| נשלח ב-22/11/2003 21:53 |
|
| |
שרים לאישה הנכנסת לעולם התורה (רות קלדר
הנה שלושה שירים שכתבה רות קלדרון, אני חושבת שהם מעניינים. בעיקר מעניינים כפתח לדיון.
אשמח לשמוע את דעותיכם,
אבל קודם אזהרה - יש בשירים דימויים שאולי עשויים להיות לא נוחים לחלקכם, אנא קחו זאת בחשבון והחליטו אם לקרוא אם לאו:
אני שמלתי
אני
שמלתי
חידוש גדול בהעולם
ראשונים ואחרונים
מרימים גבות סבוכות במכחוליהם
כדי להיטיב לראות:
מאי האי?
דיבורים מתחילים משתתקים בבהלה
ברייתות קטנות נמלטות אל מתחת לדפים
"היא הנותנת" לוחש המהרש"א למהר"ם
ונאנח.
רש"י מתבונן בי
רש"י מתבונן בי:
"פנים חדשות"...
... "מעולם לא למדו אותי ככה"...
הוא מודה, ומסמיק.
"אף פעם לא שאלו אותי
ברכות כזאת
מה קשה לי"...
... "אם את יכולה להמשיך ללטף
קצת למעלה.
כבר לא קשה לי כלום"...
שבת כלה
קידוש רך
כמו פיתוי: בואי כלה
גם אנחנו כלות נפשותינו:
ולבושינו לבן.
בציעת החלות בעדנה. את זורה
את המלח לא על פצעי החלה כדרך הגברים
אלא כליטוף לבן על לחיה
אני נרגעת.
והבדלה. אני מחזיקה נר בגובה החתן
ואת בשירה בהירה חדשה לאזניי שמה גבול לקודש.
שבת והשבוע החדש כזוג צעיר
שאיננו נותן ידיים עומדים איתנו במטבח
אנחנו מריחות בשמים פשוטים
והנר מטפטף על ידיי.
תוקן על ידי - שחרית - 22/11/2003 21:55:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 00:54 |
|
| |
שחרית חן חן
מעולם לא חשבתי בנושא לימוד התורה על מיוחדות הגישה הנשית. תמיד הדבר הראשון הבא למחשבה הוא עצם החידוש שהן לומדות תורה, נהיות רבות ואפילו לומדות בצוותא עם גברים.
אבל יפה הוא החידוש שהעלית כאן. נראה חומר חשוב למחשבה ואולי כדאי שהגברים יאמצו גם גישה נשית בלימודם?!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 01:17 |
|
| |
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:02:57
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 02:29 |
|
| |
סליחה על הבורות,
מי זו גברת רות קלדרון?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 04:07 |
|
| |
eco , כמה מפתיע, הפעם אני מסכימה עם מרבית דבריך
רות קלדרון- מיסדת ומנהלת 'עלמא' השתתפה ביסוד וניהול בית מדרש "אלול" המשותף לנשים וגברים, דתיים וחילוניים. דוקטורנטית לתלמוד באוניברסיטה העברית, עוסקת בסיפורת אגדה תלמודית.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 06:33 |
|
| |
אי אפשר בלי להוסיף קצת על עלמא
עלמא ממוקמת במרכז תל אביב ומגדירה את עצמה כ"מכללה עברית". המקום מאוד נעים ולומדים שם דברים רבים, החל משירה מודרנית וכלה בקריאה בתלמוד
זה שאחד הכותבים הנכבדים לא אהב את רות קלדרון (ומה אחיה קשור? מי הוא בכלל?) ניחא, אבל המקום מקיים בית לתרבות עברית על כל רבדיה ומומלץ בחום לכל מי שרוצה להציץ קצת אל מחוץ לקירות המחנה שלו.
גילוי נאות: אני לומד בעלמא
האתר שלהם:
http://www.alma.org.il
"ראוי זה לחלל עליו את השבת" (יומא דף לה,ב)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 09:59 |
|
| |
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:03:34
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 10:28 |
|
| |
אוקיי,
אז מה היה לנו כאן?
ביקרנו את רות קלדרון,
את דעותיה,
את האינטליגציה שלה,
את הבגרות שהיא מגלה,
את המוסד שבו היא מלמדת,
אפילו את אחיה ביקרנו.
נחמד,
על השירים שהובאו לא נאמר דבר.
זכות החברים להצביע בשתיקה,
כמובן,
אבל אולי אפשר להמליץ לקרוא את השירים ולתת להם לדבר (או לא) אל הקורא.
הדיונים המגזריים על גופו של כותב (גופה של כותבת) יכולים להישמר אולי להקשרים אחרים,
כאן אפשר אולי להתייחס לגופם של השירים (ואפשר גם לא).
שבוע נפלא
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 10:54 |
|
| |
רבה שחרית,
אם את ממש מתעקשת, הרי שמדובר בשירים סתמיים, דלים בתוכנם, ו(מה לעשות) סקסיסטים בסגנונם - ("היא הנותנת", "אף פעם לא שאלו אותי ברכות כזאת מה קשה לי" ועוד).
מי דיבר על גופה של כותבת? זה לא יועיל לה:)
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:04:06
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 11:21 |
|
| |
שחרית
צודקת. מה שנכון נכון.
השירים עומדים בפני עצמם.
אז מה היה לנו?
אני שמלתי - אני מניח שהכוונה ל"שמלה שלי"? ההמשך כתוב יפה מאד. ברייתות בורחות אל בין דפי הגמרא, המהרש"א והמהר"ם נבוכים למראה האשה שלומדת גמרא.
זה יפה. לא מדוייק היסטורית, כי היו נשים שלמדו גמרא, ואולי בעצם כן, מפני שבסגנון הזה לא למדו.
מותר לי לבקר? הדימויים יפים, והייתי מעדיף לראותם בשיר אחר.
אנסה לבטא במילים את התחושה שלי. אני מקבל תחושה, מהשיר ומהביוגרפיה הקצרה כאן (מינוס הביקורת הלא ענינית) שהמשוררת מאד מתפעמת מהעובדה שהיא לומדת גמרא בשמלה. והיא נותנת ביטוי לתחושות המאויימות (שהיא סבורה) שיש בוודאי למי שרואה אותה, במיוחד מהציבור האורתודוקסי, על ידי הדימויים שלה.
מה מפריע לי? עדיין איני יודע לומר זאת בדיוק. אולי שהשיר יותר מדי מלא מהמשוררת.
כנ"ל לגבי השיר השני. אם היא רוצה להציג את החידוש בכך שהיא לומדת גמרא עם רש"י, בבקשה. אבל העירוב של מין באינו מינו, שרש"י הקדוש אמור להגיב על העדנה שבליטוף המילולי שלה - סליחה, זה לעשות כמעט פורנוגרפיה מהגמרא. אני מגזים? אולי. אבל ההגזמה עשויה ללמד שבגינת הורדים שלנו מתייחסים אחרת למפרשי הגמרא. נקודה. אולי בעצם סימן קריאה.
לגבי השיר השלישי, אין לי תמונה ברורה. בכל זאת, אני מקבל איזו תחושה של מאבק, של אנטי, של אני לא כמו הגברים. זה אפילו לא ענין יהודי. זה משהו אחר, פמיניסטי אולי.
ואולי אני חוטא ודן את המשוררת לשלילה?
רצית ביקורת, קיבלת בשפע. את מוזמנת לתקן את טעויותי ואת דעותי הקדומות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 12:06 |
|
| |
מיימוני
הפלאת לעשות אמנם רק בתחושות אבל, הקליעה שלך לשיר השלישי, הוא בול!
תוקן על ידי - איקה - 23/11/2003 12:22:07
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:04:47
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 12:58 |
|
| |
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:05:18
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 13:45 |
|
| |
שחרית,
לענ"ד סוף הודעתי הקודמת עסקה בגופם של שירי קלדרון (לאפוקי מגוף אחר כלשהו).
להווי ידוע כי קלדרון אינה האשה הראשונה העוסקת בלימוד תורה ואף לא במחקר. אינני חושב שקלדרון הגיעה להישגים למדניים ומחקריים העולים על אלו של נחמה ליבוביץ', רבקה שץ-אופנהיימר או רעננה מרידור. הישגה של קלדרון הוא יכולתה להפוך את עיסוקה כאייטם תקשורתי בתרבות הרב ערוצית (ובכך היא אכן 'עולה' על הנ"ל ועל דומות להן).
אף שירים אלו מחזקים את טענתי: מהפיכת לימוד התורה לנשים ו/או לחילונים - תופעות שבעיני חיוביות - מצומצמות לשנינויות סקסיסטיות. בכך, אומרת המשוררת כי חידושה הגדול בעולם הוא חיבור האירוטיקה לתלמוד?
אם כן הוא, היא בעצם מצדיקה את החשש השמרני מלימוד התורה לנשים - נגדו כביכול היא יוצאת. או במילים אחרות, יורה לעצמה ברגליים (היא לבטח הייתה מנסחת את משפט הסיום שלי אחרת).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 16:26 |
|
| |
קיבלתי בתיבה האישית
"פורנוגרפיה? חלילה.
חושניות? כן והרבה.
ואכן בעניין הזה המדיום הוא המסר.
האישה מכניסה לחדר בית המדרש איכויות אחרות ואופן אחר של ההתייחסות לסוגיה וללימוד וזה מה שביקשה המשוררת לעשות.
האם יש פה רוח לוחמנית?
אני לא סבורה שלוחמנות,אבל יש פה תחושה (שעמדת עליה) של איזה רגע גדול, של איזו מהפכה אפילו.
זה יכול להיקרא כהכרזת קרב, אבל גם באופנים אחרים.
ממש ממש כמו שהיא מציעה שאפשר, להבדיל, לקרוא את הגמרא עצמה".
כיון שאיני מכיר את קלדרון, איני יכול להביע דעה. הביטוי שלה על רש"י היה צורם. ואין זה משנה לי אם להשתמש בביטוי "פורנוגרפיה" או "חושניות" (מה ההבדל? שניהם חושניים, אלא שזה יותר פירסומי ואסור וזה בחדרי חדרים? שניהם אינם ראויים לתלמוד תורה).
במחשבה שלישית, את הביטוי על "רכות" בנוגע לרש"י אפשר להבין בצורות שונות. האם לא למדנו בגמרא עצמה כי תלמוד ירושלמי נעים מפני שהוא בנימה ידידותית והבבלי קשה מפני שהוא מתנהל על דרך הויכוח והמאבק?
אם כן, הסיבה שדנתי אותה לשלילה היתה בגלל שהתרשמתי ממנה, מקלדרון, שהיא מנסה להדגיש את הפן החושני בגישה לגמרא. ופן זה מה מקומו כאן?
והרי גם הכותבת ששלחה לי את הדברים לתיבה האישית קראה אותם באותה צורה...
ובכן, אם טעיתי, עימה הסליחה.
(ואם לא טעיתי, האם היא תבוא להתנצל? האם היא תדע שצריך להתנצל? - וואו, זה נראה כמו שיר...).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 16:39 |
|
| |
קראתי והתחלחלתי.
שירים שנשמעים כשירי זימה על רש"י?
השם ירחם. נראה לי שכותבת השירים
השתמשה ברגשותיה ויחסה אותם לחכמינו.
בושה וחרפה.
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 24/11/2003 14:05:51
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2003 17:49 |
|
| |
לכולם [וברוך הבא לניצקי],
יפים הדברים שנאמרו למיימוני באישי והבה נדון לגופו של ענין.
את האמהות הלטיפתית [כאיש אשר אמו תנחמנו] אין לראות בה זימה ואפילו לא בשיר השירים וגם לא במשלי הזוהר. הבעיה היא בראש הקורא.
יש אשכול של הרב פוטר שדנו בו לאחרונה גם על אהבה אפלטונית שהיא שייכת!
|
|
|
|
|