|
|
| נשלח ב-17/9/2009 13:00 |
|
| |
שלום
אשמח לשמוע את הצעותיך (מן הסתם עוד רבים ישמחו). אבל עדיין תסוב ע"ז שאלתי: 1) האם אתה בטוח שזו הצעה ריאלית, דהיינו שסביר שבאמת היא תקרה, אם אתה או אני או חברים אחרים יעשו פעולות שונות. או שמדובר באוטופיה ובדיון תיאורטי. כשרבנים הציעו לעשות "פלאפון כשר" אני חשבתי שזה לא ריאלי, בדיעבד התברר שטעיתי והם הצליחו, אבל נראה לי שזה הגבול העליון של משהו ריאלי שניתן לשנות. עצם זה שתגיד משהו הגיוני, לא יהפוך את הדיון למעשי ולמשהו שסביר שבאמת יקרה. 2) בהנחה שזו הצעה ריאלית, האם נכון יהיה לשלם מחיר של הריסת וביטול המסגרת הקיימת. מכיון שבכל אופן אין לנו וודאות מה יהיה העתיד. אין מחריבין בית הכנסת אפילו על מנת לבנות חדש, שמא לא יהיה ספק ולא יבנו.
ובכל אופן בלי קשר לשאלות אלו. אם יש הצעה מקורית, בודאי כולם ישמחו לשמוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 13:52 |
|
| |
דינוזאורוס, בעניין יום הדין, עלתה בי מחשבה דומה אתמול כשלמדתי הלכות תשובה לרמב"ם.
הל' תשובה פ"ג ה"ב:
אדם שעונותיו מרובין על זכיותיו מיד הוא מת ברשעו
שנאמר "על רוב עוונך" (ירמיהו ל,יד; ירמיהו ל,טו; הושע ט,ז) וכן מדינה
שעונותיה מרובין מיד היא אובדת שנאמר "זעקת סדום ועמורה כי רבה"
(בראשית יח,כ) וכן כל העולם כולו אם היו עונותיהם מרובין מיד הן
נשחתין שנאמר "וירא ה' כי רבה רעת האדם" (בראשית ו,ה).
האם הרמב"ם באמת נמנה על תיאוסופיה כל כך פרימיטיבית? קשה להאמין. והוא עוד סותר את עצמו בהלכה ו':
כשם ששוקלין עוונות אדם וזכיותיו בשעת מיתתו כך בכל שנה
ושנה שוקלין עוונות כל אחד ואחד מבאי העולם עם זכייותיו ביום טוב של ראש
השנה מי שנמצא צדיק נחתם לחיים ומי שנמצא רשע נחתם למיתה והבינוני
תולין לו עד יום הכיפורים אם עשה תשובה נחתם לחיים ואם לאו נחתם
למיתה.
והלא "אדם שעונותיו מרובין על זכיותיו מיד הוא מת ברשעו", אז מה עניין יום טוב של ראש השנה?
אלא הכל מוביל להלכה ח':
לפיכך צריך כל אדם שיראה עצמו כל השנה כולה כאילו חציו זכאי
וחציו חייב וכן כל העולם חציו זכאי וחציו חייב. חטא חטא אחד הרי
הכריע עצמו והכריע את כל העולם כולו לכף חובה וגרם להם השחתה. עשה מצוה
אחת הרי הכריע את עצמו והכריע את כל העולם כולו לכף זכות וגרם להן תשועה
והצלה. זה הוא שנאמר "וצדיק יסוד עולם" (משלי י,כה) זה שצידק עצמו
הכריע את כל העולם כולו והצילו.
תוקן על ידי מקסוול ב- 17/09/2009 13:53:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 14:31 |
|
| |
טוב, ראשית לא מדובר בהצעה שלי אני בסה"כ משתדל לפעול ככל הניתן במצב הנתון, ולפי מה שאני מבין מהתבוננות במציאות , ויותר מכך במה שמקורות התורה לדורותיהם נתנו לפנינו. שנית לאור נסיון העבר אני חושב שכדאי ללכת עם זה יותר לאט. ולפני הצעות קונקרטיות, לנסות לברר קודם איך צריך לקרוא את המפה, אם וכאשר תהיה הסכמה על זה, נוכל לטכס עיצה לגבי פעילות משמעותית יותר אם זה יהיה שייך. בכל מקרה חלק משמעותי מהבעיה של הדורות האלו הוא חסרון בידיעה ברורה של רצון השם ויותר מכך של התבטאותו בתורה (מה שמכונה "הסתר פנים" ועיין במסכת שבת בפרק "תולין" דקל"ח ע"ב לגבי "והפלא השם את מכותך" ) שהוא הוא גרם לאובדן הדרך, הן של רוב העם שהתחלן (או גרוע מכך התבולל) למחצה לשליש או לרביע , והן של אלו שנשארו ובפרט הגדולים והחכמים יותר שהשתדלו בכל כוחם לשמור על הזהות היהודית-תורנית-עובדת השם, לאור המציאות שמוטטה לפחות למראית העין את כל הנחות היסוד של העולם הדתי שהיה קיים לפני כן כך שחלק משמעותי מפתרון הוא ההכרה וההבנה מה קורה כאן , מה התכלית ולאן כל זה מוביל. ובענין הזה נראה לי שיש הכרח לחפש פתרון יסודי עקרוני, שלענ"ד רמוז ולעתים כתוב מפורשות בעיקר במקורות הקדומים של התורה (כלומר בראש ובראשונה במקרא במשנה ובתלמוד) , הגם שהוא דורש לא מעט חידוד וזהירות שלא לפעול בפזיזות על פיו, באשר אחריות כבידה בצידו, ובכלל זה לא תהליך שנתון לבחירתו ולמימדיו של אדם, ויהא גדול ככל שיהא, ולכן ראוי להבין ש: 1. לנו כיהודים ובפרט כיהודים שנשארו נאמנים באמונתם יש תפקיד משמעותי בעולם המתחדש הזה . (אם תרצה מקורות אשתדל להביא) 2. כיון שמדובר בהנהגה חובקת עולם, צריך לילך איתה במתינות ובסבלנות כ"מי השילוח ההולכים לאט לאט" או בלשון אנשי כנסת הגדולה "הוו מתונים בדין" ולידע שהיא הולכת ומתבררת הולכת ומתבהרת תוך כדי הליכה ועיצוב של הדרך.
וקצת קונקרטית יותר לשאלותך: 1. כן להערכתי זה ריאלי והכרחי לגמרי, הכל מבוסס על פירוק נכון של היחס בין מציאות החיים ובין האופן בה אנחנו תופסים אותה. (כלומר הדעת שלנו). 2. ההצעה שלי היא הליכה איטית ומתונה שלא עוסקת כלל ביוזמה לפירוק אלא בבניה (ומן הסתם גם בהתמודדות בלחימה ובעיקר בהסברה למתנגדים שמן הסתם יקומו לרעיון מסיבות שונות ומרובות) מה שיגרום דוקא להמעטת, האטת הקצב , ובתקוה שגם למניעת ההתפוררות שקורית ממילא למסגרות הקיימות שלא מתאימות ולא מתמודדות באופן מספק עם המציאות הנוכחית. עיקר הענין הוא בניה והצמחה של מה שנצרך ושיפור של הקיים, ולא בהריסתו, באשר בסופו של דבר ההווה נבנה ע"י העבר, ולא על חורבותיו. (או כלשון חכמים במדרש "אם שמוע תשמעו" אם שמוע בישן תשמעו בחדש, כלומר רק על בסיס השלבים הראשונים שעמינו כבר עבר נוכל לבסס שלבים חדשים בייעוד שלנו) אשמח לפתח את הנושא יותר, רק אנא השתדל לקרוא את דברי בזהירות ובסבלנות, באופן שאוכל להבהיר יותר את העמום והסתום, ולא באופן שאיאלץ להתגונן ו"להוכיח" שבכלל לא התכוונתי למה שהבנת וכד'. בתודה מראש, תחל שנה וברכותיה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 16:16 |
|
| |
נו.. אל תמתח אותנו, מחכים לפרק ב'
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 17:38 |
|
| |
דינו, ללא שאלות מנחות שיעזרו לי להבין מה דעתכם בענין, מה לא מובן וכו'. לא יהיה פרק ב' ככל הנראה.
שנה טובה לך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2009 09:24 |
|
| |
נראה לי שהרבה מהגיגים והתובנות שהועלו באשכול, מתממשים לעינינו במלחמה הטוטאלית שהרבנים פתחו נגד האינטרנט. כמו שחזו לעיל ישנה התנגשות חריפה בין היהדות האותנטית למודרניציזה של העולם, במקרה שלנו זה התקשורת חופש הביטוי והמידע הנגיש, ושוב במקום לנסות לשלב בין תפיסות חדשות, מנסים לכבות את השלאטר ולהתכנס למערות. [טוב לא נגזים]
אם בעבר זה היה הרצון להשכלה, היום זה השאיפה לאינדיוודאוליות, אנשים מחפשים את עולמם הפרטי בכל מקום ומצב ואינם מגדירים את עצמם כבורג במערכת צייתנית ומקובעת, ולכן הקושי של הרבה מהציבור התורני לציית ללא עוררין לגיזרות המנסים לשנות את אופיו ואת תפיסתו הסציולוגית.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 09:53 |
|
| |
| מרכא_טפחא כתב: |  | נראה לי שהרבה מהגיגים והתובנות שהועלו באשכול, מתממשים לעינינו במלחמה הטוטאלית שהרבנים פתחו נגד האינטרנט.
כמו שחזו לעיל ישנה התנגשות חריפה בין היהדות האותנטית למודרניציזה של העולם, במקרה שלנו זה התקשורת חופש הביטוי והמידע הנגיש, ... |
|
הרשה לי רק לתקן טעות. אמנם טעות נפוצה, אך טעות:
אותם נלחמים שהזכרת אינם מייצגים את היהדות האותנטית. מדובר בענף חדש, הֶרֶזיה של היהדות. אין בינם לבין היהדות האותנטית אלא העובדה שהם יהודים. למעשה, מדובר בזרם רפורמיסטי שיצרו חדשים זה מקרוב באו.
רבי יוחנן הסנדלר לא שלח את ילדיו לת"ת לבני אברכים בלבד, ואביי לא חשב שלצטט בבית המדרש את דברי אמו החורגת זו פריצות.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 12:32 |
|
| |
מואדיב, אפשר להציג את הדברים גם אחרת.
חז"ל עצמם לא התיימרו להיות בדיוק כמו בימי בית ראשון, דוקא הקראים הם שנצמדו לטקסטים (ואולי גם הצדוקים במדה מסויימת). אתה מניח שאותנטיות פירושה – כמו חז"ל, ורפורמיסטיות פירושה – שינויים. ייתכן להיפך: אותנטיות היא להמשיך בשיטת חז"ל, שאין נצמדים לטקסטים העתיקים, אלא מתאימים את ההוראות לתקופה, מה שנראה שיחזק את שמירת התורה. ואילו רפורמיסטיות תהיה להיצמד לטקסטים ולהתעלם מזרימת ההמון והתלמידי חכמים.
כאן אפשר לעורר את כל הויכוח מהתחלה, ולא באתי לזה, אלא להעיר, שברור שהחרדים היום לא עשו העתק הדבק מההתנהגות בימי חז"ל, אבל המגמה שלהם די דומה, הם שומעים בקול התלמידי חכמים שגוזרים מדעתם גזרות שונות ומשליטים סמכות מלאה, בשביל מה שנראה בעיניהם כשמירת מצוות התורה. חז"ל עשו מה שרצו כפשוטו אסרו על אנשים איסורים רבים וחמורים מבלי שתמיד אפילו נימקו מדוע, הם רצו שהתורה תישמר, העם שמע בקולם, ואף אחד לא שאל שאלות (חוץ מהקראים). הבינו שזו פשוט זרימה של ציבור עם שכבה היררכית של תלמידי חכמים.
אולי ניתן גם לומר, שלהיות כמו חז"ל פירושו לקבל את ההיררכיה של שכבת יושבי בית המדרש באופן מלא, הם ינווטו את היהדות בדרך שנראית בעיניהם מתוך מגוון אפשרי. לפי הגדרה זו חז"ל היו ממש כמו בימי בית ראשון, שאז הרצוי היה לקבל את ההיררכיה של הנביאים ודורשי התורה באופן מלא, מבלי התחייבות שההוראות היו שוות בכל הדורות (כמובן שלא, בדור של אלישע להיות ערום ולהתנבא היה מעלה גדולה, בדור של אביי ורבא המעלה היתה לשאול 400 בעיות במגדל הפורח באויר).
על השאלה אם הציבור החרדי הוא ממשיך הדרך של האותנטיות, לדעתי התשובה פשוטה, אין אותנטיות חד משמעית, הנושא העיוני תמיד פתוח לויכוחים, אבל מה שקובע הוא התוצאות, ישנו זרם שתמיד מנצח וכל השאר או שנעלמים או שיוצרים סינתזה יחד עמו. יש לי השערה שכיום הציבור החרדי הוא הזרם הזה, ברור שה'נצחון' שלו יכול להיות קשה או אפילו קשה מאד עם הרבה הפסדים, כגון ה'נצחון' שלו בגולת אירופה, שכתוצאה מהשמדה וסיטואציות שונות הוא הצליח למסד את עצמו במקום אחר (כאן). אבל בתור הערכה היסטורית נראה לי שבעוד כמה מאות שנים הזרם החרדי ייחשב לזרם המסורתי. כי רק הפנטיות בסופו של דבר שורדת ומתאימה את עצמה לכל מצב.
וכאן אני עוזב את הנידון של מואדיב, וחוזר לנדון של מרכא טפחא: מה באמת חושבים כל החכמים דכאן, בהנחה שיש איזו משמעות למכתב הרבנים (איני יודע בדיוק מה, האם נאסר לגלוש בח"ח או רק לנהל אותו?) האמנם נכון יהיה שלא לשמוע בקולם. כמובן בהנחה שהם אינם צודקים באיסור שהטילו. בכל אופן הלא יש היררכיה, האם אפשר לקבוע שאדם חרדי אינו צריך לשמוע להיררכיה שלו (כמובן שמי שאינו שייך לציבור החרדי אינו שייך לנושא כי הרב שטינמן והרב אלישיב הם לא ההיררכיה שלו). האם נכון יהיה לגדל ציבור ללא היררכיה, ולסמוך על היושר של כל אחד? האם ניתן לקבל היררכיה לחצאין? (חז"ל בודאי נתנו לתלמידי חכמים ורבנים היררכיה מלאה, מבלי שום קשר ללא תסור, - תשמע בקולינו או שתהיה בנידוי/מלקות/קציצת ידיים).
[ישנה אמנם הלכה שאם הבית דין טעו בדבר משנה אסור לשמוע להם, אבל זה משום שמדובר בטעות טכנית שברגע שישמעו את המשנה ברור שיחזרו בהם וכל העם יודע ומבין זאת. לא בנושאים של שיקול הדעת].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:01 |
|
| |
דינו אחריך. ראשית בטל יום טוב שני, אחרי זה תקל לנו בזמן קריאת שמע.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:08 |
|
| |
דינו הם שומעים בקול התלמידי חכמים שגוזרים מדעתם גזרות שונות ומשליטים סמכות מלאה, בשביל מה שנראה בעיניהם כשמירת מצוות התורה
ניסוח יפה ונכון להפליא, בעיקר מה שנראה בעייניהם-
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:11 |
|
| |
וכבר השיב ירוחם - "מה שנראה בעיניהם". כל השינויים צריכים לעבור את המשוכה של החשיבה העממית של רוב יושבי בית המדרש, לא רק האליטות היודעות להלך על חבלים דקים. כנראה שהרבה שינויים לקולא לא יצאו לנו מזה, אבל ייתכן שמשוכה זו היא חיונית לעמידות כל העסק. אז נמלמל ק"ש מתחת לשמיכה, וביו"ט שני ניסע במעלית שבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:12 |
|
| |
דינו לפי דבריך אין טעם לחזור להלכה המקורית כפי שמנסים לעשות בבתי מדרש שונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:40 |
|
| |
מה שנכון נכון, אבל שוב, כל הדיבורים בעצכ"ח הם דיבורי אליטות. יש כאלו גרמנים זקנים שלא נרדמים בלילה כשהם נזכרים שבביהכנ"ס לא אמרו את הפיוט המסויים ששמעו בתור ילדים, או לא עשו את מנהג ה"וימפל", ולכן החשיבה העממית שלהם בתורה דורשת זאת. ואז הם קמים בבוקר ופותחים מכון למורשת אשכנז.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:40 |
|
| |
אבל אם אתה מתכוין להלכה שניתן להוכיח מן המקורות שהשתרשה בטעות, אי אפשר לסמא את עיניהם של הלומדים ואפשר לנסות לשנות בחזרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2009 13:49 |
|
| |
למשל יו"ט שני -קטניות בפסח-
כל השינויים צריכים לעבור את המשוכה של החשיבה העממית של רוב יושבי בית המדרש, לא רק האליטות היודעות להלך על חבלים דקים
דינו זה מאד מעניין - איפה אתה חי? מתי זה היה?
|
|
|
|
|