בית פורומים עצור כאן חושבים

הסבר או גזירת הכתוב?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/12/2003 00:01 לינק ישיר 

מציץ, אל תיקח את השורה האחרונה אישית...

האם אתה מסכים אתי שלפי העקרון והטעם ההלכתיים
פשיעה פירושה התנהגות של אדם שהיה עליו לדעת שיגרום נזק ?

האם אתה מסכים איתי שלפי העקרון והטעם ההלכתיים דיני המכר, המתנה היאוש וההפקר עניינם בגמירות דעת ?

על פי העקרונות האלה הדין ישתנה, שכן גמירות הדעת למשל, תלויה במנהג הסוחרים בכל מקום ומקום.

אלו הן דוגמאות למקומות פשוטים שבהם אתה רואה כמה הטעם והעקרון טמונים בבסיס ההלכה.

אם איננו רואים זאת בכל מקום (אי"ה אתפנה לבדוק את הלכות עדים זומממים) הרי זה משום שלא עמדנו על מקור הדין, או שעם הזמן התמעט השימוש ונשכח מקורו.
מדובר בבעיות נסלחות הנובעות מטיבם של בני האדם אבל א"א להפוך אותן לאידיאל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2003 16:33 לינק ישיר 

האזרח

אתייחס לענין 'גמירות דעת' בתור דוגמה . בריסקער אמיתי יענה לך כך : אני מסכים שגמירות דעת הוא אלמנט מרכזי במעשה הקנין כי כך ה'דין' . אבל מהי הסברא שגמירות דעת תעביר בעלות מאדם אחד לאדם שני ? הלא אתה מודה שגם אם אדם גומר בדעתו , כל שלא עשה מעשה קנין לא הועברה הבעלות . ומצד שני גם אם אדם לא גמר בדעתו באמת , דברים שבלב אינם דברים כל שגילה דעתו והתנהג כאילו רצונו להקנות . אין שום סברא מחייבת שתאמר לנו באילו תנאים עוברת הבעלות כי גם גמירות דעת אינה סברא אלא 'דין' .

שאלה נוספת המתעוררת היא שאם כל ענין הקנין הוא רק גמירות דעת אם כך מדוע יש כל כך הרבה פרטי דינים וסימנים ארוכים בשולחן ערוך . היה מספיק שיהיה כתוב שבגמירות דעת עוברת הבעלות . ואם תטען כמו חזונאישניק ש'התורה ירדה לסוף דעתו של אדם' ושיערה שרק באמצעות מעשה קנין לפי כל פרטי הדינים האלו יש גמירות דעת אמיתית , יוצא שהתורה מתעסקת בעצם בפסיכולוגיה . ואם כך מה צורך לנו בתורה? הרי מדע הפסיכולוגיה שבידינו מתקדם הרבה יותר מזו שבידי חז"ל . ועצם הסברא נשמעת מאד שרירותית ואד הוקית , מי אמר שדוקא במעשה קנין לפי כל פרטיה ודקדוקיה יש גמירות דעת אמיתית ? וכי אין אדם יכול לגמור דעתו בלי מעשה קנין ?

נראה לי מופרך לטעון שכל הסוגיות העוסקות בדיני קניינים עוסקות בעצם בשאלה הפסיכולוגית מתי יש גמירות דעת .

יתכן שאתה צודק שביסוד הענין מעשה הקנין הוא אקט סמלי המבטא גמירות דעת . אבל זהו הסבר אנתרופולוגי שיכול להסביר אולי שלב מסויים בהתפתחות ההלכה . אי אפשר להסביר באמצעותה את כל המערכת המפורטת של הלכות קנין .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2003 21:37 לינק ישיר 

לקח זמן, אבל סוף סוף אנחנו מסכימים.

ברור שאי אפשר להסביר באמצעות העקרונות את כל פרטי הדינים.
עם השנים נוצרו ניתוקים.
סוף סוף לא מדובר ביחיד אלא בחברה. החברה מייצרת כללים שישמשו אותה כמכלול. הם לא מתאימים לכל אחד ואחד והם לא מתאימים גם לכל תקופה.
השינויים התקופתיים נוצרים לאט או לפעמים בכלל לא.

אך ברור שצריך לשאוף שטעמי הדינים יעמדו בבסיס
ההכרעות. סוף סוף, מדובר בהלכות שמשקפות כללי יושר ומוסר ולא יתכן שיוצר מצב שנקפח אדם, עקב הצמדות לכללים הסטוריים.
התוצאות יכולות להיות נוראות בלי אותם מגדלורים - טעמי הדינים שיעמדו למולנו.

אגב, ניתן לומר שהפולמוס הזה - פחות או יותר - (נו .. קצת יותר פחות מאשר יותר..) נערך כבר בין פרופ' אלבק לפרופ' אנגלרד כאשר האחרון נוטה יותר לדעתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 01:13 לינק ישיר 

מציץ

בתחילה, דבריך עוררו בי תמיהה. לא מצאתי בדבריך מענה ברור לשאלות שהעליתי ומאידך מצאתי הדגשת יתר על 'קבלת אישית' או ה'שכנוע המעשי'. הדיון שלנו כלל אינו על "למה לקיים" אלא על "איך להבין". כתבת: "ההתעסקות שלנו בהלכה מתחילה אחרי שקיבלנו את סמכותה ולא את תבונתה". רבונו של עולם. מי דיבר בכלל על "קבלה".

אולי הסיבה לבלבול היא ההבנה המקסימלית שלך למונח "טעם": לדעתך "טעם" חייב להיות "סיבה הכרחית מחוייבת השכל". אינני מבין מי הכריח אותך לטעון שזה "טעם" אין בילתה. מי אומר שההלכה אינה קובעת חוקים הסבירים על פי דרך מסויימת מתוך מבחר של אפשרויות שונות עקב סיבות מגוונות?

הפרשנות שלי למונח "טעם" דומה למונח "סיבה" המכיל מגוון מקורות רחב יותר כולל תנאים היסטוריים, חברתיים ואחרים.
אולי כדי לא ליצור בלבול כדאי להשתמש במונח 'מקור ההלכה'. במובן הזה אין "ככה זה" ולכל דבר יש סיבה.
בניסוח הזה מתפוגג כל הטיעון שלך: בסדר. לא כל הלכה מחוייבת 'רק כך' אבל לכל הלכה ומנהג יש סיבה. ואולי שילוב סיבות. למשל ייתכן וקניין חבית נולד עקב נוהג חברתי מסויים בשילוב עם עקרון קניני. בסדר. זה המקור להלכה. למה זה לא מספיק לך?

אני חושב שאתה לא שם לב לסתירה:
מצד אחד אתה מבין היטב שההלכה היא פרי דורות והתפתחה באופן מורכב ובשילוב סיבות מגוונות. אבל מאידך אתה חושב ובטוח שאם התורה או ההלכה קבעה משהו זה רק בגלל שהתורה חושבת שלא יכול להיות אחרת ולא ניתן לחשוב אחרת.

דווקא אם אתה מבין היטב את דרכה של תורה, אתה מבין שהתורה וההלכה קובעים קביעות לעיתים מתוך מבחר אפשרויות לפי דעת נוטה ולפי שיקול דעת של בי"ד שבדור היכול להשתנות לאחר דור. מתוך מודעות לגמישות ולעובדה שהמדובר בפסיקות של בני אנוש.

אבל אתה, מצד אחד הסטנדרט שלך אותו קבעת ל'טעם' בהלכה זה רק כזה שהוא "מחוייב המציאות",
ומצד שני טוען בתקיפות שאין 'טעם' כזה בהלכה.

נו אם אין דבר כזה בהלכה, כנראה שלא כך פועלת ההלכה. ועליך לשנות את ההגדרה שלך ל'טעם' ואותה לחפש ולמצוא.

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 05/12/2003 1:27:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 03:29 לינק ישיר 

משה

קיבלת תשובה לשאלותיך בחלקה השני של הודעתי . חלקה הראשון לא היה אמור להיות מענה לשאלותיך אלא הצגה יותר מסודרת של עמדתי .

תוכן תשובתי אליך בקצרה היתה שאני נוקט בעיקרון באפשרות השנייה שהצעת לגבי התושבע"פ (למרות שהענין מורכב קצת יותר) . לשאלתך כלפי מדוע אני פותח גמרא אם אני חושב כך(שים לב זו היתה שאלה שלך!) , השבתי באריכות שמבחינתי אין זה משנה אם ההלכה של היום היא המשך אותנטי של ההלכה של העבר . ההלכה נשפטת על ידי לפי מה שהיא ולא לפי ההיסטוריה שלה .

ליתר דבריך אגיב בלי"נ מחר , רק רציתי שתדע שהשבתי לשאלותיך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 09:37 לינק ישיר 

לצערי התשובה הזו אינה מניחה את הדעת משום שאם זו תשובה לדברי (אתה מקבל רק את ה'פרקטיקה ההלכתית' ולא את ההיגיון שמאחורי) עליך להישאר עקיב ולהסתפק רק ב'לעשות מה אומר הרבי'.

בקיצור טענותי 3:
1. כדלעיל: אי עיסוק\עיסוק בהבנת מקורות ההלכה צריך להיות עקיב. אני מודה שטענה זו קשה הרבה יותר לבריסקער-מאמין, אבל גם אצלך החלוקה כלל אינה משכנעת.

2. אתה דורש טעם "מוחלט" בהלכה בעודך מאמין שאין דבר כזה. לכן המסקנה חייבת להיות שזה לא מה שאתה צריך לחפש.

3. וזה הכי גרוע: אתה מבלבל בין "הסכמתך" להלכה לשאלת "הבנתה". אין אנו דנים כאן על המוטיבציה שלך לקיים הלכה. ואם המוטיבציה שלך דורשת 'טעמים מוחלטים', זו בעייה אישית שלך ואינה נוגעת כלל לנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 11:48 לינק ישיר 

משה

יתכן שאתה צודק שהפירוש שאני נותן למונח טעם הוא צר מדי . טעם לא חייב להיות נימוק מחייב בכדי שינמק משהו . בסדר את זה אני מקבל . אבל גם הפירוש שאתה נותן למונח טעם הוא רחב מדי . אני מדבר על טעם במובן אחד בלבד : טעם שמנמק לי את ההלכה ומתקבל על דעתי . סבות אנתרופולוגיות , היסטרויות וכדו' הם רק בגדר סבות ואינם מהוים נימוקים עבורי .

אם אתה אכן רוצה לעמוד באופן מדעי על הסבות שיצרו הלכות מסויימות הרי שאינך יכול לגשת לנושא מתוך הנחה שההלכה חייבת להתקבל על דעתך . אינך יכול להקשות כיצד הלכה מסויימת מתיישבת עם חוש הצדק שלך , כי אין שום הכרח שהוא מתיישב . אינך יכול להניח שהתורה היא תורת אמת כאשר אתה חוקר אותה באופן מדעי . האם לזה אתה מסכים ?

כלומר , גם אם אנקוט כדבריך אין הצדקה לנסיון למצוא טעם (במובן שאני מדבר עליו) להלכה . מקסימום אפשר לחקור את ההגיון הפנימי שבה , אבל אי אפשר לדרוש שהדברים יתקבלו על דעתי .

אלא שאני חולק גם על זה . כבר כתבתי שישנם שני סוגי לימוד : הלימוד המסורתי והלימוד האקדמי . הלימוד המסורתי אינו מחפש אמיתות אודות האנתרופולוגיה או ההיסטוריה של ההלכה . הלימוד המסורתי מתייחס להלכה כלעולם אפלטוני שבו נמצאים האמיתות ההלכתיות . הטקסטים שבידינו הם רק כלים לגילוי אותם אמיתות .

אתן דוגמה . ידוע לכולנו שישנם הרבה הלכות שלא נוצרו מתוך חשיבה על הנושא שההלכה באה להסדיר אלא מתוך צרכים אחרים לגמרי . לפעמים יש בגמרא מחלוקת בין ר' X ור' Y והגמרא מביאה כל מיני משניות וברייתות שמצביעים לכאורה על צדקתו של אחד מהם . לאמורא השני תמיד יש תירוץ על ידי 'הכא במאי עסקינן' וכדו' . בסופו של דבר מתקבלת ההלכה כדברי אחד האמוראים וכתוצאה מכך יש לקבל גם את פירושיו לכל אותם מקורות הסותרים לכאורה את דעתו . אבל הפירושים הללו לא נבחנו מתוך שיקולים ענייניים אלא לצורך אד הוקי אחד – ליישב את דעתו של ר' X .

גישה מדעית אקדמית תאמר שהפירושים הללו אינם נכונים כשלעצמם ושלשיקולים שהובילו אליהם אין ערך , שהרי אין שום הצדקה להנחה שהמקורות חייבים להתיישב עם דעתו של ר' X . אם מישהו רוצה לחקור את המשנה הרי שהוא לא ייחס הרבה חשיבות לפירושי הגמרא בסוגיות כאלה .

מנקודת ראות כזאת הרי שכל ההלכה שבידינו מבוססת יותר על שרשרת אינסופית של שגיאות ואי הבנות מאשר על שיקולים ענייניים ותכליתיים .

אבל הגישה המסורתית היא גישה אחרת . ההנחה המרכזית היא שהמקורות שנתקבלו להלכה מבטאים נכונה את האמת ההלכתית . מכיוון שיש רק אמת אחת הרי שהמקורות הללו אינם יכולים לסתור אחד את השני ולכן זה מחייב את התירוצים שמיישבים את הסתירות . ההנחה הזאת אינה חייבת בהצדקה , כי היא לא מבטאת אמת עובדתית בתחום ההיסטוריה האנתרופולוגיה או הפילולוגיה .

נניח שמישהו יחליט לקחת את הספר על הארי פוטר ולדרוש אותו בי"ג מדות שהתורה נדרשת בהם ועל ידי כך לכונן מערכת חדשה של הלכות . שאלות פילולוגיות והיסטוריות אינן מעלות ולא מורידות במצב כזה , כי אפשר להיות מודע לכך שלי"ג מדות אין דבר וחצי עם הטקסט של הארי פוטר ועם זאת לאמץ את המערכת החדשה (לשם שעשוע או בגלל גילוי מסטי כלשהו שבאמצעות הארי פוטר יגאלו בשנית) . ויש הגיון לשאלה מהי ההלכה במערכת ההלכתית של הארי פוטר . צריך לבחון שאלות כאלה באמצעות ההגיון הפנימי שאומץ באופן שרירותי .

אם תרצה , זוהי התשובה שלי אליך . ההגיון והכללים המקובלים היום בלימוד קשורים לטקסט ולהיסטוריה בערך כמו י"ג מדות להארי פוטר (טוב... הגזמתי קצת) . אבל אני מאמץ את ההגיון הזה כי להבנתי אני מקיים כך את מצוות תלמוד תורה וסתם לשם הנאה . מהרגע שבו אמצתי את הכללים הללו באופן שרירותי אני יכול לדון באופן משמעותי בשאלות הלכתיות . לא דון בהם בשיטות מדעיות אלא דוקא לפי ההגיון המקובל .

אתה טוען כלפי שאני מבלבל בין 'איך להבין' ו'למה לקיים' . התשובה שלי היא שאתה לא מבחין בין שני הסוגים השנים של 'איך להבין' . בעצם יש שני מושאי הבנה . מושא ההבנה שלך הוא הטקסט וההיסטוריה ושם אינני חולק עליך . מושא ההבנה שאני מדבר עליו הוא ההלכה כמשהו עצמאי שנגזר מתוך כללים שהתגבשו בתוך עולמה ושאין לה דבר וחצי דבר עם ההיסטוריה .השאלה 'איך להבין' במובן השני שלה קשורה בטבורה לשאלה 'למה לקיים' .

כל מה שאני מנסה לטעון הוא שהגישה השנייה לגיטימית ושרק אם היא לגיטימית איננו חייבים לזרוק את כל מה שנעשה מאז קבלת התורה לפח .

אם תסכים אתי שקיים הבחנה כזאת בין שני הגישות אוכל לענות על טענותיך כלפי גישת בריסק . שכן גישת בריסק מתייחסת רק לגישה השנייה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 12:59 לינק ישיר 

מצו"נ,

אם כי האמת ההלכתית "לא מבטאת אמת עובדתית בתחום ההיסטוריה האנתרופולוגיה או הפילולוגיה" אבל היא חייבת לבטאות אמת בתחום הפדגוגיה והדברים עתיקים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 13:40 לינק ישיר 

הא מנין לך? האם הקודקס הרומאי היא בהכרח מערכת פדגוגית ? מי גילה לך שההלכה שונה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 15:23 לינק ישיר 

מצו"נ

אם נושא הדיון שלנו הוא איך לשכנע אנשים לקיים מצוות, או מה הדרך הכי טובה למרצי ערכים להסביר מצוות ציצית מילא. אבל הרי הכל התחיל בשאלה שמטרתה להבין מדוע נקבעה הלכה מסויימת.

לכן אין להצטייד בהגדרה אגוצנטרית של טעם. מבחינתך טעם זה: "מה ישכנע אותי לנהוג כמו ההלכה הזו". אבל זה לא צריך להיות הנדון. כי לא דננו מעולם בשאלה הזו: דננו בשאלה למה חכמים נקטו הלכה פלונית בהלכת עד זומם, מה הם חשבו, מהי דעתם ומה ההיגיון שלהם. כששאלנו "למה" אנו שואלים "למה הם אמרו את זה" ולא "למה אני מסכים לזה".

החלוקה שלך בין דרך לימוד מחקרית או מסורתית היא מלאכותית ביחס לשאלה הזו. כל דרך לימוד המנסה לפענח מדוע אמרו חז"ל הלכה כלשהי היא נכונה אם היא משתמשת בכלים נכונים.

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 05/12/2003 15:25:45

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 07/12/2003 21:24:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 22:30 לינק ישיר 

מו"נ

בסופו של עניין ולאחר בירור, אני סבור שאין כאן בעצם מחלוקת מהותית כאן בעצם השאלה האם יש או אין הסבר לכל חוק והלכה.

ולכן תחילה אשרטט את הקו כפי שהוא התברר ואחר אציב עליו עמדה. נעזוב את שאלות המינוח ונתייחס לדברים כפי שהם.

בשאלה האם חוקי התורה הם גזיה"כ או נאמרו ללא סיבה הניתנת להבנת אנוש, מוסכם כי יש סיבה לכל חוק והלכה וניתן להגיע לחשיפתם או לחשיפת חלק מהם בכלים שונים. בשאלה האם כל אותן הסיבות והמקורות לאותם חוקי התורה הינן כאלה שהאדם משתכנע לקיימם כל פרט מצד עצמו מוסכם עלי ועליך (אבל אולי לא על ווטו שאין זה בהכרח כך. מדוע אם כן אני מקבל על עצמי קבלת כל חוק וחוק?

עקרונית אין צורך שכל חוק בפני עצמו יחייב מצד עצמו. בעצם זה שקיבלתי על עצמי את המערכת של התורה אני מקבל גם את פרטיה כחלק מאותו מכלול. לכן ניתן לנתק את שאלת ה'קבלה' של כל מצווה משאלת הבנת המקורות והסיבות להן. ולכן אני סבור שתחזור בך מעניין זה ואינך נזקק לדרוש 'טעם' החלטי לכל מצווה.

אותו עקרון ממשיך הלאה גם בדברי חז"ל: עקרונית ברור שיש סיבה לכל חוק והלכה. הסיבות מורכבות ו'חז"ל' כולל בחובו הרבה. לכן קשה מאוד מלאכת המחקר כאן . אבל זו כבר בעיה טכנית לא בעייה עקרונית ומהותית.

איפה א"כ נתגלעה בינינו המחלוקת? נסלק הצידה את כל הדיון מה באמת התכוונו חז"ל בכל פרט ומה הטעם לדבריהם בכל הלכה כי כאמור כל הדיון בנושא אולי הפריע.

הדיון האמיתי הוא כזה: בואו ניקח למשל את שדה האמנות:
לפנינו יצירת האמנות הידועה של פיקאסו "גרניקה": למה התכוין האמן כשהוא צייר שור גועה בכאב? מה מסמל השור בעיניו?
כדי לענות על השאלה יבוא היסטוריון האמנות וינתח את הרקע, התקופה, סיפור הפצצת העיר חייו של האמן ויסביר מהיכן שאב את סמל השור הגועה. מבקר האמנות אולי יתמקד על משמעות סמל השור באמנות התקופה. כך נוכל לדעת מדוע הוא צייר זאת ומה ביקש להביע באמצעותו.
לא מזמן ביקרתי בתערוכת אמנות שהתייחסה למאבק הישראלי פלסטיני: שם שתל הצייר את השור הגועה בירושלים. בלי קשר לשאלה מה התכווין האמן להביע אין ספק שיש הבדל בין מלאכת האמן למלאכת ההיסטוריון. האמן אינו מתעניין במיוחד בכוונותיו של פיקאסו. הוא נוטל את הסמל כפי שנוצרה והוגדרה בתודעה האנושית ע"י האמן ו'ממשיך לעשות בה מלאכה' וליצור לא מעניין אותו בכלל 'למה התכוין פיקאסו'. אבל אין מחלוקת בין הצדדים האמן מסכים שיש כוונה מודעת או לא מאחורי בחירתו של פיקאסו ההיסטוריון מסכים שניתן לקחת את הסמל כפי שהוא ולהמשיך 'לעשות בה מלאכה' ואולי אף לעוקרה מהקונטקס .

למעשה בשדה המשפט קיימת גם החלוקה בין היסטוריון המשפט, לשופט. היסטוריון המשפט יבדוק מדוע ואיך ומדוע ולשם מה נוצר חוק פלוני ומי מה הייתה כוונת המחוקק. השופט לא בהכרח יתעניין ב'מה התכוין' המחוקק אלא בעיקר מה שנכלל בחוק על השופט להתחשב בו ועל פיו יפסוק. (לא משום שאין 'למה' אלא משום שהוא עוסק בשפיטה השופט, גם זה בעל הגישה פורמאליסטית יסכים שיש 'סיבה' לחוק. אבל זה יעניין אותו רק כחומר קריאה לעת ערב.)
התיאוריות הפוזיטיביות של המשפט אף מנתקות את המשפט מהמוסר ורואים בו תחום ידע נפרד מהערכה מוסרית שלו.
ניתן למצוא בכך היגיון שכן מול עיני השופט לא עומדת מטרת המחוקק, אלא החוק. אולי מטרת החוק בכללותו היא ההגנה על החברה אך מטרה זו תיושם דווקא באמצעות גישתו הפורמאליסטית. 'עצם השפיטה' ועצם קיום השופט ומלאכתו היא ההגנה השלימה.

אולי גם אתה מו"נ. מעולם לא התכונת לומר ש'אין סיבה' והכל גזיה"כ. אלא שכאשר אתה בא לפסוק הלכה מעניין אותך החוק כפי שהוא ולא כוונותיו של המחוקק. אך בזמן שאינו יום ואינו לילה תתעניין גם בתחום השייך להיסטוריון. וגם לו הייתה התורה מבוססת על היגיון בלבד המובן לכל נפש גם אז היית יכול לעשות את הניתוק הזה.

איפה המחלוקת? חלוקה זו בין 'מטרות המחוקק' ל'חוק כפי שהוא' ניתנת לעשייה בתחום שבו חשוב 'מה יש' ולא המטרה של אותו 'יש'. תחום שבו יוצרים מושגים מונחים וסמלים ולא בתחום שעיקרו מטרה ברורה ואחידה התקפה גם לפרטיה.
למשל ברפואה יש מערכת שלימה של אבחון וטיפול. כאשר המטרה היא לרפא את האדם. אם תתקבל תרופה כלשהי שאינה ממלאת את המטרה אחת דינה להיעלם. זו מטרתה של כל פרט ופרט בו. מה שלא מתאים לכך יש לסלקו. ורופא שינקוט גישה 'פורמאליסטית' ויאמר: זה מה שלימדונו רבותי הוא רוצח שפל.

לכן אין טעם לדון על ההיגיון בתורה גרידא, ועל ההיגיון שבפרטי ההלכה אלא על שאלה אחרת האם התורה היא מערכת בעלת מטרות והמטרות הן העיקר או לא ואינה אלא מערכת נוהג שמטרתה נעוצה בעצם קיומה.

לפי דעת ווטו למשל ההלכה היא תורת חיים ולא חוקים נטולי ממשות. אינני חושב שווטו סבור שכל מילה וכל חוק הכרחי כפרט (ולא רק כחלק מתבנית שלימה) אך לדעתו התורה היא קודם כל עקרונות מוסריים ורק אחר כך הלכה. לדעתו ההלכה היא מימוש של עקרונות מוסריים בחיי המעשה. וקודם כל דת ורק אח"כ חוק. כאשר המוסר הוא המטרה הכללית ולכן גם הפרטית של כל חוק. לפי דעתך, מו"נ אולי התורה היא דת של עבדות ועשייה אך לדעתו היא דת של פיתוח אנוש. יש בה מטרה ברורה ולא מטרה של ניהול חיי אנוש תקינים גרידא. לכן החלוקה דלעיל אינה מתקבלת על הדעת. שכן הדת היא עולם הרפואה של הנפש. אם מצאת חוק שמזיק לנפש, אחת דתו (סליחה על המשמעות הכפולה) להיות מסולק. ואם קיים משהו אחר שיכול לרפא, גם הוא חייב להיכלל.

(תוספת: בפרטי ביקשו ממני הבהרה, על כן אני מוסיף: השאלה מה המטרה של מצווה שונה מהשאלה מה חשב המחוקק. אם ניקח דוגמא מעולם הרפואה. ייתכן והממציא חשב שתרופה פלונית מסייעת בשל מנגנון ביולוגי אלמוני. גילינו שהוא טועה אבל התרופה עובדת. לכן המטרה מתקיימת המרפאת גם בהתאם לידע החדש שלנו. כך באותה מידה ביחס להלכה גם לשיטת 'ווטו' לא תהיה בעייה גדולה לאמר שכחז"ל קבעו חוק מסויים הם חשבו על X אבל ההלכה עדיין מחנכת בשל Y. גם ראוי שאנו נחפש את אותו Y. ההבדל בין מטרה וסיבה מאוד חשובה ומאחר ושיטתי כרוכה בזה אפרט יותר כשאתפנה.)

מה דעתי? גישתך ודאי אינה מקובלת עלי משום שהיא מנוכרת ודי לראות איזה טיפוסים היא מייצרת כדי להשתכנע שלא ייתכן שלכזו גישה התכוונה התורה. העיוותים שגישה זו יכולה לעולל כאשר אנו מגיעים לחוקה כוללנית כמו התורה הם נוראים. אפשר עם גישה זו לרצוח חצי אנושות ועוד להגיד שזה "שטייט בפירוש". אני חושב שהנך מסכים שיש מטרת- על מוסרית לתורה אבל חוק ללא הפנמה מוסרית וחינוכית מאחוריה, חוק הבונה אישיות בירוקרטית עלול לפתח אנשים בלתי מוסריים כפי שהוכיחה ההיסטוריה. עם זאת איני מקבל את שיטתו של ווטו שנראית לי תמימה מדי.
אבל לפני שאציג את דעתי ברצוני לבדוק אם עד כאן הצלחנו לשרטט את קו הגבול. ואני מקווה שאספיק להציג את שיטתי שכבר התחלתי להציגה קודם לכן, עוד לפני ש'אצא לחופשה'

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 09/12/2003 10:48:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 23:46 לינק ישיר 

מוישה

איך איך תיטוש אותנו בלי לתת לנו שיעורים כאלו, בניסוח כה ברור?

אך כיון שטובה שאלה לבירור מאלף תשואות, אז בבקשה:

אני מסכים איתך ועם הרמב"ם ועם וטו, שהתורה היא מערכת חינוכית (לכלל ולפרט).

אך התורה לא ניתנה בחלל ריק. ואין די במערכת מוסרית לבדה, כי אחרת למה לנו תורה כלל (כדברי בוגי)?

התורה חייבת אפילו לכלול מיתוסים, כי יש בני אדם כל חייהם, ומקצת בני אדם בחלק מחייהם, שזקוקים להם.

וכיון שהתורה אינה ניתנת בחלל ריק, עליה לכלול התאמות והתחשבויות במציאות שהיא באה לתקן. היא באה לרומם את האדם. אז זה תלוי בנקודה בה נמצא האדם, בכלל ובפרט.

האם לא יתכן שיהיו מקרים פרטיים שבהם הכלל מנוגד לטובת הפרט? ראיתי שמישהו העלה את השאלה הזו לשיטת הרמב"ם וענה שכן. התורה מועילה על דרך הרוב.

ויש גם את המרכיב של המסורת. כיון שדבר ניתן, (אס שטייט), שוב לא ניתן למחוק אותו.

מניתי בקיצור רב מדי - אך מספיק לחכם כמוך ולמציץ ולוטו - את מרכיבי התורה שבידינו.

מעתה, פרשנות הסברה לבדה נחוצה, אך אינה יכולה לאפשר דרשות חדשות (האם אני עונה על שאלה שלא נשאלה כלל? - בעניותי בזמן, לא יכולתי לקרוא כאן הכל, וכל מילה זהב באשכול הזה).

אם תספיק, תענה לי ולכולנו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2003 00:10 לינק ישיר 

משה

אני חושב שאני יכול לחתום על הסיכום שלך (פחות או יותר) .

יצחק יונתן ציין היום לינק שבו מסכם משה ליכטנשטיין את המעלות והחסרונות שבשיטת בריסק , מומלץ לקרוא : http://yuriets.yeshivalive.com/TU9_Lichtenstein.pdf

בנוגע לקטע האחרון . ליכטנשטיין מציין בסיכומו את הקשר שבין גישת בריסק לבין רעיון הדבקות המופיע בנפש החיים שהוא על ידי קיום מצווה מתוך קבלת עול . כלומר יש ערך דתי מסויים דוקא בקיום מצוות כחוק בלי טעם . רעיון דומה אנו מוצאים בפרקים הראשונים של תפארת ישראל להמהר"ל ובהרבה מהמפרשים על מצוות פרה אדומה .

אלא שאתה טוען ובצדק שגישה כזאת מייצרת רובוטים מתוכנתים . אני חושב שאין מנוס מלחנך להפעלת שיקול דעת עצמי כאשר ההלכה המקובלת מתנגשת בעיקרון מוסרי בסיסי . אם ההלכה אומרת למשל שאין להציל גוי בשבת , אדם צריך פשוט לדעת לדחות את זה . אבל אינני רואה כיצד הגישה שלך מספקת לזה פתרון , אם בסך הכל יחפשו ראציונליזציה להלכה שתגיד למה זה צודק שלא להציל גוי בשבת אז עדיף כבר גישת בריסק .

השאלה היא האם אנו מוכנים לבחון את ההלכה מול עקרונות מוסריים חוץ הלכתיים המקובלים עלינו . כלומר , הבעיה היא בקבלת הסמכות המוחלטת והבלעדית של ההלכה . אם אנו מוכנים לעמת את ההלכה עם ערכים אחרים נעלמת הצורך ל'אנס' את הטקסט בכדי ליישבה עם ההגיון שלנו (ולזה אתה הלא מודה שלעתים הטקסט אכן אינו מתיישב עם ההגיון שלנו) . אבל זה כבר ראדיקאלי מדי בשביל רוב האנשים כאן .

אני גם לא יכול להסכים עם הטענה שהתורה היא מערכת שמחנכת את האדם למוסריות . בראש וראשונה התורה עוסקת בקשר בין האדם לבורא ובביטוי הייחודי שהתורה נותנת לקשר הזה . התחום הדתי הוא א-מוסרי בעיקרו . כנלע"ד אלא שאכמ"ל וכבר סערו הרוחות בפורום סביב הנושא הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2003 00:33 לינק ישיר 

מציץ

סליחה שאני מתערב בויכוח כמעט פרטי.
אבל תיקון טעות:

המילה "מוסר" שכה הרבה משתמשים בה, ושמא גם המילה "חינוך" בתוך הביטוי "מערכת חינוכית"
- שתי מילים אלו מעומתות אצלך אל מול תפיסתך את התורה כעוסקת בזיקה בין האדם לאלקים.

איני סבור שאלו מערכות מנוגדות. אמנם, איני יכול לדבר בשם וטו, אך עד כמה שעלה בידי להבין את שיטת רבו, הרב מילר, שאותה הוא מציג ככל שבידו, הרי הרעיון היסודי הוא התאמה - כלומר התפתחותו המירבית של האדם לה הוא מסוגל. והתפתחות זו עיקרה, שיאה ותוכנה הוא תמיד חיים מול הווה - חיים בזיקה אל האלקים. אלא שתוכנה של הזיקה הוא גם מעשי המצוות, בין אדם למקום ובין אדם לחברו. אולי כוונתו שאדם עושה חסד לרעהו כי ה' ציווה על כך? על כל פנים, המרחק בין הגדרתך להגדרתו הוא רק אם מתמקדים בניסוח, לא בתוכן.

איני יכול גם לערוב לשיטתו של מוישה גרויס, אך אני יכול לדבר בשמי וגם, בזהירות מסוייגת, בשם פרשנותי לרמב"ם. אם אני טוען שהתורה היא מערכת חינוכית, הכוונה היא שהיא מקדשת ומעלה את האדם. עילוי זה הוא גם, ואם תעדיף: בעיקר
(השאלה איפה אתה או השואל נמצא) בזיקה אל האלקים. אלא שתוכנה של זיקה זו טעון בירור מירבי, וגם איני מוכן להתחייב, לשיטתי, שאני יודע עד לאן הוא מגיע. לא הייתי שם. אני יכול רק לצטט בתקווה שאני מבין. יש יותר מדי כתמים שמעיבים על האספקלריה שלי.

בקיצור יותר וללא משלים:

עימתת בין שלוש שיטות:

א. התורה כמערכת מוסרית - וטו.
ב. התורה כמערכת חינוכית - אני, מוישה גרויס, רמב"ם.
ג. התורה כמערכת זיקה בין האדם לאלקים - אתה, מציץ (בובר?, רוזנצוויג?).

מה שבאתי לומר הוא שלמרות שמערכות אלו, בהתבסס על ניתוח לוגי של ההגדרה, הן שונות כל כך, בתוכנן הן זהות, כי כל אחת שמה דגש על צד אחר וכל אחת יוצאת מנתונים אחרים, אך כולם באות לתאר אותו דבר (ולא, לא כתבתי כאן טאוטולוגיה או טרואיזם).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2003 09:29 לינק ישיר 

מיימוני היקר

יישר כוח.

לא הבנתי למה מערכת חינוכית תיחשב אצלך ל"חלל ריק", הבנתי מדבריך כביכול שאם התורה היא רק מערכת חינוכית זה חסר משהוא, למה?

דבר שני, מה שלפעמים הפרט ניזוק מתורה שניתנה לכלל, אינו מוכיח ואינו מאפיין, כל כלל שגם אנו נוקטים לעצמנו כחינוכי ומוסרי, עלול במקרים פרטיים להיות לא לעניין. משל פשוט, הילד בוכה על פינוק מוגזם לדעתנו, ואנו נכנעים מקו הרגל הרחמנות שביסודו הוא מידה טובה.

שלישית, איני מבין ואיני מצליח להבדיל בצורה ברורה בין מערכת מוסר למערכת חינוכית, מבחינתי התורה היא מערכת חינוכית של מוסר, ומתוקף כך כלולים בה גם מעשים שהם מוסריים באופן טהור כלא תגנוב ושאר דיני הממון, וגם ענייני התחנכות שהם מוסריים כמוטיבים של חינוך, ולא מצד המוסר הטהור כשלעצמו, מוסר אחרית הימים שעל אלו אמרו שבטילות לעת"ל, וכוונתי למשל למה שעני גם חייב בצדקה, ופשטות העניין אפילו לעני כמותו, שמבחינת המוסר הטהור חייך קודמין, אך מבחינה חינוכית חייך קודמין לחינוך ועל כן עליו ליתן צדקה.

סוף דבר, התורה כולה מושתת על עיקרון אחד "ועשית הישר והטוב" [זה כולל בעיני אדם, כאמור במכילתא, ואיקה פתחה ע"ז פעם אשכול].

יום טוב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הסבר או גזירת הכתוב?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.