בית פורומים עצור כאן חושבים

דיוקן כותבי עכ"ח והשפעתם על החרדים/יות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/12/2009 13:53 לינק ישיר 

מכיון שזה לא היה, לא עברו שינויים.. אמנם שינויים לחומרא עברו רבים כנודע, וזה היה תמיד, כל חומרא שהתקבלה על דעת הרוב שרדה.
בימי התוספות עדיין הקילו נגד דין הגמרא בצורות שונות, שריד אחרון יש למצוא בקולות שונות של הרמ"א (כמו הדס לא משולש, ועוד). ומאז כמעט לא היתה אפשרות להקל עדיין, וראה זה פלא, אנחנו שורדים..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 14:17 לינק ישיר 

דינו
יש תהליך וקוראים לו מרידה מלמטה. אם אתה מכיר את כתבי הרב קוק תוכל לזהות אותו.
ועכשיו שאלה אישית, מדוע לא התענית בה"ב השנה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 14:28 לינק ישיר 

מרידה מלמטה הוא תהליך חיובי, וחלק מהמערכת. אבל גם הוא צריך להיות מוכנס בכתבי הרב קוק וכיו"ב, ולא בדרכים של מרידה בהיררכיה התורנית, או ביותר מדי מוסכמות.
לא התעניתי בה"ב משום שלרווחתי לשוועתי המנהג הזה לא שרד בצורה מחייבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 15:04 לינק ישיר 

מספרים על רב אחד שאלמלא הוא לא היה מתענה כל  יומים- הוא היה מת ברעב!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 18:02 לינק ישיר 

למותר לציין, דינו, כי תפיסת ההיסטוריה שלך ודעתך על רמת המניפולציה שעשו חז"ל ליהדות הופכת אותך לאפיקורס עם פיטם ושושנתא  מבחינת כל גדול חרדי סטנדרטי.

נמצא שאתה מגן על המערכת מעמדה פטרנליסטית של "חכם על" המבין את הדינמיקה של החברה יותר מאלו שמנהלים אותה. מבחינתך כל תעלולי המרנים למיניהם הם בבחינת ישחקו הנערים לפנינו, והנערים הללו כוללים את הרבנים אלישיב וקנייבסקי, שממש ממש עדיף לך לא להתחלק אתם בטיעון שלפיו הקראים היו אלו שנצמדו ליהדות המסורתית וחז"ל המציאו דת חדשה. 

בקיצור: בהר המור מצפה לך קתדרה נאה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 18:58 לינק ישיר 

אכן, אני בסיכון (פיזי), אבל אני חושב שהסיכון הוא רק מההמון, זה ששורף רמזורים ומוחה מחאות נמרצות.

אמנם, אני סובר כי מי שחי את חיי הרבנים, לא כפי שהם נראים דרך העיתונות או היחצנו"ת או הפפרצ'י, יודע יפה כי המטרה היא "פך השמן הטהור", ולכן לא תמיד מקיימים את שורת ההלכה בגישה טקסטולוגית נאיבית.

כל רב בישראל יודע ש"התקופה שונה", אף אחד לא חושב שאם חז"ל דברו בסגנון מסויים, כמו: "משתין באוזן של חמותו" "תפס אותו בביצים" "ראיתי ערביה שהפשילה את דדיה לאחוריה", זה אומר שגם אנחנו נדבר כך. אצל החסידים והפחותים הדבר מתפרש כסוד, אבל אצל התלמיד חכם הסביר, מתגבשת הכרה כי לא כל מה שעשו בזמן חז"ל מתאים בזמננו, ולכן לא מדברים אפילו על קרקע בתולה או על נקבותו של החץ. אף אחד לא נאיבי לחשוב שבאמת אנו מתאימים את הדרישות למה שהיה בזמן התלמוד. ושאנחנו העתק הדבק של הנתונים.

ולפיכך אני לא חושב שהרב אלישיב והרב שטינמן הם בבחינת נערים המשחקים. הרבנים לא חייבים להיות דוקא גדולי הדור בהבנת הכוונה המקורית של התלמוד ורבדיו, או בבקורתיות בפסיקת הלכה. הם צריכים להיות גדולים במה שקורין העסקנים "שמירת פך השמן הטהור". ולכך הם פועלים במודע. אלו זקני הדור, הממשיכים את מסורת זקני השבטים בישראל מאז ומעולם, לא בהכרח שהזקנים היו חריפי השכל או המתמצאים ביותר בחידודי הדעת של הדור הבא. אבל היו אלו אנשים למודי נסיון, בעלי חוש אחריות, היודעים לעמוד בפיתויים של כל מיני "מרידות קטנטנות מלמטה", בעלי סמכות רחבה שתתפשט בציבור. והם אלו שקבעו את הנורמות הציבוריות. למרות שכחם לא היה רק בהסקת מסקנות מתוך טקסטים (לא שאני מזלזל במישהו, אבל אני לא רואה את ראשי הישיבות עומדים בתור אצל הרב שטינמן בכדי שיתרץ להם את הקושיות. אף אחד לא חושב שהוא הכתובת בנושא הזה).

ולכן אני סובר שאתה טועה בהערכתך את הרבנים כנחותים מהסברים הגיוניים, דבר עם הרב שטיינמן, ותשמע את אותם דברים (בסגנון אחר כמובן), "לא כל מה שמותר עושים" (מצלצל אחרת, אבל המסר שווה). עצם המסר של "אין לשנות" "אין להתפשר" מגיע מאותו מקום, דהיינו אפילו שיוכיחו לך באלף הוכחות מתוך הטקסטים, אין להתפשר כאן כי זה מסוכן. כך ניגנו זקני הדור הקודם תמיד, ובפרט הסטייפלר (בפרשת הרב גורן למשל), והמנגינה הזו נמשכת בסיפור שלנו. הרב אלישיב הוא אדם פיקח שלא מעלמא הדין, גם אם משבקיו לא עושים רושם כזה. ואיני רואה אותו (חלילה) כנער המשחק, אלא כאדם שהשכיל לשנות את עצמו ולהתאים את עצמו לתפקיד (כולנו יודעים מה חשב וכתב ועשה לפני כמה עשרות שנים. לא משהו רע, אבל בהחלט שונה מאד מהיום). היהודי בן מאה שנים בדיוק, בעל סדר יום עמוס במשרה מלאה, וכשאני מדבר אתו הוא מאיץ בי ואינו מבין מדוע אני מדבר כל כך לאט.. ומהירות התגובה שלו הרבה יותר משל בני שיחו.

ההבדל בין הר המור, לשאר ההרים, הוא העמדה המעשית, לא העיונית. כי ספיקות בכל מכל כל אפשר למצוא גם במדרשים או בספרות חכמינו ימי הביניים, ורעיונות מפתיעים ונועזים יש גם בזוהר. רק מי שהופך את חוסר המחויבות לשיטה מעשית מוצא את מקומו בהר המור.  

מי שחושב שהאינטרנט החרדי ("תחנות האינטרנט") הוא מציאה גדולה (אף אחד לא חושב כך), או שלאסור אותו זה לטמון את הראש בחול, לוקח על עצמו אחריות, להתיר באופן כמעט רשמי הסטה של ציבור שלם לצורת חשיבה אחרת, זה מפתה, זה נשמע כאילו אפשר לתקן את העוולות, וכחם המרושע של העסקנים יתאדה, ויהיה אפשר למחות באנונימיות, ויהיה אפשר ללמוד דעת. והזקנים, בעלי הנסיון, חושבים שניסויים עושים בשפנים, לא בבני אדם, וודאי לא בבני אדם שהם מזן בודד כמעט נכחד. הדת בנויה על התלהבות וחוייה רוחנית, שלרוב האנשים לוינס לא יתן אותה, והאינטרנט יקח אותה. הדת בנויה על היררכיה, ונסיון למוטט את ההיררכיה כי אולי תבא אחרת, או שאולי אנשים יהיו סוף סוף ישרים וטובים מצד עצמם, הוא נסיון בעל סיכון רב. הנה, עכשיו אני מדבר ממש כמו הרבנים, לא כמו מי שמדמיין שהוא חכם על.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 19:38 לינק ישיר 

דינו
גייגר היה גאה בך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 19:48 לינק ישיר 

דינו,

השאלה היא מנין לנו שהמטרה היא "פך השמן הטהור" , מאיפה הבאת את זה שזו מטרת חז"ל ? 
כאשר חז"ל מטילים ביקורת לעתים לא קלה (בלשון המעטה) על טעויות בשיקול הדעת גם כשהללו ניתנו מתוך מחשבה על שמירת פכים טהורים כאלו ואחרים (או אפילו מסיבות קצת יותר טובות בעיני) עיין למשל במקרה זכריה בן אבקולס הידוע והנדוש עד מאוד, אך בהחלט לא היחיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 20:12 לינק ישיר 

דינו,

אולי לא הובנתי, אפרש שיחי:

איפה לדעתך רצון השם בכל הסיפור?

נדמה לי שכל דת אומרת שהמסר המרכזי הוא שעל האדם לעשות את רצון הא-לוה. רצונו זה נמסר בעבר בהתגלות - מעמד הר סיני, משה רבינו, מה שלא תרצה - ועובר במסורת מדור לדור, כאשר המסורת כוללת גם את צו הא-ל (התורה שבכתב) וגם את הפרקטיקה שמסביב (תורה שבעל פה). זה כל כך פשוט שזו מהותה של דת עד שלפעמים אפילו לא טורחים להסביר את הפירוט הזה אבל זה פשוט. אם אין אינדיקציה שמה שאתה עושה זה רצון השם אזי אין טעם בכל הענין, לא? 

כעת, כפי שגם כתבתי לך בעבר, המגן המשוח שלך הוא להעמיד את הדת על הסוציולוגיה ואת הסוציולוגיה בחזרה על הדת. אם באמת קורות היהדות כפי שהגיעה אלינו היום הן קורות הזיוף והתכמון של דברי ראשונים על ידי אלו שאחריהם - התנאים שינו את הפרקטיקה שמעיקרה היתה צדוקית, האמוראים עשו להם חסורי מחסרא והראשונים שינו וכן הלאה עד המרנים דימינו - על פניו אין טעם לשמור שבת ולאכול כשר. הרי מה נשאר מצו השם שנמסר למשה אחרי שלשלת של אלפי שנות שינויים, זיופים ותכמונים?

דבר אחד, כמובן: קיומנו כקבוצה סוציולוגית מובחנת. בעיניך זו התורה כולה ואידך אפילו פירושא איננו: העיקר הוא קיומם של יהודים שומרי מצוות כקבוצה חברתית, ואין שום חשיבות לתכנים שאותם הם מכנים "מצוות" או לרציפות ההיסטורית שלהם.  הקיום הסוציולוגי הזה הוא חזות הכל, ולכן הוא מכשיר הכל, ואין שום חשיבות לאותנטיות. בא דינוזאור והעמידן על אחת: התבדלו ושמרו על התבדלותכם כדי שתוכלו להמשיך ולהתבדל. ואם אין דעת ההבדלה  עוד יותר מוצלחת, שהרי רק הפנאטים שורדים (כלומר פנאטיותם שורדת).

כפי שכבר כתבתי, זהו מגן המשוח בשמן. קשה מאד להראות סתירה בטיעון שלך, אבל, אבל, אבל: האם הוא נראה לך סביר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 20:14 לינק ישיר 

דינו
האם שומרי הפח הטהור כ"כ הצליחו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 20:44 לינק ישיר 

דינו,

יישר כח !

אוהב מאד לקרוא את דבריך.
גם אם לעיתים בנקודות וכתמים, דעתי העלובה רחוקה ממך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 21:21 לינק ישיר 

איש ציפור, כתבת:

"השאלה היא מנין לנו שהמטרה היא "פך השמן הטהור" , מאיפה הבאת את זה שזו מטרת חז"ל ? 

כאשר חז"ל מטילים ביקורת לעתים לא קלה (בלשון המעטה) על טעויות בשיקול הדעת גם כשהללו ניתנו מתוך מחשבה על שמירת פכים טהורים כאלו ואחרים (או אפילו מסיבות קצת יותר טובות בעיני) עיין למשל במקרה זכריה בן אבקולס הידוע והנדוש עד מאוד, אך בהחלט לא היחיד".

חז"ל הטילו ביקורת גם על הנביאים ועל אבות העולם, מה זה רלבנטי? ברור שגם בתחום זה ייתכנו טעויות. קל להבין כי אין מקום לכל כך הרבה גזרות שהתורה לא אסרה, ולדרשות שהם לא תמיד עולות בקנה אחד עם הפשט, אם לא שישנה מטרה אחת: שהתורה תתקיים ותשרוד.

כמובן שהישרדות של התורה מבלי שום תוכן לא שוה כלום. אבל זה כבר ענין של סדר פנימי. ראשית צריכים שיהיה את מה לסדר: עם שלם המחזיק בדרך התורה ברצינות ובהתלהבות דתית.

ולכן צודק שנרב, שרצון ה' הוא התכלית, אבל התכנית של התורה היתה "ממלכת כהנים וגוי קדוש", התורה לא ניתנה לכל איש טוב בכדוה"א, זה נסיון שנכשל כפי שמראה ספר בראשית, הפתרון שהתורה יצרה הוא לקחת קבוצה ולעשות אותה לממלכת כהנים וגוי קדוש. ודרך זה יתקיים רצון ה'.

בעצם, כל גוי יכול להיות כמו אברהם אבינו, אלא שהנסיון הראה שזה לא מביא לתיקון העולם. זהו טבע המין הגרוע כל כך שאנו משתייכים אליו.

אני לא מעמיד את הדת על הסוציולוגיה, דהיינו: שיהיה עדר מציית לפקודות כל שהן כדוגמת פול קום. אלא על הדבקות בדת: שיהיה עם של עבדי ה', שירוצו ויתלהבו וישאגו וישחטו פרות בשביל רצון ה'.

אני לא חושב ש"התנאים שינו את הפרקטיקה שמעיקרה היתה צדוקית", שכן מעולם לא היתה היצמדות לטקסט עיקר התורה, בודאי לא בימי בית ראשון כנודע. הפרקטיקה  תמיד היתה תנאית, תמיד זקני הדור קבעו, והעיקר היתה שתהיה התלהבות דתית וחוייה דתית כשרה ונכונה ללא השפעות של זרמים תאוותניים או טפלים וכדו' (הלואי!)

נכון שפנאטיזם שורד, ולכן משתדלים שבפנטיזם יהיה כמה שיותר תוכן, וזאת העבודה שלנו, של כל אחד מאיתנו, לא רק של המורונים, כי אנחנו יכולים לעשות יותר, כפי שטענתי בעבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 21:44 לינק ישיר 

זו בדיוק השאלה האם שמירת ה"פח הטהור" דהיום, פונה אל עם ישראל (כפי שהיה בימי בית שני) או רק אל קבוצות מסוימות בעם, שהם לכאורה אלו ששומרים את ה"פח הטהור". 

אגב דומני שערבבת בין דברי שנרב לדברי שלי שלא כדין, ממילא לא התייחסתי לסיפא של דבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 22:21 לינק ישיר 

ובקיצור: הקדוש ברוך הוא לא באמת השאיר לנו מסמך עם הוראות שהוא מתכוין שנבצע, אלא בעיקר רצה שנעשה מה שרוצים גדולי ישראל בלי קשר למה שכתוב בתורה או בכלל.

"גדולי ישראל" הוא מושג הנקבע לפי ההצלחה ההיסטורית: מי שחסידיו יותר שוטים ויותר פאנאטים הוא גדול יותר גדול כי הוא הצליח ליצור חברה של שוטים ופאנטים.

יסוד החסידות ושורש העבודה התמימה הוא להיות בלי שכל ולמלא אחר הוראותיהם של הגדולים כפי שהוגדרו בסעיף הקודם, ולמרות שאין קשר בין דבריהם לבין התורה או רצון השם או מה שלא תרצו, ואדרבה כמה שהם מסלפים יותר את התורה מוכחת יותר גדלותם כי מכך נובע שתלמידיהם הם יותר שוטים ופאנטים.

לכל הנ"ל מסכימים בכל לב הרבנים אלישיב, קנייבסקי, קרליץ ושטיינמן, אלא שהם אינם אומרים זאת בפירוש כדי לא להפריע לעדרי הפנאטים ללחך עשב בנחת, אבל תסמכו על דינוזאור, הוא יודע.

נדמה לי שבארי חמיש יכול לקחת קורס או שניים בערוץ "הדברות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2009 22:34 לינק ישיר 

שנרב

אתה היית שומע לאמוראים מבבל ?

ענה לי בכנות.

ואם כן, האם לא היו אנשים יותר מתוחכמים ממך באותו הדור?
כלומר, כאלו שישכנעו אותך שאין הכרח לשמוע לאמוראים?

ישנו יסוד פנימי עמוק, מעבר לשכל הגלה ומעבר לכל חישוב מתמטי,בבסיס כל המוכנות הכלל יהודית, לקבל את הדרכת חכמי הדור.

אותו יסוד, אינו מוכח,ואינו הכרח, אך הוא היסוד שעליו כל בית ישראל קיים.

תחקור רק, מה מניע את אותו יסוד?

ולמה גם אם תכריח שאין הכרח, עדיין ישמעו לזקן שאינו יודע לפתור אלא משוואה בנעלם אחד ויחיד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דיוקן כותבי עכ"ח והשפעתם על החרדים/יות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 25 26 27 ... 35 36 37 לדף הבא סך הכל 37 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.