|
|
| נשלח ב-27/8/2009 15:13 |
|
| |
דינו, מדבריך "המשכילים ימוטטו את האמונה בגדוילים, איש הישר בעיניו יעשה, ייפתחו ישיבות וכוללים ברוח רבים וקדושית ושכלאלית, הבנים יעזבו בכלל את כל הרצינות ויישארו עם כבוד למסורת. יקרה עוד איזה זעזוע חברתי מדיני מחריד, ושוב יבואו חזונאיש ורבמבריסק ורבשך ויקימו יהדות חדשה שלוקחת את הדת ברצינות מלאה בעלת מבנה וצביון של המשכיות." ניכר שאתה נביא. ועל כך אין לי מה להוסיף, חוץ מההבנה שלענ"ד אתה נביא שקר , באשר טענותיך כבר נסתרו וכידוע חכם עדיף מנביא, ותחת שתסתור את הדברים שכנגדך ו/או תטיל ספק בכך שרק אתה מנתח נכון את ההסטוריה (שאגב העלמת ממנה לגמרי את ההשגחה בכלל ואת זו על ישראל בפרט... מה שמעלה את השאלה האם אני הוא על תקן "משכיל" הלכאורה אפיקורס כאן או שמא זה אתה ?) בשרשור הזה, אתה חוזר על קביעותיך המופרכות לגבי העתיד, אדרבה נחיה ונראה רק המלצתי לך , הישמר כי אחריתם של נביאי שקר אינו טובה כ"כ, ולכן מוטב שתעשה תשובה כשזה עוד יחסית קל .
למען האמת יש עוד זרע טעות בדברים המצוטטים שהבאתי, לגבי ההנחה המסתתרת שמי שלא פרומער בנוסח ? החזון אי"ש הרב ש"ך וכד', אינו רציני בדת, ויותר מכך שהתורה ניתנה כדי שנהיה "רציניים" בדת , מנין לך זה ? ויותר מכך מה המשמעות האופרטיבית של ה"רצינות" הזו ? לא לצאת מהכוילל ולחכות שהמים הזדונים יחדרו אליו פנימה ? אגב זו שאלה עמוקה שחשפתי רק את קצה הקרחון שלה ,אבל כל זה לא רלוונטי כאשר לך ברור משום מה שאתה יודע לחזות את העתיד, למרות שאתה לא יודע לתת תשובות רציניות (מוכרת לך המילה ?) למכלול הטענות שהועלו כאן מצדדים שונים ורבים, כנגד החזון הזה שלך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 15:36 |
|
| |
כל דברי מיועדים באמת רק למי שחושב שצריך להיות רציני בדת, לאו דוקא בנוסח של הרב שך, אבל במידת הרצינות שלו. מי שרוצה להתווכח על ההנחה הזו אשמח לדבר אתו ע"ז, אבל ברור שכל דברי הם בהנחה זו. ואני חושב שעוד רבים וטובים מסכימים אתי.
כאן אתה מעלה את טיעון ה"השגחה", ואתה מוסיף איום שאחריתם של נביאי שקר לא טובה, וכדאי שאעשה תשובה.. אני מציע לך לנסות את בור הטיט שבחצר המטרה, פשוט שים אותי שם.
אני לא יודע לחזות עתידות, אני רק מנסה לנתח תהליכים היסטוריים וסוציולוגיים, משום מה כתבת שטיעוני הופרכו, בעוד אני רואה שלא התפתח כלל דיון בשאלה מה יקרה כשהאמונה החרדית תתרופף במדה משמעותית. וכו'. מי שבורח מדיון על העתיד הוא לא איש ציפור אלא בת יענה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 15:54 |
|
| |
ידידי, בינתיים אני הוא זה שטוען שיהיה פה חורבן אם לא יעשו שינויים מרחיקי לכת (וגם משתדל לעשות את השינויים הנצרכים ע"מ שהחורבן הזה לא יגיע , אני מסתפק בשואה אחת ,תודה ששאלת) אתה מנסה למנוע את ההרס שכבר קרה ממילא ואנחנו חיים על חורבותיו, לקרות באופן מתוקן הפעם.
בכל מקרה , 1. למקרה שאתה לא חי כאן, האמונה החרדית רופפת מעיקרא, (הסברתי קצת קודם גם למה) ובכל מקרה כיום היא רופפת גם בפועל ממילא, לא צריך שום משכיל שיעזור לזה לקרות, אם כבר צריך תלמידי חכמים, שיבינו ויסבירו מה קורה כאן וינהיגו את המהלך הזה ללא מורא וללא משוא פנים. 2. לגבי רצינות בדת, מי קבע שמידת הרצינות הנכונה היא זו של הרב ש"ך ? האם יחס שמבטל שאלות כבידות משקל, ויותר מכך מתייחס למציאות הבהחלט לא פשוטה , ובפרט למרבית עם ישראל בביטול מכיון שהם "אוכלי שפנים" לדעתו , זו תפיסה רצינית ? האם תפיסה שמתעלמת ממקורות רבים בתורה בנביאים ובחז"ל שלא מתאימים לאג'נדת ה"השקופה" הנוכחית יכולה להיקרא רצינות בדת ? או שמא מדובר בשרלטנות בעלמא ? (אמנם ראוי ללמד זכות על הרב ש"ך שכך הבין את הדברים ומנהג אבותיו ורבותיו בידיו, ומכ"מ הביקורת כאן לא מופנית כלפיו, הוא זכה לדיין יותר הגון ממני , אשריו וטוב לו, אלא כלפי אלו שטוענים שיש בו מודל שמשקף רצינות בדת) אתה רוצה רצינות, בבקשה, תראה רצינות, תן מקורות מהתורה להנחות היסוד שלך, תוכיח שתפיסות דתיות אחרות (כמו זו של עצכ"ח או של גדולי רבני המזרחי נניח) נכונות פחות משלך, ולא תנהג כרוב ככל מנהיגי החרדים שביטלו בזלזול את כל מי שחשב אחרת , בדר"כ מבלי לטרוח לבדוק ולברר את הדברים כיאות שלא לדבר על לשפוט בצדק את עמיתהם...
צר לי ידידי אך אם יש כאן בת יענה, לא אני הוא זה שמייצג אותה , למרות שהניק שלי של בעלי כנף הוא...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 16:05 |
|
| |
אני חושב שאת הויכוח בקשר לפרשנות חברתית לגבי העתיד, מיציתי, לפחות איתך. הקוראים האחרים ישפטו.
אבל היתה כאן אי הבנה שלך בקשר לרב שך, כשאתה מתחיל לבקש ממני להצדיק את מעשיו או השקפותיו, בכך אתה מסתכל עלי ממעוף הציפור. לא דיברתי בכלל על דעותיו מעשיו השקפותיו ופעולותיו, דיברתי על רמת הרצינות בה הוא תופס את הדת והמחויבות אליה. אם הדוגמא של הרב שך לא מוצאת חן בעיניך, קח את הגרש"ז אוירבעך, או כל אדם רציני אחר
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 17:22 |
|
| |
אתה נטפל לדוגמאות במקום לתוכן, הגרש"ז אהוב בעיני לא בשל רצינותו , אלא בשל היותו אדם טובד לב וישר דרך שהשתדל ללמוד וללמד את התורה כפי יכולתו (את הרב ש"ך אגב אני לא מספיק מכיר, כך שדברי ממילא לא בהכרח מדויקים לגביו דיברתי באופן כללי כנגד הנהגות נפוצות של חלק מהציבור החרדי ומנהיגיו שכנראה התבטאו באופן בולט גם אצל הרב ש"ך ז"ל) , בכל מקרה כבר שאלתי ואם לא הובנתי אשאל עכשיו מפורשות שוב, איך תפיסה דתית רצינית יכולה להתעלם מעובדות המופיעות בתורה בחז"ל ובנביאים ולפטור אותם בקש במקרה הטוב ? איך תפיסה כזו יכולה לבוא כנגד אלו שמעלים ומזכירים את אותם חלקים בתורה בשם כל מיני הנחות יסוד הסטוריות סוציולוגיות ? או חמור מכך מתוך החלטה שהתורה נמצאת בכיס שלהם ןלפיכך הם עצמם ודעתם "דעת תורה" היא ומה שכתוב בספרים שווה כקליפת השום, ומי שחושב אחרת ראוי לענישה אלימה. (שקרתה לא אחת) רק על זה תענה לי אם יש ביכולתך, אם לעומת זאת אתה מציע כהנהגה לא את ההנהגה החרדית הזו, אלא את זו של הגרש"ז אוירבך, הרב מלצר ז"ל, הרב אריה לוין וכד', אדרבה הבה לי חכמים וצדיקים כמותם , ו/או תציע דרך להנהיג בדרך הזו , ואשתדל לסייע כפי מיעוט יכולתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 19:40 |
|
| |
אני מצטער מאד לראות שדברי לא הובנו. אתה שוב חושב כאילו אני מביא לך את הגרש"ז כדוגמא לדרך חיים (זו דוגמא לא רעה, אלא שלא לכך התכוונתי..) דיברתי אך ורק על רמת הרצינות שתופסים את הדת. הסברתי שרמת רצינות כזו, אותה אנו מוצאים אצל חז"ל, היא קשה מאד לביצוע בחברה, ולכן דורשת מבנה מסויים, מבנה שנראה שכעת יש אפשרות להזיק לו מאד ולפגוע בו. ועל הפגיעה הזו אני שואל האם היא מוצדקת והאם תביא לתוצאות טובות.
אתה שוב ושוב מעלה את הבקורת על הציבור החרדי, שאני כלל לא נכנס אליה כאן, בשביל זה יש את כל הפורום כולו. אני לא מצדיק שום עוולה או שום דבר לא צודק. אני רק שואל האם זה טוב למוטט את ה"שחור" או שמא זה רע מאד.
מה קשור כאן ענישה אלימה? מה קשור כאן הרב אריה לוין? מה קשור כאן פטירת עובדות בקש?
העליתי שאלה חברתית, הנוגעת ביסודות הקיום של הרצינות הדתית. מי שזה מטריד אותו מוזמן לגלות לי את דעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 20:26 |
|
| |
דינו
קודם - אמת -ורק אחר כך- ויציב. אין ערך ליציבות בלי- אמת.
קודם- אמת- ורק אחר כך- אמונה. האמונה מחוברת עם ו החיבור לאמת., אין אמונה כשאין אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 20:46 |
|
| |
ירוחם, אחד הדברים שמחבבים את הפורום הוא הוורטים שלך, ובצדק.
אבל אני מדבר על מצב בו לא יהיה לא אמת ולא יציב. זה מה שמפחיד אותי. שלא יישאר כלום מהאנשים שלוקחים את היהדות ברצינות. אם הייתי חושב כמו אחד הכותבים כאן שהיהדות לא צריכה דוקא להיות רצינית, הייתי מסכים עמו שבלי ספק איזה סוג של יהדות יישאר, בסך הכל יהיה מגוון, ואולי יהיה יותר יפה ויותר טוב. אבל מכיון שאני חושב שהיהדות צריכה להיות רצינית ולקחת את הדברים ברצינות, וזה בעיני אמת, אמת שחשוב לקיימה ולעשותה הרבה יותר מכל שאלות בקורת המקרא ובקורת הזהר ובקורת ההלכה ובקורת הפוליטיקה הקדושה.
ואין ערך לחיים יפים וטובים ונחמדים ומשכיליםי בלי האמת הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 21:25 |
|
| |
דינו,
קשה להשליך מתקופות העבר לימינו אנו, בהתחשב בפרמטרים שהיו אז ואינם היום, כמו אנטישמיות, מלחמות ובכלל תהליך השכלה והתפתחות תרבותית כללית בכל העולם.
כיום, להיפך, הנטיה והלך הרוח של דורינו הוא חומריות, העדר מחשבה וערכים, זה יכול להשפיע בשני מישורים, מצד אחד סוחף את ה'לא רציניים' לפריקת עול ונטישת המסורת ומאידך ממעט את הצורך בעיון וחקר האמת, דורינו מתאפיין בעיקר ברדידות מחשבתית וזרימה עם העדר, שזה בעצםמשרת את העדר החרדי לבל יסטה מהדרך.
כתבת שאתה חושש "שלא יישאר כלום מהאנשים שלוקחים את היהדות ברצינות"
האם אתה חש בתופעה של ירידה? אני רואה מסביבי ציבור גדול של אנשים יראי שמיים, רציניים ומקפידים ולהיפך, רק מעבים ומחזקים את החומות..
לאיזה חוסר רצינות ביהדות התכוונת, האם לפריקת עול או שטחיות באפן כללי?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 21:47 |
|
| |
דינו.
איני מבין מהיכן הפסימיות שלך, על מצבו הרוחני של עם ישראל? התרעמתי על הציטוט של הבריסקער, ובצדק התרעמתי,
הגמרא אומרת-כל הגוססים למות-. לא רק שהיהדות החרדית והדתית לא מתה, אלא אדרבא, מעולם לא היתה פריחה תרבותית ורוחנית כמו היום,
הכמות העצומה של לומדי התורה- לא רק בישיבות וכוללים- שאני שולל את דרכם. אלא בכל עיר כפר מושב וקיבוץ, יש עשרות ומאות ואלפים, של שעורי תורה, הדף, היומי, תנ"ך הגות יהודית, מוסר.
מעולם זה לא היה בעצמה כזו.
מספיק רק להקיש בגוגל על שעורי תורה, מקורות מידע תורניים וכ' עין לא ראתה, ראה את הפריחה של המוסיקה היהודית, וכו וכו'
היום רק מי שמתאץ מאד מאד, יכול להיות- עם הארץ- בשביל להיות כזה צריך השתדלות גדולה.
אז ממה אתה מפחד? אף אחד לא עומד עם פטיש- ואץ וקוצץ,- אנשים חושבים, יש להם ספקות ובעיות לברור,
האם לא טוב יותר להציג את הבעיה בפומבי- בלשון עדינה או בוטה- הכל לפי גודל הבעיה המציקה ואופיו של האדם.
יותר טוב להסתובב עם הבעיה בבטן- שיאכלו אותך מבפנים אט אט- או מהר, ולאחר הצרבות הקשים, באים גם הכיבים המסוכנים,
התורה לא הסתירה חטאים ועוונות של אבות ואבירי האומה- להפך. כך גם המשנה והגמרא, שקרים קדושים וסתם שקרים, מסוכנים יותר, מכל כתיבה בוטה, כאן בפורום או בכל מקום אחר
תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף פה.
אמר רבי פרנך אמר רבי יוחנן: כל שהוא תלמיד חכם, ובנו תלמיד חכם, ובן בנו תלמיד חכם, - שוב אין תורה פוסקת מזרעו לעולם, שנאמר +ישעיהו נט+ ואני זאת בריתי וגו' לא ימושו מפיך ומפי זרעך ומפי זרע זרעך אמר ה' מעתה ועד עולם. מאי אמר ה' - אמר הקדוש ברוך הוא: אני ערב לך בדבר זה. מאי מעתה ועד עולם -
בהמשך הגמרא מספרת על ר' זירא כשעלה לא"י ישב מאה מעניות- בכדי לשכוח תלמודו של בבל- מה דעתך המלומדת- מה היה או יש בתלמודו של בבל? שצריכים לשבת בתענית מאה ימים, בכדי לשכחו?
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 27/08/2009 21:59:20
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 22:07 |
|
| |
בחושבת, כתבת שפעם היו אנטישמיות ומלחמות והיום אין, למה התכוונת בעצם?
יש המון המון המון יהודים חרדים, ובאירופה של לפני מאתיים שנה היה הרבה יותר והם היו הרבה יותר פנאטים, והעולם היה הרבה פחות סוחף, והפיתויים לא היו בכלל.
קשה באמת להוציא מסקנות מוחלטות מהיסקים היסטוריים, לכן כדאי שנעשה נסיון?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2009 23:14 |
|
| |
דינו, כמה דברים, ראשית למען הסר טעות, לא כתבתי ולא על דעתי שלא צריך להיות רציניים בכלל ובנוגע לתורה בפרט, טענתי היתה שלא לשם כך התורה ניתנה, ואל הטענה זו לא התייחסת כלל ובודאי שלא סתרת אותה. לעצם הדברים, בהחלט גלשנו (אולי אני בעיקר) לכמעט עולם ומלואו בכמה הודעות, באופן שדי סביר שלא נבין איש את רעהו, לכן אנסה לתמצת את דברי בענין הקונקרטי שסיכמת כעת, בעיני כל מהפכה אקטיבית שבאה לפגוע בדרך שיש בה גם דברים טובים פסולה , היות והחברה החרדית נושאת את דגל התורה (כל הרואה קשר בין דברי אלו למפלגה פוליטית כזו או אחרת עושה זאת על אחריותו ועליה בלבד) בהרבה מובנים בזמן הזה, ודאי שיש בה דברים טובים מרובים, וממילא התנגדות אקטיבית לה לא ראויה ופסולה בעליל. עם זאת לאור האופן בו אני קורא את המפה (שככל הנראהשונה מדרך הקריאה שלך...) יש הכרח להציג כיום אלטרנטיבה רחבה יותר שתגלוש אל מחוץ לעולם החרדי, לשם כך בהחלט יש צורך ואף הכרח בגרעין רציני שיגדיר את היהדות והתורה באופן שמתמודד עם אתגרי זמננו שממנו תצמח השפעה החוצה לכל מי שיחפוץ בכך (ולענ"ד יש רבים רבים כאלו) .
ואגב בקשר למהפכה המשכילית, להערכתי הדי מבוססת עולם הישיבות הליטאי פרח די במקביל לעולם ההשכלה (היה גם קשר מסוים בין השניים) ולענ"ד היו ולמעשה עדין טמונים בו תשובות ברורות מאוד להשכלה , אלא שמסיבות כאלו ואחרות לא היה מנהיג שהיה מסוגל להנהיג מאבק פנים יהודי כנגד ההשכלה, מתוך מבט שמחד מסוגל להכיל ולקבל את הברכה הטמונה בגישה כזו, ומאידך שיודע לבקר בחדות וללא משוא פנים את מומיה, ממילא המשכילים חשבו שהם חכמים יותר מהתורה (שהרי רבותיהם לכאורה לא יודעים להשיב על שאלותיהם, וגם כשכבר היו כאלו שידעו, אורח החיים ההלכתי נשמע להם צר ולמעשה לא מעורר רצון להשתייך אליו כאשר למולו קרצו חיי האשליה שהעולם המודרני ה"נאור" וה"יפה" כה אהב להציג, ועל הדרך ללעוג ל"פרימיטביות" לכאורה ולעתים שלא לכאורה לצערי של העולם הדתי והתוריי) והובילו את רוב העם לחילוניות (ועל הדרך במובנים מסוימים גם לשואה, הגם שגורמי השואה בודאי מורכבים ועמוקים יותר) ולמעשה לאובדן דרך... טוב אני מרגיש שוב שאני מתחיל לגלוש לעולמות רחוקים ובשל כך גם לניתוח של ענינים שונים, באופן לא מספיק יסודי וממצא , ולכן אעצור כאן. בכל מקרה , אני קצת מיצר על שהתעורר בי כעס מסוים על דבריך בצהרים, ועל דברים שאמרתי בשל כך שאולי היו קצת מוגזמים, ועל כך קבל את התנצלותי, בסה"כ ניכר שכוונתך ראויה ורצויה, גם אם ככל הנראה יש בה כפי עניות הבנתי טעות כזו ואחרת. בברכת "את והב בסופה"
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 07:56 |
|
| |
הנך צודק שעולם הישיבות הליטאי פרח במקביל להשכלה, אף שוולז'ין קרסה מול ההשכלה. הישיבות האחרות מצאו להם אידיאל חדש לסחוף בו את הנוער: שיטת הלמדנות החדשה, זה באמת אתגר שכלי עצום ואידיאל גדול, אבל בזמננו כבר אף אחד לא מתלהב מכל השתי דינים, וקשה להאמין בהם. האידיאל הזה לא יעבוד כ"כ. וכמובן שהיו גם את האידיאלים של המוסר וגדלות האדם, זה משומש כבר.
ובכל אופן נכון הדבר שאני כותב מתוך אהבה וחיבה והערכה לכל הצדדים, ואיני מיייחס כוונות רעות לאף צד, ובפרט אני מזדהה עם מי שהשאיפה לטוב ולאמת מדריכים אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 09:42 |
|
| |
וואו יפה מצדך! (עם אהבה וחיבה פטרונית כזאת....)
'באירופה של לפני מאתיים שנה (החרדים) היו הרבה יותר פנאטים' זה מאשר את מה שכתבת בתחילת דבריך כאן שאם כי גדלת בציבור הליטאי, מוצאך אינו ממנו. עד שבריסק (בלי ג'יי.בי.)/חזוניש/ר' שך (בלי הגברת) לא הצטרפו לקנאות, הציבור הליטאי היה הרבה פחות פנאטי מהיום. שאל את בני המשפחות הליטאיות המקוריות (בנרות תמצא אותן קרוב לישיבות חברון ומיר וגרורותיהן) ולא את ההונגרים שהצטרפו לחוגים שלהם, ויאמרו לך. (ג'רי-געציל, היכן אתה?!)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2009 09:50 |
|
| |
ידוע לי יפה שליטא לא היתה פנאטית, אבל רוב יהדות אירופה אכן כן. מלבד זאת אתה מדבר על ליטא של אחרי ההשכלה, ואני דיברתי על מאתיים שנה לאחור. האם ליטא של הגר"א גם לא היתה פנאטית? כמובן לא כמו מדינות אחרות, אבל בהחלט היתה ראויה לתואר פנאטית.
|
|
|
|
|