| נשלח ב-22/10/2003 23:54 |
|
| |
הנשמה מהי
בפורום אחר מנסים לגרור אותי לויכוח דתיים-חילונים קלאסי בדבר קיומה של הנשמה.
חשבתי להכנס לויכוח אבל אז הבנתי שאני לא ממש מבין מהי הנשמה.
אני מאמין בקיום הנשמה, אבל לא ממש ברור לי במה בדיוק אני מאמין.
חשבתי מעט והגעתי למסקנות הבאות:
- הנשמה היא ישות רוחנית
- היא אטומית, ואינה ניתנת לחלוקה ולכן היא יכולה להתקיים ללא קשר לגוף
היא ניצוץ החיים שמבדיל בין חי למת.
אני גם מאמין שהנשמה היא יותר מכך, היא חלק מה"אני" של האדם, היא המודעות. ללא האפשרות הזו, אין משמעות לעולם הבא.
עכשיו נשאלת השאלה, מתוך הנחה בקיום הנשמה, איך זה מתקשר לחלק הפיזי? בייחוד למוח.
עיבוד המחשבה נעשה באופן פיזי במוח, מנגנון הזכרון גם הוא במוח ובלי ספק הוא חלק מה"אני".
אבל, אם לאדם קוראת תאונה, והוא מאבד את זכרונו, הנשמה עדיין נשארת בגוף למרות שלכאורה ה"אני" משתנה.
בקיצור, אשמח לשמוע רעיונות על מהות הנשמה, מראי מקומות וכל מה שאתם חושבים שיעזור לשפוך אור על הנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2003 19:17 |
|
| |
מודעות קולטת
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 01:38 |
|
| |
אלי
מיצית, בקיצור נמרץ, את כל הדברים החשובים שאני מכיר שאפשר לומר בנושא הזה.
אז מה יש להוסיף?
הפניות: גשר החיים, כתבי הרב דסלר. שניהם עשירים בחומר על טיבה של הנשמה.
יש חוברת קטנה ויפה של ישעיהו לייבוביץ בנושא "הפסיכופיזיקה". השם אינו צריך להרתיע. זה בסך הכל סיכום של השאלות וההוכחות לקיומה של נשמה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 11:26 |
|
| |
אלי,
האדם מכיר שני אופנים של ההוייה: העולם הפיזי החומרי ועולמו הפנימי הרוחני.
הבעיה מתחילה כשהאדם מזהה את עולמו הפנימי עם "עצמו" ומצד שני מבין שגם הגוף אותו הוא תופש כחלק מהעולם הפיזי הוא גם כן "שלו".
האדם אינו מצליח למצוא זהות בין שני אופני ההתגלות האלה של "עצמו", וקורא לחוסר היכולת הזה "הבעיה הפסיכו-פיזית".
אבל מעצם כך שהאדם הוא חסר אונים להסביר את הבעיה הזאת, אני לא רואה איך אפשר להגיע למסקנות על קיום עצמאי של יישות רוחנית שהגעת אליהן. והרי כפי שציינת קיים קשר הדוק בין המוח לעולם התודעה וכולנו חיים תחת ההכרה שגופנו מבצע את מה שתודעתנו רוצה בו.
ישנו גם אשכול [לא היחיד] בנושא:http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=409445
תוקן על ידי - רוח_דרומית - 27/10/2003 11:32:35
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 11:57 |
|
| |
ברוך הבא
אני מצטט מדבריך ומדייק בהם, דרך ביקורת לימודית.
כתבת-
- הנשמה היא ישות רוחנית
- היא אטומית, ואינה ניתנת לחלוקה ולכן היא יכולה להתקיים ללא קשר לגוף
היא ניצוץ החיים שמבדיל בין חי למת.
אני גם מאמין שהנשמה היא יותר מכך, היא חלק מה"אני" של האדם, היא המודעות. ללא האפשרות הזו, אין משמעות לעולם הבא.
1. ישות רוחנית, זו הגדרה מאוד כללית ולא מוגדרת. כל הבנה, או השגה היא ישות רוחנית, וא"כ מה המאפיין הגורף של נשמה?
2. "אטומית בלתי מתחלקת", כנ"ל דבר זה יכול להיאמר על כל מושג בפני עצמו, ושוב חסרה ההגדרה על הנשמה באופן עצמאי ומדוייק.
3. ניצוץ החיים המבדיל בין חי למת, הגדרה זו תקפה גם לגבי פרח, ובצורה רחוקה יותר גם לגבי מכונה שהפסיקה מלפעול - מהחיות שלה. וכנ"ל זו הגדרה לא ספציפית.
4. אני מאמין שהיא מעבר לכך, האני וכו' כלשונך. כאן בעצם מתחילה התיחסות ספציפית לנשמה, ואם כן אתה פתחת בכך את הדרך להגדרה מסויימת ומדוייקת יותר, כדלהלן -
כפי שרימז בוגי בקצרה, הרי שהנשמה בהכרח מתיחסת לדבר המאפיין את האדם כחי. האדם כחי אינו מתאפיין על ידי הגוף, שאינו נתון של חיים, שהרי הוא מתקיים אף ללא חיי אדם. כך שהאדם, אינו גוף. אז מה הוא כן?
התכונות הבסיסיות שיש לאדם כחי, הם הידיעה הבחירה והרצון. הרצון הוא תוצר ואינו מאפיין את האדם כ"נשמת אדם", שכן היא תוצאת ידיעות ונטיות נבחרות, הקיימות גם אצל בעלי חיים.
כך שמה שמייחד את האדם, זה בעצם רמת המודעות וההשכלה שלו, ז"א הקליטה האנושית המבינה, המאפשרת מידי פעם לבחירה לבחור בין אופציות מסופקות. הבחירה גם היא משנית לידיעה, כך שמה שנשאר כמאפיין עיקרי ומרכזי של רמת החיים של האדם כ"אדם", זו רמת ידיעתו.
המילה נשמה, מלשון נשימה, מאפיינת, את הקיום העיקרי והמרכזי של האדם כאדם, כפי שנשימת האויר היא המחיה הבולט של גוף האדם.
כך שלאמור שידיעת האדם שהיא ברת "צלם אלוקים", כלומר מרחב ידיעה ויכולת דיוק וסיווג השכלתי כראוי לאדם, היא בעצם מרכזו ועיקרו של האדם.
נמצא אם כן -
נשמת האדם = [יכולת זו של] רמת מודעות של "צלם אלוקים" -
כלומר רמת מודעות וחוויה [נלוית] ברמת קליטה מדוייקת ומרחבית, כפי שסוגל לכך האדם.
מקווה שהובנתי, וסליחה על ההתייחסות המאוחרת. שמעתי על אשכול מיוחד זה, וחיפשתיו ולא מצאתיו, ועד עתה איני יודע למה [חיפשתי בכמה מהעמודים].
יהי בואך לשלום
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 20:36 |
|
| |
בקשר לשאלת הנספח, איך הקשר בין המודע למוח, זו שאלה שאכן יכולה לאפיין את נצחיות הנשמה או המודע של רמת האדם כנ"ל.
גם אם זכרון האדם נפגע, או אפילו אם דעתו משובשת, אין זה מכחיש את המושכלות החדורות בנפשו, שאכן גם הם נשכחו.
אילו היה בידנו יתכן והיינו יכולים לראות זאת באופן תחקירי מדעי.
למשל, אם נראה שהאהבות הבסיסיות שלו למה שאהב קודם נשארו, הרי שהחלק הבסיסי שנהיה לתבנית האדם עצמו, מונצח.
מלבד זאת, יש להעיר, שנצחיות הנשמה ומהותה אינם בהכרח תלויים זה בזה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 22:06 |
|
| |
תודה לעונים, אנסה להתיחס.
מיימוני, תודה על המקורות, אחפש אותם ואנסה לקרוא.
בוגי, בקשר למודעות זו פשוט מילה אחרת לא טובה יותר מ"נשמה". בה במידה יכולת לומר ה"אני". בקשר ל"קולטת" היה רצוי שתרחיב.
רוח, המסקנות שהגעתי אליהן נובעות מגישה אמונית, לא מגישה לוגית טהורה. ההנחה הבסיסית היא שיש כזה דבר שנקרא נשמה, והוא נשאר גם לאחר שהגוף חדל מלהתקיים.
יהוסף, ברוך הנמצא.
אין לי הגדרה ל"נשמה", אם היתה לי לא הייתי שואל. נסיתי להסיק מאפינים לנשמה ומהם לפתח דיון על מהותה.
ספציפית
1) ישות רוחנית, להבדיל מפיזית
2) אטומית ובלתי ניתנת לחלוקה, משמעו השארות הנשמה ואי התפרקותה לחלקים אחרים.
3) נקודה טובה שלא חשבתי עליה, מקובל לומר שלצמחים אין נשמה. (למרות ששמעתי פעם שר' נחמן אמר פעם משהו על הנושא)
שוב אתחמק מהשאלה ואומר שמדובר באפיון של הנשמה (כמעניקת חיים) ולא בהגדרתה.
את המודעות וההשכלה ניתן לחלק לחלקים מסוימים ולפיכך, לפי ההגדרה הם אינם חופפים לנשמה.
ההשכלה יכולת הסקת המסקנות, הזיכרון וחלק גדול מהאישיות תלוי במוח.
ה"זהות" אולי תהיה התיחסות טובה יותר, מכיון שאדם שעבר אירוע מוחי, תשתנה יכולתו לעבד אינפורמציה, להשכיל, ולזכור אבל למרות זאת נאמר שהוא אותו אדם ונשמתו נשארה שלימה.
(כמו שאתה רואה, הנחת האטומיות, שהנחתי כלאחר יד, היא הנחה מאוד חזקה)
אהבתי את הכיוון של צלם אלוקים, פחות מכיוון הרציו יותר מהכיוון הרגשי, אולי הרצון להיטיב.
אולי זה כיוון ששוה לחשוב עליו.
גם הכיוון הזה קצת בעיתי מכיון שכבר הראו שינויי אישיות כתוצאה משינויים מוחיים (ניתוח/אירוע מוחי)
לומר את האמת אני די תקוע, אולי המקורות של מימוני יעזרו.
בדיוק הלכתי לשלוח את ההודעה וראיתי שהוספת תוספת..
אני מסכים בכל, מלבד הניסוי שהצעת. לאוליבר סאקס (נוירולוג) יש ספרים רבים בהם הוא מתאר השפעות של פגיעות מוחיות. במקרים רבים השינויים הם דראסטיים וגם האהבות עלולות להשתנות.
זה כמובן משאיר אותנו בתהיה שלנו.
האמונה בעולם הבא מחייבת זיהוי עצמנו בנשמה.
אדם פגוע מוח אינו יודע מה שמו ואינו מזהה את ילדיו שלא לדבר על אהבותיו.
בנושא הזה אני נזכר בתירוץ יפה של פרופ' קרוי ז"ל. הוא השוה את המוח ותקשורת בין האדם לסביבתו למרכזית טלפונים ושני בני שיח בטלפון.
אם מרכזית הטלפון נפגעת כל אחד מבני השיח עלול לחשוב שהשני אינו קיים. כך גם המוח הוא מרכזית התקשורת בין הנשמה לגוף ולסביבה. אם הוא נפגע נדמה לנו שהאדם השתנה אבל מה שהשתנה זה הכלי שהתקשורת עוברת דרכו.
הבעיה היא שגם אם נקבל את האנלוגיה הזו, עדיין אנחנו יודעים מספיק על תפקוד המח כדי לומר שחלקים גדולים של האישיות קשורים למוח עצמו ולא רק לנשמה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 22:14 |
|
| |
אלי.
האמונה בעולם הבא מחיבת זיהוי עצמנו בנשמה. (לשונך)
מכיון והעולם הבא אף הוא אינו נתפס במושגים גשמיים, על כן אנו יכולים בהחלט לומר שסך כל המודעות היא היא הנשמה.
מה שלפגוע מוח חסר או נדפק פיזית במוח, עדיין לא סותר כי המודעות הינה הנשמה, מכיון שהמודעות קיימת, רק הכלים בה האדם יודע אותה אינם קיימים.
ושוב, הנשמה היא היא הדעת, זהו האני, וזהו החלק הנשאר מן האדם לעד.
מכיון שאין משו פיזי המכונה נשמה, לא שייך להגדיר "ישות רוחנית" לכאורה ישות ורוחנית אלו שתי מילים הסותרות זו את זו.
ולכן המסקנה הברורה היא כי הדעת=המודעות היא היא הנשמה.
וזה סוד חלק אלוק ממעל, וסוד בצלם אלוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 22:56 |
|
| |
אלי
לא הבנתי מה עדיין בדיוק מפריע לך?
[אם שמת לב רמזתי, על אי תלות הנשמה בנצחיותה]
לילה טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 23:02 |
|
| |
בורג
ועדיין קשה.
אני חוזר:
כאשר אדם נפגע במוחו, או בזכרונו, אין לו גישה לאותם חלקים מעצמו.
ניתן כמובן לטעון שהחלקים קיימים, והנשמה בעצם היתה צריכה להיות מסוגלת להגיע אליהם - כלומר לעצמה. אך כיון שאנו בגוף, ואנו משתמשים בכלי הגוף, אותם כלים נפגמו.
אך כאן מתעוררת השאלה: לעתיד לבוא, שוב לא נהיה בגוף. לפחות לא לאחר המוות. ובכל זאת, מקובל עלינו כי אז הנשמה מכירה את עצמה טוב יותר, ואדרבה הגוף אינו מפריע לה. כלומר, יש לה כלים למודעות עצמית.
אז היכן הכלים האלו היום אצל כולנו, ומדוע הם אינם עומדים לרשותו של נפגע המוח?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 23:18 |
|
| |
הכלים שעומדים לאדם לעתיד לבוא למודעותו, עומדים גם לנפגע מוח בהיות חי על פני האדמה.
מדוע החלטת שהמודעות העתידה היא מודעות כזו שהינך מכיר כיום בחיים הגשמיים?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2003 23:32 |
|
| |
כאשר אתם לוקחים מושג כמו "נשמה" ומנסים לתפוס [כביכול] את מהותו, חובה להתערב ולשאול האם זו המשמעות שלו בשפה היום יומית שהיא היא מולדתו?!
לבטא אקסיומות ולבנות עליהן מגדל ספקולטיבי זה בזבוז משווע של הזמן. נאמר בפשטות שאין לנו ידע על חיים לאחר המוות [ובזה לא אמרנו שאין, אלא שלנו לא ידוע], ואין אנו יודעים כיצד לפתור את הבעייה הפסיכופיסית.
מיימוני היקר,
עקב צינון קל והתחייבויות קודמות אמסור מחר את הדעה שלי בקשר לתרפיה החינוכית [או כיצד להורות לזבוב לצאת מהצנצנת ]
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2003 00:10 |
|
| |
הנשמה היא פונקציה של המכניקה!
כל הדברים שהוזכרו על ידי הכותבים לפני, מודעות, זכרונות, אהבות וכולי, כולם כולם הם פונקציה של פעילותם ההדדית של נויורונים וכימיקלים במוח, ואפשר בקלות להשפיע על ההרגשה, הזכרון וכן הלאה באמצעים כימיים ו/או אלקטרוניים פשוטים.
הדיבורים על היות "אני" רוחני או "נשמה" בלשונם של אחרים, הם דיבורים מתחום האמונה, ורשאי אדם להאמין בכל מה שליבו חפץ (או לימדוהו רבותיו ).
גם למאמינים, החיבור בין "הנשמה" הרוחנית ל"בשר המוח" הפיזי, הוא חיבור "רוחני", זאת אומרת אין לא הסבר פיסי.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2003 01:28 |
|
| |
רחל לאה
הדיבורים על חוויות, רגשות, זכרונות ועוד הם דיבורים על נתונים מן העולם שלנו.
האם את זוכרת כשכתבת את ההודעה הקודמת? מה הרגשת? האם רק האמנת שכתבת והרגשת, או שזה היה באמת?
הפניתי לעיל לספרונו של לייבוביץ על "הבעיה הפסיכופיזית". שם הוא מציג את שני הצדדים בצורה ברורה ויפה.
התופעות שהזכרנו, את ואני וכולם, משתייכות לתחום שמכנים "מנטלי". איני רק מאמין שיש תופעות כאלו. אני מכיר אותן.
ניתן להסביר שכואבת לאדם הבטן על סמך אירועים פיזיולוגיים, כימיים, בבטנו.
אבל התחושה של הכאב אינה זהה לכך וכך תנועות של נוירונים. עובדה היא שרק הוא חש בכאב זה. ומי החש? ומי הוא שטועה וחושב שהוא קיים?
כמדומה שתיאור מן המציאות הפיזיקלית אינו יכול לספק הסבר אדקווטי לתופעות המנטליות. וזוהי בדיוק הבעיה הפסיכופיזית.
היו וישנם נסיונות להתמודד עם הבעיה, וחלקם פסעו בכיוון שלך. אך בדרך כלל היה עליהם לשלם מחיר: להתעלם מן התחום המנטלי ולפטור אותו כאילו אינו קיים. זה נראה פשוט לא נכון מבחינה עובדתית.
עד כמה שידוע לי, הבעיה עדיין ממתינה לפתרון.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2003 21:37 |
|
| |
נראה לי שלא ניסחתי את עצמי בבהירות, השאלה שלי היא בהחלט אמונית.
אותם "אפיונים" שמניתי נובעים מהאמונה בהשארות הנשמה ובהנחה שיש משמעות להשארות הנפש ולעולם הבא.
זה חסר משמעות שלניצוץ החיים ללא מודעות כלשהי יש חלק בעולם הבא.
לנצחתלמידה, האנלוגיה לקוחה מספר מאוד ישן של קרוי שקראתי לפני המון שנים, שם הספר הוא "הוכחות לוגיות בדבר קיומה של הנשמה". זה ספר שהוא מעין דיאלוג סוקרטי בנושא.
קרוי היה אדם מבריק, אבל למיטב זכרוני הספר לא פותר את התהיות שהעליתי כאן.
|
|
|
|
|