אם כי ישנם אשכולות מתאימים לנושא, אך מדוחק הזמן ומאחר ומנגנון החיפוש של הפארק אינו זמין, הריני פותח אשכול חדש.
התשובה לשאלת הכותרת תלויה במה אנו קוראים "שכל" לכלל המודעות או לזו המילולית בלבד.
עקב זה נובעים הרבה ויכוחים ולכן היה ראוי לדון שוב על מהות השכל-מודעות. אך מאחר וזה דיון מופשט מדי ואיכפתלי כבר העיר עם משל והתחיל דיון ומאחר והדיון סטה מנושא אשכול אחר שהנוגע בדבר של האשכול ההוא חפץ להשאירו ממוקד בנושא שלו, לכן אני מעביר את ההודעות משם.
נשלח ב-9/9/2003 18:36
איכפתלי:
שלום לכולכם
רועה - לא הגזמת קצת עם ההאשמה של "כמעט כפירה"?
מעשה באדם שנקלע למקום מבודד כשברשותו סכין בלבד. בו חטב עצים והבעירם חתך אוכל ואפילו כתב על החול. אלא שיום אחד הוא השתמש בו כקיסם אוזניים...
השכל הוא כלי רב עוצמה ומי שאיננו משתמש בו קרוב להחטיא את תכלית חייו אך כמו כל כלי ישנן פעולות שהוא איננו מסוגל לבצע ואף מביא יותר נזק מתועלת. השכל עצמו הוא זה שמבהיר לנו (למתבונן) כי לא כל דבר בכוחו לנתח ולהבין.
דוגמה לשבר את האוזן: באופן לוגי ברור כי ישנן שתי אפשרויות - או שהיקום הוא סופי ובעל גבולות או שהוא אינסופי. שתי האפשרויות אינן ניתנות לעיכול בשכל האנושי. אם הוא סופי מה בא אחריו? ומושג של מסה אינסופית ודאי איננו נתפש.
כל האמור לעיל לא מתייחס לדיון הרחב שהועלה באשכול זה אלא רק להנחה הבלתי מעורערת בפורום זה כי כל דבר יכול וחייב להיות נתון לבקורת השכל ולא היא!
נשלח ב-9/9/2003 18:38
...מה שאיכפת לי היא ההנחה של איכפתלי ש"מושג של מסה אינסופית ודאי איננו נתפש". אדרבה ואדרבה, סוף הוא שאינו נתפס כי אין סוף אלא אם יש גם מעבר לו וממילא אינו סוף. מה שחושבים בהשקפה ראשונה שאינסוף לא נתפס הוא כי אנו רוצים ל"תפוס" הכל ולשלוט עליו במודעותנו. לכן אולי אם נשנה מאיות "אינסוף" כאילו שזו מציאות חיובית ונאיית "אין סוף" כפשוטו והיינו שאיננו מזהים סוף הרי זה ממש מעין התענגות על הווה ית'!
תוקן על ידי - ווטו1 - 09/09/2003 18:49:02
נשלח ב-9/9/2003 18:42
מציץ_ונפגע:
וטו
אהבתי את הרעיון שלך לגבי אינסוף . בעיקרון אינני חושב שהדוגמה של איכפתלי לגבי האינסוף הוא דוגמה טובה למגבלות התבונה (אם כי אני האחרון שיחלוק על כך שיש מגבלות לתבונה -אהבתי את המשל שלך אכפתלי). הקושי הוא רק בציור הדבר בדמיון אבל מתמטיקאים ופיזיקאים מטפלים במושגים האלה בצורה מוצלחת באמצעות משוואות וכדומה - דהיינו ראיית ההשלכות הנובעות מהמושגים האלה ולא את המושגים עצמם.
נשלח ב-9/9/2003 18:43
איכפתלי:
ווטו
לא ירדתי לסוף דעתך.
עם זאת עולה ממנה ריח של זיהוי היקום והאלוקות כשני מימדים של דבר אחד (שפינוזה). אני סולד מתפיסה זו והרמב"ם כבר היכה בקודקודה.
מציץ
מתמטיקאים ופיזיקאים יכולים להניח הנחות, לפתח מודלים, ולחזות תופעות כל זמן שלדעתם היקום מציית לחוקי המתמטיקה והפיזיקה.
אין זה אומר שהם אכן מבינים מהי משמעותו של אינסוף.
צר לי אך אני עומד על דעתי שמושג זה איננו ניתן להבנה בשכל האנושי.
נשלח ב-9/9/2003 18:44
מציץ_ונפגע:
מה שכתבת שאינסופיות המרחב גורר אחריו קיום מאסה אינסופית אינו נכון ככל הידוע לי. מבחינה לוגית אין קשר בין הדברים . ומבחינה פיזיקלית יש רק תנאי שריכוז החומר ביקום יהיה נמוך מאיזשהו ערך סף ידוע . בנוסף לכך אין שום סתירה לוגית בהנחת קיומו של כמות חמר אינסופית .
השאלה היא כיצד להגדיר את המושג הבנה . לדעתי אין המושג הזה זהה עם היכולת לצייר משהו בדמיון אלא עם היכולת לבחון השלכות ללא סתירה לוגית .
נשלח ב-9/9/2003 18:47
איכפתלי,
הדיונים על האלוקות בין להרמב"ם ובין להזוהר ועוד נידונו רבות בפורום. כן נידון הענין שהכל מודעות והעבודה היא להתקדם ולדייק וזאת על ידי הפיכת המודעות התת-מילולית למילולית.
עז רצוני להביא לינקים לעיונך, אך מחוסר זמן ומחוסר מנגנון חיפוש זמין, לא עלתה בידי!
הנך כותב שהנך "עומד על דעתך". א. היזהר שלא תדרוך על דעתך, וב. יה"ר שהדעת תהיה כה בהירה שלא תזדקק לעמידה עליה.
נשלח ב-9/9/2003 19:04
איכפתלי:
אכן סטינו [ווטו: באשכול ההוא] מן הנושא אל הדוגמה.
טענתי היא שהשכל עצמו מורה על מגבלותיו.
כמובן שעדיין עלינו לדון מהם התחומים שבהם תבונתינו מוגבלת.
תלונתי (למען ווטו) על כך שהאוירה בפורום זה היא "שכלי ואפסו עוד" כלומר אין תחום או נושא שאינם נתונים לבקורת התבונה הטהורה, לניתוח שכלי ולהסקת מסקנות.
אגב, עצם העובדה שטענתי אינה מקובלת על כולם מהווה הוכחה לאמיתותה...
נשלח ב-9/9/2003 19:07
לגוף הנושא אנא עיין למעלה ובאשכולות אחרים שם תמצא ציטוטים מהאבן עזרא שהשכל הוא המלאך בין אלוקים לאדם [הנקרא בפורום: שכליאל] והרמב"ם שהשכל הוא כבוד השם והחוב"ה שההערה התוריה אך משרתת את ההערה השכלית [יש עוד מהעיקרים, הרלב"ג ור"ח קרשקש, אך הבאתי את הרווחים בישראל].
האם זה הקנה מידה שלך לאמיתת טיעונים, שמה שלא מקובל אמת ומה שמקובל על הכל שקר? [לפעמים זה נכון ]
נשלח ב-9/9/2003 19:11
ווטו
לא הבנת את הקריצה התכוונתי לומר שהעובדה שהשכל לא מורה לכל אחד על מגבלותיו היא עצמה ההוכחה למגבלותיו...
נשלח ב-9/9/2003 20:42
איכפ"ל,
אההה לזה אני מסכים אלא שזו מגבלת האדם לרדת לעומק השכל ולא של השכל עצמו. [גם מזה נוכח אני שאין לנו ויכוח יסודי ביותר.]
נשלח ב-9/9/2003 23:15
ווטו. עשית את מלאכתי. הגדרות נפלאות .יישר כוח
נשלח ב-9/9/2003 23:25
וטו
הדבר הטוב ביותר שתביא מהמאמרים הזמינים לך על מהות השכל ותוריד אותם לקרקע. אני מניח שלכל הפחות לאלה שיש להם מספיק רצון טוב ושכל טוב, זה יועיל הרבה. (נראה שישנן הוכחות לכך בפורום)
נשלח ב-10/9/2003 01:27
אכפתלי
אינני שותף לדעתך שבפורומנו שולטת אוירה של "שכלי ואפסו עוד" . באשכול הבהרה כתבה שחרית שיש להבחין בין שכלתנות לשכליות .ביאור ההבדל הוא ששכלתן הוא מי שחושב שצריך להכפיף הכל לשכל ולהפוך אותה לדת גם כאשר מדובר בדברים שמטבעם אין לבחון אותם בקטיגוריות שכליות כמו השכלתנים בזמן המהפכה הצרפתית וכמו שכתב שם וטו - שכלתן הוא מי שדוגל בשכל . לעומת זאת שכליות יכולה להכיר במגבלות התבונה אלא שהדרך היחידה שבו אפשר לנהל דיון אינטליגנטי היא באמצעות טיעונים שכליים . האלטרנטיבה לכך היא או השמצות וגידופים או שתיקה . הרי אי אפשר להביא טיעוניים לא שכליים . עיין בחוקת הפורום בדברי רבינו סיינפלד שליט"א ותמצא נחת .
נשלח ב-10/9/2003 01:50
אכפת לי
גם אני איני חסיד גדול של אמונה יתרה בשכל.
השכל הוא כלי.
הוא בהחלט עלול לטעות ולהטעות. ומי אומר שהוא אדקווטי להכרת המציאות (סליחה, וטו, אני יודע שיש לנו ויכוח נושן בזה).
אבל האם יש כלי טוב יותר?
האם יש לך כלי אחר כלשהו?