|
|
| נשלח ב-28/12/2007 10:47 |
|
| |
"הוא מביא שם עו"ד שלמד בישיבה ואח"כ בהרווארד שבלימודיו
האדמאיים הוא נדרש להכריע בין שני פסקי דין של מאורות המשפט האמריקאי אולם
בגלל חינוכו הישיבתי הוא ניסה למצוא יישוב לשניהם" - נפלא. על תלמידי חכמים כאלה נאמר "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם". מן הסתם, אילו היה חי בארץ, היה מצליח גם ליישב בין שיטת "שינוי" לשיטת "שס" ובין שיטת "שלום עכשיו" לשיטת "גוש אמונים".
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2007 13:05 |
|
| |
מיימוני
הזכרת את העולם המטפיזי כהסבר לדברי ר' חיים מוולוז'ין על עמקות התורה.
אבל זה לא ברור לי בכלל, כי עולם מטפיזי שייך בכל דבר שהוא בבסיס פיזי, לאו דווקא בתורה.
תחשגחם
אני חושב שידיעת הגר"א בגיאומטריה אינה ראיה לעמקות התלמוד. גם אם נוכיח שהגר"א היה בקי מאוד במדעים של זמנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2007 14:02 |
|
| |
אני רואה כאן שאלה יסודית בהרבה. האם כשבוחרים דרך לימוד צריכים לשאוף לסיכוי הגבוה ביותר שנקלע לכוונת מחבר הטקסט או ש'מה פרענק מבין ברמב"ם' כמאמר הבדיחה הישיבתית המפורסמת. (המכוון הוא שהרמב"ם שהוא פרענק, אינו מוסמך לומר הבנה נכונה ברמב"ם)
ברור באופן חד משמעי שהלימוד הישיבתי אינו מתעניין בכותבי התלמוד אלא בטקסט המקודש כשלעצמו. הדברים אף מעוגנים היטב בהגות של כמה מן האחרונים, ואפילו כלפי השו"ע שהוא גדול מהמחבר עצמו. רק שלא כל הלומדים בודעים לכך שהם מתעלמים מהאמוראים. יש החושבים בתמימות שרב אשי היה מבין מה הם מדברים.
הדוגמאות הבוטות ביותר לקידוש הטקסט, הם חידושיו העמוקים של ר"ח בספרו ליישב הלכות ברמב"ם, בה בשעה שהכסף משנה מביא את תשובות הרמב"ם המיישב ברוח אחרת לחלוטין ולעיתים כותב הרמב"ם שזו פשוט טעות המעתיק. (ראה הלכות נזקי ממון ד יא) הוי אומר שר"ח יישב את המעתיק הטועה, זאת לאחר שהוא ראה כנראה את הכ"מ.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2007 14:17 |
|
| |
מאיר,
האם פתרון כמו טעות המעתיק, פתיחה לא נכונה של ר"ת, שינויי גירסאות וכו' בהכרח נכון?
אם קיימת בעיה בטקסט אפשר לומר שישנה טעות, אבל ברור שזהו לא הפיתרון האידיאלי, א"כ כל טקסט מוקשה נשנה אי אלו מילים ונתאים אותו לפי הבנתינו וצרכינו.
זה לא שלא קיימים שיבושים, קיימים וקיימים. הגישה צריכה להיות ש דבר ראשון להבין את הטקסט הקיים ורק אם אין כל אפשרות לפרשו בנוסחו, להתלות באילן של שיבושי דפוס. לכן גם אם מפרש כלשהו לא מצא תשובה מספקת והניח את הקושיה בתיקון טעות דפוס ושינוי גירסא, עדיין נשאר מקום לאחר לנסות ולפרש את הטקסט הקיים, ואולי זה עדיף.
|
|
| נשלח ב-29/12/2007 20:16 |
|
| |
הלכה יא היה ציון לספר חידושי רבינו חיים הלוי. ברמב"ם ההלכה המדוברת היא ד (בפרק ד) והכ"מ על אתר.
לעצם המתודה, אני לא ממש מסכים. אני לא מחפש קל ולא קשה, אני מחפש את האמת. צריך לשקול את כל האפשריויות. אין טעם לשבור את הראש על יישוב גרסה בלתי מוסמכת או שיש לה מקבילה לא פחות טובה וללא הקושי. אם ניתן לפתוח דקדוקי סופרים וליישב כך את הקושיא, מהי מידת האמת בחיפוש נואש אחר סברה למדנית?
רא"א קפלן (בעקבות היראה) כתב על זה מאמר יפהפה. (כמו כל מאמריו)
------- מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 29/12/2007 20:19:54
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2007 21:43 |
|
| |
מאיר,
תודה על המ"מ, חשבתי שיא הכוונה לכ"מ ולא לר"ח.
ציינתי בסוגריים שצריך להבין מדוע טרחו לשנות את הגרסא. אולי הייתי צריך להרחיב ולומר שיתכן ושינוי הגרסא מוכרח. השאלה היא מה דוחק יותר גדול, לשנות גירסה או לפרש את הקיימת. אם קיים הסבר הגיוני לגירסה הקיימת, למרות ששינוי הגרסה גם יפתור את הקושיה, עדיף ההסבר ע"פ התיקון (מהטעם שכתבתי שאנשים ישנו גירסאות ע"פ דעתם וסברתם ועדיף לי להחזיק בטקסט הקיים ולעמול להבינו). ואם כל הסבר הוא דחוק לפעמים אין מנוס מלתקן ודאי שישנן טעויות בדפוסים ישנים.
בנוסף ע"כ אם ישנו תיקון לגירסא (כי 'אין מנוס') ובדורות מאוחרים נמצא פירוש יפה ומתקבל על הדעת לגירסא המקורית (והתברר ש'יש מנוס'), עדיף לי הפירוש מאשר התיקון. ובכל מקרה לגופו צריך לדון האם השינוי מחוייב או תירוץ ודוחק בעלמא.
|
|
| נשלח ב-29/12/2007 22:13 |
|
| |
אני חושב שהדרך האידיאלית היא לברר קודם את הנתונים ואחר כך לנסות לתת להם פשר. זוהי בעצם כמדומני המתודה המדעית. ראשית עליך להגדיר היטב את מה שיש לך ועד כמה הנתונים מהימנים ורק לאחר מכן אתה יכול לגשת לפרשנות.
אתה מדבר על גרסה קיימת או מקורית או ישנה. השאלה שצריכה להישאל היא מהי מידת המהימנות שלה ולא מה מידת ההשרדות או העתיקות שלה. זה שגרסת וילנא נפוצה יותר מכל גירסא אחרת, מלמד אותנו שדפוס וילנא היה המתקדם ביותר בזמנו. אין לזה ולא כלום עם בירור דעתו של רבא.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2007 23:07 |
|
| |
מעניין לעניין באותו עניין.
באשר לקשר, שקשרו קושרי כתרים לתלמוד (או למוח היהודי), בין התלמוד למוח היהודי.
איך זה שמבין הגלריה של בעלי המוח היהודי אין כאלה שהיה להם רקע כלשהו בתלמוד? (להוציא אולי שפינוזה, ופרופ' אומן שכבר היכוהו כאן על קודקדו התלמודי)
איני מתכוין כאן לטענתו של ניוזנר בדבר ההשפעה ההרסנית של התלמוד על אופן החשיבה המדעי פילוסופי, אלא לטענת אין קשר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2007 06:41 |
|
| |
אמיר
היכן כתב ניוזנר את האמירה הזו? (אני מכיר אמירה קשה בהרבה, כמדומה של בנו של ערוך השולחן בספרו האוטוביוגרפי, כי אי אפשר לדבר עם בחורים שלמדו בישיבה כי הרסו להם את החשיבה, אבל עם בנות זה עוד אפשרי... לא היה אז בית יעקב. סמיילי).
האם כוונתו שהיכולת להעמיד תמיד כל מימרא סותרת באיזו "היכי תמצי" כדי להצדיק דעה מונעת מהאדם לברר את האמת?
*** מאיר
אחת הנחות היסוד שלנו היא שאין הבעת דעה ללא תפיסה כוללנית של כל התורה כולה מאחוריה. לכן ניתן להסיק מכל מימרא לגבי כל הדעות האחרות של בעליה.
גם דחית תירוץ תחשב להבעת דעה.
כמובן יש להיזהר עד כמה מרחיקים לכת בשיטה זו. אבל זו ההנחה המתודולוגית, שכמובן אין לה כלל קשר למציאות ההיסטורית (כמה פעמים מצאנו שאמרו כי הניתוח המקורי של סוגיה מתבסס על הכרה חלקית של המעשה, ואפילו לגדולי האמוראים זה קרה).
על כל פנים, לשיטתך, האם נאמר זאת גם בפירושי האמוראים בתלמוד? כאשר רבא מציע פשט מחודש בשיטת רב, אך אנו יכולים לזהות כי רב לא נתכוון לשיטת רבא אלא לשיטה אחרת, כיצד יש לפסוק? במיוחד ששיטת רבא נפסקה להלכה?
|
|
| נשלח ב-30/12/2007 08:24 |
|
| |
[ מישהו יכול להביא (מאוצר החכמה?) את לשונו של ר' ברוך עפשטיין ב"מקור ברוך" שציטט מיימוני? ]
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2007 08:32 |
|
| |
| אראלסגל כתב: |  | "הוא מביא שם עו"ד שלמד בישיבה ואח"כ בהרווארד שבלימודיו
האדמאיים הוא נדרש להכריע בין שני פסקי דין של מאורות המשפט האמריקאי אולם
בגלל חינוכו הישיבתי הוא ניסה למצוא יישוב לשניהם" - נפלא. על תלמידי חכמים כאלה נאמר "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם". מן הסתם, אילו היה חי בארץ, היה מצליח גם ליישב בין שיטת "שינוי" לשיטת "שס" ובין שיטת "שלום עכשיו" לשיטת "גוש אמונים".
|
|
הוא לא קירב בין הגישות אלא להיפך! חידד את ההבדלים בין המקרים וכך ביאר את החילוק. אני לא בטוח שזה טוב לנו פה... (ואפשר ליישב, ואכ"מ)
לא הבנתי למה לעגו לו בהרווארד, כי הם לא מכירים את הגישה הזו? אז מה לנו יש ללמוד מכך?
לעניות דעתי גישה הפוסלת חילוקים היא גישה פשטנית משהו. אין טעם לטרוח ליישב את שני השופטים בגישה אחת, הרבה יותר הגיוני להגיד שהם חלוקים בדעתם וזהו. הגישה התלמודית לעומת זאת מניחה שאין מחלוקת, כי יש אמת אחת. ורק בשעת הדחק צריך להזדקק ל"אלו ואלו דברי אלוקים חיים". בדרך כלל זה מצריך הרבה יותר מאמץ אינטלקטואלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2007 09:51 |
|
| |
מאיר באחד מגליונות המעין האחרון מובא שהשרישי אש אמר לגרי"ד בברלין שר' חיים נכון למדנית אך לא היסורית. אם למדן ליטאי כמו הרב ויינברג אמר כך, אנן מה נענה אבתריה.
יש מאמר של מיכי בנידון (נדמה לי באקדמות ט).
ואנקדוטה נוספת, ספר לי חבר שהרב ישראלי זצ"ל אמר שיעור בזמנו על הרמב"ם שהוזכר למעלה במרכז הרב. התלמידים התכוננו לשיעור והקשו עליו מהגירסא במהדורת פרנקל. הרב ענה להם על המקום, אם כך אנו לא דנים על הרמב"ם אלא כל אלו שפרשו אותו במשך הדורות.
|
| נשלח ב-30/12/2007 10:30 |
|
| |
גוונא,
וכי אפשר להפריד בין צורת לימוד ללימוד עצמו?
אם אלמד ספרות בכלים מתמטיים יצא לי משהו שאפשר לקרוא לו ספרות?
דרך הלימוד היא חלק מהותי מהתוכן עצמו. (גם אם התוכן רחב הרבה יותר)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2007 11:25 |
|
| |
על מסכת פסחים יצא לאור לפני כעשרים שנה (?) ספר חידושי רבינו דוד.
ספר זה מאחד מן הראשונים מזכיר מאוד בסברות מסויימות את מהלכיהם של האחרונים המפורסמים, ומאז יצא לאור הרי מסכת פסחים בישיבות נראית באופן שונה לגמרי, כשהוא אחד מספרי היסוד למסכת!
נדמה בנפשינו, מה היה אילו היו חידושיו לכל הש"ס מתבדרים בבי מדרשא, איך היה הש"ס כולו נראה?
ואיך היה הש"ס נראה אילו היה לנו רבינו פרחיה על כל הש"ס, ולא רק על שבת? (דווקא הוא קצרן).
ואיך היה סדר קדשים נראה אילו היה לנו ראשונים עליו? וקל וחומר אילו היה לנו ירושלמי...
ואיך היינו אנחנו נראים אילו היינו לומדים ירושלמי במסכתות בהן יש, כמו שצריך.
ואותה השאלה יהיו שישאלו אף על בבלי....
אין ספק שחלקינו הגלוי בתורה הוא אך כטיפה מן הים, הרי היו את כל אלו. (יש שכתבו שהראשונים לא עסקו בקדשים כפי שעסקו בשאר, אבל זה לא משנה את העובדה שצורת חשיבתם קיימת גם קיימת, ואילו היו כותבים שם, היה גם חלק זה עשיר יותר, והעושר הזה ישנו היכן שהוא).
|
|
|
|
|