|
|
| נשלח ב-14/4/2005 22:48 |
|
| |
נדמה לי שבאוטוביוגרפיה של ויזל , הוא בסופו של דבר חושף את שמו האמיתי של שושני.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 14:44 |
|
| |
עורבא,
הוא לא נהג לדבר כלל בלשון מסופקת. דיבר בביטחון מופלג. אבל ככל הנראה הציג אפשרויות רבות וסקר שיטות רבות עד שלמרות שתלמידים רבים שמעו ממנו הרבה מאוד – בשורה התחתונה ישנו קושי להציג עקרונות בסיסיים בשיטתו, מלבד הידע העצום בתחומים רבים ועצם הספקנות. יש כמה וכמה וורטים, אבל לא הרבה מעבר לזה. הלא דבר הוא.
לוינס ואחרים למדו ממנו, אבל ממש לא נראה לי שאיש מהם ראוי להיקרא "תלמיד". הוא פתח שערים רבים בפני תלמידיו (ומאידך בלבל רבים מהם), אבל לא העביר להם ידע מסודר. הוא קירב את לוינס ללימוד הגמרא, אבל פשוט לי שלוינס לא מייצג את צורת הלימוד של שושני. מן הסתם היה מזלזל בזה. ושים לב שדווקא ויגודה, שהדוקטורט שלו עוסק בקריאות התלמודיות של לוינס, הוא שאומר את הציטוט שהבאתי לעיל.
אתה בטוח שלרוזנברג יש סיכומי שיעורים ששמע ממנו? מסופקני. על כל פנים, רוזנברג שמע ממנו שיעורים בשנות השלושים לחייו ולאחר שכבר למד הן בישיבות והן באוניברסיטה, ואיני סבור שראוי להגדירו בשלב זה מתחיל או חובב.
חיפושון,
לדעת ויזל שמו האמיתי הוא מרדכי רוזנבאום. זה נשמע כמו ורייאציה של מרדכי בן שושן, השם שעל הדרכון שנשא שושני, ושניתן לו על ידי תלמיד מאלג'יר, שהצליח להוציא אותו עבור שושני בגלל שפשוט זה היה שמו של קרוב משפחתו. אותו תלמיד עדיין חי וסיפר את סיפורו כמה פעמים. עוד פרטים רבים בסיפורים של ויזל ושל מלכה אינם מדויקים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 18:40 |
|
| |
רק עכשיו גיליתי את ההתכתבות אודות מר שושני. לגבי כתביו, בניגוד למה שנכתב, אכן כתביו (לפחות חלק) נבדקו על-ידי תלמיד חכם מובהק (הוא ראש בית מדרש בצרפת) והוא קבע : אלו חידושי גדולי הראשונים והאחרונים ששושני רשם אותם כמעט מלה במלה מתוך הזכרון.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 21:50 |
|
| |
כולמרר
כמה טוב שגילית את האשכול.
אומרים שהתפוח לא נופל מעץ לימון - מהכרותי עם הקריאות התלמודיות של עמנואל לוינס תלמידו של מר שושני, שעל פי עדותו היה רבו וממנו ינק את חשיבתו התלמודית- נראה לי שדבריך הם בחינת "תורה של אמת לאמיתה של תורה"
אפשר להמשיל את דבריך,לסיפור המובא "בפרשיות לפרשת השבוע" על הרב שך "לולי תורתך" - בצורה היותר ברורה שלהם -אמנם לא קראתי את כל התגובות בעיון רב, אך כמוך ובניגוד לדברי החברים שהרוח הנשבה מדבריהם טובלה בנימת הסתייגות מהטיפוס המוזר ודרכו הדרשנית.- הן בטענה שלא היתה למר שושני שיטה, והן בטענה שעצם שיטתו היתה לרוץ משאלה לשאלה [ואני בכלל שמעתי מכמה וכמה גדולי תורה - שמהותה של חוכמת התורה היא ביכולת התלמיד לדעת לשאול, וכמה שיותר - את התשובות הוא מוצא בעצמו - ) אלה רואים ב'תופעה' בעיקר ספקנות במובן השלילי שלה-
מספרים על הרב שך, שעלה להיכל הישיבה אחרי חצות, ומצא שלושה בחורים מתמידים שעדין שקדו על תלמודם. השמיע באוזנם קושיא חמורה שטרדה מנוחתו ולא הניחה לו לישון. ניסו כוחם בתשובות, זה אומר בכה וזה אומר בכה, ולא התיישבו הדברים על ליבו.
למחרת היום השתאו הכל, כאשר מרן לא הופיע לתפילת שחרית, אף בתחילת הסדר לא עלה לישיבה כמנהגו.
בשעה עשר הגיע, וקרא לאותם בחורים. וסיפר שהגה בסוגיא עד לפנות בוקר, התפלל כותיקין ונסע לירושלים. עלה למרן הגרי"ז מבריסק זצ"ל.
שטח בפניו את הקושיא, והרב מבריסק האיר עיניו בעניין!
פתח והשמיע דברי הרב מבריסק בחדוותא שמעתא, והיו הדברים מאירים ושמחים.
כשסיים, העז אחד מבני החבורה ואמר: "נפלאים הדברים, אבל הלוא אמש העלה חברינו רעיון זה, חידש סברא זו, וראש הישיבה לא קיבלה!"
"אכן" אישר הרב שך, כשהוא העלה את הסברא - היה זה חידוש נועז, שלא התקבל בלא ראיה מוכחת. אבל כשהרב מבריסק אמר זאת, ראו שזו תורת אמת לאמיתה של תורה"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 22:19 |
|
| |
ועוד אסוציאציה שהתעוררה בי על התעקשותו של מר שושני שלא לגלות את זהותו -
מחשבות נעוריו\ פנחס שדה \ על רבי נחמן מברסלב
היה רגיל לספר הרבה מעניין מחשבותיו שהיו לו אז בימי נעוריו, בעת שעסק בעבודותיו. שצייר בדעתו שאינו רוצה להיות מפורסם בשום אופן, ולא היה רוצה לקבל זאת כלל. והיו לו כמה וכמה מחשבות בעניין זה, איך יעלים עצמו מן העולם, ומהיכן תהיה פרנסתו.
ולפעמים היו לו מחשבות שייחזר על הפתחים ואיש לא ידע ממנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2005 09:36 |
|
| |
"אלו חידושי גדולי הראשונים והאחרונים ששושני רשם אותם כמעט מלה במלה מתוך הזכרון".
לא הבנתי, אם ככה מה גדולתו ? בזה שיש לו זכרון משובח ?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2005 10:37 |
|
| |
באבא,
זכרונות טובה משולה לבור סוד שאינו מאבד טיפה - על פי הרמב"ם בפירושו לאבות על רבי אליעזר בן הורקנוס - זו לא גדולה מספיק גדולה בעיניך?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 12:41 |
|
| |
אם להיות פרקליט השטן לרגע,רק לצורך הפרופורציה כמשקל נגד ל"חסידות שושני" ,להלן חצי הכוס הריקה של מר שושני (מבוסס על פי האשכול):
אדם יהיר,לא יציב,בעל ביטחון עצמי מופרז,שלא עמל על חכמתו אלא ניחן בזכרון מופלג מילדותו,נרקסיסט שהרשה לעצמו להיות מלוכלך,רודף ממון,ובעל הפרעות בהגיינה חמורות.שאחר כל חכמתו,לא הטיב עם העם כפי שהיה יכול בקלות.או שמא המסתוריות היא חיפוי ובריחה מעין חוקרת של גדולי הדור?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 13:06 |
|
| |
אור_חושך
למה לכתוב ככה? אמנם אמונת חכמים אינה הצד החזק ביותר שלי אבל בכל זאת אני קצת סומך של שלום רוזנברג.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 13:06 |
|
| |
לא ממש קשור
אני מחפש חומר על פרופ' בני לוי תלמיד של לוינס
כל היודע אודה על העזרה
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 13:24 |
|
| |
אריק,זה לא שאני שם עצמי כשופט .אלא רק כדי לחזור לאיזון,ולראות דברים בפרופרציה תוך כדי התהוות חסידות שושני.ממילא לפי הצד החיובי של מר שושני,הוא היה שמח מהזוית הזו.הרי יצרתי ספק.(קטנצ'יק אמנם,אבל גם זה משו)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 13:42 |
|
| |
אור חושך
כתב:
<אדם יהיר,לא יציב,בעל ביטחון עצמי מופרז,שלא עמל על חכמתו אלא ניחן בזכרון מופלג מילדותו,נרקסיסט שהרשה לעצמו להיות מלוכלך,רודף ממון,ובעל הפרעות בהגיינה חמורות.שאחר כל חכמתו,לא הטיב עם העם כפי שהיה יכול בקלות.או שמא המסתוריות היא חיפוי ובריחה מעין חוקרת של גדולי הדור?>
ניסוח אלטרנטיבי:
אדם שסבל רבות בחייו, נרדף והיה נע ונד ולכן התנהגותו היתה חריגה. כנראה שכשרונותיו התמקדו בעיקר בזכרון אך לא בהבנה מעמיקה. אולם משברי הלוחות ניתן ללמוד על הלוחות. וכו' וכו'.
האם הכרת אותו?
תוקן על ידי - אריק123 - 20/09/2005 13:42:45
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 14:00 |
|
| |
אריק,אני מתנצל על לשוני הבוטה שאינה מעגלת פינות .שאינה יודעת לשוח במתק שפתיים אצילי ולומר בעצם את מה שאמרתי בדיוק:)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 15:30 |
|
| |
"השוחטים לא יחדלו מן הארץ"
(עמנואל לוינס שם שם)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2006 23:00 |
|
| |
עם סבא עמנואל
ראיון במקור ראשון עם נכדו של לוינס, מראיין- אלי שי
הלום סקרנות עתיקה ומשומרת, אני שואל את בני הזוג הנסל על דמותו של מר שושני, איש המסתורין שוחר התלמוד, שהופיע כמין אליהו הנביא בביוגרפיה של לוינס, ושניהם צוחקים כצופנים סוד טמיר שדוד מתנדב להדליף ממנו פכים קטנים.
"שאלו אותי אם אדם כזה היה אי פעם בכלל, ואני עונה: איני יודע אם חי, אבל אני יודע בוודאות שהלך לעולמו. הוא היה מין גאון נסתר ונעלם, צופן סוד שידע את התלמוד על פה ואפילו את שמו האמיתי הסתיר. יש לי השערה די מבוססת ששמו היה הלל פרלמן, והוא האיש הנזכר בשני מקומות באגרות הרב קוק. בהשראת האזכור וההשערה הזאת קראנו לבננו הלל, וגם לפרופ' שלום רוזנברג (שוחר לוינס אף הוא. א"ש) יש בן בשם זה. והנה השושני הזה מסתובב באירופה לפני מלחמת העולם השנייה, ומלמד תלמוד במסגרות בלתי פורמליות. וכך הוא מגיע אל ד"ר אנרי נרסון, יהודי יקר מאלזס, גינקולוג שאיפשר את ביאתי שלי לעולם, והלה היה מפציר ארוכות וממושכות בלוינס שהוא חייב להכיר את האיש המופלא הזה.
"אלא מה, לשושני היה מראה קלושרי משהו, ולוינס לא גילה התלהבות בהתחלה, ורק לבסוף נעתר והתרצה לפגישה בת מחצית השעה, שהתארכה לכדי לילה שלם. בצאתו ממנה אמר: מה שהאיש הזה יודע, איני יודע, אבל כל מה שאני יודע, הוא יודע. מכאן השתלשל קשר הדוק מאוד. שושני היה קופץ ללמד את לוינס, לפעמים מתדפק בשלוש בלילה, איש לא יודע מהיכן מגיח, עושה טוק-טוק בדלת ותכף היה מוכן חדר בעבורו. אוכל כזית ולעולם לא לפני אנשים, ושוב נעלם ובין זה לזה שוקעים בדף גמרא, תמיד גמרא נטו, הגם שריננו עליו שהוא מקובל גדול ובחדר צעקות, ויכוחים, בדיחות.
"שושני היה אחד כזה עם חוש הומור פרוע ועם יכולת לענות מראש על כל אחת מאינסוף הקושיות שאפשר שתעלינה במוחו של החברותא והבר-פלוגתא שלו, ומרוב מחשבות התקשה להעלות את רעיונותיו על הכתב. וכך מופיע ונעלם, מעורר תודעות של אנשים שנתקל בהם, ושוב נעלם, והאנשים נחלקים לאלה שהיה מוכן ללמדם ולאלה שלא, לאלה שהיה מלמדם בכסף ולאלה שבלא תמורה (לוינס היה ממועדון המועדפים. א"ש), עד שנעלם לגמרי בדרום אמריקה, ששם כנראה חש מוגן מפני מלחמה נוספת. שם התוודע אליו רוזנברג, שהיה האחרון שראה אותו ואף נכח בקבורתו במונטווידאו".
משושני נותרו כמו הבזקים של תודעה מתפרצת בזיכרון האנשים שזכו להכירו, ומיני פתקאות סתומות, כתובות בקוד, בראשי תיבות, ניירות ומחברות בלתי מפוענחות ורסיסי ממרות. מה למשל, אני שואל את דויד בהתעוררות סקרנית, והוא עונה: "למשל שלימות המשיח יהיה דָוִד אחר, שיתגלה בדמות בעל התהלים, לא בדמות איש המלחמות". החשדות שלי ביחס לזיקתו הנעלמה של שושני זה לתורות מסתורין משיחיות, על אף כסות הגמרא האדוקה שעטה, כמו היה גלגולו של הגאון מווילנא, רק מתחזקים והולכים.
http://www.makorrishon.co.il/show.asp?id=9781
 |
|
|
|
|
|