| נשלח ב-2/10/2003 01:31 |
|
| |
גילוח שער ראש האישה
בחסידויות הונגריות נוהגים כידוע לגלח את שיער ראש האישה אחרי חתונה, והולכים בכך בעקבות הזוהר ותקנת החת"ס. דבר זה נראה לי חורג מהגישה ההלכתית הרגילה, שמצפה שהאישה תתנאה לפני בעלה, ואני מניח שיש בו גם הלם פסיכולוגי לאישה עצמה, אם כי בכך איני בקיא.
האם גם לפני החתם סופר נהגו לקיים את דברי הזוהר (אולי בחוגי המקובלים, בצפת למשל ?)
ומה ראה החתם סופר לתקן כך. כיצד לא התפשט הדבר בקרב עדות אחרות, והאם הציבור שאוחז במנהג התגלחת רואה בכך חומרה או עיקר הלכה.
(לגבי השאלה האחרונה, אני זוכר שבסוף כרך ט' או י' של אוצר הפוסקים הרב וועלץ מבלפסט דן בכך, אבל הספר אינו תחת ידי)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2003 02:41 |
|
| |
זריחת עץ
הרבי מליובאוויטש כותב בספר השו"ת ההלכתי שלו "שערי הלכה ומנהג" [חלק ד' עמ' קמ"א] בזה הלשון: "כתוב מגדול אחד פוסק.. שאין לאשה לגזוז שער ראשה לגמרי, ושיש בזה איסור משום ניוול (להעיר מנזיר כח,א ושם ורק בגילוח) ובשולחן ערוך יורה דעה סי' קפ"ב סעיף ה' (משום לא תעדה עדי האיש). אבל בזוהר ח"ג רסח,ב. מקדש מלך לזח"ג עט,א - הובאו באחרונים להלכה - דגם במספרים רק מקצת גוזזת..".
ובשולי הגליון שם מובא מקובץ יגדיל תורה נ.י. [חוברת כ"ה] שהנ"ל ענה לשאלה כמה צריך להיות אורך השערות: "גילוח נישט, נאר זאל זיין א האלבן טפח" [=גילוח לא, אלא שיהיה חצי טפח]. ועל השאלה האם צריך להיות בדיוק, ענה "עס מוז נישט זיין אויפן מילימטר" [=לא חייב להיותעל המילימטר]. והרי נודע שדרך אדמור"י חב"ד ללכת בכל עניניהם על פי הקבלה וכו'.
נ.ב.
כתבת הרב וועלץ מבלפסט - וכנראה התכוונת לרב וועלץ מבודפסט [בעמ"ח שו"ת דברי ישראל- כמדומני].
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 08:13 |
|
| |
| זריחת_עץ כתב: |  | | בחסידויות הונגריות נוהגים כידוע לגלח את שיער ראש האישה אחרי חתונה, והולכים בכך בעקבות הזוהר ותקנת החת"ס. דבר זה נראה לי חורג מהגישה ההלכתית הרגילה, שמצפה שהאישה תתנאה לפני בעלה, ואני מניח שיש בו גם הלם פסיכולוגי לאישה עצמה, אם כי בכך איני בקיא. האם גם לפני החתם סופר נהגו לקיים את דברי הזוהר (אולי בחוגי המקובלים, בצפת למשל ?) ומה ראה החתם סופר לתקן כך. כיצד לא התפשט הדבר בקרב עדות אחרות, והאם הציבור שאוחז במנהג התגלחת רואה בכך חומרה או עיקר הלכה. (לגבי השאלה האחרונה, אני זוכר שבסוף כרך ט' או י' של אוצר הפוסקים הרב וועלץ מבלפסט דן בכך, אבל הספר אינו תחת ידי) |
|
איך יכול להיות שזה תקנת החת"ס ?
הרי בצוואה שלו לבנותיו הוא כותב להם שיקפידו שלא יראו את שערותן,
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2010 23:12 |
|
| |
מי מפחד מנשים?
ירשו לי חברי הפורום להסיט את הדיון מהפן ההילכתי לפן האמיתי שכן ההלכה בנושא זה כמו בהרבה נושאים אחרים היא כחומר ביד היוצר בידי שוכני מאה שערים. לדוגמא איזה פוסק כתב שעל נשות שכונתם להתעטף כנזירות ששוכנות לא הרחק משם? אלא מאי האמת היא שהם למרבה הפרדוקס מונעים בדיוק מאותו פחד שובניסטי שמניע את הקיצונים מהצד השני לערטל את נשותיהם, והוא חוסר היכולת להסתכל לאשה בגובה העיניים כשווה בין השוים אך עם זאת כבעלת זהות נשית שונה. המטרה היא אחת, האמצעים להשיגה שונים, הללו החליטו שלשם כך עליהם למחוק כל סממן נשי מהופעתה של האשה, שהביטוי החריף ביותר לכך זו התגלחת המפחידה הזאת (שגורמת לנשים עצמן לפחד לראות את עצמן במראה כידוע למי שבנות משפחתו מתרועעות עם גלוחות הראש הללו) לעומתם החליטו האחרים, שלצערם אין להם את את אפשרות הדיכוי הזאת, לאחוז את השור בקרניו ולהפוך את האשה לצעצוע ולגוש בשר מהלך כידוע לכל מי שמכיר את שיגו ושיחו של חלק מבני הנוער.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2010 12:09 |
|
| |
הנשים הנזירות הם הפמיניסטיות של מאה שערים, אין לזה שום קשר לגברים,
יש במאה שערים קבוצת נשים פמיניסטיות חרדיות,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 22:53 |
|
| |
.
נלע"ד שמנהג זה פשט במקומות בהם לא היה מצוי שמן רוזמרין, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:07 |
|
| |
{י} כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל אֹיְבֶיךָ וּנְתָנוֹ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּיָדֶךָ וְשָׁבִיתָ שִׁבְיוֹ: *--$!*{יא} וְרָאִיתָ בַּשִּׁבְיָה אֵשֶׁת יְפַת תֹּאַר וְחָשַׁקְתָּ בָהּ וְלָקַחְתָּ לְךָ לְאִשָּׁה: *--$!*{יב} וַהֲבֵאתָהּ אֶל תּוֹךְ בֵּיתֶךָ וְגִלְּחָה אֶת רֹאשָׁהּ וְעָשְׂתָה אֶת צִפָּרְנֶיהָ: *--$!*{יג} וְהֵסִירָה אֶת שִׂמְלַת שִׁבְיָהּ מֵעָלֶיהָ וְיָשְׁבָה בְּבֵיתֶךָ וּבָכְתָה אֶת אָבִיהָ וְאֶת אִמָּהּ יֶרַח יָמִים וְאַחַר כֵּן תָּבוֹא אֵלֶיהָ וּבְעַלְתָּהּ וְהָיְתָה לְךָ לְאִשָּׁה: *--$!*{יד} וְהָיָה אִם לֹא חָפַצְתָּ בָּהּ וְשִׁלַּחְתָּהּ לְנַפְשָׁהּ וּמָכֹר לֹא תִמְכְּרֶנָּה בַּכָּסֶף לֹא תִתְעַמֵּר בָּהּ תַּחַת אֲשֶׁר עִנִּיתָהּ:
(י) כי תצא למלחמה -
במלחמת הרשות הכתוב מדבר, שבמלחמת ארץ ישראל אין לומר ושבית שביו, שהרי כבר נאמר (לעיל כ טז) לא תחייה כל נשמה:
ושבית שביו -
לרבות כנענים שבתוכה ואף על פי שהם משבעה אומות:
(יא) אשת -
אפילו אשת איש:
ולקחת לך לאשה -
לא דברה תורה אלא כנגד יצר הרע. שאם אין הקב"ה מתירה ישאנה באיסור. אבל אם נשאה, סופו להיות שונאה, שנאמר אחריו (פסוק טו) כי תהיין לאיש וגו' וסופו להוליד ממנה בן סורר ומורה, לכך נסמכו פרשיות הללו:
(יב) ועשתה את צפרניה -
תגדלם כדי שתתנוול:
(יג) והסירה את שמלת שביה -
לפי שהם נאים, שהגויים בנותיהם מתקשטות במלחמה בשביל להזנות אחרים עימהם:
וישבה בביתך -
בבית שמשתמש בו, נכנס ונתקל בה, יוצא ונתקל בה, רואה בבכייתה, רואה בניוולה, כדי שתתגנה עליו:
ובכתה את אביה -
כל כך למה?
כדי שתהא בת ישראל שמחה וזו עצבה, בת ישראל מתקשטת וזו מתנוולת:
(יד) והיה אם לא חפצתה בה -
הכתוב מבשרך שסופך לשנאותה:
לא תתעמר בה -
<*>לא תשתמש בה בלשון פרסי קורין לעבדות ושימוש, עימראה. מיסודו של רבי משה הדרשן למדתי כן:
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 03/04/2011 23:10:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:27 |
|
| |
אם לא נכנסים למניעים, אזי הסיבה ההלכתית הפורמלית למנהג הגילוח כמובא בשו"תים העוסקים בכך ומגבים את המנהג, היא כדי שלא תצא בטבילה אפילו שערה אחת. כמובן שמציינים גם את הנימוק שלא תצא אפילו שערה אחת לחוץ משום ערוה. מנהג התגלחת התפשט מאד בעיקר אצל ההולכים בדרך החת"ס.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:50 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | מנהג התגלחת התפשט מאד בעיקר אצל ההולכים בדרך החת"ס. |
|
בזמנו עוד לא היית המנהג כלל כאמור בצוואה שלו לבנותיו הוא כותב להם שיקפידו שלא יראו את שערותן
המנהג כנראה היית נגד נשים פרוצות שהיו מורידות את המתפחת ברחובות של גויים בגלל בושה ללכת אם מתפחת שכבר לא היה מקובל אצל הגויים,
תוקן על ידי maxmen ב- 03/04/2011 23:53:40
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 10:00 |
|
| |
למישהו יש את המקור בזוהר ? כי לפי מה שאני זוכר האר"י ז"ל אמר שעל אשה דוקא לגדל שער. (בניגוד לגבר שאצלו זה נחשב לדינים)
|
| נשלח ב-4/4/2011 14:51 |
|
| |
אם הסיבה להחמרה הזאת של תגלחת הנשים : זה משום חומרא בהלכה משום חציצה וכו'
אז למה דווקא החסידים ההונגרים מקיימים הלכה זו . ולא הליטאים וכל הציבור המחמיר בהלכה
איפה ההגיון בדבר ?????????????
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 16:48 |
|
| |
אני נוהג לצטט את הבאות, בהידרשי לרעה-חולה זו של תגלחת הנשים:
"ר' עקיבא איתקדשת ליה ברתיה (דבר) דכלבא שבוע שמע (בר) כלבא שבוע אדרה הנאה מכל נכסיה אזלא ואיתנסיבה ליה בסיתוא הוה גנו בי תיבנא הוה קא מנקיט ליה תיבנא מן מזייה אמר לה אי הואי לי רמינא ליך ירושלים דדהבא"
(בבלי, נדרים נ' ע"א)
ובתרגום חופשי עם קצת רקע: ראתה רחל, בתו של כלבא שבוע, בעקיבא שהוא צנוע ומעולה, אמרה לו: אם אתקדש לך, תלך לבית המדרש? אמר לה: הן. נתקדשה לו בצנעה. שמע אביה והוציאה מביתו והדירה הנאה מכל נכסיו. הלכה ונשאה לרבי עקיבא. בימות החורף היו ישנים במתבן. והיה עקיבא שולף את התבן מתוך שערה של אשתו. אמר לה: אלמלי היה בידי, הייתי נותן לך ירושלים של זהב (מין תכשיט של זהב שירושלים מצוירת בו).
ועל אישה זו אמר בעלה: "שלי ושלכם (אתם, עשרים וארבעת אלף תלמידיי) - שלה הוא".
מקור נוסף:
"אמר רב: און בן פלת - אשתו הצילתו. אמרה לו: מה איכפת לך? אם משה הרב, אתה תלמיד, ואם קרח הרב, אתה התלמיד. אמר לה: ומה אעשה? הרי הייתי בעצה עם קרח ונשבעתי לו אמונים. אמרה לו: הרי ידוע כי כל העדה כולם קדושים וצנועים. שב אתה, ואני אציל אותך! השקתהו יין ונשתכר, והשכיבתו בתוך הבית, והיא התיישבה על יד הפתח ופרעה את שערה. וכל מי שבא לקרוא לו וראה אשתו, חוזר".
עליה אמרו במדרש: "היינו דכתיב חכמות נשים בנתה ביתה - זו אשתו של און בן פלת".
וכאן הבן שואל, וכי איזה שיער, למען השם, היה לשתי הצדיקות הקירחות הללו?
אלא מאי, מוז מען זאגן, שבראשן גידלו הן לא מלפפונים ולא גזר, כי אם שיער...
ובנימה עניינית מעט יותר:
בראשונה שמעתי כי כל מטרת הגילוח הייתה סימון לבלניות מי מוכנה לטבילה (לאחר ההכנות הנדרשות) ומי לא, מכיוון שבחושך ששרר בימי קדם לא ניתן היה לראות בלא זה. לא ממש נשמע הגיוני, אולם כך הלעיטוני.
לאחר מכן שמעתי טענה, כי כשם שיש אתרוג כשר ויש אתרוג מהודר, יש כשר ויש 'גלאט', כך יש גם טבילה כשרה וטבילה 'מהודרת', מכיוון שלא יימלט שבשיער מגודל לתפארת לא יסתבכו שערותיים זו בזו, ויגרמו לחציצה.
אומנם בעייה של ממש אין בכך, מפני שפשוט וברור הוא כי על האדם לעשות את המקסימום שביכולתו, ומעבר לכך פטור הוא.
ברם, טען באוזניי אותו אחד, ברגע שקיימת 'חומרא' זו שהופכת ל'מהדרין', הריהי חובה גמורה.
עד כאן אשר אנוכי יודע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 16:55 |
|
| |
אוסיף עוד צדקת אחת
יומא דף מז. תנו רבנן: שבעה בנים היו לה לקמחית וכולן שמשו בכהונה גדולה. אמרו לה חכמים: מה עשית שזכית לכך? - אמרה להם: מימי לא ראו קורות ביתי קלעי שערי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 17:30 |
|
| |
| הערליכער כתב: |  | | אם הסיבה להחמרה הזאת של תגלחת הנשים : זה משום חומרא בהלכה משום חציצה וכו' אז למה דווקא החסידים ההונגרים מקיימים הלכה זו . ולא הליטאים וכל הציבור המחמיר בהלכה איפה ההגיון בדבר ????????????? |
|
לפי התפתחות האובוליציוני אצל הליטאים בחומרות, אז תדע שזה מתחיל כבר להכנס גם אליהם,
|
|