| נשלח ב-18/11/2003 15:47 |
|
| |
אלוקים עושה סתם כך?
אני מציב בזאת שאלה פשוטה, חשוב לי מאוד לקבל את דעתכם בנושא.
וזאת השאלה: "האם האלוקים עושה דברים סתם כך [ללא סיבה]?"
אשמח גם על תשובה סתמית ככן ולא.
[ווטו, השאלה אינה מופנית אליך, שכן לפי תפישתך אין משמעות לשאלה]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 15:56 |
|
| |
טוהר היקר
אני חושב שניתן לומר שההנחה הרווחת היא, שכל דבר שאלוקים עושה או משאיר, יש לו סיבה טובה לכך.
אבל ברור שכדאי לחכות לדבר הציבור... על ידי נוכחות ציבורית.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 17:25 |
|
| |
גם אם נניח שלכל דבר יש סיבה, הרי גם לסיבה יש סיבה וא"כ מהי הסבה הראשונה?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 17:56 |
|
| |
טוהר
שאלת, ואני, כמנהג יהודים, עונה בשאלה:
איך אפשר לענות עליה?
אם נענה עליה: כן, אזי נצטרך להתמודד עם השאלה מה הקב"ה רצה להשיג. ואז אנו עלולים להיקלע למצב שבו ננסה להחיל את העיקרון (הבעייתי מאד מבחינה פילוסופית, למרות ההיסטוריה הארוכה שלו) שאין רצון אלא אם יש חסרון.
ואם נענה: לא, האלקים יצטייר כשרירותי, כחסר הגיון, כרשע אפילו.
אני הייתי נזהר משאלות תמימות או "תמימות" כאלו. במיוחד כאשר מבקשים "אפילו תשובה סתמית כמו כן או לא".
גם סוקרטס התחיל עם שאלות תמימות לכאורה, והוביל את הנשאלים למצב של מבוכה שבו שוב לא ידעו מה הם יודעים ומה לא.
איני אומר שנוהג כזה הוא פסול או לא בריא, אך צריך לדעת בידי מי אנו מפקידים את עצמנו כשאנו פותחים בתהליך סוקרטי של בירור אמונותינו. לא בגלל שאני חושש מסוף התהליך, אלא בגלל שאני רוצה לדעת אם המדריך של הטיול הפילוסופי מחזיק במתודולוגיה שמקובלת עלי, וכוונתו לברר את האמת ולא להגיע למטרות אחרות.
סליחה אם יש בדברים ביקורת, ואשמח על הבהרה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 18:34 |
|
| |
טוהר,
ראשית, אם בשאלה שלך מסתתרת הנחה שהא-ל הוא ישות ה"מבצעת פעולות" [אני יודע שאתה אינך סובר כך] אז עליך להגדיר אם האדם הוא גם בעל יכולת לתת ציונים לפעולתיו של הא-ל ולשפוט אם קיימת בהן תכלית מועילה או שהן "סתם".
מיימוני,
מדוע אם נענה לא הא-ל יצטייר כרשע?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 19:04 |
|
| |
לטעמי, לא ניתן להשיב על שאלה זו באופן פילוסופי, מאחר והיא שואלת שאלה עובדתית פוזיטיבית אודות האל; אין לנו יכולת לתת תשובה עובדתית, מאחר ואין לנו השגה בו ובמהותו. לעומת זאת, השאלה "האם אתם מאמינים שהאל פועל באופן תכליתי, או שאתם סבורים שהוא פועל באופן שרירותי" היא בעלת משמעות: בדרך כלל אדם המאמין באל מקבל את ההנחה שהאל פועל באופן תכליתי, גם אם הדבר אינו ניתן (להבנתי הצנועה) להוכחה. אם אין הוא מקבל את ההנחה הזו, יהיה זה פתח לדיון מעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 19:04 |
|
| |
רוח
אם השואל והמשיב מסכימים שאיננו מסוגלים לחלק ציונים לאלקים, שהוא נשגב מהבנתנו, אזי אין בעיה.
אך אם אנו מניחים שקיפות כלשהי של פעולותיו עבורנו, אזי כיצד נוכל להימנע ממשפטי ערך שיש להם תחולה מיידית על משפטי עובדה?
כלומר, אם אנו נותנים את התשובה שאנו מסוגלים לומר משהו משמעותי על האלקים באמרנו שאין לו טעם למעשיו, אזי אנו מעמידים אותו, לצורך הדיון, במצב של מי שפועל לא מתוך טעם.
כלומר - שרירותי.
ואם בידו להיות לא שרירותי, אלא הגיוני, מיטיב, והוא אינו מצטייר ככזה, הדרך אינה רחוקה לקבוע שהוא רע (חלילה).
לכן, לדעתי - ואני מניח שהיא אינה רחוקה מדעתך ומדעת טוהר האמת - לא ניתן לייחס לאלקים פעולות באופן דומה לזה שהשאלה מניחה.
(יש לי רושם שכתבתי הרבה כדי לומר דבר פשוט, אבל האם יש דרך אחרת?)
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 19:34 |
|
| |
אפשר, וצריך, להסכים שכבני אדם אין לנו כל אפשרות, אנחנו חסרים את הכלים, להבין איך פועל הקב"ה, ובודאי מה מניע אותו.
וכאנשים מאמינים לקבל שפעולתו לטובה, בהגדרה, כדבר שנובע ממוחלטותו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 19:53 |
|
| |
לדעתי, בשאלה עצמה טמון ה"catch". זה כמו לשאול מישהוא - מתי הפסקת להכות את אשתך?, אנו מניחים אפריורי שהוא היכה. והמסכן חף מפשע...
האל אינו נמצא במישור אחד עם נבראיו. אנו "מתוכנתים" כך שיש תכלית/סיבה/משהוא המניע אותנו לפעול. את האדם ניתן לשאול מה הסיבה? ולנו הכלים להבין את התשובה. כלפי האל - אין לנו את גובה הראיה וטווח ההבנה כדי לדעת ולהבין את סוג התבונה ב"ליגה" שלו...
לו רק ידענו לשאול את השאלות הנכונות ...
כבר אמר, איני זוכר כרגע מי, לו ידעתיו - הייתיו.
אני סבור ששאלה כזאת היא טעות בהבנת מהות האל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 20:55 |
|
| |
.
האם ניתן לדון ב"סיבות" למעשי סיבת כל הסיבות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 21:35 |
|
| |
איני מבין, מה קרה כאן, שאני נתון בדרישות וחקירות ותשובות לא ברורת.
אני שב ושואל, האין אנו מאמינים ששום דבר לא נעשה מד' לחינם, האם לא בעלי התשובה כאן, דוגלים בכך שיש השגחה פרטית ולכל דבר יש תכלית?
אתמהה
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 22:16 |
|
| |
מיימוני יחי'
איני מבין ממה אתה חושש בדיוק? מה הבעיה שלך לנהל דו"ש עם מי שהמותולוגיה שלו שונה? אתה חושב שלאדם אין דרך חזור?
האם חזקת הכשרות שיש לכל אדם, הופרה אצלי עקב מגמה זו או אחרת, א"כ החכימני נא ואדעה אשר איתי, תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 23:06 |
|
| |
טוהר
כיוון שאני רואה שאינך מרוצה מתשובות החברים, אוכל לומר לך, על פי הכרותי עם הספרות והרחוב החרדי והדתי, שללא כל ספק, כל מה שעושה ד' יש בו תועלת, ואם למישהוא קורה משהוא על כרחך שחטא או משהוא אחר המצדיק את ענישתו, וכך מפורש במסכת ברכות, שמי שיסורים באים עליו יפשפש במעשיו, ואם לא מצא יתלם בביטול תורה, ואם לאו הרי אלו יסורים של אהבה.
זו גמרא מיני עשרות, ואולי ממדבש יכול למלאות את הודעתו על העניין בלפחות אלף מראה מקומות, שיצביעו על הנקודה הנ"ל, ללא שימצא [מלבד האב"ע, לגבי תולדות מסויימות] מי שיחלוק על ההנחה האמורה.
בקיצור: שאלת, אם אלוקים עושה סתם? התשובה, ח"ו כל מה שעושה ד' יש לו תועלת וסיבה מצדיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 02:37 |
|
| |
יהוסף וכל המסכימים עמו
האם נכון יהיה לומר, שכאשר יש סיבה ראויה שלפלוני יהיה כסף, אלוקים יפעל לכך שיהיה לו כסף, וכאשר אין סיבה או שיש סיבה שלא יהיה לו כסף, אלוקים ידאג שלא יהיה לו כסף?
ז"א, שהסיבה היא המניעה את אלוקים לעשות או לא לעשות?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 02:59 |
|
| |
טוהר
אתה שואל אם ה' הוא שר הכלכלה והמשפטים גם יחד?

|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 03:12 |
|
| |
יש לו סיבה, ואנחנו לא יודעים אותה.
בים דרכך ושבילך במים רבים ועקבותיך לא נודעו...
|
|
|
|
|