|
|
| נשלח ב-1/1/2010 08:32 |
|
| |
בע"ב
מסכים איתך בקידה והשתחויה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2010 18:20 |
|
| |
"מדוע אפלטון אינו רוצה שיהיו המנהיגים שלו אנשים בעלי מקוריות או יזמה? לדעתי, התשובה ברורה, הוא שונא שינוי ואינו רוצה להבין שיש אולי צורך בהתאמות מחודשות ...
למען האמת יש כאן קושי יסודי בעיקרון המנהיג. עצם הרעיון של ניפוי או חינוך מנהיגים לעתיד הוא בגדר דבר והיפוכו... סוד ההצטיינות האינטלקטואלית הוא רוח הביקורת. זוהי עצמאות אינטלקטואלית והיא מוליכה לקשיים שבהכרח לא תוכל שום אוטוריטריות להתגבר עליהם. הדוגל באוטוריטריות יבחר בדרך כלל במצייתים, בנאמנים, בנענים להשפעתו - אבל בעשותו כן גזירה שיבחר בבינוניות שהרי הוא מוציא מן הכלל את המתמרדים, את המפקפקים, את המעזים להתנגד להשפעתו...
הרשויות לעולם תהיינה משוכנעות כי יש לאל ידן לאתר יזמה, אבל בכך אין כוונתן אלא לתפישה מהירה של כוונותיהן....
ספק רב אם אפשר לתכנן מוסדות לבחירת המעולים. בחירה ממוסדת תצליח אולי למדי לצרכים כגון אלו שעליהם חשב אפלטון, כלומר להקפאת השינוי ..."
קרל פופר מגיב לדינוזאור. החברה הפתוחה ואויביה, ע' 137-138.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2010 19:13 |
|
| |
במקורותנו
פסחים דף קיב. שבעה דברים צוה רבי עקיבא את רבי יהושע בנו: בני, אל תשב בגובהה של עיר ותשנה, ואל תדור בעיר שראשיה תלמידי חכמים רש"י
אל תשב בגובהה של עיר ותשנה - מקום שבני העיר עוברים ושבין, שמא כשהן עוברין ושבין יבטלוך ויפסיקוך ממשנתך.
ואל תדור בעיר שראשיה תלמידי חכמים - דטרוד בגרסיה ולא במילי דציבורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2010 23:06 |
|
| |
דינוזאור מגיב לקרל פופר:
סר קרל פופר היקר
התרגשתי מאד לראות שעלית מקברך להגיב לי, אבל צר לי שעקב בלבול הזמנים לא כל כך שמת לב במה אנחנו עוסקים.
אצלכם עסקו בשאלת הסדר הנכון לחברה, למדינה, החילונית. ואנחנו כאן עסקנו בשאלת הסדר הנכון לחברה דתית, מסוג הדת היהודית האורטודוקסית שיסודה במחוייבות לציווי, ולא בהפריית ערכים וסמלים לאן שתנשוב הרוח (מדובר בתחום ההנהגה הדתית, לא בשאלה מי ראוי להיות ח"כ או מועמד לראשות הממשלה מטעם החברה הדתית). נכון שהובאה דוגמא מתחום האוניברסיטה, אבל האוניברסיטה גם היא חלק מממסד, ממסד בעל דוגמה קשוחה מאד, העוסק גם בחינוך ובחינוך לחשיבה. הדוגמא עסקה בשאלה מי ראוי להיות מנהל האוניברסיטה, ולא מי פורץ הדרך בתחומי מחקר ומקבל פרס נובל.
בברכת יהיו שפתיך דובבות בקבר, הק' דינאזעאר
(אגב, גם "גדלותו" של סטיבן הוקינג, שנהפך ל"מרן" והוא ממש בדרגתו של אחמד יאסין בשעתו (השולט בעולם מכסא הגלגלים שלו), לא באה לו מתוך איזו גאונות מיוחדת מול שאר החוקרים בסדר גודל שלו, אלא רק מכך שהוא ממסדי פשוט וישר, ומתאים להנהיג את צאן הדוגמה המדעית).
ואין ספק שירוחם צודק, שמנהיגי העיר - כגון ראש העיר, חכי"ם, וכדו' צריכים להיות שקועים בעשייה ולא בלימוד. אבל אנחנו יודעים יפה שרבי עקיבא לא התכוין לאב בית הדין ולפוסקי ההלכה. אם כי כמובן גם הם צריכים להיות יותר בקיאים בישובו של עולם, כמו רבי עקיבא למשל, שהיה מתאים גם להיות נציג העם אצל הקיסר והמטרוניתא, ולא רק בפלפול ביהמ"ד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 10:03 |
|
| |
דינו מנין לך שעיקר הדת הוא מחויבות לציווי? אולי הקנאת דעות נכונות, אולי השראת שכינה בישראל?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 10:11 |
|
| |
דינו
מדי פעם יש לך פליטות מקלדת שמעידות על צמצום אופקים גדול, בשונה מכתיבתך בדרך כלל. מה שכתבת על הוקינג כ"מרן" ... אני לא חושב שיש בכל הארץ מספיק פופקורן בשביל הסרט שאתה חי בו...
תבין שלא כל חברה מתנהלת בשיטת המרנים, והחברה המדעית בפרט היא דוגמה הפוכה. הוקינג לא "שולט" על אף אחד. הוא עוסק בתחום צר מאד וטכני מאד של הפיסיקה, ש 99.99 אחוז מהפיסיקאים לא יודעים עליו יותר מאשר קצת מושגים כלליים. גם אם בתחום הזה הוא איזה סוג של "גורו"(וזה בהחלט לא אומר שהוא מכתיב לאנשים מה לעשות, אלא רק שהוא כרגע איש מוערך שדבריו זוכים לתשומת לב), אם מחר יופיע איזה ילדון עם רעיון חדש שיתן תחזית אמינה לאיזה ניסוי קטן, כולם יעזבו את הוקינג וירוצו אחריו.
וחוץ מזה למיטב הבנתי גדלותו באה אכן מתוך גאונות מיוחדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 10:11 |
|
| |
בעל
אולי הפעם אזכה לשמוע תשובה מאדם חכם- מה הפרוש המעשי להשראת השכינה בישראל?
אני מאמין שכבר קיימת השראת שכינה בישראל!, מה אני מפספס,? מה אתה לא רואה ואני אולי כן?
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 11:24 |
|
| |
נו באמת, מיותר אפילו להיכנס לתחתוני חשיבתו של פופר קשישא אשר חי תחת השפעה עולמית של סובייטים מול דמוקרטים. וכמו כל פוליטיקאי מיומן הוא ינכס לעצמו מיצג לרוע ( במקרה דנן אפלטון האומלל וקבעונות פרמנידיס) ויתקוף אותו עד חורמה. אפילו למאבקים בין קיימברידג' לאוקספורד חייבים להתייחס.
לעיתים אנשים צריכים קצת לצאת מהספריה ולנשום אויר פסגות הביבים, כדי לשמור על פרופורציה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 12:01 |
|
| |
ירוחם
התכוונתי לכוזרי ואין כעת ביכולתי להאריך.
שנרב
גאון ואתאיסט? הוא לא שמע את ההוכחות של דינו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2010 23:13 |
|
| |
נדב
אוי, תודה וסליחה. ארשה לעצמי ברוב חוצפה להישאר בצורה בה אני רואה את הדברים, אני רואה שהמדע דוגמטי מאד, וההתלהבות מתיאוריות חדשות היא רק נחלת מנהלי בלוגים ועורכי מהדורות ערב חנוטי עניבות מנוקדות, הגרעין הקשה של האקדמיה, עורכי כתבי העת הקלאסיים, שעקשנותם יכולה להוות מודל למסירות נפש – שונים מאד מהמצב שאתה מתאר.
ההבדל הוא רק (כמעט..) שביהדות האורטודוקסית לא מתיימרים להיות פתוחים, והמדע מתיימר להיות פתוח למרות שאינו כזה (במדה המספיקה). יש ממסד נוקשה שאינו פתוח לשינויים, ומאפשר אותם רק ברמת חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, כל התיאוריות החדשות נחמדות כל עוד הן מוצגות בבמות הנ"ל, אם אדם ינסה להכניס אותן בבמות היוקרתיות הוא יכניס את עצמו למלחמה מטורפת שכוללת את כל אמצעי המלחמה של הממסד הכנסייתי, (שם לא אומרים "פשקויל", אבל באותה צורה בדיוק, מחתימים עצומות של מלומדים נכבדים הקוראים לעורך פלוני ולרקטור אלמוני לפעול כפי שמחייב אותו ההגיון המדעי וכו'). מכיון שלמדתי מהנסיון המר כי בני המקום כאן אינם מחבבים ציטוטים של יותר משלשה פסוקים בפרשה, לא אלקט לכאן ציטוטים, וכן בזמן האחרון כתבתי כמה מלים בנושא באיזהו מקומן.
סטיבן הוקינג אינו "מרן" ברמת הקביעה של מה יאמינו בני אדם בקשר לתיאוריית המיתרים, אבל הוא מרן כדמות בעלת הילה, שאם הוא יתן במה לתיאורייה מסויימת זה יקבע את גורלה. וכנודע הרבה תיאוריות שכיום הם בסיסיות חיכו במשך שנים לאיזה מרן שיגאל אותם, למשל חוקי התורשה של מנדל, ההתפתחות של המפץ הקמבריוני.
ולגבי הוקינג, אני לא חושב שתחום מוצא היקום הוא תחום צר מאד, פרסומו בא לו על ידי אישוש סופי לתיאוריית המפץ הגדול, בסוד אלפא ביתא גאמוב, הוא עשה זאת בזמן מצויין, בדיוק בשיא המלחמה הקרה, ובדיוק בזמן שהרוסים מיאנו בכל תוקף להכיר בעובדות האלו. זה מה שהפך אותו למה שהוא היום, במקום להישאר עוד נכה המתחנן לחנייה. עד היום הוא מאן דאמר גדול בנושא, וכולם מחכים שימצא סוף סוף את התיאוריה המאוחדת שהוא עובד עליה תמיד.
ומכאן, לבע"ב, כבר דובר באשכול זה על הנושא שהעלית בארוכה, אמנם אני לא באתי להצדיק דברים מתוך הטקסט של תושב"כ, אלא מתוך התפיסה האורטודוקסית, והיא רואה את המחויבות לציווי כערך מוחלט. וכמובן שערך זה חייב לנווט את המעשים לתכלית – קדושה, שמחה, דבקות, אהבת האדם, או כל רעיון אחר. אבל בעיני היהדות האורטודוקסית כל הערכים האלו הם תוצאות של ציווי, ואינם ערכים מוחלטים הקודמים לו, הם התכלית אליה מביא הציווי. זו היתה עמדת חז"ל באופן כללי מאד. וזה המשותף בין הליטאים, תלמידי ליבוביץ', ברסלב, חב"ד, ושאר מטורפים. כולם מקבלים את ערך הציווי, ולכן כולם מצטרפים למנין אחד. זה גם המבדיל בין הליטאים, לבין קבוצות פרוגרסיביות יותר, שגם אם אינם מטורפים, אינם מקבלים את הציווי כערך מוחלט, ואינם מצטרפים למנין אחד.
ואגב, בענין של "גאון ואתאיסט" הוקינג באמת גאון, כי בכדי להיות ממסדי הוא מצליח לשמור על עמימות מעניינת בנושא, אני מעולם לא מצאתי בכתביו זיק של אתאיזם, כנראה שאינו רוצה להיות מושמץ כמו קארל סאגאן שנפנף באתאיסטיותו. כולם יכולים לצטט ממנו, בריאתנים, אתאיסטים, בקיצור הוא מרן מוצלח מאד. (אגב, נדב, מדוע מספרת האגדה כי קארל סאגאן קינא בו קנאה נסתרת וגלויה במשך זמן רב מאד? הוא יכל לפרסם תיאוריה עם ניבוי וכולם היו רצים אחריו? ובמחילת כבוד מוהרסט"ה, קארל סאגאן מבריק הרבה יותר ממנו ועשה משהו בחיים שלו הרבה יותר ממנו..)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2010 00:07 |
|
| |
דינו,
מצטער, דבריך משקפים נבערות פשוטה ותו לא. אין לך מושג איך עובדת הסוציולוגיה של המדע.
אין ספק שיש איזו אינרציה מסוימת, שאדם שהגיע להישגים גדולים בתחום כלשהו יש לו יותר אפשרות לפרסם ולהשפיע ונותנים יותר קרדיט לדבריו, שיש אנשים שיכולים לפרסם בעתון יוקרתי עבודות בעלות ערך קטן יחסית ואילו אלמוני מהודו או מיוון יצטרך לפרסם גם תגלית אדירה בבמה שולית, אבל בכל זאת יש כמעט בכל המקרים מבחנים פשוטים של יישומיות ובדיקות מול ניסויים שבתוך זמן קצר ביותר יכולים לחולל מהפך שלם.
בכל שנות הששים שלטה בפיסיקת החלקיקים אסכולה שהציעה לחשב גדלים כלשהם בעזרת מכשיר מתמטי הנקרא מטריצת פיזור, היה שם אדם בשם צ'ו שהיה "גורו" שכולם ייחלו למוצא פיו . ברגע שבו, בתחילת שנות השבעים, שני הולנדים אלמוניים הציעו כלי מתמטי יותר יעיל שנקרא רגולציה מימדית, נעלמו צ'ו ואסכולתו בתהום הנשיה. שנתיים אחרי כן אנשים בכלל לא ידעו מיהם.
לפני 22 שנה גילו שני פיסיקאים נסיוניים אפורים את התופעה של על מוליכות בטמפרטורות גבוהות. הם פרסמו את התוצאה בכתב עת טכני נידח מסיבות שונות, וחודשיים לאחר מכן הופיעו אלפי פיסיקאים להרצאה שלהם. סיפורים כאלו יש בכל הרמות ולכל האורך.
שוב, יש בהחלט גם אנשים מאחרי התוצאות, וזה שהוקינג הוא אדם יוצא דופן ודמות מעניינת תקשורתית - גם עובדת נכותו - גרמה לכיסוי העבודה שלו יותר משל אנשים אחרים. העובדה שהוא הצליח למכור מליוני עותקים של ספרו הגרוע והבלתי קריא היא ראיה לכך, אבל המחשבה שלך לפיה ניתן לגזור גזירה שווה מפופולריות ב CNN לאיזה שהם יחסי שליטה בנוסח הרב אלישיב משקפת חוסר היכרות פרוע עם המערכת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2010 00:09 |
|
| |
דינוזאורוס
כדאי לך לשמור את חוות הדעת שלך לתחומים בהם יש לך מושג כלשהו (בהנחה ויש כאלה).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2010 07:33 |
|
| |
דינו יצרים יש בכל תחום והא ראיה שגדולי המדענים מסרבים לקבל את הוכחות המחב"תים על הצופן התנ"כי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2010 14:10 |
|
| |
היי, היי, שימו לב איך דרכתי בטעות על תיבת הפנדורה, וגרמתי לכולכם להיראות כמו אחרון החרדים שמגן על דרך קבלת ההחלטות בשיבוץ הבנות בסמינרים. עם אותה ההתנשאות, ואותה החרדה החרדית.
אני לא צריך שתספר לי על דברים שניתנים להוכחה במישור השימושי, ברור שאם המכשיר שאני אמציא יעבוד יותר נכון ויותר מדוייק הוא זה שיימכר, או שאם שיטתי הוכחה מן המציאות באופן ישיר, היא זו שתוכר. אני מדבר על התחום שאינו ניתן לבדיקה ישירה, על התחום בו פונים אל הסמכות. וכמובן שהפניה אל הסמכות היא לא כמו בהלכה שמישהו מרגיש חייב לקבל את דעתו של פלוני, אלא ההילה שמקבלת רוח הדברים.
האם באמת גדולי הדור דכאן לא קראו ולא למדו איך במדעי הרוח אסכולות עולות ופורחות ובזמן מסויים קמלות, מבלי שום קשר לנתונים או למחקר, אלא אך ורק רוח נושבת. איך הפסיכואנליזה כבשה וליהטה את דמיונם של פסיכולוגים דור שלם, עד שהתכווצה לגודל המתאים לה (בא נגיד). ואיך אסכולות בחקר המקרא עלו וירדו, או אסכולות ארכיאולוגיות? (וכן אסכולות משפטיות).
אבל אין צורך להרחיק לכת למדעי הרוח, כי גם במדעיים השימושיים הדברים תלויים במנהיגי הדור, בדיוק כמו שבימים אלו ממש נמכרת התרופה לשפעת ליצמן, מסיבות שתלויות בתעמולה בלבד (לא מתחשק לי לפתוח דיון בנושא, המעוניין יחפש בגוגל באנגלית על מי שמעודד את מכירת התרופה הזו למליארדים שלא צריכים אותה), או לפני זמן מה כשהיו דיונים מאסיביים על מתן תו תקן לשמן קנולה (גם לזה אין לי כח להיכנס, מי שמכיר את הנושא יודע מה בדיוק התרחש שם). וגם בתחום הרפואה לקחו שנים רבות עד שהממסד הכיר בפרטים שונים שלא התחשק לו להכיר.
ברגע שהדברים לא ניתנים לבדיקה ישירה, אלא תלויים בפלפול בבית המדרש, הדברים נתונים להשפעה של אנשים מוערכים. ואין צורך לעשות אנלוגיות עמוקות מדי ל'מורונים' דידן, ברור שאני מכיר את ההבדלים. אבל גם כאן יש דינמיקה, יש אנשים שמתאימים לזה, ויש אנשים שצורת החשיבה וההתבטאות שלהם מביאה אותם לעמדות מפתח כאלו ואחרות. ואני בטוח שפרופ' אומן ישמח להסביר לנו איך בדיוק זה עובד, אבל ברור שהנושא מורכב גם מענין סוציאלי אינטלקטואלי, ולא רק אובייקטיבי.
דוקא הצופן התנכ"י לא מסייע כל כך לדברי, שכן למרות היותו רעיון מוזר, ובלתי מתקבל על דעת כל אדם משכיל, זכה להיכנס לכתבי עת יוקרתיים. אבל זה רק מלמד עד כמה הנושא הסטטיסטי כאן סבוך (אני מתכוין לעבודתו של ריפס כמובן), ומן הצד השני נושא זה מהווה דוגמא מצויינת למאבקים, פשקוילים, קנאות, השמצות, וכל שאר התכונות העדריות המוכרות לנו היטב, בהן נקטו מלומדים רבים וטובים (?) בכדי להילחם בתופעה המוזרה הזו של פרסום נושא כזה בבמות מכובדות (ר"ל).
בכל אופן לגבי האנלוגיה שלי, שהיא כאמור תיבת פנדורה, שגורמת לכולם לעמוד על הרגליים האחוריות, איני מתכוין לעמוד כאן ולהגן עליה. אני לא לוקח אותה כל כך ברצינות. ולכן אם מישהו חושב להמשיך להפנות ביקורת בנושא, שיראה אותה כ"ביקורת לשמה" ולא משהו שאני אמור להמשיך ולדון בו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2010 14:33 |
|
| |
לדינוזאורוס
(לשמה או לא לשמה)
מה שברור ששנרב הביא דוגמאות מתחום הפיזיקה ואתה שוב גולש ל"מדעי" הרוח ולתרופות ששם ידוע שהכסף מדבר.
|
|
|
|
|