|
|
| נשלח ב-21/7/2005 00:05 |
|
| |
נאך,
חוסר האפשרות לקיומם של יישים חומריים באותו מקום הוא אכן מחוקי החומר. אולם זה נכון רק ליישים מסיביים (=בעלי מסה). יישים אחרים (שלפחות אחד הוא אחר), גם אם הם חומריים (להבדיל מרוחניים, אך עדיין לא בעלי מסה), יכולים להימצא במקום משותף. למשל, פוטון (=גל אור) וחלקיק.
אם כן, זה אינו מאפיין רק של חומר מול רוח. זוהי תכונה של ייישים מסיביים, ותו לא.
הבעיה שאנחנו עוסקים בה היא אחרת לגמרי. מעצם האינסופיות של האלוקות נובע שכל דבר בעולם וכל התרחשות ותופעה בעולם צריכים להיות אלוקות. אמנם האלוקים ואני יכולים להימצא באותו מקום, אולם אני עצמי לא יכול להיות הוא, שכן אני מישהו נפרד שהוא לא אלוקים (ככל הידוע לי, לפחות. ).
מאידך, אם יש משהו שהוא לא אלוקות, זה יוצר בעיה עם האינסופיות שלו. עם ה'אין עוד מלבדו'. לשון אחר: האלוקות צריכה למלא לא רק את המרחב הפיסי, אלא מרחב מתמטי שנפרס על ידי צירי קואורדינטות שמציינים את כל התכונות והיישויות וההתרחשויות שבמציאות. לכאורה בכל זה לא יכול להיות מאומה שהוא לא אלוקות. מסיבה זזו הוא גם ממלא את כל ציר הזמן (היה, הוה ויהיה).
זוהי הבעיה עמה מנסה הצמצום להתמודד, ולא הבעיה של המרחב החומרי (=החלל).
כעין זה יש בפיסיקה שני סוגי חלקיקים אלמנטריים: 'בוזונים' (על שם הפיסיקאי ההודי בוז), ו'פרמיונים' (על שם הפיסיקאי האיטלקי-אמריקאי, אנריקו פרמי). כמה בוזונים יכולים להימצא באותו מצב קוונטי, וממילא גם באותו מקום (כמו הפוטונים דלעיל). לעומת זאת, שני פרמיונים לעולם אינם יכולים להימצא באותו מצב. זו אינה תופעה של דחייה בגלל מסות, אף שבתורת השדות זה מתואר כתוצא של 'כוח דחייה' קוונטי.
שים לב שכאן מדובר על הימצאות באותו 'מצב' ולא על אותו 'מקום'. המקום הוא רק פרמטר (=ערך תצפית) אחד של ה'מצב' הקוונטי. בדיוק כמו המרחב המופשט עליו דיברנו למעלה, שהחלל הממשי הוא רק חלק ממנו.
בן איש,
דומני שהלשם מגדיר גם הוא את הא"ס כרצון להתגלות (ברור שהוא תופס אותו לא כעצמות הנעלמה אלא כמשהו שמתחת לה). אולם אני לקחתי זאת מפי' הראב"ד על ספר יצירה. כרגע אינני זוכר מקור, אולם אוכל לברר לך אם תרצה בכך.
אני רק רוצה לחדד שרצונו להתגלות הוא יש, ולא מאפיין שלו (לא כמו אצל בני אדם). כלומר צמצום באור א"ס, גם לפי המשמעות הזו הוא אירוע אמיתי ולא משל, או אירוע 'בפסיכולוגיה' של הקב"ה, כפי שמתשמע מהחסידות. דומני שכאן טמון ההבדל.
אתנחתא,
הרי אתה עצמך גם אמרת שזה בא לפתור בעיה תיאוסופית, או פילוסופית. אם כן, מדוע זה קשה דווקא עליי?
לעצם העניין דומני שהבעיה היתה קיימת, אולם הפילוסופים לא מצאו לה מענה. האריז"ל הציע את הצמצום. הפרשנות לצמצום, לפחות זו שאני הצעתי, לא בהכרח היתה בתודעתו של האריז"ל, לפחות לא במודע ובמוגדר. זהו רעיון די מודרני (על אף המגיד משנה הנ"ל בפי"ז מהל' שבת).
יתר על כן, כפי שנתבאר בתגובתי לעיל, הפילוסופיה עוסקת בבי"ע. היא אינה מכירה באצילות ובספירות ובשום מציאות שמתוווכת בחלל העצום בינינו לבין הבורא. הקבלה הכניסה אוסף גדול של עולמות ל'חלל' הזה, והם מתווכים בינינו לבין הבורא.
לפי זה, ברור שהפילוסופים לא יכלו לדבר על צמצום, שהרי אצלם אין מאומה מעבר לעצמותו, ובזה לא יכול להיות צמצום (ואולי אפילו לא בממדים, כהצעתי). החידוש של הקבלה הוא שיש אור א"ס וספירות ועולמות, ואלו לא עצמות האלוקות, ולכן שייך להתחיל לדבר על צמצום.
בעיות פילוסופיות רבות שנובעות מתפפיסת האלוקות כאינסוף שמרוחק מאיתנו מרחק אינסופי שכולו ריק, נפתרות בדרך זו, כאשר אנו מיישמים תכונות ספציפיות של האלוקות כמאפיינות את הספירות והעולמות ולא את העצמות.
הבעיה העיקרית מן הטיפוס הזה היא של תארי השלילה, כידוע, בקבלה התארים הם חיוביים. והרמב"ם שהתעקש על תארי שלילה בלבד, עם כל האבסורדים שיש כאן (וכבר הערתי עליהם לא מעט בפורומנו), עשה כן מפני בורותו בקבלה. הוא כפילוסוף עסק רק בבי"ע, ולכן מבחינתו האלוקות היא מרוחקת לאינסוף, פשוטה וללא מאפייינים כלל.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 00:18 |
|
| |
כלומר צמצום באור א"ס, גם לפי המשמעות הזו הוא אירוע אמיתי ולא משל, או אירוע 'בפסיכולוגיה' של הקב"ה, כפי שמתשמע מהחסידות. דומני שכאן טמון ההבדל.
ציטוט ממיכי.
פשיטא שזו הגדרה מפי שכנראה יודע רק קטעי דברים על השקפת החסידות על כך. ובאמת ההיפוך הוא הנכון, בחסידת אין זו "פסיכלוגיה" כלל אלא תהליך ממש ומאד מורכב כמבואר בכתבי בעל התניא.
למיטב ידיעתי הראשון שהבחין בין הא"ס לבין העצמות, שנהפך שיגרה אצל רמח"ל ואוילי אצל הגר"א מפורסם בכל ממלכת הקבלה כחידושו של הרמ"ע מפאנו בספרו פלח הרימון על הפרדס, ומאז נחלקו המקובלים האם אכן כך הם הדברים. ולדעתו הא"ס הוא הרצון הפשוט. ובכתבי בעל התניא בשם מורו המגיד ממעזריטש שממנו לרח גישתו בצמצום, יש לו הבנה אחרת בזה אם כי גם מבחין בין העצמות לא"ס אך בצורה אחרת.
כאמור, גם המקובלים שלפני אריז"ל לא ידעו על הצמצום ולא רק הפילוספים.
יש וויכוח קשה במקובלים הקדמונים האם הכתר הוא הא"ס כמבואר בפרדס, וואלי לזה התכוון מיכי, אך צע"ג השייך לעניננו כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 00:26 |
|
| |
בלוח היכל שלמה (תשנ"ח ?) ישנו מאמר בנידון ובו משוה שיטת בעל התניא לפנטואיזים של שפינוה.
האם ידוע לחכמי הפורום אודות מאמר זה, והאם יש להשיגו ברשת?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 00:31 |
|
| |
אתנחתא,
ראשית, אני מודה באשמה. אינני מכיר די את השקפת החסידות בכלל, ובנושא הצמצום בפרט. אני התייחסתי להשקפה כפי שהובעה כאן (אצל בן איש, כמדומה), לפיה דבריי מובילים לזיהוי שלה עם ה'לשם'. על כך עניתי.
שנית, עם כל הכבוד, בעל התניא אינו 'החסידות'.
ולבסוף, אם אכן הצמצום אינו כפשוטו, אז באיזה מובן הוא ממשי? האם המצמצום בא"ס כרצון הוא ממשי? אז זה בדיוק מה שאני אומר.
באשר לזיהוי של הא"ס כרצון, יש להוסיף: 'הרצון להתגלות'. ולענ"ד זה כבר כלל לא ברור בקדמונים.
באשר למקובלים שלפני האריז"ל, תמהני עד כמה הם היו מקובלים בהגדרות ה'לשם'. חלק ניכר מהם עסקו באמת בבי"ע, בדיוק כמו הפילוסופים. וראה דבריי על הרמח"ל בריש ההודעה הראשונה. רק האריז"ל הוא שחידש את התמונה במלואה, וכפי שביארתי זה מה שאיפשר לרעיון של הצמצום להיווצר.
הרי ברגע שאין צמצום בתורה קבלית כלשהי, אז ברור שהכל הוא באלוקות, שכן היא ממלאת הכל (לא במובן של סובב וממלא המודרני יותר). אם כן, ברור שהכל משל, ואין באמת משהו שמתווך בינינו לבין האלוקות. וממילא אין אפשרות לחדש את הרעיון הזה, וכמושנ"ת.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 01:20 |
|
| |
למיטב ידיעתי בהיסטוריית הקבלה, היו מקובלים לפני הלשם ומלבד הלשם ואחרי הלשם והוא לא המחליט מי מקובל ומי לא, ואילו למיטב ידיעתי בהסטוריית החסידות, בעל התניא דוקא הי' קצת שייך לתנועת החסידות.... והוא הוא החסידות. (ובבקשה, הייתי מצפה שתחווה דעת רק בתחום שאתה בקי בו מאה אחוז, כי אתה מרעה חזקתך, שמא גם בשאר תחומים שאיני מכיר, אתה גם גם רק לא יודע מאה אחוז)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 01:23 |
|
| |
קודם כל אומר קצת התייחסויות למה שעלה - בלי ציטוטים... אז את הרב זילברמן אשאיר לתגובה נוספת (אתנחתא!).
קודם כל - וניטי00 - LOL!!!
אכן יש צד שכל הדברים הללו הם מלמולים לא מובנים ל"הם" יותר מאשר לך. מצד שני יש כאן נסיון אמיתי (יומרני להדהים יש לומר) להבין את אלוהים.
אנסה להבהיר איך לדעתי התהליך הולך.
קודם כל - כל אחד מרגיש צורך בקשר עם אלוהים, באופן כזה או אחר. הקשר עם אלוהים הוא דבר פנטסטי וכמעט מופקע מן השכל. היישות העצומה והבלתי נתפסת - ואני אתקשר איתה. באמת בין הקיום האנושי והקיום של העולם על כל אשר בו בכלל, לבין הקיום של אלוהים - קיים פער עצום, של בין נברא לבורא. ושוב, מצד שני, האדם מרגיש צורך בגישור על הפער הזה.
זה נושא מאד מרכזי וקיומי ואינטימי, בחיי האדם.
הקבלה מתמודדת עם השאלות האלה, ולשם כך היא חידשה מערכת של מושגים בשביל השיח. וכך הוא בכל מדע רציני. כדי לדבר לעומק אתה צריך לבנות שפה נוחה שתעזור לדוברים להבין אחד את השני. כאן יש שני כיוונים. יהיו שיאמרו שהשפה של הקבלה, כמו גם כל רעיונותיה, הם "המצאות" אנושיות שמטרתן נסיון להבין את הקב"ה (לצורך הענין כמו "סתם" פילוסוף). ויהיו כאלה (ואני בכללם) שמאמינים שהטרמינולוגיה שהקבלה משתמשת בה היא מהותית, ומבטאת משהו אמיתי כשלעצמה.
כפי שנאמר כאן, באיזה תפיסה פילוסית פשוטה, נוצרת התנגשות בין קיום האל האינסופי לבין המציאות הסופית - שהוא מתגלה בה / מחובר אליה. כל השאלות הידועות בנוסח - האם הוא יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים; האם הוא יכול להתאבד; הם שאלות שנוגעות בשאלה - עד כמה הוא אינסופי ומוחלט. האם בכלל אפשר להיות אינסופי ומוחלט; איך המוחלט הזה יכול להתקיים לצד העולם הלא מוחלט שלנו.
(נאך ובןאישאחד-) גם אני שותף לתחושה שבאמת כל השאלות הללו לא מתחילות, מכיוון שבפשטות אלוהים הוא מציאות מסוג שונה מהותית מהמציאות הנבראת. קודם כל באשר הוא ברא אותה (יש מאין). ולכן הוא לא כפוף לחוקיה בשום צד וצורה. מצד שני בכ"ז יכולה לנקר השאלה - בכ"ז?...
אני חושב שכשהאר"י הסביר את הצמצום, כפי שנאך אמר, הוא הסביר איך העולם נברא וזהו. ולאו דווקא ניסה לתרץ קושיות (העמדה שסבירה בקרב מי שרואה בהכל מעשה אנושי גרידא. אני רואה בזה מחשבה אנושית שברמה כזו או אחרת מקורה ברוח הקודש. חכמה ממקור רוחני אלוהי עליון).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 04:29 |
|
| |
עומק כזה! תודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 07:00 |
|
| |
העולם משקיע מיליארדים בחיפוש אחר בוזון היגס המאסיבי, וכאן פוסקים בהבל פה כי כל חלקיק מאסיבי הוא פרמיון??
סליחה על הקטנוניות, אפשר להמשיך כאילו כלום.
השיח נקי, הראש באדמה
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 10:37 |
|
| |
אתנחתא,
באמת לא צריך להבין כלום כדי להבחין בין 'שייך קצת לחסידות', כלשונך (אני חושב שהוא היה שייך הרבה), לבין 'הוא הוא החסידות', שזה מופרז לגמרי. ואם הורעה חזקתי, אין ללי אלא להצר על כך. בהחלט ייתכן שאני לא מבין גם בנושאים אחרים, כמו בזה.
י"י,
כמובן לא התכוונתי לומר שכל הפרמיונים הם מסיביים, ואף לא אמרתי זאת. טענתי (הטריביאלית) היתה שבעולם הקוונטי יש תופעת דחייה בין פרמיונים שדומה לדחייה המאקרוסקופית-קלאסית בין חלקיקים מסיביים (אמנם לא אותה פונקציית מדרגה, אלא משהו מרוח יותר). אני מניח שהבנת שזה מה שאמרתי.
מיכי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 11:35 |
|
| |
לא אמרתי שאמרת כי כל הפרמיוניים הם מסיביים. אמרתי שאמרת שכל המאסיביים הם פרמיונים . כך הבנתי מדבריך בריש ההודעה שבראש עמוד זה, כי חוקי החומר מונעים קיומם של כמה ישים מסיביים באותו מקום. אני מניח שגם בזאת כוונתך היתה לחוקי החומר הקלאסיים (השגויים).
למיטב ההערכה כיום, קיים לפחות בוזון מאסיבי אלמנטרי אחד, הלא הוא בוזון ההיגס החמקמק. בוזונים מאסיביים שאינם אלמנטריים יש כחול אשר על שפת הים: רבים מן האטומים (גרעיני האטומים יש לומר) הם בוזונים, שבשכנוע מספיק מתקבצים להם כולם ל"מקום אחד" ויוצרים קונדנסט, כאשר עיני בני דודנו הנסיונאים תחזינה מישרים חדשים לבקרים זה עשור בשנים.
השיח נקי, הראש באדמה
תוקן על ידי - יצחק_יונתן - 21/07/2005 11:36:45
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 12:44 |
|
| |
מצו"ב קטע מהחיבור "חסדי דוד הנאמנים" מאת הרב יצחק גינזבורג - המדגים שימוש במשל נפש האדם - כדי לנסות ולהמחיש במידה מסוימת את ענין הצמצום בנקודה האמצעית.הרב מתיחס לשלוש נקודות שהן רת"ס של הקו האמצעי בספירות - כת"ם - כתר, תפארת, מלכות.
נסביר עוד מעט , על דרך החסידות, לגבי כל אחת משלוש האפשרויות, איך הוי' מצמצם את עצמו מאיתנו ואנחנו קיימים בתוך אותו מקום - וכיצד תהליך זה מצטייר נפשית ביני לבין הזולת ?
כתר - לצמצם את הכתר, ולברוא אותי שם - פרושו שהוי' מעלים ממני את הרצון שלו ואת התענוג שלו בבראתי, בבריאת העולם, או בלשון הרגילה - הוי' מעלים מאיתנו את "תכלית הכונה". אם אני חי בתוך העולם הזה, מגשש באפלה מיום הולדי ועד יום אחרון, בלי שום הרגש "לשם מה נבראתי", מה אתה רוצה מאיתי- זאת אומרת שחייתי את חיי בחלל שנוצר ע"י צמצום הכתר.
לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום הכתר הוא המצב הנפשי בו אין לי שום תודעה של תכלית הכונה בבריאתי ובבריאת העולם בכלל.
תפארת - תפארת היא מידת הרחמים שפועלת התכללות בין כולם. מידת הרחמים מחייבת שכולנו נתחבר יחד - כל אחד מרגיש את זולתו, אתה זה אני ואני זה אתה, לכל אחד ישנו חלק השני בתוך עצמו ולכן מרחמים אנו האחד על השני. לרחם עליך זה לרחם עלי - היות שכולנו גוף אחד, שעור קומה אחד. לצמצם את התפארת, לחיות בחלל של התפארת, פרושו לחיות בעולם ללא רחמים. לחיות בעולם בו לא מורגש שם הוי' שהוא מדת הרחמים, ורק מורגש שם אלוקים - מדת הדין.
את זה שעל כל צעד ושעל, על כל נשימה, ישנם רחמים אין סוף - אני איני מרגיש כלל. לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום התפארת הוא המצב הנפשי בו איני חש ומרגיש, בכל רגע ורגע, שכל קיומי וקיום כל הבריאה כולה היא זרימה מתמדת של רחמים, רחמי הוי' – "ורחמיו על כל מעשיו".
מלכות - המלכות מחייבת זרים, זולת גמור והמלך אמור להשגיח ולהנהיג את עמו. המלך יכול להשגיח במדת הדין ויכול להשגיח במדת הרחמים והכל על מנת להשתלט על העם ולהנהיגו. אם אני חי במצב של "אין מלך בישראל איש הישר בעיניו יעשה", כאילו שאין פה דין ואין דיין ואין שולט ואין משגיח - "עזב הוי' את הארץ" והכל הפקר - אני חי בחלל הצמצום שבנקודת המלכות. ולא רק שאין מלך בישראל אלא גם "אין נביא בישראל", הוי' לא מדבר איתי - יכול להיות שמרחם עלי ויכול להיות שיש לו תכלית הכונה בבריאתי – אבל אם אינו מדבר איתי - ישנו צמצום, סילוק גמור של אור הפה העליון. "קרו ליה אלוקה דאלוקיא" – מקור עבודת האלילים בזה שהגויים קוראים לו אלוקי האלוקים - תפיסה של השתלשלות עילה ועלול.
יכול להיות שהוי' בראש הפירמידה, אבל את השגחתו הפרטית
הישירה בלי אמצעי, את שליטתו המוחלטת על המתרחש - הם
שוללים.
לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום המלכות הוא המצב הנפשי בו אין מרגישים שיש מי שמשתלט על כל המתרחש כאן, אתי וסביבי – והכל הפקר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 13:29 |
|
| |
אתנחתא, קראת את ההודעה האחרונה?
האם זה לא רדוקציה של הצמצום לפסיכולוגיה? אמנם לא של האלוקים אלא שלנו. אבל יש כאן גם מעט משלו. ואולי הרב גינזבורג גם לא מבין בחב"ד ובחסידות?
לעומת זאת, אני טענתי שהצמצום הוא אירוע 'פיסי' (רוחני, אך מציאותי. לא תחושות של אף אחד).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 14:05 |
|
| |
אור נערב,
אם אני מבין נכון, היוצא מדבריך הוא שהצמצום הוא הפרוייקציה של התהוות מציאות ה"יש" הנבראת בממד שאנו מכירים?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 20:56 |
|
| |
אתנחתא,
כתבת: רבי הלל מפאריץ אינו מחדש מאומה בזה מה שאינו מבואר בכתבי מוריו האדה"ז, האמצעי והצמח צדק, הצמצום כדחק את עצמו מבואר לענין אחר בכתי חב"ד ולא לצמצום הזה.
ומה תאמר על כך, שר' הלל מבאר את ענין הצמצום כדחק את עצמו גם לענין זה?
ולשאר דבריך, שמעתי הרבה שיעורים ממשפיעים חבדיי"ם שונים, ובחלקם דיברו גם הם על הצמצום כצמצום ברצון. כמובן שבחב"ד הכל יותר מסובך, כיון שקודם הצמצם כבר יש את הוא ושמו בשלב הראשון, ואח"כ יש כבר הרחבה יותר גדולה כמבואר בשער היחוד של אדמור האמצעי ובפרט בביאורי ר' הלל שם, ויש את העל הרצון ועלות הרצון וכו' וכו'. ולצערי הרב לא הצלחתי לסדר משנה סדורה מכל שלשות האדמורים הראשונים בזה, שלפום ריהטא נראה שכל פעם הם מדברים על דבר אחר.
מיכי,
בנוגע לתפיסת הרצון כמשהו ממשי ולא רק כפסיכולוגיה, אם הבנתי נכון את החסידות הרי שיש משהו בדבריך, כיון שלא מצאתי באיזה מקום שמבארים שבענין זה המשל איננו מכוון (=המשל מהאדם אינו מקביל בפרט זה לנמשל, הבורא). אלא שבחסידות גם הרצון של האדם הוא אירוע אמיתי.
אבןתיבון,
רעיון מוזר ביותר. מצטרף למעונינים בהבאת המאמר.
אור נערב,
מסכים איתך בהבחנתך בכך שהאריז"ל בא להסביר את בריאת העולם ולא ליישב קושיות. אתנחתא כותב שכל העץ חחים מדבר על יישוב קושיות, ואבקש הפניות מדויקות. יש את העץ חיים ברשת.
עמרם (לידא?)
אני שמח מאוד לפגשך כאן. מזה זמן רב רציתי להודות לך על הוצאת הספר הנפלא הזה.
אך דומה, ועם כל הכבוד שאני רוחש להרב גינזבורג, שיטתו בהחלט רחוקה משיטת החסידות הסטנדרטית, וכפי שכתב תלמיד בנו בקונטרסו (משהו עם רמת אביב, שכחתי את השם) הרי שהיא יונקת רבות ממשנת הרב קוק, שעשה הגמוניזציה בין הקבלה והרומנטיקה והפילוסופיה והטבע, הרבה הרבה יותר מהחסידות המקורית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 21:01 |
|
| |
בן איש,
עושים עסקה, כאשר תביא את הציון לרבי הלל, אבי את העץ חיים
|
|