בית פורומים עצור כאן חושבים

האם המחבלים רעים ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/9/2003 14:53 לינק ישיר 

מציץ
הקריטריונים שלך מעורפלים מאד.
ראשית כיצד משקללים מחיר מול תועלת ומה מוגדר יחס סביר ביניהם?
בנוסף לעיתים קרובות המחיר והתועלת תלויים בהערכות עתידיות היכולות להשתנות מאדם לאדם.

אינני מדבר אלא עונש עקב מנטליות אלא עקב בחירה קולקטיבית של עם ברוע שיטתי(אף שיש בו חריגים).

לאיקה
עדיין הסיפור על "אשמתינו"?
הבאתי למעלה הוכחות לכך שהטרור איננו תלוי במצב כלכלי חברתי.

גם הכיבוש איננו הגורם שהרי היה טרור ערבי גם לפני מלחמת ששת הימים.
ואם לדעתך כבר אז היה כיבוש הרי שגדר לא תעזור כיון שהיא כוללת בתוכה שטחים כבושים שמצדיקים הפעלת טרור כלפינו.

בכלל כל הרטוריקה שלך כאילו באה מהצד המוסרי אך בפועל היא חוטאת חטא בל יכופר של הבנה (שלא לומר הצדקה) למעשי רצח נפשעים.

אגב האם "מנגנון ההצדקה" הלז מאפשר לך להבין טרור המופעל ע"י יהודים לאחר שהם נתונים תחת מתקפת רצח ערבית מזה שנים?
שלא יובן בשום אופן שאני מצדיק תופעות כאלו. אלא שבעיני רצח הוא רצח בלי אבל ובלי מתן לגיטימציה למניעים למיניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 15:23 לינק ישיר 

אכפתלי

כשאני מדברת על כיבוש אני מדברת על שלטון עם אחד על עם אחר, אין עם שהיה תחת כיבוש ולא נלחם לעצמאותו, הפלשטינאים אינם שונים מהאירלנדים, או מהשחורים בדרום אפריקה. או מאיתנו לפני קום המדינה, האצ"ל והלח"י ישנה סיפרות מלאה על ילדים גבורים בני 8-12 שיצאו למשימות חבלה ב"אוייבים", מה הם בדיוק היו? אם לא טרוריסטים? אתה משווה את המצב של לפני 67 לטרור היום? אתה כנראה צעיר מאוד, או שאינך יודע על מה אתה מדבר. הגדר מאוד עוזרת בעזה , אין מה להשוות בכלל בין החדירה של מחבלים מתאבדים שם, לבין יהודה ושומרון.

זה יכול ממש לא למצוא חן בעיניך שאני טוענת שזה מטבע האדם ללחום בכל דרך כדי להביא את עצמו לחירות מדינית, אבל איפה ראית שאני מצדיקה מעשי רצח? לי נראה שכל אלה שדוגלים ב"השמדת עמלק" הם אלה שמצדיקים מעשי רצח, כי הם מביאים את עצמם ואת העם למצב בו אנו נמצאים כיום. במעגל הדמים הזה כבר עשרות שנים . והריני לחדש לך שאם לא יחליטו על הפרדה בהקדם האפשרי אין לנו אלא לצפות לפיגועים נוספים והמצב רק ילך ויחמיר.

תוקן על ידי - איקה - 22/09/2003 15:41:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 16:27 לינק ישיר 

מיימוני

אני שמח שהבהרת לפחות שאתה מדבר בשאלה תיאורטית (למרות רמיזות עבות שלדעתך אפשר לדון בנושא לגבי בעיה מסויימת במציאות שאתה אנו מתמודדים) .

ובכן אתה טוען שיש לנתק את הדיון מהשאלה במציאות האם אין פתרון אחר . יש לדון רק בשאלה העקרונית : אם יתברר שאין פתרון טוב יותר האם זה מוצדק להרוג ולו גם קבוצה גדולה של אנשים נשים וטף ?

הטענה הזאת לא מקובלת עלי מטעמים שאסביר אולי מאוחר יותר . בינתים אדון בדבר לפי ההגיון שלך . ובכן , ראשית כל יש לדון בשאלה הזאת : מהי פירושה של הקביעה שאין פתרון טוב יותר ? ומתי קביעה כזאת יוצרת הצדקה להריגתם של חפים מפשע ?

כדי להבהיר את הנושא עלי להעיר שיש סתירה פנימית באופן שבו אתה מציג את הנושא . מצד אחד אתה מדבר על היתר להרוג חפים מפשע בנסיבות מסויימות . מצד שני אתה מנסה לטשטש את העובדה שאתה מדבר על חפים מפשע בכך שאתה מזכיר את מאמר חז"ל שהמרחם על אכזרים סופו להתאכזר על רחמנים או בכך שאתה מזכיר את מעשיהם של הפלסטינים נגדנו .

צריך שיהיה ברור - כל עוד לא עשה אדם מעשה שהופך אותו לאיום הרי הוא בגדר חף מפשע . מהי הרגע המדוייק שבו אדם מפסיק להיות חף מפשע הוא נושא שראוי לבררו בפני עצמו . אבל אנחנו מדברים עכשיו על גורלם של חפים מפשע כמוני , כמוך , כמו איקה וכמו חבצלת . העובדה שלאדם יש חבר או או בן משפחה או בן עמו השותף לפשע אינו עושה אותו פחות חף מפשע . גם העובדה שמישהו שייך לעם אחר מאתנו אינה הופכת אותו לפחות חף מפשע . ואפילו העובדה שהוא מזדהה עם מעשה פשע אינה רלבנטית לענין הזה .

הדיון כאן הוא האם יש נסיבות שבהם מותר להרוג באופן מכוון חפים מפשע . כל הערה שמנסה לטשטש את העובדה הזאת איננה מקובלת עלי .

ובכן באלו נסיבות מותר להרוג חף מפשע מסוג זה ? האם עקרון ההגנה העצמית מספיקה בכדי ליצור היתר להרוג חף מפשע ? התשובה הברורה היא לא באל"ף רבתי ! חכמינו כבר קבעו את הכלל הזה : "מאי חזית דדמא דידך סומק טפי" (וכי מה ראית שדמך סומק יותר) . ערך החיים שלי איננה עולה על ערך חייו של אדם אחר באופן לא מסוייג .

מכיון שכך נשאלת השאלה מהי איפה ההיתר לבצע פעולה צבאית בכלל ? בכל פעולה צבאית נהרגים חפים מפשע . וניתן גם לטעון שאפילו חיילים של צבא האויב הם חפים מפשע מכיון שמכריחים אותם לשרת בניגוד לרצונם . מהי ההצדקה להרוג בנסיבות כאלה ? מה קרה עם לא תרצח ?

תשובה לשאלה הזאת תדרוש דיון מעמיק ורחב במגוון של נושאים כמו תפיסות מוסר דיאונטולוגיות לעומת תפיסות טלאולוגיות ובנושאים של זכויות מדינתיות ובתיאוריה של מלחמה צודקת . אינני יכול להאריך בדבר במסגרת הצרה הזאת . למי שמתענין אני ממליץ על הספר 'מלחמות צודקות ולא צודקות' של הפילוסוף המדיני מייקל וולצר . במסגרת זאת אומר רק שההצדקה הבסיסית לפעולות צבאיות היא כורח המציאות . כל מערכת מוסרית חייבת להיות כזאת שהיא מאפשרת את יישובו של עולם ולא גורמת לחורבנו . כדי ליצור איזון אפקטיבי בעולם שבו קיימות כוחות צבאיים בעלי כוונות תוקפניות יש להציב נגדם כח צבאי בכדי שלא תיווצר מצב שהם יחריבו את העולם .

הנקודה שיש לזכור הוא שמה שדורש הצדקה הוא הלגיטימיות של ניהול מלחמה ולא להיפך . בכל מקרה אין הצדקה אוטומטית להריגתם של חפים מפשע גם כאשר מדובר במה שהוא צורך ההגנה העצמית . קיימת הצדקה לאקטים צבאיים המכוונים נגד כוחותיו של האויב גם כאשר אלה עלולים לפגוע בחפים מפשע . אבל אין לך בו אלא חידושו .

ערך החיים של חף מפשע אחד אינו עולה באופן מוחלט על ערך החיים של חף מפשע אחר . העדפת חייהם של בני המדינה שלי על פני חייהם של בני מדינה אחרת יש לה הצדקה בגלל הצורך באיזון וזה נגזר מהמציאות הבילאומית . אבל הצדקה זאת אינה מוחלטת וצריך שיהיה בה יסוד של פרופורציונליות .

מכל האמור ברור שגם כאשר מתברר 'שאין פתרון טוב יותר' כלשונך אין זה כשלעצמו יוצר הצדקה להרג חפים מפשע . יתכן בהחלט שיש מצבים שבהם אנו נדרשים להפקיר את עצמנו ולא להרוג אחרים . וכאן אשתמש בלשונך "ובוודאי שראוי להצטער שאנו חיים בכזה מין עולם שבו יש צורך בתגובות כאלו, אבל לא תמיד יש ברירה".

יש לי עוד הרבה להאריך אבל אני רואה שגם ככה כבר הארכתי יותר מדי .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 16:49 לינק ישיר 

צר לי על הסטיה לכיוון סמי-פוליטי אך בכל זאת...
לאיקה
לא התמודדת עניינית אם אף אחת מטענותי.
לא השוייתי למצב לפני 67 אלא אמרתי שהעובדה שכבר אז היה טרור שומטת את הבסיס מהטענה שהכיבוש הוא המוליד טרור.

באשר לאצ"ל וללח"י נראה לי שעליך לעדכן את ידיעותיך בנושא:
האצ"ל באופן עקרוני התנגד לפגיעה באזרחים והגביל עצמו ללחימה בחיילים בריטים. נכון אמנם שבחלק מהמקרים נפגעו גם אזרחים אך מעולם לא היתה זו מטרת הפעולה.

באשר ללח"י היו בו וויכוחים פנימיים עד כמה יש ללכת רחוק עם מעשי החבלה אך למיטב ידיעתי גם הם מעולם לא דגלו בהרג אזרחים שיטתי וגם לא פעלו באופן כזה( מלבד נקמה על מעשים ספציפיים).
ובכלל הלח"י היה ארגון קטן וקיצוני שתפישותיו נדחו ע"י רוב אנשי הישוב.

ההשוואה לדרא"פ ולאירלנד רק ממחישה את טענותי. שום עם כבוש לא פעל בעבר וגם לא בהווה בשיטות של הפלשתינים. האירים תמיד שמים פצצות במשקל מוגבל בפחי זבל וכו' ונזקן מועט. לו רצו יכלו גם הם להרוג אזרחים במספרים גדולים אך עובדה שהם נמנעים מכך. גם בדרא"פ אין תקדים לפיגועים מהסוג שאנו סובלים.

מצד שני אנו נתקלים בטרור ערבי ללא שום קשר לכיבוש עיין ערך סעודיה ובן לאדן. חלק גדול מ"לוחמי חופש" אלו לא חוו כיבוש מימיהם ולא ראו מעולם חייל ישראלי לא דרך הטלויזיה.

העמדת הכיבוש כמייצר טרור אינה נובעת מניתוח העובדות אלא מרצון להשתמש במצב הנורא בו אנו שרויים לקידום תפישות עולם פוליטיות שגובשו ללא קשר אליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 17:08 לינק ישיר 

אכפתלי

הבעתי את דעתי.
אני לא אכנס לפרטים,בעניין ההשוואות,דיברתי על עקרון, אם אתה אינך מבין זאת יש לך בעיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 17:13 לינק ישיר 

איקה

תגובתך המנומקת להפליא חותמת את הדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 17:18 לינק ישיר 

שתי הערות קטנות לסדר לאכפתלי, רק על מנת להעמיד דברים על דיוקם, ועוד קצת גם לאיקה:

ראשית, המידע שלך על הטרור האירי שגוי. הוא גרם לאבידות גדולות בנפש, לפחות כמו אלה של הטרור הפלשתיני. יתירה מזו, בצפון אירלנד רובה של האוכלוסיה הוא פרוטסטנטי, ולא רק שאינו תומך בטרור הקתולי אלא אף סובל ממנו. אילו כולם עניינים שבעובדה. אם יש מה ללמוד מהמצב בצפון אירלנד, זה שכיבוש ואחריו התנחלות מסיבית על מנת ליצור עובדות בשטח אינם עובדים גם מאות שנים אחרי המעשה. וגם שאפשר לפתור בעיות מסוג זה באמצעים שאינם ברוטליים כמו אלה המופעלים כלפי הפלשתינאים. אבל זה אינו המקום.

שנית, שרבוב הטרור המוסלמי ובן לאדן טובים אולי לנשיא בוש כשהוא מצדיק את מלחמתו בעיראק, אך כאן, בפורום הזה, קהל היעד אינטילגנטי קצת יותר... הטרור המוסלמי אינו מכוון נגד ישראל אלא נגד התרבות המערבית בכללה (בו משתלבת ישראל כגרורה מובהקת של ארה"ב), ובא על רקע דתי מתלהם, כמו גם על הרקע של הקולוניאליזם התרבותי של אמריקה. לא ארחיב כאן, הדברים ידועים לכל קורא עיתונים, אך האיום של בן לאדן על לונדון ועל ניו יורק גדול לאין ערוך מהאיום שלו על תל אביב. ערבבת מין בשאינו מינו. ועוד - אמנם טרור זה לא צמח על רקע של כיבוש ישראלי, אך שורשיו והולדתו בכיבוש הסובייטי של אפגניסטאן, ואף זה עניין היסטורי ידוע.

יש, עם זאת, רגליים לסברה שטרור אינו צומח בהכרח על רקע של כיבוש. דוגמאות לכך הן פעולות טרור של ארגונים להגנה על זכויות בעלי חיים בארצות המערב, למשל, המכוונות נגד חברות תרופות ואוניברסיטאות, כמו גם, הטרור של קבוצות שוליים שונות מלובי כלי הנשק בארה"ב ועד ללוחמים בגלובליזציה ברחבי העולם. זכורות, כמובן, שנות השבעים האלימות באירופה, בה היו מספר רב של ארגוני טרור קומוניסטים ואנרכיסטים במערבה, מהבריגדות האדומות ועד לארגון באדר מיינהוף. אילו רק דוגמאות על קצה המזלג.

צא ולמד שהסיבה לצמיחתם של אירגוני טרור אינה בהכרח כיבוש, אלא הרצון להשיג יעדים פוליטיים שלא באמצעות המערכת הדמוקרטית, אם מסיבות של העדר כוח פוליטי בכלל (כמו אצל הפלסטינאים) או כוח פוליטי מספיק (כמו במקרה האירי או אצל מגיני זכויות בעלי החיים וכיוצ"ב), ואם מסיבות של אידאולוגיה שבבסיסה אינה דמוקרטית או דוגלת בהרג (כמו אצל הטרור המוסלמי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 17:27 לינק ישיר 

כ'פתלי

צדיקים מלאכתם נעשת בידי אחרים...

חבצלת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 17:57 לינק ישיר 

רבותי המדיינים,

אנא מכם, שמרו את הויכוחים הפוליטיים לפורומים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2003 21:51 לינק ישיר 

לשאלתו המקורית של זר"ע:

כן, הם רעים וחוטאים והם גם טיפשים.

רעים - כפשוטו, לא זוקק הסבר.

חוטאים - כי ממעטים דמות קלסתרו של זה שבצלמו אנו ברואים (וכמוהם כל מי שרואה עצמו כשליח לדבר הרג והרס והדברים נידונו באשכול על פרשת פנחס), ובדבר זה אין תירוצים, אין נסיבות מקילות (מלבד הקם להרגך במובן המילולי ביותר של המילה כפי שנאמר פה) ואין יוצאים מן הכלל.

טיפשים - כי בחמימות מוחם משיגים הגברת האיבה ומרחיקים השגת מטרותיהם שעשויות להיות לגיטימיות כשלעצמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 10:33 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

איך אפשר שלא להסכים עם דבריך, עם הרגשות שאתה מעורר, ועם ההזמנה לדיון מקיף בפילוסופיה של האתיקה.

אבל בכל זאת יש כאן בעיה.

נכון, אסור לפגוע בחפים מפשע.
אבל כאשר מדובר בילדים החפים מפשע שלי מול הילדים החפים מפשע שמחנכים אותם להרוג (דוגמא תיאורטית בלבד, כפי שציינת ) -
מה אז?

ארשה לעצמי לצטט מישעיהו לייבוביץ הבלתי נשכח. הוא הציג פעם את השאלה מה יעשה מורד שיכול לחסל רודן אך החיסול יעלה גם בחיי ילדיו החפים מפשע שעומדים לידו.
הנקודה אינה מה לעשות, אלא שההתלבטות המרובה פירושה הימנעות ממעשה, כלומר החלטה שלא לפעול.

כפי שכבר כתבתי, והסכמת עמי, אנו חיים בעולם אכזר מאד - אפילו שם התואר אכזר לא יאות לו, לפי שהעולם אינו בר בחירה ברובו. כל האלטרנטיבות גרועות, וצריך לבחור את הטובה שבכולן. מדוייק יותר לומר שהעולם הזה תובע מאיתנו להשתמש לפעמים במידת האכזריות (תביעה מוסרית או אחרת? איני יודע, צריך להתיישב בדבר).
האם אנו רשאים להפקיר את דם ילדינו? האם זה מה שתובע המוסר?
מסופקני.

אני סבור שהתורה מלמדת אותנו מסר שאינו עולה בקנה אחד עם הדרישות המוסריות הגבוהות שהצגת - ושאני מזדהה איתן, אך מסתייג מן ההזדהות שלי.
אדם צריך לדעת מה סדר העדיפויות.
איני מכיר את כתבי הפילוסופים שהזכרת, אך יתכן שניתן לתמצת את הדברים בשאלה פשוטה זו. לכל דבר יש עלות. האם זה צריך להיות מחיר המוסר?
אני סבור שהתורה מלמדת אותנו שלא להיות מוסריים במקום שאי אפשר. וזה כלל גדול ביותר. וראה במעשה שאול והעמלקים (ואכן, במבט מודרני קשה מאד להבין מה היתה הטענה כלפי שאול מבחינה מוסרית - מבחינות אחרות ברור במה נכשל, ואולי זה נושא לאשכול אחר).

אזכיר עוד נקודה שנראית לי שייכת לענין.

בתקופה המודרנית למדנו והפנמנו לעומק שהאדם אינו שחור או לבן, אלא אפור. שלכל אדם, גם לרשע הגדול ביותר, יש ביוגרפיה, שאם נתבונן בה נגלה סיבות טובות לרחם עליו. שאדם, כפי שאמר סוקרטס, עושה תמיד מה שנראה לו טוב. וכיון שאנו עצמנו פגומים, איך נתיימר לשפוט אחרים.
זה מביא לתוצאות אבסורדיות, כמו רחמים על היטלר. אבל אולי זה המחיר של ההבנה.

יש משהו לקוי בכל זה. וזה למעשה הנושא המרכזי של האשכול.
יש לחלק בין שתי מערכות. בין שני חשבונות.
מבחינה מוסרית-פנימית אם אקרא לזה כך, ואולי זה מקביל ל"דיני שמים", יתכן שיש ללמד זכות על כל הרשעים. אפילו על היטלר.
אך אנו חיים בעולם שבו אנו נוהגים לפי חשבונות אנושיים. אין לנו אפשרות ואסור לנו לנסות להשתמש בחשבונות של מלאכים.
לכן אנו נאלצים לפגוע במלחמה בחפים מפשע. לא צריך לשמוח על כך, ולא צריך לרוץ לחפש זאת, אך אם זה מה שיש, אסור לנו להשתמט מחובתנו לילדינו.
ואם יש לפנינו פושע, אסור לרחם עליו יותר מדי. כבר אמר מי שאמר כי מי שרצה לבטל עונש מוות בסנהדרין, אף הוא מרבה את הרוצחים.
בדיני שמים? אולי ניתן להגיע למסקנה שהם צדיקים. אבל חובתנו בעולמנו היא להתייחס אליהם כרוצחים, ולא לשכוח את העובדה הלא נעימה הזו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 10:47 לינק ישיר 

לגבי שאול והעמלקים, ניתן בהחלט לראות גם במבט מודרני כי שאול חטא. לו היה שאול הורג כל זכר בעמלק ומחרים את הרכוש לה', אך מותיר בחיים את הנשים והילדים כי אז, בראיה מודרנית, היינו יכולים לסבור כי הוא פעל באופן מוסרי. העובדה כי הוא לא חס על "מעולל ועד יונק", אך לעומת זאת הותיר בחיים את אגג ולקח את הרכוש לשלל מראה כי כוונתו לא היתה מוסרית כי אם לכבוד ולתפארת עצמו (באמצעות השארת מלך האוייב בחיים והשפלתו נהגו המלכים להבליט את נצחונם, ויתכן כי זו משמעות "אכן סר מר המוות" של אגג ואכמ"ל). לפיכך שאול עבר על ציווי ה' לא מתוך תחושה מוסרית עמוקה אלא לטובת עצמו, וזהו חטא קלאסי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 14:39 לינק ישיר 

מיימוני

כתבת שהתורה מלמדת אותנו מסר שאינו עולה בקנה אחד עם מה שכתבתי .

חשוב על הדוגמה הבאה . גויים דורשים שימסרו לידם להריגה אדם אחד והם לא נוקבים בשמו של אדם מסויים . ההלכה קובעת שבמצב כזה אסור למסור אדם אחד אפילו אם ברור שאם לא ימסרו אדם אחד ייהרגו כולם . ולדעת הרמב"ם כך הדין גם כאשר הם נוקבים בשמו של אדם מסויים כל שאינו מחוייב מיתה ומרות שברור שבין כך ובין כך ימות .

כלומר אנחנו מדברים על מצב בו ברור שדוקא אם יימסר אדם אחד יהיה מצב טוב יותר על פי כל קנה מדה . אך בכל זאת אומרת ההלכה שהמעשה של מסירת אדם הוא מעשה כל כך רע ששום מטרה אינה יכולה להתיר אותה ולא משנה מה התוצאות.זוהי תפיסת מוסר דאונטולוגית - המטרה אינה מקדשת את האמצעים וכל מעשה צריך להבחן מצד עצמו ולא מצד תוצאתו .

לפי ההלכה מותר להרוג אדם לצורך הגנה עצמית רק כאשר חל עליו דין רודף . ללא שיחול דין רודף קיימת הכלל של מאי חזית דדמא דידך סמיק טפי .

אתה נוקט יותר בגישה טלאולוגית (=תכליתית). אני אינני פוסל זאת בעיקרון , אם כי אינני חושב שאפשר לנקוט בגישה כזאת ללא סייג . ההלכה שהזכרתי היא דוגמה למצב שבו האינטואיציה המוסרית מתנגדת לגישה תכליתית . ויש דוגמאות אפילו יותר אינטואיטביות .

אבל גם כאשר אנו נוקטים בגישה תכליתית ראוי לברר מה נחשב לתכלית טובה . השאלה היא , כפי שהצגתי זאת אתמול : על פי איזה קריטריון אפשר לומר שתכלית השארתו בחיים של חף מפשע אחד חשובה יותר מתכלית השארתו בחיים של חף מפשע אחר ?

כפי שכתבתי אתמול אני חושב שיש תנאים בהם מותר לפעול אפילו באופן שברור שנהרגים חפים מפשע . כך שאינני חושב שאני מציב דרישות מוסריות גבוהות מדי . אני בסך הכל טוען שיש לזכור שגם בדברים אלו יש גבולות מסויימים . גם במלחמה ישנם גבולות וראוי להתבונן מהם הגבולות האלה.

בכל זה צריך לזכור גם את דברי המאירי שגם כאשר על פי הדין מותר למסור אדם להריגה יש "לעכב וליתן מתון בדבר עד דכדוכה של נפש" .

בנוגע ליתר דבריך שיש לחלק בין שני מערכות בין דיני שמים ודיני אדם . אינני יודע אם הבחנת , אבל בדיוק את הדברים האלה כתבתי אתמול בהודעתי לזריחת עץ . דילמא בני חד מזלא אנן .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 15:17 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

אני לא למדתי פילוסופיה, ויתכן שמה שאני מתייחס אליו כבר נדון.

אבל אני לא מקבל את הטענה, שניתן להבחין בין מוסר דאונטולוגי למוסר טלאולוגי. לדעתי, קיים רק מוסר אחד – וזהו המוסר הטלאולוגי (התכליתי). מוסר למיטב הבנתי מוגדר כאוסף של חוקים שנועדו להביא למצב רצוי. ככזה, הוא בהכרח מכוון לתכלית מסויימת ולכן הוא טלאולוגי על פי הגדרתו.

בדוגמה שהבאת, אין להתבונן בתוצאה המיידית של מסירת יחיד מול הרג הרבים, שבו צריך לכאורה להעדיף את הרג היחיד. נניח לרגע, שהיה חוק המתיר למסור יהודי לגויים. התוצאה היתה שתמיד, בכל מצב, כל יהודי מבוקש ימסר לגויים. כמה יהודים היו נהרגים עקב זאת? מה היו ההשלכות האחרות על דמותה של היהדות? לחילופין, נתבונן במצב ההפוך, שבו יהודי לא היה נמסר לגויים בשום תנאי. האם אפשר לומר בוודאות שהיתה השמדה המונית של היהודים?

אנו צריכים לבחון את האיום ברצח ההמוני לא כאמת וודאית, אלא את הביצוע הצפוי בפועל. ולעשות זאת לא רק במקרה המסויים הנידון, אלא בעתיד ובכל המקרים האפשריים. אני מניח שהשוואה בין שתי התוצאות (עם החוק ובלעדיו) תעלה, שהמצב שיגרם עקב סירוב מסירה הוא עדיף – ולכן כך נקבע.

האם זה לא מוסר טלאולוגי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 16:13 לינק ישיר 

אביעם

גם אני לא ממש למדתי פילוסופיה .

הבה אציג לך שאלה שראיתי בדיוק היום .

בבית החולים שוכבים חמישה גוססים . אחד זקוק להשתלת כבד , אחד להשתלת כליה וכו' וכו' . המצב הוא שאם לא יושגו האיברים באופן דחוף ברור שכל החמישה ימותו . והנה לבית החולים מגיע אחד כמו מציץ או אביעם לבדיקות . הרופא בודק ורואה שאברי הנבדק מתאימים בדיוק להשתלה . הרופא יכול לעשות שני דברים .

א. להרוג את הנבדק ובכך להציל את חייהם של חמשה אנשים .

ב. להשאיר את הנבדק בחיים ובכך לאפשר לחמשת הגוססים למות .

אם בודקים את התוצאות של שני דרכי הפעולה ברור שהמצב שיווצר כתוצאה מנקיטה באלטרנטיבה הראשונה טוב יותר . לפי כל קנה מידה חייהם של רבים עדיפים על חייו של יחיד . ובכל זאת אני מניח שכולנו מסכימים שזה אסור ושרופא שיעשה כך הוא רוצח נבזי . כיצד זה יכול להתיישב עם גישה טלאולוגית ?

בנוגע לעמדת ההלכה ,אינני יודע מה יחסך להלכה . אבל ברור שההלכה היהודית היא דאונטולוגית לעילא ולעילא . ההכרעות ההלכתיות בנושאים כגון אלה אינם מתבססים על מונחים של תוצאות אלא על מונחים של קום ועשה ושב ואל תעשה וכדומה. נקודת המוצא של ההלכה בנושאים כאלה היא תמיד האדם הפועל והתייחסות הפעולה אליו ולא המצב שיווצר כתוצאה מהפעולה .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם המחבלים רעים ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.