| נשלח ב-11/11/2003 17:57 |
|
| |
השטריימל של יעקב אבינו
מנין שיעקב אבינו חבש שטריימל, שנאמר ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה, וכי ס"ד שיעקב אבינו הלך ללא שטריימל?
נדמה לי שאמרה זו מאפינת רבות מהפרשנויות שנו לפסוקים ואגדות חז"ל. הרמב"ם מפרש את מאמרי חז"ל ע"פ תפיסתו הפילוסופית, וטוען שבשום אופן א"א להבין אותם כפשוטם ורק שוטים מבינים אותם כפשוטם. המקובלים מפרשים את אגדות חז"ל ע"פ הקבלה, כי הרי ברור להם שהקבלה היא תורת הסוד האמיתית של חז"ל, וכי יתכן שחז"ל לא ידעו אותה. גם בימינו ניתן לראות את התופעות האלו שאנשים שואלות בסגנון של 'היתכן'.
נשאלת השאלה, אם כך מי ערב לנו שאנו לומדים את חז"ל? אמנם כל מי שלומד טקסט חייב לראות אותו דרך משקפיים מסוימות, אך איני חושב שאנו פוסט-מודרניים עד כדי כך.
האם יתכן שנוכל לבנות מערכת קונסיסטנטית של הבנת דברי חז"ל מתוכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 22:06 |
|
| |
לא יודע אם מערכת לגמרי קונסיסטנטית , אבל ברור שבכל דור לומדים ומבינים את התורה קצת אחרת , בעיני זה חלק מהותי ממשמעות המושג תורה שבע"פ . (ובעצם לא רק)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2003 22:50 |
|
| |
האם אנו מסוגלים ללמוד משהו ללא הנחות מוקדמות?
כל מה שאפשר לעשות הוא
א. לפתח מודעות להנחות המוקדמות שלנו.
ב. להשתדל למעט בהן ככל האפשר.
ג. לנטרל הנחות מוקדמות שאין להן ביסוס היסטורי או טקסטואלי.
ד. לבחון כל העת את הנחות היסוד לאור מידע מתחדש.
בנוגע לשאלה על הנחות היסוד הקבליות והפילוסופיות לדברי חז"ל, יש להעיר כי הפירוש הפילוסופי של הרמב"ם - להבדיל מהביאורים הרציונליים והפסיכולוגיים שלו - הוא ודאי כפיה של פרשנות על טקסט.
לעומת זאת, לא ברור באיזו מידה התפיסה הקבלית היא פיתוח או הרכבה על דברי חז"ל. ידוע שהיתה לחז"ל תורת סוד. אך כל עוד לא ידוע בדיוק מה טוענים המקובלים, והטקסט שבידינו מחז"ל מועט ביותר, המשימה להפריד בין מה שיתכן לייחס לחז"ל לבין מה שאי אפשר היא קשה ומורכבת.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2003 10:03 |
|
| |
צודק, אין דרך להבין את חז"ל אלא בפרספקטיבה שלנו, וכל אחד לפי השקפת עולמו הוא!
ויותר מזה, חז"ל עצמם היו כך, האמוראים הבינו את המשנה בהתאם להשקפת עולמם והידע המדעי שהיה להם, כמו התנאים לפניהם שהינו ופירשו את התורה והמסורות שלהם, כל אחד לפי אופייו ונטיית ליבו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 18:59 |
|
| |
הריני מקפיץ את האשכול הישן הזה משום שהנושא הנדון בו חשוב עד מאוד.
אם דברי רחל לאה נכונים עולה מכאן שההבדל בין הרפורמים המוצהרים ובין מה שמכונה היהדות הנאמנה אינו אלא בגישה ולאו דוווקא במהות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 19:55 |
|
| |
ולעניין יוצאי תבה – כל אותן הדברים דברי הגדה הן, ואין מקשין בהגדה. וכי דברי קבלה הן, או מילי דסברא?! אלא כל אחד ואחד מעיין בפסוק כפי מה שיראה לו בו, ואין בזה לא דברי קבלה, ולא אסור ולא מותר ולא דין מן הדינין, ולפיכך אין מקשין. ושמא תאמר לי, כמו שיאמרו רבים: וכי דברים שבתלמוד אתה קורא הגדה?! – הן, כל אלו הדברים וכיוצא בהן הגדה עניינם, בין שהיו כתובים בתלמוד, בין שהיו כתובין בספרי דרשות, בין שהיו כתובין בספרי הגדה. (אגרות הרמב"ם, עמ' תסא)
אגב, יש הבדל בין דברים שהם הלכה ומסורת לדברי אגדה ומדרשות, ואפילו האור החיים שלא היה פשטן בעיקרו כתב בויגש: "ולא יקשה בעינך שיהיה פירושינו היפך דבריהם ז"ל, כי כבר הודעתיך כי בפשטי התורה שאין הלכה יוצאה מהם רשות נתונה לתלמיד ותיק לחדש.."
וכשניגשים לדברי הלכה צריך לדעת להבחין מתי הדברים הם מדאורייתא ממש, ומתי הם מדרבנן ונסמכו על התורה וכדו'.. יש מחלוקת מפורסמת בדין פרה אדומה שנעשית ע"י "איש טהור" וחכמים קיבלו שאפילו בטבול יום כשר, וזה אחד הדברים שהצדוקים חולקים עליהם ומחמירים יותר ודורשים שיהיה טהור בהערב שמש. לכאורה מה רע? הם רק הוסיפו? אלא ברור שהיתה לחכמים מסורת מקובלת שכך הדין והתעקשו שתיעשה דווקא בטבול יום כדי "להוציא מליבן של צדוקים" (לענ"ד יש להוכיח מכאן על כל אלה שממציאים איסורים חדשות לבקרים) להרחבה בעניין:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/sinay/haprushi-4.htm
אבל יש דברים אחרים שהוכח שהם לא מהתורה והם רק "הוספות" של חכמים. בגלל זה צריך להיות זהיר בעניין. (דעתי באשכול הסמוך בענייני פיגול, למשל, מטיילת על הגבול הדק בין כפירה בתושבע"פ לבין בירור האמת...)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:02 |
|
| |
| יIנתן כתב: |  |
וכשניגשים לדברי הלכה צריך לדעת להבחין מתי הדברים הם מדאורייתא ממש, ומתי הם מדרבנן ונסמכו על התורה וכדו'.. |
|
מדבריך באשכול הסמוך שרמזת עליו נראה שאתה ישבת שנים לא מעטות בישיבה או בכולל. כמדומה שתסכים עמי שפעמים רבות ההבחנה בין 'דאורייתא' ובין 'דרבנן' היא מלאכותית - לא כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:13 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  |
וכשניגשים לדברי הלכה צריך לדעת להבחין מתי הדברים הם מדאורייתא ממש, ומתי הם מדרבנן ונסמכו על התורה וכדו'..
מדבריך באשכול הסמוך שרמזת עליו נראה שאתה ישבת שנים לא מעטות בישיבה או בכולל. כמדומה שתסכים עמי שפעמים רבות ההבחנה בין 'דאורייתא' ובין 'דרבנן' היא מלאכותית - לא כן? |
|
תתפלא אבל בקושי סיימתי ישיבה קטנה. רוב ידיעותי והשקפותי באו לי לאחר מכן (תודה לאל)
למה אתה מתכוון "מלאכותית"? אינו דומה מי שמזלזל ב-"בל תשחית" למי שמזלזל ב-"שילוח הקן"... (מעניין שהיום בהקשר ליהודה ותמר ראיתי שהגמרא גם מביאה אמרה דומה "מוטב לו לאדם שיבוא על ספק אשת איש ואל ילבין פני חבירו ברבים". מעניין למה הרמב"ם לא מביא זאת כהלכה )
"נפלאתי פלא גדול על תלמידי חכמים יקרים, עסוקים בתורה תמיד, שיסופקו עליהם מדרגות האזהרות באופן שכזה, ולא יבדילו בין הדבר האסור מן התורה, למה שהוא אסור מדבריהם, ולמה שהוא נמאס בלבד ואין איסור בו. ואני תמה על דמותכם בשאלה ספק נפשות הבא בידיים, שדוחה מילה [כלומר, מקרה בו ילד ששני אחיו מתו אחרי ברית מילה, שאיננו צריך להימול], לספק נפשות שחוששים לו על צד הניחוש והחששות והדמיונות אשר בקצת העיתים נפעלים מהם הגופות חלושי הבניין [...] ואין הפרש בין איש שישא מחוזקת [כלומר, מוחזקת כ'קטלנית'], או שיאכל מכישא דאסר גינאה , ומה שדומה לזה"(כמדומני שמיותר לומר ממי אני מצטט ^ ^ )
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:32 |
|
| |
יונתן,
הספריות סגורות כעת ואין לי כח לחפש במאגרי המידע. אבל מבדיקה קלה כאן בעצכ"ח מצאתי שיש אשכול שכותרתו 'מדאורייתא אבל לא בתרי"ג' וסביר ששם יש מעט חומר לענייננו.
בכל מקרה, הציטוטים המחכימים שלך אינם עונים על טענתי: פעמים הרבה אנו לומדים סוגיה שיש בה הבחנה בין דבר זה שהוא מן התורה ודבר אחר שהוא רק מדרבנן, ולא תמיד הדברים פשוטים וברורים. האם ניתן לומר שבחלק מהמקרים 'מן התורה' מסמן הלכה קדומה או נוהג רווח, ואילו 'מדרבנן' מסמן הלכה מחודשת?
תוקן על ידי אליעזרט ב- 27/11/2010 20:34:59
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:39 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | יונתן,
הספריות סגורות כעת ואין לי כח לחפש במאגרי המידע. אבל מבדיקה קלה כאן בעצכ"ח מצאתי שיש אשכול שכותרתו 'מדאורייתא אבל לא בתרי"ג' וסביר ששם יש מעט חומר לענייננו.
בכל מקרה, הציטוטים המחכמים שלך אינם עונים על טענתי: פעמים הרבה אנו לומדים סוגיה שיש בה הבחנה בין דבר זה שהוא מן התורה ודבר אחר שהוא רק מדרבנן, ולא תמיד הדברים פשוטים וברורים. האם ניתן לומר שבחלק מהמקרים 'מן התורה' מסמן הלכה קדומה או נוהג רווח, ואילו 'מדרבנן' מסמן הלכה מחודשת? |
|
אני לא בטוח אבל הרבה פעמים נכתבה הלכה בגמרא "דאורייתא היא" וזה בכלל דרבנן. וכן "הלכה למשה מסיני" בדברים שהיו ברורים או מקובלים להם מאבותם, ולא בהכרח מסיני באמת. וכן דינים שנכתבו על פסוקים ולא ברור אם הם מדאורייתא או נסמכו אל הפסוק. מה שאתה אומר זאת הכללה גסה מדי וקשה לי להאמין שהיא תמיד תעבוד... אני חושב שכדאי לבדוק כל מקרה לגופו. (יש גם יותר מדי הבדלים בין סוגי התלמודים, חכמים, מדרשים בכדי להכליל את כולם כך..)
אגב, דרבנן זה תמיד הלכה מחודשת, השאלה ממתי :-)
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:44 |
|
| |
יונתן,
אל נא באפך! איני מכליל כתבתי במפורש 'בחלק מהמקרים'.
שוב חזרתי ועיינתי באשכול הנזכר (דאורייתא אבל לא בתרי"ג) ומצאתי שענייננו נידון מעט. אבל הוא לא זכה להתפתח משום שהוא התערבב בצדק או שלא בצדק עם שאלת מניין המצוות. בקיצור שאלה זו מה זה דאורייתא ומה זה דרבנן ראוייה לאשכול נפרד. יונתן, רוצה לפתוח אותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:47 |
|
| |
אליעזר, כתבת: "ולה מכאן שההבדל בין הרפורמים המוצהרים ובין מה שמכונה היהדות הנאמנה אינו אלא
בגישה ולאו דוווקא במהות".
הייתי מנסח זאת כך: "ההבדל בין אלה לאלה הוא בהצהרה - מה שהאורתודוכסיה עושה מאחורי הקלעים,
הרפורמה מצהירה עליו כאחד מעקרונותיה". ואידך פירושא, זיל גמור הכא (אשכולו של מבחן: פני
הרפורמה -
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=1&topic_id=318803&forum_id=1364), ובאשכולות
אחרים.
אסב תשומת לבך גם לכמות האנרגיה שמושקעת בתירוצים השונים והמשונים לבעיה המוצגת בראש האשכול.
היינו, כמה אפולוגטיקה וכמה ניפנופי-בהונות צריך, בשביל להסביר שלמרות השינויים הכבירים
בטיעונים, בפרשנות, בעקרונות וכו', מדובר למעשה בהמשכיות.
ומעתה, כאשר אתה משתמש בביטוי "היהדות הנאמנה", נא הסבר את המושג. מדבריך שלך עולה, שלא ברור
למה נתונה הנאמנות הזו...
אוי לשכן
ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:52 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | יונתן,
אל נא באפך! איני מכליל כתבתי במפורש 'בחלק מהמקרים'.
שוב חזרתי ועיינתי באשכול הנזכר (דאורייתא אבל לא בתרי"ג) ומצאתי שענייננו נידון מעט. אבל הוא לא זכה להתפתח משום שהוא התערבב בצדק או שלא בצדק עם שאלת מניין המצוות. בקיצור שאלה זו מה זה דאורייתא ומה זה דרבנן ראוייה לאשכול נפרד. יונתן, רוצה לפתוח אותו? |
|
הרבה מצוות הן "סניפים" של מצוות אחרות וככאלה הם לא מנויים בפני עצמם אבל עדיין דאורייתא..
זה מזכיר קצת את מלאכות שבת, מישהו למד ל"ט מלאכות ומאז הסתבכו חכמים איך לסדר אותם באבות ותולדות וישנם כמה שיטות בזה. כך גם במצוות התורה, טחנו את זה במשך הדורות כמה פעמים כדי להגיע למניין הקדוש של תרי"ג, אבל אני לא חושב שמספרים הם קדושים. אני אוהב לבחון כל דבר, מה מקורו, האם זה היה במקור בציוויו (או ברצונו) של הבורא או שמא הוסף כסייג או כגזירה מאוחר יותר.
אם יש לך מצווה/סוגיה אינדיווידואלית לדון עליה, אשמח...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 20:55 |
|
| |
יונתן,
אני מעוניין לדון בעיקרון, ולאו דווקא בסגיה כזו או אחרת.
השכן,
נדמה לי ששוררת בינינו הסכמה רחבה. עכשיו אם כבר הזכרת תירוצים הבה ונעשה מעין מרתון תירוצים. אני אביא 'תירוץ' אחד, ולאחר מכן תביא אתה 'תירוץ' אחר. עשינו עסק?
והרי תירוץ אחד החביב עליי עד מאוד: 'אין היובל נוהג'. ירוחם ידידנו תירץ ברוח זו שאלה אחרת שהעליתי לפניו באשכול אחר: מדוע בוטל בימינו החג היפה של ט"ו באב שבנות ישראל יוצאות וחולות בכרמים... אומר ירוחם שבזמן חז"ל בבבל אולי לא היו לחכמים כרמים, ושפתיים יישק.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 27/11/2010 20:59:58
תוקן על ידי אליעזרט ב- 27/11/2010 21:01:05
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 21:03 |
|
| |
איני יודע. בעוונותי ראיתי בנות ישראל חולות, אלא שלא בכרמים. ודומני, שהרבה ט"ו באב היו באותה שנה.
זכר למנהג המחול בכרמים הוא המנהג לחולל במקום בו יש יין ושאר משקים, ודוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2010 21:07 |
|
| |
השכן, טובים דבריך עד מאוד. ומה עם 'תירוץ' יפה כזה שמתרץ הרבה הלכות שבטלו בימינו?
|
|
|
|
|