בית פורומים עצור כאן חושבים

האם המחבלים רעים ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/9/2003 16:32 לינק ישיר 

אני רוצה להוסיף שגם אני חושב שיש לשלב בין שני הגישות . כל דבר שמתבסס רק על עיקרון אחד יכול להוביל לאבסורדים .

כתבת שהמוסר הוא אוסף של חוקים שנועד להביא למצב רצוי .

מה דעתך על הכלל המוסרי (הדיאונטלוגי) הבא :

מאי דעלך סני לחברך לא תעביד . פשוט אל תעשה למישהו אחר משהו שאתה לא רוצה שיעשו לך , גם אם זה מביא למצב רצוי .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 17:00 לינק ישיר 

מצו"נ,

שאלתך בעמוד הקודם על אופצית ההשתלות, תלויה במה שהתבאר באשכול "סדר הקדימה בהצלה, כולל עצמו?",
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=353379,

על ההבחנה בין השחתת חיים לגזל חיים [וזה גם מסביר את ויכוחך כאן עם אביעם]. שאם מצד השחתת חיים הרי יש למדוד את ערך החיים שבחמשת הניצולים לעומת האחד לפי קנה מידה אובייקטיבי [ואם ספק -שוא"ת וכד'], אך מצד גזל חיים אין לפגוע באחד, אם כי לו אולי ראוי להתמסר.

[וזה מבואר באשכול בעלות שעד היום ההוא שמלאה הארץ דעה למדוד ביושר, יש את המושג של "גזל חיים".]

סלח לי על הלינקים, אך כדאי!

תוקן על ידי - ווטו1 - 24/09/2003 10:28:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2003 17:39 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

בדוגמת החולה שנתת, אני טוען, שלא נכון לבחון רק את התוצאה המיידית שהיא חיי אדם אחד תמורת חיי חמישה אחרים. אם למשל, תקבע חוק שכל מי שמגיע לבית חולים, חייו ימדדו לעומת מותם האפשרי של אחרים, הרי מן הסתם רוב האנשים לא יגיעו יותר לבתי החולים. כלומר, דווקא יותר אנשים ימותו מחוסר טיפול.

יכולת להקצין עוד, ולנסח חוק "מוסרי" הקובע שיש "לצוד" מועמדים חיים להשתלות גם מחוץ לבתי חולים. אבל אז, היית צריך לקחת בחשבון את הדמות של מדינה בה ישרור חוק כזה. במדינה כזאת, יווצר מקצוע חדש ("ציידים"), יהיה סיכון חיים רב (אולי יפגעו אנשים עקב התנגדות אלימה ל"מצוד"), אולי יפלו טעויות בהחלטה, וכיו"ב. ואני כבר לא מדבר על עלות כלכלית של הפעלת המנגנון הזה, שתבוא למשל על חשבון רכישת ופיתוח תרופות. אלו שאלות כבדות משקל ביותר, וברור מדוע לא קיים חוק כזה.

לשיטתי, כאשר אתה דן על מערכת מוסר, אתה צריך להניח שהחוקים יופעלו בכל הנסיבות, ובכל המקומות ויש לקחת בחשבון גם את ההשלכות ארוכות-הטווח שלהם.

לגבי השאלה של מוסר דאונטולוגי לעומת טלאולוגי. אני טוען, שההלכה, וכן כל מערכת חוקים אחרת, בהכרח חייבת להיות *מנוסחת* בצורה "דאונטולוגית". אדם צריך לדעת מה עליו לעשות או לא לעשות ברוב מצבי החיים. אין זה מעשי לצפות, שאדם יתחיל לחשוב על כל ההשלכות של מעשיו בכל רגע מחדש, ואם חלילה כל אדם היה עושה דין לעצמו אז זה היה יוצר אנדרלמוסיה בלתי נסבלת, וחברה אנושית לא יכולה לפעול בצורה כזאת. אבל הבסיס הפילוסופי לקיום מערכת חוקים מוסרית הוא כאמור טלאולוגי בלבד.

בפרט, לגבי ההלכה, אני חושב שההלכה מכוונת להשיג תוצאות מסויימות וחברה מסוג מסויים. חוקי ההלכה הם פשוט האמצעי לכך ולא המטרה.

בהלכה יש גם חוקים שהם שרירותיים (לטעמי) או שהשפעתם היא רק על פנימיות האדם. בעיני, חוק כזה, שאין לו השפעות חברתיות, פשוט אינו מוגדר כ"חוק מוסר". זה כמובן לא מוריד מהתוקף שלו לאדם מאמין, אבל צריך להגדיר אותו בשם אחר.

ולגבי השנוא עליך וגו', זהו לדעתי הבסיס לחוקי המוסר הטלואולוגי: חוק מוסרי חייב לחול בצורה שווה על אנשים שווים. ברמה הפורמלית-חוקית (דיאונטולוגית), כמובן, אי אפשר לקבוע חוק כגון זה כי כל אחד טעמיו אחרים והתוצאה, כאמור תהיה אנרכיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2003 01:11 לינק ישיר 

אביעם

התשובה שלך מעניינת אבל היא לא מספקת לדעתי .

נניח מצב שבו הנבדק הוא עובד זר מניגריה שאין לו משפחה ואף אחד לא ירגיש בהיעדרו והרופא מסוגל לעשות זאת ללא שאף אחד ידע . האם תאמר שבמקרה כזה , לפחות כהלכה ואין מורין כן , מותר לרופא להרוג אותו כדי להציל את החולים שלו ? אני לא מקבל תשובה שתנסה לפקפק באפשרות של מציאות כזאת .

כתבת : "לשיטתי, כאשר אתה דן על מערכת מוסר, אתה צריך להניח שהחוקים יופעלו בכל הנסיבות, ובכל המקומות ויש לקחת בחשבון גם את ההשלכות ארוכות-הטווח שלהם " . זוהי שפה דיאונטולוגית לעילא ולעילא (מזכיר קצת את קאנט).

אני מבין שאתה נוקט בכלל הזה מסיבה תכליתית . לדעתך אם לא יחנכו לציות ללא תנאי לכללים נוקשים הרי שזה עלול גם לפגוע בתכלית שהוא המצב הטוב מאחר שזה יצור אנרלמוסיא . אבל לפי הגישה התכליתית הרי שאין לעיקרון הזה שום חשיבות מחמת עצמו אלא בכך שהוא ממקסם את הטוב בעולם . מובן שאין לחנך להפרת העיקרון אבל בינו לבין עצמו יתכן שאדם יגיע למסקנה , אחרי שישקול כל התוצאות האפשריות העלולות לנבוע ממעשהו , שמצב טוב יותר יושג דוקא על ידי התעלמות מהעיקרון .

השאלה הנשאלת היא האם אתה אכן בטוח שבכל מצב שהיא , תוצאת הפרת עיקרון זה תהיה גרועה יותר מתוצאת הציות לו ? על סמך מה אתה אומר זאת ?

אני יוצא מתוך הנחה שיש לנו אינטואיציות בסיסיות לגבי מה מוסרי ומה לא . כל תיאוריה מנסה לתת ניסוח פורמלי לאינטואיציות האלה . ברגע שתיאוריה מסויימת מביאה למסקנה המתנגדת לאינטואיציה הזאת בצורה חזקה מדי הרי שהיא איננה נכונה . האינטואיציה שלי אומרת שמעשהו של הרופא פסול בעיקרון והוא אסור ללא תנאי ובכל הנסיבות האפשריות . לפי הבנתי יש נסיבות , לפי הגישה התכליתית , שבהם המעשה מותר . כדי לשנות את המצב הזה אתה צריך להוסיף עיקרון דיאונטולוגי של פעולה בהתאם לחוק . והעיקרון הזה צריך להיות עצמאי . אם העיקרון הזה עצמו כפוף לשיקולים תכליתיים הרי שבסופו של דבר לא הרווחנו כלום , לפי דעתי.

לגבי מאי דעלך סני וכו' . התכונתי לטעון שהעיקרון הזה מובן באופן אינטואטיבי בלי צורך להסבירו בשיקולים תכליתיים . לגבי השאלה בקשר לרופא הרי שהעיקרון הזה אומר שאסור לו להרוג את הנבדק . מכיון שהוא עצמו לא היה רוצה שיהרגו אותו בנסיבות כאלה אסור לו לעשות את זה למישהו אחר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2003 08:56 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

גם הדוגמה האחרונה שהבאת אינה שונה מהדוגמה הקודמת, לכל צורך וענין מעשי. אין שום מצב בחברה אנושית, שבו לאדם אין אף קרוב או מכר כלשהו, וגם שניתן להרוג אותו בלי כל עקבות, וגם שלרופאים יש קוד מוסרי (כתוב וידוע לכל) המתיר להרוג אותו בסתר וכן הלאה. כלומר, אני טוען, שלא תוכל באופן מעשי לחוקק חוק אשר יגדיר את הסיטואציה שתארת, בלי שזה יגלוש למצבים שלא התכוונת אליהם, ובפרט שהחוק שלך יוודע בציבור, ואנשים ערירים או שחוששים מטעות של המערכת יפחדו להגיע לבית החולים.

אבל, אני אתן לך דווקא דוגמה קיצונית יותר, שבה יתכן מקרה שכזה. נניח שהעולם חרב ונשארו בחיים רק ששה אנשים ונשים. ונניח, שלשם המשך קיום הגזע האנושי מחוייב להקריב אחד מהם (למשל לצורך אכילתו על ידי השאר – אבל זה כבר באמת ממש קיצוני). האם זה מותר?

עד כמה שזה נשמע מחריד, אני חושב, שאני לא יכול לפסול מוסר שיתיר דבר כזה, ואפילו יקבע קריטריונים את מי צריך להרוג. כלומר, אם קיום המין האנושי תלוי בזה, יתכן שצריך להתיר לבצע רצח. אני חושב שמוסר כזה נקרא "מוסר הוטנטוטי" וברור, שהוא היום פסול מכל וכל. אבל העובדה, שבחברות קדומות היה אכן קניבליזם, במצבים שהקבוצה כולה עמדה בסכנת חיים, מורה שיש מצבים שזה עולה על הדעת.

עכשיו לנקודה השניה שהעלית. האם הגישה התכליתית מטרתה למקסם את הטוב בעולם. אני רואה בעייתיות בהגדרה הזאת שהבאת וזה לא בדיוק מה שאני אמרתי. אני אמרתי, שתכליתו של המוסר, להביא את העולם למצב "רצוי", ובכוונה לא השתמשתי במושג "טוב".

מצב רצוי הוא כזה שיש בו *פוטנציאל* של טוב מקסימלי; אבל בהחלט לא מובטח שאכן יהיה בו טוב מקסימלי. זה תלוי בשני דברים נוספים: מה יתרחש פיסית בעולם (נניח שאסטרואיד השמיד את כדה"א. ברור שבשום שיטת מוסר המצב לא יחשב "טוב"), וזה תלוי גם בבחירה החפשית של בני האדם. שיטת מוסר "טובה" תהיה זאת שבהסתברות הגבוהה ביותר תביא את העולם למצב "טוב".

בסוגריים ראוי להוסיף, שהשאלה מה הוא מצב "טוב", גם היא מסובכת, ולא ברור שיש לה תשובה יחידה. שימוש במושג "טוב" מחייב אותנו להיות מסוגלים לדרג כל שני מצבים ולומר איזה משניהם טוב יותר. למשל, האם עדיף עולם בו חצי מהאנשים מאושרים וחציים סובל על פני עולם שבו כולם איפה שהוא באמצע. האם עדיף עולם בו יש יותר אנשים מסוג מסויים או יותר אנשים מסוג אחר. אלו מן השאלות שרמזתי עליהן בהודעה הראשונה שלי באשכול על ההבדל בין המוסר היהודי למוסר האוניברסלי.

בנקודה השלישית שהעלית, שאלת האם יכול אדם לבצע החלטות מוסריות על פי שיפוטו ושלא בהתאם לחוקים. ובכן, התשובה שלי היא כמובן שכן. זה חלק מובנה מה"מנגנון האנושי", וטוב שכך. אילו כל בני האדם היו פועלים כמו אוטומטים, הרי שאם היה נוצר בעולם מצב שחוקי המוסר לא התייחסו אליו בגלל סבירותו הנמוכה, הרי שפעולה אוטומטית כזאת היתה עלולה לגרום לנזק עצום. בכל חברה אנושית יש תמיד מורי הלכה (משנים חוקים), יש אינדיבידואליסטים (פועלים על דעת עצמם), יש אנרכיסטים (פועלים שרירותית) ואפילו יש פושעים (פועלים להיפך מהחוק). לדעתי האישית, העובדה שיש את כל המגוון האנושי הזה מבטיחה שהאנושות תדע להחלץ מכל מצב שתקלע אליו, ולפעמים דווקא בזכות אלה שאינם הולכים בתלם.

זה כמובן לא בא לומר שאין עונשים ואין מחיר לסטיה מהחוק. אבל כל עוד המחיר ידוע, והאדם עושה את חשבון הנפש האישי שלו, אני מאמין שזה סה"כ לטובה (גם אם יתכן שאגנה אותו באופן אישי).

אתה דברת גם על אינטואיציות שיש לכל אחד לגבי מה מוסרי ומה לא. בזה אתה חוזר לטענה קודמת שלי, שכל מערכת חוקים בהכרח חייבת להיות *מנוסחת* בצורה "דאונטולוגית". הרי אדם לא מכיר ולא יכול להכיר בע"פ את כל ספר החוקים, וגם שם לא תהיה תשובה לכל מצב שיתקל בו. לכן, צריך לצייד כל אדם ב"שכל ישר" (עקרונות מוסר בסיסיים) כדי שידע איך לפעול בחיי היום-יום. אבל בסופו של דבר, כל אדם ישפט לפי מערכת החוקים הקיימת, ולא זו שהמציא לעצמו. כמו שנהוג לומר בבית המשפט - "אי ידיעה אינה פוטרת מעונש".

ואסיים שוב בהתייחסות שלי למאי דעלך סני וכו', אתה בודאי צודק, שזה עקרון מוסר אינטואיטיבי ודאונטולוגי. אלא, שמחינתי הוא כלול באותו אוסף של "חוקי מוסר אד-הוק", שאדם מחזיק באמתחתו כדי להתמודד עם הלא-ידוע והלא-צפוי. אני רואה בו חלק מאותו "שכל ישר", שמסייע לאדם בהתנהלותו היום יומית, והוא אינו חוק מוסר שאמור להיות בספר החוקים (או להדריך את כותבי החוקים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2003 13:58 לינק ישיר 

אביעם

אתייחס לפיסקה הראשונה בדבריך .

זה ברור שמסתובבים בחברה שלנו גלמודים שהיום הם כאן מחר הם שם ואף אחד אינו מרגיש בהיעדרם . הזכר במקרה שהיה לא מזמן עם ההרוג ה17 באיזה פיגוע שהיה. ישנם אנשים שמשפחתם מפסיקה להתענין בהם והם מסתובבים בארצות רחוקות מארץ מולדתם בלי לתקוע יתד בשום מקום . והם אפילו מסתובבים בלי תעודות והרשויות אינן יודעות עליהם . ברור שישנם אנשים שאף אחד לא ירגיש בהיעדרם .

מה שטענת שהבעיה היא בהפיכת הדבר לכלל כתוב בקוד גלוי וידוע תמוה בעיני . נניח שאתה הוא הרופא ואתה אחראי בפני מצפונך בלבד ונראה לך שאם תפר את החוק במקרה הפרטי שלפניך המצב שיווצר יהיה המצב הרצוי . אתה לא חייב בשום אופן להפוך את המעשה שלך לכלל כתוב באופן גלוי וידוע לכל. אתה יכול פשוט להפר את החוק בלי לספר על כך לאף אחד . אני מדבר על הלכה ואין מורין כן .מי אמר שכל פעולה צריכה להיות בהתאם לחוק כתוב ?

אינני מדבר על איך צריכה מערכת המשפט להתייחס להפרות חוק . אני מדבר על מוסר בין האדם לבין עצמו בחדרי חדרים כאשר אף אחד לא רואה אותו . האם הוא צריך לשקול אך ורק את ההשלכות הנובעות ממעשהו או שמא הוא צריך להתיחס גם לעקרונות עצמאיים שאינם כפופים להשלכות .

אני מבין שאתה נוקט בגישה שהשיקול המוסרי היחיד הוא בחינת ההשלכות . אלא שאתה מוסיף לכך שכל פעם שאדם ישקול את מעשיו בצורה כזאת הוא יגיע למסקנה שהפרת החוק תביא למצב פחות רצוי מאשר שמירת החוק . אבל האם זה חוק מתמטי שתמיד המצב יהיה כך ? הרי מדובר בענין התלוי אך ורק בעובדות המציאות . חשיבות עיקרון שמירת החוק הוא אך ורק בכך שזוהי עובדה שזה מביא למצב יותר רצוי . אני טוען שיש מצבים שבהם מבחינה עובדתית זה פשוט לא נכון . וגם במצבים כאלה האינטואיציה המוסרית יכולה להתנגד למה שמוכתב על ידי גישה תכליתית .

ברור לי שגם לפי הגישה התכליתית צריך לנסח כללים נוקשים . התוצאה של השארת שיקול הדעת בידי כל אחד תהיה התפוררות חברת מוחלטת , וזה בהחלט לא מצב רצוי . ולכן צריך להגיע להסכמה על חוקים מקובלים . אבל זהו רק עיקרון חינוכי . בעיקרון של שמירת החוק אין שום ערך עצמאי . יתכן שלטובת החברה ירמו את האנשים וישטפו את מוחם שבשום מצב אין להפר את החוק . אבל זהו רק "שקר קדוש" , כמו שבוגי אוהב לקרוא לזה . מי שמכיר את ה"סוד" ידע לסמוך על עצמו ולהפר את החוק כשהוא מבין שיש צורך .

גם אני מסכים שיש מצבים שבהם יש להפר את החוק . השאלה היא רק באלו מצבים . אם העיקרון הוא אך ורק להביא למצב הרצוי , המסקנות מכך מתנגשות , לדעתי , באינטואיציה המוסרית הבסיסית .

שים לב גם לטענה הבאה שלי :
אם אני נשאל האם מותר לו לרופא להרוג את הנבדק בתנאים שתוארו , התשובה שלי היא לאו מוחלט .אני מניח שזו גם התשובה שלך והתשובה של כל אדם בעל רגישות מוסרית מינימלית . כאשר אני קובע את דעתי שזה אסור אני קובע זאת מראש . אינני שוקל קודם האם מישהו ידע על כך או לא . אני פשוט רואה באופן הברור ביותר שהמעשה לא נכון .

גם אם תבוא ותוכיח לי שהמעשה בהכרח יוודע בציבור זה לא יוסיף לגינוי שלי את המעשה . הרגש העז שהמעשה הוא מעשה אטום ומרושע איננו מתעורר בי בגלל הידיעה שמישהו ידע על כך ואז יווצר מצב לא רצוי . הוא מתעורר בגלל הכרה פשוטה שזהו מעשה רצח .

נדמה לי שגם אתה מחפש טעמים לכך שהמעשה הוא אסור אחרי שקבעת בדעתך שזה אסור . גם אתה אינך מוכן לסבול מצב שבו התכליתיות תוביל למסקנה אחרת . וזה מוכיח שתכליתיות איננה זהה בהכרח עם מה שנקבע על ידי האינטואיציה המוסרית .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2003 21:57 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

אני ניסיתי במה שכתבתי לעיל להסביר מדוע חוקי המוסר הטלאולוגיים שתארתי (ההלכה, חוק המדינה וכו') תכליתם לאפשר קיום עולם טוב יותר. החוקים שהתייחסתי אליהם מיועדים להיות תקפים בכל מקום ובכל זמן בעולם המציאותי. בדוגמה שהבאת, אתה מתאר מצב שלדעתי אינו מציאותי בכדי להוכיח קיום חוק דאונטולוגי. אני אנסה להסביר מדוע לדעתי לא קיים חוק כזה.

מתוך הדוגמה שהבאת, אפשר לגזור שתי שאלות שונות:
(1) האם החוקים הקיימים היום הם אכן הטובים ביותר האפשריים ומביאים לעולם המוסרי ביותר? (ואיך יודעים שזה כך?). בפרט, אולי נחוץ חוק שיש להרוג גלמודים ולחלק את אבריהם להשתלה?
(2) האם במקרים מוגדרים ומסויימים, שבהם ברור, שהפרת החוק אמורה להביא לתוצאה יותר מוסרית, מותר לפעול בניגוד לחוק ועל פי צו המצפון.

לשאלה הראשונה אשיב, שהחוקים היום הם כנראה טובים, כי הם נבחנו במשך אלפי שנים על מיליוני בני אדם. יתר על כן, אין דבר כזה "החוקים" במובן של משהו קבוע ונצחי. תארתי בהודעה קודמת, איך אפילו החוק הבסיסי ביותר של "לא תרצח" יתכן שאינו תקף במצבים מסויימים; וכמובן, כמעט כל חוק שתעלה על הדעת השתנה במשך השנים. היהדות של היום אינה היהדות המקראית; העולם המודרני נטש את המוסר ההוטנטוטי, וכן הלאה. יש בעולם מנגנונים שדרכם כל הזמן בוחנים ומתקנים את החוקים, בין אם זה נעשה ע"י חכמים, בין אם בהכרעה דמוקרטית, ובין אם דרך מנהג העם.

לעצם הענין, נראה לי ברור, שאין להוסיף חוק, שיש להרוג בסתר גלמודים שמגיעים לבית חולים, כדי להציל חיי אחרים, וזה בגלל, שלשיטתי לא יתכן חוק סודי שאינו ידוע בציבור. הידיעה על חוק שכזה היתה בהכרח מביאה להתנגדות אלימה של הגלמודים ושל אחרים, היו נופלות טעויות בישומו וכיו"ב. כלומר, יש מספיק סיבות מעשיות שחוק כזה לא יקום, עוד לפני שנדרשתי לטעם הדאונטולוגי שאתה מכוון אליו, של שפיכות דמים. אני מיד אגיע לשאלת איסור שפיכות דמים.

ככלל, אני לא חושב, שניתן לשלול קטגורית חוק המתיר לשפוך דם. נתתי כבר את הדוגמה של קניבליזם בקץ האנושות, ואתן עוד דוגמאות. למשל, מה עם האסקימואים ששלחו את הוריהם המזדקנים למות בשלג כי לא יכלו לקיימם בחיים? מה הוא מס על אביזרי בטיחות במכונית? מה עם הריגת עוברי אורח פלסטינים בזמן סיכול ממוקד? מה משמעות חוק גיוס חובה לצבא?

ובמיוחד הייתי מציין את הרפואה. הרי כל עבודת הרופא הרי היא עיסוק בחיים ובמוות. הרפואה הציבורית עושה כל הזמן שיקולים חורצי גורל בעבודתה ובפועל מניחה לאנשים רבים למות על מנת לאפשר לאחרים לחיות. יש לזה אינספור דוגמאות. החל בהחלטות על "סל הבריאות", המשך בהחלטות על פיתוח תרופות חדשות על פי מספר החולים שהן מיועדות להם, או בהחלטה על אי פיתוח תרופות למחלות הנפוצות באפריקה כי אין שם מי שישלם עבורן, וכלה בכל החלטה על אישפוז, ניתוח וכד' שנמדדת ביחס עלות-תועלת, ובהכרח מסכנת חיים. נוח להתחבא מאחורי הסטטיסטיקה ולטעון שזה לא ממש רצח, אבל בפועל, מבוצע רצח של אנשים מסויימים ומגזרים מסויימים על ידי הרפואה יום יום ושעה שעה. ולא צריך להיות תמים.

אתה הקצנת את זה עוד יותר, ושאלת על מקרה שבו רופא מסויים הורג אדם מסויים בוודאות ולא בסיכוי סטטיסטי (גם אם גדול מאד). יש בזה לדעתי אמנם הבדל בין רצח (במעשה) להריגה (במחדל), אבל מוסרית, אם באפריקה מתו השנה מיליון בני אדם בגלל החלטה של מנהל חברת תרופות מסויימת, האם זה חמור פחות מרצח?

למזלנו, יש לנו את הלוקסוס לחיות בעולם שאין בו צורך לענות על דילמות מהסוג הזה. אבל, לדעתי, אם אתה חושב שהאיסור על שפיכות דמים הוא מוחלט גם בכל עולם אפשרי, הרי שלדעתי אתה טועה. לדעתי, אם הרופא וששת חוליו היו האחרונים שנותרו בחיים מהאנושות, וחיים של אחד יכולים להציל את חיי השאר, הרי שחובה על הרופא להרגו בעבור הצלת האנושות.

אני חושב, שההקשר הנכון להתייחס לדוגמה שלך היא בהקשר של השאלה השניה שתארתי למעלה, כלומר, האם מותר לעבור על החוק לתכלית מוסרית. מבחינתי, זאת שאלה אחרת, והיא אינה סותרת את התוקף הטלאולוגי שאני מייחס לחוקי המוסר. בעיני, כל תשובה שתבחר בה– בין אם להתיר רצח אותו גלמוד מסויים שדיברת עליו, ובין אם לאסור – לא תשלול את תוקף המערכת עצמה. הטענה שלי היא לא שהחוקים המוסריים צריכים להביא למצב הטוב ביותר בכל רגע נתון, אלא שלאורך זמן ובקבוצות גדולות של אנשים הם יעשו את פעולתם. בהחלט יתכן, שיהיו מצבים מסויימים שבהם הפתרון החוקי לא יהיה הטוב ביותר.

באופן עקרוני, אני חושב, שאם יש מקרה ברור שבו הפרת החוק תביא לתוצאה יותר מוסרית מקבלתו, יש מקום לשקול להפר את החוק. בוודאי לא היתה לך כל בעיה אם הייתי אומר לך, שמותר לעבור על המהירות המותרת כדי להביא פצוע לבית חולים, או לחלל שבת כדי להציל חיים. רק שכדי להקשות עלי יותר, בחרת בחוק עוד יותר יסודי של שפיכות דמים, שהוא כבר בגדר "טאבו". מה שביהדות נקרא "יהרג ובל יעבור". למעשה, כאשר אתה מדבר על חוקים דאונטולוגיים, אתה מדבר בדיוק על החוקים האלה – שלושה חוקים בלבד ביהדות.

במקרה המסויים שתארת, כאשר אתה מדבר על הפרת חוק (כמו ע"י רצח גלמודים), הרי שזו עברה על חוק בסיסי וחמור במיוחד, ואני מקבל כמוך, שיש לחוק הדאונטולוגי הזה של איסור שפיכת דמים מעמד חזק במיוחד. כלומר, גם אני בתור שופט הייתי מרשיע את הרופא ברצח. אבל, זה עדיין לא סותר את היותה של מערכת החוקית מערכת טלאולוגית בלבד, מכוון שיש מצבים, כמו שהראיתי למעלה, שגם החוק הזה מתבטל.

ואסיים בשאלה, ברוח שאלת האשכול הזה. אם אני אציג לך לעומת אותו רופא שדיברת עליו קודם, טייס שרואה מחבל שקיבל פקודה להרוג. וליד אותו מחבל ישנו ילד גלמוד שיהרג גם כן. האם התשובה שלך מקודם, שאסור להרוג גלמודים תתפוס גם כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 02:33 לינק ישיר 

אביעם

נראה לי שאינך נאמן לגישה התכליתית , אלא אם כן לא הבנתיך נכונה . אנא הבהר את עצמך .

לפי הגישה התכליתית אין חוקים מוסריים כלל. יש רק הכרעות נכונות מבחינה מוסרית במקרים פרטיים . אחרי שקבענו מה נחשב למצב הרצוי לפי עקרונות שונים עלינו לכוון כל מעשינו להתקרב כמה שיותר למצב הרצוי ההוא . בכל צומת של קבלת החלטה יש לשקול את התוצאות השונות ולאור הנסיבות לעשות פעולה של חישוב מה יביא למצב יותר רצוי . ההכרעה הנכונה מוסרית היא המעשה שיביא למצב יותר רצוי במקרה הנתון .

אתה אינך אומר כך . אתה טוען שחוץ מהשיקול של הנסיבות במקרה הפרטי הנתון יש להוסיף עוד שיקול . יש לחשוב האם הפיכת הדבר לכלל יביא למצב רצוי . אבל למה יש לעשות את השיקול הזה אם כל מה שמענין אותנו זה רק המצב שיווצר כתוצאה ממעשינו ?

כאשר אני עושה הכרעה במקרה פרטי אינני הופך זאת בהכרח לחוק . גם אם זה לא טוב מבחינה תכליתית שיהיה חוק שתמיד יש לעשות מה שאני עושה עכשיו , זה לא אומר שזה לא טוב שאעשה זאת עכשיו . הפיכת הדבר לחוק זו לא בהכרח אחת מתוצאות המעשה . אז למה שלא יהא הרופא רשאי להרוג את הנבדק אם הוא מעריך שזה לא יהפוך לחוק ?

אני רוצה להגיב ליתר דבריך אבל אני זקוק קודם להבהרה בנקודה הזאת . בינתים אומר רק שבשום מקום בדברי לא ראית טענה ששפיכת דמים אינה מותרת בשום תנאי . הטענה שלי היא רק ששיקול תכליתי בלבד אינו תמיד מספיק להתיר זאת .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 03:35 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

כפי שאמרתי קודם, לא למדתי פילוסופיה, ולכן כנראה, שההגדרה שלי למוסר תכליתי אינה זהה לשלך. ההגדרה אשר אני משתמש בה מגדירה תורת מוסר כאוסף של חוקים חברתיים. התכלית אשר אני מדבר עליה היא "התכלית של המחוקק", כלומר, איזו חברה תווצר אם יהיו קיימים בה חוקים מסויימים. נניח, לדוגמה, שהיה חוק שאוסר על אדם לשאול חפץ מאדם אחר. אני מתעניין בשאלה: איזו מן חברה תהיה חברה שיש בה החוק הזה; האם החברה הזו טובה יותר או טובה פחות מהחברה שיש לנו היום.

כאשר אני בוחן מערכת חוקים, אני מניח, שהם תקפים בכל המצבים. כלומר אני מניח, שאנשים יפעלו בהתאם לחוק. אני לא מצפה מאנשים לעשות הכרעות מוסריות מעבר לנדרש מהם ע"י החוק. במאמר מוסגר, אוסיף שמאחר שאני מכיר את טבע האדם ורצונו לפעול באופן חופשי, אני לוקח בחשבון שאנשים לא יפעלו תמיד על פי החוקים. תמיד יהיו עבריינים, ותמיד יהיו אנשים מוסריים שיעשו דין לעצמם. אבל ההכרעות האישיות האלו לא כל כך מענינות אותי. מי שעושה אותן, עושה את שיקוליו הוא (הנכונים או המוטעים) וצריך שיהיה מוכן לשאת בתוצאות ובמחיר אם יתפס.

יש טעם ללמד אנשים כללי מוסר כגון מאי דעלך סני, כדי שידעו לפעול במצבים בהם החוק לא ידוע, או מעורפל, או לא תופס. אנשים שיש להם הבנה מוסרית טובה הם אנשים טובים יותר כי הם מבינים את "רוח החוק" ואינם נזקקים ללמודים אינסופיים של מקרים פרטיים. אבל הכללים הללו אינם חוקים ואינם תחליף לחוקים. אני מאד אשנא אם יהרגו אותי, אבל הראתי מצבים שבהם יש צורך להרוג אדם בכדי להציל אחרים ולכן מאי דעלך סני איננו "חוק על", אלא רק "אינטואיציה משפטית" שטובה ברוב המקרים בחיי היום-יום.

מכאן, שהמקרה שדברת עליו של הרופא, איננו נכלל בעיני כלל בתחום של חוקי המוסר. אני לא מצפה מרופא לעשות דין לעצמו, ואין זה מתפקידו להמציא לעצמו חוקים חדשים, גם אם נראה לו שיש בזה רווח מוסרי. מצידי, שיחליט מה שבא לו, אם הוא מוכן לשלם את המחיר.

אינני מקבל מצב שבו החוק כולל היתר לאנשים לעבור עליו מתוך "שיקולים מוסריים". את תפקיד השיפוט המוסרי אני משאיר למחוקקים ולשופטים. גם את המקרה הפשוט של אדם הנוסע במהירות מעל המותר כדי להגיע לבית חולים אני לא מוכן להכניס לספר החוקים. עבירה היא עבירה, ואם השוטר יוותר לו או השופט ירחם עליו מה טוב, אבל אל לו לסמוך על כך. קל וחומר רופא הרוצח את חוליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 14:09 לינק ישיר 

אביעם

אנחנו מדברים כאן על שני דברים שונים : מוסר ומשפט . אסור לבלבל ביניהם .

משפט המדינה הוא אוסף החוקים שנחקקו בידי המחוקק הלגיטימי על פי השיקולים שלו . החוקים האלה אינם זהים עם המוסר . אין שום חוק האוסר להעליב בנאדם ובכל זאת כולם מסכימים שמבחינה מוסרית אסור להעליב . חוקי המדינה עוסקים בכל מיני מצבים אבל הם אינם מכסים את כל מה שבתחום המוסר .

העובדה שחוק מסויים עבר בכנסת אין בה כשלעצמה משום לקבוע שהצו המוסרי הוא לציית לחוק הזה . אדם יכול להישמע לחוק או מתוך פחד מהשלטון או מתוך הכרה מוסרית שאומרת שצריך להישמע לחוקי השלטון . אבל גם אם הוא נשמע לחוק מתוך הכרה מוסרית אין זה אומר שהכרתו המוסרית היא שמה שהחוק קובע הוא מה שנכון מבחינה מוסרית . זה אומר רק שהוא מכיר בחוק מוסרי האומר שיש לציית לשלטון .

ככל שמדובר באדם הבוחר לעצמו מה לעשות שלא מתוך כפיית השלטון , ההכרה המוסרית של הפרט הוא ראשוני למה שקובעים חוקי המדינה . האדם המוסרי שופט בעצמו האם להשמע למה שקבעו המחוקקים או לא .

כאשר דנים במוסר , דנים בכללים - אם ישנם כאלה - שעל פיהם אמור אדם פרטי להחליט . הנכונות או חוסר הנכונות מבחינה מוסרית של מעשה נקבעים על פי עקרונות עצמאיים מרצונם של השליטים . יתכן בהחלט שאחד מעקרונות המוסר העצמאיים האלה הוא החובה להשמע לחוק המדינה . אבל משמעות החובה הזאת צריכה להידון לפי הפילוסופיה המוסרית שאנו מאמצים .

אתה אמצת גישה תכליתית . לפי הגישה התכליתית צריך להסביר את החובה להישמע לשלטון בכך שאי הישמעות מביא בדרך כלל למצב הפחות רצוי של אנרכיה . אבל זוהי עובדה שלפעמים אפשר להביא למצב יותר רצוי דוקא על ידי אי הישמעות .בכל מצב כזה המעשה הנכון מבחינה מוסרית היא הפרת החוק . שים לב שהדגשתי את המילה "בכל" , לא מספיק שתסכים שיש מצבים יוצאי דופן שבהם אכן יש להפר את החוק . אם אתה אכן חושב שכל מה שחשוב מבחינה מוסרית הוא אך ורק המצב שיווצר בעקבות הכרעתינו הרי שכל פעם שיש איזושהו רווח מוסרי , אפילו פעוט , מהפרת החוק יש להפר אותה .

ואני רוצה שתבין במה אני חולק עליך . לא אמרתי שהמצב שיווצר איננו חשוב . אמרתי רק שהתוצאה איננה הקריטריון היחיד שעל פיו שופטים את נכונותו המוסרית של הכרעה נתונה . יש מכלול של שיקולים רלוונטיים מבחינה מוסרית . אחד מהם הוא המצב שיווצר בעקבות מה שיעשה . אבל אם מה שנקבע לפי הקריטריון הזה מתנגש עם מה שקובעים עקרונות אחרים יש לשקול לפי הנסיבות לפי איזה קריטריון ללכת .

אם נוסיף , למשל , את העיקרון של מאי דעלך סני וכו' לעקרון התכליתי יהיו לנו שני עקרונות מוסריים . בדרך כלל שני העקרונות ילכו יד ביד , אבל יהיו מצבים שבהם הם יתנגשו . ואז יהיה צורך לשקול מי מהם גובר . וזה תלוי בנסיבות . אם הפגיעה המכוונת בחבר כתוצאה ממעשה מסויים קטנה מדי ביחס לרוע המצב שיווצר בעקבות הימנעות יגבר העיקרון של התכליתיות . אם להיפך אז להיפך . אבל יתכנו מצבים שבהם גם אם נסכים שהמצב שיווצר בעקבות ההכרעה שלנו יהיה גרוע מהמצב שהיה נוצר אילו הכרענו אחרת ועדיין ההכרעה שלנו תהיה הנכונה מוסרית .

אדגים זאת בשאלת הרופא . העקרון התכליתי אומר לו שיש להרוג את הנבדק . חמישה אנשים הנשארים בחיים זה בהחלט מצב רצוי יותר מאשר כאשר רק אדם אחד נשאר בחיים . העיקרון של מאי דעלך סני אומר לו שאין להרוג את הנבדק . לא הייתי רוצה שיעשו לי דבר כזה אז אסור לי לעשות דבר כזה למישהו אחר .

ההכרעה האינטואיטבית במקרה הזה הוא שלהפר את העיקרון של מאי דעלך סני עד כדי להרוג מישהו כדי ל'הרויח' חמישה אנשים אינו נכון . אבל אילו היה מדובר לא בהצלתם של חמש אנשים אלא של אלפים יתכן שאז צריך לחשוב אחרת . לחלופין אילו לא היה מדובר בהריגת האדם אלא בהעלבתו ברור שגם בכדי להציל אדם אחד מקטיעת איבר מותר לעשות זאת .

אינני רוצה להתחיל לקבוע פה תגי מחיר עבור כל דבר אלא להראות כיצד יתכן מגוון של שיקולים וקריטריונים שאף אחד מהם איננו מוחלט .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 15:26 לינק ישיר 

מציץ ונפגע

עכשיו הבנתי את כוונתך. אבל, אני עומד על דעתי, שהמוסר המקובל מגולם במצוות או בחוקי המדינה. תמיד אפשר לשפר, ובוודאי החברה תהיה טובה יותר אם אנשים לא יעליבו זה את זה. אבל בעיני, הסיבה שהאיסור להעליב לא נכלל בספר החוקים, היא כי מדובר בנזק שולי ובמעשה של יום יום. במידה שעלבון קשה בעבודה גורם להתקף לב, אז החוק מגדיר זאת כתאונת עבודה המזכה בפיצוי. לכן אפילו עלבונות נכללים במידה מסויימת בחוק (או בפרשנות המקובלת לו).

אני טוען, שכל עקרונות המוסר המשמעותיים צריכים להיות מוטמעים בחוק (ולאדם דתי - בהלכה ובמצוות), וכל מה שנותר מעבר לחוק הוא בגדר של אדיבות ושל רצון טוב, אבל לא מהותי מבחינה מוסרית. אשמח לשמוע על עקרונות מוסר חשובים שאינם נכללים בחוק ובהלכה.

אני חושב, שאתה מביע רתיעה מחוקי המדינה מתוך ניכור מסויים, אבל אם אחזור בדיוק על אותו משפט שאמרת ואחליף את המילה חוק במילה הלכה, בודאי תזדעזע: "ככל שמדובר באדם הבוחר לעצמו מה לעשות שלא מתוך ההלכה, ההכרה המוסרית של הפרט היא ראשונית למה שקובעות המצוות. האדם המוסרי שופט בעצמו האם להשמע למה שקבעו הפוסקים וחכמי ישראל או לא."

מבחינתי שלי, המעמד של חוק המדינה הוא זה הקובע, והתוקף שיש לו הוא בזכות התגבשותו במשך אלפי שנים (כהמשך ופיתוח של החוק המנדטורי הבריטי, המשפט הבינלאומי, המשפט העברי ועוד). בהחלט יתכן שהחוק הזה אינו מושלם, אבל הוא הטוב ביותר שהחברה האנושית (והישראלית) כרגע מסוגלת אליו. אבל גם אם החוק הזה אינו טוב, הקריטריון הפנימי שלי לחוק מוסרי טוב הוא זה שאמרתי למעלה. כלומר, זה שאימוצו יביא לעולם טוב יותר. מבחינתי, ניתן לדון על כל חוק האם הוא באמת עומד בדרישה הזאת.

אני לא חושב שיש חובה אישית של כל אדם להשמע לשלטון. אמרתי כבר, שמצידי, כל אדם שיעשה את השיקולים שלו אם לציית או לא, כל עוד הוא מוכן לשלם את המחיר. אני מאמין, שאם החוקים יהיו טובים, בני האדם ישמעו להם. בפרט, אני מסופק אם תצליח להציג לי מקרה מהותי שבו המוסר מתנגש עם החוק, ואני חושב שתתקשה מאד למצוא כזה. יש כל כך הרבה אנשים בעולם, וכל כך הרבה נסיון מצטבר, שזה יהיה לך כמעט בלתי אפשרי.

אני מסכים אתך, שכאשר אתה מדבר על הכרעה מוסרית פרטית, מבחן התוצאה אינו הקובע. אלא, שהסיבה שהוא אינו קובע היא כי אתה מסתכל על התוצאה המיידית בלבד. מה שאתה קורא "התנגשות עם עקרונות מוסר אחרים" היא לגבי דידי שאם היית קובע את המקרה הפרטי בתור חוק, היית יוצר חוק גרוע שמרע את מצב העולם.

לדעתי, השיטה שלך, של אוסף עקרונות מוסר שאתה שוקל זה מול זה, אינה שיטה טובה. אתה תצבור לך אוסף גדול של עקרונות מוסריים פרטניים, ותתקשה מאד להכריע בינהם. השיטה שאני דוגל בה, של בחינת ההשלכה של הוספתו של חוק מול גריעתו, יותר פשוטה לישום ומביאה לתוצאה נכונה יותר.

לגבי הדוגמה שנתת, עלבונות הם מבחינתי קלי ערך ולכן אין להם משמעות לעומת חיי אדם. אבל גם רצח חולה אחד מול חמשת אלפים אינו שקול, והשיקול שלי יתחיל להשתנות רק כאשר מדובר על עם שלם או על כל האנושות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 17:22 לינק ישיר 

אביעם,

הטענה לפיה חוק המדינה הוא הקובע מתוך תוקף היותו הטוב ביותר שהחברה האנושית והישראלית הסוגלת אליו כרגע היא מוזרה, ואינה עומדת במבחן המציאות. מעבר לכך שאין כל קשר בין חוק ומוסר, הבאים לשרת מטרות שונות כמו שנדון כאן כבר בהרחבה, הצגתו של המשפט הישראלי כמשהו התקף "בזכות התגבשותו במשך אלפי שנים" רחוקה מלתאר את המצב האמיתי.

המשפט הישראלי, אם להתייחס אליו ספציפית (אבל בשינויים המחוייבים זה המצב בכל מקום), הוא מיש-מש של הוראות החוק העותומני, החוק המנדטורי וחקיקה ישראלית, שלא תמיד מתיישבים זה עם זה, חרף הוראות מעבר רלוונטיות. מעשה החקיקה הישראלי, כידוע, מורכב ממירקם של שיקולים ונסיבות, ביניהם כדאיות, הסכמים קואליציוניים, עצלות של חברי הכנסת, טעויות של פקידים, רגישות מחד ואדנות לב מאידך, דעות קדומות ותפיסות עולם מוטעות יותר או פחות. אין להם כל קשר למוסר, לאתיקה, או לצדק. אפילו רובו של מס השפתיים המשולם למעשה החקיקה אינו מכוון לכך. מאחר שאיני רוצה להשמע פוליטית, לא אביא דוגמאות, אך הדברים ידועים.

כל משמעותו של החוק הוא היותו אמנה חברתית הקובעת את כללי המשחק וההתנהגות שהמדינה מקבלת. אין בכך כל קדושה או חכמה יתרה. רובם של החוקים גם אינם מביאים לעולם טוב יותר, רק מסודר יותר, בו יודע האזרח את מקומו במערכת, מה הוא יכול לצפות ממנה, ומה ציפיותיה ממנו. במקומות וזמנים ומסויימים זה לא רק לא טוב, אלא אפילו רע מאד...

ואין בין זה לבין מוסר ולא כלום. המוסר הוא עניין של הכרעה שבין האדם לבין עצמו, לא בינו לבין החברה. אבל אמרו את זה קודם לפני....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 18:03 לינק ישיר 

חבצלת

אני חושב שאת מגזימה מאד בחלק של הפוליטיקה מתוך מערכת החוקים. ברוב המוחלט של החוקים אין פוליטיקה. יש כמובן נקודות שהחוק מתהווה ומשתנה בהן, בעיקר החוקים הכלכליים כמו דיני מקרקעין, דיני חברות וכו', ויש כמובן פוליטיקה בחוקים מסויימים, בעיקר אלו העוסקים בחלוקת כוח ותקציבים, אבל מכאן ועד לקרוא לחוקי המדינה חוקים פוליטיים המרחק רב. האם החוק הפלילי הוא חוק פוליטי? האם דיני חוזים הם פוליטיים? והרשימה ארוכה. אני מגדיר חוק פוליטי ככזה שנותן עדיפות לקבוצה אחת על פני רעותה. החוק בארץ משתדל לתת שויון לכל העומדים לפניו, בלי קשר לזהותם ולכן מבחינה זו הוא אינו פוליטי.

יתר על כן, אזרח ישראלי שיגור בארץ אחרת ויחיה את חייו הרגילים והמוסריים כמו שהוא עושה בארץ יחשב אזרח טוב ברוב המדינות. זה מורה שמערכת החוקים הישראלית תואמת ברובה את המוסר העולמי, ולא זו בלבד, אלא שאמנות בינלאומיות ותהליכים שקורים בעולם (כגון גלובליזציה) מקרבים עוד יותר את החוקים שבמדינות השונות.

לעניות דעתי, החוק והמוסר הם הינו הך – כי כך אני מגדיר זאת. כלומר, יש מוסר ישראלי, יש מוסר מוסלמי, יש מוסר אוניברסלי, ויש מוסר יהודי. המוסר הוא מה שמשתקף ממערכת החוקים של הקבוצה. בעיני אין קדושה בחוק הישראלי, כמו שאין קדושה בשום מערכת חוקים. אני מנסה לבחון מערכות חוקים שונות מתוך נסיון להבין מהו המוסר שעומד מאחוריהם. אבל העובדה שאני לא מקדש את מערכת החוקים הישראלית אינה מוכיחה שאין בה חכמה. גלומה בה חכמת חיים של אלפי שנים ומיליוני אנשים.

את אומרת שמוסר הוא הכרעה של אדם בינו לבין עצמו. טוב ויפה. אבל למה את שוללת את האפשרות שלקבוצת אנשים יהיה מוסר משותף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 18:26 לינק ישיר 

מדינות בהן הממשל הוא סוציאליסטי מלאימות רכוש, ומטילות מיסים גבוהים על בעלי האמצעים. במדינות קפיטליסטיות, המסים נמוכים וזכות הבעלות על הרכוש לא תיפגע. במדינות בהן הכנסייה הקתולית חזקה, זוהי עבירה פלילית לבצע הפלה מלאכותית. בסין, זוהי עבירה פלילית ללדת יותר מילד אחד. בדרום אפריקה, עד לפני שנים ספורות בלבד, היתה זו עבירה פלילית לקיים יחסי מין בין מי שצבע עורם שונה. נישואים בין-גזעיים אף הם היו בלתי חוקיים. במדינה שאני חיה בה בני דתות שונות יכולים להנשא זה לזו ללא כל בעיה מיוחדת. במדינת ישראל זה בלתי אפשרי, ודאי אם אחד מבני הזוג הוא יהודי. הומוסקסואליות היתה עבירה פלילית בכל מקום ואתר עד לפני כשלושים שנה, היום היחס אליה שונה ממדינה למדינה באופן מהותי – ממדינות המאפשרות נישואים חד מיניים, ועד למדינות בהן הומוסקסואלים מוצאים להורג. יכולתי להמשיך במתן דוגמאות, אך חבל על הזמן.

אז היכן המוסר המשותף? האם עם ביטול חוקי הגזע בדרא"פ השתנו אמות המוסר הכלל עולמיות? האם אם אעתיק את מגורי לסין ישתנה מדד המוסר שלי?

זאת ועוד – לא כתבתי שכל החוקים פוליטיים. קרא שוב לעיל, לא אחזור על עצמי.

הזכרת אמנות בינלאומיות. כמובן יש לך טעות שבתפיסה, לפיה רובו של העולם הוא מערבי. זה איננו כך. ברובן של מדינות העולם, למשל, המשטר אינו דמוקרטי. רוב אזרחי העולם אינם נהנים, כמונו, מחופש דיבור, שירותי חינוך, בריאות ורווחה. תקרא עיתונים. יש אמנה להגנה על זכויות הילד, ובכל זאת עבדות ילדים רווחת בדרום מזרח אסיה ובאפריקה, שם גם חטיפת ילדים לצורך הפיכתם ללוחמים רווחת, ובסין ילדות ננטשות ברחוב, שכן הוריהם חפצים שילדם היחיד יהיה בן, מכל מיני סיבות חברתיות. יש את אמנת קיוטו, שמטרתה שימורו האקולוגי של כדור הארץ, ושארה"ב, המייצרת כרבע מהגאזים הרעילים והפסולת על הכוכב, מסרבת לחתום עליה. יש את האמנה למניעת הפצתו של נשק גרעיני שישראל, אחת המדינות המחזיקות בכזה, מסרבת לחתום עליה. יש את אמנת ג'נבה, שמתעלמים ממנה כעניין שבשיגרה, כולל ארה"ב הכולאת אזרחי מדינות זרות בקוונטנמו-ביי בקובה, בלי מתן גישה לעורכי דין או לצלב האדום, והעולם שותק. שאמשיך?

אז בסדר, הבנתי שאת אמות המוסר שלך אתה קובע לפי דין המדינה, ואשריך שכה גמיש אתה, אך זאת אינה האמת הקוסמית, אפילו לא מוסכמה.

וזה לא אומר שאין קבוצות אנשים שיש להם מוסר משותף. מה זה קשור? ודאי שיש קבוצות כאלה, רק שהמוסר שלהן אינו זהה לחוק המדינה, או לזה של אחרים ו\או קבוצות אחרות, זה הכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2003 19:15 לינק ישיר 

את צודקת, שבישראל יש מוסר הדומה למוסר המערבי יותר מלזה שבמדינות אחרות. עקרון קדושת החיים, איסור פגיעה בזולת, השוויון כלפי החוק, רעיון ההכרעה הדמוקרטית, חופש הביטוי, הזכות לקניין פרטי, לנישואין מונוגמיים, להגנה על ילדים, למשפט צדק, חוקי תחבורה וכלכלה ועוד. אלו חוקים שהתגבשו בתרבות המערבית (כולל השפעה ניכרת של המוסר היהודי) במשך מאות ולפעמים גם אלפי שנים.

רבים מהעקרונות הללו קיימים גם בעולם הלא מערבי, ולדעתי הצנועה, תופסים שם חלק יותר גדול מאשר בעבר. גם בעולם המערבי לא היו זכויות הצבעה לנשים ולשחורים עוד לפני מאה שנה.

אני רואה את המדינה, בהיותה קבוצה אנשים בעלת מערכת חוקים, כבעלת מוסר משותף. כך כמובן גם קבוצות אחרות, כולל קבוצות דתיות. אני בסך הכל מתאר כאן מצב קיים, ובשום מקום לא הבעתי עדיפות של מערכת מוסרית אחת על פני רעותה. גם לא אמרתי שום דבר על אמות המוסר האישיות שלי, ובוודאי שלא טענתי שהן אמת קוסמית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם המחבלים רעים ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.