| נשלח ב-11/11/2003 08:49 |
|
| |
ריבוי אנפין בתפילה
גלוי וידוע שהנוסחים השונים של סידור התפילה כיום (והכוונה פה לסידורים האורתודוכסיים דווקא) משקפים מנהגי עדות וקהילות שונים. הבדלים בין המנהגים הם ברוב המקרים פחות במה שקשור בתפילות הקבע והחובה ויותר במה שנוכל לקרוא לו מעטפת התפילה, אם כי, ישנם כידוע גם שינויים מקומיים בברכות העמידה, בברכות השמע ועוד.
אלא שבעבר היה ניכר בתפילות ישראל ריבוי אנפין מעניין מאד.
הייתי רוצה לפתוח את הנושא הזה לדיון -
מה משמעותו של ריבוי האנפין הזה?
מדוע שאפה התפילה בסופו של דבר לניסוח אחיד ככל האפשר, מעבר כאמור, לשינויים מקומיים?
האם יש כיום מקום לריבוי אנפין ולביטוי עצמי?
בתור "סיפתח" לדיון, אני רוצה להביא חלק מפרגמנט מן הגניזה הקהירית, ובו חלק מחטיבת ברכות השחר. הטקסט פה משקף ככל הנראה את נוסח ארץ ישראל הקדום. אתמול מצאתיו בחיפוש במכון לכתבי יד עתיקים בספרייה הלאומית והתרגשתי למדיי:
הערה: בכל מקום שיש: [..] הדבר מראה שהכתב מחוק או לא קריא
בא"י אמ"ה אשר בראת אותי
אדם ולא בהמה
איש ולא אישה
ישראל ולא גוי
מל ולא ערל
[..] ולא [..]
יהי רצון מלפניך [...] חלקי בתורתך
עם עושי רצונך
בא"י אמ"ה אשר ברא אדם הראשון בדמותו בצלמו
י"י הצילה נפשי משפת שקר מלשון רמיה
יהי רצון מלפניך [...] שתפתח שערי לבינו לתלמוד תורתך ו[...] בית מקדשך כאשר אמרת בימינו ותכונן היכלך בשנינו
ותעורר ישני עמך ותנחמנו בבית מקדשך]
ברוך אתה י"י בונה ירושלים אמן.
רבון כל העולמים אני חפץ לעשות רצונך
מי מעכב
יצר הרע ועניות ובני אדם הרעים
גלוי וידוע לפניך י"י אלהי,
שאין כוחי ככוחם
ועלי להתפלל ואתה תושיעני
יהי רצון מלפניך ה' אלהי
שתכניעם ותאבדם ותפילם
לפני לעשות רצונך
[כ"י לנינגרד פירקובי. I 145]
מענינת הזיקה בין תחינתם של בית ינאי בירושלמי (ברכות פ"ד, ה"ב) לבין הנוסח פה.
נוסחים דומים פורסמו בעבר ע"י מאן, אסף ווידר (אוכל להביא מראי מקום אם אידרש לכך),אבל הייתי שמחה, כאמור, לשמוע את דעותיכם בנושא שהעליתי מעלה ופחות בשאלות טקסטואליות שהן מרתקות כשלעצמן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 09:34 |
|
| |
שחרית
אני מציע כמה קוי התפתחות אופייניים:
א. מן הפתוח אל המסויים.
כל הלכה באשר היא ניתנת בחלקה קבועה וחתוכה ובחלקה פתוחה. זה קורה בגלל ששום דין אינו יכול לכסות את כל הפרטים,
לדוגמא: האם מותר לחתוך את הלחם בשבת ביד שעטופה בכפפה? שאלה מולידה דיון הלכתי שמוליד בתורו הכרעה שהופכת לדין.
ובהנהגות התפילה: כיצד יש לסדר את הרגלים בקדושה? האם יש לחברן יחד או להפרידן? השו"ע מביא שני מנהגים בדבר, ושניהם נשענים על דרשות וסברות באשר למהותם של המלאכים. יש לשים לב כי לאחר שהשאלה נשאלת, שוב לא יעלה על הדעת לענות: מה זה משנה. יש ציפיה לאופן עשיה מסויים, וההלכה והרבנים צריכים לענות על ציפיה זו.
ב. המקום הפרטי הופך לנחלת הציבור.
בתחום התפילה, אנו מוצאים שלכתחילה תיכנון הדין היה כזה שיותיר מקום לביטויו האישי של היחיד. אך במשך הדורות הוא נלקח מידיו ונקבעו לו נוסח וצורה.
למשל, מדין תורה אין נוסח לתפילה. חכמים קבעו נוסח של תפילת "18", אך החלק הקבוע שבו הוא סופה של כל ברכה (ברוך אתה ה' מברך השנים, וכיו"ב. (אמנם, מן המעשה בברכת המינים נראה שנוסח הברכה היה קבוע, ואכ"מ).
כמו כן, בכל ברכה יש מקום ליחיד להוסיף בקשות אישיות שלו, שנאמרות במקום שמתאים להן. בקשה לרפואה בברכת "רפאנו", בקשה לפרנסה בברכת השנים וכיו"ב.
אך במשך הדורות, נתגבשו כמה נוסחאות קבועים. ואף נקבע שזה הנוסח ואין בלתו, וגם נמצאו לדבר סיבות תיאולוגיות ותיאורגיות. המ"ב למעשה אוסר לבקש בקשות פרטיות בברכות, נגד דין הגמרא.
בדומה לכך, התחנון - שכבר נידון בפורום - היה תחילה מקום לבקשות אישיות בתפילה. אך הוא התגבש וקיבל צורה מסויימת שמקובל שאין לחרוג ממנה - והרי זה נגד הכוונה המקורית של התחנון.
ג. הנהגות הופכות למנהגים, מנהגים נחשבים לדינים.
גם בפורום שלנו עלתה השאלה מתי אומרים ומתי אין אומרים תחנון, כאשר הכוונה היא לנוסח הארוך המגובש. לדוגמא, יש נוהגים כי בימים שבהם חל יום השנה לפטירת "צדיק" אין אומרים תחנון. התפתחות זו יכלה לחול רק לאחר עלייתו חשיבותו של היארצייט והיארצייט של ה"צדיקים" במיוחד.
אך כאשר השאלה תוצג בפני רב, בדרך כלל התשובה תהיה מנוסחת בסגנון של: הדין הוא כך וכך.
ד. דרשות ותפיסות מטפיזיות, במיוחד מתחום הקבלה, משפיעות על התפתחות ההלכה.
כבר הזכרתי שצורת העמידה בקדושה תלויה בתשובה לשאלה כיצד עומדים המלאכים במרום.
עם הופעת הקבלה, השפעתה על התפילה היא עצומה.
בפורום שכן נידון מנהג ה"קדושה".
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=681459
בכתבי האר"י מובאת המלצה לדלג בזמן הקדושה. עם תפוצתם, אי אפשר היה לאדם שרוצה לעבוד את ה' לוותר על כך. וכך הפכה ההמלצה למנהג, וכאמור, מנהג עד מהרה מקבל מעמד של דין, אפילו בלשונם של הפוסקים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 09:51 |
|
| |
בקיצור,
התהליך אינו חד סטרי, לדוגמא בישיבות הליטאיות כמעט אף אחד אינו אומר קרבנות למרות שזוהי הלכה מפורשת בשו"ע לומר פרשת התמיד.
כמו כן בארץ נהוג למעט בפיוטים בניגוד למנהג אשכנז (אפ' תענית בה"ב למעשה בוטלה)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 10:00 |
|
| |
אריק
אכן, שכחתי להוסיף התייחסות לתופעה ההפוכה, של היעלמות מנהגים, ושל הסיבות וההצדקות לכך.
אני משער שהקרבנות נעלמו משתי סיבות מנוגדות:
א. בישיבות - מפני שהיחס הרציני לתפילה גרם לכך שעם התוספות השונות היא יכולה להימשך יותר משעה. אני יודע על מעשה בבחור ישיבה ירא שמים שקיבל הוראה מהמשגיח לא לומר קרבנות, כי אחרת לא היה נשאר לו זמן לאכול ולהתכונן לסדר הלימוד.
ב. בבתי הכנסת של "עמך" - מפני שאלו שממהרים לעבודתם ולעמל יומם אינם יכולים להרשות לעצמם להרבות על התפילה באמירת קרבנות.
זו לדעתי אחת הסיבות לכך שגם התחנון נעלם, או שיש כאלו שאומרים בשמחה: היום יש חתן/ברית/יארצייט - אפשר לדלג על התחנון.
הדרך היחידה שבה אפשר להספיק לסיים את כל התפילה רבתי שמופיעה בסידור היא "לטוס", לקרוא מהר מאד את הכל.
זכורני שבנעורי הייתי פעם בסוף התפילה בבית הכנסת, והגיע - באיחור - אדם מבוגר שהיה עליו לצאת לעמל יומו. לתדהמתי, הוא הספיק:
- להניח תפילין
- לקרוא את כל התפילה מתחילה ועד סוף
- ולסיים לפני.
אמנם לא עקבתי אחריו כל העת, אך התרשמתי שהוא קרא את כל מה שמופיע בסידור, והוציא את המלים בשפתיו.
יש לשים לב שאלו תופעות שמתחילות בסוציולוגיה העממית ורק לבסוף הן מגיעות אל שולחנם של הפוסקים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 10:05 |
|
| |
האם עלינו להחזיק טובה לעברינים?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 10:27 |
|
| |
נראה לי שהדיון יכול להתרחב מעבר לנושא התפילה בלבד, אל המגמה הכללית של ההאחדה וקביעת המסמרות בהלכה. לאורך כל תולדות ההלכה מתקיים תהליך מתמיד (לא תמיד חד כיווני, אבל מתמיד בטווח הארוך) של האחדה, קביעת סטנדרטים, דרישות וכללים. בראשונה, כל מי שרצה לנהוג כבית הלל - נהג, מי שרצה לנהוג כבית שמאי - נהג; חכמים מאוחרים יותר לא נתנו לגיטימציה למחלוקת הזו, והכריעו. באותו אופן, בתהליך מתמשך נקבעו כללים מסודרים בתחומים רבים שקודם היו פתוחים יותר להכרעה אישית - למשל, צניעות או לשון הרע. במקביל, התרחש תהליך של ירידת סמכותם של הפוסקים, או למען הדיוק ירידת תפיסת הסמכות שלהם בעיני עצמם: פחות ופחות הם ראו עצמם כבעלי סמכות לשנות או לקבוע אחרת משקבעו אחרים (ובפרט קודמים להם). התוצאה של שני תהליכים אלה היא קפיאה.
גם התפילה, שמיסודה היא הביטוי האותנטי ביותר, אולי, של הרגש הדתי האישי, הופקעה מתחום זה אל תחום הכלל עקב קביעת הנוסח, שהיא עצמה היתה רק בסיס להתפתחויות שבאו אחריה: הנוסח המסודר הוליד את חזרת הש"ץ, למען אנשים שלא שלטו בו; חזרת הש"ץ, שנעקרה ממשמעותה המקורית (שהרי בימינו לכל אחד יש סידור וכל אחד יודע לקרוא) הולידה את פיוטי חזרת הש"ץ (ובפרט ה-"קדושה"), פסוקי דזמרא, שבעצמם הם במקור רק מנהג, הולידו את "ברוך שאמר", "ישתבח" ואחרים, וכן הלאה; וכל אלה - מעבר לכך שתוך זמן קצר יחסית הפכו ממנהגים לחובות - הולידו תילי תילים של הלכות הקשורות בהם - מתי מותר ואסור לדבר, במה לקצר כאשר מגיעים באיחור לבית הכנסת ועוד ועוד. בקיצור - אותו תהליך של "משפטיזציה" לא פסח עליהם, ואילו ההתבטלות בפני העבר הביאה לכך שבזמננו מסורות התפילה שקיבלנו נדמות כמקודשות, אין להוסיף ואין לגרוע: פרעות מסעי הצלב הביאו להזכרת הקהילות שנפגעו בכל שבת אצל האשכנזים, ואילו בדורנו אין מי שיכניס התייחסות לשואה אל התפילה. לדעתי, זוהי טעות שבראייה היסטורית נשלם עליה ביוקר.
עוד נקודה שכדאי לקחת בחשבון היא השבר הגדול ברצף המסורת שלנו במאה האחרונה, כאשר אלפי קהילות על ייחודן (גם מבחינת מסורת התפילה) נעקרו ממקומן או הושמדו ונעלמו, ואנשים שהגיעו ממקומות רבים ושונים נאלצו לבנות ביחד קהילות חדשות - מה שהביא להעמדה על המכנה המשותף הרחב ביותר וטשטש את הייחודיות. גם המעבר של עולם התורה למתכונת היררכית יותר (בישיבות נחשבות פחות משתדלים לחקות ומקבלים הכרעות של ישיבות נחשבות יותר, בתי כנסת של "בעלי בתים" מקבלים את אופיים מהישיבות בהן התחנכו אותם "בעלי בתים" או לומדים בניהם וכו') והמוביליות הגבוהה יותר בין קהילות, ארצות ועדות תורמים ליצירת סטנדרטים אחידים.
ועוד שאלה, הפעם לא ביחס לעבר אלא להווה/עתיד (ואולי היא שווה אשכול נפרד): כיצד ניתן להחזיר את החיים לתפילה, ולהפוך אותה שנית (גם) לביטויו האישי של הפרט מול הא-ל? האם זה ניתן לביצוע תוך שמירה על מסגרת התפילה הקיימת? האם גנוזה בזה סכנה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 11:00 |
|
| |
.
שחרית - תודה על העלאת הנושא החשוב הזה על השולחן.
דומני שהראיה שלנו כאילו המגמה היא לכיוון של איחוד והאחדה, נובעת מהתבוננות קצרת טווח במיוחד, שחלקה נובע מהמצב המיוחד בו שרויה היהדות מאז מלחמת העולם השניה.
אם נתבונן ב"אבולוציה" של סדרי התפילה, הרי שיש כאן מטוטלת שתקופות נוטה לכיוון של צמצום והאחדה, ופעמים - לכיוון ההפוך.
מי מאיתנו אינו מכיר מחזורים של ימים נוראים בעדות אשכנז, ובהם פיוטים רבים שאין מי שאומרם? והרי היו מי שהוסיפום למחזור התפילות ואף אמרום!
התבוננות בסידורי הגאונים, ובהלכות תפילה של הרמב"ם, יכולה להיות שיעור מאלף על דרכי התפתחות אלו.
ולגבי הקטע שהובא לעיל:
יש נתונים נוספים על זמנו, על מקומו?
התוכלי לסרוק ולהעלות אותו לכאן על מנת שנוכל להתרשם מעוד פרמטרים בו?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 11:34 |
|
| |
גם_וגם,
מנסיוני הקט למדתי שהיכן שניסו ליצור תפילה שתתאים לדור ולצרכיו, נשארה מסגרת ונעלמה התפילה, אולם במקומות שמרניים יותר ניתן למצוא יותר חווית תפילה למרות או בגלל ששומרים על ארכאיות וצ"ע.
הדוגמא הבולטת ביותר למה שציינת היא שבכל חו"ל מתחילים לשאול טל ומטר 60 יום אחר התקופה כמו שצריך בבבל ולא ע"פ צרכי המקום.
מיימוני,
המשגיח הליטאי שלך פסק בצורה חסידית לחלוטין!
ואולי מישהו יודע כיצד התפילה הישיבתית הפכה לכזו ארוכה וכבדה (יש מקומות חסידיים שהתפילה שם אפילו יותר ארוכה, אבל לא כ"כ כבדה). בוולוז'ין תפילת שחרית ארכה 20 דקות בלבד !(מובא בספרו של מרדכי ברויאר 'הישיבה').
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 11:39 |
|
| |
ראוי לציין את המרד הקדוש של תנועת החסידות בקיבוע של התפילה.
במיוחד יש לציין את ר"נ מברסלב שפיתח או לפחות שיכלל ביותר את רעיון ההתבודדות שתכנו שיחה ישרה ממש בין האדם לקונו, וכן את התפילות האישיות הרבות שחוברו על ידו ועל ידי ר"נ מנמירוב תלמידו.
ואם במנהגי ישיבות עסקינן, באותה מידה בה בישיבות מדלגים על קטעים מסויימים - מוסיפים אחרים תחתיהם. כך, בהרבה ישיבות מקובל לקרוא פרק תהילים אחר התפילה (בד"כ פרק קבוע). זכורני שפעם שאלתי תלמיד ותיק בישיבת 'מרכז הרב' מה פשר קריאת 'שיר המעלות ממעמקים' בסיום כל תפילה ותפילה. הוא השיב לי שהרב צבי יהודהב הורה בעת מלחמת ששת הימים לקרוא פרק זה אחר התפילה, ומאז המנהג נשאר עד ימינו...:)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 12:01 |
|
| |
איפה הלייבוביצ'יסטים של הפורום?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 12:25 |
|
| |
אפרופו אורך התפילה, שמעתי פעם מפרופ' מנחם אלון מי שהיה המשנה לנשיא ביהמ"ש העליון, שבהיותו בחור בישיבת חברון הייתה לו חברותא מיוחדת ללימוד בין 'ישתבח' ל'יוצר'.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 12:46 |
|
| |
ואוו... פתחתי את האשכול לפני שנכסתי ללמד וכשיצאתי, מצאתי מכל טוב הארץ. ובכן, עם האוכל בא התיאבון...
כמה התייחסויות למה שנאמר:
מיימוני תיאר את התהליך של התגבשות התפילה ושל מעבר מספונטני ופרטי אל ציבורי ומחייב (אם תמצי לומר, מכוונה לקבע) ומן הקצר לארוך, אחריו בא אריק וטען שהמהלך הוא לא רק חד סיטרי והביא כמה דוגמאות.
על כך הייתי רוצה לומר שאמנם במקרים מקומיים מוצאים בתפילה המסורתיח גיוונים חדשים, אבל ברוב המקרים נראה לי שיש להתסכל על התפילה כאולם שעד תקופה מסוימת שער הכניסה שלו היה פתוח לרווחה ואילו שער היציאה היה סגור ונעול כמעט ברוב המקרים.
תפילת ישראל הורחבה ועובתה, אמנם פחות בתפילות הקבע והחובה ובחטיבות העיקריות של התפילה - העמידה וק"ש והוזכרו כאן הפיוטים, קריאת מזמורי תהלים ופסוקי מקרא וכיוב'. כעת, עפ"ר גם שער הכניסה חתום.
במקרים מסוימים ההוספות שבאו להדגיש את חשיבות התפילה כפעולה חיה הנובעת מן הלב (כפי שתבע ממללא) ולא כמצוות אנשים מלומדה, כמו תופעת הפיוט, יצרו בסופו של דבר את התופעה הנגדית: מה שהיה חי ומפעים בתקופה מסוימת, הפך ארכני ואולי לא מובן ברבות הימים.
חוקר התפילה יעקב פטוחובסקי, הגדיר זאת כך:
"תפילת הכוונה של דור אחד היא תפילת הקבע של הדור שאחריו"
ובלשונו: One generation's Kavana is the next generation's Keva
האם אתם מסכימים עם טענות שהועלו פה לגבי ארכנותה של התפילה?
האם נראה לכם שיש בה אלמנטים שאינם רלבנטיים לימינו ? (לדוגמה - תפילה לשלום ראשי הישיבות בבבל ב'יקום פורקן')
האם יש מה לעשות בנדון? ואם כן, מה?
האם נראה לכם סביר, ששני האירועים הענקיים שעברו על עמנו במאה שעברה ושעיצבו את חיינו בכל דרך אפשרית: השואה ולהבדיל הקמת מדינת ישראל, אינם מוזכרים כלל בגוף התפילה, שעליה נאמר פעם שהיא יומן חייו של עם ישראל?
(נכון, יש התפילה לשלום מדינת ישראל, אבל היא אינה מקובלת על הכול ושוליותה ברורה)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 12:50 |
|
| |
מואדיב,
האם תוכל להביא דוגמאות לתופעת המטוטלת שציינת?
כאמור, אני רואה את המטוטלת נעה בדורות האחרונים (לא רק מאז מלה"ע) לכיוון אחד באופן כמעט בלעדי.
לגבי כתב היד, לפי המידע במכון לכתבי יד הוא מתאורך למאות ה 13-12, דהיינו די מאוחר, הכתב שלו הוא כתב ספרדי טיפוסי.
ולגבי סריקתו כדי לאפשר לעמוד על מאפיינים פלאוגרפיים ואחרים... עוד אין בידי הציוד המשוכלל הזה, אבל מקווה שלא ירחק היום ויהיה בידי סורק.
ו... אכן בדיקת סידורי הגאונים ונוסח הרמב"ם היא מרתקת ויכולה להאיר עיניים. לענ"ד מרגש לא פחות לנסות ולדלות נוסחים שיאירו את עינינו לגבי מנהג ארץ ישראל הקדמון. ריבוי האנפין של המנהגים ועושר הנוסחאות שבהם הוא מאופין, כבש את לבי.
תוקן על ידי - שחרית - 11/11/2003 12:52:44
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 12:59 |
|
| |
שחרית, אני חושב ששורש הבלבול פה הוא במשמעות המושג תפילה (וע' הקדמת הרמב"ם למו"נ בעניין 'שיתוף שמות').
המושג תפילה כפי שאת מבינה אותו לענ"ד, הוא המושג המקראי והכלל אנושי. כלומר, תפילה ספונטנית שבאה מעומק הלב.
המושג ההלכתי של תפילת החובה, שורשו לדעתי בחורבן הבית שהביא את חז"ל לראות בתפילת החובה תחליף לקרבנות. ודוק, הללו לא המציאו את מושג התפילה אלא טבעו נוסח של תפילת קבע בזמנים קבועים וכו' - כמעין תחליף לקרבנות.
גם הקרבן נתפס בעבר כפעולה טבעית קמאית. ואולם, התורה מיסגרה את פעולת הקרבנות והפכה אותם לעניין לא ספונטני, אם כי יש בו גם צדדים ספונטניים.
לכן, תמיד יהיה פער בין האלמנט של תפילה ספונטנית לתפילה הלכתית - לא ניתן לשנות את נוסח התפילה כל יומיים, ומצד שני, ביטול הנוסח יקעקע את אלמנט הציבור והאחידות שגם הוא בר עצמה לדעתי (ואינה דומה תפילת רבים לתפילת היחיד).
לגבי בעיית העדכון של התפילה, באופן אישי בתור ציוני המתפלל לשלום המדינה, אני מרגיש דווקא יותר חיבור לטקסטים הקמאיים של התפילה. אין לי הסבר לזה, ואולם אני חושב שהמשמעות הדתית של הטקסט בעיני היא פרי של המשמעות הדתית שדורות של יהודים העמיסו על הטקסט. לכן התפילה לשלום המדינה נראית לי לעיתים כמו איזו תעלול ציוני דתי ולא כתפילה.
אטול כדוגמא את תפילת הקדיש: בידוע שעניין קדיש יתום אינו מופיע אצל הרמב"ם. ואולם, דומינ שהמשמעות שיהודים נתנו לתפילה הזו במשך הדורות נתנו בה כוח שאין בתפילות אחרות. לא משנה מה המקור לתפילה או הכוח שלה בעיני מי שהגה את אמריתה. מה שחשוב הוא שדורות של יהודים קידשו אותו בדמעותיהם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 13:59 |
|
| |
.
לגבי תנועה של הוצאת תפילות, אין לי צורך להרחיק, שתי עדויות מהסידורים שלנו כיום:
הראשונה: הפכתי והפכתי בסידורי, ולא מצאתי בו את "הנותן תשועה למלכים" , לא לקייזר ירום הודו (הקיר"ה) , לא לצאר ולצארינה וליורש העצר, ולא כל אחד אחר מאלו שרגיל הייתי לראותם בסידורים האירופיים הישנים.
ואל תנופפו לי עם התפילה לשלום המדינה כמחליפת הנותן תשועה למלכים, שאין מה להשוות, ואכמ"ל.
השניה: פיוטים רבים ממחזורי התפילות שנכנסו – ויוצאים בעצם ימים אלו. במחזורים החדשים שיוצאים בארץ בשנים האחרונות, אותם פיוטים שאינם נאמרים, ולא כל-כך מזמן נדחקו לסוף המחזור עם הפניה אליהם, נדחקים לגמרי אל מחוץ לו. השוו את המחזור משנות הארבעים שהוציא מר זיסרמן (מפי עוללים) שהיה המסודר והטוב בזמנו, לאלו שיוצאים בחמש השנים האחרונות. זיסרמן, חלק מהפיוטים שאינם נאמרים העביר לסוף התפילה במחזור, וחלקם, עדיין השאיר (למשל – הפיוטים שבין "המלך" לבין קריאת שמע). מחזורים כמו אלו של רינת ישראל, או אלו שנערכו על ידי גולדשמידט (הוצאת קורן) , כבר השמיטו את הפיוטים שלאחר המלך והוציאום לגמרי.
פיוטים אלו נכנסו מתישהו, ובאשכנז, שכן אין מקבילות להם במחזורי עדות המזרח. מתי נכנסו, אנו משערים בערך. מתי הם יוצאים – אנו רואים מול עינינו.
הסיבות להשמטת פיוטים אלו מגוונות, ולא בתחתית הרשימה נמצאת בעיית טירחא דציבורא. כאשר עומד אדם בן שבעים בבית הכנסת, מצוות היום היא צום, או שופר, אך בתפילה ארוכה מדי, כוחו אינו עומד לו. וכך גם האם הצעירה, או האב הצעיר, שילדיו לידו, ומידת יכולתם לשהות בבית הכנסת מוגבלת, וטבע העולם שההורה נדחק לצאת החוצה עמם, כדי שלא יפריעו.
אין לי אלא לחזק את ידיו של ממללא לגבי הערך שתפילה מקבלת בשל מה שייחסו לה דורות של מתפללים, ופיוט "ונתנה תוקף" יוכיח (ראיתם פעם מישהו שהעלה בדמיונו לוותר על הפיוט הזה? ).
אלא שבכך, אני גם חולק עליו לגבי התפילה לשלום המדינה הנהוגה בקהילות "הסרוגות". הדור שייסד תפילה זו, ייחס ומייחס לה חשיבות מהותית, ולא בכדי קמים בה. עוד דור או שניים, גם גושפנקת הוותיקות תודבק בה, וככל דבר שעצם העובדה שדורות עשוהו הופכו לחלק מהמקובל, כך יהיה גם עמה. בראשית המאה העשרים, כשסבי ז"ל עלה ארצה, על פי הגמרא, אמר הלל שלם בברכה במשך חודש ימים, בשל עלייתו לארה"ק. נסה לדמיין כיצד הרגיש הוא בעת אמירת תפילה לשלום המדינה?
 |
|
|
|
|
|