בית פורומים עצור כאן חושבים

מה באמת ההגדרה ''תינוקות שנשבו''

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/11/2003 12:01 לינק ישיר 

דיוניסה,

לשם הגילוי הנאות אומר שאני בוגר ישיבת הסדר ושירתתי ואני עדיין משרת במילואים בחי"ר, ועל כן איני מקבל את הטרמינולוגיה שלך וניכוס צה"ל לחילונים. בין חברי לנשק היו וישנם גם דתיים רבים, חלקם אף חובשי כיפות שחורות, ובודאי מסורתיים רבים. מאידך, בין חברי יש חילונים רבים שאינם נושאים בנטל הביטחון כלל.

עכשיו לגופו של עניין:

באשכול זה נכרכים מטבע הדברים שני דיונים שונים בתכלית המתקשרים לביטוי: 'תינוק שנשבה'.

אני בהחלט מסכים שקיימת נימה שצורמת לי באופן אישי בציבור החרדי המזלזלת בחיילי ולוחמי צה"ל. באופן אישי שמעתי פעמים רבות מבחורי ישיבות ליטאיות הקובעים בזלזול שהצלחת החיילים במלחמה תלויה בלימוד של בני הישיבות ולא כביכול בלחימה עצמה, טיעון מקומם שאני מניח שהם לא הגו אותו בעצמם. אני אפילו די מזועזע מכך שברוב הישיבות ובתי הכנסת החרדיים אפילו לא אומרים תפילה לשלום חיילי צה"ל - ואולי יש מקום לאשכול בעניין זה.

ואולם, חרף כל זאת, אינני מוצא כל פסול בטענה של הנשיא. רוב בוגרי החינוך החילוני אינם מתוודעים באופן רציני למורשת היהדות, וממילא ניטלת מהם הבחירה. זה אינו טיעון בשיח החרדי-חילוני, אלא בשיח הישראלי.

ואנקדוטה קטנה - התמזל מזלי לבלות מס' שנים בילדותי בבי"ס חילוני. כשהייתי בכיתה ב', רשמה לי המורה בתעודה הערכה מיוחדת על כך שתרמתי לה (והמדובר במורה ותיקה קרוב לגיל העמידה!) מידיעותי הרבות ביהדות (כבן למשפחה מסורתית). את מבינה את זה? תלמיד בכיתה ב' צריך ללמד מושגי יסוד מורה הקרובה לגיל הפנסיה? (והמדובר בבי"ס יוקרתי באיזור יוקרתי מאוד).

ברור למשל שאם תלמיד ממוצע בכיתה ב' ילמד את מורתו מושגי יסוד בחשבון פשוט, מקומה של המורה בביה"ס יתערער משהו...

לפעמים אני רואה בתקשורת כל מיני תלונות נגד מחזירים בתשובה פופולאריים על כך שהם שוטפים את מוחם של צעירים. אני בטוח שלו היו אותם צעירים יודעים קצת יהדות מהי, הם לא היו נופלים ב'פח' כל כך מהר.

ולגופו של עניין:

העובדה שיש בציבור החילוני אנשים ראויים להערכה במישורים מסויימים, אינה מונעת ממני לבחון אותם במישורים אחרים (באמצעות פרמטרים אחרים).

כך למשל, בעיני יש אחוז קטן של אזרחים שהנטל הבטחוני על כתפיהם. האם זה שולל את שאר האוכלוסיה לבחון אותי בפרמטרים אחרים? האם הבוס שלי אמור להגדיר אותי כעובד טוב בגלל שכל שנה אני עושה חודש מילואים בשטחים?

השאלה שאולי צריכה להישאל, היא איך זה שמסירות נפש אינה פרמטר ראוי מבחינה 'יהודית' אצל חלקים רחבים ביהדות הדתית, ואף לשיטתי ראוי שתישאל ומעניין יהיה לשמוע תגובות.

מקווה שהבהרתי כעת את דברי באר היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 12:26 לינק ישיר 

תינוקות שנשבו ? מבוגרים שנשבו !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 14:38 לינק ישיר 

לחיזוק הטיעון שהעלה ממללא, ומאחר שהדיון כאן התגלגל לשם, ותוך נקיטה בהכללות גורפות (ברור לי שיש יוצאים מן הכלל), אני יכולה להעיד שבנותי, הלומדות בבית ספר לא יהודי (מחוץ לישראל), מקבלות מידע על יהדות העולה עשרות מונים על זה שמקבלים בני הדודים שלהם, ההולכים לבתי ספר חילוניים בארץ.

חלק אינטרגרלי מתכנית הלימודים כאן הוא שיעורי דת, ובעידננו הרב-תרבותי הם מתרכזים בדת אחרת כל פעם. כשהנושא הוא היהדות, כלומר נושא בו יש לי יכולת לשפוט, הלימוד מעמיק במידה מפתיעה (אם כי לא מספקת לילדים יהודים, אין ויכוח, דרושות ויש השלמות חיצוניות).

לעומת זאת, לאחייני החילוניים אין מושג וידע ביהדות, מעבר לזה אותו הם מקבלים (או לא) בבית, כלל. הם מייצגים נאמנים לנעשה בשכבה חברתית שלמה בישראל, שמבחינות אחרות היא משכילה, רחבת אופקים, ומחזיקה מעצמה נאורה.

זהו מצב מזעזע, שהוא יצירת החברה היהודית הישראלית, חילונית ודתית, גם יחד. השסע והניכור הם כה עמוקים, שאין כל דיון רציונלי בבורות המוחלטת של ציבורים שלמים. הניכוס של החברה הדתית את היהדות לעצמה מקוממת ואינה עוזרת, אבל גם הפוביה החילונית, לפיה ברגע שילמדו ילדיהם דבר או שנים על יהדות הם יחזרו בתשובה מיד, היא הפן השני היוצר את התופעה. בורות זו, אגב, היא עתה כבר של דור שני או שלישי, עקירתה תצריך מאמץ גדול.

אם הנושא היה יקר באמת לליבה של היהדות הדתית, כבר היה נעשה משהו. במקום זה הציבור הדתי מתנשא, יהיר, אינו מכבד כל דרך אחרת, ודרכי הכפיה שלו יוצרות רתיעה. התחושה היא שמה שחשוב לציבור הדתי הוא אכן שכנוע החילונים לקיים מצוות (כלומר להחזירם בתשובה), ולא שיהיה להם הידע על יהדות, שתוך שמוש מושכל בו יוכלו לעשות הכרעה אישית ביחס לקיום המצוות.

יש לכך, כמובן, גם שימושים פוליטיים. אפשר לנצל את הבורות של החילונים על מנת לטעון שלשעון קיץ יש השפעה על יכולת הדתיים לקיים מצוות, לשלול מכל וכל אפשרות לנישואים אזרחיים, ועוד ועוד. הרשימה, כידוע, ארוכה.

מן הצד השני יש לתהות על השלמתו של הציבור החילוני עם חוסר הידע שלו. רובו של הציבור גאה, פוזיטיבית, להיות יהודי וכו', לרובם יש תחושת אי נוחות מסויימת עם החילוניות שלהם (והראיה שכה רבים מגדירים עצמם כמסורתיים, צמים ביום כפור, חוגגים חגים, מלים את ילדיהם וכו'). איך, איך, לא מעניין אותם לדעת קצת יותר על המקורות שלהם? על מנין באו? על הרקע התרבותי של סביהם ואבות-סביהם? זוהי תעלומה גדולה בעיני. משלב מסויים אי אפשר להאשים את מערכת החינוך, אלא רק את טבע האדם.

ושוב – ההכללות רבות וגורפות, ברור. אך מידת האמת במה שכתבתי לעיל רבה עד כאב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 14:55 לינק ישיר 

דיוטימה

במחילה, יש כאן טעות. הרבה חרדים באו לארץ לפני הציונים והם בעצם התחילו את הישוב ולא רצו בשלטון עצמאי וכל שכן לא ציוני. הגיע לכאן בן-גוריון עם מכנסי הקאקי שלו וכפה עליהם מדינה. חברי בן גוריון שבאו לפניו רצחו את פרופ' דהאן שהשתדל ועמד להצליח להשיג אוטונומיה לחרדים ללא שלטון המדינה.

אז למה לבוא אליהם עם הטפה דמגוגית זולה ללחום עבור מדינה שאינה שלהם?

אינני שולל את הדיעה שכן רוצה השתייכות למדינה ולא את החרדים בני אותה הדיעה המחפשים ק"נ טעמי התנצלות על שמתחמקים משירות ושולפים להם כמה כיפות בצבא, אבל אני מדגיש שצריך גם להבין את אלה שנכפתה עליהם מציאות שלא כחפצם. משל למה הדבר דומה לאחד שנרדף מאת המלך שבא למצוא מחסה בביתי ועכשיו שכל היריות מופנות גם לביתי דורש ממני להשתתף בהגנת הבית, כי הרי הוא מוסר את נפשו להגנתי.

ח"ו לזלזל בדמם של צעירים וגם מבוגרים הנופלים על המזבח הציוני! הלוואי והיו יכולים למסור את המדינה לארה"ב או לכל גורם שיגרום לשלום ושלווה (לא בנוסח עירק) ואז כולנו היינו פטורים מלהביא את דמינו תקרובת לאליל הציוני.

נ.ב. אגב, שירתתי בצבא ואני בא לאזן ולא לנגוח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 19:20 לינק ישיר 

חבל שלא ראיתי בעצמי את הקטע ברמב"ם שמסביר זאת בדיוק. כתוב שם "ואף על פי ששמע אחר כך שהיה יהודי, וראה היהודיים ודתם, הרי הוא כאנוס, שהרי גידלוהו על טעותם".
לפי הבנתי, אף אם ראה דתם - אף אם למד תורה.
מישהו מוכן להביא את המראה מקום בנושא - בספר חזון איש?

תוקן על ידי - עכנאי - 27/11/2003 19:21:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 21:05 לינק ישיר 

עכנאי,

חזו"א, יורה דעה, הל' שחיטה, סימן ב, טז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 21:07 לינק ישיר 

האמת היא שיש בורות מדהימה בהיקפה של הציבור החילוני כלפי הדת, ואותה בורות קיימת אצל הציבור החרדי-דתי כלפי החילוניות. זה עצוב לגלות שתלמיד תיכון איננו יודע מיהו ר' יהודה הנשיא, ובאותה מידה מעציב לגלות שתלמיד חכם איננו מכיר את קאנט, אריסטו או ויטגנשטיין. כאשר נשאל רב מאוד ידוע ומפורסם בי-ם מדוע החברה החרדית מסתגרת בגטו הוא השיב [בכנות ראויה לציון של יהודי ירא-שמיים] ש"הם פוחדים שהפיתויים שמציב העולם החילוני יסחוף את החלשים במחנה שלהם".

אגב, המושג "תינוק שנשבה" הוא במקורו מושג המייצג תפיסת-עולם שלמה מדהימה בסבלנותה ובהבנתה את המציאות, ולא גישה פטרנליסטית כפי שחושבים התמימים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 21:49 לינק ישיר 

ממללללללא,
למה "דיוניסה" ? ולמה קודם "דיוסמה"? אני דיוטימה. לא כל כך קשה, תנסה. (אתה יכול גם לשאול את אפלטון, יש לו קשר אליה, או את רוברט מוסיל מחבר יצירת המופת " האיש בלא תכונות", גם לו יש קשר אליה, ואם כוונתך היתה ללעוג בעיוות השם, חבל).
באופן עקרוני אני מסכימה איתך כי השאלה בדבר מסירות הנפש אשר לא ראויה אצל חלקים נרחבים בחברה החרדית היא שאלה טובה מאד, חלק מהתשובות מצויות בתגובתו של קוני כמדומני.
לגבי הבורות המדהימה כפי שבאה לידי ביטוי באנקדוטה שהבאת , כמו גם ממה שעולה מדבריו של מותק, גם פה אני מסכימה. הבורות אכן עצומה, אך נדמה לי כי בכל זאת קיימת פתיחות מעט גדולה יותר מצד החברה החילונית ויעידו בתי המדרש הרבים הצצים כמעט בכל עיר לחילוניים.( החזרה בתשובה היא אגב בעייתית בהרבה מן המקרים, וכפי שאולי "חוליות חלשות" אצלכם חוצים את הגדר , כך גם בצד שלנו. את מי תופסים בדיוק הקלטות של אמנון יצחק אתם חושבים? )

אלי,
לא מצליחה להיכנס ללינק שהבאת משום מה..בכל אופן, לא היה בכוונתי לגרור את הדיון אלא להעיר הערה וזה התפתח למה שהתפתח, לא כל כך נורא בסך הכל. החשיבה היא בהרבה מיקרים אסוציאטיבית ובעלת קישורים תמוהים לכאורה, אך הכל קשור. לעיתים רצוי להמשיך דיון שמתפתח , גם אם הוא לא בדיוק ב"נושא" עליו נפתח האשכול , מאשר לאבד איזשהו מומנטום המוביל בסופו של דבר לדיון הרבה יותר מהותי. קרה, קורה וגם יקרה. זו דרך החשיבה האנושית ואין טעם להילחם בזה כל הזמן. להפתעתנו, דרך חשיבה זו מתאימה לדרך ההתנהלות בפורומים.

קוני,
"האליל הציוני" מצוי במרחק רב מאד מתפיסת עולמי, כרחוק הר גריזים מהר עיבל. אני יכולה להבין את האזוטריות של השקפת עולמך, בהחלט כן, אך כפי שאמרתי, רב המרחק מאד. אבל טוב מאד ששירתת
(דרך אגב, לא היינו פעם באופציה ההיא של גלות, ואסאליות כזו או אחרת?? אנחנו למודי נסיון הרי. מר מאד הייתי מוסיפה. די לכניעות הזאת . מדינה ששולחת לוויינים לחלל , מפתחת היי טק מתקדם ברוב התחומים, חזקה מבחינה צבאית, ועוד ועוד, עדיין לא מאמינה בעצמה. מה הששון הזה של לחיות תחת שלטון זר ??)

חבצלת,
אכן מידת האמת במה שכתבת רבה עד כאב..

השאלה:
מה עושים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2003 22:42 לינק ישיר 

ממללא
תודה רבה לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 01:21 לינק ישיר 

דיוטימה

חן חן על התגובה המתונה.

תתפלאי שיש מעלה לעם ישראל לא להיות תחת שלטון עצמאי גאוותני עד שימלא את תפקידו להיות עם היושר וכו'. הנושא לא שייך לאשכול וכנראה כבר עסקו בו. מה שרציתי להעביר זו אותה הנקודה שכתבה מישהו אחר למעלה שאל לשנאה שטחית להתקיים וכל שכן שאל לה להתערב בדיון על הסטטוס התורני של מי שלא מכיר את מהותה החברתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 02:54 לינק ישיר 

ולענינו:
למען הדיוק החזו"א לא קבע בשום מקום, (ככל הידוע לי,) שהחילונים היום הם תינוקות שנשבו. הוא רק ביטל את ההלכות שנאמרו נגד המינים להיום. ולא בשל היותם תינוקות שנשבו אלא מסיבות חברתיות ותרבותיות. " וכיוון שכל עצמו לתקן, אין היום נוהג בשעה שאין בו תיקון עלינו להחזירם בעבותות אהבה" עכ"ל.

למעשה ייתכן ולדעת החזו"א אין היום בכלל את המושג הזה 'תינוקות שנשבו' שכן לדעת החזו"א אין בכלל להבחין מי שהתחנך בתורה לבין מי שהתחנך בין הגויים בשניהם החינוך לא אמור לקבוע הרבה.

מי שכן קבע הגדרה זו הוא הערוך לנר ר' יעקב יוקב עטלינגער: בשו"ת בניין ציון החדשות, יו"ד כב)

נראה גם שעיקר העלבון נסוב בשל אי הבנה של המושג תינוק שנשבה (מה אני תינוק???) בעוד שהכוונה לאדם בוגר בן מצוות שבעבר, בהיותו ילד נשבה. הוי אומר במקום להגיד 'תינוק שנשבה' אמור: 'אדם מבוגר שבילדותו לא התחנך בחינוך יהודי'. נשמע יותר טוב, לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 03:19 לינק ישיר 

תודה רבה לך מוישה.
אותי מעניינת השאלה ההלכתית גרידא, ולא העלבון.
תודה על המידע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 03:51 לינק ישיר 

חבצלת חשבת אולי שאולי ועם כל האבסורד במדינת ישראל של היום החילונים מאמינים בתוך תוכם שהחרדים ממונים על היהדות ו' אפשר לסמוך עליהם בעניין ' .
אבסורד אבל אולי קצת מציאותי

סתם דרך אגב תקציבשל עשרות מליונים ואולי יותר שמאז קום המדינה הופנה רק למוסדות חרדים ונמצא תחת תקן של ' שיעורי יהדות ' , הוצא מהנ"ל והועבר בחלוקה שווה לכל מוסד [ חוץ מחרדי ] שיוכיח שהוא מעביר שיעורים על יהדות

[ וזה נעשה דווקא על ידי ההונגרי לפיד ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 07:07 לינק ישיר 

פאסט נישט הביא את דברי פרופ' מנחם פרידמן, מהמחלקה לסוציולוגיה באונ' בר-אילן, שהסביר את: המושג תינוק שנשבה "הוא מימרת חכמים, המאפשרת לציבור הדתי להתייחס בסובלנות כלפי יהודי שאינו שומר מצוות'' לדבריו, ''מדובר במעין פתרון טכני-הלכתי, המאפשר לציבור הדתי לסבול את המציאות החילונית ולקבל את האדם החילוני כחלק מהעם היהודי, למרות שעל פי ההלכה, כל מי שאינו שומר תורה ומצוות הוא בבחינת רשע גמור''.

איני יודע היכן מצא הפרופ' לסוציולוגיה, שכדי ש"האדם החילוני יהיה נחשב כחלק מהעם היהודי, יש להגדירו כתינוק שנשבה, שהרי יהודי, יהיה בן העם היהודי, בין אם יקיים את המצוות או לא יקיימן, ומי שאינו שומר תורה ומצוות הוא חוטא, אך אינו רשע גמור.

אלא מאי?

אף שהנולד יהודי אינו יכול להפסיק מלהיות יהודי, וכמאמר חז"ל (סנהדרין דף מד עמוד א), "חטא ישראל, אמר רבי אבא בר זבדא: אף על פי שחטא - ישראל הוא", אעפ"כ מצאנו שחז"ל (חולין דף ה עמוד א) הגדירו עוברי עברות מסויימות כגויים, העברות הן: עובד עבודה זרה, ומחלל השבת בפרהסיא, ועל יסוד דבריהם, כותב הרמב"ם, (הלכות שבת פרק ל הלכה טו), "השבת ועבודה זרה כל אחת משתיהן שקולה כנגד שאר כל מצות התורה, והשבת היא האות שבין הקב"ה ובינינו לעולם, לפיכך כל העובר על שאר המצות הרי הוא בכלל רשעי ישראל, אבל מחלל שבת בפרהסיא הרי הוא כעובד עבודה זרה ושניהם כגוים לכל דבריהם", (ראה שכתב דברים דומים בהלכות עירובין פרק ב הלכה טז, הלכות גירושין פרק ג הלכה טו, הלכות שחיטה פרק ד הלכה יד, הלכות מעשה הקרבנות פרק ג הלכה ד, הלכות גזלה ואבדה פרק יא הלכה ב).

מבין שתי העברות ניתן להבין, רק מדוע עובד עבודה זרה נחשב כגוי, שהרי מעשיו מוכיחים, אך חילול השבת כלל אינו מובן, שהרי אם נאמר שהוא בגלל חומרת איסור חילול השבת , הרי האיסור הוא שווה בין אם נעשה בחדרי חדרים או בפרהסיא, ואילו בגמרא מודגש שהוא רק למחלל שבת בפרהסיא, (ראה את דברי רש"י מסכת חולין דף ה עמוד א, "האי תנא חמירא ליה שבת כעבודת כוכבים דהעובד עבודת כוכבים כופר בהקב"ה והמחלל שבת כופר במעשיו ומעיד שקר שלא שבת הקב"ה במעשה בראשית", דברים שאינם מובנים, וראה את דברי הבנין ציון להלן, וד"ל).

לכן נראה, שהסיבה להגדרתם *כ*גויים, היא לא עשיית המעשים האסורים, אלא הסמליות שבעשייתם, ומחלל השבת, שהוא כגוי לכל דבריו, הוא רק מחלל השבת ב*פרהסיא*, בגלל הסמליות של עבירה בפרהסיה על מצוה "חשובה" אצל הציבור, ולכן כתב הרב יעקב עטלינגר (1798-1871 רבה של אלטונה, גרמניה), בשו"ת בנין ציון החדשות סימן כג, "פושעי ישראל שבזמנינו לא ידענא מה אדון בהם, אחר שבעו"ה פשתה הבהרת לרוב עד שברובם חלול שבת נעשה כהיתר אם לא יש להם דין אומר מותר שרק קרוב למזיד הוא ויש בהם שמתפללים תפילת שבת ומקדשים קידוש היום ואח"כ מחללים שבת במלאכות דאורייתא ודרבנן והרי מחלל שבת נחשב כמומר בלבד מפני שהכופר בשבת כופר בבריאה ובבורא וזה מודה ע"י תפילה וקידוש ומה גם בבניהם אשר קמו תחתיהן אשר לא ידעו ולא שמעו דיני שבת שדומין ממש לצדוקין דלא נחשבו כמומרים אעפ"י שמחללין שבת מפני שמעשה אבותיהן בידיהם והם כתינוק שנשבה לבין עובדי ככבים כמבואר (סי' שפ"ה)".

בדברי הבנין ציון אנו מוצאים את הביטוי "תינוק שנשבה", רק כמתייחס לדינו של העובר. ולא לתיאור מצבו הסוציאלי, כפי שהוא מקובל היום.

ולכן לא נראים לי דברי הפרופ' הנכבד, שהמושג תינוק שנשבה הוא ''פתרון טכני-הלכתי, המאפשר לציבור הדתי לסבול את המציאות החילונית ולקבל את האדם החילוני כחלק מהעם היהודי, למרות שעל פי ההלכה, כל מי שאינו שומר תורה ומצוות הוא בבחינת רשע גמור'', שהרי האדם החילוני תמיד היה, ונשאר חלק מהעם היהודי, ומעולם לא היה רשע גמור, התינוק שנשבה, מסביר רק מדוע אין להגדיר את מחלל השבת בימינו כגויים, ושלא ל"זכותם", במצוות שהן זכות.

ההסבר המקובל ל"הם כגוים לכל דבריהם", אינו שהם יוצאים מכלל ישראל, אלא שבמעשיהם הם הוציאו את עצמם מכלל ישראל, באותן המקומות שצריך ישראל, (לזכות), כגון למנין, אך עדיין הם כישראל לחובה, והם חייבים במצוות, ככל ישראל ואסור להכשילן בעבירות. (ראה שו"ת אגרות משה חלק אה"ע ד סימן פג, "שמומר הוא כישראל גמור לכל דיניו הוא משום דלא שייך המציאות לישראל שיעשה בדין נכרי דאיכא חדוש התורה בנכרי שיכול להעשות ישראל ע"י גרות אבל לא נאמר בתורה לא בקראי ולא בהלכה מסיני שיהיה דין כזה שישראל יוכל להעשות עכו"ם וממילא הוא נשאר בדין ישראל ובקדושת ישראל בין לענין חיוב המצות ובין לעניני חיתון").

אם אנחנו רואים את חילול השבת בפרהסיא רק כסמל ל"בגידה", ייתכן שכגוי ייחשב גם עובר על עבירה קלה יותר שבעיני הציבור היא חמורה, וכפי שמצינו בדברי השו"ת מנחת יצחק חלק ג סימן סה, בתשובה בה הוא שולל את צירופו למנין של נשוי לנוכרית, אך לא של מחלל השבת, אף שאיסור הנוכריה קל, ביחס לחילול שבת, "וגם מוכח מדבריו דמחלל שבת עוד גרוע מזה, מעיקרא דדינא, אבל שפיר צדקו דברי כ"מ, דכל הטעמים שעליהם סומכי' המקילים, משום דנחשב קצת כתינוק שנשבה וכיב"ז, ל"ש לענין נשואי נכרית, דאין רוב ישראל נכשלים בזה, ומחוייבים לעמוד בפרץ בכל האפשרות".

שבת שלום לכולכם, מאי שבאיי האוקינוס השקט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2003 14:58 לינק ישיר 

נישטאיך, כל כך רחוק...

שבת שלום.

ואם כבר גילית מאיפה אתה כותב, אז מגיע לך שתדע מה קורה בארץ הקודש:

ואם כבר עיתונאי, אז לפחות את המועדף עלי.

לשפוך את המים עם התינוק
דברי הנשיא קצב על התינוקות שנשבו עוררו השבוע סערה * בעולם החרדי לא הבינו את הביקורת: אצלם משקף הביטוי חיבה סלחנית כלפי החילונים * יוזמה חדשה: הקמת רשת חינוך חדשה - משותפת לדתיים ולחילונים
אבישי בן-חיים

נשיא המדינה משה קצב שפך השבוע את המים עם התינוק שנשבה. ניסיונו המגושם לקרב בין חלקי העם על ידי האמירה כי ''החילונים הם בבחינת תינוקות שנשבו, לא נתנו להם את האפשרות לבחור'' חולל סערה. גם ההסבר שניפק הנשיא, על פיו ''הדתי יכול לבחור דרך חילונית או דתית, החילוני לא יכול לבחור כי יש לו רק דרך אחת, שהתחנך בה'', לא ממש עזר.
לפני שנולדה האופציה היהודית-חילונית, המונח ''תינוק שנשבה'' תיאר את מצבו של יהודי שנשבה כתינוק בין הגויים, ולכן לא מודע לחובותיו. היום, מסבירים החרדים, הוא משמש ללמד סנגוריה על החילונים ''עמי הארצות, שגם את המינוח הזה לא יודעים'', כדבריה של הפובליציסטית מ. שלום, השבוע בעיתון ''המודיע''.

'' תינוק שנשבה'' הוא מרכיב מרכזי בנוסחה המאפשרת תמהיל של דו-קיום מזלזל של החרדים עם החילונים. התמהיל הזה הוא, בין היתר, הצלחה חינוכית גדולה של החזון איש (הרב אברהם ישעיהו קרליץ), המנהיג החרדי שהשנה מציינים החרדים 50 שנה לפטירתו. האיש הצליח לחנך חרדים רבים על זלזול תהומי וחד-משמעי בעגלה החילונית הריקה, בין אם נוסעיה אנשי שוק ובין אם הם אנשי אקדמיה.
הצלחה אחרת, מפתיעה, נחל החזון איש בהנחייתו לחוש אהבת ישראל לחילונים. מי שלא הבין את עוצמת הזלזול של החרדים בחילונים, יכול היה להיווכח בתגובות החרדיות הנדהמות באמת אל מול עלבון החילוניות למשמע הביטוי. שהרי בעיני החרדים הוא משקף חיבה סלחנית כלפי החילונים, שכן הוא פוטר אותם מאחריות לאורח חייהם הרדוד.
את פשר הפתעת החרדים מהעלבון החילוני קל יותר לפענח, כשמבינים מה היתה עשויה להיות האלטרנטיבה ל''תינוק שנשבה''. אחרי ''דין רודף'' ו''דין מוסר'' הידועים, קבלו למשל את ''דין מורידין''.
אחד הטקסטים המשמעותיים ביותר של החזון איש בהסדרת יחסי חרדים-חילונים, מופיע בחיבורו התורני ''חזון איש'', שעל שמו הוא קרוי, ועוסק ב''דין מורידין''. משמעות דין זה היא הורדת אדם, שאין מוטל עליו עונש מוות ברור, לתוך בור והשארתו שם עד שתצא נשמתו.
דין מורידין חל על סוגי אפיקורסים ו''מוסרים'' ולכאורה בדורות האחרונים ניתן היה להכיל אותו, לפחות עקרונית, על החילונים. החזון איש, במהלך שפרשני ספורט מעמיקים היו מגדירים אותו כווירטואוזי ופרשני דת שטחיים היו מגדירים אותו כקונסרבטיבי (שכן הוא בוחן את תקפותה של ההלכה, על פי העיקרון העומד מאחוריה וקובע שאינה עדכנית לזמננו) מסביר מדוע בדור הזה אין חובה על שום חרדי להוריד אף חילוני לשום בור ולהותיר אותו שם לנפשו.
''ונראה דאין'דין מורידין', אלא בזמן שהשגחתו יתברך גלויה כמו בזמן שהיו נסים מצויין וצדיקי הדור תחת השגחה פרטית הנראית לעין כל. . . אבל בזמן ההעלם שנכרתה האמונה מן דלת העם אין במעשה הורדה גדר (חסימת) הפרצה, אלא הוספת הפרצה, שיהיה בעיניהם כמעשי השחתה ואלימות חס ושלום''.
על פי הדברים הללו, דין זה חל רק בתקופה שבה ההוכחות לאמונה היהודית גלויות לכל אדם בלא שום צורך לימודי, אבל בזמנים אחרים מימוש דין מורידין לא יסייע למניעת אפיקורסות אלא יגרום נזק, שכן הוא ייתפס כמעשה השחתה ואלימות. ועל כן המסקנה של החזון איש: ''אין הדין נוהג בשעה שאין בו תיקון ועלינו להחזירם בעבותות אהבה ולהעמידם בקרן אורה במה שידינו מגעת''.
בהמשך הוא מעניק את אחד הקישורים רבי המשמעות בין החילונים בדורנו לבין המונח ''תינוק שנשבה'' ומסביר על פי קודמו בהנהגת הציבור החרדי ה''חפץ חיים'' כי עכשיו ''מצווה לאהוב את הרשעים'' שכן תנאי מוקדם לשנאה הוא תוכחה ועכשיו ''אין אנו יודעים להוכיח''.

חרדים נגד פיוס

מעידתו של הנשיא קצב, ''הפקשוש'' כלשונו, אירעה דווקא במהלך פתיחת כנס הפיוס של מועצת יח''ד (יחסי חרדים, דתיים וחילונים), מועצה שהוקמה על ידי הממשלה לפני כשלוש שנים, על רקע המתחים הפניםיהודיים בין דתיים לחילונים. מארגני הכנס הציגו בשלל סוגיות תמונה מצב בהירה. בהירה, להוציא מספר רבנים ספרדים כהים, ואת פרוספר עזרן ואלי מזרחי, יושב ראש ועד הסוחרים בשוק מחנה יהודה, שהוזמנו להשתתף בדיון על ''דמותה של השבת במדינת ישראל'' ( '' הוא אותנטי, אבל בעצם התכוונו להזמין את ההוא משוק התקווה, נו אבי לוי'', הסביר אחד המארגנים).
חברי מועצת יח''ד סגרו את הדיון על נחיצותם, כשהציגו הסכמה מדהימה ורבתמשמעות בסוגיית השתלות איברים, בעיקר כליות. המחלוקת האם המוות נקבע בשעת מות המוח כעמדת הרפואה, או בשעת מות הלב כעמדתו ההלכתית של הרב יוסף שלום אלישיב עדיין נותרה בעינה, אבל הושגה הסכמה על הקמת יחידות השתלה חדשות עם השגחה רבנית, בהן יילקחו האיברים לתרומה לאחר מות הלב.
ומה באשר לאחת המטרות המרכזיות של מועצת יח''ד: ''לקדם הידברות ויצירת שפה משותפת בין חרדים, דתיים וחילונים'' ? כדאי להירגע. לא כל החרדים הם חב''דניקים, שמי שיצליח לפענח את סוד יכולתם של כה רבים מהם להאיר פנים לסובב, סתם כך ללא אינטרס אישי, יהפוך את העולם למקום טוב יותר. ביטאונו של הרב אלישיב, ''יתד נאמן'', הגדיר בשבוע שעבר שוב את גבולות הדו-קיום עם החילונים והזהיר את הציבור החרדי מפני ''מתקפת הפיוס'' של יח''ד, ומפני ניסיונות ''ליצור אווירת' אחדות' ו' קירוב דעת' בין שומרי התורה לאלה הרומסים אותה בראש חוצות''.
מאמר המערכת בעיתון מחה נגד ''המסר המעוות כאילו קיים איזה'מכנה משותף' וישנם'שני צדדים' שווים שנוצר ביניהם איזה קרע אקראי בשל אי הבנה. מי שחי חיי חולין והפקרות, תוך התנגדות למורשת אבותיו שעמדו למרגלות הר סיני, הרי הוא בוגד בעמו וממיט סכנה על כלל ישראל, כמי שמחוררים חורים בקרקעיתה של הספינה. וממילא - אין כל מכנה משותף''.

חינוך משותף

אחד שמנסה למצוא מכנה משותף ולהתמודד בצורה מעשית עם בעיית התינוקות שנשבו, משני הצדדים, הוא חבר הכנסת מיכאל מלכיאור (העבודה-מימד). בימים הקרובים הוא צפוי להגיש הצעת חוק מהפכנית להקמת רשת חינוך ממלכתית נוספת, שתתווסף לרשתות הקיימות, החינוך הממלכתי והחינוך הממלכתי-דתי. ברשת החינוך החדשה ילמדו ילדים דתיים וחילונים יחדיו. בארץ כבר פועלים בשנים האחרונות מספר בתי ספר וגנים תחת הההגדרה מוסדות חינוך יהודי-פלורליסטי.
מטרת הצעת החוק להסדיר את פעילותם, ולמסד זרם חינוכי שלישי: ממלכתי דתיחילוני. ''החטא הקדמון של החברה הישראלית הוא שקיימת הפרדה בין דתיים לחילונים מגיל הלידה עד הרבה זמן אחרי המוות'', הסביר מלכיאור השבוע. בחזונו, אל הרשת החינוך המשותפת, ישלחו את ילדיהם ''לא אנשים שרוצים קצת יידישקייט, אלא אנשים רציניים שרוצים לפתח דור מחד של תלמידי חכמים יראי שמים, ומאידך של אפיקורסים שחולקים על כל מה שקדוש מבחינתי. אבל יודעים

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה באמת ההגדרה ''תינוקות שנשבו''
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.