|
|
| נשלח ב-3/10/2003 08:53 |
|
| |
מיימוני היקר,
א. איני יודע מדוע אתה כותב שהתורה התירה קרבנות, משל היו היתר אשת יפת תואר, והלא התורה חייבה את החוטא (ואף את שאינו חוטא בנסיבות מסויימות) להביא קרבן.
אכן, כשמציגים את הקרבנות כהיתר דחוק, הבו דלא נוסיף עלה. אבל אחר כל דברי הרב במורה, מצוות הקרבנות הם מצוות וחיובים, ובכגון דא, למה לא נלמד מהם.
ב. גם את הטעמים השונים אתה מציג כתירוצים פוסט-פקטום. אינני יודע מי גילה לך רז זה. בעיני התרחיש הסביר הוא שממציאי המנהג בקשו לדמות את ענין הקרבן, וכל אחד הבין את מושג הקרבן לפי ערכו. יתרה מזו, גם מנהג שהונהג על פי ההמון בלא כוונת מכוון, והתברר למפרע כי יש בו טעם רב, אין זה פוסל בעיני את קיומו מחמת הטעמים הללו.
על כן תמצית המחלוקת בינינו איננה בענין הכפרות, אלא בשאלת הקרבנות. אם תסכים שיש בקרבן ערך (ואינו רק היתר אלא חיוב) תבין מה ערך יכול להיות בכפרות. ואם כן אין זו אלא מחלוקת ישנה בין הבנת הרמב"ם כפי שהיא משתקפת במורה, לבין רבים שחלקו עליו.
אגב, נדמה שהערעור שלך על המנהג איננו זהה לערעור של הרמב"ן והרשב"א (שמצא דרכו לשו"ע), מטעם ניחוש. הלא הרמב"ן ודאי לא פרש ענין הקרבנות כפי שאתה מפרש. וכשם שאין לתלות את מבטלי המנהג מטעם צעב"ח בדברי השו"ע, כך אין לתלות את דבריך בדבריו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 09:17 |
|
| |
מעניין שכאן בפורום, נושא הכפרות עו מהווה נושא לדיון.
לגבי ההשוואה לקרבנות, הדבר אינו נכון כלל וכלל.
בקרבן, אדם מביא לד' את הקרבן על החטא המסויים, ומבטא את מסירותו לד', וזהו ערך חשוב, גם אם נניח שהוא פסיכולוגי ואלילי ביסודו.
אבל כאן בכפרות, אדם לוקח תרנגול, רק כדי לשחק שהוא מעביר את גזר דינו לתרנגול. בנוסח הכפרות אינו מוזכר כלל שהוא נותן את התרנגול לאלוקים, זהו מין קרבן חדש, וגם אם נניח שהוא ניתן לעניים.
זהו מין הוקוספוקוס, שבו אנו מחליטים שהתרנגול ימות במקומנו, משחק ילדים!!! הלזה נהרוג בעל חיים ונובילנו בתנאים נוראיים ויחזיקוהו ימים תחת שמש ובחוסר טיפול הוגן וכל המשתמע?
בקיצור, קרבן מבטא התקשרות החיים לאלוקים נותן התורה, כפרות מהווים משחק החלפת הנידון למוות [בלי קשר לד' באופן בולט]. זה דבר סמלי רחוק מאוד, ואין בו אפילו חלק קטן ממשמעות הקרבנות (למרות שניתן להבין כעי"ז במשמעות הקרבן לדעת רמב"ן, כבר האריכו ע"ז שאינו כן).
מלבד זאת כל מה שהזכירו החברים, כמו הטיעון שאי הכפרות גם יכול לכפר, ושזו תוספת שגרועה מכל בל תוסיף, תוקפם רב, לענ"ד.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 09:51 |
|
| |
יהוסף
חז"ל אומרים על שלמה שהיה חכם "גם מן השוטים" ולמה הכוונה מן השוטים, הוא הבין את ההגיון העקום שלהם.לא יוצא לך לפגוש אנשים אינטלגנטים, עם כושר חשיבה מצויין- שאתה שומע אותם ותוהה, איך אפשר שבן אדם יחשוב ככה? אואיך אפשר להוציא מהפה הבלים כאלו?
אם מקדשים את הסוכה, הסכך, וכו' למה לא יקדשו מנהגים? ויצדיקו אותם בחירוף נפש?
ואיך אפשר להגיד על דבר מקודש שהוא הבלים? כוייפר!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 10:50 |
|
| |
מבלי להיכנס לגוף הדיון, רק רציתי להביא מקור שדומני שלא הוזכר כאן עד כה, והוא רש"י בשבת פא: המביא מתשובת הגאונים (שכן הוזכרה כאן). מקור זה מראה את קדמות המנהג לפחות באשכנז, אם כי באופן מעט אחר (ללא בע"ח. מוטיב התמורה קיים).
האי פרפיסא - עציץ נקוב שזרעו בו, ובתשובת הגאונים מצאתי שעושין חותלות מכפות תמרים, וממלאין אותם עפר וזבל בהמה, ועשרים ושנים או חמישה עשר יום לפני ראש השנה עושין כל אחד ואחד לשם כל קטן וקטנה שבבית, וזורעים לתוכן פול המצרי או קיטנית, וקורין לו פורפיסא, וצומח, ובערב ראש השנה נוטל כל אחד שלו, ומחזירו סביבות ראשו שבעה פעמים, ואומר זה תחת זה, וזה חליפתי וזה תמורתי, ומשליכו לנהר:
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 10:56 |
|
| |
יהוסף ידידי,
דומני שאתה מקיים כפרות בעצמך במקיימי מנהג הכפרות. אתה מטיל עליהם את כל הרעות החולות, ומניח שכל מחשבתם מחשבת הבל, וממילא בחיסול המנהג תעלמנה צרותינו.
המציאות, כמו תמיד, סבוכה יותר. יש בין מקיימי מנהג הכפרות כאלה המאמינים שהוא מכפר כפשוטו, ויש כאלה המקיימים אותו בהבנה שהוא התעוררות לתשובה. יש גם כאלה המקיימים ללא כל סיבה, רק משום שהוא מנהג ישראל, ואותו הטעם שהיה לגאונים ולראשונים טוב גם עבורם . כך גם הדבר במצוות שופר, וכך היה לעולמים גם בקרבנות שהובאו לבית המקדש. האם החשש שההמון יטעו בכוונת המנהג הוא סיבה לבטלו? אולי כן ואולי לא. אך אינני רואה מדוע להניח שכל מקיימי המנהג עושים זאת מן הסיבות הנפסדות שהזכרת.
במובן מסויים, דווקא אם נקבל את הנחתך, מעיקרא דדינא פירכא. אם המשמעות היחידה האפשרית בקיום המנהג היא זו הפסולה שזכרת, הרי לפנינו כי רוב מנין ורוב בנין של רבותינו הראשונים אחזו במנהג זה, ואם כן אולי במקום להניח כי כל העולם עקום ורק אנו הישרים (יחי אנחנו!), נבדוק שמא אנו אלה המחזיקים בדעות נפסדות, ולא הם? או אולי יש לישב המנהג באופן אחר, וכדלעיל?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 11:04 |
|
| |
מא"ד,
יפה וגם בל תשחית יש לומר שאין, כי הצורך הנפשי שוה אולי את הבזבוז.
י"י,
נוח מאד להיות מסורתני על חשבון בעלי החיים ונוח מאד לסתום דיון עם "רבותנו הראשונים"!
מש"כ למיימוני בענין הקרבנות, אין סתירה בין היתר וחיוב, הוא חיוב מתוך היתר ככהן המיטמא למת ופשוט הוא שאין אנו מייחלים לעולם שתימלא הארץ דעה, בו נמשיך לזלזל בחיים ולצער עבור צרכינו!
סלח לי אם אני טועה, אך מדבריך נראה שהנך נוהג במנהג הכפרות עם בעלי חיים. אולי תנסה שנה אחת כשיטת רש"י שהביא מאן דהוא [ואם לדעתך צריך התרת נדרים לא-וירטואלית, בטח תוכל להשיגה] ואז יהיה יותר קל לדון.
תוקן על ידי - ווטו1 - 03/10/2003 11:13:41
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 11:38 |
|
| |
תקופת החגים עמדה בפתח ואנוכי המתנתי בציפיית אין קץ לאותה מקהלה משותפת וקבועה שתתלבש על המנהג התורן באותן מנגינות נאורות קבועות.
ולאותו הלבן היקר באדם שינסה לסתום את הסכר באצבעו..
תקוותי לא נכזבה. ושוב היה זה, כמובן, איך לא, - בוגי.
הפעם על שלחן הקצבים של עכ"ח עומד מנהג הכפרות.
אלא שלמרבה ההפתעה, במקרה הזה, אפילו המנגינות לא קבועות.
אלו פוסלים משום צער בעלי חיים. אחרים (מיימונינו) פוסלים משום שנראה הדבר כהסרת אחריות מכנית באמצעותה מועבר החטא מהאדם לבעל החיים.
אלא שכל הטעמים הללו, מורי ורבותי לא קשורים למנהג הכפרות.
צער בעלי חיים נוגע ללבכם ? סעו לאמירים והמנעו מאכילת בשר.
מצב בעלי החיים ברחובות העיר טורד את מנוחתכם ? (וגם את מנוחתי) . דעו לכם שזהו המצב כל השנה, אלא שאותה התעללות נעשית בסמטאות צדדיות ובלולים אפלים.
אולי, אם כן, יש דווקא ברכה בתופעה שמביאה את הזוועה הזו לרחובות הערים ומלמדת אותנו מה עוברים היצורים הללו כל השנה ?
אגב, מודעה נוגעת ללב שראיתי שנה שעברה בחוצות העיר ירושלים הזהירה בשם הרבנים והמעוררים מצער בעלי חיים וממצוה הבאה בעבירה.
מאד התרגשתי כשראיתי את זה.
ר' מיימוני מעלה נקודה תאולוגית שונה לחלוטין ועניינה ה"פרימיטיביות" הכרוכה ברעיון העברת החטא.
אלא שגם עניין זה לגמרי לא קשור.
"טרנספורמציה" כביכול של החטא אנחנו רואים בצדקה (או במקרה שלנו בכפרות על כסף), בפונקציות המצויות בתפילה עצמה, בברכה שצדיק מברך את הזולת ועוד ועוד.
כל אלו אמצעים חיצוניים, שאינם נוגעים למעשה התשובה הגרעיני. אלו פעולות חיצוניות מתוך מטרה שלאחריהן ימשכו הלבבות.
האם הטענה היא שבכפרות העניין הזה מרחיק לכת?
אולי . האם יש סיבה להתנפלות רבתי ?
בפירוש לא.
אם נסכם, לא נורמות מוסריות ולא נורמות דתיות מפריעות.
סתם עניין של אסתטיקה .. תרנגולים .. צפופים.. דם.. שלא לדבר על מלא חרדים שחורים שאומרים זה כפרתי ...
בסדר, מותר לכם להסתכל על זה בעיניים מערביות "נאורות". אבל תקראו לילד בשמו .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 12:01 |
|
| |
האז"ק וי"י,
י"י, לא אכזבתני אלא שמחתני בזה שאינך נוהג במנהג ה...... [מלא את החסר].
אכן לי לא מפריעה העובדה של המעבירים את עוונותיהם לצדקה, למנת אוכל וכדומה. סך הכל כל השותפים לעסק נהנים זה חש שמתכפר וזה מקבל כסף או מנת עוף לטעמו.
גם איני חושש שאלה היו משתנים לטובה בהבנתם את טיעוני מיימוני נגד האליליות וע"ז נאמר "מוטב יהיו" וכדומה.
הטיעון שהעלה בוגי והעונים אחריו, הוא המפריע וכהגדרתו הנאה של הרב ח"ד הלוי ז"ל. הטיעון מתבטא בשאלה לעושה כפרות בבעלי חיים: "האם נעשית אדם טוב יותר במעשה זה שעשית או לא?"
אין הכי נמי שגם לשוחטים ולאוכלים את פרי מעשיהם יש לטעון כך. אך הדיון יצליח יותר בנושא הכפרות שלכתחילה עושים מזה מצוה, צורת ההתעללות בולטת יותר וגם יש לנו במי להיתלות למנוע את המנהג ולו מסיבה אחרת.
י"י, איני יכול להיכנס למוחו של הרמב"ן, אך גם נימוקו לקרבנות כסמל למסירת חיים לאלוקים אינו אמור להיות אידיאל לעוה"ב. מקסימום לימות המשיח בהם עדיין יהיו זקוקים לקחת חיים עבור רפואה נפשית.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 12:08 |
|
| |
נמצא שמחלוקתנו אינה בענין כפרות, אלא בשאלת הצמחונות. האם מן היושר להלחם את המלחמה באוכלי הבשר מאחורי כתפיהם הרחבות של הרמב"ן והשו"ע?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 12:16 |
|
| |
יצחק יונתן היקר
בקצרה אני משיב על נקודה בדבריך:
אין מי שאינו מבין כי האדם באשר הוא אדם זקוק למעשים סמליים שיוסיפו על העבודה שבלב.
וגם אני מבין זאת. וזו כל התורה כולה.
השאלה היא מה הם אותם מעשים סמליים, מפני שאפשר לחלק אותם לדרגות.
אם התורה התירה קרבנות כיפת תואר - אני מודה לך מאד על משל נפלא זה - נבוא אנו ונוסיף עוד?
צא וראה שהתורה צמצמצה צמצום אחרי צמצום את הקרבנות.
ואכן הם הוגדרו כחובה - וכי איך לא יוגדרו כן - הרי דווקא קרבנות של רשות אינם נחשבים תמיד למעלה.
אך האם מעתה נבוא אנו ונצדד במנהגים שיש להם את כל המגרעות של הקרבנות אך לא את כל מעלותיהם?
האם אין המטרה של התורה להעלות ולקדש את האדם, וחלק מזה הוא לטהר את דמיונו?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 13:00 |
|
| |
אכן כן הוא,
המשל של יפת תאר הוא לשיטתך, ובעיני אין כל דמיון ביניהם. אינני יודע היכן ראית צמצום של הקרבנות, ובודאי לא נאסרו קרבנות רשות כנדרים, נדבות ועולה הבאה כדורון.
וכיצד היא הדרך לקדש את האדם, מי ידע?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 13:10 |
|
| |
י"י,
"הדרך לקדש את האדם, מי ידע?"
ידע כל יודע כשהדרך לקדשו הוא על ידי פגיעה בזולתו בבריאה, ע"כ הוא "בדיעבד"!
[ענווה מיותרת ומזיקה הוא להיעשות כלא יודע כאשר יודע, אך כאיזון אצרף את חתימתי!]
למד לשונך לומר:
"איני יודע"
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2003 14:13 |
|
| |
יצחק יונתן
איני יודע איך לפרש את מילותיך "לקדש את האדם - מי ידע". אסביר במה אני מסתפק בכוונתך, ואחזור ממילא על שיטתי - אולי לא בארתי את עצמי היטב.
ראשית, יש לברר מהי תכלית התורה והמצוות.
לא שיש לי תשובה אחת ויחידה, אבל כבר היו אשכולות שדנו בדבר.
כיון שאני הולך בשיטת הרמב"ם, המאירי ואחרים, שהתורה יש לה תפקיד חינוכי, לכלל ולפרט, כך אני מפרשה. יש, כמובן, גם שיטות אחרות.
אולי כוונתך שאיננו יודעים להכריע בין שיטות אלו. יתכן. אך יש מי שהדבר מסופק אצלו, ויש מי שהדבר יותר ברור אצלו, או שהוא מאמין שזה ברור אצלו.
שנית, כאשר האדם מתחנך, מה התהליך שעובר עליו, ובמה באה עלייתו לידי ביטוי? יש לשים לב כי אני במפורש מדבר על מסלול ועל עליה, כלומר תנועה בין שני קטבים, כאשר העליון הוא הטוב והתחתון פחות טוב.
ובכן, גם לכך יש תשובות רבות. ואולי כוונתך היתה להסתפק ביניהן ולומר שאין אנו יכולים להכריע. וגם כאן אני טוען שיש דברים מבוררים. הדרך שעל פיה כתבתי מה שכתבתי, כאן ובכל מקום, היא שהחינוך בא לידי ביטוי באותם תחומים שהרמב"ם מנה אותם כשלמויות האדם. ואחת מהן, שגם היא מוסברת ב"מו"נ", היא העבודה הפנימית שכוללת גם את טיהור כוח הדמיון.
איני בא לומר שזו המעלה היחידה שהאדם צריך לשאוף לה, ושזו המצווה היסודית ואין אחרת. אך אם הצלחתי להבהיר את כוונתי במילים אלו, אני סבור שתראה מדוע ניתן להגדיר זאת כשאיפה יסודית שצריכה להיות לכל אדם, או לכל אדם מבין דבר.
לטהר את הדמיון כולל גם התרחקות מטעויות, גם התרחקות משאיפות פסולות, שמצטיירות לנו בכוח הדמיון שלנו, גם תיקון המידות ועוד.
התרחקות זו מדמיונות באה לידי ביטוי גם בתובנה כי הקרבנות בעצם הינם מיותרים לאדם המבין, מאחר והם משרתים רק את האדם שאינו מסוגל להתנתק מסמלים של מעשה בידים של שפיכת דם בעלי חיים כדי לרצות את האלקות. אתה רואה, אני משתמש שוב בהנחת היסוד שלי, כי בני אדם מתחלקים לדרגות, וכי לא כולם זקוקים לסמל הזה של הקרבנות.
אמנם התורה ניתנה כנגד כל הבריות כולם, ולא רק כנגד באי עצור חושבים החכמים בעיניהם (אני מתכוון לעצמי בביקורת זו... לא לך). ולכן תורת הקרבנות במקומה עומדת, אך די בה ואין צורך לחדש ולהוסיף עליה.
לפי גישה זו, אני סבור שניתן להבין מדוע כפרות פסולות. לפי שדי לנו במה שהתורה בנתה מערכת קרבנות. אין צורך להוסיף עליה.
המטרה צריכה להיות, לפי שיטה זו שבאתי להציג, לחנך את האדם ולטהר את דמיונו מאותן אמונות שמצטיירות אצלו כאילו בעל החיים ממלא תפקיד כלשהו חיוני בעבודת השם, בין כדי להשביע רצון של מעלה, ובין כדי לסלק מעליו דינים ולתת לו כפרה, ואפילו אין בה צורך כדי לעורר אותו לתשובה. האדם צריך לעורר את עצמו, ואם הוא זקוק לסמלים, יש לבחור סמלים מעודנים ככל האפשר.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|