מציץ,
נראה לי שלפי תפיסתך כל דת או תרבות היא "תוכנה" שמחכה להזדמנות להפעילה, ולכן אפשר ללמוד מהלכות מלכים לרמב"ם על אופיה של מדינה עפ"י התורה אם וכאשר תקום למעשה. אני מוצא את התפיסה הזו נאיווית ולו בגלל שבתרבות חיה יש הרבה יותר ממה שיש בטקסטים שלה.אני גם רואה בתפיסה ריאל פוליטית ולא אידאולוגית של המציאות סגולה מוסרית, וזה בוודאי נמצא בשפע ביהדות, אם כי יש ספק לגבי זרמים מסוימים בדור האחרון. מלבד זה, כיוון שאני מאמין ביהדות כתורה ולא רק כתרבות יש לה גם הנחות תיאולוגיות לפיהן הקב"ה ערב שלא תיווצר מציאות שהגשמת ההלכה תהיה על חשבון המוסר, ולכן אין לראות את ציוויו הנ"ל כלא מוסריים. זו כוונת הרב קוק בפסקה הידועה "עזבנו את הפוליטיקה העולמית מאונס שיש בו רצון פנימי, עד אשר תבא עת מאושרה שיהיה אפשר לנהל ממלכה בלא רשעה וברבריות וכו' " (אורות, המלחמה, ג'). יש לרעיון הזה תוקף גם עבור מי שלא מאמין ביהדות כתורה כי זה קו בתרבות היהודית שלא הומצא ע"י הרב קוק, למשל בחז"ל בן סורר ועיר הנדחת לא היו ולא נבראו, עמלק- כבר בלבל סנחריב את האומות וכו'. לכן הרג המוני של גויים אינו באמת חלק מהחזון היהודי גם אם כך נראה מהל' מלכים.
אם תקום בפועל מדינה עפ"י הל' מלכים ותוציא להורג גויים בסיטונות על גזל שווה פרוטה, ואני אשתכנע שזה פירוש סביר להלכה והוא מהווה המשך רציף של היהדות, אז אודה שאי אפשר לטעון שיהדות עדיפה על איסלאם כלפי מי שאינו מאמין באף אחת מהן. ביינתיים, במבחן המציאות אין מה להשוות בין יהדות לאיסלאם. (ואת זה אני אומר כמי שרואה כלא מוסרי את משטר הכיבוש ביו"ש, הנובע במידה רבה ממניעים דתיים ודתיים מחולנים).
לגבי למדנות באיסלאם, חווה לצרוס יפה בספר "עוד שיחות על דת האיסלאם" שאין שם למדנות אנליטית ולא "תורה לשם התורה" בסגנון ליטאי, אלא לימוד המבוסס על בקיאות ומכוון לפסיקה מעשית. מעניין באיזו מידה ובאיזה אופן הושפעו מכך הפוסקים הספרדים?
תוקן על ידי nmzilber ב- 15/05/2007 20:37:30
נשלח ב-15/5/2007 20:18
ממש ממש לא נכון. דין הנתינים שתחת שלטון ישראל בכל מקום הוא כמתואר ברמב"ם הלכות מלכים ואין שום חילוק בין ארץ ישראל לשאר ארצות (אדרבה "כל הארצות שכובשין ישראל במלך על פי בי"ד הרי זה כיבוש רבים והרי היא כארץ ישראל שכבש יהושוע לכל דבר") . דין הזה של נתינים לכאורה הרי הוא גרוע מדין הנתינים שבאיסלם ובודאי כלול בזה לאונסם על דתם אבל אין זה אומר חיסול ומק"ו שאין זה נכון שבאיסלם יש חובה לחסל נתינים שאינם מוסלמים , יש להם מעמד מסויים שהוא נחות , אבל אין דמם מותר ובודאי שאין חובה להרוג אותם (בערך הנ"ל מויקיפדיה הובא שבעניין זה יש ויכוח מה יהיה לאחר בוא המהדי , האם גם אז ימשיך להתקיים דין הנתינים או שכולם יהיו חייבים להתאסלם) . אז בכל הנוגע להשוואה בין נתינים שכבר נמצאים תחת יד ישראל לבין אלה שתחת האיסלם המצב ברור למדי . יש שאלה אחרת לגבי שעבוד עמים אחרים והפיכתם לנתינים , באיסלם זה מצוה ככל שהנסיבות מאפשרות , בעוד ביהדות זה רשות . ההבדל הזה הוא משמעותי מבחינות מסויימות , אבל בכל זאת אין זה הבדל כזה יסודי.
נשלח ב-15/5/2007 20:39
מציץ,
1ראה מאמרו של אבי רביצקי "האם פתחה המחשבה היהודית מושג של מלחמה אסורה?" (בתוך ספרו "חרות על הלוחות"). שם הוא מביא הרבה מקורות שמלחמת רשות לכיבוש ארצות. היא בד"כ מלחמה אסורה אלא אם לסנהדרין יש סיבה מיוחדת להתיר מלחה ושפיכת דם
2. מלבד זה, אל תקשה מהלכתא למשיחא. לפי הרבה דעות, ולפי הרמב"ם בוודאי, מלחמה תלויה במלך ומלך מעמידים עפ"י נביא. עם מלחמה נעשית עפ"י נביא שנבואות העתיד שלו מוכחות כמתקיימות, וה הקריטריון בהל' יסודי תורה, אזי: גם מי שלא מאמין בתורת משה ובמסורת שלנו צריך להודות שהמלחמה מוסרית כי יודע עתידות חוזה שתצא ממנה טובה לעולם. תאמר שהנביא הוכח כמקור אינפורמטיבי ולא כמקור נורמטיבי, אני כופר בהגיון שבחילוק הזה.
נשלח ב-15/5/2007 21:01
COGITO22 כתב:
מיציץ,
הידינו תקיפה האוטופית המוסלמית והנוצרית
היא מסע חרב בארבע כנפות תבל להכנעת
הכופרים,ולצרפם לדת האולטימטיבית או
לבקוע כרסם.היהודי במהותו הוא "האנטי
כריסט" ובקיומו-מעכב את ההתגלות השניה.
קוגיטו:
אתה מוכן להאיר את עיני הנבערות מדעת ומדוקטרינה, ולגלות לי היכן בכתבי הנוצרים הם מצווים, כאשר ידם תהיה תקיפה והאוטופיה שלהם תגיע, להכניע את הכופרים בחרב, לצרפם לדת האולטימטיבית או לבקוע את כרסם?
חוששני שחוסר ידיעתי בעקרונות הקאתאכיזם עומד לי לרועץ, ולפיכך לא ידוע לי כי בין עקרונות הנצרות נמצא הג'האד. אנא, האר את עיני הסומות!
נשלח ב-15/5/2007 21:42
.
רק כמה הערות:
כאשר מצטטים פסוק מהקוראן, לעתים עדיף לדעת מה נכתב לפניו.
הפרשה השמינית בקוראן (סורת אלאנפאל = פרשת השלל), עוסקת בדיני חלוקת השלל בין היוצאים לבוז בז לבין אלו שישבו על הכלים (מי שזה נשמע לו מוכר ממקום אחר, זה בסדר, הוא צודק).
פרשה זו הורדה אל מחמד בעקבות קרב בדר, בשנה השניה להג'רה. הכופרים המוזכרים בפרשה - אודותיהם צוטט הפסוק למעלה (פסוק 60), הם הערבים בני שבט קריש, תושבי מכה...
וכעת, למי שמתעקש לטעון כי מדובר ביהודים, הנה ציטוט הפסוק בהקשרו (החל מפסוק 55 , בתרגום ריבלין):
אכן, הרע בכל השורץ על הארץ לפני אללה הם הכופרים אשר הם לא יאמינו: אלה בהם אשר כרתּ איתם ברית, אחר הפרו בריתם בכל פעם, והם לא ייראו (את אללה) : והיה כי תתפשם במלחמה והפיצות בהם את כל אלה אשר מאחריהם, למען ישימו אל לב: וכי תגור מפני עם פן יבגודו, וניאצת (את בריתך)איתם כמוהם, כי לא ואהב אללה את הבוגדים: ואל ידמו הכופרים כי ימלטו (את נפשם), אכן הם לא יעבירו (את העונש): והכינותם נגדם ככל אשר תוכלו חייל ומחנה סוס ליירא בהם את אויב אללה ואויבכם ואת אחרים מבלעדיהם אשר לא תדעו אותם, אללה יודע אותם. וכל (הון) אשר תפזרו במלחמת אללה - ישולם לכם, ולא תעשקו:
אגב, לשיטת לא מעט פרשנם, הכופרים הם עובדי האלילים, לא בני "אהל אלכתאב" ( =עם הספר), בהם נכללים הנוצרים, היהודים והזורואסטרים.
נשלח ב-15/5/2007 21:44
.
מייציץ:
רוב הציטוטים שתמצא אודות המהדי ומעשיו, הם מהזרם השיעי של האסלאם. לא הייתי ממליץ לך להשתמש בהם כדי להסיק מסקנה כלשהי לגבי רוב העולם המסלמי, שהוא סוני.
זה בערך כמו לנסות ללמוד על כל תנועת החסידות באמצעות ציטוט מניפסט של המשיחיסטים בחב"ד.
נשלח ב-15/5/2007 21:46
האם מציץ ומואדיב מתעלמים ממני בכוונה, או מסכימים איתי?
נשלח ב-15/5/2007 21:49
.
זילבר:
יש כמה דרכים להשוות, ניתן להשוות את כתבי היסוד, או את ההלכה/הדוקטרינה. ניתן גם להשוות "מה קרה באמת".
לכל דרך השוואה יתרונות וחסרונות.
כרגע הדיון מתמקד בתאוריה, בכתוב בספרים. אם היינו דנים במעשה - וכבר הוזכרו דברים לעיל - היינו יכולים להגיע למסעי הצלב, או לטבח בסרברניצה, או לכך שיד היהודים לא היתה תקיפה במשך רוב שנות היהדות.
נשלח ב-15/5/2007 21:49
מואדיב כתב:
מיציץ,
הידינו תקיפה האוטופית המוסלמית והנוצרית
היא מסע חרב בארבע כנפות תבל להכנעת
הכופרים,ולצרפם לדת האולטימטיבית או
לבקוע כרסם.היהודי במהותו הוא "האנטי
כריסט" ובקיומו-מעכב את ההתגלות השניה.
קוגיטו:
אתה מוכן להאיר את עיני הנבערות מדעת ומדוקטרינה, ולגלות לי היכן בכתבי הנוצרים הם מצווים, כאשר ידם תהיה תקיפה והאוטופיה שלהם תגיע, להכניע את הכופרים בחרב, לצרפם לדת האולטימטיבית או לבקוע את כרסם?
חוששני שחוסר ידיעתי בעקרונות הקאתאכיזם עומד לי לרועץ, ולפיכך לא ידוע לי כי בין עקרונות הנצרות נמצא הג'האד. אנא, האר את עיני הסומות!
אח,כמה מרענן לשמוע את זה מפיך!
נשלח ב-15/5/2007 21:55
.
קליפע, תן לי מספיק זמן, ואודה בעוד טעויות...
לעצם העניין, אני מבין שאתה רוצה להתמקד בדיון התאורטי, על פסוקים.
אני מזכיר לך, כי גם אצלנו יש פסוקים בנוסח "עין תחת עין", ואינני מזהה את ההומאניות הגדולה של כלל ענישה זה.
ואם תמצי לומר עין תחת עין - ממון, אני מזהיר אותך שגם לאסלאם התושב"ע שלו, ובלי הרבה מאמץ אביא לך את דעותיהם של הוגי דעות צופים הקובעים כי הג'האד האמתי הוא הג'האד שבלב ( = המלחמה ביצר הרע).
אני ממתין להסבר על האנושיות הגלומה בציווי "תמחה את זכר עמלק".
נשלח ב-15/5/2007 22:05
זילבר , תקבל את תשובתך ממני , אני רק עייף עכשיו.
נשלח ב-15/5/2007 22:11
לא לא..כבר אמרתי לך שיש הסכמה בינינו על האסלם והיהדות.רק נהנתי מכך שאתה מבין שיש שוני לטובת הנצרות.ועל בסיס השוני הזה טענתי שהתפתחו ההבדלים.
אגב, ,אחת הטענות של מוחמד נגד היהודים היא הפרשנות המקילה שלהם לעין תחת עין=ממון.הוא כמובן מוכיח שהיהודים זייפנים.
וזה גם כמובן מתיחס, אולי, לטענת זילבר. המושג פרשנות באיסלם מצומצם בהרבה ממקבילתו ביהדות. וגם זה יכול להסביר את הפלפול היהודי בשונה מהשינון האיסלמי. אם אתה אינך יכול לסטות מהכתוב אתה מסתפק בשינון.
נשלח ב-15/5/2007 22:17
מיציץ-נכון,כל מקום שנכבש ע"י המלך יכולו
בו הדיני מלכים -אבל ממילא-אין ציווי לכבוש עמ"נ להנחיל דעת ה:
בעולם.
מואדיב,לא דייקתי,הכוונה שהנצרות מחוייבת
לפעילות מסיונרית והיהודים מהווים אבן
נגף להתגלות
שמא עלי לשוב ככלב השב על קאו ולצטט את שכתבתי לעייפה בהודעות קודמות בדיון זה?
אגב, גם קביעותיך אודות הפלפול היהודי לעומת השינון המסלמי, שגויות לגמרי. גם ביהדות גם באסלאם, שתי האסכולות קיימות. אתה רוצה שנזכיר את הויכוח סיני ועוקר הרים מי עדיף?
או במקבילה האסלאמית, האם ה"תקליד" ( = ההליכה בתלם) גובר או שמא לא?
מול הפרוזבול היהודי, יש פרוזבולים אסלאמיים לא מעטים. גם חכמי הדת המסלמית השתמשו בשיטות של דרש, היסק וכו' כדי להגיע למסקנה ההלכתית הרצויה.
ועיין, כדוגמא, בחידושי חכמי הדת המסלמית מדוע לאסור כיום נישואין ליותר מאשה אחת (דיין שנוי במחלוקת, הפסיקות הראשונות לאסור היו בצפון אפריקה, והנימוקים היו "יהודיים" להפליא)