|
|
| נשלח ב-16/10/2010 21:47 |
|
| |
בקיצור, מירון רוצה שיכפו על צעירים ישראלים לשמוע אותו. זוהי שערוריה. בתור הצעה נגדית אני מציע לחייב כל סטודנט למדעי הרוח בקורס בסיסי אחד לפחות בפיסיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2010 21:51 |
|
| |
הצדק עמך. אבל מירון מלמד בחו"ל.
ובכלל הזלזול של מירון בקורסים 'עממיים' כניסוחו אינו במקום כלל וכלל. שכן הקורסים השונים שנלמדים מחוץ לאוניברסיטאות מועברות לעתים קרובות על ידי אותם אנשים, כמו שנאן וזקוביץ ופרופסורים רבים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2010 13:21 |
|
| |
דן מירון מלין על כך שבשיטה הישראלית כבר בשלב לימודי BA על התלמידים לבחור במקצוע העתידי שלהם ואין בשיטה הזאת מקום ללימודים המרחיבים את הדעת. הוא גם תולה זאת בהשפעתם של מודלים אירופיים שאבד עליהם הכלח הממיתים את מדעי הרוח. איני מכיר מקרוב את המערכת האמריקאית שאותה הוא מהלל, אבל לעניין הנדון אעיר רק שברוב ארצות אירופה היה נהוג עד לאחרונה מודל של למודים שמקנה בסופו את התואר "מגיסטר". ההתמקדות ישירה הזו ב"מקצוע" הותירה מספיק מרחב גם למדעי הרוח, שלמרות השקיעה הגלובלית מצבם באירופה טוב לאין ערוך מזה שבישראל. לאחרונה הסבו את מודל הלימודים באוניברסיטאות למודל אחיד בכל ארצות האיחוד האירופי הנקרא "פרוטוקול בולוניה" שמשמעותו מערכת לימודים ל BA ולאחר מכן ל MA כנהוג אצלנו כך שהסטודנט לא חייב להכנס מייד ל"מקצוע" ויכול להתבשם כמה סמסטרים מלימודים המרחיבים את הדעת בטרם יחליט על המסלול שבו יבחר לשארית חייו. וראה פלא, במקומות שונים, שבהם נהג מודל הלימוד הקודם (לפחות בגרמניה שבה אני מכיר את המערכת האקדמית), קמה צעקה הן מצד מרצים והן מצד סטודנטים על כך שהמודל החדש פוגע באופן החופשי של הלימודים באקדמיה וממית את מדעי הרוח... נשמע מוכר?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 15:20 |
|
| |
|
 האוניברסיטה של העם. ובחינם שי רשף רוצה לשנות את העולם. בשביל זה הוא צריך 4 דברים: תורמים, פרופסורים בכירים עם מודעות חברתית, תלמידים ברחבי העולם וחיבור לאינטרנט ליאל קייזר |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 09:03 |
|
| |
| שנרב_נ כתב: |  | בקיצור, מירון רוצה שיכפו על צעירים ישראלים לשמוע אותו. זוהי שערוריה.
בתור הצעה נגדית אני מציע לחייב כל סטודנט למדעי הרוח בקורס בסיסי אחד לפחות בפיסיקה. |
|
מדוע זו שערוריה? אני חושב שהרעיון לחייב כל סטודנט לקחת קורס או שניים מפקולטה שאינה נוגעת לתחום התמחותו הוא חשוב ביותר. אם אוניברסיטאות רואות עצמן כיותר מאשר מוסד להכשרה מקצועית, עליהן לשאוף להרחבת אופקים של הסטודנטים. אין כמו קורס החושף את הסטודנט לצורת חשיבה שונה על מנת להשיג מטרה זו. כסטודנט לפיסיקה הצטערתי מאד שלא חייבו אותי לקחת קורסים ממדעי הרוח או החברה (באונ. העברית כידוע מדובר על קמפוסים נפרדים, כך שאם זה לא מובנה במערכת, כמעט ולא ניתן לעשות זאת באופן עצמאי).
ודרך אגב - לפחות בירושלים ידוע לי שקיים קורס "פיסיקה לתלמידי מדעי הרוח" (המועבר בהר הצופים), אך לא ידוע לי על קורס מקביל בכיוון ההפוך. לפני מס' שנים הזדמן לי ללמד את הקורס הזה וזו היתה חוויה מאלפת עבורי (ואני מקוה שגם עבור הסטודנטים).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 22:50 |
|
| |
עציוני,
יש כאן נקודה עקרונית ונקודה מעשית.
עקרונית, יש לי התנגדות פנימית למחנכים ולחינוכיטיס. מילא כאשר מדובר בילדים קטנים, אבל סטודנט ישראלי שבא אחרי שירות צבאי ללמוד מקצוע, אני לא רואה מיהו בעל הסמכות המוסרית להחליט לבלבל לו את המח בקורסי חובה בנושאים לא קשורים. אולי במקומות שבהם ילדים בני 17 מגיעים לקולג' אפשר להתיחס אליו בתור מוסד חינוכי. אוניברסיטה ישראלית - לדעתי - היא (לפחות ברמת התואר הראשון) מוסד שנותן שירות לציבור שמשלם על השירות הזה (לא משנה כרגע אם התשלום הוא ישיר או דרך המסים) ותפקידו ללמד ולא לחנך.
הפרופסור הישראלי הממוצע הוא איש מאד נחמד, מקצועי ובעל נסיון חיים עשיר ביחס לאדם ברחוב, אבל בעיני אינו סמכות מוסרית או חינוכית, כלומר "רמתו האנושית" אינה מעל הממוצע ברמה שתצדיק זאת. הרהורים פוליטיים או חברתיים שאני שומע בלאנצ'ים - ולא משנה אם זה בארץ, בארה"ב או באירופה - אינם עולים ברוב המקרים ברמתם על מה שאתה קורא בעתון (ויותר מדי פעמים הם דקלומים של מה שהיה אתמול בעתונים ה"נחשבים"). כדי להצדיק גישה של "חינוך" יש צורך בהבדל גדול מאד בדרגה בין המחנך למתחנך - כמו שיש בין ילדים למוריהם והוריהם - ואני לא רואה את ההבדל הזה בין בחור שהשתחרר אתמול מהצבא והאיש שעומד על הקתדרה.
הנקודה המעשית גם היא ברורה. במדעי הרוח יש דברים מאד יפים אבל גם הרבה מאד זבל כפשוטו. מרצים מטומטמים שמבלים את זמנם בטחינת כל מיני פילוסופיות קונטיננטליות מטורפות ו"יישומן" לתחומי קשקשת שונים. מכיוון שהסטודנט הישראלי לחוץ בזמן, הוא בוחר קורסי חובה שאינם במקצוע לפי שני קריטריונים: חלון פנוי במערכת ואי רישום נוכחות. ברור, אם כך, שהקורסים שילמד הסטודנט לא יהיו ברוב המקרים דבריהם של מאורות הפילוסופיה ושל היסטוריונים רציניים אלא תערובת של פוקו ולקאן עם קצת מרכסיזם ממוחזר ואפיסטמולוגיה קווירית. לכן אם כבר אתה מוכן לתת לפרופסורים באוניברסיטה מעמד של מחנכים, אזי תפקידנו הראשון הוא להגו על הסטודנטים שלנו משטיפת מוחם בזבל ובקשקושים.
[כאשר אני מדבר על קורס במדעי הטבע לתלמידי מדעי רוח, אני מתכוין לא לקורס דיסקריפטיבי אלא לקורס דדוקטיבי שאמור להדגים את הרעיון העמוק של יציאה ממספר קטן של חוקים ומתמטיזציה של הטבע. זה דבר שירחיב מאד את אופקיהם של אנשים, אבל אין סיכוי לישמו.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 23:00 |
|
| |
"אפיסטמולוגיה קווירית" -- אהבתי..
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 23:18 |
|
| |
לשנרב
"אזי תפקידנו הראשון הוא להגו על הסטודנטים שלנו משטיפת מוחם בזבל ובקשקושים."
ומי אתה שתקבע מהו זבל ומהו קישקוש?
תן לסטודנטים לבדוק ולהחליט לבד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 23:35 |
|
| |
צענע,
כפי שהבהרתי אני אישית לא רוצה לקבוע לסטודנט מה הוא ילמד ומה לא כי אינני מחנך אותו. מה שכתבתי הוא לשיטתו של עציוני: אם אתה אמור לחנך אותו, דבר ראשון הגן עליו מנזקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 23:43 |
|
| |
לפי מה שהבנתי עציוני דיבר על הרחבת אפקים ולא על חינוך. ולא ברור לי איזה נזק יכול להגרם לסטודנט ישראלי מחשיפה לרעיונות של לאקאן (מה גם שמן הסתם ניתן ללמוד הרבה נושאים אחרים מעבר למה שפרטת. )
תוקן על ידי צענערענע ב- 02/12/2010 23:44:18
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 23:54 |
|
| |
תוקן על ידי שנרב_נ ב- 02/12/2010 23:57:23
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2010 00:33 |
|
| |
לשנרב
לא הבנתי למה הקישור שהבאת קשור לעניין.
קודם כל לא כל קורס במדעי הרוח עוסק בלאקאן או הדומים לו.
ושנית מדוע אתה,שנרב,שמכיר את לאקאן (מתוך סקרנות להכיר את הפילוסוף שכולם אוהבים להשמיץ )-אז למה שלא תיתן גם לסטודנטים אפשרות כזאת?
הנה לדוגמא אותו אבשלום אליצור כותב מאמר שכולו ביקורת על לאקאן.
אם לאקאן היה חסר כל ערך לא היה אבשלום טורח בכלל להתעמק בתורתו כדי להתעמת איתה..
והנה הערת הפתיחה שלו שנותנת כבוד לכושר השיפוט של הסטודנטים לשפוט בעצמם.
"דיוננו זה יתחיל, כפי שמקובל בדיונים על תורת לאקאן, בהערה על שֵם חשוב ועל אות שאינה כתובה. אבל אחר כך, בניגוד למקובל, נדבר על השימוש-לרעה שעושים בשפה כמה אנשים המתיימרים לדעת מהי שפה. בעברית פשוטה: ברצוני ללמדכם לא רק לכבד את הכתוב אלא גם לחשוד בו, ואם משהו נראה לכם מוזר, מופרך או סתם טיפשי, אזי – גם אם אף אחד מחבריכם או המרצים שלכם אינו מעז לומר זאת – זו זכותכם, ובעצם חובתכם,
לומר זאת בעצמכם "
http://www.a-c-elitzur.co.il/site/siteArticle.asp?ar=26
תוקן על ידי צענערענע ב- 03/12/2010 00:35:57
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 09:13 |
|
| |
|
|