| נשלח ב-12/11/2003 17:15 |
|
| |
לחנך את...
http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-402-2816564,00.html
(מיימוני גוזר מוישל'ה מקיים. בפרט כשהוא צודק. אני מביע התנצלות פומבית על הטעות)
הנושאים שרציתי להעלות בהפנייה למאמר הזה הם 2:
1. האם אכן כל שנאה המבטאת בורות באמת באה מבורות? ולכן האם באמת ניתן לפתור את הבעייה אם רק נרצה להם ונסביר להם?
2. בזעיר אנפין חזינו גם אנחנו ברדיפות הצקות יחד עם גילוי בורות. האם זה ש'נסביר להם' יעזור לנו? והאם יש קשר בין שנאת עמיהארץ לשנאה אנטישמית?
16:7 12/11/2003 - נשלח ב
--------------------------------------------------------------------------------
האם הגברת הנאורה היתה מוכנה לומר אותו דבר על מתנחלים, שובניסטים וכו'?
אריק123
16:17 12/11/2003 - נשלח ב
--------------------------------------------------------------------------------
אני מסכים איתך. הדברים הללו רלוונטיים להתקפה על כל מגזר שהוא הנובע מבורות.
מוישהגרויס
16:28 12/11/2003 - נשלח ב
וזה מה שכתוב שם:
אריאנה מלמד/YNET
לחנך את תאודורקיס
מה אפשר לעשות עם תאודורקיס שכזה? במקום להחרים ולהכריז על ברוגז, צריך להילחם בו באמצעות הנשק היהודי העתיק: האינטלקט וכושר הטיעון
יש שתי דרכים להילחם בגילויים החדשים של האנטישמיות שמפעפעים באירופה. דרך אחת תובעת מאמץ אינטלקטואלי מתמשך, והדרך השנייה - קלה מאוד אבל בלתי אפקטיבית לחלוטין, ואולי משום זמינותה ונגישותה הפכה לדרך המובילה בשיח הציבורי בישראל. היא מובילה לשום מקום, אבל כדאי להתמקד בה לרגע, לפני שמציעים אלטרנטיבה.
"להחרים!". הקריאה הזאת היא תמצית הדרך הקלה. שמענו התבטאות אנטישמית מפי איש רוח, אמן או יוצר? לא ניתן לו להופיע בישראל. לא ננגן את יצירותיו, לא נתרגם את ספריו, לא נקנה אותם. מבחינתנו הוא לא קיים. ברוגז לעולם. בהחלט אפשר להבין את שאט הנפש והעלבון העומדים ביסוד הרצון להחרים, ואפשר אפילו להתפתות ולהרחיב את החרם: לא ניסע לצרפת ולא נצרוך את מוצריה. גם איטליה בעצם צריכה לעלות על מפה החרם שלנו. הבה נשוב לקרוא לפסטה בשם העברי "אטריות" ובעודנו עושים כך, אולי כדאי לדון בצעדי החרם המתבקשים נגד יוון ואייה היפים. אולי גם לשם לא ניסע.
בשלב זה, אפשר להתחיל לשרטט מפת חרם עולמית ולנעוץ סיכות בכל מדינה שממנה הגיעה התבטאות אנטישמית. ולנעוץ אותה חזק, שיכאב. ואנחנו נשב בבית, נחושים בצדקתנו, חמושים בקפל"דינו ולא מדברים עם אף אחד. אז נרגיש צודקים מאוד, ואולי אפילו נעלים מבחינה מוסרית. השאלה היא כיצד התנהגות כזאת תורמת ולו מעט מזעיר להפחתת האנטישמיות בעולם. התשובה המתבקשת מאליה היא שאין בה כל ניסיון רציני להתמודד עם תופעה היסטורית-תרבותית קשה, שמדי כמה שנים מרימה את ראשה המכוער – ואנחנו יודעים רק לומר לה "מחרימים אותך".
שורשיה ההיסטוריים של האנטישמיות המודרנית קבורים עמוק בעברה הנוצרי-דתי של אירופה, אבל אנטישמיות – כמו כל תופעה של גזענות – נובעת בראש ובראשונה מבורות ומחוסר ידע. אם נגזר עלינו להיות אור לגויים, אולי אפשר, במקום להחרים, לנסות לחנך?
ניקח את מיקיס תאודורקיס כמשל. אנחנו "מזדעזעים" ו"מוחים" על כך ששרים בממשלת יוון לא נזפו בו כשפתח את הפה ויצאו ממנו שטויות נוטפות רעל. ובכן, אני מאמינה שהתרבות היהודית בכללותה, ודאי וודאי כמה מנציגיה בישראל, חזקים די הצורך כדי לא לצעוק "גוועלד" ולתבוע הגנה מזרים כשמתקיפים אותה. אז מה אפשר לעשות עם תאודורקיס שכזה? הנה רעיון: להזמין אותו לעימות פומבי ביוון, במגרש הביתי שלו, עם אינטלקטואלים יהודים וישראלים, שם יעלו בצורה מסודרת העניינים שתאודורקיס נקב בהם בנאומו המבולבל משהו. למשל, כי "היהודים הם מקור כל הרוע שבעולם". הגדרה מוסכמת של רוע תכלול, כמובן, את מספרן והיקפן של מלחמות הכיבושים שהיהודים פתחו בהן בעידן המודרני, ואת מספרם של הנספים במלחמות אלה. אם נביט בהיסטוריה של יוון, ממלחמות הבלקן ועד ימינו, יתברר מיד מי מנצח. אם נתבונן בהיסטוריה של הכנסייה הקתולית, מחרחרת המלחמות הגדולה בתבל עד להופעתו של היטלר, ברור לגמרי מי מנצח.
אבל תאודורקיס אמר עוד כמה דברים: שגיבורי התרבות של יוון, כמו פריקלס, חשובים יותר מאברהם ויעקב, שהם רק "צללים" בהיסטוריה היהודית. כאן אפשר לגייס לעזרתנו תיאולוגים נוצרים חכמים שיבהירו לתאודורקיס אחת ולתמיד כי יסודות המוסר של העולם המערבי קרויים "יודאו-נוצריים" לא בכדי, ולא במקרה נפקד מן המונח הזה העבר היווני הפגאני, שאולי ייצר דמוקרטיה פונקציונלית באתונה לזמן מה, אבל בהחלט לא תמך ברעיון שכל בני האדם נבראו בצלם.
ועוד אפשר יהיה להסביר לתאודוראקיס כי כמה מגדולי ההוגים בתולדות היהדות, כולל הרמב"ם, היו פרשנים מצוינים של אפלטון ושל אריסטו והכירו בחשיבות יצירתם עוד לפני שחזרו וגילו אותם במערב בתקופת הרנסאנס. דברים רבים אפשר יהיה לומר לו, במקום להחרים ולהוקיע ולהתחמש בשתיקה.
ולא רק לו.
אנטישמיות של בורים גמורים, גזענות של בורים, היא תופעה כלל עולמית שגם אנחנו איננו נקיים ממנה. מה שמדאיג כעת הוא אנטישמיות של משכילים, של מובילי דעת קהל, של אנשים שהמוני בורים, אם הם רוצים בכך, יכולים להיאחז במילותיהם. באנטישמיות הזאת צריך להילחם בנשק היהודי העילאי. זה לא הברוגז, זה לא הרובה. זה האינטלקט. זה כושר הטיעון. זה "הכוזרי" של ימינו. אם רק נדע להפעילם.
מיימוני
16:35 12/11/2003 - נשלח ב
תוקן על ידי - מוישהגרויס - 12/11/2003 17:19:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2003 17:35 |
|
| |
מוישהלה
אשרי הדור שהגדולים נשמעים לקטנים!
לגבי שאלתך, הנסיון האישי שלי אינו נותן תמיד מקום לאופטימיות.
יתכן שיש מקום לחלק את בני האדם לאלו שמוכנים להקשיב ולהשתמש בכלים רציונליים, ולאלו שאינם מוכנים לכך. איני יודע לקבוע אם זה תלוי ברצון, בהנחות יסוד, בחוסר יכולת קוגניטיבית. אבל עובדה שזה כך.
בשעתו, פניתי אל אחד ממבקרי הפורום (שאיני יודע את צבע שערותיו...) במכתב ארוך ומנומק, המסביר לו את גישת הפורום שלנו, ומצדיק אותה גם מן הסברה וגם מן המקורות.
קיויתי שיקרא את המכתב ויענה לי תשובה. סוף סוף, גם בפורום שלנו יש כאלו שנאמנים לכל חלקי (וחלקיקי) המסורת, שאינם שותפים לביקורת שיש לי, למשל, על המסורת מתוך עצמה, ובכל זאת הם כותבים כאן, ומשיבים דבר למבקרים.
בתומי ובתמימותי סברתי שכך יהיה גם הפעם.
אבל התשובה שקיבלתי היתה קצרה מאד:
כל מה שכתבתי לי רק מוכיח שצדקו דברי חז"ל:
שאני מינות דמשכא!
לא ירדתי בדיוק לסוף דעתו של הכותב. ומסופקני אם היה טורח לבאר דבריו. אך נראה לי שאלו היו כוונותיו:
א. מסוכן לענות לך. מסוכן לקרוא מה שאתה כותב. אני עלול להידבק ממך. כי מינות מושכת. ומינות, כמובן, היא כל מה ששונה ממה שהכותב גדל עליו בתלמוד תורה ובגן הילדים, שם נעצר והפסיק לחשוב, כי החשיבה מסוכנת.
ב. כל מה שכתבתי לו, המתבסס על דברי חז"ל, הוא בעצם עיוות של המקורות. כי המינים מסוגלים לעוות כל דבר, וחלק מאומנותם הוא לעשות זאת בצורה שהאדם הרגיל ואפילו החכם יתקשה לזהות זאת.
ג. גם אני כנראה נסחפתי בשל הנטיה לחקור ולבדוק, כי המינות מושכת, ואין מי שחסין מפניה, וחבל על דאבדין.
הווה אומר: אין כאן מי שרוצה לדבר.
זה כואב ועצוב, כי אם אין יכולת הידברות, איזו תקנה יש לו לאדם שטועה?
האם כל מה שאפשר לומר על כך הוא:
השמן לב העם הזה, פן יקשיב והבין לבבו - ורפא לו?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2003 18:44 |
|
| |
הרב קוק בתחילת אורות הקודש כרך ג' מיצר על יראת החטא שמתחלפת ביראת המחשבה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 07:51 |
|
| |
שחרית הביאה משפט יפהפה לגבי התפילה שניתן לאמץ אותו לכל נושא. היא כתבה כך באשכול שלה על ריבוי גוונים לתפילה:
"הכוונה של דור אחד היא הקבע של הדור שאחריו" ושם הביא מישהו/י בשם עלה_תאנה את סיפור הקופים החקיינים של נענעע. זה מאפיין מאד את הכיוון החיובי של הפורום הזה המנסה להמשיך את הכוונה של הדורות הראשונים ולא ליפול ברשת הקבע החקייני כמו קופיקו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 11:00 |
|
| |
מוישה'לה
שאלתך הראשונה דורשת התייחסות מעמיקה . השאלה הגדולה היא האם אנו יכולים לצפות בכלל שאנשים יהיו מוכנים להעמיד לביקורת כל דבר ?האם אנו עצמנו מסוגלים לכך ? ואם כך מה לנו כי נלין על אנשים שאינם חפצים לשמוע על החידושים שלנו . אלא שאנו רוצים לראות יותר סובלנות כלפי דעות שונות . וזה אינו תלוי במוכנות להבין את עמדתו של הזולת אלא במוכנות לחיות אתו גם אם הוא טועה ובמוכנות להכיר שיתכן שגם מה שנראה בעיני מוחלט הוא טעות .
לגבי השאלה השנייה , הצקות מילא אבל רדיפות ?! מכיון שבעולם הוירטואלי מצויים אנחנו אל לנו להפגע ממה שכותבים עלינו בפורומים אחרים . עלינו רק לדאוג שבפורום שלנו יתקיים תרבות דיון שונה .
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 00:52 |
|
| |
לאחר הופעת האשכול עם ביזוי ת"ח כזה שאולי הוא דורש קריעה [לכה"פ וירטואלית]*, בו ציינתי לאשכול זה, לא אמנע מלהביע משאלתי להווה ית' "עד מתי לא ידעו בניך להוכיח אלה את אלה בדרכי נועם כיאות לעם החכם והנבון הזה? אנא השכילנו ללחום למען כבודך אבל בכלי יעקב ולא בכלי עשיו!"
מויש"ג,
לעצם הנושא; תמים מאד לחשוב שזה יעזור. שונה ויכוח רגיל שקורה בפורום או בין אדם לחברו בפרטיות. הכתבה מדברת על ויכוח פומבי. שם מציגים את העיקש ללא ניק אנונימי בפני כל. הוא ייצטרך לשמור על כבודו וייאלץ להיות מינימום ענייני עד שיודה במקצת "לא התכוונתי כך אלא כך"...
* הוכנסה תמונת רב צלוב.
תוקן על ידי - עצכח - 09/12/2005 11:47:46
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 01:29 |
|
| |
אגב, היתה לי הרבה מאד סיעתא דשמייא בפרסום תמונה זו בפורום של חב"ד. באמת חששתי שאולי זו לא הדרך הראויה אבל היו מהרגע שהתחלתי לבצע את הדבר הכל הלך חלק, גם העבודה הגרפית לקחה לי משהו כמו 5 דקות, במקום חצי שעה שבדרך כלל לוקח לי עד שאני מחליט מה הוא העיצוב הטוב ביותר.
כפרסמתי את האשכול בפורום של חב"ד לפני כשעה כתבתי רציתי לכתוב שבעזרת ה' לפחות 100 איש יצפו במודעה זו. זה היה נראה לי מספר מופרך , ופחדתי שכתיבת דבר מעין זה אינה ראויה, ואולי מעמידה אף את ה' בנסיון, אז נמנעתי מכך.
אך ככל שעבר הזמן לא האמנתי למראה עיני, זעזוע עמוק פרץ בחדרי חרדים חב"ד, ונפתחו אף אשכולות נוספים עם זעקות למחוק את האשכול. האשימו שם אפילו את צמח יוסיפון בשימוש בניק מתחזקה, או שכתוצאה מהביקורת שלו אנשים פשוטים הגיעו למסקנה שצריך לבצע מעשה זה.
ברענון האחרון שעשיתי מספר הצפיות היה 98, ולאחר כשתי דקות האשכול נמחק, כך שאיני יודע האם זה באמת הגיע ל100.
קיבלתי תגובות נזעמות שבהם נאמר ש"הרבי עוד ינקום בי", דבר המוכיח את טענתי.
עכשיו לגופו של עניין, האם סערת הרגשות שנגרמה עכשיו לעשרות חסידי חב"ד מועילה ?
לדעתי אכן כן, צריך לחנך ולהוכיח בכל הדרכים, כפי שנאמר "בכל דרכיך דעהו". יש אנשים שתפקידם לעשות זאת בדרך החסד, ויש אנשים שתפקידם לעשות זאת באמצעות הדין. מכל מקום, למדתי בחיים שבכל ויכוח כל צד משנה במקצת את דעתו, ואף מקבל (אפילו אם אינו מודה בכך) מקצת מטענות חברו. כל זאת בתנאי שהתוכחה והאשמות הם כלפי הרעיון, ולא כלפי המוכח עצמו.
אני שונא רעיונות רעים , אך לא אנשים.
מכל מקום, במקרה הנדון, אין מדובר פה על חינוך, אלא על מלחמה בעבודה זרה, שכנגדה יש לפעול בכל הכח, ולא חסרים לנו דוגמאות מן המקורות לכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 09:13 |
|
| |
נראה לי שאין מחנך טוב יותר מהקב"ה שעושה זאת על-ידי הזמן. מי שסוטה באופן מהותי מן היהדות הוא גם יוצא ממנה ומתבולל. כך היה אם הרפורמים וכך כנראה יהיה עם חב"ד. יתכן שבסופו של דבר הם יהיו פלג שהרבנים של כלל ישראל לא יתירו להתחתן אתם אלא אם כן יצהירו הצהרות מסויימות כפי שהדבר נעשה עם הקראים. אבל עדיין להסיק כך, כי אולי הם יחזרו בתשובה.
בכל מקרה האם למשהו יש את הלינק לתמונה המדוברת?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 09:27 |
|
| |
.
יאשיהו / שטי
אתה טרול.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 02:54 |
|
| |
Don't walk in front of me. I may not follow. Don't walk behind me. I may not lead. Walk beside me and be my equal.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2005 12:08 |
|
| |
אשכול מלפני שנה שפותחו ביקש לגונזו, נגרר לדיון מועיל על דרכי השכנוע, השייך לכאורה לאשכול חשוב זה ששקע לפני שנתיים [וכן לאשכולות על מיסטיקה]. סליחה לאריק ולאיקה על האיחור.
בכן; על הנידון שם העיר,
שאגתשביט:
ר... נשמע מקובל
ווטו1:
שאג"ש,
אכן. אך לא במובן הרווח של המלה. הוא הבין וניתח בשפה רציונלית את שהמקובלים תפסו על ידי שפה מעורפלת בלתי מעודכנת [כד' הרש"ר].
אריק123:
ווטו
והרמח"ל לא ניסה לעשות את זה?
השאלה היא מהם מקורות היניקה. וכבר היה מי שטען שעודף רציונליזם מסתיים במיסטיקה.
איקה:
אריק,
ימות המשיח
בתיקון קטן, הרציונליזציה בטוהרתה היא היא המסטיקה -
יש מיסטיקן גדול יותר מהרמב"ם?
הרי יסודה של הפילוסופיה היא המתמטיקה.
ווטו1:
"אלו ואלו".
יש מיסטיקה בה המסתוריות אינה נובעת מחוסר דיוק בהשגה, אלא מחוסר יכולת הנחת ההשגה בדיבור של השומע או/ו של הדובר [ע"ע וויטגנשטיין] ויש מיסטיקה שהערפול גורם לחוסר דיוק גם בהשגה עצמה. זו המיסטיקה של האמונות התפלות.
אריק123:
ווטו,
נחמה לייבוביץ' ע"ה אמרה מה ההבדל בין פשט לדרש, פשט הוא מה שאני אומר, דרש הוא מה שאתה אומר. והוא הדין בענינינו:
המיסטיקה שלי היא המסתורית שאינה נובעת מחוסר דיוק בהשגה, אלא מחוסר יכולת הנחת ההשגה בדיבור של השומע או/ו של הדובר ואלו המיסטיקה שלך היא הערפול הגורם לחוסר דיוק גם בהשגה עצמה. זו המיסטיקה של האמונות התפלות.
ווטו1:
אריק,
תודה על המובאה הקצרה, קולעת ומחכימה.
אכן לרוב זה כדבריך.
אך יש וברור לראובן בעליל מושגים כל שהם והם גם מונחים במילות השפה בצורה המתאימה למשמעות הכללית של המילים. יתר על כן יש ואפילו בדק ראובן את תובנותיו עם אחרים בעלי יושר אינטלקטואלי והבנה מעמיקה, ולכולם "נפל האסימון" בזיהוי [מלשון "זהו זה"] שזה הפשט הפשוט. והנה ראובן פוגש בשמעון הטוען לעומת תובנותיו של ראובן טענות שראובן עצמו היה טוען טרם הגיע לתובנות, אז יכול הוא להיות סמוך ובטוח שהוא בעל הפשט ושמעון בעל הדרש. אמנם את שמעון לא ישכנע ולא ימצא בו בר-שיח [עכ"פ כל עוד לא יהיה שמעון מוכן להתאמץ לשקול ולהתעמק בדעת הזולת כפי שעשה זאת ראובן בעבר], אך לעצמו ידע כי מיצה את הויכוח ומשמעון אין לו יותר מה ללמוד.
את אלה הייתי מכנה: כלואי התבונה [במקביל לכינויו של מיימוני: אנוסי התבונה].
יגאלם הווה במהרה דידן ממש!
תוקן על ידי - ווטו1 - 09/12/2005 12:08:13
 |
|
|
|
|
|