|
|
| נשלח ב-16/1/2006 23:52 |
|
| |
עמנואל לוינס
לגלות את משמעות חייו של אדם
מאת זאב לוי
בימים אלה מציינים בישראל ובצרפת מאה שנה להולדתו של אחד מגדולי הפילוסופים במאה ה-20, עמנואל לוינס, שהלך לעולמו לפני עשר שנים. זאב לוי על ספרו של דניאל אפשטיין, המתאר את חייו והגותו של הפילוסוף שהאמין שמקורה של האחריות המוסרית בפניו של האחר
קרוב ורחוק: על הגותו של עמנואל לוינס
דניאל אפשטיין. אוניברסיטה משודרת, ההוצאה לאור של משרד הביטחון, 151 עמ', 48 שקלים
עמנואל לוינס, מגדולי הפילוסופים בעולם במאה ה-20 והפילוסוף היהודי החשוב ביותר אחרי פרנץ רוזנצווייג ומרטין בובר במחציתה השנייה, הלך לעולמו בשיבה טובה לפני עשר שנים. עד אז כמעט לא היה מוכר בישראל מחוץ לחוגים האקדמיים, אם כי המצב השתנה מאוד בשנים האחרונות: לרשות קוראי העברית עומדים כבר ששה מספריו בתרגום עברי (אך עדיין לא שני ספריו הגדולים ביותר), ועובדה זו לבדה מעידה על התעניינות הולכת וגוברת בהגותו.
במסגרת "האוניברסיטה המשודרת" ראה אור באחרונה ספר קטן על משנתו של לוינס מאת הרב דניאל אפשטיין, אשר תירגם וערך שני קבצים של "הקריאות התלמודיות" שלו. ספר זה נועד להרחיב את היכרותו של הקהל הישראלי עם עולמו הרוחני המורכב של לוינס ולסייע לו בהבנת משנתו הפילוסופית, שהיא בעלת משמעות רבה מאוד לשאלות של מוסר בזמננו.
הפילוסופיה של לוינס מתאפיינת בכך שהיא משתרעת על שני מישורים, שאף שהוא השתדל להפריד ביניהם, פלשו שוב ושוב זה אל זה. מצד אחד - הגותו הפילוסופית הכללית, המושפעת מהפנומנולוגיה של אדמונד הוסרל ומרטין היידגר שבמחיצתם שהה ב-1928 (הוא איפיין חלק זה כ"כתיבתו היוונית" והיא מהווה את מפעלו הפילוסופי המרכזי); ומצד אחר - מסותיו על נושאים יהודיים, ובייחוד קבצי הרצאותיו התלמודיות (אותן איפיין כ"כתיבתו העברית").
לוינס גדל בליטא, בבית יהודי מסורתי, אך החל להתעניין בתלמוד רק בשנים יותר מאוחרות, אחרי מלחמת העולם השנייה, תחת הרושם הקשה של השואה שבה נספו כל בני משפחתו בליטא. אז התחיל בלימודי תלמוד בהשראת מורה מסתורי, מר שושני, שאותו הזכיר תמיד בהוקרה רבה.
היסודות העיקריים של הפילוסופיה של לוינס היו נעוצים, כאמור, בפנומנולוגיה של הוסרל והיידגר. הוא לא הכחיש מעולם את החוב הרעיוני החשוב שהוא חב להיידגר, אולם לא סלח לו על התנהגותו המחפירה בימי השלטון הנאצי. מלבד זה התרחק מהפילוסופיה שלו (ושל הוסרל) בגלל אדישותה לאתיקה, אשר נהפכה ליסוד המרכזי בפילוסופיה של לוינס - המחויבות לאחר. בכל זאת, גם לאחר שנים רבות עדיין ציין את "הוויה וזמן" של היידגר כאחד הספרים היפים ביותר מתוך ארבעה-חמישה ספרים בתולדות הפילוסופיה (עמ' 32).
אחרי פרקים ביוגרפיים על חייו של לוינס בליטא, על מעברו לצרפת ועל מפגשו עם הוסרל והיידגר, משרטט אפשטיין את התפתחותו הפילוסופית הכללית של לוינס פחות או יותר לפי הסדר הכרונולוגי של ספריו, ומשתדל להצביע גם על השפעה של מקורות יהודיים שונים.
לוינס היה יהודי דתי, אבל לפילוסופיה שלו היה אופי חילוני מובהק. הוא הכיר אמנם בקיום אלוהים, שעליו דיבר תמיד בגוף שלישי - "הוא-אות" - אבל מכיוון שהוא תפסו בתור טרנסצנדנטי ואחר לחלוטין, לא היה לו לכאורה שום תפקיד בפילוסופיה שלו. הוא כתב שלושה ספרים, שאלוהים הוא נושאם המפורש - "אלוהים והפילוסופיה" (ראה אור בעברית בתרגומם של דניאל אפשטיין ועמית עסיס בהוצאת רסלינג, 2004), "על אלוהים העולה על הדעת" (1982) ו"אלוהים, המוות והזמן" (1993) - ברם הפילוסופיה שלו, גם כשהיא נפרדת מהוסרל והיידגר ועוברת מאונטולוגיה לאתיקה, לא מעט בעקבות הזעזוע של השואה כפי שמציין גם אפשטיין (עמ' 10), נשארת פנומנולוגית במהותה.
לוינס איפיין את עצמו כל חייו כפנומנולוג, ולא רק בספריו משנות השלושים. גם בספרו הפילוסופי הגדול, "כוליות ואינסופי" (1971) הוא הצהיר על כך כמה וכמה פעמים (עמ' 20). לכן מקדיש אפשטיין את הפרק השלישי, הפותח את הדיון הפילוסופי בספר, להנהרת הפנומנולוגיה והשתקפותה ביצירתו של לוינס.
גם הקריאות התלמודיות אינן עוסקות בשאלות של דת ואלוהים, אלא נועדו להצביע על תרומתו של התלמוד לנושאים בעלי משמעות אנושית אוניברסלית. מן הראוי לציין כי בניגוד לרוב הפילוסופים היהודים במאה ה-20 שהתחקו אחר רוח היהדות וחזונה המוסרני בתנ"ך, שהיה מקודש על שלוש הדתות המונותיאיסטיות, חיפש אותם לוינס דווקא בתלמוד (עמ' 13), שנתפס כרלוונטי ומיוחד ליהדות בלבד.
הספר מתאר את הגותו הפילוסופית של לוינס מראשית זיקתה להוסרל ולהיידגר ולבעיות אונטולוגיות, ועד להתגבשותה של משנתו המוסרנית. אפשטיין משתדל להראות כיצד לוינס מרחיב את גבולות הפנומנולוגיה מעבר לתחומה התיאורטי הצרוף אצל הוסרל, כדי "לגלות את משמעות חיי האדם, תחילה מעבר להכרה, ולבסוף מעבר להוויה עצמה" (עמ' 28).
יסודות האתיקה של לוינס מושתתים כאמור על המחויבות לאחר, להיות "בן-ערובה" שלו; הם מקצים תפקיד חשוב להסתכלות בפני האחר, המזכירים מניה וביה את הציווי "לא תרצח". מה שמייחד את האתיקה שלו הוא היחס הא-סימטרי בין האני לאחר, הנובע מהאחרות המוחלטת של האחר: אני הוא אני והאחר הוא אחר. אולם העיקר הוא שבניגוד ליחס ההדדיות של אני-ואתה במשנתו הדיאלוגית של מרטין בובר, קודם אצל לוינס האחר, "הרע", לאני. אחרותו גוררת את אחריותי. אפשטיין מרבה לתאר את עיקרי הרעיונות של לוינס גם באמצעות מטאפורות, אבל אלה אינן תמיד מספיקות להמחיש את מובנם בצורה מניחה את הדעת ובמלוא הבהירות.
לוינס ביקש לברר ולהבהיר אם אחרי כל מה שכתבו מארקס, ניטשה, פרויד וסארטר על המוסר, יש תשובה לשאלה הפותחת את המבוא של "כוליות ואינסופי", כי "חשוב עד מאוד לדעת אם המוסר אינו מוליך אותנו שולל" (שם, עמ' 5, ואפשטיין בעמ' 64). הוא אהב להשוות את הפילוסופיה לאודיסיאה ברוח כעין-הגליאנית, כאשר במקום האידיאה של הגל הוא הציב את האני, השואף להבין את היש ולחזור אל עצמו מחוזק במודעותו העצמית (עמ' 67). זוהי "התשוקה המטאפיזית" (עמ' 69). היא מתבטאת בתשוקה אל האינסוף ואל פני האדם האחר, ובמעבר מן הנראה לנשמע, המגלמים את המעבר מפנומנולוגיה לאתיקה - "האתיקה היא המענה שאני נותן לדיבורו של האחר" (עמ' 73).
הפנים של האחר ממלאים באופן כזה תפקיד חשוב מאוד בעבור האתיקה, ולכן אפשטיין מקדיש גם להם פרק בפני עצמו (פרק ח), אם כי יש בו קצת חזרות על דברים שכבר נאמרו קודם. הפנים הם בלי ספק גם אחד המושגים המרמזים על זיקת הפילוסופיה של לוינס למקורות יהודיים. היה זה אולי דווקא דרידה, החילוני, שהעלה במסתו הגדולה על הפילוסופיה של לוינס ("אלימות ומטאפיזיקה", 1967) את שאלת היהדות והיוונות בפילוסופיה של לוינס - הן במוטו של הסופר מתיו ארנולד בפתח מסתו והן בפסקה האחרונה המסתיימת בציטטה מ"יוליסס" של ג'יימס ג'ויס: "Jewgreek is greekjew. Extremes meet". מסה זו היתה אחד האתגרים לספרו הגדול השני של לוינס, "אחרת מן הישות ומעבר להוויה", והיא הולידה מצדה שוב מאמר תגובה של דרידה בקובץ על לוינס.
דניאל אפשטיין מסיים את הספר, לפני אחרית-דבר על "לוינס וההגות הפוסט-מודרנית" בשני פרקים על הקריאות התלמודיות (שהוא, כאמור, תירגמן לעברית), אבל מדגים אותן רק על ידי כמה מהבעיות, שנדונו באחדות מהן.
ולבסוף כמה הערות טכניות. יש בספר לא מעט שיבושים ואי-דיוקים שעריכה מדוקדקת היתה יכולה למונעם. לא תמיד שמות הספרים מדויקים, ואף לא תמיד ניתנים מראי-מקומות מדויקים. רוב רובם של שמות העצם הגרמניים (המופיעים בסוגריים או בהערות) לא נכתבו באות גדולה כפי שנדרש בגרמנית, ולפעמים גם שובשו (למשל, במקום Verkehr כתוב werkes, עמ' 99). לוינס נולד ב-1906, כלומר שנה אחרי המהפכה הרוסית הראשונה ולא לפניה, ככתוב בעמ' 16.
ואינני יכול להימנע מהבעת תמיהה אישית מסוימת: טוב עשה המחבר שהציג בסוף הספר רשימה ביבליוגרפית של כתבי לוינס ואף הוסיף רשימת ספרים שנכתבו עליו, אך רשימה זו כוללת אך ורק ספרים באנגלית ובצרפתית. מדוע לא הזכיר את ספרי "האחר והאחריות - עיונים בפילוסופיה של עמנואל לוינס" (ראה אור ב-1997, ובמהדורה שנייה לפני שלושה חודשים, בהוצאת מאגנס), שהיה עד להופעת ספרו המונוגרפיה היחידה בעברית על הגותו של לוינס?
ה"אוניברסיטה המשודרת" מכוונת לקהל קוראים רחב ולאו דווקא אקדמי, ולכן מתעוררת גם השאלה אם קוראים אלה יכולים תמיד לעקוב אחרי הדיונים המופשטים של המחבר, שיכולים להיות מובנים כהלכה רק לבעלי מושג כלשהו על הפילוסופיה של לוינס או לפחות על יסודות הפילוסופיה. אולם אין בכל אלה כדי לגרוע מעצם חשיבותו של ספר זה - שמצליח לתאר בצורה מרוכזת את עיקרי משנתו הפילוסופית הקשה של לוינס.
מאה שנה להולדתו של לוינס
בימים אלה מציינים, בצרפת ובישראל, מאה שנה להולדתו של הפילוסוף היהודי-צרפתי עמנואל לוינס (אשר נולד בקובנה ב-12 בינואר 1906). באוניברסיטה העברית בירושלים ייערך בשבוע הבא (16-20 בינואר) כנס גדול על יצירתו ומחשבתו של הפילוסוף, ביוזמת המכון ללימודים מתקדמים ובהשתתפות חשובי החוקרים את עבודתו מישראל ומהעולם
ספרו של פרופ' (אמריטוס) זאב לוי, "האחר והאחריות", ראה אור בהוצאת מאגנס
(הארץ)
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=668175&contrassID=2&subContrassID=12&sbSubContrassID=0
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 08:43 |
|
| |
אני לא גדלתי על ברכי הפילוסופיה שלהיידיגר ובבור לכן אני מבקש שיואילו להסביר לי את הקטע ממאמרו של זאב לוי:
<יסודות האתיקה של לוינס מושתתים כאמור על המחויבות לאחר, להיות "בן-ערובה" שלו; הם מקצים תפקיד חשוב להסתכלות בפני האחר, המזכירים מניה וביה את הציווי "לא תרצח". מה שמייחד את האתיקה שלו הוא היחס הא-סימטרי בין האני לאחר, הנובע מהאחרות המוחלטת של האחר: אני הוא אני והאחר הוא אחר. אולם העיקר הוא שבניגוד ליחס ההדדיות של אני-ואתה במשנתו הדיאלוגית של מרטין בובר, קודם אצל לוינס האחר, "הרע", לאני. אחרותו גוררת את אחריותי. אפשטיין מרבה לתאר את עיקרי הרעיונות של לוינס גם באמצעות מטאפורות, אבל אלה אינן תמיד מספיקות להמחיש את מובנם בצורה מניחה את הדעת ובמלוא הבהירות.
>
האם אני חושד בכשרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 10:08 |
|
| |
בעל בעמיו,
לולא חרם הקדמונים לדבר על המתים, הייתי אומר שהאמירה שלך היא אנדרסטייטמנט. ראה דברים דומים באשכול על דרידה (לינקי?), חבר נוסף בכנופיית הפסאודו-אקזיסטנציאליסטים הקונטיננטליים.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 10:27 |
|
| |
אני לא מבין , מה כל כך לא מובן בקטע הזה? יש כאן תיאור קצר של משנתו האתית של לוינס , שבניגוד למשנתו של בובר שמדברת על יחס דיאלוגי בין האני והזולת , מבוססת דוקא על האחריות הנגזרת מאחרותו המוחלטת של האחר.
יתכן שאינכם סובלים את השימוש במונחים כמו "אחר" בגלל כל מיני אלרגיות , אבל זה לא הופך את המונחים האלה ללא בהירים לקורא הבלתי מיתמם. לדידי ברור שבכל פילוסופיה של מוסר זהו הנושא המרכזי , השייכות בין האני לבין כל מה שלא אני , מהו הדבר שבגללו אני אמור לפנות מקום מן האני למה שלא אני וכו'. בובר סבר כנראה שהמוסר מבוסס על ביטול המחיצות בין אנשים שונים והגילוי שבאיזשהו מקום הם מתאחדים או מתקרבים, ואילו לוינס סבר להיפך , שהמחיצה בין אנשים שונים היא בלתי עבירה ודווקא בגלל כך , בגלל שהאחר הוא משהו שכלל אינו קשור אלי , יש לי אחריות כלפיו , האחריות נגזרת מן האחרות. זהו כמובן תיאור של שני עמדות ולא הנמקה שלהם , אבל לא צריך דרגה גבוהה של הבנת הנקרא כדי להבין מה אומרות שתי העמדות הללו. צריך רק קצת פחות זלזול ולגלוג.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 11:34 |
|
| |
מציץ,
סבר וקבל.
אולם מה זה נוגע לפנים של האחר, מה זה נוגע ללא תרצח? האם יש כאן משחק מלים בין אחר לאחריות? מדוע בכלל אני אחראי על האחר ועד היכן מגיעה אחריותי?
תוקן על ידי - בעלבעמיו - 17/01/2006 12:23:45
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 12:38 |
|
| |
בע"ב,
איני חשודה על הבנה יתרה בפילוסופיה, ובכ"ז, הצלחתי להבין במה מדובר (פחות או יותר, בהתחשב במוגבלותי הידועה), וכפי שמייציץ הסביר יפה.
שאלותיך האחרונות אינן שייכות כלל לשאלתך הקודמת - אלה לא שאלות של הבנת הנקרא, אלא שאלות עומק על ההגות של לוינס. למען האמת, אני אשמח אם יהיו מי שינסו להסביר לך, ויפתחו דיון בנושא. גם אותי זה מעניין.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 12:49 |
|
| |
לוינס על הפנים:
הפנים הן משמעות. משמעות ללא הקשר.
כוונתי לומר שהאחר ביושר פניו, אינו דמות בתוך הקשר.
בנוהג שבעולם אדם הוא "דמות": הוא פרופ´ בסורבון, או סגן נשיא של מועצת המדינה, או בנו של פלוני, וכן כל מה שכתוב בדרכונו, והאופן שבו הוא נוהג להתלבש ולהציג את עצמו, וכל משמעות במובן הרגיל של המילה- שאתה בא לייחס אליו קשורה בהקשר ההוא. הווה אומר משמעות של משהו מותנית ביחסו למשהו אחר.
ואילו כאן נהפוך הוא: הפנים הן משמעות לעצמן. אתה- זה אתה.
במובן זה אפשר לומר שהפנים אינן "נראות". הפנים אינן יכולות להפך לתוכן שמחשבתך היתה יכולה להאחז בו. הפנים אינן יכולות להיות מוכלות בשום דבר, והן מוליכות אותך אל מעבר.
(ע. לוינס, אתיקה והאינסופי)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 14:34 |
|
| |
שלמה
עם זקן או בלי זקן?
עם משקפיים או בלעדיהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 15:50 |
|
| |
בעל בעמיו
איני בקי במשנתו של לוינס , אני חושב שלא קראתי עליו יותר ממך (קראתי קצת את הקריאות התלמודיות ודווקא מצאתי עניין , למרות שלדעתי יש שם בעיה מסוימת מבחינה עריכתית/סגנונית) , כך שאיני יכול לתת הרצאות מלומדות על משנתו, אבל במקום שאין אנשים אשתדל להיות איש.
לגבי "פני האדם" , לפי מה שהבנתי (קראתי על כך מאמר במוסף של הארץ לפני מספר שנים ואני כותב על סמך מה שאני זוכר מהתרשמותי , שזה לא הרבה) מדובר בתגובה לשואה. עם השואה הומחש מה שכתב ניטשה שעם אובדן מוסרות הדת לא נשארו לבני אדם שום בלמים , הוכח שדי שאנשים יפתחו איזושהו מיתוס, איזושהי תיאוריה עקבית במידה כזו או אחרת , כדי שירגישו די בנוח עם רצח. דבר זה הניע את החיפוש של פילוסופים אקזיטנציאליסטיים , אחרי עיקרון מוסרי שלא יהא נסמך על משהו כמו מסורת ואמונה דתית שרירותיים אלא שיהיה משהו שאדם יחווה באופן ישיר ועוצמתי, שיהיה "אותנטי".
כמובן שאין דרך לפתח עיקרון כזה מתוך דדוקציה לוגית או בכלים מדעיים. אי אפשר באמצעות טיעון פילוסופי כזה או אחר להגיע למסקנה שאסור לרצוח (לפי ויטגנשטיין היגד כזה הוא אפילו חסר משמעות). מנקודת ראות רציונלית טהורה זה גם משהו שרירותי לחלוטין , מה יש בכאב ובסבל של הזולת שעלי לנסות לצמצמו ולכל הפחות לא לגרום לריבויו? האם זה צרחות של כאב שאמורות להפריע לי ? או האם יש רגשות מסוימות שעלי לעשות הכל כדי שלא יהיו בעולם? למה? מה בכלל המשמעות עבורי של רגשות הזולת שאיני מרגיש בעצמי ? למה אמור להפריע לי עצם העובדה שהם נמצאים בעולם הממשי? ומה אם הם נמצאים רק בעולם דמיוני , למה אז זה לא אמור להפריע לי? ומה בין רגשות ממשיים לרגשות דמיוניים כאשר בין כך ובין כך איני יכול להרגישם?
לסוג כזה של שאלות אין תשובות רציונליות במובן של הנחות , טיעונים ומסקנות סופיות. הם שייכים מכל וכל לתחום התחושות הסובייקטיביות. לו יצויר אדם הנעדר מכל וכל כל אלמנט של רגש , הרי שלא רק שהוא לא ירגיש שיש איסור ברצח , הוא אפילו לא יצליח להבין על מה מדברים כאשר אומרים אסור לרצוח (או כל משפט שמתחיל באסור ל...) .
אבל פילוסופים אקזיסצטנציאליסטיים מאמינים שתחושות אינם דברים שמתפתחים כתוצאה מצפייה פאסיבית מן הצד על העולם . האדם מוצא את עצמו קיים בעולם הזה יחד עם מעורבות . הדברים שאדם מכיר מעוררים בו מיניה וביה תשוקות , דחפים ורציות. ולא זאת בלבד אלא שהם מתגלים בפניו דרך הרציות הללו . לדוגמה, המפגש עם קיומם של בני אדם אחרים אינו משהו שהאדם לומד עליו בצורה פאסיבית , אלא זו חוויה עוצמתית שבה האדם מוצא את עצמו מעומת עם מציאות שבו למרות שהוא רואה את עצמו במרכז ולמרות שהוא חש שהוא כל העולם , קיימים ישים אחרים שמרגישים אותו דבר ביחס לעצמם ושבעולמם אין מקום לו . המפגש הזה מעורר מיניה וביה תחושות עוצמתיות שמניעים את האדם לפעולה וקובעים את יחסיו עם הזולת. ולא רק את יחסיו אלא גם את הדרך שבו הוא מכירו, חושב עליו ומגדירו.
הבחירה החופשית נתונה לאדם , אם לחיות בחוסר מודעות באופן סתמי ולהידחף על ידי דחפים כמו שהאבן נדחפת על ידי כוחות חיצוניים , או "לעצור ולחשוב" ולפעול מתוך מודעות. החשיבה הזאת איננה חשיבה לוגית מופשטת , אלא "חשיבה קיומית" שבה האדם נהיה מודע למצבו בעולם ומרגיש בצורה מלאה יותר את הרגשות שדברים מעוררים בו.
פילוסופים אקזיסטנציאליסטיים המאמינים באתיקה סבורים שתחושות של מחוייבות לכללים מוסריים נובעים מסוג כזה של מודעות. כאשר העולם החיצוני מתוודע לנו הוא מופיע בפנינו גם עם קריאות מוסריות של עשה ואל תעשה. לאיסור לרצוח , למשל, יש קשר עם הדרך שבו הזולת מתוודע בפני . אם נגיע למודעות הדרושה נוכל להרגיש את האיסור ללא צורך בהנמקה נוספת. תחושה מלאה ומודעת יותר של מה שקיומו של הזולת אומר לנו , תעורר מיניה וביה את האיסור לרצוח אותו.
לווינס האמין כנראה שהחוויה של ראיית פני האדם היא מה שבאופן מיוחד מעורר בנו את המודעות לאיסור לרצוח. יש משהו בחוויה של פני האדם שקורא לי לא לרצוח אותו. זאת לא דדוקציה לוגית של האיסור לרצוח , אלא ניסיון להוציא לאור את התחושה המיוחדת שמביא לאיסור לרצוח. צריך לבדוק בכתביו בכדי לדעת כיצד הוא מפתח את הרעיון הזה , על מה הוא מבססו , וכיצד זה מתקשר לנושא האחרות.
עכשיו אפשר כמובן לצחוק. מי אמר שמפני שלווינס הרגיש כך , שזו תחושה אוניברסלית? אולי זאת רק התחושה הסובייקטיבית שלו ? ואיזה משמעות יש בכלל להתעסקות הציבורית בתחושותיו הסובייקטיביות של פלוני אלמוני ? לגיטימי אפילו לתהות האם לווינס בעצמו באמת הרגיש תחושה כזאת או שהמציא אותה פשוט כדי למלא קצת את הנייר החלק.
אני כשלעצמי איני יכול לענות על השאלות האלה , בגלל מיעוט בקיאותי. כדי לשפוט אם לווינס היה הוגה דעות גדול או סתם פילוסוף בגרוש , יש לקרוא את כתביו . אבל מה שאני כן יכול לומר הוא שמעבר לבעיות המטרידות את המהנדסים, שניתן לדבר עליהם באמצעות נוסחאות מתמטיות ,סבורני שישנם גם בעיות עמוקות יותר שדורשות הקשבה עדינה יותר ואי אפשר להבין את הנאמר אודותיהם מתוך קוצר רוח ורצון לרדת לשורה התחתונה באופן מיידי. לא כל דבר ניתן אפילו לבטא בצורה בהירה .
לגבי משחק המלים על אחרות ואחריות , כמדומני שלווינס כתב בצרפתית , האם גם בצרפתית יש משחק מלים כזה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 16:34 |
|
| |
מציץ
יישר כח
גם אני נסיתי לקרוא את הקריאות התלמודית אך לא הצלחתי.
האם ניתן להחליף את הדת באוסף תחושות כאלו, מסופקני.
(קיים ביטוי עממי - פרצוף דורש סטירה)
תוקן על ידי - בעלבעמיו - 17/01/2006 16:37:40
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 22:06 |
|
| |
לגבי "פני האדם" בפרק 'אל עבר הזולת' בספרו של לוינס תשע קריאות תלמודיות ע' 17ישנה הערה של המתרגם דניאל אפשטיין:
"הפילוסוף הגרמני הגל נחשב לנציגו האחרון של ה"אידיאליזם הגרמני". בספרו הגדול כוליות ואינסופיות מנהל לוינס פולמוס נוקב עם תפיסת ה'כוליות' של הגל. ומבקר אותה בעזרת ה"אנסופיות" האתית "המתגלה בפני האדם", לשיטתו של לוינס, פני האדם אינם תופעה ככל התופעות בעולם. לפי תיאורו, כשאני רואה אדם אני נמצא בתוך תוכה של חוויה אתית. פני הזולת משמיעות ציווי מוסרי עליון, המופנה אלי ללא הרף: לא תרצח! ה'כוליות' - כלומר, סדר העולם המתעלם מ'דמעות העשוקים' - נסדקת, ומוסריות האדם נמדדת בנכונותו להיענות לקריאה ולומר: הנני. חובת בקשת הסליחה מדגישה את חשיבותו העליונה של היחס הבין אישי"
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2006 22:46 |
|
| |
קריאות תלמודיות יצא בעברית בשני כרכים, "תשע קריאות תלמודיות" ו"עוד קריאות תלמודיות".
הראשון לטעמי מוצלח יותר, אך שניהם ללא ספק מעניינים.
יש כאן פרשנות אגדה על דרכם של מהר"ל מהרש"א והרב קוק, ואולי בעיקר זה האחרון, הכורכת לא רק קטעי אגדה אלא גם קטעי הלכה לכדי אמירות מוסריות חשובות מתוך ניתוח מעמיק של הטקסט וחיפוש סמלים ואמירות הטמונים בו.
פירוק זה של הטקסט הוא קצת על דרכו של דרידה, לאמור, חושף בו דברים שהטקסט עצמו כלל לא ידע שהוא כזה, אולם לדעתי מתוך ענוותו וזהירותו של לווינס אין הוא מעיז פניו בטקסט עד כדי כך שיאמר בו דברים שאין הוא ובית אביו ראויים לשומעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2006 07:57 |
|
| |
צוטט לעיל:
<פני האדם אינם תופעה ככל התופעות בעולם. לפי תיאורו, כשאני רואה אדם אני נמצא בתוך תוכה של חוויה אתית. פני הזולת משמיעות ציווי מוסרי עליון, המופנה אלי ללא הרף: לא תרצח!>
ומדוע פני הכבשה אינם אומרות אל תשחטני?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2006 11:16 |
|
| |
בעלב..
ומי אמר שפני הכבשה אינם אומרות אל תשחטני?
ומקל וחומר פני אדם.
על ר' יהודה הנשיא נמסר סיפור מפליא בעל מסר חתרני: עגל שהובל לשחיטה תחב את ראשו לכנף בגדו של רבי וגעה בבכי. אולם רבי שילחו מעל פניו באומרו לו: "לכך נוצרת". על כך נענש על דרך מידה כנגד מידה: משום שלא ריחם על העגל - נגזרו עליו שנים רבות של ייסורים. גם רפואתו נמצאה לו על דרך מידה כנגד מידה: משום שריחם, שנים רבות לאחר מכן, על בני חולדה, ולא הניח לשפחתו לטאטאם אל מחוץ לביתו, ריחמו עליו משמים ונעלמו ייסוריו.
תוקן על ידי - riv - 18/01/2006 11:16:45
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2006 18:00 |
|
| |
ריב -
בע"ב,
אם תסתכל מקרוב בפני הכבשה או העגל, בהחלט ייתכן שהם יגלו לך את שלמד רבי בדרך הקשה...
|
|
|
|
|