בית פורומים עצור כאן חושבים

דיוקן כותבי עכ"ח והשפעתם על החרדים/יות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/8/2009 16:20 לינק ישיר 

למאי נמ

"לדעתי, יש כח להרגל ג"כ להשפיע עלינו מחשבתית.
למשל, לאדם שיתרגל לתפ"ע חילונית, יקשה מאד לקבל אדם רציולאליסט שטוען שהתורה היא מוכחת בצורה לוגית (ולא רק הרגשה או 'אמונה'). "

כך כתבת..

אשמח אם  תפנה אותי להוכחה לוגית של אמיתות התורה.( ברשת או בספר)
אילו היתה הוכחה כזאת הרי מן הסתם היינו רואים גל של פילוסופים-לוגיקנים  החוזרים בתשובה.
ובכלל מה עם אותם מאות חרדים רציונליסטים שהתרגלו לתפ"ע חרדית ויצאו בשאלה האם להם לא יקשה מאד לקבל שהתורה מוכחת בצורה לוגית? 
לגבי הנושא של הרגל או לא הרגל-כפי שכתב מחפש השראה ברגע שאתה תופס מהו הסגנון של מחבר הטקסט- וזה לאחר נסיון קצר או ארוך -אתה עשוי להבין את הטקסט. מידת הזמן הדרושה תלויה בעיקר ברמת הבנת הנקרא באופן כללי ולא בהרגל..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 16:54 לינק ישיר 

אפרש שיחתי

בעוד בשאלות הנוגעות לבירור הלכתי או מציאותי יש לי היכולת להכריע, הרי בשאלות של סוציולוגיה ופסיכולוגיה חברתית אין לי היומרה לדעת כיצד פועלת הדינמיקה הפנימית של החברה ומה יהיו פניה באם אגרום לאי אלו שינויים בתוכה. אם נקח למשל את הנושא של חברת הלומדים על שלל החסרונות הנגרמים ממנו, מאידך הרי ישנם גם חסרונות בהקמת דור בנים של אנשי דרך ארץ ואפילו אם ביחס לאדם כזה או אחר נניח שאוכל לנבא ברמה מסוימת של סבירות את תוצאות אברכותו ולחילופין עבודתו, עדיין ביחס לכלל הציבור קשה מאד לדעת. וכמו כן מה תהיה ההשפעה הציבורית של שחיטת שאר הפרות והשקרים הקדושים/ות. [למען האמת גם אם אכן יוודע לי בדיוק תוצאות פעילותי לחיוב ולשלילה אין לי את הכלים להכריע מבחינה דתית מה עדיף]

אם הרבנים והעסקנים מוכנים ליטול על עצמם אחריות לעיצוב פני הדור על כל ההשלכות הנובעות מכך שיבושם להם. לי עדיפה ההכרעה הותיקה של "שב ואל תעשה" בכל מקרה בו ייתכן והעשייה תגרום לתוצאות שליליות, ואין לי כלים להכריע חד משמעית שמוטלת עליי מחוייבות לעשייה.

גם מי שמשוכנע ביכולתו לחזות את תוצאות פעולותיו ובכך שאכן התוצאות ראויות, הרי בנושא כגון זה שבו רוב האנשים יודו שאין להם כלים להכריע וכי צפייה של דינמיקה חברתית היא למעלה מהשגתם, עליו לנקוט משנה זהירות באם יראה לו שדווקא הוא יכול להכריע. נתתי 2 דוגמאות שמחמתם יש לחוש על שפיטה מוטעית  1  מי שאינו חושב שחשיבתו באה לו באופן טבעי אלא מסיבות חיצוניות כפי שהסברתי.  2   מי שמסקנותיו הם כאלו אשר באופן טבעי לא צפוי שיגיע אליהן לאחר חשיבה -גם אם אכן הן אמיתיות-  מחמת סיבות חיצוניות כמו חינוך וכדומה, עליו לבדוק עצמו היטב האם אכן בתום לב הגיע למסקנות אלו.

לפיכך למרות שבוער בי להכיח את רוב חכמתי וגודל ידיעותיי לא אשתתף בדיונים בפורום זה והדומים לו ואקיים בעצמי  "המשכיל בעת ההיא ידום".יתירה מזו אפילו אם יבוא אדם אחר שיבטח בעצמו הרי ככל שיהיה תלוי בי לא אסייע בעדו ליתן לו במה כל עוד לא ברור לי בצורה מוחלטת שלא תצא תקלה מתחת ידו.

תקוותי שרוב הגולשים מספיק נבונים להבחין בין אמירת האמת במציאות (המוקדמת לדת) שצריך לברר האם מבחינה מציאותית אנו דוברי אמת, לבין אמירת אמת כערך דתי (שבה ייתכן למשל "הוי דן אדם לכף זכות" או איסור לה"ר –אין צורך להסביר שלעשיית אמת מפני שהיא אמת אין שום שייכות עם אמירת אמת-). אמנם גם מבחינה מציאותית אין קיום לחיים חברתיים/ משפחתיים/ זוגיים/ אם האמת היתה מנת חלקינו (וראו למשל את התוכנית "פוליגרף").

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/8/2009 17:23 לינק ישיר 

נשבעתי,
כל עוד אתה מכריע לגבי עצמך ב"שב ואל תעשה" אין שום בעיה ואדרבה יתכן מאוד שאתה צודק,
הבעיה מתחילה כשאתה מתחיל לנתח את הכותבים כאן על בסיס זה.
לעצם הענין לפחות מבחינתי מדובר בבירור דרכה של תורה , ולא בסוציולוגיה פסיכולוגיה או כל לוגיה אחרת, ואדרבה בדקתי הרבה יותר מ7 נקיים לפני שהתחלתי לדבר בענינים השונים.
בכל מקרה אם אתה בא שואל האם אני מוכן לקחת אחריות על דברי התשובה היא בהחלט כן, ולכן בין השאר אני מאוד זהיר בלשוני,  ומתפלל "שגיאות מי יבין מנסתרות נקיני", ולוואי שאזכה ואענה בטוב כפי בקשתי.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 19:13 לינק ישיר 

נשבעתי, כתבת שאין לך היכולת לדעת מה יקרה. ואני מאד מתפלא: אין חכם כבעל הנסיון, שוט לאחור מאתיים שנה, ותראה בדיוק לאן מובילה גישת עצכ"ח. הרי ראשוני המשכילים היו אנשים יראי שמים שהשתמשו בדיוק באותם הטיעונים (הנכונים) על מבנה החברה ועל סגירות יתר ועל תמימות, ועל כך שחכמינו בימי הביניים היו פתוחים יותר מחשבתית, ושהקבלה היא דבר טפל וכל שאר הדברים הנכונים וידועים למשכילים.
יש לך ספק כיצד ייראה דור הבנים של עצכ"ח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 19:24 לינק ישיר 

דינוזאורוס,
זוהי טעות נפוצה. לך אחורה מאתים ועשר שנים (בפרפרזה), ותראה לאך הוליכה החרדיות את עם ישראל. מבטן מי יצאו ההשכלה ותוצאותיה שמעוררות את כעסך? ישירות מהחרדיות. ראה סביבך את עם ישראל לגווניו, זה תוצר מובהק של התגובה החרדית לרוחות ההשכלה ולמודרנה. דווקא תגובה עצכ"חית שמנהלת דיון פתוח היא אלטרנטיבה שאני תולה בה תקוות. אולי היא תציל אותנו הפעם מהשואה הרוחנית אליה מוליכות השמרנות והקיבעון הדתי. לפחות אם היא תהיה מוכנה לצאת מהארון הוירטואלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 19:44 לינק ישיר 

מיכי

אתה מזכיר לי שני סיפורים, אחד אישי, ואחד בדיחה מוכרת.

סיפור אישי: אני גדלתי בציבור הליטאי, אבל לפני מלחה"ע סבא שלי היה חסיד. אחד מידידי, חסיד לפי מקצועו, ניסה לשכנע אותי, שצריך לחזור לשרשים, ולשמור על זיקה חסידית (הסבא של הסבא שלי היה אדמו"ר). נעניתי לו, כי אם נלך עוד לאחור, הרי נגיע לסבא של הסבא של הסבא, שהיה אשכנזי רגיל, והחליט להיהפך לחסיד, ומשם לאבא שלו שלא היה חסיד..

בדיחה: אחד מזקני החסידים גער בהרשל'ה, לאט לך, קרוב אני יותר ממך לאברהם אבינו. השיב לו הרשלה: ובכן, קרוב אתה יותר לתרח..

נראה לי שקל להבין שהטיעון שלך (אף כי אינו אלא פראפרזה) כי ההשכלה יצאה מתוך החרדיות, הוא טיעון פשטני שאין לו סוף, שהרי הציבור החרדי האשכנזי יצא מתוך ציבור בארץ אחרת, וזה יצא מתוך ציבור בבלי, וזה יצא מתוך ציבור קודם לו, עד שנגיע לחברה באור כשדים בימי אברהם, שגם היא יצאה מאיזה שהוא מקום. אני כבר מריח דינוזאורים..

ברור שהאחריות להתמודדות עם ההשכלה היתה על מנהיגי הדור, ואלו כנראה כשלו בתפקיד זה. אבל ההשכלה יצאה מן המשכילים, זו דרך מסויימת שהם בחרו בה בתמימות, מתוך שיקולים עצכחי"ם, ולא הבינו כי 1) הם מגזימים ומקצינים, 2) דור הבנים לא ידע לרחוש את הכבוד לרוחניות בצד הבקורת אלא ישליך את הכל.

ולכן, למרות כל המעלות המפורטות במאמר המפורסם "אנוסי התבונה", המתאימות גם לכל המעלות של ספרי רנה"ו למשל, או כל שאר הדומים לו (מתקני עולם, מוכשרים מאד, חרוצים, יצירתיים, מעניקים בית למי שרוצה להיות רציונלי ולהישאר דתי וכו'). עדיין הכיוון די ברור, אע"פ שההיסטוריה החוזרת על עצמה אינו כלל חד משמעי, סביר מאד שהדור השני לעצכ"ח ייראה בדומה לדור השני להשכלה, שאחריו הגיע הדור השלישי וכו' עד הדור שלנו.

אני לא התעוררתי בכעס כפי שאתה חושב, ואני מאד בעד הדיון הפתוח, אבל בעצכ"ח יש מאפיינים שהם יותר מאשר דיון פתוח.

ואסיים בעוד סיפור ששמעתי פעם מר' יצחק זילבר, זה כנראה איזו בדיחה רוסית מתורגמת משלל הסיפורים הרוסיים שלו: פעם נתפס גנב ברוסיה, והובא לפני סטלין, רגע לפני שערפו את ראשו הוא ביקש לומר משהו להגנתו, הוא טען כי קרא בעיתון ש5 אחוז מהאוכלוסיה גנבים, וכיון שזה נתון סטטיסטי, ועובדה בשטח, איזה מקום יש להעניש אותו? סטלין שחיבב מאד הסברים כאלו פטר אותו מעונש. וכאן הגיע השאלה "האם הוא גנב בשביל הסטטיסטיקה, או בשביל להרויח כסף?". כך בדיוק הטיעון שההשכלה באה מתוך סטטיסטיקה פעם במאתיים שנים של שמרנות וקיבעון.

מי שהביא את ההרס הדתי היתה  תנועת ההשכלה,  למרות שבראשיתה הסתמכה רק על דברים נכונים טובים ויפים. ומי שחוזר על התהליך מביא אותנו לאותו מקום. עם כל חסרונות השמרנות והקיבעון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 20:03 לינק ישיר 

ולגבי מה שאתה תולה תקוות בעצכ"ח.
התקוות שלי הם, שיימצאו בדורינו זה בני אדם המוכנים להתמודד עם שאלת ההשכלה בכל גילוייה, בדרך יותר יעילה מדרך החרמות בה השתמשו בימי המשכילים המקוריים. התמודדות שלא תביא להתמוטטות של הפעם הקודמת. המשכילים לא לומדים מהנסיון, לפחות אנחנו נלמד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 21:40 לינק ישיר 

דינוזארוס
העוני הוא שהביא את עם ישראל למצבו, ומי שלא יתמודד אתו ועם גורמיו כעת שלא יתפלא, גורלו יהיה כגורל דינזאורים קודמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 21:44 לינק ישיר 

הוא אשר אמרתי, אני תולה תקוות שיבואו אנשים גדולים ויפתרו את הבעיות הפנימיות, ולא בדרך תנועת ההשכלה ההיסטורית שתוצאותיה ידועות ושליליות. ולפיכך אני רואה את עצכ"ח כ"מגדל המאה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 21:52 לינק ישיר 

דינוזאור

כלך לך אצל דינוזאורים, כי איך תשווה ימי קדם כשהדתיים עדיין לא התקצנו והגישה התקשורתית עדיין לא התפתחה כפי שהיום. אלה הן שתי סיבות לכך שכיום עומדת היהדות הדתית בפני תהליך קריסה אידיאולוגית. לא ניתן אמנם לשער את מהירותו אבל את קיומו ניתן לזהות תחת כל עץ ויתד.

הרב הירש בגרמניה ניסה 'להתמודד' (כלשונך) עם ההשכלה כאשר הצביע על ההשכלה שבתורה אבל למגמתו לא היה המשך. גם זה שהוא נאחז בסבכי מוסכמות הגביל את הצלחת ההתמודדות. עצכחיות אמורה להיות ההמשך המתפתח והמפתח את הדרך לשמר את הרוחניות שביהדות מבלי לתת לה לטבוע בעוולותיה. זאת אם יירתמו החסים על היהדות לעגן את הפתיחות העצכחית במקורות ולא לנגח אותה בחרמות שגינית ובנבואותיך בהן הנך בוטח.

קבלתי תירגום של כתבה מהג'רוזלם פוסט בה מתואר כשלון הדת היהודית כמות שהיא כיום.

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1181813076715

שטיינהרדט מול שטיינזלץ: מאמין ובלתי מאמין מתעמתים על המשכיות היהדות.

מיכל לנדו כתבת ג'רוזלם פוסט, ניו יורק, 19 ביוני 2007

"היהדות איך שהיא מתיישמת באופן כללי בשלוש מאות השנים האחרונות, נכשלה", אמר הפילנטרופ היהודי מייקל שטיינהרדט בפתח הדיאלוג עם הרב עדין שטיינזאלץ ביום שני בערב בנושא העתיד של העם היהודי.

שטיינהרדט, פילנטרופ בכיר המסור לשימור היהדות הלא-אורתודוכסית, היה במתח ניכר במשך פתיחת הדו שיח הזה, כפי שהיה בנקודות רבות בערב זה כאשר התעמת "ראש בראש" עם שטיינזלץ, אחד מגדולי חכמי התלמוד שבימינו.

השניים הופגשו במטרה להתייחס לניתן לעשות כדי להחיות את הצמיחה היהודית ואת אחדותה לנוכח המצב הרווח של אמונות ואידיאולוגיות שבורות, במלון סט. רג'יס בניו יארק לרגל הדינר השנתי של ארגון אל"ף המשרת את קידום מאמציו של שטיינזלץ ברחבי תבל.

למרות שהם ניגשים לנושא מקצוות מנוגדים של הקשת, שניהם שטיינהרדט ושטיינזלץ כל אחד בזכות עצמו, היו מהפכניים במאמציהם לעשות את היהדות נגישה יותר להמונים.

עם פירושיו ותרגומיו לתלמוד, עשה שטיינזלץ את הטקסט זמין לקהל היהודי הרחב. מ 1989 הוציאה רנדום האוז לאור 22 כרכים של התלמוד האנגלי ושטיינזלץ עצמו פרסם גרסאות ברוסית, צרפתית וספרדית.

שטיינהרדט, אתאיסט מוצהר, נהיה מודאג ביותר מהסחיפה של הזהות היהודית בגולה ומהאיום להמשכיות היהדות הלא-אורתודוכסית. ב 1995 הוא סגר את קרן הגידור הרווחי שלו כדי להקדיש את זמנו ואת ממונו לעולם היהודי. הוא מהמקשקיעים הראשיים ב"תגלית".

עם זאת ששטיינהרדט ושטיינזלץ מייצגים זה את הגישה החילונית וזה את הגישה הדתית להמשכיות יהודית, הקו ביניהן טושטש כמה פעמים במשך הערב. בתחילה דחה שטיינזלץ את הרעיון ששטיינהרדט הינו "חילוני", בטענה שמי שהתמסר להמשכיות העם היהודי הינו מאמין באיזה שהוא מובן.

שטיינזלץ עמד על כך שישנו משהו דתי בפנימיותו של שטיינהרדט. שטיינהרדט הגיב: "אסתכן בחרונו של האל שלך באומרי שזה לא קיים".

כשבני הקהל לא צחקו הם נדהמו, לרוב בתגובה לשטיינהרדט שהיה פרובוקטיבי ובלתי נרתע בקיטוריו נגד האורתודוכסים.

שטיינהרדט גינה אותם שוב ושוב על השתמשותם בקלישאות שלמרבית היהודים "איבדו את צלילם".

"ההמונים היהודיים הרחבים באשר הם שם אינם מדברים בשפתכם... העולם האורתודוכסי נכשל לחלוטין בשכנוע ההמונים היהודיים החיים היום לחוס על יהדותם", אמר שטיינהרדט.

אף אחד מהדוברים לא נראה מציע פתרונות ממשיים לשימור העם היהודי, אבל ריצ'ארד ג'ואל, נשיא הישיבה יוניברסיטי,  לחץ על שני המשתתפים להסביר למה יש בכלל צורך לשמור על השמכיות יהודית.

שטיינהרדט טען שעל העם היהודי להמשיך כדי לשמר את הערכים היהודים, אותם הבדיל מהיבטי הדת היהודיים. "לרוב המכריע של היהודים החיים היום אין עניין רציני בדתם", אמר שטיינהרדט. הוא אמר שדבר זה יכול להשתנות אם ערכים יהודים יחליפו את "מה שנקרא היום דת". הוא הזכיר חינוך וצדקה כדוגמה.

שטיינזלץ ניסה למסגר מחדש את שאלתו של ג'ואל. הוא דחה את הרעיון ששרידות היהדות חשובה בגלל מה שיש ליהודים להציע לעולם. "החייבים אנו להמשיך כדי לעשות משהו, או יכולים אנו להמשיך כמו שאר היצורים?". למה שהיהודים יעמדו ל"שימושם" של אחרים. שאל שטיינזלץ.

את הסיבה לפעול למען המשך העם היהודי ניתן להשוות לאלה הניתנות להצלת הדולפינים, אמר. "שכולם יראו שיש כאן זן הנראה בסכנה, לכן תינתן לו סיכוי טוב יותר לשרוד". שטיינהרדט אמר כפי שאמר קודם לכן, שהיהודים אינם לא אומה ולא דת - הם משפחה. "אנו רוצים לשרוד, בראש ובראשונה כי משפחתנו היא משפחה... אינני צריך לטעון שאנו אור לגויים", אמר.

שטיינהרדט גם גינה את היהדות העולמית המאורגנת בהעדר ההכרה בדרגת הדרדרותה של היהדות הלא-אורתודוכסית.

"מעולם לא היינו כה מועטים ביחס לאוכלוסיה העולמית", אמר שטיינהרדט. "אינני חושב שיש לנו להתעלם מכך, ויתירה מזו, עלינו להבין למה כל כך הרבה בני אדם עוזבים ו/או עזבו את  אמונתנו".

אפילו שטיינהרדט, עם כל הפסימיות שלו, סיים בנימת תקווה. "יהודים בכל העולם רוצים להמשיך להיות יהודים", אמר שטיינהרדט.  "הם אינם יודעים מה זה אומר, אבל הם רוצים לדעת את המשמעות להיות יהודי".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 21:55 לינק ישיר 

דינוזאורוס,
אני כבר לא ממש מבין על מה הויכוח. לפני מאתיים שנה התעוררה תנועת ההשכלה, והתגובה הבעייתית והכושלת אליה היא שהוליכה אותנו למצבנו הנוכחי. כעת מתעוררת עוד פעם תופעה כזו. אז מה אתה מציע כעת? להחרים את התנועה שהתעוררה (בדיוק כמו שעשו אז), או להתייחס אליה אחרת (כמו שעושים בעצכ"ח)?
לשון אחר: מעבר להרשלה והחסידים, על מה בדיוק הויכוח? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 22:01 לינק ישיר 

בלבו

אתה כותב: 'העוני הוא שהביא את עם ישראל למצבו'. האם אתה מתכוין שהעוני גורם להיצמד לדת ולאקדחים כמו שאמר אובמה במערכת הבחירות? אתה חושב שקיצוניות ה'דעת תורה' תפוג כשיהיה כסף? באשכול הראיון עם בלוך כבר כתב מישהו שגם עם כסף הולכים לבאבות וכו'. העוני בדעת היא הסיבה. האמונה שכל מי שיודע דיני בליעת סיר את נ"ט בר נ"ט בר נאטקייס, מבין את פנימיות התורה ומה שטוב ונכון עבור ישראל והאל, היא הסיבה!

מיכי, אנו בכל זאת נפגשים לפעמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 22:15 לינק ישיר 

על אחרון ראשון: מיכי

כבר בוגי הבין כי כתבתי במפורש ששיטת החרם לא עבדה בפעם הקודמת, ולכן לא תעבוד גם עכשיו. אני לא הצעתי שום הצעה, רק הצבעתי על מה שאני מחשיב כעובדה, ששחזור מדוייק של תנועת ההשכלה מקרב אותנו לתוצאות ההיסטוריות שלה – עזיבת דת המונית. ראשית אין לעשות זאת.

מבלי שדברי פותרים במשהו את הבעיות הפנימיות של הציבור החרדי, שגם הם דומות בהרבה בחינות לבעיות עתיקות של החברה היהודית בתקופות היסטוריות שונות.  לכך כתבתי שאני מקוה שיקומו בני אדם ויעשו מעשים לפתירת הבעיות השונות, ובפרט בעית הרציונליות, שבדורינו היא חריפה הרבה יותר, שכן האנושות כולה רציונלית לשם שינוי.

בוגי היקר

הזכרת את הרב הירש, ואכן הרב ויינברג כותב בנוגע לרב הירש, כי אין דרך להתמודד עם תנועה רוחנית אלא על ידי תנועה רוחנית שכנגד. מי שרוצה להגיע לדרך אחרת מעצכ"ח, צריך להקים תנועה רוחנית שונה, שתסחוף את ההמונים ודרכם תביא לתיקון. הרב הירש מצא אידיאלים לסחוף בהם בני אדם, והשתדל שבסוף דבר יהיה הכל ברוח התורה והמסורת. במדה מסויימת הוא הצליח ודבריו היו מתאימים לזמנו, כמובן שכיום זה לא רלבנטי. וצריך ליצור תנועה רוחנית אחרת.

אני לא מנגח את עצכח, אלא כחלק מהדיון מעלה גם את הנושא הזה, שעלה כבר אינספור פעמים בצורה כזו או אחרת, וותיק כמוך בודאי יודע זאת. פניתי אפילו לווטו1 בכבודו ובעצמו, ישבתי במשרדו והסברתי לו את דעתי בנושא, אך הוא לא קיבלה.

המשפט שלך:

"עצכחיות אמורה להיות ההמשך המתפתח והמפתח את הדרך לשמר את הרוחניות שביהדות מבלי לתת לה לטבוע בעוולותיה".

כל כך מזכיר משפטים מן ההיסטוריה המשכילית, שזה פשוט מתוק.

וכאן הוספת:

"זאת אם יירתמו החסים על היהדות לעגן את הפתיחות העצכחית במקורות ולא לנגח אותה בחרמות שגינית ובנבואותיך בהן הנך בוטח".

יש להאריך בזה, כי לא נכנסתי כאן כלל להסביר את הנחתי על הדמיון ההיסטורי ועל ההשלכות. ברור שהשכלה ודת יכולות ללכת ביחד, ואף היו תקופות שהלכו ביחד. אבל במצב הנוכחי עצכ"ח זורע חוסר הערכה כללי להרבה דברים, וגם אם אתה ושאר מאורות הפורום רואים נכוחה, ההשפעה על ההמון היא עצומה, וההמון אינו רואה נכוחה, ולומד לזלזל ולא לקחת ברצינות הרבה דברים רציניים. המבחן הראשון של לקחת דברים ברצינות הוא לוותר על הפיקנטריה, ולהפסיק לזרוע זלזול בלתי מוצדק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 23:24 לינק ישיר 

במקרה נכנסתי לאשכול הזה ודי הופתעתי מהטון כאן. 

במבט מבחוץ הערכתי שהחשיפה של הציבור החרדי לפורום הזה או לתכניו היא זעירה שבזעירות, משהו כמו קבוצה קטנה של יוצאי דופן בבני  ברק. הויכוח שמתנהל כאן מניח כמובן מאליו שמדובר בחשיפה הרבה יותר גדולה, משהו שכבר "מגרד" את השיח הציבורי מתחת לפני השטח. הייתכן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2009 23:40 לינק ישיר 

דינוז

'ברוח התורה' לזה אני טוען, 'ברוח המסורת' אין סיכוי. עם האורתודכסים כמות שהם המחופרים מלמעלה למטה בכל שטות הלכתית ומנהגית לא יתקדם כלום. לכל היותר תחליף פרה בחמורה ממנה. רק אם התורה תהיה נחלת כלל היהודים אז למפוכחים שבחרדים יש סיכוי להיפגש עם אחיהם באיזו צומת חברתי שהיא. ההמונים תמיד יגיעו היכן שנוח להם, רק צריך לעשות להם את זה נוח וכמובן בהדרגה.

עכ"ח זו לא דרך אחת אלא הרבה דרכים ולא ראי מיכי כווטו ולא ראי ווטו כמוני וכו'. למיטב ידיעתי עומד ווטו דוקא לצידך יותר מלצידי (אולי טעית במשרד כי אותי הנמצא איתו בקשר רצוף יחסית, מעולם לא קיבל במשרדו!).

ומה זו דרך אחרת מעצכח? למטיפים ליציאת האברכים לעבודה אתה קורא דרך? ומה זה עצכח זורע חוסר הערכה, חוסר הערכה למה? (תוציא את פרנוית האחד עם הקבלה) ואיפה ראית זלזול בלתי מוצדק? אתה מתנער מהדמיון ההסטורי אבל מוצץ את מתיקותו!

קיצער, תציע את הדרך שלך ולא רק את שלילת (אם אינך רוצה במילה נגיחת) הדרכים היחידות המוצעות כתחליף ואז יהיה על מה לדון. תעשה רשימה ל'הרבה דברים הרציניים' ואז יהיה על מה להתווכח.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דיוקן כותבי עכ"ח והשפעתם על החרדים/יות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 35 36 37 לדף הבא סך הכל 37 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.