| נשלח ב-8/10/2003 11:46 |
|
| |
היה יהודי בצאתך ואדם באהלך (שאלה לוטו)
וטו
ראיתי את המשפט הזה שלך ואיני יודע מה מקורו. חוץ מזה אני לא לגמרי מבין את הפירוש. האם התכונת שבחדרי חדרים אין מצוות? הלא גם איסור דרבנן שהוא משום מראית עין בלבד, אסור גם בחדרי חדרים.
אולי באת לשבר את האוזן? אבל שכלי הדל אינו מבין איזה אוזן זקוק לשיבור כזה. אשמח אם תסביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2003 11:48 |
|
| |
מנלן
תודה על הציטוט, הוא נפלא.
המשמעות להבנתי, שהיהודי אינו כולל כל תחום מוסר, אלא מסגרת פורמלית להתקדמות אישית, והיינו אדם בביתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2003 13:35 |
|
| |
בכ"ז משתמע שיש תחום שהיהודי נגמר וישנו רק ב"א ?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2003 13:52 |
|
| |
מנלן,
הוכחת את עצמך כשואל כעניין בנקודות עדינות ואשתדל להיות משיב כהלכה.
אמרה זו שהצבת בכותרת אכן הבאתיה לפורום בכמה הקשרים, אך לא ח"ו לשם עקירת מצוות.
מטרתה החיצונית הראשונה היא להציב את ההפך מהצבת אנשי ההשכלה הראשונים שמטרתם היתה להחביא את היהדות כדבר שבין אדם לעצמו ולא כתעודת זהות ולהופיע בחוץ ככל הגויים.
אך יש בה עוד נקודה הבאה לומר שמטרת היהדות היא להיות האדם ישר כמו שעשאהו האלוקים שהיא משמשת לו אך ככלי.
שאלת על מקור לאמרה. אם כי בניסוחה הקיים איני מכיר מקור רשמי, אך מקורו של הרעיון נמצא כבר בדברי הראשונים [מור"נ וס' החינוך ומסתמא עוד] שכתבו שהתורה ניתנה לתועלת הרוב גם אם למיעוט תהיינה מצוות שלא יקדמו אותם.
לפי אסכולתי באשכול סיווג האסכולות [ראה לינק באשכולות המומלצים] זה עדיין לא אומר שעל היחיד לפרוש מן הציבור ולעבור על מצוות בצנעא, אלא שידע שהוא עושה אותן מחמת היותו שייך ל"יהודי בצאתך" ואם יבטל ממצוות השייכות לכך לא יבחין את הגבול ויפסיד.
אך מצד מה שהערת ממראית עין, לא קשה. שהרי שם מראית העין היא אף על הצורה הנעשית בחדרי חדרים ואם יעשה את שהוא עושה בחדרי חדרים לא יעמוד האיסור גם לא בפומבי. אבל דברים הידועים שנעשים בחדרי חדרים כדברים הצנועים, לא ייאמר בהם שלא יעשם כלל מאחר ואסור בפומבי.
עוד נקודה המונחת באמרה. שאם כי לעצמו יחמיר אדם להיות שייך ל"יהודי בצאתך" גם בביתו כאמור למעלה, אבל זה רק לעצמו. כלפי יהודי אחר המפיק פחות ממנו בינו לבין עצמו וסובר שאין חשש שיפרוק גם את היהודי בצאתך, לא ניתן להיות בלתי סובלני [ולא משום מש"כ החזו"א שהוא כתינוק שנשבה, כי אולי אדרבה אני הוא התינוק שנשבה בפודמנטליזם?].
תוקן על ידי - ווטו1 - 08/10/2003 13:55:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 18:47 |
|
| |
וטו, אם הבנתי אותך טוב, הרי אתה מחדש שאין להחזיר בתשובה את מי שאיננו יודעים אם על ידי שיהיה יותר יהודי יהיה פחות אדם?
יצא מזה נפ"מ למעשה אולי לענין דין יין נסך במקום שיש מגע מחלל שבת. לדבריך "הותר" לו חילול שבת ואולי נצרף אותו גם למנין?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 07:26 |
|
| |
מנלן יקר,
לגבי דין יין נסך כבר פסקו כן [הרב עובדיה] ולגבי ה"החזרה" צריך לבדוק כל מקרה לגופו, אבל בהחלט שייך שמי שההחזרה תשחיתנו, שלא ראוי להחזירו. אין ההחזרה מיועדת לשיכוף כהגמון ראשו!
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2003 01:48 |
|
| |
וטו
אם הבנתי אותך, יש לי רושם שאתה - ובכלל כל האסכולה שלך - נותנים פירוש מצמצם מאד למושג "להיות יהודי". זה מזכיר לי מאד את השלב הראשוני של בעל הדת של ניטשה, זה שהוא כינה "הגמל". אותו אחד שמבקש: רק תגיד לי מה עוד לעשות ואני עושה (כה אמר זרטוסטרא, בהתחלה).
דווקא כאן בפורום גיליתי נסיון להראות שיש ליהדות חלקים נוספים, שמפנים אותנו לשדות שרק מעטים רועים בהם. לפי הגישה הזו, אני סבור שלהיות יהודי זה יותר מלהיות אדם. זה להכיר מסלול שמרומם את האדם ומאפשר לו להתעלות לגבהים שאדם שאינו יהודי, מעצמו, יתקשה מאד לדעת על קיומם, וכל שכן להגיע אליהם.
ואולי אני טועה בכל זה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2003 18:47 |
|
| |
ינוקא,
אני מסכים אתך בהחלט!
"להתעלות לגבהים" זהו ה"אדם הישר כפי שעשאהו האלוקים" וזה קנה המידה ליהדות אם היא נאמנה למטרתה לעשות מהיהודי "ה"אדם באשר הוא אדם.
לכן עלינו תמיד לשאול את עצמנו:
האם יהדותנו מקדמת אותנו להתעלות לגבהים?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2003 16:18 |
|
| |
גבהים זו מילה שניתנת לפרשנות. כל יהודי יכול לראות בה משמעות אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2003 14:07 |
|
| |
צר לי, אך בבינתי הקצרה, לא הצלחתי להבין מדוע יהדותנו יכולה להביא לנו גובה רוחני.
הי-הי-הי,
קוף מצוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2003 22:28 |
|
| |
קוף מצוי או אולי מצוי פחות,
הניסיון לקיים את צו האל, דין הוא "יקדשנו במצוותיו" ותהא הבנתנו את מושג הקדושה אשר תהא. מי שאינו מבקש להיות מחר מעט טוב יותר ממה שהיה היום - כלום יוכל לומר שהוא מקיים מצוות, או עובד אלוהים או סתם אדם בצלם ??
ווטו חיש בדבריו יסוד חשוב בהבנתנו היהודית. דומני, שהוא אינו צודק בדרך פרשנותו את המשפט המקורי ("היה יהודי באהלך ואדם בצאתך") ושלא היה בו בהכרח רצון "להסתיר" או "להמעיט" את דמות היהדות, אבל על כך הרי רבים החרדים עם ההשכלה ועם העולם המודרני כבר מאתיים שנה. חידושו של ווטו הוא בהצבה הנכונה של "פנים" ו"חוץ", עיקר וטפל. התכלית היא האדם, שנאמר "הגיד לך אדם מה טוב ומה ה' דורש מעמך"; הדרך היהודית, האמצעי, החוץ, הוא עולם מצוות שלעתים מצליח לסייע לנו בכך. אלא, שאם הולכים בדרך זו תישאלנה שאלות חדשות עד סדרי עדיפויות, על מה שאין לקיים מפני שאינו מסייע בתיקון עולם וכיו"ב.
לא עליך המלאכה לגמור ולא את/ה בן/בת חורין להיבטל ממנה
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2013 20:22 |
|
| |
ווטו
כתבת " לפי אסכולתי באשכול סיווג האסכולות [ראה לינק באשכולות המומלצים] זה עדיין לא אומר שעל היחיד לפרוש מן הציבור ולעבור על מצוות בצנעא, אלא שידע שהוא עושה אותן מחמת היותו שייך ל"יהודי בצאתך" ואם יבטל ממצוות השייכות לכך לא יבחין את הגבול ויפסיד.
אך מצד מה שהערת ממראית עין, לא קשה. שהרי שם מראית העין היא אף על הצורה הנעשית בחדרי חדרים ואם יעשה את שהוא עושה בחדרי חדרים לא יעמוד האיסור גם לא בפומבי. אבל דברים הידועים שנעשים בחדרי חדרים כדברים הצנועים, לא ייאמר בהם שלא יעשם כלל מאחר ואסור בפומבי. " הכבד נא והסבר: האם לא גדעת כאן את חיוב שמירת המצוות, והגבלת את מעשה היהודי בצאתו כמעשה אנוסי ספרד בצאתם?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2013 19:56 |
|
| |
מקור הביטוי הוא שורה משיר של יהודה ליב גורדון: "היה אדם בצאתך ויהודי באהלך" הוא התכוון להשתלבות של יהודים בחברה הכללית תוך שמירה על יהדותם. זו היתה ססמאת היהודים המשכילים. הביטוי שהבאת הוא פשוט היפוך שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2013 20:24 |
|
| |
"היה אדם בצאתך ויהודי באהלך" זה מתאים לימים אחרים שבהם כיפה על הראש של מגיש חדשות בקול ישראל (למשל)היתה גורמת להרמת גבה. כמובן שזה מתאים עד היום ליהודים בחו"ל כשהאנטישמיות גוברת וכל חובש כיפה צפוי לתקיפה . כל זה בקשר לאימרתו של גורדון. אבל האימרה של ווטו שהפך את הסדר וקבע "היה יהודי בצאתך ואדם באהלך" אינה מובנת כלל ועל פניה נראית כהתחכמות מופרכת) (אשמח להתבדות).ההסבר המפותל באשכול זה אינו תורם להבנת ההגיון שבאמירה זו.(ומה שייך לכאן הרעיון שהתורה לא מתאימה לכולם?)
תוקן על ידי אפריםבן ב- 06/01/2013 20:24:57
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2013 22:09 |
|
| |
אפרימה בן כיוונה לדעת קוף מצוי באופן לא מפתיע, בכך ששניהם (בעיה דקדוקית!) לא הבינו את הפתגם..
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2013 22:30 |
|
| |
הצפרדע המחורמן על צענע (אומללה אשת הצפרדע .אינה יודעת על מי פרוגרמי חולם בלילות עד שפתח ניק על שמה)אפילו לא הבין מה יש כאן להבין . אידיוט מושלם חזור לגנון.
|
|
|
|
|