|
|
| נשלח ב-15/1/2007 15:04 |
|
| |
יינן
אמונה כוללת הרגשה אישית ואינטואציה פנימית,
להגדרתך זו אני מסכים
בענין התניא אתה ודאי צודק. השגגה יצאה מלפני. שעסקתי באותה עת בירושלמי- מעשר שני- ושם הוא כתוב תניה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2007 22:34 |
|
| |
לשאלה הראשונה בהאשכול האם יש מצוה להאמין באלקים. אחטא בחטא הציטוט ואביא מדברי אדמו"ר הצ"צ בדרך מצותיך מצות האמנת אלקות בדברי האברבנאל. http://www.chabadlibrary.org/books/zz/dm/1/24/index.htm
והעולה מדבריו שציווי ההאמנה אינה על מציאות האל כי ע"ז לא נצרך לציווי כי
כבר ידענו שהוא נמצא כמשי"ת רק הציווי הוא ההאמנה שמציאותו הוא היותר שלם
כו', אמנם מה שביאר החכם הנז' ענין שלימות מציאותו שהוא מחוייב המציאות
הנה ע"פ דרך הקבלה הוא בענין אחר כמשי"ת לפנינו אי"ה כי גם על היותו
מחוייב המציאות א"צ לאמונה כי הוא נכלל בכלל הידיעה שכבר ידענו זה שיש
בורא המחי' העולם וממילא שהוא מחוייב המציאו' כמו שביאר בעצמו ענין מחוייב
המציאות שהוא זה אלא האמונה היא שהוא ית' רם ונשגב למעלה מעלה ממדריגת
החכמה וכמ"ש במצות הנדרים (מצוה ת"ו) (ובכלל זה שהוא ית' מחי' את העולם
באופן שהם בטילים במציאות לגמרי לגבי דבר ה' ורוח פיו ית' כביטול אור השמש
בשמש כמ"ש בלק"א (ח"ב פ"ו) וכמשנ"ת מצוה י' אלא שי"ל שאמונה זו נכלל במצות
האמנת היחוד ובזה יתכן דלכאורה קשה שגם על היחוד אינו נצרך לציווי כלל כי
ממילא מושג וכמו שהוא דעת הר' חסדאי שלא למנותו ג"כ בכלל הציווים הובא שם
פ"ד אלא שהציווי של ההאמנה הוא כנ"ל)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 08:23 |
|
| |
יינן
א. איך אני מגדיר אמונה? זה משהו שקשה להגדרה , עם זאת בראשית האשכול עשיתי ניסיון כזה. אמונה פירושו החזקה בתיאוריה מסויימת לגבי העולם. אני מתאר לעצמי שהתכוונת לשאול , מתי מוצדק להאמין במשהו. גם זו שאלה שקשה לענות עליה , אבל בין ודאות אבסולוטית לחוסר תמיכה כלשהי בעובדות אובייקטיביות יש איזה אמצע.
ב.השאלה היא כיצד הציווי הזה רלוונטי לפרט שאינו מוצא עצמו מאמין? נניח שיש לו דרך לקיים את הציווי הזה (על ידי בליעת גלולה מתאימה) כלום יש מקום לטענה כלפיו אם בוחר שלא לעשות זאת, כל עוד לא התבררו לו הדברים?או שאין לאדם זכות כזאת לברר?
ג.ככל שמדובר במעין תיאוריה קוסמולוגית , אני מניח שהיא צריכה להיות מבוססת בצורה כלשהי. האם זה הגיוני להביע דעה ביחס למשהו שאדם אינו יודע כלום עליו , תוך הסתמכות על הרגשה בלבד?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2009 23:08 |
|
| |
רובין_קרטר: בסיס האמונה
שלום רב
אני בחור דתי אך לא מאמין (אלא על פי הגדרותיו של ליבוביץ' שקיום המצוות הוא האמונה עצמה)
כבר שנים שאני מחפש את הבסיס, את ההתחלה של האמונה שאבין שאני מחוייב לקיום תורה ומצוות.
חשבתי שבפורום זה ניתן לקיים דיון אינטלגנטי בנושא ולכן פתחתי שרשור זה. (מצאתי שרשורים שמדברים סביב הנושא, או שדוחים שיטות להוכחת האמונה אבל לא מצאתי דיון שמדבר ספציפית על איך ניתן להוכיח את הנושא)
המטרה אינה סתם דיון, אני באמת מחפש תשובות וכבר שנים לא מוצא.
ניסיתי לסכם את הגישות לאמונה כפי שאני מכיר אותן ולהסביר מדוע אינן משכנעות אותי, אם תוכלו לשכנע אותי אשמח.
השאלה היא מאיפה מתחיל החיוב לקיים תורה ומצוות, כלומר מאיפה הידיעה שהתורה היא אמת.
ישנן מספר גישות:
הכוזרי נוקט בגישת הפירוטכניקה:
עקב פירוטכניקה - ניסים גלויים (מעמד הר סיני בעיקר) ברור לנו שאלוקים קיים והתורה היא שלו.
גישות נוספות בשיטה זו - הרב נויגרשל וכל ספריו עם הוכחות רבות מספור לתופעות שלא יאומנו.
דילוגי אותיות בתורה.
הופעת עם ישראל בעולם (גלות ושיבה לארץ)- מקובל יותר אצל הציונות הדתית.
מחוללי ניסים למיניהם.
הבעיה עם שיטה זו היא או שהניסים אינם ניסים (דילוגי אותיות לא הוכחו, מחוללי ניסים מחוללים אותם בדרך כלל רק לעיני חסידיהם הקרובים) או שהניסים הינם ניסים (מעמד הר סיני) אך לא ברור אם ניתן לסמוך על המסורת (התנ"ך נחתם שנים רבות אחרי שהניסים קרו). תופעת ניר בן ארצי למשל, שהפך מנהג טרקטור לנביא אלוהים, מראה עד כמה קל לשכנע אנשים בניסים, ומן הסתם בתקופת המשנה האנשים היו פשוטים יותר ויותר נוחים להשפעה.
יש להדגיש כי זוהי גישה רציונלית שדורשת הסברים לתופעות לא מוסברות, וההסברים, לטענתה, הם קיום אלוהים.
גישה נוספת היא גישת ה"הרגשה הפנימית הברורה" , זוהי גישה לא רציונלית שטוענת שהאמונה אינה ידיעה רציונלית אלא ידיעה ברורה שהתורה אמת. הבעייתיות הינה שגם למוסלמים יש את אותה ידיעה ברורה. לי אין את אותה ידיעה ברורה. ונראה לי שהכלים הרציונליים הם הכלים בהם אנו צריכים לבחון דברים אחרת אין יכולת לתקשור בין אנשים, איש איש ותחושתו הוא.
גישה נוספת (ייתכן שהיא כמו האחרונה) היא הפוסט מודרניזם, שבה נכללים ישעיהו ליבוביץ' (למרות שהוא לא יסכים עם זה) הרב שג"ר, ועוד (עיינו ספרה של גילי זיוון דת ללא אשליה)
הגישה טוענת שההכרעה לקיים מצוות אינה רציונלית, ליבוביץ' מדבר בדרך כלל על שההכרעה אינה ערכית כלומר אין ערך מוסרי לתורה אלא רק ערך דתי, אבל גם בנושא של הוכחות לצדקת התורה הוא לא מחפש כאלו וטוען שההכרעה היא הכרעה דתית, שג"ר אומר שהידיעה בדבר יחסיות האמת פותחת לנו פתח להתעלות רוחנית גדולה, אבל עדיין לא מסביר למה שנלך על היהדות דוקא או איזה ערך יש בזה. טיעוניו של ליבוביץ' הינם כידוע מעגליים, ואין להם נקודת התחלה שאותה אני מחפש.
גישה נוספת: הרב קלנר מביא טעונים פילוסופיים-מדעיים, וטוען שהתורה היא התאוריה המתאימה ביותר לעולם מכיוון שהיא הכללית ביותר (כמו שתורת היחסות כללית יותר מחוקי ניוטון ולכן נכונה יותר) אך קשה לי לקבל את הכלליות כפי שהוא מציג, מכיוון שהתורה לא ממש כללית אלא די פרטית עם מצוות קטנות וקטנוניות אפילו, ורק הפרשנות של הרב קוק הופכת אותה לכללית, אבל פרשנות כזו אפשר לתת גם על דברים אחרים ולהפוך אותם לדברי אלוהים חיים.
הרב מיכאל אברהם טוען שהאמונה היא ידיעה רציונלית ובזה או שהוא מתאים לגישה הראשונה שדורשת ניסים גלויים (אשר לעניות דעתי אינם בנמצא)
או שכמו גישת ה"הרגשה הפנימית הברורה" הוא טוען שיש ידיעות-אקסיומות שהינן מספיק ברורות ואינן דורשות הוכחה ואין זה יוצא מתחום הרציונליות (כי אחרת שום דבר לא מוכח כי אולי כל מה שאנו רואים בעינינו זו הטעיה) . גישה זו מקובלת עלי כל עוד מדובר על דברים פשוטים כמו שמסביר הרב מיכי. דברים פשוטים יכולים להיות אפילו האקסיומה שהעולם לא נברא מעצמו אלא על ידי אלוהים כלשהו. אבל הידיעה כי אלוהים נתן לנו את התורה ותרי"ג מצוותיה אינה פשוטה כלל וצריך להגיע אליה באיזשהי אינדוקציה, לא ידוע לי על אינדוקציה שתוביל מאלוהים לאלוהים של היהדות. לייתר דיוק יש אינדוקציה של הרב נויגרשל:
יש אלוהים + האדם הוא מכונה משוכללת (אקסיומות)>> חייב להיות ספר הוראות (כמו במכשירי חשמל) >> ספר ההוראות הוא התורה
אם יש אינדוקציה משכנעת יותר אשמח לשמוע עליה כי הנ"ל מגוחכת בעיני (למשל: הרי 99.7 אחוז מהעולם לא יהודי ולא קיבל את ספר ההוראות)
יום טוב
רובין
אמנם ראיתי דיון קרוב "האם אמונה יכולה להיות ידיעה", אבל שם הדיון הוא מהי אמונה. אני שואל, אם אמונה היא ידיעה, איך הגעתם לידיעה זו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 09:06 |
|
| |
רובין,
אני לא חושב שניתן להגיע להוכחות טובות ממש לגבי הקומות שמעבר לאמונה בבורא עולם (שזה דבר ברור לגמרי), כלומר להניח תפילין ושמירת שבת. מכאן והלאה זו שאלה של סבירות. אבל לאחר שהגעת לכאן, עליך לשאול את עצמך מהי ההצעה הסבירה ביותר מבין אלו שקונסיסטנטיות עם המסקנה הזו (שיש אלוהים שברא את העולם), ובהתחשב במסורות השונות שמתחרות על הכתר הזה. כלומר אם הוא קיים, אז כשבא משיהו ואומר לי שהוא התגלה וביקש כל מיני דברים, זה כבר נשמע חלי סביר בהחלט (ודאי שזו לא הוכחה, ואני לא מחפש כזו. אני מחפש סבירות). כעת תאמר שיש עוד הצעות להתגלויות ואמונות, ואכן עליך לבחור מי מביניהן היא הסבירה ביותר בעיניך.
יתר על כן, בדיוק בגלל זה שקשה מאד לבוא בטענות למי שחושב אחרת, לדעתי כל הדרכים (כולל אלו שמחוץ לתורה ולהלכה) שבהן אדם הולך בגלל שהוא מאמין בהן באמת כרצון הבורא, יתקבלו בסופו של דבר. זה מבחינת הקב"ה עצמו. אנחנו כמובן אמורים לעשות את מה שנראה לנו אמיתי, ולשלול את השאר (עד כהמ שזה מנוגד לאמונה שלנו). זה מה שר' חיים וולוז'ינר קורא 'מבחינתו' ו'מבחינתנו' (הוא מדבר על צמצום כפשוטו, אך זו אותה סוגיא עצמה).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 09:54 |
|
| |
רובין, דומני שלפי הנחות היסוד שלך, אתה מצוי בדרך ללא מוצא. אם אתה מניח את הקיום והשכל שלך כגורם הראשוני והבסיסי לקיומך, אתה חייב "קפיצה לוגית" כדי להגיע לקיומו של א-ל שקיומו ודעתו (לכאורה ?) קודם לקיומך שלך, ואז זה במובן מה לא א-ל אמיתי באשר הוא נגזר ממך, ולא אתה ממנו. לטעמי הפתרון פשוט להניח את מציאות השם כמציאות שקדמה לי ולעולם, ולברר עפ"י התורה ושאר ברבדי הנתונים שבידינו מה זה אומר לגבי המציאות הקיומית שלנו ברבדים השונים של המציאות והחיים שלנו. לא קל ולא פשוט, אבל אני לא מכיר דרך אחרת. (אלא אם עברת חוויות מסוגים שונים וכד' שעזרו לך לעבור את הקפיצות הלוגיות הנ"ל , בלי שתרגיש קונפליקט עמוק בתוכך, ובדומה למה שקרה לאבותינו כשיצאו ממצרים.)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 10:30 |
|
| |
הרמב"ם טוען שאדם יכול לחנך את עצמו לחשוב נכון ולהגיע לדעות אמיתיות. אפשר שאת החיוב לאדם להביא את עצמו לבריאות נפשית (כפירושו לכך) הרמב"ם קיבל כמובן מאליו וכחלק מחובותיו של האדם כיצור תבוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 16:24 |
|
| |
הרב מיכי
כמו כמעט כל הדתיים המתלבטים, הדילמה היא לא בין היהדות לשאר הדתות אלא בין יהדות לכלום, למרות שאני מקבל את קיומו של אלוהים, זה לא אומר שאני מקבל את זה שהוא ייסד דת (למרות שזה אפשרי) הסיבות הן בעיקר שאין שום ראיה מרשימה מספיק לטובת היהדות ואי אילו פגמים מדעיים ומוסריים שאני מוצא בתנ"ך שמצביעים על זה שנכתב בידי אדם. כמובן שאם היה לי ברור שהתורה אמת אז את הפגמים המדעיים והמוסריים הייתי תולה בחוסר ההבנה שלי (מוסר אלוקי וכאלה) אבל כל עוד אני לא משוכנע ואף לא קרוב לכך אני בוחן את התורה על פי הבנתי אישציפור אני לא הנחתי שהשכל הוא הגורם הראשוני לקיומי, אני פשוט מנסה לשפוט את העולם לפי השכל שלי וזאת מכיוון שאין לי שכל אחר להשתמש בו לא מבין את אותה קפיצה , היא שרירותית לחלוטין, אני יכול לקפוץ לכיוון אחר, ולייסד שם מערכת חוקים שלמה וקוהרנטית אך מה ערך יש בזה? חגמועד נראה לי פשוט שבתחום הדעות חובת האדם היא לבחון כל דבר בצורה אובייקטיבית ולא להסתמך על דברים שקיבל רק משום שכך חשבו לפניו.וזה מה שאני מנסה ,לבחון באובייקטיביות האפשרית, ואינני מוצא, ותאמין לי ש"יגעתי"
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 17:10 |
|
| |
קרטר, תגובתי לא יועדה אליך אלא לנסות ולהציע הסבר איך יתכן ציווי על אמונה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 17:19 |
|
| |
כתב :mdbrm
"כלומר אם הוא קיים, אז כשבא משיהו ואומר לי שהוא התגלה וביקש כל מיני דברים, זה כבר נשמע לי סביר בהחלט (ודאי שזו לא הוכחה, ואני לא מחפש כזו. אני מחפש סבירות). כעת תאמר שיש עוד הצעות להתגלויות ואמונות, ואכן עליך לבחור מי מביניהן היא הסבירה ביותר בעיניך."
א. אם הוא קיים, אז כשבא מישהו אני מסלקת אותו ומבקש לדבר/לקבל את אותם מסרים - עם הקיים (יותר מאשר עם "המישהו " העלול להחשד בדמיון / במגמתיות)
ב.לי נשמע סביר בהחלט שאם הוא קיים סביר שהוא יביע רצונו לכשירצה בכך בהווה (הרי יכול)
ג. "כעת תאמר שיש עוד הצעות להתגלויות ואמונות, ואכן עליך לבחור מי מביניהן היא הסבירה ביותר בעיניך."
אתה מניח מראש שאם הוא קיים - חייב להיות/סביר שהיתה איזושהי התגלות והכוונה לדת/ אמונה ספציפית, (נותר רק לבחור...) מדוע? האין הנחה זו לוקה באי רציונליות - בבחינת "לאחר שנשבית באמונתך - שוב אי אפשר לך בלעדיה/בצורך בה" ?
תמיד ניתן לטעון הפוך : למרות היותו קיים ויכול - לא התגלה, והותיר חופש בחירה מוחלט בידי האדם.
איש ציפור כתב "לטעמי הפתרון פשוט להניח את מציאות השם כמציאות שקדמה לי ולעולם, ולברר עפ"י התורה ושאר ברבדי הנתונים שבידינו מה זה אומר לגבי המציאות הקיומית שלנו ברבדים השונים של המציאות והחיים שלנו.
איש ציפור
"ולברר ע"פ התורה ורבדי הנתונים האחרים" - אתמהה, איזו הוכחה / הסבר מהווים דבריך לשואל ?!
חגמועד קם
אם תוכל לבאר דבריך ביתר בהירות ("אפשר שאת החיוב לאדם להביא את עצמו לבריאות נפשית (כפירושו לכך) הרמב"ם קיבל כמובן מאליו וכחלק מחובותיו של האדם כיצור תבוני).
ואדרבה , החכימנו כיצד מחנכים לכך (למה?)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 18:46 |
|
| |
זו דעת הרמב"ם שעליה נסוב האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 18:57 |
|
| |
רובין
כאן אכן כל אחד אמור לקבל את הכרעותיו לפי השכל הישר שלו. כפי כתבתי, לדעתי אין כאן הוכחות. יש לי הנחה סבירה שאם מישהו ברא אותי ואת העולם שסביבי, הוא מצפה מאיתנו למשהו. שאל"כ למה הוא עשה זאת?!
אמנם אם יבוא מישהו ויגלה לי שהוא לא רוצה מאיתנו מאומה, סתם התחשק לו, הייתי אומר 'אם קבלה נקבל'. אבל לזה נדרשת קבלה (כלומר ראיה כלשהי). גם עקרון התכליתיות והסיבתיות (שלכל מה שקורה יש סיבה, או תכלית) הוא משהו שקיבלתי ממנו מעצם ברייתי, ולכן אני מניח שאני אמור להשתמש בזה גם ביחס אליו. ושוב יש כאן הנחה סבירה, ולא יותר.
על גבי ההנחה הבסיסית הזו, מגיע אליי מידע, לא וודאי ועם הרבה חורים ובעייתיות, מהמסורת שקיבלתי אודות מתן תורה (בלי להתייחס לפרטיו). זה ביחד עם מיוחדות של ההיסטוריה שלנו כעם, מיישב ומביא לידי ביטוי את ההנחה דלעיל באופן הטוב ביותר. אבל באמת כאן זה עניין של הסתכלות ונקודות מוצא. ולגבי החורים - אני נותר בצ"ע.
כעת נותרת השאלה מדוע הוא התגלה אלינו פעם והוא לא מתגלה אלינו היום ואומר לנו ישירות מה רצונו? אין לי תשובה על כך, אבל איני רואה מה אני אמור להסיק מהשאלה הזו. אם נאמר שהוא כלל לא התגלה, השאלה רק מתעצמת, מדוע הוא לא מספר לנו מה רצונו מאיתנו. וכי הוא ברא אותנו לחינם (הרמב"ם במו"נ אומר שמי שמניח שהקב"ה עושה פעולות בלי סיבה עושה אותו גרוע מברואיו, שכן הוא פועל באופן לא רציונלי ולא הגיוני)?
האופציה שהוא רוצה מאיתנו להיות מוסריים וזה הכל, נראית לי בלתי סבירה בעליל. וזאת מפני שאני תופס את המוסר כאמצעי ליצירת חיים בריאים שיאפשרו לממש מטרות שונות, ולא מטרה לעצמה.
יתר על כן, גם לגבי המוסר אני יכול לשאול מנין שהקב"ה דורש מאיתנו את זה? האם הוא התגלה אלינו ואמר לנו זאת? לכן זה חשוף לאותה שאלה שהעלית כלפי התזה הדתית, ואינו מביא אותנו למצב נוח יותר במישור הפילוסופי.
אש יוקדת,
כפי שהסברתי כעת, תראי שאין כאן קשר לרצונות שלי, אלא לאמונות שלי. אבל כל אחד מאיתנו 'שבוי' באמונות (=הנחות היסוד) שלו. לכן אני בהחלט מודה באשמה. האם מישהו לא שבוי בהנחות שלו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 19:33 |
|
| |
הרב מיכי כאשר אתה אומר סביר האם כוונתך ל"קרוב לודאי" או ל"מתקבל על הדעת" ? כלומר סביר שאם אקפיץ קוביה היא תורה על 1 דווקא או לא? לגבי הנחת הדרישה המוסרית- היא נראית לי כאקסיומה מתקבלת על הדעת ודוקא ההנחה שהקב"ה יתגלה מובילה אותנו לנצרות, הרי לא מדובר על התגלות במובן של מופת מוכח (טיעון התגלות ה' בפני מליוני יהודים) אלא במובן שיש צורך שיאמר לנו את רצונו. ואם כך לא סביר שרק שליש אחוז ידע מה ה' רוצה מעימו
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 19:43 |
|
| |
רובין,
אני מתכוין ליותר סביר מהאלטרנטיבה המנוגדת. כל אדם וכל סיטואציה צריכה להיבחן לגופה. בכל מצב שאני בצומת ויש כמה אפשרויות אני בוחר בזו שהיא הסבירה ביותר. אני לא רואה היגיון בהגדרה אפריורי כמה סביר זה אמור להיות. איך אפשר למדוד סבירות כזאת?
כשאתה צריך לבחון האם כשתקפיץ קוביה היא תיפול על 1, ההסתברויות היחסיות הן 1/6 לעומת 5/6. אז ברור שההשערה הסבירה יותר היא שהקוביה לא תיפול על 1 (אם היא הוגנת, כמובן).
ההנחה הקב"ה יתגלה ממש אינה מובילה לנצרות, וזאת בהגדרה סטטיסטית פשוטה. הנצרות עצמה טוענת שהיא ממשיכתה של היהדות, כלומר מקבלת את עובדת מעמד הר סיני וכו'. לכן כדי לקבל את עמדתם אתה גם צריך להניח את ההתגלות הזאת, ורק להוסיף עליה עוד קומה שגם היא מפוקפקת. אז באיזה מובן זה עדיף? והוא הדין לאיסלם. לדעתי בסוגיא זו לראשוניות יש משמעות רבה.
|
|
|
|
|