בית פורומים עצור כאן חושבים

החושב שמקיים מצוות ריטואליות לולא הציבור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/9/2008 19:40 לינק ישיר 

הסכמת כל ישראל כקריטריון להלכה -

נטילת ידיים של שחרית לרמב"מיסטים
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2467927

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 09:11 לינק ישיר 

במדעי החברה מדובר רבות על הליך הסוציאליזציה של היחיד והדרך להשיג זאת על ידי הטלת סנקציות חברתיות. המורא מפני סנקציות חברתיות גורם ליחידים להיות קונפורמיים לכללים החברתיים. חלק מהסנקציות החברתיות מעוגנות בחוק, אך רובן כלל לא.  נניח כי הנך נוסע באוטובוס ומדליק סיגריה. אתה עשוי לעמוד בפני סנקציה חוקית - שיזמינו לך משטרה. או שהמשטרה תגיע או שלא. אתה יכול גם לרדת מהאוטובוס אחרי שיזמינו לך משטרה ושיחפשו אותך בסיבוב. אתה עשוי גם לקבל סתירה או יותר גרוע ממשהו שהעישון או החוצפה שלך מפריעה לו. אתה עשוי לקבל צעקות מהסובבים. אתה עשוי גם להתקל במבטים נזעמים. עוד אופציה, אנשים עשויים להביט הצידה ולא להגיב כלל, אבל אתה בראשך תחשוב שהם חושבים עליך דברים לא נעימים. כל אלו הן סנקציות חברתיות אפשריות העשויות לגרום ליחיד להכנע ולהיות קונפורמי. ויש כמובן אנשים שמצפצפים על הכל ועושים מה שבא להם ואיך שבא להם, ועליהם יש הסכמה כללית כי הם ווילדע חייעס, אינם בני תרבות. לכל תרבות ולכל חברה יש את נורמות ההתנהגות הבסיסיות ואת הסנקציות הנלוות. בין אם אתה אריסטוקרט אנגלי, יהודי חרדי בבני ברק, כושי בשבט באפריקה או היפי מסטול. בין אם אתה מכיר את הכללים או לא מכיר אותם, אם תפר אותם, תשלם על כך. בכל מקום ובכל חברה. לעיתים אנשים מוכנים לשלם אף בחייהם בכדי לחיות לפי האמת הפנימית שלהם, בכדי לא להכנע לנורמות התנהגות בחברה שבה הם חיים. למשל פרטיזנים, הפגנות הסטודנטים בסין, תנועות המחתרת למיניהן, חוזרים בתשובה, חוזרים בשאלה, שכן שחושב שזכותו להשאיר שקית זבל ליד הדלת במדרגות וכו'.

ואני חושבת עלינו. עלינו כיהודים האמונים על מעשה אבות סימן לבנים.

אני חושבת על אדם, אדם מסוים, שלדעתי הוא דמות היסטורית ממשית ולא משל. והאדם הזה, רצה ללמד משהו את יוצאי חלציו. הוא רצה ללמד את המסר שלו לכל העולם. האדם הזה אמר - אני עם האמת שלי אלך עד הסוף. אני לא מפחד מאף אחד. אני גם לא מפחד להיות לבד. עדיף לי לחיות לבד במדבר, רחוק ממשפחתי, רחוק ממולדתי, עדיף לי לחשוף את עצמי לליסטים ולפגעי הטבע, אבל לא לבגוד באמת הפנימית שלי, לא לפגום במוסריות שלי, לא לפגום באנושיות שלי.

כן, אני מדברת על אברהם אבינו. אברהם העברי. אברהם מעבר אחד וכל העולם מהעבר השני.

אברהם אבינו הוא הדמות המשמעותית בחיי. הוא ה role model שלי.

ואיני יכולה לחוש כבוד לאילו אשר מקיימים מצות, לא מתוך תחושת אמת פנימית, אלא מפחד החברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 09:21 לינק ישיר 

אז למה התורה ניתנה לחברה, כולל אמצעי כפיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 09:25 לינק ישיר 

לעוף ..

סחתיקה(מלשון סחתיין)...אבל זה לא בעברית

בעברית
נפלאות הן דברייך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 09:37 לינק ישיר 

אם אתה שואל אותי, אז דעתי הלא מלומדת והלא מבוססת הנשענת על תחושת בטן בלבד, היא כי הפרושים השתמשו בדת בכדי לבסס את שלטונם. לדעתי קארל מרקס צדק. הם עשו את התורה כלי לשליטה בהמונים, קרדום לחפור בה. זה עדיין לא אומר שהתורה היא לא אמת. אולי כן. אבל בוודאי שלקיחת הלגיטימיות והבלעדיות על התורה לא נעשתה בדרכי נועם. לא מעט דם נשפך בכדי לבסס את שלטון ההלכה.  לא מזמן למדתי כאן כי תלמידי שמאי רצחו שלושת אלפים איש מתלמידי הלל.... תורה לשמה ממש. (אנשי השמיים בתורה?)

אני רוצה לתת לך דעה דווקא הפוכה. על מצב שבו יהודים שמרו על המצות, תוך מרד בנורמות הסביבה ותוך שימת עצמם בסכנה נוראית. נזכרתי בדברים כשכתבתי באשכול סמוך על סבא שלי מצד אמא שלי.  סבי לא הצליח להעביר את עקרונות היהדות לבנותיו. הוא פחד ללמד אותן, לא היה בית ספר יהודי כמובן, לא היו אפילו שיעורים בסתר לילדים. אנשים פחדו שיקחו מהם את ילדיהם וישימו אותם בבתי יתומים של גויים. הבית היה כשר כמובן, לפי מיטב יכולתם באותם הימים. אמא שלי קיבלה חינוך קומוניסטי. שטיפת מוח נוראה, המטמיעה בילדים את האמונה כי דת היא אופיום ומעלה על נס סיפורים על ילדים שמלשינים על הוריהם לשלטון. אין לך מושג איך הורים פחדו מילדיהם כי ילשינו עליהם באותה תקופה חשוכה.  אמא שלי ואחותה היו די "כופרות" כתוצאה מכך. כשרצו להתחתן, אז לא היה רב שיערוך קידושין. להתחתן לפי דת ישראל בכלל לא היה דבר פשוט. היו מעט רבנים והם חיו בסתר בכל מיני כפרים וחורים.  אנשים היו מתחתנים בעיריה ומחכים. פעם בכמה שנים היה מגיע רב, שהיה מוכן לסכן את חייו, לוילנא לערוך קידושין. כל הקהילה היתה נערכת לכך במשך כמה שנים. היו מתאספים בדירה, והרב היה מחתן זה אחר זה את כל הזוגות שנישאו בשנים האחרונות. הכל בסתר ותוך סכנת חיים עצומה. ההורים שלי התחתנו כך כשאני הייתי כבר בת חמש.... אתה מבין כמה שנים הם חיכו בשביל שרב יקדש אותם? דודה שלי, הכופרת הגדולה, התחתנה כך. סיכנה את חייה בשביל להנשא כדת משה וישראל. אתה מבין? והיום אנשים הולכים עם כובע שחור בגלל מה יגידו....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 11:37 לינק ישיר 

לעוף,

בעל בעמיו שאל אותך שאלה נכונה, התשובה שלך אף שהיא באמת מרגשת, איננה ממין הטענה. לא בפרושים עסקינן, אלא בכפיית הר כגיגית כמאורע חברתי לעם שלם, עם אמצעי כפיה להמשך, כחלק מן המסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 11:54 לינק ישיר 

לעוף

"אברהם אבינו הוא הדמות המשמעותית בחיי. הוא ה role model שלי."

האם תוכלי לפרט איך השפיע אברהם אבינו על חייך מבחינה מעשית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 12:06 לינק ישיר 

בע"ב,

באשכול הסמוך כתבת אלי כדלהלן:

ווטו
הבה ונסכם
אתה יודע דעת עליון, אתה גם יודע מדוע ניתנו מצוות מסוימות בזמנים מסויימים ואיך הם צריכות להשתנות במשך הזמנים, אלא שמטעמים חברתיים אתה לא רוצה להשתנות ואתה תופס את הקצה הקיצוני ביותר שמרנותו על דברים שאבד עליהם הכלח.
בחייאת.

עכ"ל

והנה תגובתי:

בע"ב,

מאד נהניתי מהודעתך זו בה קלעת לנקודה המרכזית שבויכוחנו אלא שהפניית הנקודה נעשתה הפוך על הפוך!

א. כל אדם פועל לפי דעתו את דעת עליון אלא שהדעת עליון של כל אחד הוא שונה. הדעת עליון שלך היא דעת המסורת אליה נקלעת והמונעת ממך לבקר אותה עד כדי דרישת שינויה [כמו שאמר וודראוו וילסון שהמחפש שונאים ינסה לשנות דברים ועצכח יוכיח] ואילו הדעת עליון שלי הוא המסר המקרב אותי לאלוקיי שאני מוצא במציאות הווה ובתורת ה' עדי אחזה כי חד המה. [נלווה לכך ערך ההשתייכות הציבורית בין אם הערך נכון או מעוות.]

ב. אשר על כן שעבודך ל"טעמים חברתיים" גדול בהרבה משלי כי אתה לא רק צועד מעשית עם הציבור אלא גם ממשכן לו את דעתך להצהיר כאילו אתה פועל שלא מחמת אותם "טעמים חברתיים"  אלא מתוך שכנוע עצמי כביכול [מסתבר שלכן ישנם גם הבדלים מעשיים בינינו]. או שמא תרצה לטעון שגם אם כל הציבור לא היה מקיים כל מיני "דברים שעבר עליהם הכלח" אתה היית נשאר החד בדרא ומקיימם כי הרי קיומך אינו מטעמים חברתיים?! בחייאת. [איני מכיר בדיוק את משמעות המלה אבל משער שהיא כמו שאומרים באנגלית "גיב מי א ברייק".]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 12:19 לינק ישיר 

ספרן,

למה נכפה הר כגיגית תשאל את רבוינו של עוילם, לא אותי.

כל חברה בכל חור בעולם, יוצרת מערכת של סנקציות למי שחורג מהנורמות באותה חברה. חלק מהסנקציות מעוגנות בחוק שעליו החברה מענישה באמצעים כגון כלא, הרג או קנס. וחלק מהסנקציות הן סנקציות חברתיות הנאכפות על ידי הציבור ולא על ידי הרשויות. אפילו בחברה אנרכיסטית יש נורמות וסנקציות.

אני רציתי להתייחס לנושא השרשור.  השרשור פתח בשאלה, אם אנו מקיימים מצוות בגלל סיבות חברתיות.

אני רוצה לענות לכך בלאו רבתי.

יהודים קיימו מצוות במשך אלפי שנים מתוך תחושת אמת פנימית, גם בהיותם רחוק מכל חברה יהודית, וגם עם תחושה כי לעולם לא יחזרו לחברה יהודית.

כמובן שהיו וישנם כאלו גם היום כי מקיימים אורח חיים דתי או חרדי בגלל סיבות חברתיות, ואלו בהחלט עשויים להשיל את מנהגיהם אם ימצאו עצמם בחברה אחרת. וגם עליהם אני לא מוכנה לחתום כי זה כך.

יש ביהדות משהו פנימי חזק, שהוא מעבר לרצון להיות קונפורמי.

הבאתי דוגמא אישית לכך שיהודים קיימו מצוות לא רק בשביל להיות קונפורמים, אלא גם במצבים שקיום מצוות סיכן אותם ואת בני משפחתם. ולא חסרים לנו דוגמאות לכך בהיסטוריה היהודית, החל מאברהם העברי, דרך יוסף הצדיק, ארבעת השליחים שנמכרו לעבדים, אנוסים באינקויזיציה, יהודים תחת שלטון קומוניסטי, בעלי תשובה, וכו'.

אני לא חושבת שיהודים מקיימים אורח חיים אדוק ביותר בגלל פחד מסנקציות חברתיות. אלא אדרבא ההפך, גם ללא כל סנקציה הם ממשיכים לקיים מצוות ובלהט.  ואם תאמר כי עשו כך בגלל פחד מה' שיעניש אותם, אז אני מוחה גם כנגד אמירה זו. אני מתנגדת לכך שלוקחים אמת פנימית של אדם ומצמצמים אותה לפחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 12:20 לינק ישיר 

צענע,

ביום ראשון איה"ש. שאבעס.... ועוד לא אפיתי קוגל ועוגות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 12:38 לינק ישיר 

וכמה יהודים ברחו מהיהדות ברגע שהלחץ הסביבתי הרפה במקצת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 13:39 לינק ישיר 

בעל,

אולי קודם נגיע להסכמה מה זו יהדות,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 13:57 לינק ישיר 

הבה ונסתפק בינתיים בשמירת שבת ואכילת כשר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2008 15:12 לינק ישיר 

איזה הכשר? והאם לסמוך על הערוב בשבת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2008 03:56 לינק ישיר 

בעל בעמיו

ואיך אתה בדיוק שומר שבת,מי אותו "גוי" שעוזר לך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החושב שמקיים מצוות ריטואליות לולא הציבור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.