|
|
| נשלח ב-2/12/2003 08:22 |
|
| |
שחרית,
שאלה חשובה שאלת - האם יש משהו שניתן לכנותו "נשי-אסנציאלי", שיכול לבוא לידי ביטוי גם בלימוד תורה, או בתפילת נשים וכו'.
אני מצטערת שאין בידי תשובה חכמה ומשכילה יותר מאשר - "אני לא יודעת".
אני בטוחה שיש שוני מהותי (או שמא "מהותני") ביני לבין מכרי וחברי הגברים, ואני יודעת ששוני זה אינו רק ביולוגי, אך מהו בדיוק- אין בידי תשובה.
כמורה אני חשה פעמים רבות, שחשיפה ראשונית לעולם התלמוד, היא מרגשת ומעוררת אתגר ושמחה לנשים ולגברים כאחד, ואיני מזהה הבדלים מהותיים בהתייחסות ובאופן הלימוד ביניהם.
מאידך, ברור לדעתי, שכניסתן של נשים למדניות לעולמה של תורה, השפיעה גם על הגברים שבסביבתן, ונתנה תנופה מחודשת ליצירה התורנית. תשומת הלב המיוחדת שהקדישו נשים לדמויות נשיות ול"קולות נשיים" שלא באו לידי ביטוי בפרשנויות ובשיטות הלימוד, במהלך הדורות, בהחלט חידשה והוסיפה טעם גם לגברים הלומדים והמלמדים.
האם תשומת לב מיוחדת זו נבעה מהיותו של הלימוד הנשי (או המבט הנשי) שונה באופן אסנציאלי מזה של הגברים?! איני חושבת כך. אני מאמינה שנשים בחרו לחפש את המודלים (מודליות) שלהן, ולמצוא לעצמן מוקדי הזדהות, או דיונים בנושאים שהעסיקו אותן. שיטת מחשבה ולימוד זו אינה שונה באופן מהותי מזו של גברים. החידוש הגדול הוא ההכרה שמביא איתו תהליך זה: הכרה שכל מה שהיה לנו עד כה הוא "לימוד גברי", כלומר כזה שנעשה ע"י גברים למען גברים, בניגוד לסתם "לימוד".
אבל חידושה של ההכרה הזו אינו חידוש אמיתי למי שיודע/ת טעמה של זרות ושל שקיפות (מזרחיים בעולם תרבותי אשכנזי, לדוגמה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 19:00 |
|
| |
אמממ שחרית ,
לטעמי ברור שהיסוד שהזכרת (ו... לא כ"כ משנה איך נקרא לו) קשור ללימוד תורה (או לפחות אמור להיות קשור) ונשמע לי די פשוט לפרש כך את המימרא "בראתי לך יצר הרע בראתי לך תורה תבלין " וכו' .
ומכאן באמת נובעת הבעיתיות של לימוד תורה נשי , ובפרט כיום בימים פוסט-נוצרים , בהם המיניות הנשית, פחות מייצגת אינטימיות אנושית
וקדושה של חיי הפרט , ויותר את הפן הפתייני מוחצן שבאשה . (ועייני למשל בעולם הפרסום שמשתמש ב"ענין" הזה היטב ובעקביות , כמו גם בשאר "תרבות ההמונים" [קולנוע, טלויזיה ועוד])
כשזה ישתנה , כלומר שיובהר מה המושג "נשיות" מייצג בתוך עולם של ערכים , ובפרט שיובן שהנשיות היא פן שאנושיות בדיוק כמו הגבריות . (אם כי במובן קצת אחר) יהיה לדברים האלה יותר מקום לטעמי .
ערב טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 19:43 |
|
| |
אישציפור
סיכום יפה!
ולכל התוהים עיינו ערך: אשת חיל מי ימצא?
תוקן על ידי - איקה - 02/12/2003 19:45:20
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 07:15 |
|
| |
איש ציפור,
יש אמת כואבת בדבריך - מיניותן של נשים מושלכת בימינו בשוק, ומתנוססת מעל כל תחנת אוטובוס. מציאות כזאת סותרת כל מהות אינטימית, ובוודאי רחוקה שנות אור מן התורה.
למרות זאת, איני חושבת שכל אלה קשורות באופן כלשהו ל"נשיות" או ל- "מיניות נשית". שכן אלה האחרונות, לפחות ע"פ הבנתי, נובעות מן הנשים עצמן, מתוך פנימיותן, אולי אפילו מצלם א-להים שבהן, בעוד הראשון - "מושלך" עליהן מבחוץ, ומתייחס אליהן כאובייקטים, כ"אחר".
לכן אולי, דווקא בימינו, ודווקא מתוך רצון כן להעלות קרנה של תורה ולהיאבק במבזי צלם א-להים, עלינו לנסות לשמוע קולות "נשיים" אמיתיים בהקשרים אלה.
אני עדיין לא בטוחה שאני יודעת מהן "קולות נשיים", אבל אני לא מרגישה שזה סותר את דברי הקודמים...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 09:37 |
|
| |
אמשלום,
אני לא חושב שזה רק מושלך עליהן (אולי יותר נכון לאמר "עליכן" ???) מבחוץ , זה חלק מובנה
בקיום הנשי מאז ומעולם , (אם כי תמיד היו נשים צנועות ונשים פחות צנועות...) גם בגלל שהקיום הנשי איכשהוא נמצא באפן יחסי לזה הגברי (אם נרצה או לא ...) ולכן א"א לנתק ולאמר כאילו יש קיום מיני נשי , באופן עצמאי בלי קשר לתפיסה הגברית בענין . (גם להפך , דרך אגב , אם כי יש הבדל מסוים , ואין זה המקום לפרטו)
ולכן בהחלט אסכים שיש מקום לשמיעת ה"קול" הנשי בכל מיני ענינים , בין השאר כדי "לגאול" את האנושות כולה מהמיניות החומרית הגסה .
אבל תוך זהירות מהגורמים שהזכרתי למעלה , כדי
שהמטרה תושג , ולא חלילה תשחק לידים של האינטרס ההפוך .
כפי שלטעמי קרה וקורה לא אחת , ב"פמיניזם המודרני" (לא בכדי הפמיניזם המודרני ומתירנות על גבול ההפקרות המינית [ע"ע "גאוות" למיניהן] חברו יחדיו לצורך קידום "אידאלים ורעיונות משותפים" )
כך שאם המטרה היא שחרור האשה ממחויבויות לעולם , (כולל זה שאוהבים לכנותו בשיח ההוא "גברי" ) לצניעות למשפחה וכד', אני נגד , אם המטרה היא שחרור האנושות (שהאשה מייצג פן חשוב ומהותי בה ) מהכוחניות והחומרנות הגסה , אני הראשון שבעד , וההבדל בין הדברים לא תמיד כ"כ טריויאלי , כמו שאפשר לחשוב .
יום נעים לך .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 16:24 |
|
| |
איש ציפור,
אני אכן מאמינה בכל ליבי שאחת ממטרות הפמיניזם, אם לא מטרת העל שלו, היא "תיקון העולם" במובן עמוק.
מבט כזה מאפשר לי להיות פמיניסטית ומחזק אותי בדרך הפתלתלה שנפרשת לרגלי בכל יום תמיד.
תודה לך על דבריך, ועל ברכתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 16:53 |
|
| |
אמשלום, ברוך בואך לשלום!
בזכותך נקוה שישרור כאן השויון (לכל הפחות מבחינה מספרית בינתיים. הרי אנו יודעים שהבעיה היא הכוח והמספר הוא יוצר הכוח )
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 17:15 |
|
| |
בוגי, בוגי, אתה רומז שקיפוחן של אחיותי לאורך ההיסטוריה נבע מנחיתותן המיספרית?

|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 17:27 |
|
| |
חבצלת, ברור!
תארי לעצמך מה היה קורה לגבר אם היה כזה צפלון והגברת ענקית עם שרירים?
כל המצב הוא השקף של הכוחנות! לכן גם אם המספר היה עוזר להפוך את הקערה, נדמה כי היה דרוש לפחות שלושת רבעי נשים עבור רבע גברים, זאת אומרת פי שלוש נשים!
תוקן על ידי - בוגיעלון - 03/12/2003 17:28:28
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 17:39 |
|
| |
צודק. ברור.

|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 20:11 |
|
| |
אמשלום ,
א. אנ מקוה שאת צודקת .
ב. אני לא בטוח שתמיד כוונות טובות יוצרות גם תוצאות טובות .
ג. אני חושב שגם בענין הזה , לא טוב לא ראוי ובעיקר לא מועיל "לדחוק את הקץ" , ואפשר לראות את זה גם כסוג של עצה מצידי ....(אם ומה לעשות עם זה , הבחירה בידך...)
ערב טוב , והרבה שמחה .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 21:10 |
|
| |
תודה רבה לכל המברכים, ברוכים תהיו!
איש ציפור,
עצתך חשובה, ואני מודה לך על תשומת הלב, גם אם איני מבטיחה להשתמש בה (לפחות לא באופן מוחלט).
חן, חן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 21:51 |
|
| |
קצת סטינו מהנושא של האשכול, אבל נראה לי שזו סטיה מבורכת.
אני רוצה להקדיש לך, פוגל מן, שיר.
הוא מוקדש לך בעקבות המלצתך "שב ואל תעשה" (בעצם "שבי ואל תעשי").
השיר הוא משל אחד ממשוררי אוה"ע (מותר?) החביב עלי, ואני שואלת את עצמי האם גם אתו למדו חברינו בחברותא או בבתי מדרש אלטרנטיביים...
המשל של בודהה על הבית הבוער / ברטולד ברכט
... לאחרונה ראיתי בית. הוא בער. את הגג
ליקקו הלהבות. ניגשתי וראיתי שבפנים
היו עדין אנשים. נכנסתי בדלת וקראתי להם
שהאש על הגג, על כן דרשתי מהם
שיצאו בחיפזון. אבל האנשים לא נראו
ממהרים. אחד שאל אותי
כשהחום כבר חרך את גבותיו
איך זה בעצם בחוץ, האם לא יורד גשם
האם רוחות נושבות, האם יימצא להם בית אחר
ועוד כגון אלה. מבלי להשיב
יצאתי החוצה. אלה, חשבתי בלבי
צריכים להישרף לפני שיפסיקו לשאול.
... ומה יקרה לפנקסי החיסכון ולמכנסי השבת לשהם אחרי ההפיכה
אין לנו הרבה מה לומר.
מפאת אורכו, צוטט השיר בחלקו בלבד. הוא תורגם בידי ה' בנימין.
ותודה לינקי על הקישורית החביבה.
כמה נעים להיזכר בהתגוששויות העבר. שימו לב, את מי מחקו שם באשכול... מעשה בנים סימן ...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 23:44 |
|
| |
שחרית
לא לדחוק את הקץ , לא זהה בדיוק ל"שב ואל תעשה" , אם כי במקרים לא מועטים זו ההשלכה שלו .
להתמקד באופן מוגזם ,בענין אחד שמצריך תיקון , בא לא מעט פעמים על חשבון דברים אחרים , ולכן לדעתי (גם מניסיון) לפני שעושים מהפכות , צריך לחשב טוב טוב , את ההשלכות שלהן .
מה שכן זה לא אומר שלא צריך "לכבות שריפות בוערות" , שריפות בוערות תמיד היו ותמיד צריך לכבות , הבעיה בעיני היא עם קריאת התגר , על כל הסדר האנושי המקובל שהפסדו הרבה פעמים רב בהרבה משכרו (והסברתי חלק מהסיבות לכך לפני כן).
לילה טוב .
|
|
|
|
|