בית פורומים עצור כאן חושבים

אלוקים עושה סתם כך?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/11/2003 10:51 לינק ישיר 

מואדיב ממללא

למה יש צורך מההגשמה הזו, אדם לא יכול להישאר בעמדה שאתם מציגים, שנסתרים דרכי ד'?

מואדיב

יד, מסמל כוח, ואצבע מסמל על קשר וזיהוי מדוייק, כמו טביעות אצבע. אם אנו רואים מהלך מסויים של ד' אנו יכולים להתבטאות בהשאלה שאצבע אלוקים הופיעה לפנינו.

בקיצור, ליד ואצבע יש נמשל, מהו הנמשל לכך שאלוקים הוא טוב, אם באמת אין לנו זיהוי או אמונה על כך שהוא באמת טוב?

כל המו"נ שהבאתם, עד כמה שידוע לי אינו עניין לכאן. לומר על הקל שהוא טוב ומטיב וכיו"ב אין בזה משום הגשמה כלל, ואין שום צורך ראשוני לעוות הכתובים מידי משמעותם.

[אגב, אני בטוח שדוד המלך ראה את ד' כטוב וכ"קרוב ד' לכל אשר יקראוהו באמת", כוונתי לדוד המצוייר לנו בתנ"ך ובתהיליו, ואני מאמין שגם אתם הסכמתם כך בליבכם עד כה, לא כך? טוב זה לא כ"כ ישיר לדיון, נעזוב את זה..]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 11:04 לינק ישיר 

הביטוי הגשמה אינו מדוייק ואני חוזר בי. יותר מדוייק להשתמש בביטוי 'האנשה'.

הרי ברי לך שכל שימוש בביטוי כמו 'טוב' או 'קרוב' הוא ניסיון להשליך על הא-ל מושג שאנו מכירים אותו באופן שהוא חל על בני אדם, וממילא, ברור שאינו יכול לתאר את הא-ל.

באשר לשאלתך הראשונה: ראשית רוב בני האדם בכל הדורות מתקשים להגיע לרמת חשיבה כזו. בודאי שילד למשל לא יכול להגיע אליה - ולכן דיברה תורה בלשון בני אדם.

כמו כן, אין שום פסול בעיני מלהאמין שהא-ל הוא טוב. ואולם, ברמת חשיבה מסויימת אתה מבין שאליבא דאמת - אתה לא יכול לומר על הא-ל מושג כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 12:43 לינק ישיר 

ממללא -

כתבת ש...הרי ברי לך שכל שימוש בביטוי כמו 'טוב' או 'קרוב' הוא ניסיון להשליך על הא-ל מושג שאנו מכירים אותו באופן שהוא חל על בני אדם, וממילא, ברור שאינו יכול לתאר את הא-ל.

למה *וממילא, ברור שאינו יכול לתאר את הא-ל*

וכי טוב מתאר דוקא טוב המתגלם דרך בחירת אדם? מכונה לא יכולה להיות טובה תחת אותה ההגדרה של טוב אתמהה?

וכן בסוף הודעתך קבעת כמובן מאליו שאדם אינו יכול לייחס מושגים אנושיים לקל, מניין ומדוע?

מה גורם לך לנקוט שהאל הוא למעלה מהשגתך?

אבל לא זה עיקר העניין. הנושא שוב, הוא אם אנו מכירים את מנגנון ההנהגה של האל, ואם הוא מכוון לפי סיבות ידועות או בלתי ידועות, או שהוא גם יכול להיות מקרי, וכפי ששם האשכול מתאר - האם אלוקים עושה סתם כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 15:18 לינק ישיר 

טוהר,

א. אתחיל דווקא בשאלתך לגבי הנחתי שאין לנו כבני אדם השגה בא-ל. מה גורם לי לחשוב כך? איני יודע, ואולם זו אקסיומה מבחינתי. מעצם העובדה שהא-ל יוצר את המציאות הרי שהוא 'מעבר' לה - וממילא לא ניתן להתייחס אליו בקריטריונים הלקוחים מהמציאות הזו (שאז אתה הופך אותו לחלק ממנה).

דבר זה יסודו בכתובים ('כי לא מחשבותי מחשבותיכם'), אם כי ברור לי שגדולים וטובים ממני בישראל סברו אחרת.

ב. לגבי מושגים - שוב, הרמב"ם בח"א במורה מרחיב בעניין 'שמות משתתפים' - כלומר מושגים שמתייחסים אליהם בהקשרים שונים וברור שיש להם משמעויות שונות.

המושג 'טוב' למשל, מוכר לנו מהמציאות. כלומר, ממני, ממך, משאר בני האדם, אולי גם מנבראים אחרים ובמשמעויות שונות. כל אמירה שלי על הא-ל שהוא 'טוב' היא בעצם השלכה של מושג שמוכר לי בתוך המציאות שלי על מה שמעבר לה, ולכן ברור לי שאינו קולע לאמת.

ברובד מסויים, אין לי ברירה אלא להשתמש בשפה שכוללת שימוש בביטויים כאלו, ואולם ברמה עמוקה יותר, אני מכיר בכך שאין בהם בכדי לשקף את הא-ל.

ג. לכן, ככל ששאלתך מתייחסת להנהגת הא-ל - אינני מסוגל להשיב לך. אני יכול לומר שכאדם הא-ל נתפס בעיני מטבע הדברים כטוב המוחלט, והמשמעות של זה היא שאני מכיר בערך של עבודת הא-ל כערך מחייב, ומשתדל לילך לאורו.

אגב, לביקורת מעניינת על 'שלילת התארים' הרמב"מית בימינו - ע' בספר 'שתי עגלות וכדור פורח' לר' מיכאל אברהם.

הלה טוען בין היתר שלכל מושג יש 'צורה' שהיא קבועה ו'חמור' משתנה. כלומר, כשאנו טוענים שמשהו 'טוב' - אז יש איזה רובד משותף על כולנו בהבנת המושג, גם אם בפעול כל אחד מאיתנו רואה משהו אחר כטוב. לכן, לטענתו ניתן עדיין לומר על הא-ל שהוא טוב ולא להיכנס לשיתוק טיעונים כלפיו. לפי שיטתו, אכן יש מקום לשאלתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 16:30 לינק ישיר 

טוהר - וטו 0:1

ממללא מוכיח שיש עם מי למלל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 17:46 לינק ישיר 

תודה המפקד!

כל ימי חלמתי להיות גדעון רייכר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2003 19:57 לינק ישיר 

ממללא

מה זה מעבר למציאות? הוא נמצא? א"כ הוא מציאות! אך לא זו הנקודה כעת.

טוב מביע עיקרון שאין הבדל למה אתה מייחס אותו.

ושוב אני שואל, מה משמעות הביטוי שד' הוא טוב, נניח שזה מושאל, אבל מה זה אומר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2003 11:21 לינק ישיר 

טוהר

הערה, אני חושב שהזיהוי של אלוקים כטוב וחסוד, בא מתוך הכרת דרכי הבריאה שברא, והיינו שבבריאה ניכרת "דרכו" של הקל, ועד כמה שהיא ניכרת היא ניכרת, אך מעבר לכך אין לנו מושג באשר לא השגנו.

אם מתוך ה"דרך" תסיק על קו שאמור להשפיע על דברים נוספים, הרי שהשגת את העיקרון שיוכל להנחות את הציפיה הנכונה למעשי הקל. ובהקשר לזה באמת חוזרים למצב שיש לנו קנה מידה אודות הנהגת ד'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2003 11:29 לינק ישיר 

ואם יורשה לי להוסיף על דברי יהוסף,

האמירה שלי שהא-ל טוב, משמעותה היחידה היא בעיני שלילית: איני מסוגל לתפוס את הא-ל כרע. וזאת למה? שהרי עצם קיום המציאות ובריאתה נתפס כטוב (ביחס להיעדר המחולט) עם כל הרע והרוע שבה. גם בתרבויות שהאמינו באל רע (דמיורגוס) האמינו בד"כ במקביל באל טוב נוסף. כלומר, לדעתי בר אנוש אינו מסוגל להניח א-ל שאינו טוב.

ואולם בתור תיאור פוזיטיבי, ברור שאין ביכלתי לייחס מושג כזה המוכר לי מהמציאות שלי ולא מעבר לה, לא-ל שהוא בתפיסתי מעבר לה.

אני מקווה בסוף השבוע שאוכל להפנותך לפרק הרלבנטי בח"א שבמו"נ שלענ"ד הגדיל להגדיר זאת היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2003 11:35 לינק ישיר 

ממללא,

ומה תאמר על חכמי ב"ה וב"ש שלאחר עיון פילוסופי מעמיק הגיעו להכרעה משותפת שנח לאדם שלא נברא משנברא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2003 11:45 לינק ישיר 

רוח דרומית,

הללו יצאו מנקודת הנחה שסופו של אדם ליתן את הדין לאחר מותו, וכיוון ש'אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא', הרי שבראייה כזו נוח שלא נברא מאשר שנברא וממילא יחטא וימית על עצמו עונש שאין כל בריה יכולה לשער.

את טענתי יש לבחון לפי כלל בני האדם באשר הם. העובדה היא, שחרף הצרות הרבות שרבים סובלים, מיעוט קטן ביותר של בני האדם מוותר על חייו ומתאבד. איני מתכחש לכך שיש השפעות פסיכולוגיות שונות שמשתקות את האדם מלשי קץ לחייו, ואולם העובדה שהמדובר בתופעה שנחשבת לנדירה ויצאת דופן, אומרת משהו לענ"ד על כך שרוב האנושות תופסת את החיים באופן חיובי.

(בכל מקרה, בד"כ כשאנו בוחנים את הרע במציאות אנו עושים זאת בהשוואה לטוב שבה, ולא בהשוואה להיעדר המוחלט).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2003 18:37 לינק ישיר 

טוהר,

רציתי להסב את תשומת לבך לדברי הרמב"ם בפרק כ"ו בח"א למו"נ. הוא מבחין שם בין תיאורי האנשה שמבטאים פעולות כמו אכילה שתיה וכד' - שלא יעלה על הדעת לכנות בהם את הא-ל, לבין תארים ופעולות שמבטאים בלשון בני אדם שלמות ולכן הכרחי מבחינתנו כבני אדם לתאר בהם את הא-ל ובכל זאת, "ואף אם אלו שלמויות ביחס אלינו, הרי מה שאנו חושבים לשלמויות, כאשר מסיבין אותן על הא-ל, כולן בתכלית החיסרון' (בנוסח מהדורת מ' שוורץ).

כ"כ האריץ בכך הרב מיימוני בטוב טעם ורוחב דעת באשכול 'לך דומיה תהילה', ע"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2003 19:32 לינק ישיר 

יש לינק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2003 09:49 לינק ישיר 

הא לך לינק...

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=265539

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2003 21:03 לינק ישיר 

מיימוני היקר

אני מבקש את סליחתך על חשד שחשדתיך, שהנך מתחמק מלענות על הקושיות הגדולות שהפניתי אליך בעמוד הקודם. הנני רואה שעסקת בזה כבר כלפני שנה, בלינק המצורף שהביא ממללא בהודעה שלפניי.

אם כן מן הראוי להתעסק בדבריך, ולראות כאן, מה זה אומר לנו לגבי השאלה, "אלוקים עושה סתם כך".

זה מה שאני מתכון לעשות מייד.

תוקן על ידי - טוהר_האמת - 01/12/2003 21:05:27

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלוקים עושה סתם כך?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.