|
|
| נשלח ב-4/9/2003 11:28 |
|
| |
כנראה שאין דבר זה מסור לבי"ד של מטה
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2003 12:20 |
|
| |
לספי
על שאלת האשכול, האם יש להחמיר או להקל, בדינו של אדם ההורג נפש, בטענה שהריגתו מוצדקת, פסקת, שמבחינת ההלכה היה על הרופא למות, בפרט לדברי הרמב"ם, ש"גם אם אין לרופא דין רודף, העד נעשה דיין ומוציא לפועל".
איני מבין איך טעית כך בדעת הרמב"ם, והאם באמת חשבת שהרמב"ם כתב, שכל אחד, יכול לטעון, "ראיתי את הגוי עובר על דין מדיני בני נח, שפטתי אותו, פסקתי שהוא חייב מיתה, והרגתי אותו", ללא דין וללא דיין, כאשר הרמב"ם כלל לא הזכיר, אפילו אפשרות הריגת אינו יהודי ע"י "קנאי", לא ע"י קנאי לא יהודי, או אף ע"י קנאי יהודי, ולפני שתביאני את מעשה פנחס, עיין בדברי הרמב"ם בפי"ב מאסו"ב הלכות ה-י, בהם הוא מביא את דין הקנאי רק לגבי הגבר היהודי, וראה תוספות עבודה זרה דף סד עמוד ב, "וא"ת, והלא מיד שעבר שבע מצות חייב מיתה, דאזהרת בני נח היא מיתתן, בלא עדים והתראה? י"ל, דכל זמן שלא דנוהו בית דין, אינו חייב מיתה".
והפירוש בדברי הרמב"ם, "ובן נח נהרג בעד אחד ובדיין אחד, בלא התראה, ועל פי קרובים", הוא: שאף שבדיני העדות והמשפט, שלפיהם דנים בני ישראל, צריך לפחות שני עדים למעשה, הרכב בית דין של 23 דיינים בעבירה שעונשה מוות, וכדי שעושה מעשה אסור יהיה בר עונשין, יש להתרות בו תחילה, וכן שהקרוב פסול לעדות ודיינות, אין את ההגבלות הללו, אצל בני נח. אך אין בדבריו זכר לדבריך, ש"העד נעשה דיין, ומוציא לפועל".
פסקת הלכה בדיני נפשות כבר סמכא: "במקרה שלנו המצב ההלכתי הוא כדלהלן", ואין ספק אצלי שלא הבנת את דברי הרמב"ם, ואם היו הדברים כדבריך, שכל אחד יכול ליהפך לדיין ותליין, נס הוא מן השמים, שעדיין יש להשיג "שאבעס גויים".
ואסיים בדברי הרב מיימון – פישמן, המספר ב"למען ציון לא אחשה", שבאחת מאסיפות "חובבי ציון", היה אחד שלא פסק מלהפריע בקריאות נגד מתיישבי הקולוניות בא"י, שהם מחללי שבת וכו', הרב הנואם, שלא יכל להשתיקו, אמר לו: דבריך הם כדברי הגמ' (חולין דף סג עמוד ב, העוסקת במיני העופות הטמאים), "ראה זו איה, ולמה נקרא שמה ראה ... שעומדת בבבל ורואה נבלה בארץ ישראל", והרב המשיך להסביר, אין מאמר גמרא זה, רק הסבר לשמו של העוף, אלא גם "הוכחה" שהוא עוף טמא, שהרי היא עומדת בבבל, שבה כל הנבלות שבעולם, ואעפ"כ היא מחפשת נבלות דוקא בא"י, (ראה שבת דף קיג עמוד ב, זבחים דף קיג עמוד ב, "למה נקרא שמה שנער (שנער זו בבל) - שכל מתי מבול ננערו לשם").
וד"ל.
[תוקן בידי מיימוני לאחר שנשלחה הודעה לכותב, כדי לרכך את הלשון.]
תוקן על ידי - מיימוני - 05/09/2003 10:22:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2003 16:27 |
|
| |
קודם כל לא פסקתי שום הלכה ואינני פוסק, כל שכתבתי היה רק לצורך הדיון ולצורך העניין בדבר כתבתי פירוש קיצוני, ואני מודה בהחלט שהפירוש הנכון הוא כדבריך.
(בכל מקרה לגבי השאלה, מה דינו של גוי שהרג גוי מחויב מיתה עיין תוספות בעניין אנטונינוס שקטל עבדיו.)
ובעניין מה מותר ואסור ליהודי לעשות לגוי, יש מחלוקת בין הש"ך והט"ז בשולחן ערוך, ואין כאן מקום להאריך בזה.
[תוקן על ידי מיימוני שלא באשמתו של ספי]
תוקן על ידי - מיימוני - 05/09/2003 10:30:56
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2003 17:08 |
|
| |
אלה הדברים נכתבו טרם תיקונו של מיימוני בגלל לשון שחרגה מעט מ"את והב וסופה" וכו'. נקווה שלא יישנה וגו' ומ"מ "הודעה" לא זזה ממקומה!
ספי יקר,
מיד שנכנסתי בצהריים לפורום שלחתי הודעה על הדרוש תיקון למעלה וקיויתי שאמחוק בשקט. כעת שהגעת והערת רציתי לזרז את התיקון בלי לחכות לתשובה, אך זה עתה הודיעני מיימוני שהחלטתם לחכות.
לדעתי יש בעיה של שהיית "עוולה" וראוי לתקן מיידית, אך אולי בינתיים די בהערה זו.
הערה: דווקא מכך שמאז שכתבת "לא נוהגים כבוד" ועד עכשיו זה לא קרה ועכשיו שזה קרה זה טופל מיד, זה מוכיח ש"נוהגים כבוד" במקסימום. מה שיש כותבים שנפלט מקולמוסם ביטויים לא הולמים [שאגב, נמצאים בספרות המקודשת ג"כ - ז"א ש"כך היא דרכה..."] ושאין לנו תוכנה כזו המונעת אותם מלהיכנס עד שנתקנם, הרי זה בגדר "אונס".
מעניין אם נמצאים פורומים פתוחים שנוהגים בהם יותר כבוד? תמיהני!
תוקן על ידי - ווטו1 - 07/09/2003 16:39:27
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2003 14:08 |
|
| |
שבע מצוות בני נח הם נמצאים בעומק הלב של כל בן אנוש הראיה הפשוטה ממה שעד העידן הפוסט מודרני כל הדברים האלו היו פשוטים בכל המדינות המתורבתות גם האומרי מותר מרגישים היטב את האסור.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2003 10:18 |
|
| |
לווטו, ומיימוני,
תודתי לכם על דבריכם, ותודה נוספת על תיקונכם,
לספי,
התנצלותי, באותו מקום ובאותה אשה.
כוונתי לא היתה לפגוע בך, אלא שהדיבורים על נטילת החוק לידים ורצח אנשים ללא משפט, גרמו לי לאבד שליטה במחשבי.
לא באתי ל"נקום" את אי הבנת דבריו של הרמב"ם, אני בטוח שהוא יכול להסתדר מבלעדי, ואף שלא התכוונת למה שאמרת, דבריך ושלא באשמתך, גרמו לי לצמרמורת.
לפני מספר שנים עבדתי משך זמן ארוך, באי מאיי האוקיאנוס השקט, בו קיים "מתח" בין הילידים וה"חדשים", לאיש לא היתה סיבה אישית מדוע לשנוא, אבל הם שנאו.
עבדתי באינדונזיה, סמוך לזמן בו היתה המהפיכה, הסתובבתי חבוש כיפה בעיר ובכפר,יום ולילה, הקבצנים לא ידעו מה זה יהודי, ושרו לכבודי שירים לכבוד ה"אימאם", למוסלמים לא היה זמן בשבילי, כי הם היו עסוקים בלהרוג נוצרים.
וחשבתי לעצמי, מי נהנה מאותה שנאה, בטח לא מי שביתו נשרף, מי שאביו/אמו/בנו/בתו/אחיו/אחותו/ או אשה בהריון שבעלה נרצח, לנגד עיניה ע"י מי שחושב שהוא עושה "מצוה", וממלא את רצון ה' בעולמו, ע"י רצח "ג'יהאד".
כשראיתי את דבריך, הגבתי, בצורה בה הגבתי.
משהו לא בסדר אתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2003 10:51 |
|
| |
... ומודה ועוזב ירוחם.
נישטאיך, לאחר מודעה רבה זו יהיה זה חסר טעם ואיסור להוסיף על מה שכתבת בעצמך.
אך הרשה לי ליטול דוגמא ממה שקרה כאן.
האם אין זה עלול לקרות לכולנו, שאנו נתקלים במהלך חיינו בדבר מקומם - בלשון המעטה - ואז אנו חוזרים ונתקלים בתופעה פחותה, שמתפרשת אצלנו - אני חוזר: שמתפרשת אצלנו - כבבואה של התופעה הראשונה. ואז רגשת הלב גוררת אותנו להגיב בתקיפות שאינה מתאימה לעובדות.
ולא כלפי נישטאיך מיועדים דברי, אלא לעצמי ולכולנו.
ונזכה כולנו לחזור בתשובה שלימה ללא צער
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2003 11:04 |
|
| |
כנ"ל, ואני מתנצל על שהשתמשתי במילה "חוצפה" שאין דרכי להשתמש בה בדרך כלל.
ואולי שאני, בניגוד למה שסיפרת על עצמך, נמצא בדרך כלל בארה"ק, נושאים שמעבר לים, נראים לי רחוקים מאוד ובעולם התיאוריה ומכאן ההבדל בהתיחסות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2003 15:11 |
|
| |
הוי אומר: את והב בסופה ועצור כאן מכבדים!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 10:21 |
|
| |
למיימוני
קיבלתי את דבריך, כאן ושם, הבנת אותי נכון, "היה", דברי לספי הם גם אליך.
לספי,
איני יודע "להיכן הלכה החוצפה שלך", לא מצאתיה באשכול.
אתנצל לפניך פעם נוספת, לא היתה לי כל כוונה לפגוע בכך,
ברצוני להוסיף מספר מלים, שאינם מכוונים אליך או לכל אדם אחר הידוע לי ושאינו ידוע לי, והריני מקדים בקשת סליחה ומחילה, שאינה כבקשת הסליחה עליה כותב החזון איש באגרתו (קובץ אגרות ח"ג אגרת נד) אודות ההבדל בין "במחילה מכבודו" של פעם ושל היום.
כתבת: "ואולי שאני, בניגוד למה שסיפרת על עצמך, נמצא בדרך כלל בארה"ק, נושאים שמעבר לים, נראים לי רחוקים מאוד ובעולם התיאוריה ומכאן ההבדל בהתיחסות".
הבאתי את הנושאים שמעבר לים, כי לא יכולתי להביא את עצמי לכתוב על האמת שהיתה יותר קרובה לבית, וייתכן שדוקא המרחק הוא המקרב, אך לא לאטימות, הדרושה לקיום. ולא אאריך,
רמזתי לאמת במכתב ההתנצלות, היא היתה באי מייל שקבלתיו, בסמוך לזמן שבו קראתי את דבריך וכתבתי את דברי,.והרי הוא לפניך בלשונו, "ביום שישי האחרון היה פיגוע ירי בכביש בשומרון.זוג צעיר,כאשר הבעל,במטרה להגן על אישתו,התכופף מעליה וספג את כל הכדורים.האישה נפצעה בינוני,ובנוסף היתה בהריון,וכמה שעות לאחר שהגיעה לביה"ח היא ילדה בת.פגית,אומנם,אבל בריאה.בעלה נהרג.
ובכן.לצערינו אנחנו מורגלים(אם אפשר לומר כך)בדברים האלו.רק שהפעם,הבחורה הזו היא חברה טובה שלי.בערך חצי שעה ,לאחר הפיגוע,קיבלתי את ההודעה(מה לעשות,שמועות רעות עוברות מהר,כל שכן כשמדובר בחברים טובים שלך,)ונאלצתי להודיע לאנשים ביישוב שלי.
מה אומר לך, אני לא אתאר לך את ההלוויה המזעזעת,הבחור היה בן בכור,אידיאליסט רב פעלים.בהספדים צעקו שם אנשי הגבעות נגד הממשלה,שמפקירה וכולי,אנשים התעלפו,נורא ואיום.
היו המון אנשים מכל הארץ,ההליכה המצמררת בחושך בשדה אחרי הארון,נראתה כמו יציאת מצרים.
ועכשיו,הבחורה נשארה עם שני ילדים קטנים,אין לי מושג איך היא מחזיקה מעמד,כל מי שבא לעודד אותה יוצא מעודד,פשוט אישיות מדהימה.
מה שאמונה יכולה לעשות...
כשאני יושבת איתה ושומעת אותה מדברת על "רצון אלוהים","מת על קידוש ה"",אין לי מה לומר.היא משוכנעת בזה לגמרי... מה אומר לך,אני השבוע נשארתי חסרת מילים לחלוטין.
שיהיה טוב לכולנו
תוכנו ודבריך, היו התערובת שגרמו להתפרצותי, עברתי את אותו המסלול שעוברים אחרים, ואיני טוב מהם, אך אין לי כל ספק, שגם לבן נח יש אשה וילדים, הרוצים שהבעל והאבא, יחזר הביתה, מבלי ששומע קולות משמים, ירצח אותו.
טעיתי, ואתך הסליחה.
שנה טובה, כתיבה וחתימה טובה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 11:57 |
|
| |
נחזור לדיון המקורי בענין "אומר מותר".
למה לא נלמד את היחס ל"אומר מותר" מדין זקן ממרא ? הלא הזקן הממרא משוכנע שהוא צודק והוא נאבק למען דעתו "עד הסוף".
שני דברים נאמרו לגבי דינו: א. הוא חייב מיתה.
ב. יש לו חלק לעולם הבא (ממרים ג ד).
בלשון אחרת: אולי הוא צודק (ולכן יש לו חלק לעולם הבא) אך יחד עם זאת אין מנוס מלהוציאו להורג "כדי שלא ירבו מחלוקת בישראל".
כידוע נחלקו האמת והשלום אם ראוי לאדם להברא. השלום ניצח ו"אמת מארץ תצמח".
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 12:52 |
|
| |
אבישאול,
זקן ממרא נהרג גם בדבר שאין השומע בקולו נהרג. הוא לא נענש מפני שנהג כדעתו אלא מפני שהורה לאחרים כדעתו!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 13:37 |
|
| |
לווטו,
המשל דומה לנמשל במובן זה שכשיש חילוקי דעות עשויה להיות התנגשות בין האמת הפנימית של האדם ובין הצורך הקיומי של החברה להגיע להכרעה בדרכי שלום מוסכמים ולא באופן חד צדדי.
מפרשת זקן ממרא, שיכול אף להיות גדול שבגדולים כר' אליעזר בן הורקנוס, למדנו, שאין להסכים לחריגות ו"גדול השלום".
תוקן על ידי - אבישאול - 10/09/2003 13:44:43
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 14:02 |
|
| |
וטו
בעניינים שבין אדם לחבירו לא שייך שאדםיעשה לעצמו וכל שעשה דומה להוראה לאחרים .
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2003 14:06 |
|
| |
מנלך?
|
|
|
|