בית פורומים עצור כאן חושבים

ההוכחה האונטולוגית למציאות אלוקים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/5/2010 00:34 לינק ישיר 

"התכוונתי לומר שהיקום כפי שהוא מוכר לנו הוא במורכבות סדורה, ולא כאוטית סתמית."

ואיך לדעתך אמור להראות יקום "סתמי"? האם לא כל רצף של מאורעות מיניה וביה מהוה סדר כלשהו?

עוד על זאת,

ראה למשל פה http://www.gutenberg.org/files/5740/5740-h/5740-h.htm בסעיפים 6.32 עד 6.372 - במיוחד סעיפים 6.341  ו-6.342 .

וכאן http://plato.stanford.edu/entries/wittgenstein/#Rul :

חומר למחשבה.

"
נסה להסביר עמדה בה ישנו בורא רק איננו רלוונטי לעולם"

לא אמרתי "איננו רלוונטי" - אמרתי שאין ההנחה בדבר קיומו באה להסביר כלום.

למשל, תחשוב על העובדה הטריוויאלית הבאה: אני יושב עתה מול מחשב.

האם ההנחה אודות כך שאני יושב עתה מול מחשב באה להסביר לי דבר מה?

אולי תגיד שהנחה זו באה להסביר לי את העובדה שאני רואה עתה מראות מסויימים, נגיד (או עובדה אחרת כלשהי לפי
בחירתך. (

אוקיי

וההנחה שאני רואה מראות מסויימים (או כל עובדה אחרת שההנחה בדבר היותי יושב מול מחשב באה להסביר) - האם היא עצמה באה להסביר משהו

גם אם תענה "כן" - בסופו של דבר תגיע למה שנקרא "brute facts" - שלא באים להסביר כלום אלא פשוט נתונים כעובדות

כמו שידידינו וויטגנשטיין מהלינקים דלעיל אמר "Explanation must have an end"  : 

צורה אחרת להגיע לאותו דבר תיהיה באופן הבא:

הפילוסוף של המדע קארל המפל, מנסח הסכמה הנומולוגית-דדוקטיבית http://plato.stanford.edu/entries/scientific-explanation/#2,  הבחין בין הסבר (explanans) למוסבר
 (explanandum)

עכשיו , ניתן לשאול:  האם המוסבר עצמו מסביר משהו?

לעתים כן.

לדוגמה: סיבוב כדור הארץ סביב השמש מסביר (בין השאר), יחד עם הנחות נוספות,  את חילופי היום בלילה וחוזר חלילה. וסיבוב זה עצמו מוסבר ע"י חוקי ניטון  (ביחד עם הנחות נוספות).  

אבל ישנן עובדות שהן עצמן פשוט נתונות ודורשות הסבר אך אינן מסבירות כלום. ואלו הן העובדות ה"גסות " עליהן דיברתי מקודם.

עכשיו, זה שעובדה מסויימת דורשת הסבר, אין זה אומר שניתן לה הסבר בפועל או שאי פעם יינתן לה הסבר כזה או שהסבר כזה בכלל ייתכן. 

דוגמה מובהקת של עובדה שאיננה באה להסביר כלום, איננה מסבירה כלום בפועל ואיננה מוסברת על ידי שום דבר וגם קשה לדמיין מה יכול להיות הסבר לעובדה זו - ואף על פי כן, קשה להכחיש את ממשותה - היא עובדת קיומן של האיכויות (Qualia) 
http://plato.stanford.edu/entries/qualia/
.

אני מביא את הסכמה הנומולוגית הדדוקטיבית רק כעוד ראיה לכך שלא כל הנחה בדבר עובדה כלשהי באה להסביר משהו

אז עבורי קיומו של אלוקים הוא עובדה כזאת.

"
דבר נוסף נסה להסביר (ושוב לא את עצמך) הכרה כלשהיא ששיכת בבורא. הרי כל הכרה היא מוגבלת במושגה האינדוודואלי, ברגע שאתה מניח הכרה בבורא פירושו שאתה שם בו חילוקים ולמעשה אתה הופכו לאדם-על.
"

אם מה שמטריד אותך זה שלילת התארים, אז אני באמת לא מחזיק בשלילת התארים. שלילת תארים באמת איננה מאפשרת אמונה בעלת פשר באלוקים.

אם מה שמטריד אותך הוא היאך תיתכן ידיעה מצד האלוקים, מהי ידיעתו של אלוקים ושאלות דומות, אז היה לי דיון מאד ארוך עם החבר "שומר תוכחות"  בנושא זה באשכול אחר, "מהי כפירה" החל מעמוד זה(לא מצליח לפתוח את העמוד - השרת שוב עושה בעייות - יאללה עם האתר הזה...)    .   הגענו בסוף למסקנה שידיעתו של אלוקים איננה דבר מה כה בלתי ניתן להיות מועלית על הדעת כפי שנראה במבט ראשון.

עיין שם.

" ובנוסף מהי הכרה בכלל "

שאלה גדולה שאלת – בשביל לענות עליה קיים תחום שלם הנקרא אפיסטמולוגיה. אני כרגע לא נוקט בעמדה אפיסטמולוגית מסויימת – ואין בזה צורך גדול לדיונינו. הפואנטה שלי היא שכשאנו מדברים על הכרתנו את אלוקים או הכרתו של אלוקים את העולם, אל לנו להתכוון למשהו אחר מאשר כשאנו מדברים על הכרתנו-אנו את העולם – ולא, דברינו מסתכנים בלהיות חסרי משמעות....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 00:47 לינק ישיר 

שמע נא.
אם הזכרת את וויטגנשטין, וגם אתה עמדת על סוף דעתו (לאו דווקא בכל דוגמאותיו המרובות במשמעותן של מילים)
אלא בחוסר משמעותה והכרתה של המשמעות עצמה.
וכמו שסיימת את תגובתך, שההכרה היא הכרת העולם.
אינני מבין איך אתה עדיין מדבר על הכרה מסוימת בבורא. (ובכלל על הכרה במציאות בורא שזהו מושג שאיננו מצוי בהכרת העולם). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 00:48 לינק ישיר 

או, הנה זה נפתח לי http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=7&topic_id=2777388&forum_id=1364  - עיין שם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 01:27 לינק ישיר 

נ.ב. לגבי וויטגנשטיין, הבאתיו לא כאותוריטה אלא רק כמישהו שניסח יפה את הרעיון שסדר בעולם לאו דווקא מעיד על כלום - כי זו טאוטולוגיה שכל רצף של דברים מהווה עקיבה אחר כלל כלשהו [אגב, רבים מכירים את בעיית העקיבה אחר כלל רק מה"חקירות" - אבל ההפניה שלי לטראקטאטוס מראה שהוא היה מודע לבעיה זאת לפי כן...] 

וויטגנשטיין טעה בהרבה דברים - בביהייוויוריזם שלו, בסוליפציזם שלו וכו' [וכידוע הוא עצמו שינה את דעתו לגבי חלק מעמדותיו במהלך חייו]- אבל בסיפור עם העקיבה אחר כלל, לדעתי הוא צדק.  לכן הבאתיו....

עכשיו, ספציפית לגבי שאלתך -

אם "עולם" פירושו קבוצת כל הדברים הקיימים -

א. לא מדובר בקבוצה מוגדרת היטב (תחשוב למשל על פאראדוקס ראסל..)

ב. אלוקים, בהיותו קיים, לכאורה אמור להשתייך לקבוצה זו  - כלומר, להיות חלק מהעולם (אלא שאין קבוצה כזו, כאמור). בכל אופן, ניתן להגדיר קבוצה אחרת שאלוקים שייך אליה, אם הוא קיים, כגון קבוצת הדברים היודעים ש- 2+2=4, אם הוא אכן יודע זאת. בקיצור, מה שאני מנסה להעביר הוא שוב, ששלילת התארים איננה דוקטרינה מאד פרספקטיבית.

[אותו דבר אמור אם "עולם" פירושו הסכום המראולוגי של הדברים הקיימים]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 21:38 לינק ישיר 

לא כל מה שהורגלתם לחשוב , אכן כך.
ישנם הבטי הכרה שלא חלמתם עליהם כלל.
עיינו

http://www.epochtimes.co.il/news/content/view/13414/88/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 21:46 לינק ישיר 

ואיך זה קשור לדיון פה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 22:51 לינק ישיר 

התאוריה האטומית.
היא ראייתו הפשוטה של ברנטראנד ראסל, על ההבדל בין ההכרה הנראית לאדם כאמיתית ופשוטה וכ"כ מובנת,
לבין המציאות - כיצד היא באמת מתקיימת.
לכן בכל דיון בנושאי הכרה, כדאי שיעמוד לעיני המתדיינים מה היה מוכר לאנושות עד המאה האחרונה ומה התברר לבינתיים.
 כשההבדל בין הנדמה לאמת הוא מדהים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 23:18 לינק ישיר 

ושוב אני שואל: ואיך זה קשור לדיון שלנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 23:41 לינק ישיר 

התנהל דיון בינך לבין טראכט ששורשו במהות ההכרה.
גם מהות ההכרה נבחנת באמצעות ההכרה עצמה,
לכן רציתי להזכירכם כמה דבר פשוט כהכרת החומר, התגלה כהשערה שגויה בת אלפי שנים.
נדמה לי שזוהי תזכורת שהרבה שוכחים אותה בשעת הרצאת טיעוניהם, כפי שהם מבינים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2010 23:45 לינק ישיר 

תודה על ההזכרה - אני בספק שיש בה צורך. הדיון פה הוא אפריורי בעיקרו - לא אפוסטריורי. במילים אחרות, אין הוא תלוי בתיאוריה זו או אחרת אודות היקום. ניתן היה לנהל אותו דיון בדיוק גם לפני 2000 שנה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2010 00:08 לינק ישיר 

מתפלא אני על תגובותיך בנושא.
גם דיונים אפריורים וגם פוסטאפריורים, מתנהלים ע"י אותה הכרה אנושית.
מה גרוע בלהביא ראיה כה פשוטה על ההכרה, לא על תיאוריות.
כי הדעה האנושית על החומר היתה פרי ההכרה הפשוטה שמה שמוחש לנו תדיר הוא מוצק וגרמי.
והנה הוכח שהכל תעתוע בסה"כ מדובר בחומה אלקטרו-מגנטית היוצרת תחושה הכרתית מדומה.
כפי שציינתי זוהי אחת מהדוגמאות האהובות על ראסל בהצגת מערומיהשל ההכרה האנושית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2010 00:13 לינק ישיר 

אין שום דבר גרוע בלהביא ראיה כלשהי על כל דבר שיהיה.

רק במקרה דנן לא ברור איך זה מתקשר לדיון שנוהל לפני כן.

אם רצונך להגיד שאנשים יכולים לטעות - הרי זה טריוויאלי. אבל מזה, כלשעצמו, אי אפשר להסיק כלום על כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2010 00:27 לינק ישיר 

הוויכוחים בין רדף וטראכטבסר ומימוני ועוד רבים וטובים כאן מרתקים ממש ומוסיפים חומר למחשבה ופותחים את העיניים.
רציתי לדעת האם השכלתכם ישיבתית או אקדמית.
ומאיפה לכם ידיעות רבות כ"כ, ציינו ספרים או מקורות אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2010 00:33 לינק ישיר 

אצלי גם וגם.

בענין ספרים: אני מעדיף לא להפציץ במקורות - זה סתם מריח מאד חזק מכשל אד ורקונדיאם (הסתמכות על אותוריטה) וגם סתם מייגע. אם אני מזכיר מקור כלשהו מידי פעם, הרי שזה או כדי לדון בו או כדי לומר דבר בשם אומרו - במידה ואני מסכים עם הדעה המובאת בו.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2010 01:55 לינק ישיר 

תן שמות של ספרים המומלצים להכניס אותך לעולם הדעת.

ותן אופציה אקדמית לבני"ש במסלול שווה לכל נפש (אם אפשרות להישאר במסגרת ישיבתית)

תודה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ההוכחה האונטולוגית למציאות אלוקים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.