התורה וכו' ונשאל בחור "למה אתה לומד ומה זה נותן לך?" רובם יהיו בהלם ראשוני ואח"כ חלקם יאמרו "מצווה" וחלקם טיעון אחר כאשר ברור לנו שלא היו נשארים לרגע ללמוד משום מצווה, ומאידך גם ברור לנו שהסיפוק מהלימוד אינו מהמצווה.
בקיצער עולם ערכים מבולבל וניתן להוסיף, לא הכי משכנע. למה שבחור ילמד 12 שעות, למה?? בשביל המצווה יש מספיק דרכים לצאת ידי חובה.
התחושה הכללית של כל מביט וחוויית הנפלטים בפרטים שונים - "זה לא דופק"!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2003 18:34 |
|
| |
וטו
האם ראוי לעשות משהו? -
במקרים שזה הזיק ליושר אישיותם.
מה הבסיס העמוק לתופעה? -
שחונכו ליהדות חניוקית-מחנקית ללא סובלנות וכבוד לאדם הישר השונה מהם.
אם ומה ייעשה למעשה? -
יגלו להם את תכלית המצוות לעשות משפט צדקה וחסד ולא רק לחיות על צדקה וחסד.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 02:24 |
|
| |
בוגי,
בסכינך החד התוית עקרונות וקשה שלא להסכים עמם, אבל חוזרת ונשאלת השאלה איך?
תעשה מלחמת גרילה מיסיונרית בקרב שומרי תו"מ כדי שיראו את יופיה של תורתם? לא רק שלא תצלח אלא אמורה לפעול כבומרנג! תפנה אליהם לאחר הנשירה? הרי בעצמך כתבת פעם שבגיל ה"בא לי" אין מה לעשות! וכי תימא למה פתחתי את האשכול? אמר לך ווטאה לשמור על עירנותנו לכה"פ כלפי אלה שבסביבותינו שלא תימאס עליהם דתנו!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 04:00 |
|
| |
יש המברכים על התופעה, לא?
באזניי שמעתי מחנך חרדי שהביע שמחה על נשירת תפוחים רקובים טרם ידביקו ברקבונם את שאר פירות העץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 07:12 |
|
| |
כל הנושרים נושרים משום תאוה רח"ל,תשאל אותם והם יודו מן הסתם, תוכל לקרוא באינטרנט מאנשים כאלה הכותבים כך.
הקושיות שהנך כותב אינם הסיבות שישנה בחור את הסביבה בה הוא חי.
שחרית מה שאתה כותב שיש מברכים על זה, הוא רק על שעזבו הישיבה בה הם "לאחר" שנתקלקלו, אין שום יהודי שיביע שמחה על אחד מישראל שנתפקר רח"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 07:43 |
|
| |
בורו פארקר,
מה שכתבת כאן זה הטעם היחיד והבלעדי להתפקרות?
מה לגבי הדברים הקשים והנכוחים שהביא פה בוגי?
ולגבי הפרדה בין "לפני" ו"לאחר", האם אינך מכיר כאלה שימהרו לקטוף את התפוח החשוד עליהם כדי שלא יפגע באחרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 08:33 |
|
| |
בר"פ,
קל לסגור את התיק במחי יד כזה!
אבל מה אעשה ואיני יכול לסגור את העיניים בצורה כזו כאשר אני מכיר כאלה שיציאתם מתוך הרבה יותר יראת שמים מאשר הישארותם של רבים גדולים וטובים!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 09:01 |
|
| |
בהתחשב באורחותיה השונות והמחמירות של החברה החרדית, ובהתחשב בכך ש"כשם שפרצופיהם שונים, כך דעותיהם שונות", אחוז נשירה של 60 תלמידים בשנה אינו גבוה בכלל, ומעיד על הצלחתה הניכרת של טקטיקת ההסתגרות וההתבדלות. (2% מול 3,000 תלמידים המצטרפים ל"תורתו אומנותו" כל שנה)
פרופ' מנחם פרידמן חוזה שבעקבות השינויים הפוליטיים האחרונים במצבה של החברה החרדית היא תאלץ להיפתח לעולם, ואחוז הנשירה יגבר במידה רבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 10:42 |
|
| |
אכן צודק ווטו, לבטח ישנם כאלו שעזבו דרכי אבות בעקבות תהיות תיאולוגיות שהיו להם. אם כי בטוחני, בעיקר בגלל שאני מכיר את התופעה מקרוב, אין העזיבה באה כביטוי וכאילוץ למסקנות התיאולוגיות אליהן הגיעו, ולו בגלל שאי אפשר להגיע למסקנה ברורה ואקסיומית בעניין, אך חוסר הבהירות והבלבול שנוצרים גורמים לאבד את המשמעות והעניין בכל ערכי היהדות והאמונה.
לדעתי חלק גדול מן הבעיה היא ללא ספק ההתעלמות בישיבות שהחלה מאילוץ והפכה לדרך ועקרון רוחניים, "נאָר תורה" - היה אומר הרב שך והיה נלחם כנגד כל מי שהעז להכניס לחייהם של בחורי הישיבות עוד תכנים מסויימים בערכי היהדות שלהם, עוד הרגשות מסויימות על סמליות היהדות, על יופיו של ספר הספרים התנ"ך, שהפך למשוקץ בקרב בני הישיבות. על היותנו יהודים בגלל רצוננו ולא בגלל שכך נולדנו או בגלל ש"נאָר תורה". הרב שך, הוא זה שאשם.
אם נערוך סקר בקרב תלמידי הישיבות ונציג את השאלה הבאה: מה היחס שלך להיותך יהודי.
1. טוב לי עם עובדה זו.
2. רע לי איתה.
3. היא לא מעניינת אותי.
חוששני כי התשובה השנייה תשלוט בכתר.
זו פשיטת רגל.
בכל המובנים.
סיבה נוספת ליציאה מהדת, שאמנם איננה סיבה לכשעצמה אך ודאי יש בה חלק נכבד, זהו הרצון להכיר תרבות שונה. ובורופרקר, תרבות שונה איננה בהכרח עריות. תרבות שונה, יכולה להיות גם ביאליק, עגנון, רחל המשוררת. שמות שהפכו למאוסים ולבל ימצאו וייראו בקרב הציבור החרדי.
ואינני מדבר ספציפית על שמות אלו, אלא בכלל על החשיפה לעולם הספרות, השירה, שלבחור ישיבה ממוצע אין שמץ של עניין ומושג בו. וחבל.
נו, מה לעשות, "נאָר תורה" אמר הרב שך.
תוקן על ידי - ivri - 7/4/2003 10:48:34 AM
תוקן על ידי - ivri - 7/4/2003 10:50:12 AM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 12:15 |
|
| |
עברי
משיב דברים נכוחים.
אבל אם כבר השגת על החינוך הנל"י, אנא נתב את דרך היהדות בצורה החיובית.
בהצלחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 12:47 |
|
| |
אנסח את דבריי בצורה מפורשת יותר.
לדעתי, אין כל דרך שתקטין נשירת צעירים חרדים יותר מהדרך המיושמת היום בידי מנהיגי הציבור החרדי. 2% הם המספר הטוב ביותר שניתן להשגה.
כל הצעת פיתרון שתועלה פה (היפתחות להשכלה, תרבות וכו') נוסתה בעבר בווריאציות שונות, ונחלה כישלון מוחלט לעומת שיטת ההסתגרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 14:37 |
|
| |
ווטו
אני פשוט מציע שמי שיש לו שופר תקשורת לרשותו ומאיזו שהיא סיבה אין לו פחד פוליטי, יפרסם איך צריכה היתה היהדות להיראות.
זריחת
כל הצעת פתרון שהועלתה בעבר היתה למעט מלימוד התורה. כאן לפי הבנתי לא מציעים למעט אלא לצחצח. בבקשה הבא נא דוגמאות ממה שנוסה ונחל כשלון מוחלט שהוא כשלון גדול מההסתגרות!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 16:14 |
|
| |
נכתב בתגובה לכותב\ת שבינתיים מחק\ה את הודעתו, ובחכמה.
תרשי לי לתקוף את דברייך, (לא אותך באופן אישי. וסליחה ממך, אם אתה במקרה זכר.) קראתי את דברייך מספר פעמים, ניסיתי לרדת לעומקם ולא הצלחתי, את מדברת מחוסר ידע והבנה מוחלט בנושא. ומעבר לכך בציניות מוגזמת שאין לה מקום. לומר שאדם צעיר כמבוגר שנפלט, או יוצא ממסגרת כל שהיא, זקוק ליעוץ סוציאלי או פסיכולוגי, זה בערך כמו לומר שכותב (או כותבת) שנפלטה לו הודעה מטופשת וחסרת תוכן ענייני זקוק לפסיכיאטר.
העובדה שישנם נושרים שנופלים משורותינו בעקבות תהיות תיאולוגיות שהיו להם, למרות שהיא מאד מצערת, היא עובדה. כל התחמקות ממנה שייכת למשטרת המחשבה, או לבח"ח. עובדה זו אין בה בכדי לזעזע את יסודות היהדות אפילו במעט, כפי שכתבתי בהודעתי הקודמת באשכול זה, גם עזיבה מסיבות תיאולוגיות, אינה מסיבות טריוויאליות אלא מחוסר בהירות הנובע גם הוא מאטימות הציבור החרדי. מהעובדה שבחור חרדי ממוצע אינו מאמין באלוקים.
להציג את נשירתם של אנשים מהמסגרת החרדית כבעיה סוציו-אנתרופולוגית, מלבד היותה עוול, היא גם בריחה מוחלטת מהמציאות, ואטימות בתוך בועת אגו המחזיקה את עצמה ועומדת בכל רגע להתפוצץ.
מכאן והילך הייתי אמור להסביר את דעתי על העניין, אם כי עשיתי זאת בהודעתי למעלה, חבל שלא קראת בה לפני כן, את מוזמנת לקרוא ולהגיב עניינית.
תוקן בכדי להוסיף את הכותרת.
תוקן על ידי - ivri - 7/4/2003 4:17:53 PM
תוקן על ידי - ivri - 7/4/2003 4:26:32 PM
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2003 17:22 |
|
| |