| נשלח ב-24/11/2003 20:25 |
|
| |
מה באמת ההגדרה ''תינוקות שנשבו''
''תינוקות שנשבו''
התבטאות אומללה אתמול, לפיה "החילונים הם תינוקות שנשבו", מציבה סימן שאלה גדול בקשר לכך. במערכת הפוליטית כבר סערו הרוחות: "קצב הוא בעצמו תינוק שנשבה", אומרים בשינוי ובמרצ...
הכירו בבקשה את השערורייה הפוליטית הנוכחית: במהלך ''כנס ירושלים הראשון'', הגדיר אמש נשיא המדינה, משה קצב, את הציבור החילוני כ''תינוקות שנשבו ולא נתנו להם את האפשרות לבחור''. שר המשפטים יוסף לפיד אמר בתגובה: קצב הוא בעצמו תינוק שנשבה.
''ידיעות אחרונות'' דיווח כי אמש הגיעו למשכן הנשיא בירושלים חברי מועצת יח''ד (יחסי חרדים, דתיים וחילונים) כדי למסור לקצב המלצות שגיבשו באשר ליחסי דתיים-חילונים. מועצת יח''ד הוקמה לפני כ-3 שנים במטרה לגבש דרכים שיסייעו להפגת המתח בין דתיים לחילונים.
לפני מסירת ההמלצות נשא קצב דברים, שבמהלכם הדגיש את החשיבות בכך שכל המגזרים בישראל יחיו זה לצד זה מתוך כבוד הדדי, בלי שמישהו יראה עצמו כשייך לבני-אור ויראה בצד השני בני חושך.
בשלב הזה שיחרר קצב את המשפט שחולל את המהומה: ''החילונים הם בבחינת תינוקות שנשבו'', אמר הנשיא והפתיע את הנוכחים. ''לא נתנו להם את האפשרות לבחור. הדתי יכול לבחור דרך חילונית או דתית. החילוני לא יכול. יש לו רק דרך אחת להתחנך לפיה''.
דברי הנשיא גרמו לתחושת אי-נחת בקרב רבים מן היושבים באולם. חלקם זעו בעצבנות על מושביהם, אולם איש לא העז להשמיע ביקורת בפניו.
אבל דברי קצב דלפו מהר מאוד למערכת הפוליטית, שסערה: שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד משינוי, אמר: ''צר לי שבמקרה זה הנשיא קצב הוא בבחינת תינוק שנשבה בדעותיו הקדומות נגד ציבור שהוא רוב מניינו ובניינו של העם שהוא נשיאו''.
יו''ר סיעת העבודה, ח''כ דליה איציק, הגדירה את דברי קצב כ''אמירה אומללה - שמוטב היה אלמלא נאמרה. אני לא רואה כיצד הנשיא שאמור מתוקף תפקידו לייצג גם את החילונים - יוכל כעת לעשות זאת אם זו תפישת עולמו''.
ח''כ יוסי שריד ממרצ הגיב: ''אני מאוד מצטער על הדברים הללו. אנחנו חילונים על פי דעה ובחירה, ולא חילונים מתוך בורות. אולי הנשיא, שאני מאוד מכבד אותו, במקרה הזה הוא מעין תינוק שנשבה בדעות הקדומות שלו - וחבל''.
מה זה ''תינוק שנשבה''?
פרופ' מנחם פרידמן, מהמחלקה לסוציולוגיה באונ' בר-אילן, מסביר: ''המושג 'תינוק שנשבה' הוא מימרת חכמים, המאפשרת לציבור הדתי להתייחס בסובלנות כלפי יהודי שאינו שומר מצוות''.
לדבריו, ''מדובר במעין פתרון טכני-הלכתי, המאפשר לציבור הדתי לסבול את המציאות החילונית ולקבל את האדם החילוני כחלק מהעם היהודי, למרות שעל פי ההלכה, כל מי שאינו שומר תורה ומצוות הוא בבחינת רשע גמור''.
[מתוך YNET]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 20:29 |
|
| |
כשם שתינוק בשבי מעצב הרגליו כסביבתו החדשה, כך כל מי שחונך בסביבה שונה ולא כרוח התורה, הוא תינוק שנשנבה.
כלומר, הוא אינו כמי שיודע את רבונו ומתכוון למרוד, או מי שקרוב מאוד לאופציה להכיר בחוק משפט התורה, אלא הוא רחוק כתינוק בשבי הרחוק מאוירת הבית המקורית שלו.
הביטוי הוא השאלה, אבל התוכן זהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 20:31 |
|
| |
וכהערה משלימה, הביטוי אינו שייך רק למי שאינו שומר את התורה מבחינה רשמית, קרי חילוני, אלא גם שומר התורה שלא השכיל את רוחה, וכעי"ז נבל ברשוה"ת.
"הרבה משומרי התורה הם תינוקות שנשבו"
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 20:51 |
|
| |
כולנו תנוקות שבויים
בכלא הנסיבות כלואים
באזיקי הגוף כבולים
אסירים ומוגבלים
רוחנו האלמותית והחופשיה
קשורה, נכאה וחפויה
בין חומות כלאה מצטופפת
שולי כיסופיה אוספת
את ישותה יונקת
חסרת ישע כתינוקת
מההצע החוור והדל
של עולמה הצר והמוגבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 20:54 |
|
| |
יהוסף,
מה לגבי חילונים שלומדים תורה.
האם כאשר הם מתוודעים אל חוק התורה הנצחי והם אינם מקיימים אותו, האם הם עדיין תינוקות שנישבו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 21:05 |
|
| |
עכנאי זו שאלה קשה
אדם יודע הרבה דברים, וגם איש שומר התורה הסטנדרטי יודע שלכעוס ולהעליב, זה לא הולם ליחס התורני. עם כל זאת יש ידע חדור ויש ידע שאינו חדור.
עצם הידע אינו מספיק להפקיע חילוני מלהיות תינוק שנשבה, כי ידע ללא תמיכה, עצמית או סביבתית, אין לה הרבה ערך.
אבל אם זה יהיה לומד שאיך שהוא הגיע לבהירות ותחושת התחברות גבוהה, ואז חזר בו מגודל המאמץ וכיו"ב, אז יש בו מצבים שכבר אינו תינוק שנשבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 21:28 |
|
| |
"כל מי שאינו שומר תורה ומצוות הוא בבחינת רשע גמור"???
פרופסור...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 21:41 |
|
| |
Yhosef,
I think that we have to ascribe the status of Tinuk Shnishba to ALL secular Jews, regardless of their level of knowledge of the Torah. The social and familial pressures play a much greater role in shaping the destiny of most people than their accumulated knowledge.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 21:52 |
|
| |
אכן
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 22:45 |
|
| |
אריה שאג ו-ווטו,
השאלה איפה זה כתוב?
איפה כתוב שללא כל משקל לידע התורני שלו, חילוני הוא עדיין תינוק שנשבה?
איפה כתוב שהשפעת המשפחה והלחץ החברתי הם אלו שקובעים.
מצב היפוטטי: נניח שאדם יודע את כל השולחן ערוך בע"פ ועדיין לא מניח תפילין. החפץ חיים פסק שמומר לעברה אחת הריהו מומר לכל התורה כולה.
האם הוא עדיין ייחשב תינוק שנישבה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 22:52 |
|
| |
יהוסף,
תוכל בבקשה להגדיר לי (ואם לא אתה אז אולי מישהו אחר יתנדב) מה פירוש המושג רוח התורה?
להבדיל, בחוק הישראלי קיים מושג כזה של רוח החוק. עד עתה אני סבור שההלכה היא ככתבה וכלשונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 23:12 |
|
| |
אני ידעתי שיש מושג ריח תורה
אדם אומר לחבירו , לפלוני אין ולו ריח של תורה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 23:41 |
|
| |
יונגערמאן
אני מברך על האירוניה שבדבריך.
לך כנראה יש תשובות להרבה שאלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2003 23:48 |
|
| |
עכנאי חביב,
יש המחזיקים "תורה משמיים", אחרים הבינו "שמיים בתורה" ויש כאלה המחזיקים ב"תורה לשם שמיים"
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2003 00:10 |
|
| |
תודה לך מוטק.
נאלץ להסתפק בזה.
|
|
|