בית פורומים עצור כאן חושבים

היה יהודי בצאתך ואדם באהלך (שאלה לוטו)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/1/2013 23:59 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1927226&whichpage=1&forum_id=1364
.
 מותר למתוח ביקורת ומותר להסביר מדוע לדעתי פלוני טועה, גם גדול שבגדולים, אך יש לעשות זאת לגופו של נושא ולא לגופו של אדם (אד-הומינם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2013 03:17 לינק ישיר 

ממציא הנוסח היה יהודי בביתך ואדם בצאתך [משה מנדלסון] היה או צדיק גדול או תמים גדול,
תמים גדול ,בהאמינו שלא החברה היא  הקובעת את ערכי האדם וממילא אם בטלה החברה בטלה כולה ,
וצדיק גדול אם האמין לזאת מתוך נסיון אישי וכנראה הגיע לדרגת העובד מאהבה שלא על מנת..
דוקא הנוסח היה אדם בביתך ויהודי בצאתך היתה כאן מנצחת,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2013 08:08 לינק ישיר 

לא מנדלסון, יל"ג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2013 23:36 לינק ישיר 

????

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 09:09 לינק ישיר 

מה לא מובן
המשפט הזה הוא של יל"ג / ולא של מנדלסון / והוא גם לא מתאים כלל למנדלסון / מנדלסון האמין ביחודה של היהדות / ואילו יל"ג חשב שאדם סותר ל'יהודי' / אני צענע כמובן חושבת כמו יל"ג / ויש לי גם הוכחות דקדוקיות לכך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 12:42 לינק ישיר 

http://arachim.org/ArticleDetail.asp?ArticleID=597

הסיסמא המפורסמת אותה טבע משה מנדלסון "היה יהודי בביתך ואדם בצאתך" משקפת בבהירות רבה את תכונת החדשנים. לדידם רשאי היהודי לשמר את ערכיו בביתו אולם בצאתו לאוויר העולם עליו להתאימם לרוח התקופה ולסגנונה. בעקבות סיסמתו של מנגדלסון צעדו רבים, הפכו את בתי הכנסיות לכנסיות ואת הרבנים לכמרים בני דת משה. שינו את נוסח התפילה ברוח התקופה והשמיטו תפילות שעמדו סתירה לערכיהם המתחדשים. לטענתם, בעולם של שוויון אין מקום ל"אתה בחרתנו" ובעקבות הגדרתם החדשה כ"גרמנים בני דת משה" הפכה הבקשה "ולירושלים עירך ברחמים תשוב" ל"מיותרת" ח"ו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 13:22 לינק ישיר 

אם אתה סומך על אהרן לוי הבור / הגיע הזמן להתעדכן / זה משפט של יל"ג ולא של מנדלסון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 16:06 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
????

ביליצר
לא שיש עניין עקרוני אם זה מנדלסון או לא..
אני עדיין לא מצליח להבין מדוע אתה בוחר להתעקש שמנדלסון כתב את המילים האלו כאשר בכל מקום שתחפש, מצטטים את י''ל גורדון? זה גם מאוד פשוט לחפש..

http://benyehuda.org/yalag/yalag_023.html

"אֶל אוֹצַר הַמְּדִינָה הָבֵא חֵילֶךָ

וּבִנְכָסֶיהָ קַח חֵלֶק וָזֶבֶד.

הֱיֵה אָדָם בְּצֵאתְךָ וִיהוּדִי בְּאָהֳלֶךָ,

אָח לִבְנֵי אַרְצֶךָ וּלְמַלְכְּךָ עָבֶד."

אתה שונא שירה..?

תוקן על ידי לינקiלן ב- 08/01/2013 16:29:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 17:14 לינק ישיר 

להתעקש ?היכן ?
לידיעתך משה מנדלסון הנציח זאת  מאה שנה לפני שגורדון העלהו על הכתב,
ואכן אותם גורמים פתוחים לפניך לחיפוש,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 18:36 לינק ישיר 

אני חיפשתי ולא מצאתי שום מקור לכך שמנדלסון היה הראשון שטבע את הביטוי..
אולי לא חיפשתי מספיק טוב. זו גם אפשרות.
אתה מאוד נחרץ, אם יש לך מקור, האר את עיניי..

תוקן על ידי לינקiלן ב- 08/01/2013 19:28:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 18:54 לינק ישיר 

http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=7140

"יל"ג הוא הנציג הבולט ביותר מבין היוצרים העבריים בתקופת ההשכלה. ספרו הראשון הוא הפואמה ההיסטורית "אהבת דוד ומיכל" שפורסם בשנת 1856. אחר כך פרסם את השירה "דוד וברזילי". תחילת יצירתו נכתבה בסגנון רומנטי ומליצי. הוא כתב בשפה מקראית ושיריו מאופיינים ביסוד האלגורי שלהם. ספרו השני "משלי יהודה" נכתב בתוך קובץ משלים סיפורי המסופר בחרוזים. שירו "הקיצה עמי" נכתב בנוסח שונה והפך ל"אני מאמין" של המשכילים ברחבי רוסיה. המשפט "היה אדם בצאתך ויהודי באוהלך" נעשה לסיסמת המשכילים. בשנת 1868 קובצו שיריו ובכללם הפואמות ההיסטוריות שלו "במצולות הים", "בין שיני אריות" ועוד. קובץ זה מסמן את השתנות הפואטיקה של יל"ג והמעבר לקלאסיציזם."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 21:58 לינק ישיר 

בבקשה ,
בכבוד רב
http://tarbut.cet.ac.il/ShowItem.aspx?ItemID=4deaa8a2-8001-4692-8366-1056763a6440&lang=HEB

ההשכלה היהודית ברוסיה, שיל"ג היה נציגה המובהק, ניזונה מרבים מרעיונותיהם של משכילי ברלין. לכאורה, גם רעיון ההפרדה בין החיים האזרחיים (להיות אדם בצאתך) לבין החיים היהודיים (להיות יהודי באהלך) שאול מהגותו של משה מנדלסון. אך תפיסת היהדות של יל"ג הייתה רחבה מזו של מנדלסון, וכללה אלמנטים תרבותיים ולאומיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 22:00 לינק ישיר 

ביליצר:
אתה בוחר להיות נחרץ, לגיטימי..

על מנת להשתכנע בקירוב, מספיק שתמצא איזכור כל שהוא של הביטוי הנ"ל בין תקופתו של משה מנדלסון לתקופתו של יל"ג (מנדלסון הרי הנציח זאת לדבריך, ומדובר במאה שנה לא?)

תוקן על ידי לינקiלן ב- 08/01/2013 22:19:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 22:17 לינק ישיר 

לינקולן

למה כונתך?כמדומני שלא הבנתיך כראוי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2013 22:27 לינק ישיר 

לא הבנתי מה לא הבנת..?  אני לא משוכנע שהביטוי הוא של משה מנדלסון. לעומת זאת עושה רושם שאתה משוכנע בכך במאה אחוז. כל מה שאתה צריך על מנת לשכנע אותי, זה ציטוט של הביטוי

"היה יהודי בביתך ואדם בצאתך" שנכתב לפני השיר של י''ל גורדון.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > היה יהודי בצאתך ואדם באהלך (שאלה לוטו)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext