בית פורומים עצור כאן חושבים

אלישע בן אבויה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/12/2003 12:13 לינק ישיר 

מואדיב
גם לדעתי המשנה והגמרא לא הסתירו את חילוקי הדעות והעימותים בין החכמים.
אבל יש הבדל בין חילוקי דעות ועימותים לבין
התרסות ניגוחים וירידיה לפסים אישיים.
לדעתי הפירוש שהבאתי משמו של הרב גדליה סילווערסטאן מתאים יותר לרוח המסכת
ולמסר שהיא רוצה להעביר.

בקשר לפסקה השנייה בדבריך.
הנה קישור למקור שציינת:
www.daat.ac.il/daat/mahshevt/avot/8-2.htm#24
האם התכוונת שזה מסביר את הפירוש שלך?
אם כן.האם התכוונת למשנה הא או ואו?

תוקן על ידי - בן_יוסף - 12/12/2003 12:15:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2003 12:38 לינק ישיר 

קודם כל תודה למיימוני ולאו דווקא על דברי השבח שלו , אלא, על היכולת המופלאה שלו להודות בטעות ולהכריז עליה. ויותר מכך על כך שאני אשה שלומדת בעצמי ולבד, ולא שאינני בטוחה במה שאני מבינה, אני מצליבה מידע מכל המקורות האפשריים אך בסך הכל הסברות אליהן אני מגיעה הם מדעתי, ולכן החיזוק הזה מאוד מעודד אותי.

ולעניינינו, אי אפשר להתיחס לסיפור/לנושא המורכב של אלישע בן אבויה –אחר, מבלי להתייחס לתחילתו של סיפור חייו/תולדותיו, ממש מיום היולדו עד לכניסתו ל"פרדס" ומה שקרה לו בעקבותיו, שהציץ ונפגע, הפך ל"אחר". ומה פירוש נפגע?, "אחר"? – (= נשתבשה עליו דעתו) ו"כפר בעיקר" להיכנס ל"פרדס" אינו עניין של מה בכך, אמנם אלישע היה בר פלוגתא או אם תרצו חברותא של ר' עקיבה, אך השאלה הנשאלת היא האם היה ברמתו של ר' עקיבא? האם השלים מעלות שכלו, ורב מעלות המידות כדי להיכנס ל"פרדס"? התשובה על כך היא לא! אותו דבר אפשר לקבוע גם על בן עזאי,ובן זומא.

ונא לא לשכוח רבותיי שמדובר בחכמים שעל שמם רשומים הלכות! חכמים גדולים מאוד.(ובכלל לבן עזאי אני רוכשת סימפטיה מיוחדת, - על דבריו של רבי אליעזר, על שכל המלמד את בתו תורה כאילו מלמדה תפלות, בן עזאי היה בדעת יחיד והתנגד לדעת ר' אליעזר)

ובסיפור זה לדעתי ישנה הצבעה ברורה על הזהירות שאדם צריך לנקוט כשהוא מחליט ללמוד "קבלה" = "תורת הנסתר", או את "הרמז" ו"הסוד" שמדברים על עולמו של הקב"ה, והם ניתנים להבנה נכונה רק מי שהצליח להכפיף את המדמה שלו לשכלי, רק אז הוא מורשה להיכנס לפרדס, ורק ר' עקיבא היה במעלה זו. ולכן גם אינני מקבלת את גירסתה של אמשלום בדבר גירסתו הדטרמינסטית שכביכול החזיק בה אלישע – "סברותיו" של אלישע היו דברים שנאמרו כתוצאה מהפגיעה שנגרמה לו, וזה לא שהיתה לו גישה מסוימת או משנה סדורה, "נשתבשה דעתו" והוא איבד את יציבות נפשו. וכך יש להתייחס אליו – רק ר' מאיר שאהב אותו אהבת תלמיד אל רבו, היה זה שהיה גורם לו לחזור לעצמו, ולחשוב נכון. כמו כן אי אפשר להתייחס לאלישע כאל "קבליסט" כפי שמואדיב ציין/שאל, מאותה הסיבה, הבנתו לא היתה נכונה והסיפור על מטאטרון הוא סיפור סימלי המצביע על השיבוש שלקה בו.

ישנו הסיפור ההיסטורי המפורסם המובא בגמרא בו אלישע מודה : לא קיימתי לשם שמיים (בירושלמי חגיגה פ"ב על הפסוק "ליני פה הלילה") אבא אבויה היה מגדולי הדור וכשבא למוהלני הזמין לברית את כל גדולי הדור.... והואיל ולא היתה כוונתו של אבא לשם שמים – אלא מתוך קנאה בכבודם וגדולתם של ר' אליעזר ורבי יהושוע לפיכך לא נתקיימה בי תורתי. – המודעות הזו מדברת בעד עצמה, כי תהליך תשובה מתחיל מזה שאדם ראשית לכל צריך להיות מודע לטעויות שלו, לחטאיו. ומנקודה זו מתחיל תהליך, אני מאמינה שר' מאיר ידע את מצבו הנפשי של אלישע, והמשיך לעזור לו, והאמין ש"יתקן" את רבו אלישע. וכדבריו של מיימוני למעלה, שאחר שאלישע לא יכול היה לשאת את רמזיו של רבי מאיר - כדרך החוטאים המודעים לחטאם, שאינם יכולים לסבול תוכחה שבאה בטהרה - ולכן רמז לו שהגיעו לתחום שבת. לאו דווקא שהיה זה תחום שבת, אלא שביקש להתפטר ממנו ומתוכחתו. והספירה של טלפי הסוס היתה מתוך הרגלו למדוד ולשער מרחקי תחום שבת עוד כשהיה אלישע בן אבויה לפני שנפגע.

שבת שלום לכולם

תוקן על ידי - איקה - 12/12/2003 13:04:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2003 12:45 לינק ישיר 

איקה, פרשנותך יפה. אבל בסוף כתבת שאלישע בן אבויה היה רגיל למדוד תחום שבת מחייו הקודמים, אבל לפני שפירש לא היה מודד תחום שבת בטלפי סוסו, מכאן שכיוון למדידה זו ולא מתוך הרגל, ודו"ק.

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/12/2003 12:56 לינק ישיר 

השכן, נכון שהמדידה עליה מסופר בסיפור הספיציפי הזה היתה בטלפי הסוס, אך מי יכול לנהל שיחה של פילפולים ובו זמנית לשער מרחק? רק מי שהיה מורגל בזה מקטנותו!

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 00:03 לינק ישיר 

שבוע טוב.

בן יוסף, שאלתך לגבי דברי אלישע לפני מותו מעניינת ביותר! מעולם לא קראתי דבריו כשאלה אלא כהתרסה כנגד ר' מאיר...

איקה, אני לא מסכימה שאלישע "נפגע" מחווית "הפרדס", שהרי הסיפור על הארבעה שנכנסו מתאר במדויק מי הוא ה"נפגע" (בן זומא בתוספתא ובבבלי, בן עזאי בירושלמי). לאלישע קרה משהו אחר, הוא "קצץ בנטיעות". אני לא בטוחה מה ביטוי זה מתאר, אך ברור לי שהוא שונה מ"נפגע".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 00:51 לינק ישיר 

אמשלום שלום

ארבעה נכנסו לפרדס, רק אחד מהם יצא בשלום, אחד מת, אחד נטרפה עליו דעתו,אחד לקה בהבנתו(=הבין לא נכון את מה ש"ראה" כשנכנס לפרדס) בן זומא, בן עזאי, ואלישע בן אבויה נפגעו, כל אחד בדרגה שונה,ברמה שונה.רק ר' עקיבה יצא בשלום.

הקשר בן ה"פגיעה" = שקיצץ בנטיעות, לבין כניסתו של אלישע לפרדס היא שהפך אחר מיד עם יציאתו מן הפרדס, ואם לא היתה פגיעתו תלויה בפרדס למה לא הפך אחר עוד קודם לכן, או הרבה אחרי כניסתו ל"פרדס"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 10:32 לינק ישיר 

יש דרוש יפה של החיד"א לגבי רמון מצא, תוכו אכל קליפתו זרק.

רמון=296. - הויה=26. = רע=270

ר"מ הוציא מהרימון את תוכו הינו הטוב והקדושה האלוקית, (הויה) וממילא נשארה הקליפה של הסט"א.(רע)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 11:02 לינק ישיר 

בבא

תודה רבה על החידוש הנאה.

זו הזדמנות לבקש הסבר.

איך נעשתה הוצאת ההויה מהרימון?
איך רימון מכיל הויה ורע?
ובמיוחד:
מה תורם הערך הגימטרי?
האם זה מוסיף משהו פרט לשעשוע מספרי, שמרמז כביכול על מעשהו של ר' מאיר?

שאלות אלו מופלאות בעיני שנים רבות, ואשמח על הבהרה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 11:27 לינק ישיר 

הגימטריא פרפראה לחוכמה בכך שהיא סימן וחיזוק להחזקת רעיון כמו שחז"ל גם עשו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 11:42 לינק ישיר 

לאמשלום,

כדי להבין את "חווית הכניסה לפרדס" ולמה כ"כ ברור שכל מה ש*קרה לו* לאלישע, קרה בעקבות הכניסה שלו ל"פרדס", כשהוא מודע לזה, שמיהר להיכנס(כדי להשיג כבוד) שהרי אמר: שלא נתקיימה בו התורה מכיוון שכוונתו לא היתה לשם שמיים, ולא בגלל איזו שהיא "משנה סדורה שונה" שעליה חשב ומצא אותה כנכונה, ונלחם עליה. ראי מה הרמב"ם אומר ומזהיר בקשר לזה:

בסוף פרק שני בהלכות יסודי תורה בספר המדע אחרי שהוא מסביר בשני בפרקים הראשונים א, ב, את "מעשה מרכבה"= "רמז" "סוד". הוא מסכם ואומר:

ציוו חכמים ראשונים , שלא לדרוש בדברים אלו אלא לאיש אחד בלבד, והוא: שיהיה חכם ומבין מדעתו. ואחר כך מוסרין לו ראשי פרקים ומודיעים לו שמץ מן הדבר, והוא מבין מדעתו ויורד לסוף הדבר ועומקו. ודברים אלו דברים עמוקים הם עד למאוד, ואין כל דעת ודעת ראויה לסובלם. ועליהם אמר שלמה המלך בחוכמתו דרך משל "כבשים ללבושך (משלי כז,כו) כך אמרו חכמים בפירוש משל זה: דברים שהם כבשונו של עולם יהיו ללבושך, כלומר: לך לבדך, ואל תדרוש אותם ברבים,,,"

ואחר שהוא מסביר את "מעשה בראשית"= "פשט", "דרש". בפרקים ג, ד, ואומר שגם אותם לא מלמדים לרבים- " לפי שאין כל אדם יש לו דעת רחבה להשיג פרוש ובאור כל הדברים על בוריים."

הוא מגיע לארבעה שנכנסו לפרדס ואומר: הלכה יג-

"וענייני ארבעה פרקים אלו שבחמש מצוות אלו – הם, שהחכמים הראשונים קוראים אותם: "פרדס", כמו שאמרו: "ארבעה נכנסו לפרדס". ואף על פי שגדולי ישראל היו וחכמים גדולים היו – לא כולם היה בהם כוח לידע ולהשיג כל הדברים על בוריים. ואני אומר שאין לטייל בפרדס, אלא מי שנתמלא כרסו לחם ובשר. לחם ובשר הוא: לידע האסור והמותר וכיוצא בהם משאר המצוות. ואף על פי שדברים אלו "דבר קטן" קראו אותם חכמים, שהרי אמרו חכמים: "דבר גדול – מעשה מרכבה ודבר קטן – הוויות דאביי ורבא", אף על פי כן ראויים הם להקדימם, שהם מיישבים דעתו של אדם תחילה. ועוד: שהם הטובה הגדולה שהשפיע הקב"ה הוא לישוב העולם הזה, כדי לנחול לעולם הבא. ואפשר שידעם הכל: גדול וקטן, איש ואישה בעל לב רחב ובעל לב קצר"
כלומר מעשה בראשית מלמדים את האדם תרבות, נימוס ודרך ארץ ומיישרים את דרכו בחיים להיזהר מן הגזל והחמס- ובזה מביאים טובה ליישובו של עולם –
אבל מעשה מרכבה מלמדים אותם רק ליחדי סגולה זכי לב וגדולי מחשבה אלה שמסוגלים באמת "לטייל ולחזות בנועם ה' על ידי מחקרים במעשה בראשית ומעשה מרכבה.

בשמונה פרקים פ"ב אומר הרמב"ם שכדי להיכנס לפרדס אדם חייב להשלים את את כל שלושת המעלות השכליות. ובאם לא השלים אותם הוא מועד לפורענות.

וכך הוא מתאר את שלושת המעלות השיכליות:

"המעלות השכליות הן ימצאו לחלק השכלי. מהן – החכמה, והיא ידיעת הסבות הרחוקות והקרובות, אחר ידיעת מציאות הדבר אשר יחקרו סיבותיו.ומהן – השכל, אשר ממנו השכל העיוני, והוא הנמצא לנו בטבע, רצוני לומר: המושכלות הראשונות. וממנו- שכל נקנה. ומן – זכות התבונה, וטוב ההבנה, והוא: לעמוד על הדבר ולהבינו מהרה ללא זמן, או בזמן קרוב,,,"

תוקן על ידי - איקה - 14/12/2003 11:46:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 12:04 לינק ישיר 

קוני

אני סבור שיש כאן שלוש שאלות.

א. מה עשו חז"ל.
ב. מה סבר החיד"א.
ג. השאלות שהצגתי אני.

לגבי א', אני מסכים איתך שחז"ל לא ראו בגימטריות וכיו"ב הוכחה לשום דבר.
לגבי ב', אני סבור שהחיד"א כן סבר שיש משהו שמתגלה בגימטריא זו, ואין היא שעשוע, אלא לימוד על עולמות עליונים, מה שנקרא תיאורגיה בפי החוקרים.
ולכן אני סבור ששאלותי עומדות, ואני ממתין לתשובה.

האסופי, אייך?
ספי, אייך?
(הלבן, אפריים לייב, כל המומחים, אייכם?).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/12/2003 12:08 לינק ישיר 

קוני

מסכימה איתך לגמרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2004 13:01 לינק ישיר 

מצאתי באשכול אחר את הודעתו זאת של מואדיב היא מצאה חן בעיניי וראיתי לנכון להעתיקה לפה:

"על מנת שלא נוותר כאן כולנו אלמים כבן זוגו השני של רבי יוחנן, לא נוכל להשאר שקטים ולומר במקהלה כולנו בקול: "רבי מאיר רמון מצא, תוכו אכל, קליפתו זרק! " (בבלי חגיגה טו:) .

רבי מאיר, בחריפותו, יכול היה לטהר שרץ בק"ן טעמים. אך עדיין יודעים אנו, כי השרץ נשאר שרץ, גם לאחר ק"ן טעמים. האם החריפות היא הדבר היחיד המשמעותי?

מול גישת רבי מאיר, ניתן להציב שתי שאלות.

הראשונה - גישת רבי אליעזר, שמעולם לא אמר מה שלא שמע מרבו (סוכה כח.) .

אסור לטעות ולהבין במניעיו של רבי אליעזר את מה שלא היה בהם. אל נחשוב כי מקוצר יכולת החליט שלא לומר אלא את ששמע מרבו, כפי שלא מעקשנות גרידא החליט ללכת לביתו מנודה ובלבד שלא להתפשר על אמונתו בצדקתו. רבי אליעזר ידע מהן יכולותיו, הכיר את שיטתו של רבי אלעזר בן ערך, ובכל זאת, מתוך כוונה תחילה, דבק בשיטתו.
אין צורך לפרט את ההמשך. המשמעות ברורה.

השניה – שמא אחר – אלישע בן אבויה – איננו אבי-אבות החוטאים, כפי שלעתים מוצג.
בגמרא יש יותר מגרסה אחת על הדרך בה נתפקר אחר. במקום להכנס לתוך ה"פולקלור" של מי שזמר יווני לא פסק מפומיה, ושהרג תינוקות, נתבונן בשתי הגרסאות לגבי התפקרותו:

באחת – הסיבה היא רציונלית. מתן שכר מצווה בעולם הזה. מי שעומד בבקעה ורואה את האב השולח את בנו אל הבירה, וזה, לאחר ששילח את האם חזר – ובירידתו מהדקל, נפל ומת. הרי אלו שתיים מתוך שלוש המצוות שבתורה שמתן שכרן בצידן! היכן טוב ימיו של הבן? היכן אריכות ימיו?
נפק חטא.
לסיפור זה יש גם גרסה עם הכלב הגורר את לשונו של רבי חוצפית המתורגמן, ואולי שניהם אינם אלא משל לעובדה שאחר חי בתקופה הרומית, כאשר ניצחו מצוקים את האראלים.

בגרסה השניה, הסיפור מיסטי ומורכב יותר. ארבעה נכנסו לפרדס, וגו'. לפי גרסה זו, נקמתו המניפולטיבית של מטטרון היא הגורמת לאחר להיות מי שהוא ולא לחזור בתשובה. "כבר שמעתי מאחורי הפרגוד שובו בנים שובבים – חוץ מאחר" (חגיגה טו.)

האם לא היה צד של חיוב באחר? הרי אפילו כאשר הוא רוכב על סוס בשבת ורבי מאיר הולך לצידו, כשמסתיים תחום שבת, מתריע הוא בפני רבי מאיר שאינו יכול להמשיך עמו (שם). אולי בכך טמונה תשובה אחרת, כי לימודו של רבי מאיר מאלישע בן אבויה נבע מסיבות רבות, וביניהן – לא לתת לו את ההרגשה כי לא רק בשמיים ננעלו השערים בפניו, אלא אף בארץ?"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2004 13:05 לינק ישיר 

עוד פעם,אולי מישהוא יודע מאיפה לקוח הקטע הבא
(בעל המאמר מציין למדרש רבה פרק ו אך זה לא נזכר שם,חיפשתי בעוד מקומות ולא מצאתי.קשה לי להאמין שהוא המציא את הקטע הזה):

""אמרו עליו על אלישע בן אבויה שלא הייתה העזרה ננעלת על איש חכם וגיבור בתורה בישראל כמותו, וכיוון שהיה מדבר ודורש בלשכת הגזית או בבית המדרש של טברייא היו כל החברים עומדים ומאזינים לדבריו, ואחר-כך באים כולם ונושקין אותו על ראשו. אם בטבריא כך - קל-וחומר בשאר מדינות ובשאר עיירות"

אודה מאוד למי שיעזור לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2004 13:48 לינק ישיר 

בן יוסף,

אינני מכירה את המקור לסיפור שהבאת, אבל הסיפור הבא מלמד על גדולתו של "אחר" בתורה.

בירושלמי חגיגה פ"ב ה"א מסופר שהלכו בנותיו של אלישע בן אבויה ליטול צדקה מרבי יהודה הנשיא, עמד רבי וגזר: אל יהי לו מושך חסד ואל יהי חונן ליתומיו", וכל כך למה? בגלל שאלישע הפליג ברשעותו.

נאנחו בנותיו של אחר ואמרו לרבי:

"אל תבט במעשיו, הבט נא בתורתו"

באותה שעה בכה רבי וגזר עליהן שתתפרנסנה מן הצדקה. ואמר: "מה עם זה, אלישע, שיגע בתורה שלא לשם שמיים, ראו מה העמיד: את רבי מאיר שלימד תורה לכל ישראל, וכן בנות חכמניות שכאלו. אז מי שיגע בתורה לשמה, על אחת כמה וכמה".

בבבלי חגיגה טו מובא: שבתו של אחר באה לפני רבי וביקשה צדקה, שאלה "בת מי את?" השיבה לו "בתו של אלישע"

אמר רבי בתמיהה:
עדיין יש מזרעו בעולם? והרי כתוב: 'לא נין לו ולא נכד בעמו, ואין שריד במגוריו'! (איוב)

אמרה לו: "רבי, זכור לתורתו, ואל תזכור למעשיו"
בכה רבי יהודה הנשיא ואמר: "ומה למתנגנין בה כך, למשתבחין בה על אחת כמה וכמה"

תוקן על ידי - איקה - 07/01/2004 14:01:00

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלישע בן אבויה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.