|
|
| נשלח ב-7/8/2008 23:43 |
|
| |
נו נו לא צריך להגזים, עוד רחוקה מאד הלומדוס של חב'ד מזו של הליטאים. הם בכלל לא על אותה פזה!!!
אבל בפרוש אני מעדיף את הדרך ( של-השפוים) של חב"ד, על הדרך הליטאית.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2008 09:07 |
|
| |
אנסאזי,
אתה צודק במאה אחוז. החסרונות שמניתי אינן קיימות בחב"ד.
כאשר אני בוחן ציבור או קהילה, אני עושה זאת בשני מישורים. במישור החברתי ובמישור האידיאולוגי. לקהילת חב"ד יש מבנה חברתי מצויין. הם עובדים בלבן, מותר להם ללמוד לימודי חול, יחסם לצניעות אינו נובע מאובססיה אלא מהלכה, הם בכלל לא מסתגרים, ואין להם בעיה ליחסף לעולם.
לעומת זאת, לעניות דעתי, המבנה האידיאולוגי שלהם לא יכול להיות יותר גרוע. הבלעדיות שהם נותנים לעצמם כאילו יש להם מונופול על היהדות ועל פנימיות התורה בפרט, האהבה העצמית האין סופית, והמשיחיות המוזרה, ועוד.
את כל הנ"ל אני אומר על אף אהבתי לחב"ד.
חשוב לציין שלמרבה האירוניה, הליטאים וחב"ד מאד דומים. יש לךהם אותם שורשים. לבושם זהה, למדנותם, צניעותם, יחסם לעולם וכו'. לא הייתי אומר שהם זהים לגמרי, אבל שניהם ביחד שונים מאד משאר יהדות אשכנז.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2008 11:20 |
|
| |
לאחר העדרות ארוכה.
אף אחד לא ניצח, יש רק מפסידים, לצערי ולענ"ד מדובר בציבור החרדי כולו.
ההפסד הראשון הוא אימוץ הצדדים הכי נפסדים משתי התנועות האידיאולוגיות הגדולות הוה אומר החסידות וההתנגדות.
מצד החסידות - אמונה עיוורת בבובעמאיסעס ובסגולות הזויות בבוז מוחלט לחשיבה רציונלית בסיסית.
וכםובן גם אמונה עיוורת ופולחן אישיות הזויים לאדמורי"ם ולרבנים, הרב אלישיב לא זוכה לפחות הערצה וביטול מאשר הרב'ה מגור.
חבל על אובדן דרך ביהמ"ד שבה חולקים ולא נושאים פנים.
מהצד הליטאי - מחיקה סופית ומוחלטת של "רחמנא ליבא בעי" ו"לית אתר פנוי מיניה".
והכרעה כ"נפש החיים" בעניין מחלוקת הםקובלים לעניין מקומה של התורה בעולם.
התעלמות מוחלטת מעצתו של אביי, שלא לעשות כר' שמעון, כי רבים עשו כמותו ולא עלתה בידם.
חוסר יכולת להודות שלא עלתה בידם.
חברה שעסוקה כל היום בשימור, בנסיון להחיות את השטעטעל, או את וילנה שהייתה קיימת רק באגדות כנראה, היא חברה שנדונה לכישלון, כי בית מדרש בלא חידוש, בלא דרך חדשה בעבודת ה', המתמיד בדרך דוגמטית שלא מוכן לפנות אל העולם ומנהגו הוה אומר "דרך ארץ".
הוא בית מדרש שנדון להלחם תמיד מלחמת מאסף על קיומו.
חברה נטולת אידיאולוגיים רציניים, היא נטולת דרך, מאז ה"חזון איש" מישהו אמר משהו רציני?
וכאן אני רוצה לומר משהו ואני מתחנן שלא תדונו זאת כהתנשאות אלא כאמירה כואבת ואמיתית:
כשנפטר ר' גדליה נדל זצ"ל, זכינו קצת לשמוע עליו, והוא היה נשמע אדם אמיץ וישר, בנוסף להיותו גאון תורני.
וקראתי מקצת מחידושיו, בספר "בתורתו של ר' גדליה" שאליו התנגדה הםשפחה.
ובאמת, שכמעט לא ראיתי שום חידוש עצום שפתח לי מחדש את היחס לתורה בדבריו.
נזקקתי לדבריו לגבי סוגיית קבוע, ולגבי דברים נוספים, ולמשל הקביעה שדיני תערובות נקבעים לפי תודעת האדם היא פשט שיטת הרא"ש, ולא מהווה חידוש גדול.
הרב רא"ם הכהן ראש הישיבה שלי כתב תשובה פעם להתיר לשתות חלב נאקה לילד שהרופאים אומרים שזוהי התרופה היחידה שתועיל ע"מ שהילד לא ילקה בפיגור.
הדבר הגיע לידיעת כמה ת"ח חרדים והם הגיבו שהרי ידוע שנבלות וטריפות מטמטמות את האדם, ולכן אסור שמאי נ"מ אם הילד יהיה מפגר או מטומטם?!
נאלץ הרב רא"ם לכתוב תשובה נוספת המוכיחה שנבלות לא מטמטמות מצד עצמם אלא מצד זה שהקב"ה אסר אותם, ואם יש מקרים שהם מותרים כגון המקרה דנן ודאי שהן לא מטמטמים, הרי הטמטום הוא רוחני ולא מולקולרי!
ה"חידושים" והאומץ של העולם החרדי אלו בד"כ דברים שהם דבר קטן בחברת הלומדים בציבורים אחרים.
לומר שכנראה סיפור בראשית הוא מיתוס זה לא חידוש גדול אמנם ישכ"ח שמישהו אומר את זה בציבור החרדי, כי בציבור שמוכן להתעמת עם המדע, ועם ביקורת המקרא, ועם לימודי תנ"ך רציניים אלו נושאים שנמצאים בשיח הציבורי - תורני כבר שנים!
ואין בכ"ז בכדי לפגוע כמלא נימה בגדולתו של ר' גדליה זצ"ל ולא בגאונותו שודאי בתוך עמו הוא יושב, ואולי אלו רק מקצת דברים לפי יכולת השומעים, והאומץ והיושר עודנו רב מאד ובלתי מושג.
יש ספר מחשבה חרדי רציני אחד כיום?! שהוא לא אוסף של מעשיות מרבנים?
משהו רציני? איזו הגות חדשנית?
חידושים גדולים?! דרך חדשה בליםוד הגמרא? בליםוד המקרא? בלימוד הסוד? בפסיקת הלכה?
משהו? ולו הכי קטן?
אין זה קינטור, באמת חבל לי שאין, באמת הייתי רוצה שיהיה!
בציבור שממנו אני בא, הוה אומר חברת הלומדים של הציבור הדתי, לומדים חסידות באמת, יש ישיבות חסידיות באמת, עם חסידים שחיים כםו חסידים ויוצאים ליערות, כםו תקוע ורמת גן.
ויש ישיבות ליטאיות (זה עדיין יש באמת אצל הציבור החרדי) כםו ירוחם וישיבת הגוש.
ויש ישיבות שהם חידוש גמור, כםו עתניאל, ולמרות שזה עולם אחר לחלוטין גם פ"ת היא חידוש גמור מצד אחר אמנם אבל חידוש.
יש התחדשות בעבודת ה', יש סדנאות כתיבה, ושירה, יש סגנונות מוזיקה חדשים, ולא רק אימוץ אפקטים של פופ בהלחנות גרועות יותר ויותר על פסוקים (יש רפרטואר מוגבל של פסוקים שמתאימים לשיר, סה"כ אי אפשר להלחין במנגינת רגש את רשימת תולדות עשיו.)
חבל, ומובטחני לכם, שכל מה שכתבתי הוא מתוך אהבה, ולא מתוך בוז ושנאה אלא נסיון להיות ישר באמת ולבוא חשבון עם המציאות כפי שאני אוה אותה, ולא נסיון לריב אלא רק לומר באמת ולא לאגור דברי מפני איש.
שבת שלום.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2008 12:16 |
|
| |
אני מתנצל בפני הקוראים על הכתיבה הלא מסודרת שההודעה שלי התאפיינה בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2008 13:31 |
|
| |
דוזר הראשו היקר,
האמת היא שאני מתלבט אם להגיב לדבריך. זכותך להצדיק את השתייכותך הלימודית והחברתית ע"י ביטול ההישגים של ציבור שלם (שאין לי ספק שלולא קיומו, אם כל חסרונותיו, לא היה קיים היום זכר לתורה בכל רחבי תבל, [אולי במוזיאון]). אולם מאחר שניכר בדבריך "אהבה" ולא שנאה, ארשה לעצמי להגיב.
ראשית צריך להבין, שחידושים אמיתיים באים אחת לשלוש מאות שנה. (המצב במדע לא שונה מאד). זה ממש לא חכמה להסתכל אחורה לשתיים שלוש עשורים, ולשאול איפה החידושים.
ואם בכל זאת תתעקש, אז תראה שגם בדורנו, עולם התורה שאחרי השואה הניבה פירות משובחות.
בדברי הבאים, אראה לך, ידידי היקר, שכל מקצועות התורה נלמדים בעולם החרדי.
מי שמחפס חסידות לא חייב להגיע לעתניאל. היא יכול ללכת לחב"ד, לאדמו"ר מאמשינוב, לר' אשר פריינד (שנפטר לאחרונה) לר' צבי מאיר זילברברג, לברסלב, לתלמידי הנתיבות שלום, לאדמו"ר מטולנא, לרב מורגנשטרן, ועוד.
מי שמחפס לימודי מקרא, לא חייב להגיע לגוש. הוא יכול ללמוד מתורתם של הרב קופרמן ובניו, או מר' לייב מינצברג שליט"א.
דורנו זכה בלמדנים צעירים רבים ואיכותיים מאד. כבר הזכרנו את ר' לייב מינצברג שלאחרונה יצא לאור ספרו היחודי "מקדש מלך". ר אלי' ברוך פינקל ז"ל שלאחרונה נפטר בדמי ימיו, ר' אשר אריאלי, ר' דוד כהן, ר' יגעל רוזן, ועוד כל כך הרבה.
ראה נא את הרשימה הארוכה של תלמידי חכמים שגדלו בדורנו. ר' אשר וייס, ר' שלמה פישר,ר' חיים קנייבסקי, האדמו"ר מצאנז, ר 'יצחק זילברשטיין, וכן גם ר' גדליה נדל.
ראה גם חידושים כדוגמת בית מדרשו של הרב זילברמן.
מי שמחפס מחשבה יכול ללכת לבית מדרשו הרחב של ר' יצחק הוטנר ותלמידיו הרבים, בינם ר' יונתן דוויד, ור' משה שפירא ותלמידיהם. ועיין ספרי המהר"ל שהוציא דווקא חרדי.
מי שמחפס מוסר אמיתי יכול ללכת לר' נפתלי קפלן ולתלמידי הרב וולבא. והלכה, גם זה לא חסר.
ועוד לא נגענו בקצה המזלג.
הבעיה היא שאתה מחפס את האחד בשלוש מאות שנה, כאשר האחרון נפטר לפני בערך שישים שנה.
אני מכיר היטב את עולם התורה שאתה מייצג. ואנני מזלזל בו לרגע. אני מכיר את הדמויות כמו ר' שמואל טל, ר' יהושע שפירא, ר' יובל שרלו, ר' ראם הכהן, ר' אליהו בלומנצוייג, ר' שרנבורג מהר המור [שניהם] ועוד כל כך הרבה. ואני הקטן בהחלט רואה אותם כחלק מעולם התורה. אבל אגלה לך ידידי היקר שגם הם לא חידשו כלום.
אולם, אם לחסידים יש אובססיה לצניעות, אז להם יש אובססיה לחדש. כל ראש ישיבה מתחיל מצהיר על "דרך חדשה בלימוד", "רוח חדשה בעבודת ד'", והאמת היא שחוץ מדיבורים וכמה ספרים נחמדים, לא מצאתי דבר אחד קונקרטי. קח לדוגמה החדשן הגדול הרב שג"ר. התוכן לא היה חדש, הוא חידש מעט מאד. העטיפה והכתיבה היו חדשים אבל לא התוכן. ואני שואל אותך, מה כל כך רע בתורה שיש בידנו, שצריך לחפס ולהנפיץ כל היום חידושים. אני מאמין שהתשובה היא שבתת מודע, ההתקפה השיקרית כאילו עולם התורה החרדי חלוד ומיושן, נותן לציונות הדתית מקום להתנשאות.
דבר נוסף, ה"חידושים" של בית מדרש זה אינו יוצר כלים חדשים. כל מקומו הוא בשבירת כלים. זה לא חידוש זו קטנוניות עלובה.
התייחסתי רק לדברים אודות החידוש. לא נגעתי בעתידם התורני של הבוגרים, ובדברים חמורים יותר שאין כאן המקום לפרטם.
אסיים, שדברי נאמרו אף הם מאהבה, ועם היכרות אישית עם רבים מהדמויות שהזכרתי שאת כולם אני מכבד ומעריך.
(חיפסתי את ספרו של הרב ראם :בדי הארון, בחנויות ולא מצאתיו. כיצד אוכל להשיגו)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2008 14:20 |
|
| |
לכבוד הג"ר אנ"ק המכונה דוזר שליט"א
ממקום שבאת לטעון ש"אף אחד לא ניצח, יש רק מפסידים" תוכל לראות להפך ש"אף אחד לא הפסיד, יש רק מנצחים".
הלא בין להאריז"ל שפיזר הקב"ה את ישראל בין הגויים למען יהיו אור להם ובין לטוענים להפך (נדמה הרב הירש) שפיזרם למען ילקטו ישראל ממעלות האומות, הלא ברור כי "אלו ואלו" וכל צד מביא לשיפור סביבתו בתהליך הנקרא "אוסמוזע" וגם אם נדבקים קצת מההפרזות לטווח קצר, בטווח הארוך עולים הניצוצות ומסתלקות הקליפות וכמו שאנו מתפללים לעת הזאת על נחמת ציון וירושלים בגאולה השלימה בב"א.
|
| נשלח ב-8/8/2008 16:07 |
|
| |
אסרוג היקר.
תודה על תגובתך העניינית.
אם המצב כ"כ מרנין, מדוע אנו תקועים בבור חשאי ומחתרתי זה, שהעבירה החמורה ביותר שבו, בבחינת ייחסם ובל יעבור היא אאוטינג?
למה תורה ויושר אינטלקטואלי ואישי נתפסים כמייצגים של כפירה חמורה ביותר?
ואיך בעולם שבו מתעלמים מהמחקר ומהתקדמות ההגות בעולם אפשר להגיע לעדנה הגותית כמו זו שתיארת?
וני חולק עליך, הרב שג"ר חידש, הכנסת השיח האקזיסטציאליסטי והפוסטמודרני לתוך שפה יהודית זה חידוש עצום, נכון, החיסידות החלה בזה, אך בנתיים חלו שינויים.
באמת אתה טוען שב"כלים שבורים" אין חידושים עצומים?!
לא ראיתי מישהו שיעז בציבור החרדי לטעון שהתורה גם היא נמצאת בתוך הקשר אנושי במובן הרחב, של המילה ולא במובן האישי, נכון גם לזה יש הדים בחז"ל אבל יש הבדל בין הדים לבין פרשנות של הדים), זוהי טענה מדהימה!
אתה רוצה לטעון שלתורה החברתית המתקנת של הרב שרלו והרב בני לאו יש אח ורע?
ללמדנות של הרב רא"ם (בדי הארון, דרך שער העליון - זבחים, מאמרים 2-3 בפסח לה') יש מקבילות חרדיות, נכון. אבל אתה מכיר את ההגות? (העלם וגילוי, ראיה ויראה, קול דממה (שיוצא עכשיו))
היחס לאידיאולוגיות, נטישת הערכים כתפיסת עולם, היחס לרלטיביזם?
ללמדנות של הרב אהרן לכטנשטיין יש מקבילות, אבל מבחינת השיטה האקדמית, היכולת לדקדק בנוסח?
לחקר הרמב"ם והגותו של הרב רבינוביץ' והרב שילת יש מקבילות?
יש כמה תופעות חרדיות שוליות כמו הרב מורגנשטרן (שרבים משותפיו דתיים דווקא) והרב שלמה פישר, אבל אלא תופעות שוליות. (והראיה: באתר של איתרי המידע על הרב פישר הוא רק על הדרשנות! אין שום יחס ללמדנות הנדירה)
האם לעבודה של יוסף אביב"י בכתבי האר"י ותלמידיו יש מקבילה?
ונכון, יש הרבה דברים שהציבור החרדי התחיל להתעורר אליהם בעקבות חידושי הציבור הדתי, כמו הרמח"ל (שהוזנח שנים!) (ואל תביא לי את הרב פרידלנדר כדוגמא אחרי שהוא צנזר את הקל"ח ראה הערה 14 להקדמה, ואחרי שהמכון שלו הוציא את התיקונים רק כתגובה למכון רמח"ל) או לימודי המקדש (כמה זמן זה קיים בציבור המקביל?)
ולגבי חסידות, (אגב, עתניאל אינה ישיבה חסידית) נכון, יש כמה חסידים, אבל הם לא מדברים בשפה שאדם בן דורינו שלא חי בתוך השפה שלהם יכול להתחבר אליה לצערי.
ובעיקר, האם יש לגיטימציה ציבורית לפלורלזים תורני?
התשובה שלי - לא. ולפיכך, כשיש דרך אחת נכונה, וכשמשמיטים את "החלקים וההבחנות אשר אינם מתאימים לדורינו ע"פ עצת גדולים" מקל"ח פתחי חכמה,אתה מצפה שתצמח תורה? איך תצמח תורה גואלת, אם מפחדים לפתוח את הפה?
נ.ב אני חולק עליך, אין כלל להופעת חידושים, הם מופיעים כשהם מופיעים.
הרב קוק למשל, היה פחות מ200 שנה אחרי הגר"א ואחרי ר' נחמן מברסלב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2008 18:36 |
|
| |
אינשבראינש: קול משק כנפי ההיסטוריה - חסידים מאשימים מתנגדים בעבודה זרה.
עיתון המודיע פרסם השבוע מאמר תורני תחת הכותרת "תוכחה מגולה מאהבה מוסתרת" נגד קופות העיר בבני ברק, והאשימו שהוא מהדיר את "הקופה" באופן שמזכיר את דור אנוש שההדירו את משמשי ה' ושכחו את האל הגדול.
תופעת האלילות והאמונות הטפלות בציבור הליטאי שבר שיאים מעונה לעונה, ובאה לידי ביטוי בקמפיינים על "קופת העיר". הרבנים שיתפו פעולה ולא הרגישו בתהליך ההתדרדרות. ההתקפה באה מכיוון לא צפוי, כאמור במאמר הביקורת בעיתון המודיע.
משאלה קטנה שלי, שיתד נאמן יגיב, וחוזר חלילה, ושיתעורר דיון ציבורי על מהות הסגולות, עבודה זרה, אדמורים ועוד.
המלצה לחברי הפורם, להפיץ את עיתון המודיע ויתד במכתבים למערכת מכל הסוגים, כדי לעורר את הדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2008 23:33 |
|
| |
דוזר_הראשו
החרמת הפורום היא לא בגלל הסיסמה לשלב יושר אינטלקטואלי ותורה, אלא בשל העובדה שהוא (- כמובן, יש כאן מגוון לינקים, הכוונה לרוח הכללית)
א. מצדד בעמדות השוללות את חכמת הקבלה,
ב. מצדד בעמדות הממעיטות את חכמתם וקדושתם של ת"ח
וכנ"ל ביחס לעוד עמדות חרידיות קאלסיות.
לצערי, בציבור הדת"ל, אין שלילה ופסילה של דעות, אא"כ הן לא מתאימות לרוח הכללית במדינה (כגון: מותר להרוג את רה"מ, וכדו'), אבל דעות לא דתיות - הן לגיטימיות לחלוטין.
וכבר הובא במק"א בפורומינו:
"...כפי שכבר הוזכר, עשרים וחמש שנות מכללת הרצוג הביאו לידי ערב עיון בנושא 'האם התנ"ך היה?!'. מלבד השאלה העניינית שהוזכרה לעיל, עיקר הבעייתיות והתמיהה היא על האדישות הנפשית המאפשרת קיום ערב כזה, בה דברי בלע נאמרים על היקר והקדוש מכל, בשלוה גמורה. צא ולמד; בשנה שלאחר מכן, נערך באותה מתכונת ערב עיון בנושא השואה. וכי הביאו מכחיש שואה שיציג את עמדתו כדי שלאחר מכן יוכלו חמשה מלומדים לסותרה?..."
(http://www.etzion.org.il/dk/1to899/851mamar.htm)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2008 11:20 |
|
| |
בשבוע שעבר הגיע אחד הרבנים הגדולים שאני לא אזכיר את שמו לאחד המקוואות בירושלים. הוא ראה מודעה בכניסה על ספר חדש בשם " מוריד שאול ויעל" ורשום כותרת " התרופה לדור , ספר שמלמד איך להתמודד עם ירידות ונפילות ".
הרב צחק ואמר: הרי חלק גדול מהרתיעה מברסלב היא הטענה שזה לא תורה אלא רק סיסמאות להתחזקות בירידות , וגם בגלל הטעות של המתנגדים שחושבים שאם הם לומדים והכל " בסדר" אז אין להם ירידות. אז מה קרה פתאום הם מודים שיש כזה דבר ירידות...אלא שהם פשוט היו בירידה אחת גדולה וארוכה ולא ידעו אפילו. והמשיך ואמר שמי שלא בחיים שלו בקברי צדיקים וו'אווו' באיזה ירדה הוא נמצא.שהוא לא מודע לכך שהכל תלוי בצדיקים שוכני עפר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2008 23:15 |
|
| |
הטענה הבסיסית של האשכול היתה שהחסידות ניצחה מכיון שלפחות בחיצוניות הליטאים קבלו הרבה מאוד הנהגות מקיפות שהחסידות חדשה.
אחר כך היתה הפרכה לזה שאחרי הכל הלא החסידות שמה דגש על התובנה הפנימית כך שאת עיקרה של החסידות מפספסים ויותר מכך יש החושבים שבזה מסתכמת החסידות ותו לא.
ואחרי הכל הרי המעשה הוא העיקר ורואים לפועל שכאשר נהגו באיזה הנהגה להלכה ממילא גם נעשתה הדעה שמאחרי המנהג לדעה הרווחת ולכלל בפסיקה כך שגם אם ננגיד שעיקר החסידות היא פנמיות הרי המעשה הוא העיקר שכן אחרי המעשים נמשכים הלבבות, והתובנה הפנימית של החסידות כבר קנתה לה שביתה וחזקה בלב כלל ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2008 23:34 |
|
| |
המנונא
האם אתה מדבר (גם) על תובנה פנימית אחת עליונה או שרק כללית על המושג של תובנה פנימית וזו מתבטאת בכל מצוה ומצוה בצורה שונה? אם כצד הראשון, התוכל נא לומר מה היא התובנה הזו (שלדבריך קנתה שביתה בלב כלל ישראל)?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/8/2008 00:03 |
|
| |
התובנה הכללית והיסודית (אותה הגדרת כעליונה) היא שאוריתא גליא וסתים ושכל הגליא של התורה מכוון כנגד הסתים דאוריתא - פנמיות התורה.
והתובנה הפרטית היא כמו שכתבת בכוונה הפרטית שבכל מצווה והנהגה.
ובשניהם הן בתובנה הכללית וממילא גם בתובנות הפרטיות החסידות התקבלה.
(לדעתי כן הוא הסדר התובנה העליונה היא כללית והתובנה במצוות היא פרטית כפי שמתבאר בדברי שהם בסדר מן הכלל אל הפרט/ים)
תוקן על ידי המנונאסבא ב- 29/08/2008 0:05:01
|
|
|
|
| נשלח ב-29/8/2008 00:54 |
|
| |
תודה המנונא
אם הבנתי אותך עם מה שכתבת גם למעלה הרי שהנך טוען שישנן הנהגות חסידיות שמבטאות את הדעה הכללית של פנימיות התורה. בכן התוכל להציג לפחות היבט אחד או שניים מהסתים אותו נוכחת לדעת כעומד מאחרי ההנהגות ולהדגים לפחות הנהגה אחת איך היא מייצגת ומחדירה את הסתים?
נראה שהערפול בדברים האלה הוא רב ולכן תקבל את שאלתי הבאה מתוך רצון ליותר בהירות, בהבנה.
|
|
|
|
|